15
  • Hegyikecske
    #15
    "elképesztően sok téren nyújthat előnyöket és segítséget az életmentéstől kezdve..." >>Most még ezt mondják, de engem valahogy zavar.. Ha ezt egyszer megcsinálták akkor utána már akármire fel lehet használni, még az a szerencse h itt nincsen
  • Hegyikecske
    #14
    Azzal sérül a szabadságjogod h úgy bánnak veled kb mint egy bűnőzővel. Amikor csak átadod mindent tudni fognak rólad 1lépésben
  • Cactus
    #13
    Hamis igazolványokat megcsinálni igen csak nehézkes lesz, mert egy olyan belső embernek kell majd (nagy) lóvét fizetni, aki a te adataidat berakja a központi serverbe. Plusz szükség lesz igen drága szerkenytyűkre.
    Arclenyomat: Változik, de hát gondolom ez a kártya is lejár x évenként és csinálnak másikat. Gondolj bele, ma 14 éves korban adnak személyit, és már 2 év múlva röhögnek rajta a haverok. Most nem fénykép van hanem lenyomat...nem ugyanaz?
    Ujjlenyomat: Megalázó az lehet, amikor az utcán tintás kézzel mész végig. Csakhogy itt mondern leolvasó berendezések lesznek, ergo nem leszel tintás és a nagymamák nem néznek drogos elítéltnek.
    Íriszlenyomat: ebben sincs semmi különös. Kb. ugyanaz mint ujjlenyomat (levétel szempontjából).

    Jogok sérülése...minden ellenzék ezzel jön. Annak az állampolgárnak nem sérül a munkához való joga, aki helyett felvesznek egy kongói bennszülöttet, aki ráadásul illegális bevándorló? Sztem ezeken kéne elgondolkozni.
  • Caro
    #12
    Ha eddig meg akartak figyelni, eddig is megfigyeltek.
    És mondd meg, hogy mire mennek az ujjlenyomatoddal, vagy akár az arcképeddel?
    Kinyomtatják egy óriásplakátra, és kiteszik mint reklám? Vagy mi?
    A "hamis" igazolványokat meg nem kell kiszűrni, mert nincs ilyen.
    Az igazolvány tartalmának digitálisan aláírtnak kell lennie. És kész. Innen nincs az, hogy megbuherálják, vagy akármi.
  • troc
    #11
    többszörös csúsztatást olvashatunk a hozzászólásban. én ezt propagandának nevezném, az új igazolványokat meg egy kiváló kezdeményezésnek. elképesztően sok téren nyújthat előnyöket és segítséget az életmentéstől kezdve a bűnözés elleni harcon át a bürokrácia egyszerűsítéséig.
  • HUmanEmber41st
    #10
    "igazolványok bevezetéséről szóló javaslat mellett leginkább Tony Blair brit miniszterelnök kardoskodott, aki szerint így hatékonyan vehetik majd fel a brit hatóságok a harcot a terrorizmus, az illegális bevándorlók és a szervezett bűnözés ellen"


    Ezt a dumát..
    Ez a mindenkitől ujjlenyomat vételezés engem a rabszolgák megbélyegzésére, vagy a haláltáborokban az alkarba tetovált azonosítószámra emlékeztet..
    Mindenkiről mindent tudni! Aztán szabályokat bevezetni, aki ettől eltér, az súlyos büntit kap, mert mindenki személy szerint ellenőrizhető!!!!
    Nesztek nektek demokrácia...
  • Kazak
    #9
    Mondjuk azért lehet parázni, mert valószínűleg egy központi adatbázisba bekerülnek ezek a biometriai adatok. Már csak azért is, hogy a hamis igazolványokat ki lehessen szűrni. Aztán hogy az adatbázishoz ki fér hozzá, és mire használja az adataidat...
  • Caro
    #8
    Ez nem azonosításra való, hanem személyazonosság igazolására.
    Nem úgy fogják megmondani ki vagy, hogy odanyomod az ujjadat, hanem úgy, hogy benyomod a kártyádat ÉS odanyomod az ujjadat.
  • Cat #7
    a britek igent mondtak, a németek is (lásd a kapcsolodo hireknél), ugyhogy 2010 körül nálunk is simán várható.

    "Ha nem keveredsz bele semmibe, akkor nem fognak utánanézni."
    pl. az is probléma hogy igenis van hibaarány! Az ujjlenyomat ugyan egyedi, de mindössze néhány tucat pontját rögzítik, azokat hasonlítják össze, szóval ne lepődj meg ha simán letartoztatnak, mert egyezik valakivel a tiéd (persze ennek esélye rendkivül kicsi, de a több ilyen esetről is lehetett már olvasni).
  • kidintwo3
    #6
    Kit érdekel amíg itt nincs
  • Caro
    #5
    Miért mi a baj vele?
    Ha nem keveredsz bele semmibe, akkor nem fognak utánanézni.
    Egyébként meg nem vagy képes vállalni, ha valamit megfogsz?
  • Pharaoh
    #4
    A vakok többségének a szemével nincs semmi baj.
  • Cat #3
    hülyekérdés: akkor minden alkalommal modosítani kell majd, ha valami baleset történik? vakoknál mit csinálnak? (többszázezer emberről van szó) Gyerekeknél szintén gáz az arclenyomat, 14 évesen teljesen más az arc mint mondjuk 17 évesen, akkor 2 évenként cserélni kell nekik? Mi van az asztalosokkal, akik elvesztették a hüvelykujjukat, és az van az igazolványban? :)

    a szabadságjog szerintem ott sérül, hogy eddig csak a bünözőktől vettek ujjlenyomatot, most már minden állampolgártól, ami azért nagyon nem mind1.
  • Caro
    #2
    Én sem értem.
    Azért mert egy igazolványon rajt van néhany adat rólad...
    Fogalmam sincs.
    Az ár viszont eléggé irreális.
    Egy ilyen műanyag kártya nem kerülhet ennyibe, akkor sem, ha flash memória van rajta.
  • Pharaoh
    #1
    "A javaslatot ellenzők szerint azonban sérülni fognak az emberek szabadságjogai, hiszen az okmányokon helyet kapnak nem csak az adott személy ujjlenyomatai, de az írisz- és az arclenyomat is"

    Miköze van aszabadságjogoknak ehez? Max az adatvédelem miatt parázhatnak, bár azt se értem miért.