Vitorlázórepülés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az már majdnem jó, de termikelésnél a legkisebb merülõsebességhez tartozó sebességgel érdemes repülni, ami kisebb, mint a legnagyobb siklószámhoz tartozó (bár nem sokkal). Nézzétek meg a gépadatoknál a siklási polárist, azon látszik, hogy van egy olyan sebesség, aminél a görbe a legközelebb van a vízszintes tengelyhez, ez az a bizonyos gazdaságos sebesség, amivel repülve a gépnek a lehetõ legkisebb a süllyedési variója. Az origóból a görbéhez húzott érintõ érintési pontjához tartozik az optimális sebesség, ehhez pedig a legjobb siklószám tartozik. Mindkét esetben, ha annál a konkrét sebességnél akár kisebb, akár nagyobb sebességgel repülünk, nagyobb lesz a süllyedési varió/kisebb lesz a siklószám.
Tehát termiklés közben érdemes a V gazdaságossal repülni, hiszen akkor merül a gép a legkevésbé, V optimálissal pedig akkor célszerû repülni, ha távon szorult helyzetbe kerülsz és minél távolabb szeretnél elérni (mondjuk látod a repteret a horizonton, de egészségtelenül kicsi szög alatt:-)).

Papa01!
A videó végén már kb jó volt a sebesség, viszonylag állandó is volt, a bedöntés is kb megfelelõ volt, de miért a termik mellett tekersz?😄 Az a lényg, hogy minél közelebb maradj a magjához, mert ott emel a legjobban.

Jó szelet!😊

Mark007
Pontosan én nem tudom, majd valaki okosabb. Nem repülök való életben, amit tudok azt COndorból tanultam magamtól 😊
De én mindig ott tartottam a sebességet, ahol a legnagyobb a siklószám, nekem ez tünik logikusnak.

Papa01
Oki, köszi szépen a tippeket! 😊 Figyeltem is amikor konvertáltam a felvételt, hogy (felgyorsítva lehetett látni) eléggé "hullámzó" volt a repülõgép mozgása.

A termikelésnél milyen sebességet kell tartani?

If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb

Mark007
Úgy helyezkedj, hogy ha kinézel balra(vagy jobbra), akkor a szárny vég mindig a piros-ra mutasson. Tehát legyél a lehetõ legközelebb a középponthoz.

Másik, hogy ne engedd el a kormányokat azért. Tarts az orrát vizszintesen, ne engedd lebukni. A sebességed sem volt állandó 😊

Ha már bekapcsoltad, mér mellette tekersz?
Papa01
Nos itt lenne a videó: 😊
A termikek láthatóságát bekapcsoltam, nekem az még segítség.. 😊

A válaszod elõre is köszönöm!

If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb

Papa01
Oki, köszönöm szépen! 😊

Igen, eggyel mellé nyomtam, bocsánat 😊

A vidit szívesen megnézem😊

Üdv.

Papa01
Azt hiszem ezt a HSZ-t nekem akartad írni, nem Boconandi-nak. 😊 Igen, köszi szépen a részletes magyarázatot! 😊 Ha nem gond, holnap csinálnék egy vdit arról, hogyan próbálok termikelni. Ha megnéznéd, és véleményeznéd megköszönném. 😊

Na akkor egy kicsit beleszólok én is, mert 100%-os válasz úgy látom még nem született.
Kezdjük az alapoktól: a repülõgépnek elõször is van 3 tengelye, ami körül elfordulhat. Ha minden kormánylap középhelyzetben van, és jól ki van trimmelve, akkor (teljesen nyugodt, rezdülésmentes légkört feltételezve) elvileg stabilan repül az adott helyzetében.
Bármelyik kormánylapot kitérítve úgy változik meg a különbözõ felületekre ható légerõk viszonya, hogy az adott tengely körül forgatónyomaték jön létre, ami a gépet az adott tengely körül elforgatja. Ez a forgatónyomaték mindaddig forgatja a gépet, amíg ismét nulla nem lesz, azaz a megfelelõ légerõk megint egyensúlyban nem lesznek (tehát amíg a kormánylapok ki vannak térítve). Tehát ha kitérítjük a csûrõt az egyik irányba, akkor a gép (elvileg) folyamatosan orsózna a hossztengelye körül. Ha bedöntjük a gépet valamelyik oldalra, és a kívánt bedöntésnél középre tesszük a csûrõt, akkor a bedõlés (ismét csak elvileg) megáll, és azzal a bedöntéssel addig fordul a gép, amíg ki nem vesszük belõle, amihez az ellenkezõ irányba kell csûrni. Viszont! Mivel forduló közben a külsõ szárny gyorsabban halad, mint a belsõ, azon nagyobb felhajtóerõ keletkezik, így mégtovább döntené a gépet a forduló irányába, hiába vannak középen a csûrõk. Ezért van az, hogy a legtöbb típusnál nemhogy középre kell tenni a csûrõt, de még egy kicsit a forduló ellen is kell csûrni ahhoz, hogy a bedöntés állandó legyen.
Természetesen közben az oldalkormánnyal és a magasságival is dolgozni kell, hogy a forduló csúszásmentes legyen, és közben ne gyorsuljon be a repülõ.
Összegezve: a csûrõvel nem a bedöntés mértékét, hanem a hossztengely körül ható forgatónyomaték nagyságát befolyásoljuk. Állandó bedöntéshez pedig a forgatónyomatéknak nullának, vagy a fentebb leírtak miatt inkább egy picit az ellenkezõ irányba hatónak kell lennie.

Remélem tudtam segíteni, kérdezz nyugodtan ha valami nem tiszta!

Üdv.

Ez hatalmas! 😄

Lt.Balu
Utólag is Boldog Mikulást Mindenkinek!😊

-- AMD FX-8350 -- ASUS GTX760 -- Samsung SyncMaster P2450 24 --

Papa01
Köszi a válaszodat, most próbálgattam a Condor-ban, tényleg nagyon szépen repül a fordulóban, ha elengedek mindent...azért irigylem azokat,akik ezt élõben igazából is kipróbálhatják! 😊

Boconadi
A vezérsíkok felelõsek az oldal irányú és bólintási kitérésekhez. Semmi köze - legalábbis közvetlenül - a bedöntési szöghöz. Azért írja, hogy állítsd középre a csûrõt és az oldalkormányt, mert ilyen szintû bedöntésnél ideállis idõjárási viszonyok mellet, nincs vagy kicsi beavatkozás szükséges oldalkormánnyal, azonban a botot magad felé kell húzni, hogy a gép orra ne bólintson lefelé. Így, ha a gépet már belevitted egy 30 fokos fordulóba, és a gép is úgy van kiegyensúlyozva, és a sebességed is megfelelõ, akkor nyugodtan elengedhetsz "mindent". De így nagyon idézõjelben.
Papa01
Nem vettem annak, köszönöm hogy válaszoltál! 😊

Mark007
Hát..miért lenne hatással?
Egyenesen repül a gép..a bot középen van. Nincs "hatása" a gépre, nem változtat irányt.
Ha megmozdítod, akkor pedig változtat.
Ezen nem változtat a tény, hogy a gép éppen milyen helyzetben van. Ha a kormányok kitérnek, akkor az hatással lesz rá. Ha pedig alaphelyzetben vannak, akkor nem fog keletkezni semmilyen erõ, ami hatna a gépre.

Nem tudom máshogy elmagyarázni, esetleg valaki más majd.
Szerintem van egy téves elképzelésed arról, hogy hogyan is marad fent a gép, mert ha azt érted, akkor ez is egyértelmû😊
Ne érts félre, nem bántás, csak megjegyzés😊

Papa01
Köszönöm a válaszokat!

Az, hogy a kitérítem a kormányokat, akkor elmozdulnak a vezérsíkok. Ezért kezd el fordulni a gép.

De engem ez a mondat zavart meg:

30 fokos bedöntés elérésekor állítsd középre a csûrõt és az oldalkormányt, de folytasd a botkormány húzva tartását. A vitorlázógép ekkor állandósult szögsebességû fordulót végez.

Épp amiatt,mert ha vissza állítom a kormányokat(csûrõ, láb) alaphelyzetbe, akkor ugye vezérsíkok is alaphelyzetbe kerülnek. De ez miért nincs hatással a repülõgép mozgására?

Bocsi tényleg az értetlenkedésért.. 😊

Clidey
Pontosan. Illetve géptipusa válogatja, de valamelyiknél kell egy kis ellentétes irányú csûrõ, meg forduló irányában némi láb is.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Mark007
Nem😊 Ha elengeded a kormányokat, akkor a gép úgymarad. Nem fogja semmi egyenesbe hozni.
Ahhoz hogy kivedd, ellentétes irányba is csûrni kell.
Tehát, nem tudom te hogy képzeled el ezt, de a bottal nem a gép dõlését határozod meg, hanem a kormányok kitérését. Szóval attól, hogy a bot középen van, nem a gép lesz egyenesen, hanem a kormányok(lapátok, kinek hogy tetszik) 😊

Remélem így érted.

Papa01
Sziasztok, Kicsit elkezdtem Condor-ozni.. 😊
A manual-ban ez olvasható:

Forduláshoz térítsd ki a csûrõ- és oldalkormányt abba az irányba, amerre fordulni kívánsz. Próbáld középen tartani a csúszásjelzõ cérnát. A botkormányt finoman hátra kell húznod, hogy megakadályozd a gép orrának lefelé történõ elmozdulását.

30 fokos bedöntés elérésekor állítsd középre a csûrõt és az oldalkormányt, de folytasd a botkormány húzva tartását. A vitorlázógép ekkor állandósult szögsebességû fordulót végez.

Bocsi, ha ez hülye kérdés... 😊 de ez valóban így van? Elvileg, ha visszaállítom középre a kormányokat, nem kiveszem a fordulóból a gépet? Az az érdekes, a szimulátorban a leírtak szerint mûködik..

Köszönöm a válaszokat!

Aha persze 😄.
Amikor hagytalak nyerni. Úgy voltam vele, legyen már neked is sikerélményed😄

Azert azt Flecs is elismerte hogy fejlodtem 😄 Lassan elkenem az o szajat is. 😄... Es azert ne feledd en is elkentem parszor a tiedet 😄
De nem rajtam fogsz, az tuti! Bár ha belegondolok máson se, ugyanis nem sok ember lehet aki nálad bénább csocsóban😄

Bakker, lassan tobb hozzaszolast termelunk ketten, mint az egesz topic fel ev alatt 😄 (Ja, es enyim volt az 5100. 😄)
En tudok kulturaltan allva is rohogni. 😄
Ja, max a röhögéstõl😄

Mer mi lesz? 😊 Kemeny vagy, mint az ipari mugyemant. 😄 Jovo heten ugyis maszni fogsz a Harmadik Felidoben, az tuti 😄
Na te aztán maradjá csendben!😄

Hat ahogy nezem, nem sok valtozas tortent 😄
Aztaaaa... mikor elõször írtam ide, több mint 5 évvel ezelõtt, még igencsak B vizsga elõtt voltam. És 5 évvel fiatalabb, ami ebben a korban még elég soknak számít szerintem, és ez meg is látszik az akkori hozzászólásaimon. Pont a napokban olvasgattam vissza õket, jókat mosolyogtam közben😊

Garantálok!😊

Én meg Aztékkal, 3 hete😄 CPL/ME-IR😛PP

Na, most mar en is leszakszoztam. Z-142-essel. 😄
Gratulálok itt is, Ször!😄 Tudsz már ülni?<#vigyor>

Amúgy könnyen át lehet váltani vitorlázó üzemmódba, csak egy kart kell kihúzni olyan 15 centire😊

Sok SZÉP leszállást!!!(azaz ne olyat, mint kedves barátunk<#conf> Szoboszlón<#ejnye1><#idiota><#ravasz1>😄DDDDDDD)

Az mióta vitorlázógép? 😊

i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64

Na, ma kiengedtek Z-142-essel. Egyedul. AAallllaaaaaat 😄
Boconadi
Jó napot!

Tudnátok nekem segíteni abban, hogy a condor miért lép ki magától? Minden hibaüzenet nélkül fogja és leállítja magát :S
Eladó egy Randolph Aviator napszemüveg. Nem új, de korrekt állapotú. Az USA-ból való, nem itthon vásároltam. A szemüveg szárán gravírozva is és festve is megtalálható a márkajelzés. Mérete: 5 1/2. Mattezüst keret, szürke lencse. Jár hozzá az eredeti bõrtokja és egy törlõkendõ is.
Irányára: 21.000,- HUF, éreklõdni lehet a kissgy kukac evatzrt.hu e-mailen, vagy a 30/905-0129 telefonon.
A szemüveg irányára: 21.000,- HUF, éreklõdni lehet a kissgy kukac evatzrt.hu e-mailen, vagy a 30/905-0129 telefonon.
Eladó egy Randolph Aviator napszemüveg. Nem új, de korrekt állapotú. Az USA-ból való, nem itthon vásároltam. A szemüveg szárán gravírozva is és festve is megtalálható a márkajelzés. Mérete: 5 1/2. Mattezüst keret, szürke lencse. Jár hozzá az eredeti bõrtokja és egy törlõkendõ is.
Tisztelt sportrepülõk!!

A Szeged MJV Önkormányzata ellen indított, jogalap nélküli gazdagodás címén kért kártérítési perben nagy szükségünk lenne még olyan fotókra, amelyekkel igazolni tudjuk, hogy a félkész hangárt nem kizárólag az egyesület használta azok után, hogy az SZKT átvette egyesületünktõl a repülõtér üzemeltetését (2006).
Kérlek benneteket, hogy ha vannak még olyan felvételeitek, amelyeket nem juttattatok el az egyesületnek, azokat küldjétek meg az egyesület e-mail címére, illetve papír alapú fotók esetén a 6701 Szeged, PF. 1014. címünkre!

Segítségeteket elõre is köszönjük!

A sirályok tudvalev&otilde;leg sohasem hibáznak, sohasem esnek át. Szégyen és gyalázat egy sirályra, ha átesik

Brian89
Gondolom ez a két hét ami alatt nem kaptál választ a kérdésedre azt jelzi, hogy itt senki sem tudja mit kéne ezzel kezdeni😊 --> www.condorsoaring.com/forum
1000% hogy segítenek.

Laci

Helló!
Segítséget szeretnék kérni! A condort most raktam fel és nem látja sem a billentyûzetet sem az egeret csak a joystickot.
Köszönöm a segítséget Balázs
Papa01
Értem, köszi szépen a segítséged!

Tornyai János
Szia
Ingen, vagy a D-t vagy 0-át meg kell nyomni, és akkor az összes felirat megszûnik a képen. Fotózáshoz jó, de repülés közben azért hasznos ha látszanak a feliratok.
Üdv Toto

Papa01
Sziasztok!

Ki lehet kapcsolni Condor-ban azt, hogy pl: leoldás, vagy leszállás után sárga színnel kiírja a nevemet?

Köszönöm a válaszokat!
Papa01

Gratulálok, jó lett a film!
Értékeltem <#eljen>
BUÉK!

i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64

Brian89
pontosan, mindenkinek 5m-ekben gazdag új évet kívánok😊

jah, és így újévre elkészült a klubvideónk is😊

http://www.youtube.com/watch?v=UKSv91KoWi4

BUÉK!

Mindenkinek békés, termikekben, repült idõben gazdag boldog újévet kívánok!😊

Szatyi

Balázs, hogy nyúna meg a nyakad. Mikor leszel MSN-en? Kérdezni szeretnék tõled. 😊