Vitorlázórepülés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tehát termiklés közben érdemes a V gazdaságossal repülni, hiszen akkor merül a gép a legkevésbé, V optimálissal pedig akkor célszerû repülni, ha távon szorult helyzetbe kerülsz és minél távolabb szeretnél elérni (mondjuk látod a repteret a horizonton, de egészségtelenül kicsi szög alatt:-)).
Papa01!
A videó végén már kb jó volt a sebesség, viszonylag állandó is volt, a bedöntés is kb megfelelõ volt, de miért a termik mellett tekersz?😄 Az a lényg, hogy minél közelebb maradj a magjához, mert ott emel a legjobban.
Jó szelet!😊
De én mindig ott tartottam a sebességet, ahol a legnagyobb a siklószám, nekem ez tünik logikusnak.
A termikelésnél milyen sebességet kell tartani?
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
Másik, hogy ne engedd el a kormányokat azért. Tarts az orrát vizszintesen, ne engedd lebukni. A sebességed sem volt állandó 😊
A termikek láthatóságát bekapcsoltam, nekem az még segítség.. 😊
A válaszod elõre is köszönöm!
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
A vidit szívesen megnézem😊
Üdv.
Kezdjük az alapoktól: a repülõgépnek elõször is van 3 tengelye, ami körül elfordulhat. Ha minden kormánylap középhelyzetben van, és jól ki van trimmelve, akkor (teljesen nyugodt, rezdülésmentes légkört feltételezve) elvileg stabilan repül az adott helyzetében.
Bármelyik kormánylapot kitérítve úgy változik meg a különbözõ felületekre ható légerõk viszonya, hogy az adott tengely körül forgatónyomaték jön létre, ami a gépet az adott tengely körül elforgatja. Ez a forgatónyomaték mindaddig forgatja a gépet, amíg ismét nulla nem lesz, azaz a megfelelõ légerõk megint egyensúlyban nem lesznek (tehát amíg a kormánylapok ki vannak térítve). Tehát ha kitérítjük a csûrõt az egyik irányba, akkor a gép (elvileg) folyamatosan orsózna a hossztengelye körül. Ha bedöntjük a gépet valamelyik oldalra, és a kívánt bedöntésnél középre tesszük a csûrõt, akkor a bedõlés (ismét csak elvileg) megáll, és azzal a bedöntéssel addig fordul a gép, amíg ki nem vesszük belõle, amihez az ellenkezõ irányba kell csûrni. Viszont! Mivel forduló közben a külsõ szárny gyorsabban halad, mint a belsõ, azon nagyobb felhajtóerõ keletkezik, így mégtovább döntené a gépet a forduló irányába, hiába vannak középen a csûrõk. Ezért van az, hogy a legtöbb típusnál nemhogy középre kell tenni a csûrõt, de még egy kicsit a forduló ellen is kell csûrni ahhoz, hogy a bedöntés állandó legyen.
Természetesen közben az oldalkormánnyal és a magasságival is dolgozni kell, hogy a forduló csúszásmentes legyen, és közben ne gyorsuljon be a repülõ.
Összegezve: a csûrõvel nem a bedöntés mértékét, hanem a hossztengely körül ható forgatónyomaték nagyságát befolyásoljuk. Állandó bedöntéshez pedig a forgatónyomatéknak nullának, vagy a fentebb leírtak miatt inkább egy picit az ellenkezõ irányba hatónak kell lennie.
Remélem tudtam segíteni, kérdezz nyugodtan ha valami nem tiszta!
Üdv.

-- AMD FX-8350 -- ASUS GTX760 -- Samsung SyncMaster P2450 24 --
Egyenesen repül a gép..a bot középen van. Nincs "hatása" a gépre, nem változtat irányt.
Ha megmozdítod, akkor pedig változtat.
Ezen nem változtat a tény, hogy a gép éppen milyen helyzetben van. Ha a kormányok kitérnek, akkor az hatással lesz rá. Ha pedig alaphelyzetben vannak, akkor nem fog keletkezni semmilyen erõ, ami hatna a gépre.
Nem tudom máshogy elmagyarázni, esetleg valaki más majd.
Szerintem van egy téves elképzelésed arról, hogy hogyan is marad fent a gép, mert ha azt érted, akkor ez is egyértelmû😊
Ne érts félre, nem bántás, csak megjegyzés😊
Az, hogy a kitérítem a kormányokat, akkor elmozdulnak a vezérsíkok. Ezért kezd el fordulni a gép.
De engem ez a mondat zavart meg:
30 fokos bedöntés elérésekor állítsd középre a csûrõt és az oldalkormányt, de folytasd a botkormány húzva tartását. A vitorlázógép ekkor állandósult szögsebességû fordulót végez.
Épp amiatt,mert ha vissza állítom a kormányokat(csûrõ, láb) alaphelyzetbe, akkor ugye vezérsíkok is alaphelyzetbe kerülnek. De ez miért nincs hatással a repülõgép mozgására?
Bocsi tényleg az értetlenkedésért.. 😊
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Ahhoz hogy kivedd, ellentétes irányba is csûrni kell.
Tehát, nem tudom te hogy képzeled el ezt, de a bottal nem a gép dõlését határozod meg, hanem a kormányok kitérését. Szóval attól, hogy a bot középen van, nem a gép lesz egyenesen, hanem a kormányok(lapátok, kinek hogy tetszik) 😊
Remélem így érted.
A manual-ban ez olvasható:
Forduláshoz térítsd ki a csûrõ- és oldalkormányt abba az irányba, amerre fordulni kívánsz. Próbáld középen tartani a csúszásjelzõ cérnát. A botkormányt finoman hátra kell húznod, hogy megakadályozd a gép orrának lefelé történõ elmozdulását.
30 fokos bedöntés elérésekor állítsd középre a csûrõt és az oldalkormányt, de folytasd a botkormány húzva tartását. A vitorlázógép ekkor állandósult szögsebességû fordulót végez.
Bocsi, ha ez hülye kérdés... 😊 de ez valóban így van? Elvileg, ha visszaállítom középre a kormányokat, nem kiveszem a fordulóból a gépet? Az az érdekes, a szimulátorban a leírtak szerint mûködik..
Köszönöm a válaszokat!
Én meg Aztékkal, 3 hete😄 CPL/ME-IR😛PP
Amúgy könnyen át lehet váltani vitorlázó üzemmódba, csak egy kart kell kihúzni olyan 15 centire😊
Sok SZÉP leszállást!!!(azaz ne olyat, mint kedves barátunk<#conf>#conf> Szoboszlón<#ejnye1>#ejnye1><#idiota>#idiota><#ravasz1>#ravasz1>😄DDDDDDD)
i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy a condor miért lép ki magától? Minden hibaüzenet nélkül fogja és leállítja magát :S
Irányára: 21.000,- HUF, éreklõdni lehet a kissgy kukac evatzrt.hu e-mailen, vagy a 30/905-0129 telefonon.
A Szeged MJV Önkormányzata ellen indított, jogalap nélküli gazdagodás címén kért kártérítési perben nagy szükségünk lenne még olyan fotókra, amelyekkel igazolni tudjuk, hogy a félkész hangárt nem kizárólag az egyesület használta azok után, hogy az SZKT átvette egyesületünktõl a repülõtér üzemeltetését (2006).
Kérlek benneteket, hogy ha vannak még olyan felvételeitek, amelyeket nem juttattatok el az egyesületnek, azokat küldjétek meg az egyesület e-mail címére, illetve papír alapú fotók esetén a 6701 Szeged, PF. 1014. címünkre!
Segítségeteket elõre is köszönjük!
A sirályok tudvalevõleg sohasem hibáznak, sohasem esnek át. Szégyen és gyalázat egy sirályra, ha átesik
1000% hogy segítenek.
Laci
Segítséget szeretnék kérni! A condort most raktam fel és nem látja sem a billentyûzetet sem az egeret csak a joystickot.
Köszönöm a segítséget Balázs
Ingen, vagy a D-t vagy 0-át meg kell nyomni, és akkor az összes felirat megszûnik a képen. Fotózáshoz jó, de repülés közben azért hasznos ha látszanak a feliratok.
Üdv Toto
Ki lehet kapcsolni Condor-ban azt, hogy pl: leoldás, vagy leszállás után sárga színnel kiírja a nevemet?
Köszönöm a válaszokat!
Papa01
Értékeltem <#eljen>#eljen>
BUÉK!
i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64
jah, és így újévre elkészült a klubvideónk is😊
http://www.youtube.com/watch?v=UKSv91KoWi4
BUÉK!
Szatyi