117
  • NEXUS6
    #117
    India: vagy is...?
    Most akkor mi van? India mindíg is a fejlett világhoz tartozott, csak épp a bérek mindíg is a béka segge alatt voltak, így érted?
    Ha csak úgy nem! De akkor neked elég furcsa elképzeléseid vannak a fejlettségről.

    Linux disztrib vs M$ termékek: Szerintem meg nem volt gyenge hozzászólás. A M$ sokszor annyi pénzből mint amennyiből az egész Linux világ megél, meg néhány tízezer alkalmazottal biztosít: 1 OS-t, meg pluszban néhábny tízezerért egy offiszt, illetve még százezres nagyságrendű pénzekért fejlesztő rencereket. Szuper! A saját telepítőjükre az ingyenes cuccosokat (freeware, shareware, giftware), meg nem merik felrakni, mert kilógna a lóláb, hogy annak csak töredéke az amit ők adnak drága pénzért, és talán annyival nem is jobbak.
    Lehet hogy ez egy elég kifacsart nézőpont, de az arányokat azért jelzi.

    "valszeg akkor azt is belátod, h wint is lehet biztonságossá tenni, csak azon múlik mennyire értesz hozzá."
    Mi a hozzáértés mértéke? Ha az ami a M$ szerint szükséges, akkor a dolog nem igaz!
    Átlag Aranka nem lesz képes biztonságossá tenni.


    "Most így konkrétan egyik legnagyobb vita téma érvre cáfoltál rá saját magad. és összeeskövés megint rlz, biztos direkt tesznek bele hibát."
    Veled ellentétben én nem hiszek az összesküvés elméletben, a M$ ilyen szempontból csak egy multi, nem rosszabb és nem jobb mint bármelyik másik. Hiba/elfogadható kockázat sok van, tökéletes áru viszont nincs, a dolgozók pedig bármit megcsinálnak, akár kérdés nélkül, ezért kapják a pénzt.

    "(én úgy konkrétan 1 éve biztos semien karbantartó jellegű dolgot nem végeztem rajta, még a vírus keresőt sem szoktam futtani) de ezt úgyse hiszed el."
    Elhiszem! Azt nem hiszem el, hogy átlagos képességekkel rendelkezel. Egy átlagjúzer (20-ból 19) erre nem képes!

    ""Vajon miért van ez így?"
    pl azé, mert ha nem így lenne, akkor sokkal több embert kéne kiszűrni a felvételi teszteken. az a hibahatár, h diploma nélkül is lehet jó belefér.
    (ez eddig a leggyengébb érved volt)"
    A kérdés viszont az volt, mi a fenéért hisznek az M$ vezetői az IT képzésben, ha ők nem végezték el?
    Megválaszolom, azért mert az M$ vezetése nem az IT szempontokon alapul. Az IT csak nyersanyag, amit betöltenek a marketing gépezetükbe, nem a termékek minősége, megbizhatósága, újszerűsége a lényeg, hanem a profit.
    Ezredszer is elmondom ez az M$ előtt nem így volt!!!!!!!!!!!!!!!!!

    "maga a gnu/gpl-lel és mindennel ami belőle fakad nem értek egyet. az, h 1 projekt kezdésekor mennyi ember van és utána mennyi lesz, a népszerűségtől függ, de ez elmondható zárt rendszereknél is. nem véletlennűl van a béta teszt."
    Én meg a gravitációval nem értek egyet!;)
    Hol élsz te? A szabad forrású szoftver nem egy erkölcsi kérdés, hanem ez a szoftver előállítás egyik módja, ami működik. Olyannyira, hogy miközben a M$ piaci alapon működő ellenfelei sorra beadják a kulcsot, a Linux világ nyomul előre.
    Ha M$ párti lennék én is utálnám;)




  • FTeR
    #116
    india mindig is ott volt az IT-ben. és lehet, h 1 amerikaihoz képest töredéket kapnak, de az országukon belűl ott fizetnek a legjobban.

    1 linux disztriben nem 1 csoport "terméke" van. hanem sok sok apró elkülönülő csapaté. az más kérdés, h maga az elv lehetővé teszi, h telepítéskor ott figyelejen a cd-n.
    ennyi erővel m$ még többet tud, mert minden olyan termék winen fut ide számítható. ez nagyon gyenge beszólás volt.

    persze linuxnál nem kérdés a biztonság :) gyakorlatilag eddig az egyetlen érv volt mindig win ellen a biztonság és a stabilités. ezért írtam ezt.
    a stabilitásban már nem nagyon van különbség a biztonságra meg nagyon ráfeszítettek és úgy néz ki elég jól csinálják.
    egyébként jó, h szerinted a biztonság nem a rendszer, hanem a felhasználó dolga. valszeg akkor azt is belátod, h wint is lehet biztonságossá tenni, csak azon múlik mennyire értesz hozzá. Most így konkrétan egyik legnagyobb vita téma érvre cáfoltál rá saját magad. és összeeskövés megint rlz, biztos direkt tesznek bele hibát.

    a win, nem igényel oylan tudást mint a linux és karbantartással se kell lépten nyomon foglalkozni. (én úgy konkrétan 1 éve biztos semien karbantartó jellegű dolgot nem végeztem rajta, még a vírus keresőt sem szoktam futtani) de ezt úgyse hiszed el.

    "Vajon miért van ez így?"
    pl azé, mert ha nem így lenne, akkor sokkal több embert kéne kiszűrni a felvételi teszteken. az a hibahatár, h diploma nélkül is lehet jó belefér.
    (ez eddig a leggyengébb érved volt)

    maga a gnu/gpl-lel és mindennel ami belőle fakad nem értek egyet. az, h 1 projekt kezdésekor mennyi ember van és utána mennyi lesz, a népszerűségtől függ, de ez elmondható zárt rendszereknél is. nem véletlennűl van a béta teszt.
  • NEXUS6
    #115
    1 Szerintem csak te nem tudsz jobbat elképzelni, másnak viszont lehet nagyobb képzelő ereje, ha nem haragszol.

    2 Igazad van, nem minden hülyeségért felelős a M$ közvetlenül, amihez köze van. De azért megvan a haszna belőle.

    3 Ahogy gondolod, akár így is nézhetjük: a BeOS-t már azelött kicsinálta, az hogy nem kapta meg azt a bizalamt, amit pedig a termék minősége megérdemelt volna, mielött még a M$-nek tényleg piszkos eszközökhöz kellett volna nyúlnia, mert az emberek bedőltek a PC M$-es "profista" imidzsének. De ari volt ez a M$-től!
    Nem úgy mint az OS2 esetén, ahol már szemétkedni is kellett, ez is akkoriban történt.

    "m$ továbbra is a fejlett világban tevékenykedik, ellentétben pl a chipgyártókkal, akik a harmadik világba invesztálnak."
    Végül is most már India is a fejlett világhoz tartozik, (ott is dolgoztat az M$), persze a bérek töredéke az amcsiknak.
    Jaj, ne akard már megmondani, hogy pont ez a vállalat nem játssza ki egymással szemben a munkavállalókat! Valahogy még soha nem hallottam, hogy a programozók szakszervezete fellépett volna a M$ ellen. Szerintem ez nem azért van, mert a M$-nél dolgozni, maga a földi paradicsom, hanem csak mert egyik multi sem enged semmilyen szakszervezetet a gyáraiba. És szerintem ez alol az M$ sem kivétel.

    "az m$ előtt nem kissebb volt az IT ipar, hanem nem volt IT ipar." Nonono, azért ez egy kicsit barokkos túlzás, nem gondolod?
    Ipar volt, csak a profit volt nagyságrendileg kevesebb, mivel nem volt minden háztartásban számítógép.
    A M$ az IT szektor mekdonalca. A kisembereket elégíti olyan módon, mint kb az a cég. Valóban a kisemberek kiszolgálásával lehet a legtöbb pénzt kaszálni, de azért nem ez jelenti egy szakmának a csúcsát.
    A M$ termékei úgy jönnek a komoly IT termékekhez, mint a hamburger, egy 7 fogásos farncia vacsorához.

    "többiek nem bírták a versenyt --tehát--> gyengék voltak és kihullottak." Látom még mindíg nem értted meg mit akarok momdani, nem az a baj hogy kihullottak, hanem hogy nem tudnak egy jobb termékkel visszajönni, senki sem tud. És ez gáz.

    "Mit is tett le az asztalra." Na neee, ennyi kib.szott sok pénből, letesz egy OS-t, egy viszonyélag használható Offiszt, meg dev kiteket. Nézzd meg egy-egy Linux disztribúcióban mi van?
    Ez a különbség a két rencer között!!!!!

    "én nem venném 1 kalap alá a 9.x-et meg az nt-t főleg, h nem sok közük volt egymáshoz, másrészt nt később a szakemberek is elismerték." Én se venném, de mit ad isten a M$ pont a W9x-ekkel nyomta le a konkurenciát. Az NT bármennyire dícsérték a szakemberek, otthonra nem volt pálya, nem abból kereste halálra magát a cég.

    "ki tudja amiga milyen lyukas rendszer lenne ha lenne."
    Na már megint a biztonsági, meg megbizhatósági kérdések túldimenzionálása! Nem veszed észre, hogy ez az egész kérdéskör csak azóta számít, mióta az M$ dolgozik rajta. A M$ PR gépezete, megpróbálja elhitetni, hogy a biztonság nem a júzer feladata, hanem az övüké, és majd ők azok a profik akik megoldják! Jó kis öntömjén ez is. Ráadásul a win ad is munkát bőven, eccerűen annyira nem lehetnek pancserek, hogy véletlenül hagyjanak nyitva olyan biztonsági réseket, ami pl a Linuxnál, vagy olyan cégnél aki ezt komolyan gondolja, szóba sem kerülnek.

    "ráadásúl m$ kezdetek fogva más politikát folytat, nevezetesen, h az átlag ember számára akar terméket készíteni, és ezen emberek igényeiből indúl(t) ki, homlokegyenes másképp mint pl unix/linux." Szerintem is, a M$ megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy nem kell a géphez érteni. Eközben a rencerük kb ua karbantartást/hozzáértést igényel, mint a Linux, csak hemzseg olyan hibáktól, amit az ő fejlesztési rendszerükkel képtelenség kijavítani. Így aztán az emberkéket, mindíg rá lehet venni egy következő win megvételére, mert az már tutkó fullra jobb lesz.
    Csak éppen a ServicePackekkel feljavított régi os-ek mindíg megbízhatóbbak, mint az újjak. De mielőtt ez nyílvánvalóvá válna, az M$ abbahagyja a támogatásukat. Ügyes;)

    "és biztos m$ egy rakás szar és csak a szerencsék véletlen sorozata hogy a világ legkiemelkedőbb cége lett egy garázsból." Nem csak véletlen, hanem tudatos, kemény, célratörő, néha szemét üzletpolitikáé is.
    De ezt nem azt jelenti, hogy a zsenialitásuk az IT ben gyökerezik, ez nem IT, ez marketing, meg PR, stb. olyan dolgok, amik fényévekre vannak az IT-től. BG ha jól tudom végül is nem végezte el az egyetemet, viszont ma már gondolom csak olyanokat alkalmaz pl programozónak akik igen!!! Vajon miért van ez így?


    "utcsó bekezdéssel alapvetően nem értek egyet, úgyhogy bele se megyek."

    Mármint ezzel nem értesz egyet:
    "Ja és még egy, a Linux-szerű programfejlesztési módszernél, pillanatokon belül programozók, tesztelők százait tudod magad mellé állítani, ha értelmes célt tudsz kitűzni, és értesz az emberekhez.
    Ezt az üzleti alapú fejlesztésnél, ma már senki nem engedheti meg magának (csak a tudod ki). Ráadásul a veszteség, az elpazarolt pénz is hatalmas, ha szarok a célkitűzések (lásd táblapc, Xbox).
    Bukni nonprofit módon is lehet, csak éppen az kevésbé erőforrás pazarló a világ számára."

    Nem kell vele egyetérteni, attól ez még így van, ez nem vélemény volt, hanem tény.


  • FTeR
    #114
    1. ez kb olyan mint a demokrácia, nem a legjobb, de jobbat nem ismerünk.

    2. de ez nem az m$ marketing politikájának a része. tehát nem a marketing a felelős érte. itt most kicsit a saját farkadba haraptál (kigyó)

    3. ez a beso baja, nem az m$. feltünhetettvolna, h m$ addig nem foglakozik komolyan dolgokkal, még nem jelent fenyegetés, egy 0,0%-os OS pedig nem az.

    m$-nél vannak a legjobban fizető állások mindenhol a világon és munkakürűlmények is ott a legjobbak. sokan tanúlhatnának tőle. másrészt m$ továbbra is a fejlett világban tevékenykedik, ellentétben pl a chipgyártókkal, akik a harmadik világba invesztálnak.
    az m$ előtt nem kissebb volt az IT ipar, hanem nem volt IT ipar. ezek a cégek tök egyszerre a 80's közepén indúltak be. hw-felén maradt az intel, sw-n meg az m$. a többiek nem bírták a versenyt --tehát--> gyengék voltak és kihullottak.
    A fizetős cirkusz részt nem értem...
    Mit is tett le az asztalra. Nos. ott kezdődik a dolog, h pl nemcsak OS-t fejleszt, hanem pl komoly devkitrendszert, egy offiszt is, amikenke pl közelében sincs semmi más és soha nem is volt. plusz én nem venném 1 kalap alá a 9.x-et meg az nt-t főleg, h nem sok közük volt egymáshoz, másrészt nt később a szakemberek is elismerték.
    az is sántít, h ekkora sikerűlt elérni azt a szintet, amit amiga már rég. azért ez elég túlzás, mert pl nem lehet csak a GUI szerint ítélni, ki tudja amiga milyen lyukas rendszer lenne ha lenne.
    ráadásúl m$ kezdetek fogva más politikát folytat, nevezetesen, h az átlag ember számára akar terméket készíteni, és ezen emberek igényeiből indúl(t) ki, homlokegyenes másképp mint pl unix/linux.

    m$ nem is kommonikál a médián keresztűl, miről beszélsz? és biztos m$ egy rakás szar és csak a szerencsék véletlen sorozata hogy a világ legkiemelkedőbb cége lett egy garázsból. többieknek ménem sikerűlt? és azt az imidzset is ki kellett valahogy alakítani...

    utcsó bekezdéssel alapvetően nem értek egyet, úgyhogy bele se megyek.
  • NEXUS6
    #113
    Szerintem nagy a különbség, hogy az egész Linuxos, hackeres, világban megfizetnek 1-2 embert, akik tényleg csak ebből élnek, meg aközött, hogy mindenkit meg kell fizetned.

    Az a pár millió ember, aki vállaja, meg tudja tenni, hogy nem feltétlenül kap pénzt azért a tevékenységéért, amit a számítógépes közösségért végez, az eddig se kapott idegösszeomlást ha nem tudott egy Carmak-szintű Ferrari gyűjteményt összehozni.
    Emberi kapcsolatot, barátokat nem vehetsz pénzért.

    Vannak emberek akik nem a mégtöbb pénzért dolgoznak, hanem hogy még több olyan dolgot tegyenek le az asztalra, amire mások elött bűszkék lehetnek. Szerintem a Linus gyerek is ilyen.
    De talán a lelke mélyén még BG-is.

    Mert ugye pénz nem boldogít (de marhára megnyugtat!;))))
  • FTeR
    #112
    ja és IBM nem naív volt, hanem profit orientált. ezért választotta az m$ féle licenszt.
  • NEXUS6
    #111
    1 Te télleg kezdesz paranoiásodni. Nem csak a M$ tette tönkre a SEGA-t, hanem az a rendszer, ami nem kegyelmez az alulmaradóknak, és újjakat sem enged be a piacra. A M$ űberkonzolja csak az utolsó szeg volt a koporsóban. Nem örülök a SONY egyeduralmának sem, de milyen rencer az, ahol csak úgy lehet valami látszat versenyt biztosítani, hogy a M$ "dűti" észnélkül a pénzt a piacra. Rajta kívül ki tudja ezt megcsinálni a világon, még a SONY se tudná!

    2. A negatív raklám is reklám! Mindegy csak beszéljenek a cégről. szerintem, olyan nagyon nem sietnek a bírósági ítélet teljesítésével.

    3. A BeOS-nak és más kis cégeknek ezekkel az üzleti feltételekkel egyszerűen nem lehet jó üzletpolitikája.
    A nonprofitba átmenés tovább viheti a projekteket, és sikeres programokat is hozhat létre. De olyat ami pénzveszteséget hozna a M$-nek nem, mert akkor rögtön a nyakára lépnek.


    " mint írtam nem elég csak jót termelni, jól is kell eladni. ha win (vagy egyéb) tényleg olyan szar lenne, hiába lenne jó üzletpolitikája az m$-nek."
    A jól eladni azt jelenti: pofátlanul, a törvényeket megszegve, porig alázva a szakma becsületét, szellemiségét?
    A M$ elött a szoftver az IT sokkal kisebb üzlet volt, kifelé is sokkal emberibb arcot mutatott, a jó programozók meg akkor is viszonylag de nem túl jól kerestek.
    Azóta sok minden megváltozott, a M$ egy pofátlan, bár a multik közt nem egyedülálló uzletpolitikát folytat, persze ő sem tesz mindenkit gazdaggá a cégnél, csak a vezetőséget. Ezt 100 éve azért még kizsákmányolásnak tartották az emberek, ma követendő példának.
    Változik a világ.
    Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy annak a fizetős cirkusznak, amit az M$ csinál lehet hogy nincs is akkora jelentősége, mint ahogy szeretnék magukról elhitetni.
    És itt jön az, hogy mit is tettek le az asztalra. Biztos hogy amikor a többiek végleg kiestek, akkor volt a legjobb a win? Ha jól emléxem a '90-es évek végén még csak a w98, winNT dógokkal kellet szenvedni. (Most már lehet hogy elviselhetőek a termékeik, de 15 év alatt érték el egy Amiga szintjét, úgy hogy a versenytársak a piaci körülmények miatt kihaltak)

    A M$ szellemiségébe nagyon jól belefér, az amit az emberekkel megpróbál a média elhitetni, és ami sajnos a jelen körülmények között igaz is: pénzért szinte mindent meg tudsz venni. Nem tudom miért akarod bebizonyítani, hogy nem ezért lettek sikeresek.
    Ki tudtak magukról a profi imidzsét alakítani. A tanulatlan júzer meg őket választja: ezért fizetni kell, meg drágább, akkor biztos jobb mint az ingyenes! Ennyi, ez a M$ sikerének a titka, a tanulatlan júzer, aki elhiszi, hogy ha fizet (de legalább is fizetős progit warezol) megússza azt a fáradtságot, amit a rendszer megismerése követel.
    Ne akard már megmagyarázni, hogy milyen szuperül értenek mindenhez, és milyen űberfaszák, amikor nem azok.

    Ja és még egy, a Linux-szerű programfejlesztési módszernél, pillanatokon belül programozók, tesztelők százait tudod magad mellé állítani, ha értelmes célt tudsz kitűzni, és értesz az emberekhez.
    Ezt az üzleti alapú fejlesztésnél, ma már senki nem engedheti meg magának (csak a tudod ki). Ráadásul a veszteség, az elpazarolt pénz is hatalmas, ha szarok a célkitűzések (lásd táblapc, Xbox).
    Bukni nonprofit módon is lehet, csak éppen az kevésbé erőforrás pazarló a világ számára.
  • FTeR
    #110
    "Aha, szal, számodra egy kutya a M$ SUXX, és a rendesen kifejtett vélemény."
    nem, de a rendesen kifejtett vélemény és a á ez m$ termék akkor biztos rossz között is van, meg a minek strapálja magát m$ amikor ez meg ez van. -> már megin szemétkedik. az ilyen m$ suxx tő mondatú hozzászólásokat ignoálni szoktam, nem erről beszéltem, ne erőltesd.

    "Én csak a saját nevemben beszélek"
    te írtad lejjebb ()-ben, h nemcsak téged "vádollak".

    "Én nem utálom csipőből, divatból."
    divatból talán nem, de nem hagynál ki 1 alkalmat sem, h le fújd.

    "Amikor ezt megtiltották [...]"
    én úgy tdom, h olyan szerződést kötöttek, h ne érje meg más os-t telepíteni, de tíltani nem tíltották. és én nem érzem a kettő egyenértékűnek.

    "az illegális szerződéskötések"
    maximum nem 100% fer, de nem illegális, az illegális autómatikusan érvénytelen lenne.

    "[..]amiga[..]"
    nem vonon kétségbe, azt az egyenes következtetést vonom kétségbe, h ha most is rendesen lennének, akkor jobbak lennének.

    "Intel és az AMD"
    intel kb m$ még dúrvább szerződésekkel, de amd jött 1 jó termékkel és szerződés ide vagy oda mostanra komoly konkurenciát jelent. így kell csináéni, nem sopánkodni, h szemét m$.

    "Pedig olyan egyszerű. (Bár nem pont így következik.) Most tényleg írjam le?"
    igen, léci. pont erre lennék kíváncsi.

    "Hát azt, hogy a MS mit hogyan csinált (a színfalak mögött)."
    tudom mit csinált, csak én nem találom annyira szörnyűnek.

    "Vannak azért olyan dolgok, amik alapján tárgyilagosan megítélhető."
    sztem elég nehéz tárgyilagosnak lenni, egy olyan felvetés következtében, h biztosan úgy lenne ha lenne.
  • FTeR
    #109
    "akkor minek a pénz?"
    linus is abbol él, h sok rajongó levelet kap és nem abból, h egy kis cégnél dolgozik. és mér dolgozik ott? hogy pénzt kapjon és mér fog jobban dolgozni, h több pénzt kapjon. ez márcsak így van.
  • NEXUS6
    #108
    ""Sajnos, ahhoz hogy ne csak ez az egy szempont uralja a gazdaságot, meg kell változtatni a jelenlegi rendszert."
    "migis hogyan képzeled el a rendszerben résztvevők ösztönzését? a linuxot körűlvevő kizárólag megbecsülés alapú ösztönzési rendszer nagy csoportoknál (világ) már nem működő képes és legfőbbképpen nem lehet kenyeret venni belőle. a paypal-re nem lehet üzleti stratégiát építeni."

    Nem tudom neked milyen elképzeléseid vannak a pénzről, ha egy láda pénzt egy majom mellé rakunk akkor az ír egy jó kis oprendszert?
    szal szerintem fordítva van, az emberek általában a pénzzel mérik a termékeikkel elért megbecsülést. Ez a Linuxus, hackeres közösségeknél viszont közvetlen kapcsolatokon alapul, akkor minek a pénz?
    Mit érsz apénzzel ha csak olyanok elismerését tudod megvenni vele akiket nem is ismersz, aki meg nem értik a törekvéseidet, azoktól max egy tortát kapsz az arcba.
  • dez
    #107
    "azzal lobbizni próbált" -> "fokozta a lobbi-tevékenységet" (ez ugye tudjuk mit jelent: politikusokkal meglévő személyes kapcsolatokat próbálni kihasználni, vagy valami egyéb - elvileg legális - módon próbálni hatni rájuk) [a felhasználók igényeinek minnél jobb kielégítése helyett]
  • dez
    #106
    "1. te aközé a 4-5 ember közé tartozol, akik nem hagynának ki 1 alkalmat se, h 1 m$ hírbe beírják, h az m$ már megin szemét."

    Ez nem egészen így van. Csak reagálok, vagy ha valaki olyat ír, amivel nem értek egyet, leírom a saját véleményem.

    "én ezt szídásnak hívom."

    Aha, szal, számodra egy kutya a M$ SUXX, és a rendesen kifejtett vélemény. Akkor nem tudom, miért is strapálom magam... :P

    "lehet, lassan paranoiás lettem, mert most már többen azt mondjátok, h nincs is bajotok az m$ssel, és tullképpen szeretitek is. (nem te mielőtt belekötnél - csak majdnem)"

    Én csak a saját nevemben beszélek. Én nem utálom csipőből, divatból. Csak egyszerűen kedvelni sem kedvelem, és nagyjából ismerem a történetét, és érint is némileg.

    "2. ez természetes."

    Csak attól még, mert sokan úgy gondolják, hogy BG az isten, és a Win a világmegváltó "találmány", én még nem fogom ezt gondolni. De "szídni" sem azért szídom, mert mások meg szídják.

    "3. most fáradt vagyok, ahhoz h visszanézzem mire írtam pontosan, meg legelösszőr. de mér, szted linux sanyarú sorsáról nem m$ tehet?

    Ha hiszed, ha nem, bizonyos részben igen. Az olyan korábbi szerződések miatt, hogy sokáig nem forgalmazhattak a nagyobb PC-gyártók olyan PC-t, amin nem a Win lett volna telepítve. Amikor ezt megtiltották, azzal lobbizni próbált (többé-kevésbé sikerrel). Ahol ez sem működött, ott fegyengetőzni kezdett...

    "3,5. ezt a részt nem értem. ti mondogatjázok, h ms tönkreteszi a jó kezdeményezéseket a saját cuccaival..."

    A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy bizonyított tény pl. az illegális szerződéskötések, stb. Ezt te akkor hogy is egyezteted össze a "természetes kiválasztódás"-sal? Az erősebbnek mindent szabad alapon?

    "4. nem különösebben érdekel semmi, tisztában vagyok vele, h mi volt az amiga. most is van vmi "infúziós" életbentartás, ugyan úgy mint beosra.
    egyébként úgy C=64 hajnalán kapcsolódtam be az áramba, de csak szigorúan felhasználóként."

    Ha nem érdekel, és nem is különösebben ismerted, ne vond kétségbe más állításait... Mégpedig azt, hogy többek között GUI-ban jobb (volt) az AmigaOS, mint a Windows. Nem a kisujjamból szoptam.

    "5. nem úgy értettem, h konkrétan leírtad, h hülye. csak a reagálásaiddal "finoman érezteted"."

    Nem kellene összekeverni a lehülyézést azzal, ha valamely állításról bizonyítjuk be, hogy butaság. Attól, hogy valaki rosszul tud valamit, még nem biztos hogy hülye. [Csak ha mindent rosszul tud, és meggyőzni sem lehet. :) ]

    5,5. ...

    "7. "Azért az a hozzáállás is sántít egy kissé, hogy biztos mindenki pont úgy csinálta volna, mint a MS, ha a helyében lett volna."
    kicsit lehet, abból indúltam ki, h minden cég így csinálja."

    Szerintem nem. Tudok pár céget, akiknek egész jó termékeik vannak, mert inkább erre koncentrálnak... Meg lehet nézni pl. az Intel és az AMD viselkedését is.

    "kiváncsi vagyok hogy ha m$ nem tetszik mér körkövetkezik, h win szar stb."

    Pedig olyan egyszerű. (Bár nem pont így következik.) Most tényleg írjam le?

    "mire gondolsz az érem másik oldalával?"

    Hát azt, hogy a MS mit hogyan csinált (a színfalak mögött).

    "IBM most a jó fiú, mert linuxot támogatja. kár, h ez nem akkor jutott eszébe, amikor piacra dobta a PC-t."

    Tudtommal az IBM sosem volt rosszindulatú és arrogáns, hanem inkább naív. Amikor véletlenül kiengedte a PC-t a kezei közül, akkor sem háborúzni kezdett, hanem próbált egy jobbat csinálni, és azzal visszaszerezni a vezetést (PS/1, és később PS/2 [gy.k. nem PlayStation] - innen származik egyébként a PS/2-es egér, billentyűzet is).

    "egyébként ha megnézzük, h pl azt mondod, h linux jobb mint a win és én ezzel nem értek egyet, akkor mér értenék azzal, h az amiga vagy beos jobb lenne, ha lenne? valszeg más az értékrendünk..."

    Vannak azért olyan dolgok, amik alapján tárgyilagosan megítélhető.
  • FTeR
    #105
    1. te aközé a 4-5 ember közé tartozol, akik nem hagynának ki 1 alkalmat se, h 1 m$ hírbe beírják, h az m$ már megin szemét. én ezt szídásnak hívom.
    lehet, lassan paranoiás lettem, mert most már többen azt mondjátok, h nincs is bajotok az m$ssel, és tullképpen szeretitek is. (nem te mielőtt belekötnél - csak majdnem)

    2. ez természetes.

    3. most fáradt vagyok, ahhoz h visszanézzem mire írtam pontosan, meg legelösszőr. de mér, szted linux sanyarú sorsáról nem m$ tehet?

    3,5. ezt a részt nem értem. ti mondogatjázok, h ms tönkreteszi a jó kezdeményezéseket a saját cuccaival...

    4. nem különösebben érdekel semmi, tisztában vagyok vele, h mi volt az amiga. most is van vmi "infúziós" életbentartás, ugyan úgy mint beosra.
    egyébként úgy C=64 hajnalán kapcsolódtam be az áramba, de csak szigorúan felhasználóként.

    5. nem úgy értettem, h konkrétan leírtad, h hülye. csak a reagálásaiddal "finoman érezteted".

    5,5. ...

    6. "nem érzelmi kérdés"
    jó. ha mondod.

    7. "Azért az a hozzáállás is sántít egy kissé, hogy biztos mindenki pont úgy csinálta volna, mint a MS, ha a helyében lett volna."
    kicsit lehet, abból indúltam ki, h minden cég így csinálja.

    8. "Mondani nem mondod, de pontosan úgy viselkedsz. Mellesleg nyilvánvalóan nem vagy tisztában az érem rosszabbik oldalával."
    igazából én a wint szoktam védeni, nem is értem minek megyek bele a céges vitákba. most utóbbi 2 alkalomban azért, mert kiváncsi vagyok hogy ha m$ nem tetszik mér körkövetkezik, h win szar stb. de ezt már írtam. mire gondolsz az érem másik oldalával?

    9. igaz, IBM most a jó fiú, mert linuxot támogatja. kár, h ez nem akkor jutott eszébe, amikor piacra dobta a PC-t.

    egyébként ha megnézzük, h pl azt mondod, h linux jobb mint a win és én ezzel nem értek egyet, akkor mér értenék azzal, h az amiga vagy beos jobb lenne, ha lenne? valszeg más az értékrendünk...
  • dez
    #104
    "1. arra írtam, h aszontat nem szídod, pedig de. az, h miért teszed ezt, ebből a szempontból nem számít."

    Mi az, hogy "szídod"? Én nem írok olyasmit, hogy M$ sux, stb., egyszerűen nem az én stílusom (bár adott esetben némileg meg tudom érteni). De leírom a véleményemet, ha tetszik neked, ha nem.

    "2. átlag felhasználó számára csak win van, tudással meg nem rendelkezzik. nincs semmi meglepő."

    Nem állok ki az utcára "felvilágosítani" őket, de ha itt mond valaki valami ilyesmit, főleg egy vita keretében, érvként, nem hagyom szó nélkül.

    "3. összeesküvést arra mondtam, h m$ tönkretette a régi "nagyokat"."

    Hmm, az előbb nem úgy tűnt, hogy erre mondtad. Mivel arra válaszolva mondtad, amit a Linuxszal kapcsolatban írtam.

    "meg magvában folytja el minden jót. pedig sztem az egész csak természetes kiválasztódás része és nem a m$ gonoszságának eredménye."

    Már megint meghazudtolsz (és nem csak engem), és nyilvánvaló tényekkel szemben csak ezt hajtogatod... "Hááá ééértelmeees???" Persze ez a legegyszerűbb. "szerintem"...

    "4. a régi szép idők :) a régi dolgok mindig jobbak voltak meg szebbek. egyébként én nem beszélnék gui elterjedésről olyankor amikor maga a szgép sem volt elterjedve. ráadásúl gui alatt sok mindent lehet érteni. ebbe nem megyek bele. lehet neked már az gui amikor ibm pc grafikus üzemmódba kapcsol karakteresről. végülis, definícióba bele fér."

    Bla bla bla. Láttál te már Amigát? Vagy Atari ST-t? Vagy akkor még el voltál foglalva a cumival? Ha így van, csak kérdezz nyugodtan.

    Vagy láttad már valaha mondjuk az OS/2-t? Ha nem a Windows terjed el, akkor valószínűleg ez lett volna. De nem is olyan erőszakosan, így most több OS is lenne a piacon, egymással nem erőből, hanem észből versenyezve.

    "5. neharagudj, de engem is nemegyszer lehülyéztél már nem 1x."

    Valóban? Akkor te igen kivételes lehetsz, mert összesen nem hülyéztem le 5 embert az elmúlt pár évben. :P

    "fals érv talán félreérthető, legyen inkább szerintem fals következtetés. így talán politikailag is korekkt."

    Korrekt - abból a szempontból, hogy így kevésbé lehet kifogásolni - de attól még nem igaz.

    "mi lehet az a trauma, ami miatt "nem kedveled" az ms-t? talán szanálták 1 kedvenc rendszeredet? nem szabad ilyen dolgokzhoz érzelmileg kapcsolódni."

    Ez nem érzelmi kérdés - ha az lenne, már rég nem érdekelne a dolog. És nem egy trauma. Egy cég, és az ő módszerei, ennyi.

    "nem emlékszem már ki írta egyszer a beos-sal kapcs (talán te?), hogy ha annak sikerűl elterjednie, akkor mennyi vel jobb lenne, mert m$-sel ellentétben ők másokra hagyták volna az alkalmazások fejlesztését és ők csak a szűk os fejlesztéssel foglakoztak volna meg hasonlók. azért ez elég naív elképzelés. ez a gond a régi cuccokkal is. lehet nosztalgiázni, h milyen jó volt és milyen szép is lenne a lenne, meg biztos így meg úgy csinálnák, nem pedig úgy mint m$. de ebből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni."

    Azért az a hozzáállás is sántít egy kissé, hogy biztos mindenki pont úgy csinálta volna, mint a MS, ha a helyében lett volna.

    "(nyomozásokról meg annyit, h én nem montam, h m$ makulátlan"

    Mondani nem mondod, de pontosan úgy viselkedsz. Mellesleg nyilvánvalóan nem vagy tisztában az érem rosszabbik oldalával.

    "de nem is ő a felelős minden rosszért. intelt se szereted biztos, sőt IBMet sem...)"

    Minden rosszért nem is, de jópár dologért igen. Igen, az Intelért sem rejongok, miért is tenném. De nem is utálom. Vele kapcsolatban is úgy vagyok, hogy igyekszem tisztában lenni a tényekkel. IBM-mel meg milyen nagy bajomnak kellene lennie?
  • dez
    #103
    "1. arra írtam, h aszontat nem szídod, pedig de. az, h miért teszed ezt, ebből a szempontból nem számít."

    Mi az, hogy "szídod"? Én nem írok olyasmit, hogy M$ sux, stb., egyszerűen nem az én stílusom (de adott esetben némileg meg tudom érteni). De leírom a véleményemet, ha tetszik neked, ha nem. Sőt, a tényekkel is szembesítelek, ha kihagyna a memóriád. :)

    "2. átlag felhasználó számára csak win van, tudással meg nem rendelkezzik. nincs semmi meglepő."

    Nem állok ki az utcára "felvilágosítani" őket, de ha itt mond valaki valami ilyesmit, főleg egy vita keretében, érvként, nyilván leírom, hogy nem úgy van. Nehogy mi vegyük már át a totál laikusok alulinformált elképzeléseit. :P

    "3. összeesküvést arra mondtam, h m$ tönkretette a régi "nagyokat"."

    Hmm, az előbb nem úgy tűnt, hogy erre mondtad. Mivel arra válaszolva mondtad, amit a Linuxszal kapcsolatban írtam.

    "meg magvában folytja el minden jót. pedig sztem az egész csak természetes kiválasztódás része és nem a m$ gonoszságának eredménye."

    Már megint meghazudtolsz (és nem csak engem), és nyilvánvaló tényekkel szemben csak ezt hajtogatod... "Hááá ééértelmeees???" Persze ez a legegyszerűbb. "sztem"...

    "4. a régi szép idők :) a régi dolgok mindig jobbak voltak meg szebbek. egyébként én nem beszélnék gui elterjedésről olyankor amikor maga a szgép sem volt elterjedve. ráadásúl gui alatt sok mindent lehet érteni. ebbe nem megyek bele. lehet neked már az gui amikor ibm pc grafikus üzemmódba kapcsol karakteresről. végülis, definícióba bele fér."

    Bla bla bla. Láttál te már Amigát? Vagy Atari ST-t? Vagy akkor még el voltál foglalva a cumival? Ha így van, csak kérdezz nyugodtan.

    "5. neharagudj, de engem is nemegyszer lehülyéztél már nem 1x."

    Valóban? Akkor te igen kivételes lehetsz, mert összesen nem hülyéztem le 5 embert az elmúlt pár évben. :P

    Ez inkább pont fordítva szokott lenni: ha valaki bármi rosszat szól a MS-ról, kapásból rásütik egyesek, hogy hülye, hozzánemértő, csak divatból csinálja, stb.

    "fals érv talán félreérthető, legyen inkább szerintem fals következtetés. így talán politikailag is korekkt."

    Korrekt - abból a szempontból, hogy így kevésbé lehet kifogásolni - de attól még nem igaz. :)

    "mi lehet az a trauma, ami miatt "nem kedveled" az ms-t? talán szanálták 1 kedvenc rendszeredet? nem szabad ilyen dolgokzhoz érzelmileg kapcsolódni."

    Ez nem érzelmi kérdés - ha az lenne, már rég nem érdekelne a dolog. És nem egy trauma. Egy cég, és az ő módszerei, eddigi története, ennyi.

    "nem emlékszem már ki írta egyszer a beos-sal kapcs (talán te?), hogy ha annak sikerűl elterjednie, akkor mennyi vel jobb lenne, mert m$-sel ellentétben ők másokra hagyták volna az alkalmazások fejlesztését és ők csak a szűk os fejlesztéssel foglakoztak volna meg hasonlók. azért ez elég naív elképzelés. ez a gond a régi cuccokkal is. lehet nosztalgiázni, h milyen jó volt és milyen szép is lenne a lenne, meg biztos így meg úgy csinálnák, nem pedig úgy mint m$. de ebből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni."

    Azért az a hozzáállás is sántít egy kissé, hogy biztos mindenki pont úgy csinálta volna, mint a MS, ha a helyében lett volna.

    "(nyomozásokról meg annyit, h én nem montam, h m$ makulátlan"

    Mondani nem mondod, de pontosan úgy viselkedsz. Mellesleg nyilvánvalóan nem vagy tisztában az érem rosszabbik oldalával.

    "de nem is ő a felelős minden rosszért. intelt se szereted biztos, sőt IBMet sem...)"

    Minden rosszért nem is, de jópár dologért igen. Igen, az Intelért sem rejongok, miért is tenném. De nem is utálom. Vele kapcsolatban is úgy vagyok, hogy igyekszem tisztában lenni a tényekkel. IBM-mel meg milyen nagy bajomnak kellene lennie?
  • FTeR
    #102
    1. arra írtam, h aszontat nem szídod, pedig de. az, h miért teszed ezt, ebből a szempontból nem számít.

    2. átlag felhasználó számára csak win van, tudással meg nem rendelkezzik. nincs semmi meglepő.

    3. összeesküvést arra mondtam, h m$ tönkretette a régi "nagyokat". meg magvában folytja el minden jót. pedig sztem az egész csak természetes kiválasztódás része és nem a m$ gonoszságának eredménye.

    4. a régi szép idők :) a régi dolgok mindig jobbak voltak meg szebbek. egyébként én nem beszélnék gui elterjedésről olyankor amikor maga a szgép sem volt elterjedve. ráadásúl gui alatt sok mindent lehet érteni. ebbe nem megyek bele. lehet neked már az gui amikor ibm pc grafikus üzemmódba kapcsol karakteresről. végülis, definícióba bele fér.

    5. neharagudj, de engem is nemegyszer lehülyéztél már nem 1x. fals érv talán félreérthető, legyen inkább szerintem fals következtetés. így talán politikailag is korekkt.


    mi lehet az a trauma, ami miatt "nem kedveled" az ms-t? talán szanálták 1 kedvenc rendszeredet? nem szabad ilyen dolgokzhoz érzelmileg kapcsolódni.

    nem emlékszem már ki írta egyszer a beos-sal kapcs (talán te?), hogy ha annak sikerűl elterjednie, akkor mennyi vel jobb lenne, mert m$-sel ellentétben ők másokra hagyták volna az alkalmazások fejlesztését és ők csak a szűk os fejlesztéssel foglakoztak volna meg hasonlók. azért ez elég naív elképzelés. ez a gond a régi cuccokkal is. lehet nosztalgiázni, h milyen jó volt és milyen szép is lenne a lenne, meg biztos így meg úgy csinálnák, nem pedig úgy mint m$. de ebből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni.

    (nyomozásokról meg annyit, h én nem montam, h m$ makulátlan, de nem is ő a felelős minden rosszért. intelt se szereted biztos, sőt IBMet sem...)
  • dez
    #101
    "te sem hiszed el amit mondasz."

    De. Lehet, hogy jobban (+ régebb óta) ismerem őket?

    "asszem én nem ebbe súlycsoportba tartozom. kicsit meg is bántódtam."

    Ezt természetesen nem rád értettem! Csak - mint már itt is láttunk ilyet - az átlagember ilyesmiket gondol róluk. [ja, egyébként az a "ha" "meg" akart lenni. :p]

    "énszerintem éppen pl te vagy aaz aki belelát összesküvéseket a dolgokba."

    Már leírtam, hogy az nem összeesküvés, egyszerűen egy spontán dolog. Vagy szerinted tök véletlen, hogy az EU a Linux felé tendál? Ugye ezt meg te nem hiszed.

    "(de a példára reagálva, nem ő találta ki, de ő terjeztette el és egyáltalán nem biztos, h annak aki kitalálta sikerűlt volna ez.)"

    Erről már korábban volt szó, és az a helyzet, hogy pl. az Amiga, Atari gépek millió othonban voltak ott, és már azokon is ablakos GUI volt (még jobb is, mint a Windowsé). Az OS/2 is GUI-s volt, és még sorolhatnánk. Egyszerűen nem igaz, hogy a MS-nak köszönhetjük a GUI elterjedését. Ha ők nem térnek át arra, most sehol sem lennének, és más terjesztette volna el. Tehát, olyasmiért ne dícsérjük, ami nem rajtuk múlt, hanem törvényszerű volt.

    "mindenkinek szíve joga azt útálni akit akar. csak ne próbáld fals érvekkel alátámasztani és lehülyézni azt aki másképp gondolja."

    Én nem hülyéztem le senkit. Az meg kimondottan hazugság, hogy fals érvekkel támasztanám alá, miért lehet neheztelni rájuk. Ezen a ponton én befejeztem a veled való vitát. (Nyomozások egyértelműen felderítették az illegális módszereiket, és bírósági döntések tiltották el őket ezek további alkalmazásától. Sajnos pár cég számára már későn. És még egy csomó mindent lehetne írni.)
  • FTeR
    #100
    "Én pl. nem utálom a MS-ot, csak tárgyilagos vagyok vele szemben,"
    te sem hiszed el amit mondasz.

    "és nem képzelek róla butaságokat (pl. hogy ők találták volna ki a grafikus felületet, ha ilyen blődségek)."
    asszem én nem ebbe súlycsoportba tartozom. kicsit meg is bántódtam.
    énszerintem éppen pl te vagy aaz aki belelát összesküvéseket a dolgokba. én sosem védem céltelanúl m$-t és nem is istenítem, mint páran a saját rendszerüket. akkor szoktam fellépni, ha vki benyög valamú "fúj m$"+"innen meg onna lopta"+"nekifutásból szar" szöveget.
    (de a példára reagálva, nem ő találta ki, de ő terjeztette el és egyáltalán nem biztos, h annak aki kitalálta sikerűlt volna ez.)

    "Bár mondjuk miért ne haragudhatnék rájuk azok miatt, amiket írtam?"
    mindenkinek szíve joga azt útálni akit akar. csak ne próbáld fals érvekkel alátámasztani és lehülyézni azt aki másképp gondolja.
  • FTeR
    #99
    1. nem ugyan az, mert pont azon szoktatok problémázni, h m$ felvásárol 1 jó céget és aztán csak kicseréli a logót. (m$ antspy, dezsavű enivan?)
    másik meg vesz 1 jó nevet és szart próbál eladni. m$ nem vesz egy korábban jó nevet és az alatt ad el "szart", azt a nevet ami alatt eladja saját maga teremtette/dolgozott meg érte.

    2. de van verseny csak más szinten. ráadásúl sw-területén még jobb is a helyzet mint máshol. mert kis cég is szépen megélhet, vagy akár meg is gazdagodhat, még pl nézzük a kis üzletek vs. bevásárló központ. nincsenek 1 súlycsoportba, mégis konkurálnak.
  • FTeR
    #98
    bekezdésenként
    1. nehogy azt mond, h ms tehet a sega sorsáról? sega egyébként is eltünt volna. kb ugyan ez a helyzet a szoftveres oldalon is. de utókornak az marad meg, h ms jött és eltüntek a régi nagy nevek, tehát ms tette tönkre őket...
    az xbox 1 sony által uralt (monpol) piacra lépett be. és mivel megtehette életben tartotta(ja) xboxot ameddig már nem képes megállni a helyén. tökéletes példa arra, h nem csak kormányzati beavatkozással lehet monopol helyzetet megdönteni.
    ugyan ez figyelhető meg pl intel és amd között. mindegyik monopol cégnek voltak perei és semmire nem mentek vele, egy jó ellenfélre volt szükség.
    tehát pont a konzol piacon nem az m$ a szemét, hanem sony és az m$ próbál meglenni a piacon, pont fordíva, mint pl a operációs rendszerek terén.
    az meg, h honnan csoportosít egy céget az mind1. az eladót sem érdekli, h melyik zsebedből huzod elő a százasod.

    2. és erről a reklámról ki tehet? nem az m$. sztem jobban ürülne, ha nem lenne címlapon.

    3. BeOS nem az ms miatt ment tönkre, hanem saját rossz üzleti döntéseibe bukott bele. intelre térésnél meg megpróbáltak 1 olyan piacra betörni, amine esélyük sem volt, apple nem fogja elkövetni ezt a hibát (ha mégis akkor az ő bajuk). ha van egy beton kerítés és te fejjel neki rohansz, hogy átjuss, akkor nem a kerítés a hülye/szemét.

    4. "Szídtam én a win minőségét? Szerintem nem!"
    köhöm. ezen azér mosolyogtam :)

    "lyan amilyen, csak azt írtam, nincs összefüggés a minősége és a M$ sikere között, ezt fenntartom."
    mint írtam nem elég csak jót termelni, jól is kell eladni. ha win (vagy egyéb) tényleg olyan szar lenne, hiába lenne jó üzletpolitikája az m$-nek.

    "Javíts ki ha tévedek de [..]"
    én ezt nem is cáfoltam, de semmi köze ahhoz, amit kérdeztem.
  • dez
    #97
    Én pl. nem utálom a MS-ot, csak tárgyilagos vagyok vele szemben, és nem képzelek róla butaságokat (pl. hogy ők találták volna ki a grafikus felületet, ha ilyen blődségek). Bár mondjuk miért ne haragudhatnék rájuk azok miatt, amiket írtam?
  • NEXUS6
    #96
    "hamár a párhuzamoknál tartunk, m$ lemásol/megvesz vmit és a saját nevén adja el. ez ügye a probléma.
    a danonnál pont fordítva van. kitalál vmi szart és a györi fedőnév alatt adja el."
    A lényeg ugyan az, van egy eladható márkanév, amit a mamut birtokol, és ez alatt olyan terméket ad el, aminek a márkanévhez semmi köze.

    "sajnos, h hiába termel jót a magyar cég, ha az üzletpolitikája nem versenyképes"
    A jelenlegi körülmények között csak a multik versenyképesek.
    Persze ez engem nem zavar, ám legyen, csak éppen van egy-két negatív hatásuk, pl egész országokat képesek a csőd szélére vinni.
  • FTeR
    #95
    természetesen dez #92re ment :)
  • FTeR
    #94
    "Egész jól el lehet éldegélni kólaivás nélkül is"
    ezt mond1 amerikainak ;)

    azért azt ne feledd, h az ital piac jóval öregebb és sokkal több réteget foglal magába. tehát 1-1 nem lehet hasonlítani. az IT még javában kialakulóban van.

    a példát nem globális párhuzamként szántam, csak arra kérdésre kerestem választ (nem lowdogtól), amit a #54 2. bekezdésben vetettem fel.
    gyakorlatilag (röviden) ha nem tetszik a win, mér kell utálni M$-t, és minek belekeverni a világgazdaságot. Plusz mér kell a szubjektív véleméynt tényként kezelni.
  • NEXUS6
    #93
    "juj ember, fikázod a rendszert, mert nincs verseny, erre azt mondod, ha valamiből már van a piacon, akkor nem kell konkurencia.
    arról meg még lehetne vitatkozni kinek van/volt létjogosúltsága."
    Nincs itt semmi ellentmondás, nem azt mondom, hogy konkurencia nem kell, hanem olyan cég nem kell, ami marketinglózungokon kívül mást nem tud felmutatni. Normál versenyhelyzetben be is csődölt volna egy év után, csak éppen a PC szektorból átszivattyúzott milliárdokkal életben tartotta az egészet (nézd meg a Phantomból mi lett, semmi!), közben az olyan cégek akik csak ebből éltek meg szépen a csőd szélére kerültek, meg bekrepáltak (SEGA). Sajnos a konzol piac helyzete sem éppen egészséges, ha a M$ kiszáll akkor a Sany egyedül marad.


    "örülni nem kell neki, de neki esni sem. ráadásúl milyen marketing az, ahol a termék gyártója alig reklámozza magát? kokakólát is biztos utálod, mert tönkreteszi a fogadat és még a szomjadat sem oltaj és minden 2. reklám az övé ezért sok fogy belőle..."
    CNN főcím, Papír újságok első oldalas híre: a M$ és az EU közöttti vita....
    Kell ennél jobb reklám bármennyibe kerül is ?;)))). Mert bármennyibe kerül, az M$ simán kifizeti, lényeg hogy minnél tovább húzódjon, de legalább addig mint egy brazil szappanopera.

    "másrészt, nem lenyúlja a piacot, hanem legyőzi a konkurenciát. mégpontosabban az ellenfél gynegűl el. ráadásúl sem linux sem osx sosem volt nagy szeletet kiszakító rendszer. még legyőzni sem kellett őket, mivel sosem voltak ellenfelek. olyan sw-t kell írni, ami szembe tud szálni vele (az, h jó a tec spec az kevés). lásd firefox."
    Nézd, valamire nem is kellett még ráfújnia sem, pedig sikeres lehetett volna.
    Volt egyszer egy rencer, 2db ppc prockós speckó HW-re írt, több OS-ből összegyúrt saját OS-sel. Aztán jöttek a gondok, a cég áttért Intel a alpara, majd befejezték a saját hw támogatását, végül a cég feladta a SW fejlesztést is és eladták.
    Nem ez nem a MAC jövője, hanem a BeOS múltja. Ez a cég is sikeres lehetett volna, de egyszerűen egy ilyen monolit piacra képtelenség betőrni, ha a kulcs szabadalmak a M$ kezében vannak. Önmagát erősítő folyamat.
    Az X-el meg szerintem simán ki akarták szorítani a SONY-t, semmi pénzt nem sajnáltak erre. Ha a konzolosok csak egy kicsit kevésbé márka elkötelezettek sikerült is volna!

    "aaasssztaaaaaa, hatalmas párhuzam. erre már komoly érveket lehet építeni. ja és mindegyik binárisan 1esekbő és 0ákból áll.
    de ez nem válasz arra,h ha a termék nem tetszik azért mér kell a céget szídni, hameg a cég nem tetszik, akkor mér kell a terméket???"
    Szídtam én a win minőségét? Szerintem nem! Olyan amilyen, csak azt írtam, nincs összefüggés a minősége és a M$ sikere között, ezt fenntartom.
    Javíts ki ha tévedek de a Linux és a FreeBSD, és ennek folytán az OSX-is azonos UNIX gyökerekkel rendelkezik, ennek folytén jöhet be a képbe mindegyik OS, ha a MAC szóba kerül. Ha Intelre jön akkor Pl azokkal is konkurálnia kell.

  • dez
    #92
    Ez nem igazán jó párhuzam. Két okból sem. 1. Nagyjából egyenlően osztoznak a piac nagy részén a Pepsivel, és vannak még más cégek is a piacon. 2. Egész jól el lehet éldegélni kólaivás nélkül is. Számítógép nélkül viszont egyre nehezebb.

    Mennyire szeretnéd a Coca-colát (akár mint cég, akár mint termék), ha mindenféle illegális manipuláció révén már csak ilyet kapnál az üzletekben, és a korábbi kedvencedet már sehol?
  • lowdog
    #91
    na itt talán nem voltam világos. a kólát, mint italfajtát (már ha ez tényleg egy fajta) utálom. ugyanúgy mint pl a kelbimbót. az ízét :) nem nagyon érdekelnek a multik, egyszerű fogyasztóként állok a témához
  • lowdog
    #90
    "következésképpen szemét m$"
    na, ez az, amit ne képzelj bele mert nem írtam. :)
    csak annyi, hogy nem igaz, hogy mindenkinek szabad a választás. és pont. se több, se kevesebb! ez viszont igaz :)

    a korábbi dolgok elfelejtve, ahogy megbeszéltük :)
  • FTeR
    #89
    hamár a párhuzamoknál tartunk, m$ lemásol/megvesz vmit és a saját nevén adja el. ez ügye a probléma.
    a danonnál pont fordítva van. kitalál vmi szart és a györi fedőnév alatt adja el.

    sajnos, h hiába termel jót a magyar cég, ha az üzletpolitikája nem versenyképes.
  • FTeR
    #88
    //off
    és a coca-cola-t nem szereted, vagy a coca-cola company-t?
    tehát szemét e a comapny azért mer' van neki a kólája?
    érted a párhuzamot?
  • FTeR
    #87
    bocs, nem akartam agresszívnak tünni. talán rossz volt a szóhasználatom.

    "szeretnélek megkérni, hogy mielőtt egy hozzászólásra reagálsz, olvasd el, hogy mit ír benne a "szerző", próbáld megérteni, és utána válaszolni. az a baj, hogy olyan dolgokról írsz, amik szépek és igazak, csak nem nekem kellene írnod... ne képzelj bele a hozzászólásomba olyan dolgokat, amik nincsenek ott, kérlek!"
    sztem megértettem. írtad, h kényszerítve vannak az emberek m$re. következésképpen szemét m$. erre írtam, h ezért nme az m$-t kéne fikázni (talán nem jól választottam meg a szót, fikázást alatt a "m$ mindig szemét" mentalitást értem)
    a beleképzelést gondolom korábbi dolgokra írtad, azért már írtam, bocs, h egy kalap alá vettelek nexussal.
    gyakran esek abba a hibába, h egyként kezelem azokat akkik az ellenvéleményen vannak. talán azért mert általában egymás védelmére szálnak be az emberek és nemigen szoktak a semlegesen kívűl 3. véleményt közölni.
  • lowdog
    #86
    én megértem a problémádat, mármint ami az IT szektort de főleg az állami cégeket illeti, de sajnos a megoldás (szerintem) semmiképpen sem lehet "versenykorlátozó", törvényi megoldás.
    az emberek mentalitásán kellene változtani. sajnos (ahogy én látom) máig megvan az a szemlélet az állami cégekben, hogy lesz*rják, mi mennyi hogyan, mert állami cég, ha baj van, tökmindegy, hogy melyik oldali kormány van, kihúzzák őket valahogy a szarból. ezért nem érdekük, hogy pl csökkentsék a költségeiket (fizetős helyett ingyenes szoftverek), növeljék a hatékonyságot stb. egyszerűen elvannak és kész...
  • NEXUS6
    #85
    Ha már a danón szóba került: engem az hoz ki a sodromból, hogy miután beszopattuk őket, hogy bojkottáltuk a termékeiket, meg kampányoltunk a magyar termékek mellett a gyárbezárás miatt, ők szépen elkezdtek GyöriTM márkajelzéssel forgalmazni olyan termékeket, aminek semmi köze szeretett hazánkhoz, hanem inkább a kies "cseszlovákiához" meg Legyelországhoz.

    Akit meg nem zavar az hogy a multik kirabolják az országot, annak csak azt tudom mondani, hogy sehol nics az leírva, hogy nem kerülhetünk pár év alatt a 3. világ színtjére, és 10 év múlva esetleg nem nekünk kell kuncsorognunk az adósság elengedése ügyében.

    Nem tudom miért nem lehet törvénybe iktatni, hogy legalább az IT szektorban állami cégek és a közszféra: 1. nem használhat külföldi terméket, ha van hazai 2.de ha az sincs akkor is csak EU-st, 3. és csak ez után valami EU-n kívülit (feltéve ha hajlandó, valamiben viszont támogatni a magyar gazdaságot)!
  • lowdog
    #84
    "kokakólát is biztos utálod, mert tönkreteszi a fogadat és még a szomjadat sem oltaj és minden 2. reklám az övé ezért sok fogy belőle..."
    én mondjuk utálom a kólát (de az összeset), de ez talán már OFF részemről
  • lowdog
    #83
    "lol, és ezért az m$ a felelős, mi? igen ő a felelős, mert olyan terméket árúl, amit egy adott cég jónak talál arra, h rá építse üzletmenetét."
    kérlek, olvasd el ismét a hozzászólásomat. nem írtam hogy ms a felelős...

    "ha nem tetszik, h a munkahelyeden m$-t kell használnod, akkor nem m$-t fikázd, hanem az IT managered, ő dönt erről..."
    én nem fikáztam senkit (talán neked sem kéne ilyen agresszívnek lenned), csak azt mondtam, hogy az nem igaz, hogy mindenkinek szabad a választás. otthoni felhasználóknak igen (persze korlátozottan, hiszen sok olyan ember "fikázza" a ms-ot akinek nem alternatíva másik szoftver használata - mert nem ért hozzá, de azért divatból utálja a ms-ot)

    szeretnélek megkérni, hogy mielőtt egy hozzászólásra reagálsz, olvasd el, hogy mit ír benne a "szerző", próbáld megérteni, és utána válaszolni. az a baj, hogy olyan dolgokról írsz, amik szépek és igazak, csak nem nekem kellene írnod... ne képzelj bele a hozzászólásomba olyan dolgokat, amik nincsenek ott, kérlek!
  • NEXUS6
    #82
    A majom egy vicces állat, az viszont nevetséges, ha egy majom oroszlánnak (ragadozónak) képzeli magát;)
  • NEXUS6
    #81
    Kedves Merlin!

    A Földön él vagy 6.4 milliárd ember, akik mivel szeretnek üzletelni, vagy egy millió vállakozást működtetnek.
    Hogy a francban van ezek után, hogy gyak 1 cég uralja a PC piacot, ezáltal vagy 4-5 milliárd emberke életére van hatással (akik ugye szerinted önként és dalolva választották ennek a cégnek a termékeit).
    Már megbocsáss de ez szerinted összeegyeztethető a plurális demokrácia, a gazdasági verseny elvével?

    Vagy nehezet kérdezek?
  • dez
    #80
    Nem összeesküvés-elmélet. Ez egy spontán folyamat: nagyjából ismerik egymás hozzáállását, és tudják, hogy a többiek is olcsóbb, nyitottabb megoldást keresnek, és azt mondják, hogy "akkor gyerünk". És a folyamat közben is látják, hogy igen, már a másik is átállt, és így tovább.
  • FTeR
    #79
    kicsit összeesküvés elméletnek hangzik, főleg a zárójeles rész :)

    1 cégnél, az h ki dönt az alkalmazásról és mi alapján a a cég belső ügye (tehet mind1 h az IT manager vagy a legfelső vezetés). a lényeg, h ők döntenek és nem M$ kényszeríti a szegény dolgozóra a termékét...

    másrészt már többszőr írtam, h linux 22es csapdájában van, amiről meg csak maga tehet.
  • FTeR
    #78
    "Na igen, csak akkor ebben az esetben egy bazi nagy marketing kampánnyal állunk szemben, ahol egy olyan cuccost akartak ránk sózni, ami 1. nem világmegváltó technika, 2. meg különösebben szükség sincs rá, mert ugyan azt nyújtja, mint a már piacon levő áruk."
    juj ember, fikázod a rendszert, mert nincs verseny, erre azt mondod, ha valamiből már van a piacon, akkor nem kell konkurencia.
    arról meg még lehetne vitatkozni kinek van/volt létjogosúltsága.

    "Azért örüljek az M$-nek mert jól tud marketingolni?"
    örülni nem kell neki, de neki esni sem. ráadásúl milyen marketing az, ahol a termék gyártója alig reklámozza magát? kokakólát is biztos utálod, mert tönkreteszi a fogadat és még a szomjadat sem oltaj és minden 2. reklám az övé ezért sok fogy belőle...

    "A teljes piac lenyúlása, a versenytársak kiszorítása, mond ez neked valamit?"
    a hosszú befeketetést az xboxra írtam, és ott igencsak nincs monopolba...
    másrészt, nem lenyúlja a piacot, hanem legyőzi a konkurenciát. mégpontosabban az ellenfél gynegűl el. ráadásúl sem linux sem osx sosem volt nagy szeletet kiszakító rendszer. még legyőzni sem kellett őket, mivel sosem voltak ellenfelek. olyan sw-t kell írni, ami szembe tud szálni vele (az, h jó a tec spec az kevés). lásd firefox.

    "Nem feltétlenül M$-el, vagy BG-vel van gond mert ezt tesz, ő csak jelképe egy szar rendszernek, ahol ez megtehető!"
    aham, szal nem vele van gond, akkor leszel szives nem könyökből fikázni, mindenért.

    "Lásd lent."
    Lásd fent.

    "Pl hogy az OSX FreeBSD alapu, az meg unix alapú az meg alapja na minek is...?;)))"
    aaasssztaaaaaa, hatalmas párhuzam. erre már komoly érveket lehet építeni. ja és mindegyik binárisan 1esekbő és 0ákból áll.
    de ez nem válasz arra,h ha a termék nem tetszik azért mér kell a céget szídni, hameg a cég nem tetszik, akkor mér kell a terméket???

    "Naggyából erről van szó!;)
    De kérdezem, miért gond az amikor az emberek elveket társítanak tárgyakhoz, jelképnek tartják őket, amikor a marketing is pont erről szól!!!!!
    Miért kéne objektívnek lenni? [........]"

    jó. akkor leszel szíves a jövőben nem tényként kezelni a szubjektív (és elfogúlt) véleményedet. És pláne nem ezalapján eldönteni, h 1 tech specifikáció jó-e vagy rossz és aztán fennhangon hírdetni.

    "Semmi nem indokolja hogy a világban ne legyenek kis szériában is gyártott dolgok, főleg hogy ma már az IT/a net miatt személyre szabottan lehet bármit előállítani."
    Nemcsak világcégek vannak a világon, tehát a problémád okafogyott.

    "Sajnos, ahhoz hogy ne csak ez az egy szempont uralja a gazdaságot, meg kell változtatni a jelenlegi rendszert."
    migis hogyan képzeled el a rendszerben résztvevők ösztönzését? a linuxot körűlvevő kizárólag megbecsülés alapú ösztönzési rendszer nagy csoportoknál (világ) már nem működő képes és legfőbbképpen nem lehet kenyeret venni belőle. a paypal-re nem lehet üzleti stratégiát építeni.


    úgy érzem, a fontosabb mondanivalóimban igazat adtál, ennek örülök. És beláttál dolgokat. (//on gonosz: úgyis megcáfolod. //off gononsz) Énmeg megértettem álláspontodat. remek.