5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • HUmanEmber41st
    Jah..
  • [NST]Cifu
    A Hold ugye mindig ugyanazt az felét mutatja a Föld felé, tehát a Föld eléggé stabil pont így a beállításhoz, nem? ;)
  • sz4bolcs
    Nem tudom. Fel sem merült bennem. :)
    Ugyanis általában csak akkor foglalkozom vele, amikor itt sg-n előjön ilyen csillagász cikk.
    Nincsenek már polihisztorok ez tény, de ha valami tényleg érdekel és tudományos, akkor utána lehet járni. Tudomány szépsége, hogy reprodukálható dolgokkal foglalkozik, ami valamiféle szabályszerűséget feltételez.
    Ha valami elromlik, akkor azt lehet javíttatni, erre meg vannak szakemberek.
    Huh, ezt sokáig lehetne fejtegetni, a lényeg, hogy úgy gondolom, a miként, a miért is fontos, nem csak a tény. :)
  • patiang
    Én nem pártolom. De, honnan tudod, hogy vannak feketelyukak ?/nem arra gondoltam/ Azzal is az elmédnek kell megbírkózni.
  • sz4bolcs
    Ennyi erővel tagadhatná is az ember. :-)
    Pártolom a feltétlen bizalmat, de nem az elme-dolgokban. :)
  • patiang
    A tény a fontos, mikéntje mellékes. Ránk laikusokra csak azt bízzák, amit elménk még elbír.
  • HUmanEmber41st
    Biztosan voltak a Holdon, csak kérdem, hogyan állították be a tükröket?

Mármint mihez képest?
  • [NST]Cifu
    Az akkori robottechnika még eléggé kezdetleges állapotban leledzett.
  • Roger6
    És ezt az akkori technikával nem lehetett megoldani? Vagy akkor még nem voltak ilyen precíz masinák?
  • [NST]Cifu
    Azokat a prizmákat nem elég odavinni, megfelelően kell felállítani is, ehhez emberre volt szükség, hiszen különben már korábban felvihették volna a Hold utazás előtti robotszondák őket.
  • mrzool
    Ha lehagyod a smiley-t, ne csodálkozz, ha komolyan vesznek. A holdraszállás tagadókkal szemben pedig továbbra is tartom a zéró-tolerancia elvemet. Menjenek el tanulni, művelődni és tájékozódni, aztán vissza lehet térni a kérdésre.
  • HUmanEmber41st
    Bazz én sem hülyéztelek, és lehet rosszul fogalmaztam:
    odavihették személyzet nélküli űrhajóval is. pl leszáll, és kinyitja a burkolatot mely alatt ezek a bizonyos tükrök vannak.
  • mrzool
    Mindet? És pont oda? Hülye vagy...
  • HUmanEmber41st
    Sokan hivatkoznak a Holdon hagyott lézer-tükrökre.
    Ezeket 1 rakéta is odavihette...
  • Roger6
    :-)
  • Hajnalcat
    És mi az igazság? :D
  • Roger6
    Én hobby asztrofotós vagyok, és igen, számít a fókusz. Ha a tenyeremre állítom a fókuszt egy halál-sötét este, amikor egyébként ragyognak a csillagok, akkor sem fognak a felvételen látszani. Maximum elmosódott körök/foltok látszódnak, de azok is halványan. De természetesen a Hold fotókon - ahogy mrzool is említette - nagyrészt nem a fókusz számít, hanem az, hogy valóban nincs akkora dinamikatartománya az emberi szemnek. Egyébként erre már a fotózásban kitaláltak egy olyan technikát, amely áthidalja ezt a problémát. HDR technika a neve. Ha érdekel titeket, keressetek rá a neten. Elég érdekes dolog, és az eredmények szintúgy... :-)
  • sz4bolcs
    Ha a fényviszonyok megengedik, számít a fókuszálás? Tehát ha egy közeli dologra fókuszálok jó fényviszonyban, akkor látszanak a messzi csillagok?
  • mrzool
    Tökmindegy hova fókuszálsz, ha egyszer a fényviszonyok nem engedik, hogy látszódjanak a csillagok... Mit nem lehet ezen megérteni?
  • sz4bolcs
    De a, hogy veszi a csillagokat a kamera lehet fókuszálás függvénye?
  • mrzool
    Itt nem a fókuszról van szó, hanem a dinamikatartományról. Az ember szeme ilyen szempontból elég korrekt, míg nem létezik olyan képrögzítő eszköz, amely fel tudná dolgozni ezt az óriási fényerőkülönbséget.
  • sz4bolcs
    Ha a kamera nem a csillagokra fókuszál, vagyis egy közelebbi tárgyra fókuszál, akkor látszhatnak a csillagok messze az égen?
  • Gundark
    A magyarázat egyszerű. Túl sok a fény és túl gyengék a csillagok. Lásd egy utcai lámpa közelében sem látszanak :) De ezt a holdösszeesküvők úgy forditották le hogy a képek a földön készültek mert a holdi asztronautás képeken "nem látszanak a csillagok"
  • sz4bolcs
    Nem nagyon értek a kamerázáshoz, de szerintem van egy ilyen, hogy fókuszálás, ami kapcsolatban lehet a megfejtéssel. ;-)
  • Ron Ragm
    olvass vissza.
  • Gundark
    Csak egy apró megfigyelés a holdösszeesküvőknek. Mostanában mutogatják a Discoveryt hogy kalapálják űrséta közben. De hoppá nem látszanak a csillagok :) Tehát : Az zűrsikló egy nagy tartályban van a fődön :) Mert azért elég élethűen mozognak a szkafanderes emberek. :) Mondjuk volt 40 évük gyakorolni :))
  • turul16
    Holdraszállás cáfolók nem tudják, megmagyarázni egy tükör ottlétét a holdon, amit biz. csilagász állomásokon megszoktak villantani és tényleg visszaveri a fényt :)
  • vg
    Teljesen felesleges volt ez beírnod kispajtás!
  • Kmarha
    miért azt mondod lehet?

én semmi ilyen képet nem találok, pedig ha látszik, biztos van fent a neten. Tudnál nekem mutatni? nem azt akarom mondani hogy nincs igazad, csak bizonyítékra vágyom :)
  • Prank
    hát persze hogy nem lehet látni, a Holdon még nem is járhatott ember, mert sajtból van és a bűzét még szkafanderben sem lehet túlélni...
    örülök, hogy te is úgy gondolkodsz, ahogy én...
    mutassuk meg ezeknek a tudatlanoknak, hogy mi az igazság:
    a Föld lapos és körülöttünk kering a Nap!
  • REALista
    Te aztán nagyon képben vagy!!!!De legalább határozzott vagy!
  • REALista
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • sz4bolcs
    Cifu linkelte be a #62-esben

http://www.lpi.usra.edu/expmoon/Apollo11/A11_Experiments_LRRR.html
  • vg
    Muti!
  • sz4bolcs
    És az a tükör, amiről sokat beszéltek már?
  • vg
    "Egy jobb minőségű távcsővel még most is látszodnak a holdraszállás nyomai!"

LOL!!!!!!!!!!! Baromság! Semmivel sem lehet látni azokat a nyomokat!
  • sz4bolcs
    Hát ezek szerint nem a Marsról jött az élet.. :D
  • REALista
    Mindíg tudtam hogy nem főldi eredetű!:)
  • sz4bolcs
    A Marson állítólag mekis tábla van, mutatott is róla egy képet!
  • REALista
    Egyébként nem értem ezt a topicot!Az elképzelhető hogy a holdraszállásról készült pár hamisított fotó de ez még nem ok arra hogy azt hidjük hogy a holdraszállás csak egy átverés volt!Egy jobb minőségű távcsővel még most is látszodnak a holdraszállás nyomai!