33
  • rigidus
    #33
    "Viszont se géc bácsi, se az M$ nem európai területeken van. És az USA nem hiszem, hogy csak úgy hagyja. Vagy igen?"

    Szerintem alapvetoen pesszimizmusbol kozelitesz, ami nem feltetlenul baj.

    DE, az USA nem fogja vasarra vinni a boret es vedelmezni egy olyan vallalatot amely egy masik orszagban torvenysertest kovetett el es RAUTALO MAGATARTASSAL visszautasitja a vegzest. Ha az M$-nek csak annyi esze van, hogy magara gyujtsa a hazat es elvarja, hogy apuci utanamenjen, hogy kihuzza, akkor nagyon teved. Amiben pedig egeszen biztos vagyok, hogy az M$-nel nem szuicid hulyek ulnek. Ezt azt hiszem mar bizonyitottak parszor.

    Gondolj bele abba, hogy a potencialis vasarloi fele, hogyan meginogna a "beallitott" bizalma, ha napvilagot latna, egy ekkora botrany. Emlekezz vissza csak a dotcom estere. Mindenki az hitte, hogy megusszak mert hatalmas toke all mogottuk oriasi befolyassal, aztan mekkora bukta volt.

    Most ha a te allaspontodat kovetjuk es az M$ megsem fizet, akkor EU-ban vegleg lehuzhatjak a rolot. Ha a gec bacsi csak elrepulne europa felett a magangepevel, az felerne egy helyfoglalassal egy privat cellaban ami csak az ove.
  • smv
    #32
    Viszont se géc bácsi, se az M$ nem európai területeken van. És az USA nem hiszem, hogy csak úgy hagyja. Vagy igen?
  • Praetor
    #31
    Az EU szerveinek a tagállamok átadtak bizonyos hatásköröket, így ezeken a területeken az EU úgy jár el mint egy "szuperállam". Teljes joghatósággal jár el ezeken a területeken, és minden eszköze megvan hozzá, hogy a határozatait végre is hajtassa.

    Egy egyszerű jogi személynek ehhez képest annyi joga van, amit az EU és a tagállamok megengednek. Egy M$-től sem kell félni csak azért mert "nagyra nőtt", nincsenek különös jogosítványaik.
  • comet
    #30
    Ha azt hiszed nem tilthatnák be, akkor tévedsz. Az EU szépen küld egy végzést a Microsoft <EU-s ország> -nak és vagy zárolják a cég összes vagyonát ha nem fizet vagy akár jogi eljárást is folytathatnak a cégvezetők ellen...
  • smv
    #29
    De így viszont úgy tünik, h az M$ semmit nem bukhat. A termékét nem tilthatják be, nem oszthatják meg, nem csinálhatnak vele semmit... Akkor most miért kellene fizetnie? Simán mondhatná, h Lóf@szt...
  • rigidus
    #28
    "és mindent félretéve az m$ még mindig úgy tűnik úgy jön ki a legjobban az egészből, ha enged az eu-nak..."

    En is igy gondolom es szerintem ok is
  • Drawain
    #27
    Hát igen, pont ez az, hogy nagyon sokrétű ez a kérdés, és mindenképpen óriási port kavarna - és mindent félretéve az m$ még mindig úgy tűnik úgy jön ki a legjobban az egészből, ha enged az eu-nak...
  • rigidus
    #26
    "Ezt nem lehet tudtommal megtenni, mert nemzetközi jogszabályokat és licenszeket is figyelembe kell venni. De még ha meg is történne mondhatná az m$, hogy erre nem vállalja a supportot, ami a vállalatoknak megintcsak nagy érvágás."

    Ez viszont ujabb kerdest vet fel, hiszen ha egy multinacionalis vallalat visszael az erofolenyevel egy olyan jogi szervezet fele mint az EU, az egy precedens erteku eset lenne, amire meg soha nem volt nyilvanos pelda. Ez onmaga sulyaban, nagyon komoly bizalmatlansagi hullamot indithat el, szinte az osszes multinacionalis vallalattal szemben es ujabb kerdeseket vethet fel a globalizacio hasznossagarol.
  • Drawain
    #25
    Ezt nem lehet tudtommal megtenni, mert nemzetközi jogszabályokat és licenszeket is figyelembe kell venni. De még ha meg is történne mondhatná az m$, hogy erre nem vállalja a supportot, ami a vállalatoknak megintcsak nagy érvágás.
  • Praetor
    #24
    Ha minden kötél szakad, az M$ engedni fog az EUnak. Csak most még kapálóznak. Nem akarnak belepusztulni ebbe a kérdésbe, de amit lehet, el akarnak érni.
  • rigidus
    #23
    "Én mint adófizető szeretnék magam választani, hogy X vagy Y terméket, szolgáltatást alkalmazok és nem akarom, hogy ezt akárki helyettem döntse el, még akkor sem ha hülye vagyok és ha az a valaki 1000x többet tud a dologról nállam, az én életem az enyém, az én cégem az enyém, és még telyesítem polgári kötelezettségemet, kikérem magamnak, hogy szabadon választhassak. OK, ennyi!"

    Na latod eppen ez az amit az EU meg akar erositeni: az adofizetok valasztasi jogat. Azt, hogy X es Y termek kozul ne az egyik erofolenyi elnyomasa altal kiszolgaltatottan valaszthass, hanem eselyt ad a masiknak is, hogy talpraallhasson es valodi minosegi verzseny maradjon meg azert, hogy TE VALASZTHASS. Erre talaltak ki az uzleti-versenyjogi torvenyeket.

    "na de látom, hogy nem sokra megyünk."

    Hat dehogynem, nem latod?
  • arschsg
    #22
    lol, aztán meg kitör a 3. VH Windows miatt:D
  • rigidus
    #21
    Hirtelen nem ugrott be a multkori kresszes peldam a temahoz kapcsolodoan, igy improvizaltam.

    "(gyerekes dolog kicsit erős, talán kocsikkal jobb lenne - azokon is keresztűl tud menni)"

    Tom, igy utolag vegiggondolva telleg eleg morbid.
  • BlackRose
    #20
    Ja és a sokezer cég aki a tanfolyamot tartja... na de látom, hogy nem sokra megyünk. Van két fajta monopólium, szabadversenyi (ahol egy cég a monopól halyzetét saját ügyességének és versenytársai ügyetlenségeinek köszönheti) és államilag támogatott monopólium (ahol egy cég a törvények és előirások álltal épitett ki monopóliumot), hogy tévedés ne legyen egyik sem jó, de felváltani az előbbit az utobbival még rosszabb. Én mint adófizető szeretnék magam választani, hogy X vagy Y terméket, szolgáltatást alkalmazok és nem akarom, hogy ezt akárki helyettem döntse el, még akkor sem ha hülye vagyok és ha az a valaki 1000x többet tud a dologról nállam, az én életem az enyém, az én cégem az enyém, és még telyesítem polgári kötelezettségemet, kikérem magamnak, hogy szabadon választhassak. OK, ennyi!
  • FTeR
    #19
    sok adótól esne el az EU...
  • FTeR
    #18
    jó a példa, tetszik :)
    Kérdés, h a kamion dudált, elindult vagy már át is ment a gyerekeken. (gyerekes dolog kicsit erős, talán kocsikkal jobb lenne - azokon is keresztűl tud menni)
  • FTeR
    #17
    én nem mondanám, hogy a játék ipar olyan ici-pici.
    a játék ipar a szorakoztató ipar része és nem mellesleg a HW fejlődésének motiválója. nem azért fejleszt az ATI/Nvidia, AMD/Intel stb, hogy gyorsabban fusson az ofisz.
  • FTeR
    #16
    #9-re
  • FTeR
    #15
    "hiszen szinte minden windowsos fontos proginak van asszem alternatítája, open-source / Linux szinten, aminek meg nincs, annak is biztos megjelenne egy alternatívája."

    hatalmasat tévedsz. egy vállalat szempontjából nem az ofisz vagy a médiapléjer a fontos. hanem az az sw, amit drága pénzekért évek alatt kifejlesztettek házon belűl vagy 3rd partyba. azok a progik amik pontosan lefedik az üzletmenetet, sőt nélküle teljesen elképzelhetetlen a működés. Ezek nem GNU/GPL progik és ilyen rendszerek átportolására az egész évi költségvetés elmehet.
  • rigidus
    #14
    Ha mar a buntetesrol esik szo, nehany tipp.

    1. Irorszagban van a Microsoft egyetlen europai elosztohelye. Hol van Irorszag?

    2. Mi a helyzet a szoftverszabadalmakkal? Az nem fajna a Microsoftnak, ha a hosszu faradsagos munka kukaba ugrana?

    3. Mi a helyzet a szoftverek legalizacios programjaval?

    4. Mi a helyzet az oktatasi intezmenyek szoftvertamogatasaval, ami lepesrol-lepesre barmikor lecsokkentheto olyan mertekre, hogy mar mas szoba sem johetne, mint kizarolag szabad szoftveres alternativak?

    Azert az EU is nagyot tud am harapni...
  • smv
    #13
    De azt EU szerintem simán megcsinálhatná, hogy: Nem fizetsz MS barátom, nem fizetsz? Jó, akkor beszéljünk máshogy: Emberek! Mától minden M$ terméket szabadon másolhattok büntetés nélkül! 1-2 honlapra kirakni minden M$ terméket, hoppá, hirtelen tuti ott lenne a számlán a pénz..
  • rigidus
    #12
    "Na akkor most ne az EU-t figyeljük, hanem pl. János vagy John, Frederique vagy Hans... mondjuk rá befektettek 15.000 EUR többféle MS tanfolyamra, aztán sikeressen levizsgáztak és most teszik a dolgukat MS alapú rendszereket müködtetnek, terveznek tartanak karban... mindezt azért tették, mert a piaci igény ezt mutatta és most is ezt mutatja, vagyis az álltaluk befektetett pénz reálissan okos befektetés és minden racionális model alapján még egy darabig az marad... na most ha egy politikai szervezet ezt semmivé teszi akkor ez szerinted az említett polgárok érdekeit védi vagy nem"
    Igen, tovabbra is az adofizetoi erdekeit kepviseli, hiszen lelassitasra kenyszerit egy ceget aki nem szereti betartani a jatekszabalyokat. Ha a ket ipse nem ismerte fel ezt a toleratlan uzleti magatartast az altaluk valasztott termek gyartojatol/forgalmazojatol, akkor raepitkezett egy olyan cegre akik elobb utobb emiatt torvenybe utkozik es retorziokkal szamolhat. Ha erre ok raepitkeztek alapos korbejaras nelkul, akkor ezt konnyen bebukhatjak. Nincs is ebben semmi furcsa, hiszen errol szol az uzlet... :)
  • rigidus
    #11
    BlackRose: En ugyszinten azt mondom, hogy a Microsftot buntessek meg. De a szabad versenyhez hozzatartozik az, hogy a nagynak vigyaznia kell a kicsikre, fuggetlenul attol, hogy konkurensek-e vagy sem. Ez a versenyszabaly akkor is ha egymas utjat kereszteznek a kicsik es nagyok lepesei. Tehat Pl a Media Player esetere visszaterve, sokan felreertelmezik a helyzetet, hogy egy allamigazgatasi szervezet mint az EU, milyen alapon szol abba bele, hogy egy ceg mit tehet bele a sajat termekeibe. Hat abba nem szolhat bele, hogy mit tegyen bele es nem is tette az EU. Ezert hagyta, hogy a dolog evekig menyjen. Viszont amikor mar erzodott a hatasa, hogy a Microsoft ezen lepese komoly karokat okoz a kissebbeknek, akkor mar meg kellett vizsgalni az okat, hogy ez mitol tortent. Ebbol kisult az, hogy valoban az erosebb az ugyesebb alapon ez a lepese felert azzal, hogy atgazolt az apro konkurensein. Hat ez viszont mar tilos! Es ha valamibe van beleszolasi joga az EU-nak ebben bizony, hogy van. Akkor most ezek utan kepzeld el azt, hogy milyen nemzetkozi eloiteletet kapott volna az EU, ha ezt a lepeset kozvetlenul a Media Player integralasa utan teszi meg. Felert volna egy onkenyuralommal. Igy viszont meretenel es hatalmanal fogva vedelmet nyujtott azoknak, akiket kepvisel: az adofizetoit.

    Hogy erthetobb legyen amit mondtam, ezt a helyzetet inkabb a kreszhez tudnam legjobban hasonlitani, amikor Te kamionnal haladsz egy varosi forgalomba, majd piros lampahoz ersz es megallsz. Az utadat keresztezni szandekozo iskolas csoport zoldet kap a zebranal, tanar neni atkiseri oket a zebran. Igen am, de hosszu a gyereksor es a lampajuk kozben pirosra valt, nehany gyerek meg az uton van, amikor is megkapod a sarga, majd zold jelzest.

    Helyzetfelmeres ismet, tehat tilos-e athaladni a zold jelzesen? NEm, hiszen bent van a kreszbe. Tilos-e athajtani a gyalogosokon? Igen, tilos, mert ez is a kresz reszet kepezi.

    Visszakanyarodva az elozo gondolatomhoz, itt a Microsoft volt a kamion, a kicsi konkurensek, az kamion utjat keresztezo iskolasok, az uzleti versenyszabalyzat az a kresz, az EU versenyjogi bizottsaga pedig a rend betartasaert felelos mindenkori hatosag. Vajon mennyire lenne etikusabb magatartas egy rendfennterto szervezet reszerol, ha az elozo szituacioban a kamionos csak egy hangos gazfroccsot ad es a kamionost lancraverve elvezettek volna, hogy megelozzek amit meg lehet. Tehat, kernem kollegak ezt ilyen formaban merlegelni.

    Ezt egyebkent hasonlo a formaban felvazoltam mar a pcforumon is, csak az oldal uzemeltetoje (a cenzor) nem engedte ki a postomat publikusba, mivel ez a velemeny latszolag serti oldal erdekeltsegeit.
  • BlackRose
    #10
    Na akkor most ne az EU-t figyeljük, hanem pl. János vagy John, Frederique vagy Hans... mondjuk rá befektettek 15.000 EUR többféle MS tanfolyamra, aztán sikeressen levizsgáztak és most teszik a dolgukat MS alapú rendszereket müködtetnek, terveznek tartanak karban... mindezt azért tették, mert a piaci igény ezt mutatta és most is ezt mutatja, vagyis az álltaluk befektetett pénz reálissan okos befektetés és minden racionális model alapján még egy darabig az marad... na most ha egy politikai szervezet ezt semmivé teszi akkor ez szerinted az említett polgárok érdekeit védi vagy nem, itt most két dologról beszélünk, a pasik most egy jelenlegi racionális felméréssel jónak látták, hogy ide érdemes fektetni, hogy maguknak egy sikeres jovőt tudnak kialakítani, és most ezt valaki elveszi töllűk, egy irracionális döntéssel, na ne ez már azért mindenki gyomrát felfordítaná...
    említésül én MS ÉS Linux (UNIX) területén dolgozom, nekem tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy melyik rendszerrel kell dolgoznom és nem vagyok érintett a dologban, csupán erkölcsi oldalról próbálom megvizsgálni az ügyet, mert más dolog megbüntetni a Microsoftot vagy büntetni a polgárokat, meg persze OK az, hogy sok dologra van alternatíva, de sok dologra nincs is, meg kérlek szépen engedd meg, hog én magam döntsek arról, hogy MS-t vagy alternatívát vagy esetleg mindkettőt használjak, nem pedig egy politikai szervezet döntsön erről. Most itt a végén úgy nézek ki, hogy Microsoft párti vagyok, de NEM, csupán a választás szabadságát örzöm. Ja és a játékok nem létfontosságúak, egy ici pici iparról van szó, és játék nélköl meg lehet élni, viszont ha az ipart és a szolgáltatásokat szemléled (cégek) akkor egy óriási problémát láthatsz, tranzició sokkal kisebb dolgokkal is óriási fejfájás, hidd el mert nekem ez a mindennapi munkám...
  • Szonár
    #9
    Mindegy hogy mit mondanak a franciák, nem ők az EU közepe (igaz mi sem ).
    Amúgy sem rokkanna bele az EU hogyha kivonulna a Microsoft az európai piacról, hiszen szinte minden windowsos fontos proginak van asszem alternatítája, open-source / Linux szinten, aminek meg nincs, annak is biztos megjelenne egy alternatívája. Egyetlen nagy hátrány max. a játékok terén lenne (ott nem bitos hogy a EA, Ubisoft és a többiek átálnának OpenGL-re), de Nyugat-Európa is fontos piac számukra, tehát talán ott is bekövetkezne valami csavar. A munkahelyeken is valószínűleg leszoknának az ablakokról. Ez a folyamat szerintem max 2-3 évig tartana, bár ki tudja ?
    Szerintem.
  • BlackRose
    #8
    Most kérdezlek én téged, hogy tegyük fel az abszolút irracionalizmus győzelmét, vagyis, hogy valami képpen a WIndows-t betíltják az EU-ban, és pl. a Mercédes, a SAP a Siemens a Vodafon vagy a Pistike Kft. ezt nem akarja, mert ők használják a Windows-t, nem akarnak váltani másra, szükségük van a Microsoft supportra, és meg vannak elégedve, mert a Windowsba fektetett befektetéseik pozitívan megtérültek, akkor most szerinted rendben van e, hogy valaki felülről határozza meg, hogy mit használjon a céged?, Rendben e van az, hogy égy olyan céget vagy terméket tiltsanak be amely millióknak ad munkát, rendszeressen fizeti az adót és senkinek sem ártott (egy pár konkurensen kívül, de ez így is kell legyen, persze törvényszerűen... na ezért ráffér az MS-re a büntetés, de meg kell találni a mértéket...), szerintem ez már nem lenne szabad piac... és nem hiszem, hogy az EU polgárai ezt akarják.
  • BlackRose
    #7
    WTO baby WTO. Azért az EU-nak sincs önkényuralma a világon, meg persze az USA sem pehelysulyú... (lásd Boeing vs. Airbus egyenessen a WTO-nál). Különben is a Microsoft valójában megérdemel valami féle büntetést ezt én is így gondolom, de jó, hogy nem birka és nem engedi magát megnyírni... I REFUSE TO BE A FOOL, ez itt most az MS magatartása... OK, hibás de ki engedte neki meg, hogy évekig törvénysértően dolgozzon, hát az EU, és most pofátlanság csak rájuk hárítani a felelőséget, a Microsoft nagy falat, az lehet, hogy megérzi ezt az egéssz ügyet, de a nagy falaton akár meg is lehet fulladni, ezért jobb lenne ha az EU ezt figyelembe venné és reális keretek közé venné a dolgokat, nem pedig egy tejhatalmú császárt játszana mert még véletlenül sem az. (a Franciák már kezdik érezni, de nem csak a Franciák) együttműködés az út és nem pedig a hatalomgyakorlás. A hatalom azokat öli meg akik nem rendelkeznek vele... ne felejtsük ezt el soha, az EU hatalma meg világviszonylatban kisebb mint az angoloké az USA-val nevetséges az összehasonlítás, de jönnek az Ázsiaiak, az EU-nak most nagyobb szüksége van az USA-ra és sajnos de így van Microsoftra is mint valaha, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a Microsoft software jelenleg a motor, persze ezt idővel akár meg is lehet változtatni, de ez sok időt és pénzt vesz igénybe, és ez most az EU-nak nem igen van kidobni való, pláne most amikor évről évre marad le a gazdasága Ázsia és az USA után, ha valaki nem hiszi el akkor a Franciákat kérdezze meg... a napokban megleckésztették az EU birokratákat, amikor a politikusok és a gazdaság veszekszik akkor a nép veszít, fogjuk ezt már fel, az EU-nak szöksége van a Microsoftra és a Microsoftnak is az EU-ra, mindkettő túl nagy tényező, és kölcsönössen képessek egymást segíteni vagy egymás nyakát törni, most az EU-n a választás, hogy a kettő közül melyiket választja...
    ja és nem kérek a Microsoft gyűlölök ultrainteligens beszóllásaiból, mert én sem szeretem az MS-t, de nem is gyülölöm...
  • Aaron Hallam #6
    ooo ize, valoszinuleg nem lesz olyan hulye az ms hogy nem fizetgondolj csak bele ha veletlen megiscsak betiltanak a windoze-t akkor mekkora beveteltol esnenek el... sokkal tobbtol mint amennyit fizetniuk kell. A katasztrofaval meg egyaltalan nem ertek egyet, akinek eddigis volt winfosa annak nem kotelezo levenni mivel mar megvette ezt nem vehetik el tole. ECDL aki eddigis tudott gepet kezelni az késobb is tudni fog, vannak olyan linuxok amik polo kifejezetten hasonlitanak a win kezelofeluletere, ez meg koltsegkimelobb is lenne. Sot ha be van tiltva akkor itthon nem forgalmazhatja senki ami azt jelenti hogy le lehet tolteni buntetlenul ha jol tom (legalabbis ha jol tom :D) ez szinten gazdasagos lenne. Jo, a munkahely az telleg problema de akkor legalabb obb ember tud katyut tomkodni...
  • Aaron Hallam #5
    Hohaa szep kis penzmennyiség 125 miliard forint az a 500 milla euro, hmm par ilyen es egesz szepen fel lesz ujitva az osszes fovaros :D bar gondolom itt budapesten eddig se a penzhianymiatt voltak katyuk...
  • arschsg
    #4
    Szerintem meg ne fizessenek! Miért is kéne?
    Mert ha nem fizetnek, akkor...? Betíltja EU Windowst? Vagy mi? Több ezer munkhely szűnne meg (MS európa beli képvisletei stb.) ECDL mit érne eze után? (Ami Windows-ra van specifikálva többekközt és egyéb MS termékek...)
    Meg hát elég lehetetlen lenne.
  • Hmuda
    #3
    Lol jó kis kép. :D



    Amúgy szerintem már fölösen erölködik az MS jogászhadserege. Ha eddig nem találtak kiutat akkor mostmár úgyse fognak. Fizessenek csak.
  • arschsg
    #2
  • Murdoc
    #1
    Hohó! Hát fizessék nekem azt a napi 5 % - ot.