45
  • dez
    #45
    Nya, szétnéztem ma kicsit a Nyugai PU melletti bevásárló komplexumban, részben HD ügyben. Nos, lehet már kapni HD-s TV-ket. Vannak már (250e-től kezdődően) igen jó LCD-s változatok is (1466x768-as bontás, az újabbak 1000-3000:1 kontrasztarányúak, bárhonnan nézhetők, stb.). Persze van már HD-s plazma is, de ez kissé drágább mulatság, és a jobb LCD-sek mellett már nem is éri meg igazán.

    Viszont, jellemző, hogy pl. az egész MM-ben 1-2db volt, amire normális összeköttetéssel HD-s tartalmat nyomtak. Legtöbbön sima DVD-s PAL kép volt, ráadásul sima kompozit video kábelen. De olyan is volt (ráadásul egy legújabb), hogy bár HD-s volt a kép, de valamit nagyon elronthattak a kábelezésen, mert életlen, zajos és szellemképes volt a kép. Így akarják eladni???

    Érdemes egyszer megnézni a Panasonic boltot (MM előtt valamivel): itt van 2(-3?) normálisan bekötött darab. Az egyiken WMV-HD megy, a másikon meg nagyfelbontású állóképek (fotók) váltják egymást. Nos, az első sem volt éppen rossz (egy icipicit életlen volt, talán a videoanyag nem volt az lehető legjobb, esetleg nem bírta a videokártya, mert ugye PC-ről megy), de a második egyszerűen b@szott jó! (Bocs, de itt egyszerűen ez a legjobb szó.) Ilyen részletgazdag, tűéles és szép képet ilyen nagy (majd 2m, persze 16:9) - és persze jó paraméterekkel rendelkező - megjelenítőn látni egész újszerű élmény. (És ez nem is plazma, hanem LCD, így egy olcsóbb plazmának felel meg.)
  • dez
    #44
    Aha, látom, az újabb driverekben már megoldották, kis kerülőkkel: szinház módban a TV-n megjelenő kép nem overlay, nem lehet állítani a fényerejét, színtelítettaségét, stb.; "mindegyiken azonos" módban meg egyik sem overlay, nem működnek az overlay-re vonatkozó beállítások (így nem lehet állítani pl. a színtelítettséget, hue-t). (Szabványos módban meg marad a régi megoldás, azaz csak az elsőn van kép.)
  • Inquisitor
    #43
    "az ATI-nak szebb a videokimenete, de nem tud olyat, hogy a monitoron egy kisebb ablakban is kint legyen a video egy overlay-en, és közben a TV-n nagyban is,..."
    Érdekes, már a 8500-öm is tudta, de még a Radeon VE is. Csak be kéne kapcsolni a Theatre módot. :D
  • dez
    #42
    Hopsz, már az első is 100%-os. Azaz, kimúlt a gyorsítás. Pedig nem csináltam semmit, csak próbálgattam lejátszani az MP10-ben, MPC-vel, és BSplayerben a WMV-s (HD-s) fileket... Igazán stabil... ("User Error", mi? Minek próbálom használni..!? )
  • dez
    #41
    Ehhez még hozzáfűzöm (mielőtt még valaki érdekes dolgokat gondolna :) ), hogy természetesen 1280-as bontásban van a képernyő, nem az kapcsol kisebbre. Hanem, az élesebb kontúrokon látszik, mintha horizontálisan és vertikálisan is fele felbontásban lenne (szürkeárnyalatban is, tehát nem csak a színek). De az egész kép azért jobb, mintha tényleg egy 640-es képet dupláznék meg. Lehet, hogy így trükközik a WMV? Illetve ez belülről egy bizonyos "Video-2" formátum, de szépen gyorsítja ez az új cucc, a "WMV Decoder DMO" filterrel megy. Bár van egy másik WMV-m is, azon nem tapasztalok ilyet. Ez belülről WMV9, szintén "WMV Decoder DMO"-val megy, de itt nincs gyorsulás, némi frame-drop mellett 100% CPU terheléses. (A másik csak 85%-os.) Hmm...
  • dez
    #40
    Na, félig jól gondoltam: kikapcsoltam az mpeg2-t az alábbi panelon, és most a CyberLink dekódert használja (benne a DxVA-val).
  • dez
    #39
    Aha, köszi. Én is épp most nézegettem, de ezen a panelon valahogy átléptem. :) (Inkább a relatíve új lehetőségek érdekeltek az Outputnál, nevezetesen a pixelshaderes effektek, főleg hogy editálni is lehet.)
  • shabba
    #38
    MPC-nél a beállításoknál kiválaszthatod hogy a beépített vagy 3rd party filtereket akarsz használni.

  • dez
    #37
    Ezt nem tudtam. Ugyanakkor, úgy emlékszem, mintha valahol azt olvastam volna, de ezt ki kellene rendesen próbálni, táhát hogy állítólag a WinDVD és/vagy a PowerDVD feltesz egy mpeg2 dekódert (ami tartalmaz DxVA-s gyorsítást). Namost, elképzelhető, hogy ha ezt megtalálja az MPC, ezt fogja ő is használni. Nem?

    (De ettől függetlenül a video-renderelés, scaling alapesetben itt is HW-gyorsításos, és az is számít valamit.)

    u.i. jé, most megismételtem a #31-est (csak kicsit update-elve) :)
  • shabba
    #36
    Az MPC-ben mindig is voltak alapban codecek, ha nem telepítettél föl 3rd party codecet akkor is lejátszik sok dolgot még egy szűz gépen is. MPEG2-es már nagyon régóta van benne meg AC3filter is. Sőt most már szerintem MPEG4 is lehet mert legutóbbinál már alapból vitte a DivX/Xvid filmeket is a szűz XP-n.

    Ami bele van fordítva mpeg2 codec az a libmpeg2 ingyencodecen alapszik. Az pedig nem túl advanced és naprakész, ezért nem tud annyit mint a fizetős codecek.
  • dez
    #35
    Na felraktam. Működik. Nem csak MP10-zel megy, hanem pl. BSplayerrel is. De, úgy tűnik valami történt, miután a BSplayerrel is próbáltam: 1/4-ére esett vissza a felbontás. Vagy lehet, hogy csak előtte nem vettem észre MP10-ben, amikor próbálgattam, hogy nem full bontású az anyag? (1280x720 a kiirás szerint, de most 640x360-nak néz ki.) (Új szerzemény, előtte nem néztem.) Most viszont szembetűnő, és nem lehet csinálni semmit. Na mindegy, majd még próbálok mást is, meg visszatérési pont, meg stb.
  • dez
    #34
    A GF6-ban már mpeg2 kóder is van (bár a legelső kártyákon az még nem működött, és talán most sincs túl kiterjedt support), plusz többféle dekóder, de az FX-ben és a MX4x0-ben (ellentétben a GF4-gyel, azt hiszem) már volt mpeg2 dekódolás.

    (Ha már szóba hoztad, az ATI-nak szebb a videokimenete, de nem tud olyat, hogy a monitoron egy kisebb ablakban is kint legyen a video egy overlay-en, és közben a TV-n nagyban is, illetve a klón módban a desktop eredeti felbontású marad, nem méreteződik át a külön beállított TV felbontásra, így "kilóg". Ha jól emlékszem. Nem mintha ezek az utóbbiak túl sokat számítanának.)
  • dez
    #33
    Azért bejátszik a WMV-nél egy kis banding (színátmenetek csíkozódnak), meg olyan effekt, hogy pl. gomolygó füst "önálló életre kel" (annak következményeként, hogy a kóder próbálja lekövetni a mozgásokat :) ), legalábbis pl. DVD-re tömörített HD filmeknél.
  • dez
    #32
    Na, erre kíváncsi leszek! Köszi. (Van egy pár HD wmv-m, amit eddig nem tudtam rendesen megnézni.)
  • dez
    #31
    Úgy tudom, mpeg2-t önmagában ez sem tud lejátszani (mint ahogy pl. a BSplayer sem, stb.), csak ha teszünk mellé mpeg2 codecet (filtert?). Az a kérdés, létezik-e DxVA-t támogató mpeg2 DirectDraw codec. Mintha egyszer már hallottam volna róla. Vagy esetleg lehet, hogy rá lehet valahogy venni, hogy a DVD-playerekben lévőt használja (ahhoz persze azoknak is DirectDraw-kompatibiliseknek kell lennük).

    De mint írtam, rég óta van a kártyákban yuv->rgb konverzió és méretezés is overlay-re, ez is számít x százalékot, és elvileg minden lejátszó automatikusan támogatja, ami DirectDraw-on keresztül teteti ki a képet az overlay-re.
  • Inquisitor
    #30
    "Elvileg a 9700-ban is és az mx440-ben is van pl. mpeg2 dekódolási segítség..."
    Volt az már a Rage Pro-ban is, egész pontosan Rage II Pro "Cinema" chiptől felfelé összes ATI kártyában, annak idején pl. Rage 128-al emberi minőségben lehetett nézni DVD-t egy 300-as procin, akár TV-n is. Vették is mint cukrot. Az NVidia a GF6 szériában kezdi el végre beérni, bár a Matrox mindkettőt übereli. ;)
  • Inquisitor
    #29
    Ezért terjed a WMV, azért az MPG2-nél sokkal jobb, bár a Fusion-nál erősebb gép kell hozzá még. :)
  • Inquisitor
    #28
    Off/
    Van egy orosz torrent oldal csupa ilyesmivel, elszált az otthoni gépem, a munkahelyit meg törölték, én is most vadászom a címre újra.
    /Off

    Mellékesen meg .....
    A Microsoft által elérhetővé tett javítócsomag segítségével végre kihasználhatjuk az új generációs videokártyák előnyeit a WMV-HD videók lejátszásakor.

    Lol. Vagy 1,5 áévvel a DX9-es hardveres gyórsítás bevezetése után már adtak is ki patchet, amivel működik is! ;)
  • shabba
    #27
    Ha van is valami MPC mpeg2-es filterében az nagyon kezdetleges lehet. Én kipróbáltam és 100%-on megy a CPU az 1920x1080x30-asnál de nem akad, az 1440x1080x25-ösnél pedig úgy 80%-on van. A korábban belinkelt Fusion playernél DXVA támogatást bekapcsolva ez 30-40 ill 28-35%-ra csökken. Szóval az MPC codecje elég alacsony hatáfokon üzemel. :( Anno amikor volt a gépemen Win vagy PowerDVD ott is hasonlóan hatékonyabb codecek voltak.
  • dez
    #26
    Az MP Classic esetén nagyon is valószínű, hogy használja, mivel az DirectDraw video-renderelési láncot állít fel, ami igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat is, ha van rá lehetőség (HW + driver). Elvileg a 9700-ban is és az mx440-ben is van pl. mpeg2 dekódolási segítség, de kérdés a driverek jósága. (Egyik-másik kártyában WMV gyorsítás is lenne, csak mint alább elhangzott, valami gond van vele, legalábbis MS oldalról [DirectDraw-ban].)
    De kipróbálhatod, hogy a Windows-ban lekapcsolod a HW gyorsításokat. (Valamilyen compatibility opciók, de így hirtelen nem tudom, melyik control panelen.)
  • BiroAndras
    #25
    Az lehetséges, hogy a HW gyorsítást használja a lejátszó anélkül, hogy tudnék róla?
    Mert nekem az A64 3000+ -on 50% CPU terheléssel megy a film, egy 2.8-as Prescott-on meg szaggat rendesen (bár csak 333-as RAM van benne). Media Player Classic-ot használok. A videokaresz meg 9700 vs. Gef4 MX440.
  • BiroAndras
    #24
    Tudsz adni linket?

    Én tudnám hova tenni...
  • dez
    #23
    Lehet találni a neten .avi-ba és .wmv-be tömörített HD-s cuccokat is. Csak két probléma van vele: jóval nagyobb számítási teljesíményt igényel, mint az mpeg2, ráadásul mpeg2-höz van támogatás a mai kártyákban is, az utóbbiakhoz nincs, pl. ezért jó ez a fenti hír, hogy az újabbakban lesz. (Ja, és a második, hogy azért nem olyan "tökéletes" [persze ez túlzás, az igazi a tömörítetlen :) ], mint egy nagy bitrátájú mpeg2.)
  • Inquisitor
    #22
    Láttam egy ruszki ware HDTV oldalon Gyűrűk Urát, 1920x1080-ban ... csak hát hova tegyek 22GB-ot? ;)
  • Tetsuo
    #21
    Azért a CRT monitorokon is lehet látni hogy csak egy DVD..
  • arty
    #20
    5.x óta nem probálgatom :) de ugytudom valami MS bug van, nem ATI ... :(
  • dez
    #19
    Minden driverrel? Vagy esetleg codec gond is lehet (talán hiányzik egy "lácszem", ami valamilyen képkonverziót csinál.) (Nekem a 2. kimenet rgb-ben megy a tévére, persze 720x576 interlace-ben, és a korábbi driverekkel föggőlegesen 2x-esre nagyítva jelent meg az overlay, de utóbb kijavították ezt.)
  • dez
    #18
    Ha elég jól van megoldva az átméretezés (tehát pl. nem úgy, ahogy az LCD monitorok csinálják), akkor a DVD nagyjából úgy néz ki egy nagyfelbontású TV-n, mint egy régin. (Sajnos a mai, SD-re tervezett DVD-lejátszók nem csinálnak ilyen jófajta nagyítást, csak küldik a kisebb felbontású képet, ami így kissé pixeles lehet, tehát azokat nem szerencsés HD-s TV-re kötni. Ilyen esetben jobb a gépről nézni, egy jobb videokártyával, ami szépen nagyít az overlay-re. De szerintem a HD-DVD/Blu-ray lejátszók is tudni fogják ezt, tehát a DVD-t így fogják lejátszani, legalábbis a normálisabbak.)

    De még az is lehet, hogy - optimális esetben - a DVD is jobban néz ki egy HD-s TV-n, mert a mai TV-k, a szokásos összeköttetésekkel (kompozit-video jel) még az SD bontást sem jelenítik meg tökéletesen.

    A filmre vett anyagokat újra be tudják scannelni nagyfelbontásban. Az SD felbontásban digit kamerával felvettekkel persze nem lehet sokat kezdeni, max. jó minőségben felnagyítani. De már elég sok helyen HD digit kamerával dolgoznak (filmeseknek, vagy pl. a hazai tévék némelyike is beszerzett már ilyeneket), és sok filmet már azzal vesznek fel, és utána kicsinyítik TV/DVD bontásra. Ezeket is újra kiadhatják.
  • raingun
    #17
    Köszi a linket, eddig én sem ismertem hogy milyen de elég meggyőző.

    Persze megint az szívja meg, aki bespájzolt DVD-ből. Az egész ratyit sem fog érni 5 év múlva.

    Már csak az a kérdés hogy a régebben felvett anyagokat (Filmeket) ki tudják-e adni, vagy ezentúl hdtv kamerát kell használni (a stúdiókban milyen minőséget tárolnak?)
  • arty
    #16
    én meg ha bekapcsolom a 9800PRO-mon a wmv gyorsitást, inverz szinü lesz a video :)
  • dez
    #15
    Aki nem látott még HD-s videót, töltse le a következő oldalról a playert (ez kihasználja a videokártyában lévő mpeg2 dekódolás-gyorsítást, már ha van benne, így kisebb gépen sem akad/cammog), és a demó-videókat:
    http://www.fusionhdtv.co.kr/ENG/Download/Demo.aspx
  • dez
    #14
    2 szinten van/lehet hw támogatás: 1. stream dekódólás (v. egyes elemei); 2. az így kapott yuv formátumú kép rgb-re konvertálása, és méretezése (adott esetben egy ovarlay-en). Ha csak a 2. működik, az is gyorsít valamennyit.

    Vagy ahhoz túl nagy a változás, hogy csak a 2. legyen? Akkor kezd érdekelni. Milyen formátumoknál működik neked, milyen szoftverekkel?
  • dez
    #13
    ("nem tartja olyan stabilan az adott pixel a fényerejét" - nem számítva persze a raszteres frissítést.)
  • dez
    #12
    Hát, barátom, ha te tökéletesen beéred 480-as horizontális(!) bontással (legtöbb XviD, DivX), 25-30fps-sel (TV, DVD lehet 50/60 is, persze interlace bejátszik, ha érted, miről van szó), az említett szabványok tömörítési hibáival, akkor ne nevezd már magad olyan igényesnek, mert nevetséges.

    Még a DVD 720-as horizontális bontása is igen kevés, és még zajosak is. A projektort is le kellene cserélni, vagy új szemüveget venni.

    Egyszer esetleg nézz meg egy HD-s filmet...
  • dez
    #11
    Igen, a CRT-n analók képjel jelenik meg (persze erősítés után), aminek a szemmel direkt módon nem nagyon látható zajai azt okozzák, hogy nem tartja olyan stabilan az adott pixel a fényerejét, így a 2 pixel/terület közötti kisebb különbségek nem lesznek olyan élesek.

    Viszont, nemsokára jönnek olyan új technológiák (OLED, SED, FED), amik CRT-hez, vagy épp plazmához hasonló kontraszt-aránnyal rendelkeznek, hasonlóan szépek a színeik, mint a legjobb CRT-knek, és persze nem szögfüggő a képük, mint a legtöbb LCD-nek, de egyéb tekintetben (képélesség, az adott pixel fényerejének stabilitása, villogás-mentesség, stb.) olyanok, vagy jobbak, mint az LCD.
  • dez
    #10
    Egy 17"-es monitoron is sokkal jobban néz ki egy 1280x720-as HD anyag, mint a sima, hát még egy nagyobb képernyős nagyfelbontású TV-n.

    Apropó, HDTV: külföldön már most vannak a boltokban ilyenek (LCD-s), és (nekik) nem is túlzottan drága. 2 éven belül olyan technológiák jönnek, amikkel olcsóbban jobb minőség hozható ki (és persze már alap lesz a HD felbontás).
  • BlueGold
    #9
    Talán a sok csili-vili melle tesznek bele pixersader és vertexsader 3.0-át is, hogy a Linux :-) mellett, azért Longhorn-t is lehessen futtatni "Full módban" az Ati kártyákon is.
  • blakshep
    #8
    én meglehetősen nagy filmbuzinak érzem magam, de az én igényeimet abszolút kielégítik a divx-es dvdripek ha monitoron nézem. Tévé felbontása meg egy vicc jelenleg. Viszont minden héten benézünk egy dvd-t egy elég jó projektoron, most nemtom pontosan, de van legalább egy 2 méter széles a kép és gyönyörű a kép mindig, pedig elég érzékeny vagyo kaz ilyemsire
  • mrzed001
    #7
    Szintem inkább a TFT-k miatt lesz szükség a jobb minőségre. A TFT-k fizikai felbontása általában 1280x1024, tehát egy 720x576-as felbontású DVD videót eleve nagyítani kell a megjelenítéshez (ettől aztán csúnya lesz, látszik, hogy homályos, kockásodás ...).
    És a TFT másik "hibája" a TV-CRT-vel szemben, hogy nem "csal". Ha az ott mákos, vagy homályos, akkor az ott olyan is lesz. A CRT-n a hibák sokkal kevésbé láthatóak, a TFT-n viszont nagyon.
    Szóval lassan fel kell hozni a filmeket a TFT-k színvonalára .... szerintem :)
  • maozedong
    #6
    1920x1080 aha.
    max projektoron használható.