21171
LCD - Plazma
  • PyRex
    Én alapból nem vennék olyan TV-t, amiben a 16:9-es arányú panelt 4:3-as arányú felbontással (1024x768) oldják meg, mert ez már eleve nekem gázos. Elhiszem, hogy szép, meg minden, de basszus: gondoljunk már bele 16:9 nem egyenlő 4:3, akkor legalább a felbontás ARÁNYAIBAN stimmeljen, mégha nem is HD. Innentől jöhet akármilyen csoda plazma, ha nincs minimum 720p vagy nagyobb, rendes felbontása, akkor szóba sem állok vele :)

Másik dolog, hogy pl. a Panasonic plazmái (amik szerintem magasan a lgejobbak) is azt játsszák, hogy az én LCD-hez szokott szemem kb. 10 perc után kifolyik, mert ha a TV fölé nézel simán látod, hogy "villog" a kép. Kb. olyan érzésem volt, mint a régebbi 50Hz-es CRT tv-knél. Asszem a Pana 127 centis 8. generációs plazmáját néztem a Westend-ben lévő bemutatóteremben és emiatt nagyon nem tetszett. Egy LCD-nek számomra sokkal "nyugodtabb" a képe.
  • batman
    Tudom, én vagyok a vakegér, de nekem rohadtul nem hiányzik dvd-hez meg tv-hez a nagyobb felbontás. Ezen is van HDMI bemenet, és talán asszem tudja is a kisebb HD felbontást. De mire én HD filemeket és lejátszókat fogok venni az eleve jó soká lesz, másrészt meg a normál HD is bőven fasza lesz. Nekem nem kell több.
  • PyRex
    szép meg minden (mindig elámulok azon, hogy külföldön mindenkinek milyen fasza kis modern lakása van lol), de egy képen rohadtul nem jön át, hogy milyen lehet élőben szerintem. sajnos :(
  • viizo
    nem láttam még, ezért nem is nyilatkozom róla, látatlanban elhiszem hogy nagyon jó, kb mint minden Sharp vagy Sony csúcs LCD ;)

nekem a kontraszttal sosem fényes helyen volt bajom, hanem sötétben, mikor elvesznek a részletek, mert nem tud elég mélyre lemenni a tv feketeszintekben.
    több plazmán is előfordul ez, főleg a low-end kategórián látni rettenetesen.

tapasztalat, hogy már egészen kicsi fényforrással a tv körül is sokat javul a kontrasztérzet a kevésbé kontrasztos tv-ken, gondolom a philips is anno ezért nyomta az Ambilight-ot a tévéi mögött.

egyébként a mai LCD-k tényleg sokat fejlődtek kontraszt terén, már egészen jók tudnak lenni ;)
  • EmThor
    100hz-es sorozattal valóban nem lesz gond :D

itt látható 42q7h, 1024-es samu plazma, felső képeken xbox360 komponensen, hd-dvd meghajtóval, filmekkel + 1080i

katt
  • PyRex
    Láttál élőben W szériás Sony LCD-t? full fényes bemutatóteremben (reflektorok összevissza) is olyan kontrasztja volt a TV-nek, hogy nem hittem el. És még csak maxon sem volt szerintem.
  • viizo
    de lehet az a lefeleződött kontraszt is nagyobb lesz, mint egy hiperszuper LCD-nek

győzzön a jobb, a vevőnek csak jó, ha küzdenek érte :)
  • PyRex
    igen, erre céloztam :)
    ha már valaki nagyban gondolkozik, ne sajnálja a lóvét a Sony X vagy W sorozatú LCD-ire - ott a kontraszt is überbrutál.
  • viizo
    főleg hogy a kontrasztjuk is lefeleződött a kisebb felbontásúakhoz képest :/

de azért élőben kivi leszek rájuk, milyenek is lettek :)
  • PyRex
    "főleg hogy ha kicsit kilóg is ugyan a kép, 1:1 az 1280x720 kituszkolható rá"

jajj, ezt neee...

"meg hát 0 azaz nulla a késleltetési idő"

ezt se. ha te látsz utánhúzást az újabb LCD TV-ken, akkor irigylem a látásodat!
  • PyRex
    "de szerencsére idén már elérhető lesz."

és mint minden újítás, nyilván az elején ez sem lesz kiforrott, tehát szvsz nem érdemes első körben megvenni.
  • EmThor
    főleg hogy ha kicsit kilóg is ugyan a kép, 1:1 az 1280x720 kituszkolható rá, ez elég 720 x264 kódolású filmekhez is!

meg hát 0 azaz nulla a késleltetési idő :D
  • viizo
    eddig technológiai oka is volt a dolognak, ugyanis a plazmacellákat eléggé nehézkes ez bizonyos méret alá vinni.

pl. ezért nem volt full HD plazma 42"-ban eddig, és ezért is késlekedtek vele sokáig, de szerencsére idén már elérhető lesz.

egyébként nekem az 1024-essel sincs sok bajom, gyönyörű képet látok kb. 3 méterről, pont ahogy EmThor írja.
  • EmThor
    50"-nál már van 1366x768 és jönnek átszámolva 460-ért a fullhd 42"-os panák júniusban... de 3 méterről max nagyon hozzáértő mondja meg full hd és kishd között a különbséget
  • guardian hero
    "felbontásban gyengébbek csak"

Azért ez elég komoly tényező :) Tényleg, mi értelme van ezeknek az 1024x768-as paneleknek? Miért kell azt a + 2-300 oszlopot lespórolni?
  • PyRex
    amiken nem tudsz 1080p-t csak hdmi-n keresztül... ^^ htx de nem :)
  • EmThor
    ja persze, ha minőségi lcd-t akarsz, akkor 450-500 ropi, 40" w vagy x sorozatú 2000-es szériaszámú sony
  • EmThor
    köszi!

samukat el lehet felejteni ár tekintetében angol árakkel ne hasonlítsuk össze az itthoni rablóbandát! plazma stabilabb technika már valóban, felbontásban gyengébbek csak!

új samu 50"-os plazma, de lehet a 42"-es változat is überbrutál állítólag valami q9h a kódja
  • PyRex
    ehh...
  • [NST]Cifu
    Eddig azt hittem, hogy a Samsung egy kérdések felett álló ultramegbízható cég az LCD TV-k esetén. Ez alapján azonban kezd meginogni a bizalmam bennük.

Röviden és tömören arról van szó, hogy a Samo R7x széria valójában négyféle panelel lett gyártva:

1.) Model “S” / Verziójelzés a matricán: SP0* / Samsung S-PVA
    2.) Model “A” / Verziójelzés a matricán: AM0* / AUO A-MVA
    3.) Model “C” / Verziójelzés a matricán: CR0* / CMO S-MVA
    4.) Model “C” / Verziójelzés a matricán: CM0* / CMO MVA

Elég durva dolog, hogy a Samsung gyakorlatilag átveri a vásárlókat, akik azt hiszik, hogy vásároltak egy S-PVA paneles csúcs LCD TV-t, erre kiderül, hogy konkrétan akár egy régi tipusú Chi Mei Optoelectronics gyártmányú panelel szereltet sóztak rá...
  • batman
    Én is sokat hezitáltam az lcd és a plazma között, aztán végül a pixelhiba veszély miatt - többek között - a plazma mellett döntöttem. Meg azért is, mert azért én tv-t is elég sokat nézek, és azt lcd-n sajnos értékelhetetlennek találtam, pedig nem vagyok egy hiperérzékeny valaki, plazmán viszont semmi bajom vele. DVD-re is tökéletes, nekem még nem hiányzik a HD, a 42" képen én a sima dvd-től is beszartam gyönyörömben. Hangja is fasza, mi kell más?
  • batman
    Nekem 42pv60 van. Ezzel a beégés dologgal abszolút nem találkoztam, pedig nézem minden féle képaránnyal, szerintem átlagos tévézési mennyiség mellett. Pc-t nem kötöttem rá, de ha filmet akarsz csak nézni pc-n keresztül, akkor nincs különbség az asztali dvd meg a pc között.
    Nem zúg, nem csinál semmit, csak működik úgy ahogy kell. Egyedül talán a távirányítója lehetne érzékenyebb. Én végtelenül elégedett vagyok vele, és csak ajánlani tudom.
  • PyRex
    Én pedig meglepődtem, hogy hozzánk 1 év alatt ér csak ide az új modell :))
  • [NST]Cifu
    Ehhh, maxima mea culpa, tényleg elírtam, természetesen 2007 április 16... :\
  • PyRex
    2007... :) De amúgy jónak tűnik!
  • [NST]Cifu
    LG 42LF66 várható érkezés angliába: 2006.04.16.

Hejj... Az ára a Samo 40" M86/M87 körül van. Nagyon megörültem, amikor megláttam a DVI csatit a felsorolásban a 24/7 oldalán, de valószinüleg elírás, az LGE skandináv oldalán lévő típusismertetőben sajnos nem szerepel.

Azt hiszem tovább kell várnom, mostmár valahogy ki kellene bekkelni a kettő közül valamelyiket...
  • [NST]Cifu
    M86 és M87 között mi a kül?

Ha jól tudom, csak a külcsíny, az M87 ezüst színű alsó szegélyel rendelkezik, az M86 meg feketével.

"ability to accept 1080p input across component, VGA and HDMI."

Erre az F71 is képes állítólag frimware frissités után. ;)
  • PyRex
    LM86:

"ability to accept 1080p input across component, VGA and HDMI."

ERRE VÁRTAM :)
  • PyRex
    M86 és M87 között mi a kül?
  • [NST]Cifu
    Angliában már a polcokon van az LE-40M87, átszámítva 440e Ft-ért. Egyes angol online boltokban már £1079-ért (~390e Ft) árulják, igaz a várható szállítási idő Május 1...
    Csak sajnos ezek egyike sem szállít Mo.-ra.

LE40M86 review.
  • EmThor
    átkapcsolsz, új jelet kap a gázgömböcske és kész :D
    írta valaki, hogy 12 óráig rajta maradt egy ábra a tévén, kikapcsolta, vissza, vagy átkapcsolt és nemsokára teljesen eltűnt...

1-2 szélsőséges esettől eltekintve az újkészülékekkel nincs baj. dehát parás, foltosodásos probléma ritkán lcd-knél is előfordul, ez is ilyen gond
  • PyRex
    de a beégéset pixel rezegtetéssel oldják meg, nem? emiatt pl. az állóképek rajtuk elég gázok, ezért sem lehet többek között monitor helyett használni őket :(
  • EmThor
    megoldották valamilyen szinten, a mostani beégéses problémák fél perc után el szoktak tűnni.... csak a felbontásuk kicsi :/

50"-osaknak van 1366x768 felbontása, ezek meg 500+
  • Yrda
    hát plazmánál majd idővel csak megoldják azt a beégést
    én egyik samsungnál olvastam, hogy beégés elleni védelem van a tv-ben, jó az egyáltalán valamire?:)
  • Sir Quno Jedi
    Túllihegitek ezt az utánhúzást! Már egy pár generációval ezelőtti LCD TV-n is faszán lehet Prey-ezni akár és nem lesz észrevehető "utánhúzás". Ez egy faszság!
  • PyRex
    Most őszintén: ki az aki észrevesz egy 8ms-es utánhúzást? Én ezekszerint nagyon jól hozzászoktam az itthoni 25ms-hez, mert engem az sem zavar (játék közben igen, de nincs időm játszani :))
  • EmThor
    lcd-k utánhúzása miatt, plazmáknak gyakorlatilag 0 a reakcióideje... nem kell digituner se egy jó darabig. hát valami olcsóbb pio vagy egy pana. többi márka kizárva. csak a pc-re kötés b@ssza a csőröm. héten beszabadulok Mammut Saturn-ba és körbenézem jól a képminőségeket, mert asztalin azért megszoktam a digitálisan feldolgozott lcd képét :D
  • PyRex
    Miért? Mármint miért plazma? És melyik?
  • PyRex
    Én tudom, ne nekem mondd. Csak egy kérdésre válaszoltam :)
  • EmThor
    és? a 16:9-es filmek többsége viszont kitölti a cuccot :D

amúgy maradtam plazmánál, most beszéltem hozzáértő emberkével!