21171
LCD - Plazma
  • [NST]Cifu
    Így azt mondom, hogy ne hagyd ki. ;)
  • SubZero911
    Na itt a probléma, mivel a márkakereskedők már nem forgalmazzák, így nem tudom élőben megnézni. A NET-en találtam sok képet, azok eléggé meggyőzőek.
  • SubZero911
    Én főleg TV nézésre használnám, semmiképpen nem kötök rá PC-t. (nem elfogultságból) + DVD-zés. Így ???
  • tompka
    #2307- az én 40M87-em is néha mosódik a kép HA nincs bekapcsolva a Mozifilm+ funckció! de ha bevan sehol egy mosódás.tűéles kép!
  • EmThor
    ha bejön élőben a képe, gondolkodás nélkül vedd meg, 1280x720, bár pc-vel láttam képet, icipicit trapezoid volt, de hát HD, szal jó :)

képek róla
  • [NST]Cifu
    Najó, kezdjük előröl. Van egy videókártyád. Milyen típusú?

A legtöbb videókarin két kimenet van, általában az egy-két évvel ezelöttieken egy DVI és egy D-Sub, az utóbbi időben meg két DVI csati. A DVI csatihoz van átalakító, így rá lehet kötni a D-Sub bementű monitorokra, és így az LCD TV-kre is.

Mind az ATi, mind az nVidia esetében könnyedén megoldható, hogy egyszerre menjen a két kimenet, nekem most is így megy, az egyikről egy TFT monitor megy, a másikról meg egy CRT moncsi. A két kijelző képe lehet azonos is (Clone mode) és lehet két teljesértékű, különálló kijelző (tehát azonos felbontás esetén kétszeres szélességű asztalod lesz, de természetesen mehetnek különböző felbontásban is, nálam a TFT 1650x1080-as, a CRT 1024x768-as felbontásban megy). Ez utóbbi esetén az egyiken pl. mehet egy videó, a másikon közben tudsz böngészni, sőt, az is megoldható, hogy egyszerre két különböző videó menjen a két kijelzőn.
  • [NST]Cifu
    Nem akarlak lebszélni róla, de én némileg kételkedem a háttérvetítésű TV-kben, főleg ha számítógépet akarsz rákötni. Az viszont tény, hogy ennyi pénzért ekkora TV nagyon vonzó...
  • EmThor
    viszont most MM-ben dvd-vel jó szar szénnéosztott anyaggal + anno elektropontban HD anyaggal komponensről nem láttam hogy villódzott volna, pedig 100 hz-et nem is néztem hogy be van-e kapcsolva...
  • Adi
    De az egyik vga kábelt a video kártyába dugom a másikat az LCD tévébe. De azt, h tudnám megcsinálni, h nekem közbe a monitorom is menjen? Esetleg van vmilyen eloszto? mit tom én két vga kimenetett csinál a videokártyán az egyből?!
  • EmThor
    40M86/7 100hz tuti...

most jövök media markt-ból, megnéztem kedvenc 42PV70 plazmámat :)

no meg az új 37M87 full hd samu lcd-t, ami elvileg nem 100hz-es, de vagy ki volt kapcsolva, vagy nem, egy síelő alak demózott HD-ben, tök elmosódott... :/ ennyit LCD-ről :P
  • [NST]Cifu
    Szinte mindegyik LCD TV-n van VGA bemenet, az a régifajta 15 tűs D-Sub csati.
  • SubZero911
    Sziasztok !

Kicsit kilógok a sorból, de minden tanács és vélemény érdekel. EZT A KICSISÉGET néztem ki de nagyon. Érdekelne tehát minden tapasztalat és ötlet (esetleges alternatívák is pl. plazma)
  • Adi
    De nekem régi monitorom van!
    Vagy ezt a videó kártyára kell rákötni?
  • PyRex
    pontosan.
  • [NST]Cifu
    A szervízmenübe csak óvatosan matatni. ;)

Az elképzelhető, hogy az elektronikája már fel van készítve 100Hz-re (magyarul ugyanaz az elektronika meg a sima és a 100Hz-es verzióba is), de a 100Hz-hez olyan panelal is kell szerelni. Mivel erős kétségeim vannak afelől, hogy a Samsung ne hírdetné hetedthét határon át, hogy az M86/87 bizony FullHD és 100Hz-es is lenne (erre ugyanis eddig nem nagyon volt példa).
  • tompka
    Furcsa
    Itt mutatják is hogy nem 100Hz-es DE a tv-m vmilyen szervíz menü vagy mi NÉHA kiírja azt hogy 100Hz-en megy.lehet hogy a menü felismeri csak még nem tudja megjeleníteni?
  • guardian hero
    Egy sima ezer forintos VGA kábellel rá tudod dugni a tévé PC-bemenetére a gépet, és akár monitornak is használhatod, olyan szintű lesz a képminőség. Filmnézéshez is teljesen jó.
  • Adi
    Hát nem tudom.. majd megnézzem.
    Mert jönnek vendégek aztán már azok is kérdezik, h miez?!:D

Viszont még lenne egy olyan kérdésem, h azt megtudom oldani ennél az LG tévénél LG 27LC2R, h ha PC-n nézzek filmet azt kitudjam vetiteni a tévére?
    És ha igen pontosan milyen kábelal. Mert régebben crt tévre rádugtam s-video kábelt, de hát az általában zavaros volt, meg nem volt jó. :(
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, nem lehet, hogy van esetleg a Tv-nek valami képminőség javító akármilyen technikája? Sajnos a CRT-kre nem figyeltem mostanság, de hátha... Meg kellene nézni a kézikönyvet, esetleg a OSD-t, hátha van valami kis csalafintaság, ami nem pont úgy működik, mint azt alkotói megálmodták...
  • Adi
    Hát.. sztem jah.. eszembe jutott.. tudod mihez hasonlít mint mikor a játékokba betudod kapcsolni a mosodást(smooth?).. pl.: GTA3 -ba belehet, a Just cause-ba.
  • PyRex
    Őőő, ez biztos a TV hibája?
  • Adi
    NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A SEGÍTŐKÉSZ ÉS HOZZÁ ÉRTŐ VÁLASZOKAT!
    Viszont lenne még egy kérdésem, hamár ilyen profik vagytok. Mér van az, h anyám vett egy samsung slim flit tv-t.. vmi 408Q vagy mi a száma és mikor nézzük a tv-t és van egy jelenet pl.: ráközelit a kamera az ember arcára és fordul hirtelen akkor azt homályosan látni. Szóval ha lelassítanám akkor kicsit olyan matrixos lenne a feeling!:D Szóval úgy láttni a tv-t mint ha magad elé teszed a tenyered és gyorsan föl le mozgatod(20-30cm között) és nézzed. Csak itt ez egy fej fordulat. Nem tudom értitek-e?! Nem igazán tudom leírni:)
  • [NST]Cifu
    Hmm... mivel EmThor egy időben ugye bombázta a fórumot a Pana plazmákkal, én is néztegettem őket, de ahol láttam (már a fene emlékszik hol, talán eDigital?), ott nem tünt fel, hogy villódzna.....
  • PyRex
    A Panasonic szalonban még a PV60-as (meg talán a 70-es) szériánál is megfigyeltem, de szinte csak a nagy képátmérőjű (100-126cm) modelleknél. De ott engem csúnyán zavart. :(
  • [NST]Cifu
    Szvsz ott a képforrásnál lehet valami kis huba, vagy az elektromos hálózatban. De csak találgatás...
  • [NST]Cifu
    A CRT esetén, mint írtam is, a képpontok villognak, csak addig világítanak, amíg az elektronágyú nyalábja éri őket, majd kihúnynak. Az 50Hz-es TV-ken ez a folyamat másodpercenként 50x, a 100Hz-esek esetén 100x játszódik le. Az LCD és Plazma kijelzőknél azonban a képpontok folyamatosan világítanak, és csak akkor változik a fényerejük, ha arra utasítást kapnak. Emiatt az LCD-k éppen hogy sokkal kímélőbbek a szemnek, mint a CRT-k!!!

Az LCD-k esetén a 100Hz-es technológia annyit jelent, hogy másodpercenként 100x képesek a képpontok változtatni a fényerejüket, ez inkább a gyors mozgás megjelenítésekor előnyös.
  • Csibe001
    Köszi a válaszokat!

PyRex: Kicsit túlzás lenne ha lcd tv-t is meg crt-t is vennék. :)
  • PyRex
    Kérdésem: plazmáknál miért figyelhető meg olykor a régi 50Hz-es TV-khez hasonló "villódzás"? Valahogy nem nyugodt a képe csomónak.
  • PyRex
    #2262:

"100Hz vs. 50Hz(60Hz): A 100Hz a CRT-k esetén azért volt létfontosságú, mivel ott a fénypontok csak felvillantak, nem világítottak folyamatosan, ezért vibrált a kép. A 100Hz-es CRT esetén a vibrálás hatását úgy csökkentették, hogy sűrűbben villannak fel a képpontok, így már nem fárasztják annyira a szemek (ismét: monitorok esetén ezerszer tapasztalt eset, 60Hz vs. 75Hz vs. 100Hz-es képfrissités). LCD TV-k esetén a 100Hz-es technológia lényege az, hogy a képet sűrűbben frissitik, így a mozgás kevésbé lesz elmosódott, élesebb lesz a mozgó kép. A Samsung készülékei közül csak a 32"-os M86-osból van 100Hz-es (Lásd itt, illetve a korábbi M71-es széria volt még 100Hz-es). Az LG-Philips és a Samsung/Sony is igért idénre 100Hz-es LED háttérvilágítású modelleket (akár fullHD felbontásban is), de ezek csúsznak, a Samsung tavaly még nyárra igérte ezeket, most már az év második felére, a Philips nyárra igéri a saját verzióját."
  • [NST]Cifu
    Az LCD kijelzőkön ugye feltünik, hogy ha nem pont szemből nézzük, akkor bizony a kép elkezdi elveszteni a kontrasztját, vagy túl világos, vagy túl sötét lesz. A technológiától függően ez már akár 30°-ról nézve is feltünhet. Az adatoknál feltüntetett értékek 10:1-es kontrasztra vonatkoznak, és a kijelző elötti 180°-os területre vonatkoztatva. Valójában az általam látott legjobb LCD kijelzők is 45° körüli szögben ránézve már látható a kontrasztváltozás. A TN panelesekre szoktak 150-160°-ot megadni, a gyengébb xVA panelekre 170° körül, a jobb xVA panelekre 176°-ot, az S-IPS panelekre meg 178°-ot. Persze ez megint gyártótól is függ.
  • PyRex
    mire kis hazánkban elterjednek, már tuti más tv-je lesz, az is biztos :)
  • Adi
    Viszont lenne egy hülye kérdésem: olvastam Cifu hozzászolásában a 100hz LCD tv-t.. én azt hittem, h 100hz az összesLCD TV.. Akkor végülis nem jobb egy sima CRT 100hz mint egy LCD? hisz az jobban pihenteti a szemed? Vagy az LCD-nél a felbontás a lényeg?
  • guardian hero
    Digi tuner teljesen felesleges számodra, az csak a digitális tévéadás vételéhez kell.
  • Adi
    Ez a látószög végülis micsoda? 8 fok olyan sokat számít!?
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, remélem hamarosan piacra kerülnek az új LG-k, mert én is azokra várok (egy LF65-ösre, egész pontosan). Sajnos hivatalos időpont nincs, illetve nagyon bőkezű (2007Q2), a külföldi webshopok adatai meg nem elég megbízhatóak (a német oldalak 1-2 napot írnak szállításra az LG 32LC51 esetén, tehát lehet, hogy már legalábbis ez a típus az utcán van).
  • PyRex
    ja nem, úgy értem, hogy wii-re én vennék külön egy crt-t (már rohadt olcsón hozzád vágják, pláne ha használtan veszel 1-2 éves modellt), szerintem simán megérné.
  • Csibe001
    Nekem megfelelő lesz az, láttam már PS2-t és Dreamcast-ot lcd tv-n s nekem bőven elég volt, annyira vészes nem lesz.Meg ugye nagy filmrajongó vagyok így az 51-es crt tv nem lenne túl nyerő, de azért köszi.
  • PyRex
    wii-re én alapból hanyagolnám, arra jobban járnál egy olcsó 51 centis crt tv-vel. szerintem.
  • Csibe001
    S kb mikor fog megérkezni? :)
    Ill érdemes nekem Digi tunerest venni? (wii,sz.gép és DVD nézésre lenne)
    Bocsi de nagyon nem értek hozzás s félek így belevágni ezért kérdezem.
  • [NST]Cifu
    Az LG 32LC51 az kb. 180e Ft körül várható, a digi tuneres változat meg 205e Ft körül.