21171
LCD - Plazma
-
#19727 PE2 jó ötlet, akár 1 rész is, eszembe se jutott :) kösz!
láttam én azt a "csóró oledet" árkád mm-ben pár hete 370ért akciósan, ajánlottam is a főnöknek, hogy nézze és vegye, amíg van!
bármikor cserélném a samut vagy a plazmát rá, nagggyon meggyőző volt a produkciója
és engem közelről se zavart a csirkeháló, simán bevállalnám "monitornak" (gémerkijelzőnek), ott oké a hajlítottság is
(kérdés persze otthoni körülmények közt jobban látnám-e, zavarna-e... de mindegy, ez csak teoretikus, amíg megy a gt30, addig marad ez monitornak ;) )
szóval aki óckodik a noname webshoptól, árkád mm! hátha van még 1-2 .... -
partizan182 #19726 LCDvel ez a gond, max háttérfény kell a specular-hoz de megemeli a francba a feketeszintet, edge dimming próbálja kezelni de ja, ehhez Fald kellene.
Planet earth 2-t bepróbálnám, nem cinemascope szal a fekete csíkok nem világosonak és 600 nit Hlg-re van alapból masterelve szal 1000+ highlightok nem verik ki a szemed.
2015-ös csóró FHD oled 40%-on megy SDr-ben, sötétben így is túl sok... -
#19725 egyet, oké. de mindet? ;)
szerintem nekem egyszerűen csak nemigazán jön be (filmre!) a túllőtt háttérfény ami vagy alig látszik vagy egyből túl sok :)
(bár igaz ami igaz, egyetlen filmet sem voltam még képes így végignézni... hiába ultra-sdr a vetített kép, ha egyszer mozisabb a méret és a dlp miatt)
nemtom olednél hogyan alakulnak a fényerők, a 40% elég visszafogottnak tűnik, szal te sem épp a túlhajszolt képet "élvezed"... tényleg arra tudok gondolni, hogy a MŰSÉG az lcd-s hdr jellemző akkor :(
ha egy filmnél mégis beáldoznám magam, mi legyen az? (ami hdr)
pl a passengers? az mégiscsak scifi, ergo nem valós, mármár majdnem játékgrafika, biztos lesznek neonok.... ;) -
partizan182 #19724 Elbaszni egy HDR mastert is lehet :)
Boltba szánt demók agyonszaturált cuccok, oda az való, T5 SDR-ben is szuper műanyag a vásári color grading miatt.
Háttérfény optimális mértéke kizárólag a környezeti fényviszonyoktól függ, én pl az oledemet 40%-on használom. -
#19723 _SZERINTEM_ ... érdekes dolog ez a hdr... mármint amit én kapok a ks7000-en hdr néven ;)
játékoknál, ahol a képi világ egyébként is MŰ, ott nagyot tud dobni (persze ott is leginkább akkor, amikor a sötét éjszakában világít egy/a neon - pl ez a jelenet állejtős volt: LINK (ez youtuben is hdr klip, megfelelő tévén!) )
pl. a fényes utcán, ahol minden fényes, nos ott pedig mintha tulemeltem volna a háttérvilágítást.... nem tetszik, sötétben pláne kiégeti a szemem. (alapban a samun a 20-as max érték helyett én 6-on használom a led háttérvilágítást, lehet h túlérzékeny vagyok? hdr közben ez persze 20/20, automatice!)
filmeknél szvsz sokszor irritálóan mű lesz a kép, mintha egy tulhuzott demot néznél a médiamárktban és az eladó folyamatosan rá akar beszélni, h megvedd, közben pedig betolja a csúcsparasztvakító demót.... :/ szumma: ez pl 0:33-tól az esszenciája a jelenségnek - szintén csak hdr tévén nézve hdr.
havernak mutattam pár demot, filmből samplet (uhd bluray) és PONT ezt mondta: van ahol "nem is látni" és van ahol "egységesen túl mű" - utóbbira remek példa a Transformers 5...
oleden lehet h természetesebb, jobb, nemtom, de erre tudok tippelni.... (elcédén szvsz csak játékra van értelme/haszna) -
partizan182 #19722 Sima 1080p Bluray mind SDR, szóval ott a HDR nem értelmezhető. Mind a forrásnak mind a megjelenítőnek HDR-nek kell lennie.
HDR gyorstalpaló:
- 10-12bites színmélység 8bit helyett: pápá árnyalatok közti sávososdás, heló igazi részletek árnyékokban.
- Tágabb színtér: jelenleg az SDR REC709 színteret használja ami még a crt időkből maradt rajtunk, az emberi szem által látható színek kb felét fedi le. Vannak olyan színek ami ebbe a színtérbe gizikailag nem férnek bele (pl fű zöldje vagy coca cola piros). HDR Rec2020-at használ ami nagyságrendekkel nagyobb (bár a mai tévék csak DCI-P3-at fedik le belőle, de már az is látványos előrelépés).
- PQ EOTF használata: ezt kicsit nehéz elmagyarázni, a lényeg hogy míg az SDR relatív értékeket használ egy-egy képpont fényerejének tárolására (pl az adott képpont 15% fényes legyen, hogy ez gyakorlatban mennyi azt az adott tévé fényerő-beállítása hatarozza meg), addig a HDR abszolút értékeket tárol (adott képpont 65nit-en vilagítson). Míg az SDR a relatív értékeit kb 120nit-es csúcsfényhez állítják be, addig a HDR egészen 1000/4000 nit-ig "nyújtózhat". Nem az egész kép lesz szupervilágos (sőt a HDR tipikusan sötétebb mint ua a film SDr-ben), de képes megjeleníten olyan, extrém világos részleteket mint a napfény csillanása vízfelületen/fémen, felhők részletei, lámpafény stb. Ezeket a részleteket az SDR mind betöri egy homogén fehérbe.
Ha egymas mellé tennéd a lentieket a plazma borzasztó sötétnek, az LCD borzasztó kifakultnak tűnne, Oled és HDR oled között is hasonló a különbség: minden valószerűbb, élettel telibb HDR-ben, mintha lehúztak volna egy fátylat a képernyőről.
Mégegyszer mondom ez csak HDR anyag esetén igaz, sima Bluray-ek pontosan ugyanúgy néznek ki HDR oleden mind SDR oleden. -
#19721 ***hadjuk=hagyjuk*** -
#19720 Na és pontosan mit csinál ez a HDR a képpel? Mármint oled esetén?
És mi van ha nincs HDR, de van oled?
Ha egymás mellé tenném a "lapos" technókat (plazma, lcd, oled, hdr oled) lenne egyértelmű szemmel is észrevehető különbség?
Vagy csak a mérőműszerek szerint?
Vagy csak annyira minimális, hogy kár is vele foglalkozni?
Játékgrafikák megjelenítését most hadjuk. Mondjuk vegyünk alapnak egy sima 1080p bluray filmet... -
partizan182 #19719 Vannak LCDk amik decens HDR élményt adnak (Sony csúcsmodelljei pl) de azok Oled árban vannak és szenvednek a klasszikus Lcd betegségektől (betekintési szög, válaszidő, sötét árnyalatoknál elhaló színek).
Sony Xe900 a legalja a használható HDRnek, alatta felesleges erőltetni mert többet árt mint használ. -
#19718 És ha jól sejtem, HDR-hez az OLED a legjobb választás.. -
partizan182 #19717 Már egy ideje igen, filmeknél az a baj, hogy a felvétel gyakran 4 (sőt 6) k-ban történik de az összes utómunka (vágás, effektezés, color-grading) 2k-t használ, szal a végeredmény nem natív 4k kép.
Sorozatok streaming szolgáltatásokon (netflix és tsai) már egy ideje 4kHDR, klasszikus műsorszórás nehezebb a nagy sávszél igény miatt (HLG formátum lesz itt a befutó úgy tűnik, BBC fejlesztés).
HDR egyébként sokkal többet dob a képen mint a 4k egyedül, azt érdemes figyelni. -
#19716 Érdekel majd a folytatás is most már :)
Ti ebben jobban otthon vagytok: forgatnak már 4K kamerás filmeket is? Vannak tervben 4K tévécsatornák már? Vagy befullad majd ez is, mint a 3D műsorszórás?
Vannak ezekről már hiteles infók valahol? -
partizan182 #19715 Király, örülök hogy tetszett :) -
#19714 Mostanra lett csak aktuális, de jobb későn, mint soha -
#19713 Egészen pontosan ez a helyzet.
DB -
#19712 vagy épp látott.... 45nm nappaliban lehet h van L alakban 2 kanapé, az oldalsóról egy ivelt tévét nézni biztos nagy élmény lenne :) -
#19711 Már hogy ne láttam volna, sose járok media markt és társaiba, nyilván :)
Nem kell, és erről senki nem fog meggyőzni :)
Zephyr: kanapé bő 5 méterre lehet, de filmnek elég lesz az, lesz nekem egy jó kis mobil asztalkám+kényelmes gurulós szék drótnélküli egér+billentyűvel, azt oda lehet vinni éjjel 3 méterre, kicsit játszadozni, meg egyedül filmezni. Jó lesz az :D
Ebédlőasztal van majdnem 8 méterre, de onnan meg amúgy se filmezni kell....
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.10.12. 21:42:54 -
#19710 A 45 nm-es nappaliba inkább egy projektor illene szerintem. Na nem olyan kis gagyi kínai ledes ami nekem van, hanem valami komolyabb.
Nekünk mininappalink van a maga 25 nm-ével. az 50"-t durván 3 méterről nézzük és már így is elég messze van, de még elmegy.
6 méterről már inkább 100" kéne..de ez az ajánlott nézési távolság, amúgy is elég megosztó téma mindig.
Az íves kijelzők nekem sem tetszenek, de talán inkább csak amiatt, hogy nem szoktam meg..vagy nem azt szoktam meg.
Bár nem mondom, egy 70" körüli tetyónál már meglehet, nem is zavarna az a "curved" :)
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.10.12. 19:00:27 -
ItaloMucsacso70 #19709 Nagyon az derült ki az írásaidból hogy életedben nem láttál még Ivelt OLED tv-nek a betekintési szögét.
Gyakorlatilag nézheted bárhonnan semmiféle ívet nem fogsz látni benne.
Egy esetben lehetne kicsit zavaró az ív, ha falra szerelnéd.
-
#19708 Nekem oszt is, szoroz is :) El nem tudom képzelni a nappalinkba. 35 foknál bőven nagyobb látószög kell, és a formája is baromira kilóg a szoba stílusából.
De nem gond, ráérek, előbb-utóbb lesz sík is normálisabb áron :)
QLED-nek ámen, nem fog hiányozni. Samsung meg lassan a helyére kerül, amit megérdemel. 1-2 kivétellel gagyi szar mindenben évek óta.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.10.12. 08:55:27 -
partizan182 #19707 Samsung mégis inkább Micro-Led-et szeretne
Hát akkor a Qled-ről ennyit, ez a marketingbullshit élt 9 hónapot. Nagyon nem jött be ez a fényerős/kvantumpöttyös fókusz, 2 éve még 55%+ volt a Samu piaci részesedése a premium (1500 USD+) szegmensben, tavaly 20%, idén ez eddig 13% (!!!!). Oled mindent felzabál.
MicroLed nem rossz cucc egyébként csak egyenlőre ilyen öklömnyi pixelek léteznek, sokára less ebből nappali-méretű tévé. -
partizan182 #19706 Nekem ilyen van. Észrevehetetlen az ív valós felhasználás mellett, sokkal enyhébb mint a Samu ívelt tévéinél.
Szal ez ne tartson vissza, Oled ív nem oszt nem szoroz. -
#19705 Mi a nem gond velük? :)
De komolyan, már magát az ötletet sem értem, kivéve ha max 2 méterről nézed. De inkább másfélről.
Nekünk van egy 45 nm-es nappalink, több irányban kanapékkal. Baromi hülyén nézne ki.
Meg egyáltalán. 2 dimenziót nézek, csak a sík felület természetes.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.10.12. 08:17:59 -
#19704 Ívelt, mert az EG910-ről volt szó. innen még 350-ért is akár.
Csak kérdem: mi a gond az ívelt tetyókkal? -
#19703 Annyiért csak íveltet találtam, ami kutyának se kell.
Most a legolcsóbb lapos ez.
DB
-
#19702 Neked a játék, nekem a zene.
Leszedem ahonnan tudom mp3-ba (vagy veszteségmentesen ha lehet) hallgatom egy ideig, aztán vagy törlöm és elfelejtem, vagy megveszem fizikális hanghordozón.
Nyilván csak azt ami tetszik.
De tudok egy kiváló példát a filmek világából is. YT-on láttam először a Séf című filmet valami irdatlan gagyi felbontásban. Viszont a film megfogott. Azóta megvettem DVD lemezen is már. Tetszik, szeretem, jó film. De akkor is elég DVD minőségben. Felesleges bluray-en beszerezni. De pl. a Tűzgyűrűt, vagy a Mad Max4-et mindenképp azon érdemes.
Így gondolom most, de idővel változhat a véleményem nekem is.. -
#19701 Egyáltalán nem nevetséges pénzt adni valamiért, amit ingyen is meg tudsz szerezni. Saját példa a Stardew Valley. Letöltöttem megnézni, aztán beszippantott hetekre. Pár nap után mentem is a gog-ra, megvettem valami 27€-ért. Mert ennyit bőven megér, sőt!
Szóvak az ár/érték arány mindig a döntő. Egy rakás régebbi AA játékom van (50+), amiket kevés vagy sok évvel a megjelenésük után, már számomra is megfelelő ár/érték arányon tudtam megvenni. Olyanok is, amiket anno ingyen letöltve többször végigjátszottam.
Ez így fair, szerintem.
Az ár/érték arányt nagyban befolyásolja az ember anyagi helyzete is, és sajnos itthon igen-igen elenyésző az a réteg, akinek az AAA játékok/filmek stb. már megjelenéskor is beleférnek a 20-30 ezer forintos áraikkal.
DB -
#19700 Hát, mostantól kezdve sasolok én is jobban...
Most várok pár változást az életünkben, ha összejön egy másik meló, akkor kapok cégautót, a kisebbik sajátot akkor el tudjuk adni, és egyből lenne keret. Na de lekopogom :)
DB
-
#19699 350-ért is találni már, az még barátibb :)
Szuper, hogy ez még támogatta a 3d-t is.. -
#19698 Ez így ebben a formában egész korrekt vélemény. Még egyet is tudok vele érteni. A legálisan elérhető tartalmak világa meg már megint másról szól. Az gyakorlatilag (a végeredmény szempontjából) ugyanaz, mintha a fizikai formátumot vennéd meg és használnád fel korlátlanul, mert kifizetted az árát. Tudom én, hogy nevetségesen hangzik manapság, ha valaki bármit is megvesz pénzért ahelyett, hogy ingyen letöltse. Kár is hibáztatni egyénileg emiatt bárkit is. A nyilvánosan feltöltők éppúgy tehetnek erről, mint a tötikemesterek. A YT-nál már lehet tapasztalni korlátozásokat bizonyos feltöltésekkel kapcsolatosan. Talán ez lehetne a jó követendő példa az illegális letöltések ellen. -
partizan182 #19697 Haver pár hónapja vett Eg910-eset 370-ért Euronics-ból, az már kicsit barátibb :) Mást én se vennék. -
#19696 Jó lenne most már majd valamilyen forradalmi újítás OLED fronton is, mert még mindig 500k-nál kezdődnek az FHD-k is :(
Így nem lesz karácsonyra TV... mert mást meg nem akarok.
DB -
partizan182 #19695 Az 1.000.000:1 kontrasztú IPS Panasonic-kal együtt érkezik :P
Viccet félretéve az általam ismert utolsó konkrét info szerint tévé nem, csak a 70"-es monitor jön EU-ba egyenlőre a tervek szerint (LV-70X500E). Maga a cucc már a 2016-os IFÁ-n kint volt, igazából nem új technó, csak nagyobbat vágnak a 40"-es 4K panel alapját képező LCD felületből, ami új az max az elektronika ami meghajtja. Sharp próbál előre menekülni az OLED elől, meglátjuk mekkora sikerrel.
Remélem lassan cseperegnek majd a CES pletykák, bár az se jelent sokat, az idén a CES-en mutatott Qled pl. full más lett (értsd: sokkal rosszabb) mire a boltokba került. -
partizan182 #19694 A Netflix ezt a problémát megoldotta, ha a hazai kínálat mennyisége megközelíti a fejlettebb országokéit (+ magyar szinkron), nem lesz gond a letöltéssel hidd el. Iparnak alkalmazkodnia kell a technológiához, azzal hogy démonizáljuk a másikat nem megyünk semmire.
Ezzel együtt 2017-ben teljesen szürreális elvárás hogy ha filmet akarok nézni akkor battyogjak szépen el a Médiába lemezt venni vagy várjak napokig amíg kiszállítják a megrendelésemet. Ha 2 kattintásnál messzebb van tőlem a digitális információ ott valami bibi van. -
#19693 Ez nem ilyen egyszerű. Nem akarom offolni, de szerintem ha valami ingyen elérhető, csak valamilyen kényszerítő erővel lehet rábírni bárkit is arra, hogy fizessen érte - akkor, ha neki egyébként anyagilag jelentős a különbség.
Márpedig a mi régiónkban ugyanannyiért (vagy a rekord magas áfa miatt többért) árulni szellemi (azaz korlátlanul sokszorozható) szellemi termékeket, mint a nyugati, sokkal magasabb átlagkeresetű régióban - etikailag nem kicsit problémás.
Jogilag persze védve van, de a jog nem minden. Ha szorulna némi etikai szellem is a piacból utolsó cseppet is pofátlanul kizsákmányolni akarókból ezekbe a - még csak nem is szerzők, hanem - kereskedőkbe, akkor egész más lenne az általános hozzáállás a szellemi termékekhez is.
Én a képmutatás alatt azt értettem, amikor autó meg egyéb fizikai termékek lopása és a nem legálisan megszerezett elektronikus termékek letöltése közé egyenlőségjelet tesznek. (Nem fogok belemenni, de ugyeelőbbieknél minden egyes darabnál ott az anyag, energia, munkaerő, logisztika stb. költség...)
Szerencsére vannak most már kiváló legális lehetőségek az ilyen cuccok sokkal olcsóbb, de full legális megszerzésére - időben később, pl. gog, steam, stb., de a streaming szolgáltatók előfizetési opciói is teljesen korrektek.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.10.04. 12:32:49 -
#19692 Nem arról van szó, hogy ki jár jól vele. Mint írja is a cikk, illegális letöltés.
Azzal ha eredeti lemezeket veszel, a gyártót, a producert és az előadókat is támogatod.
Legalábbis így volt ez még az internet előtti időkben.
Igen, eltelt X idő, a jelenben élünk, mindenki mindent ingyen szeretne tötikézni...mondják.
De nem mindenki teszi, maradjunk ennyiben. -
#19691 Öööö...nem.
Kb. 25.ször bebizonyították már, de hát erős a jogdíjlobbi.
Nekem már sok éve minden legálisan van meg (kényelmi szempontból, meg bele is fér anyagilag), de ettől még a demagóg hülyeséget ne szajkózzuk, pls.
DB -
#19690 1 gigás winyód van? Az kemény lehet, gondolom az UHD filmek swf formátumban lehettek :D
DB -
#19689 09.01. 16:17..
" Na mi van gyerekek?
Semmi új hír vagy teszt tévékről mostanság? :) "
09.01. 18:27..
" Majd januárban legközelebb, idei cuccok már mind kijöttek."
10.04. 08:07.. (sg főoldalon az ajánlók közt olvasom)
Európában februártól lesz kapható az első 8K tévé
Mondjuk hírnek addig ez is megteszi..
Nesze neked 4K!
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.10.04. 10:09:03 -
#19688 "...mert aki hazudik az csal, aki hazudik az lop, hazudni csalni csúnya dolog.."
(Feró és a Ricse.)
Mostanra természetes lett sokaknak, hogy ingyen tötikéznek filmeket (is) a netről..
De attól az még lopás. Lehet röhögni nyugodtan Hollywoodban is.