Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De nem mellesleg a felvehetõ emberek számát manuálisan is állíthatod a megfelelõ file-ban. Vagy még egyszerûbb ha feltornászod a falvakban a viszonyt és máristöbb embert tudsz toborozni. 😊
Az alábbi linken ott van kismillió variálható dolog amihez nem kell a tweak progit levadászni és például a modokat sem teszi tönkre mint a tweak szokta (ami a native-ra van optimalizálva így mentéskor hajlamos azon értékekre visszaállítani az eltérõ, nem átírt adatokat, így téve tönkre a modokat).
82 little tweaks
Érvényes alap M&B-re és Warband-re is.
Tárgyak/troop módosítására (ha nem akarsz manuálisan belenyúlni) akkor az alábbi linken vannak a különféle programocskák:
Modding Tools
Warband-hez én Morgh's Warband Mod Tools-ot ajánlom. Ezzel ugyan a létszámot nem befolyásolod de sok minden mást igen és nem okoz galibát a modokkal sem.
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Don't need to be accurate, just shoot more bullets!
Khmm... Alap M&B-ben nem lehet céheket venni a városokban, a kérdés meg arra vonatkozott.
Namees:
Eladni lehet az olyan cuccokat (szerszámok és alapanyagok).
A városokban lehet céheket venni, amik valamilyen alapanyagból gyártanak valamit. A nyagyobb profit érdekében választhatod, hogy te hozod a mûhelybe az alapanyagot ha valahol olcsóbban megtudod venni, vagy eladod a készterméket egy másik városban drágábban.
Túl sok értelme nincs ezzel vacakolni. Legjobban a foglyok eladásával lehet keresni.
Az egyik lordomnak 816 fõs a serege!
Levertünk ketten egy snake cult capatot, és felvette a foglyokat.
Van még egy ilyen sok foglyos csapat. Kicsit felturbózom a lordokat<#vigyor>#vigyor>
Árpád népe hej!
Nekem most 5-ös és a 150-es íjászatom szinte minden harmadik találat után nõtt.
A karakteren lévõ tárgyakból adódó súly weapon proficience-t jelentõsen csökkenti, ezért jó minél elõbb magasra tornászni. Teljes páncélzatban 100-150-es értéknél szinte csak kétbalkezesként hadonászunk, lõdözünk.
Dicsőség vagy halál ezt csak harccal lehet kideríteni
Meglepõ volt de legalább ott helyben is tudtam velük dumálni, nem kellett kimenni a városból ehhez. Tippem sincs miért jönnek be idõnként de jól néz ki mikor 2-3 állig fegyverben manus betoppan a kocsmába. <#nyes>#nyes>
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Szeretnék 2 mondjuk 50-es szintû tetszõleges karaktert tetszõleges felszereléssel, meg egy kis csapat ellenséget amin lehet kísérletezni.
Ez megoldható valahogy?
Árpád népe hej!
Viszont ha meg úgy van, megérne egy újrakezdést...
Szóval kéne egy kis help a témában. Annak ellenére hogy sokat beszéltünk róla elég bizonytalan vagyok.
Árpád népe hej!
Van egy karakterem native-ban, 6-os ügyesség miatt csak 2-ig tudtam növelni weapon mastert plusz elolvastam egy könyvet ami 3-ra emelte. 30. szint környékén járok, de 200 fölé még csak az egykezes fegyveres jártasságot sikerült emelnem, pedig ostromnál számszert is használok (igaz abból a leggyengébbet a szintén 6-os erõ miatt), lóháton meg idõnként elõkapok egy dárdát és azzal zúzok. A többi 30-as szintû karakternél már rég 300 felett járnak a gyakran használ fegyverek jártasságai.
De ugyanezt észrevettem már lovasíjásznál is. Ha az elején nem pakoltam pár pontot weapon masterre, akkor nagyon lassan fejlõdött az íjhasználat, míg magasabb skill értéknél szinte minden találatnál kaptam egy-két pontot.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Ha esetleg lovas gerelyes akar valaki lenni nem-e érdemes úgy fejleszteni a karaktert, hogy 5-6 ponttal megelégszünk PT értéknek, a horse archery-t viszont 10-re toljuk.
Lehet hogy egész másképp menne a gerelyezés, és ûberelhetné az íjászkodást.
Íjászatnál pont fordítva kell, nem is lehet választani mert a jobb íjakhoz kell a PD és nem árt megfejelni a minimális értéket a bónuszok miatt.
A gerely viszont nem igényel olyan magas értékeket, és alapból óriási a sebzése.
Árpád népe hej!
Árpád népe hej!
Meg mint írtam, enélkül is fel tudott nagyon gyorsan fejlõdni harci tudás terén a karakterem. Szóval elképzelhetõ hogy olyan +20 pontnyit még fejlõdött volna a játék elején a fõ fegyveres tudomány, de enélkül is könnyedén elboldogultam eddig. Tippnek mindenesetre jó.
Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy nullás skill esetén észrevehetõen nagy a különbség egy akár 2-3 pontos karakterrel szemben is, de eddig nem tapasztaltam különbséget abban, hogy most 1-es vagy 3-as weaponmaster mellett több vagy kevesebb lett volna a harcban szerzett növekmény.
Nekem könnyû volt észrevenni a különbséget, mert mikor elõször próbálkoztam a pendorral 0-volt a skillem. Az a kezdés el is volt rontva, nem volt gyülekezõtér a lovagrendes városomba, és 3 szintet is várni kellett volna hogy építsek egyet az 5-ös weponmaster követelmény miatt.
A mostani játékomban korán rátoltam 4-et meg elolvastam egy könyvet hogy meg legyen az 5 pont, és azt vettem észre, hogy sokkal nagyobb ütemben nõnek a fegyverskilljeim mint elõtte. Pillanatok alatt 200 fölé ment már a legeleján, és lazán ûbereltem az 50 napos karakteremmel a korábbi 150 napos karakteremet.
Árpád népe hej!
Szóval ha csinálod a próbát akkor tedd meg ugyanezt majd úgy is, hogy a akrakter kezdõ, elsõ szintû és ugyanúgy harcolsz ugyanazon értékekkel amikkel kijött a hátterét tekintve. Legyen alacsony a weaponmaster skill és mégis lesznek 2-3 pontos ugrások is, nem is riktán, amik a magas szintû egyénnél elmaradnak vagy fehér holló szintû gyakoriságuk lesz.
Amúgy értettem én elsõre is amit leírtál. <#eljen>#eljen>
De míg a szinted alacsony és a fegyveres értékeid is alacsonyak addig bizony gyorsan megy a magától fejlõdés. De ahogy egyre nagyobb szintekre érsz el, úgy lassul be az ütem.
Ezt ha gondolod próbáld ki úgy, hogy csinálsz egy új karaktert és az exportálós trükkel felnyomod a szintjét de nem változtatsz a skill és fegyveres értékein (a túlélés kedvéért akár a tulajdonságait is feltohatod). Észre fogod venni, hogy marha lassan fejlõdik magától a harctól a fegyveres tudás, függetlenül a weaponmaster értékétõl.
Ezt elég sokat tesztelgettem, elsõsorban távharcászattal, de ment az az általam gyûlölt lance esetében is. Minimális weapon master mellett is kaptam 2-3 pontos növekményeket míg alacsony szintû voltam, béna weapon profiency értékkel. Ahogy növekedett a szintem ez megritkult és vissazesett 1-re még úgy is, hogy fejlõdött a weaponmaster skill (nem tettem rá mert achievement-bõl is fejlõdik az) és még mindig kicsi volt a polearm értékem. Közelharcban is ugyanígy összejön az elején nem egyszer a 2-3 pontos fejlõdés ha sikerül valami nehéz manõverrel lecsapni valakit (például ellovagolsz mellette és visszafelé/hátra csapva vágod le, nem az oldalra kitartott lendítéssel) vagy extrém sebzést sikerül bevinni.
Nem függ a skill értékétõl a fejlõdés mértéke. Sokkal inkább a szinttõl és a meglévõ kezelési értékektõl.
Csak annyi lenne a lényeg, hogy nem a kiosztható pontok miatt fontos az a skill hanem azért mert a bunyóban is jobban jönnek a pontok ha tolsz rá párat.
Bár tényleg sokszor jobban is el lehet lõni azt a pontot szintlépéskor.
Árpád népe hej!
Nem értem hogy nem vetted észre, iszonyatos különbségek vannak.
Én csak azért tettem rá az elején 5-öt mert tudtam hogy eklleni fog a gyülekezõtér építéséhez, és azt vettem észre, hogy iszonyú gyorsan nõttek a fegyverhasználati skillek az alap 0-hoz képest. Szóval nem azért a pár pontért éri meg amit rádobhatsz az elején. Bár az is hasznos ha nem tök nulláról kell kezdeni, fõleg ha íjászkodsz vagy crossbowzol, mert enélkül nehéz találatot elérni és ezáltal fejlõdni is.
Árpád népe hej!
A 3-as weaponmaster skill az 180-ig engedi fejelszteni pontokból a jártasságokat.
0-ás skill esetén a max a 60, 1-nél a 100, 2-nél a 140, 3-nál a 180 és megy tovább a dolog (a skill kiírja miként megy a növekedés). Ha eléred ezt a határt akkor már csak gyakorlással és bunyóval tudod javítani az adott fegyveres ismeretet, már ha nem akarsz skill pontot beáldozni, hogy kitold ezt a határt és költhessed a weapon pontokat.
A gyakorlással/harccal úgyis gyorsabban fognak fejlõdni csetepaték során mint ha a szintlépésekkor kapott 10 pontokat osztogatod el a fegyveres jártasságaik között. Totál kezdõ karakternél még sokat nyom a latban bizonyos fokig a szintenkénti 10 pont (illetve 15 ha az agility tulajdonságra tettél pontot), de hamar elérhetik a folytonos bunyók során azt a szintet, ahol már a szintenként kapott 10 pont is kevés 1 pontnyi fejlesztéshez az adott weapon profiency értékén.
Én nem szoktam 3 fölé vinni nekik ezt a skill-t, mert felesleges (nem követelménye semminek). Vagy eleve magasabbal rendelkeznek vagy bõven elég nekik 3-ig (az is már 200 körülig fejlesztehtõ értékhatárt jelent de harcolással megy az efölé is, csak pontokból nem tudod fölé növelni az meg lényegtelen). Másra is lehet és érdemesebb is költeni azokat a pontokat.
Árpád népe hej!
M&B és Warband native-jában is két helyen vannak ládák.
Rivacheg és Tihr városában. Ebben a kettõben volt a M&B esetében a szamuráj készlet 4 darabja (a többi meg az idõvel kivett városban és annak ládájában, ami így elérhetetlenné vált). A Warband esetében is ugyanúgy megvan a native-ban eme két városban a ládák mindegyike.
Shad01:
Igen fejlõdik. Azonban ha a gyilkolások nagy részét a karaktered és a katonáid intézik úgy elég lassan fognak fejlõdni a társaid (akik szintlépésekor te oszthatod el a pontjaikat).
PoP-ban van 2 láda amikhez küldit kell kapni ha akarsz belõle valamit, de akkor úgyis elmondják hogy hol van.
Árpád népe hej!
Véletlenül nem magyar nyelvre van állítva a program? Mert akkor szokott még ilyen gebasz lenni. Illetve ha nem a megfelelõ verzióra tetted fel a modot (bár a harci infóknak ehhez például semmi köze).
De lehet, hogy letöltés/kicsomagolás közben sérült az állomány, így próbáld meg újra letölteni és újra felrakni.
Beállítani sok mindent nem tudsz a modban, már hogy mit írjon ki.
Ha arra gondolsz, hogy van egy opció a modon belül a camp menüben, ami a fontos üzenetekre vonatkozik, akkor ha azt bekapcsolod (ON-ra teszed) akkor pont, hogy nem fog semmit kiírni, mert ekkor arra kérted a programot, hogy csak a közvetlenül a karakteredet érintõ infókat jelenítsen meg (ez a saját birtokaidon történõ építkezés, a kimondottan neked szóló üzenetek és a birtokaid támadásán kívül mást nem takar). Szóval az maradjon csak OFF állapotban.
Ha harc közben megnyomod az Esc billentyût (tehát kimész például a menübe/beállításokba általa), akkor utána abban a harcban már semmit nem fog kiírni, sõt a térképre sem fogsz tudni belépni harc közben.
Most álltam át sima M&B-rõl Warbandra. Elkezdtem a Warbandos PoP-t. Annyi problémám van, hogy nem ír ki semmilyen üzenetet, hiába van beállítva. Se arról, hogy mi történik a mapon, se csatában a sebzést, se semmit.. HElp! <#help>#help><#help>#help><#help>#help>
Zuhanó repülőn soha nincs ateista..
Nyílt teres csatába ki van zárva hogy gyalog menjek, kell a ló. És ha ló van, akkor a lovag kopja a favorit mikor gyalogost kell írtani. Fõleg ha megvan a spirited noldor spirit horse. A lánzsa mellé nem árt ha van pajzs, életmentõ tud lenni.
Viszont a lovasság ellen nem igazán lehet közelharci fegyverrel felvenni a harcot, mert egyet még kiüt az ember de általába sokan vannak. És mivel õk is viszonylag gyorsak nem mindíg lehet õket lerohamozni, a szurkálást meg kiröhögik. Szóval kell valami távharci fegyver is. Ezért tanulok íjászkodni, csak lassan halad. Mindíg elmarad a többi fegyvertõl az íjásztudományom, nem sûrûn tudom használni, mert a többi fegyver sokkal hatékonyabb a legtöbb esetben.
A kardot is szeretem, de az csak gyenge ellenfelek ellen jó.
Az a rúnás balta még jó lehet amit Zero emlegetett, és 3 drágakõbe fáj.
De azzal az a baj, hogy közel kell menni az ellenséghez, és ha kapok egy fülest az fáj. Szóval asszem íjat veszek majd. Az viszont tuti hogy a favorit a lovas kopja marad a csatatéren, az íj csak kiegészítés és a túlélést segíti.
Árpád népe hej!
Na fõleg erre leszek kíváncsi Brytenwalda esetében, hogy így van-e ott is. Ott nincsenek majd' ezer XP-s ellenségek, ellenben sokkal nagyobb a térkép és több a vár, város, nép.
Az elit katonák 150 körüli fegyverskillekkel rendelkeznek, amin a karakterem már most túl van, pedig még nem is kezdtem el igazából, hõsökkel rohangálok, banditázok, céheket építek és gyûjtöm a pénzt.
Szal kíváncsi leszek. Remélem, lesz hozzá türelmem...
Nem csak hosszútávon, de középtávon is ki tudsz hozni elképesztõen hatékony íjász karaktert aki egy lövéses halálosztóként szerepel (sõt célirányos fejlesztéssel, bevállalva hogy nem kezdesz neki korán a birodalomépítésnek hanem inkább a karakteredet fejleszted, elég hamar igen hatékony íjászt tudsz képezni aki leiskolázza a számszeríjászokat). Akadályt neki is csak a pajzsok szabnak míg le nem darálja azokat az ellenféltõl (ebben ugyanolyan helyzetben van mint a számszeríjász).
A Pendor mod egyik elõnye, hogy míg a native esetében döntened kellett, hogy íjászkodsz és ezzel plusz skill-ekbe fektetsz pontokat, növelgeted a sebzést vagy számszeríjászkodsz és marad skill pontod több más dologra, úgy itt nem kell emiatt aggódnod. A játék végéig simán túlszárnyalod a native szintjét. Az 50-60-as szint sem elérhetetlen vagy vágyálom csupán, összejöhet az, így bõséggel rendelkezésre áll majd skill pont. Ha meg bõség van akkor leht sok dologra költeni a pontokat.
Szerintem az íjászkodás elõnye a sebességben és nagy hatótávolságban van, továbbá, hogy a legjobb íjakat is nyugodtan tudod lóról használni (kettõ van csupán ami nem használható lóról), míg számszeríjaknál az erõsebbek használatához gyalogos harcmodort kell folytatnod, mert lóhátról nem mûködtethetõek. A számszeríj sebzése nagyobb, különösen a siege változat esetében. Közepes távra kisebb tudásszint mellett is pontosabb és nem igényl skill befektetést hogy jól szerepelj vele. Ellenben nagyon be kell gyakorolni a lövést, kiismerni hogy mi az a táv ahol még pontos, hol kezd el esni a lövedék és milyen gyorsan teszi ezt. A fegyver ugyanis lassú. Egy lovasroham esetén amit ellened indít valamelyik frakció egy csatában, 1, legfeljebb 2 lövésed lesz mielõtt beérnek. Ez alatt maximum 1-2 ellenfelet tudsz kilõni. Ugyanakkor íjjal sokkal több lövést leadhatsz, nagyobb távra lõhetsz, de cserébe skill fejlesztésbe is pontokat kell ölnöd, hogy ezt megtehessed. Magas tudásszint esetén ugyanolyna pusztító lesz az íj is mint a számszeríj. A legerõsebb speciális egységek (daemonic magnus és a neves NPC-k) kivételével ugyanúgy egy lövéssel szeded szét az ellenfelet mint azt tennéd egy siege crossbow-val. A sebzése a siege crossbown-nak magasabb marad, de kihasználni nem nagyon tudja (attól mert 150 pontot sebez valakibe egyetlen lövéssel, akinek csak 60-70 HP-ja van attól nem öli meg többszörösen a célpontot, ellenben akkorát meg nem fog sebezni normál találattal amivel például az 500 HP-s, 90-es páncélzatú netherworld charger-t elfektetné vagy a 200+ HP-s speciális NPC-ket leverné), mert az is és egy príma íj a megfelelõen képzett íjász kezében is egy lövésbõl szedegeti ki az ellenfeleket.
Szóval ha a sebzés a léyneg, akkor a helyzeti elõny megmarad a legerõsebb számszeríjnál. A pontosság terén az íjakkal igen hamar utol lehet érni a számszeríjakat, sõt le is lehet hagyni, a tûzgyorsaság, a lõtáv terén viszont a számszeríj mindig hátrányban marad. Mindkettõhöz megvannak a megfelelõ technikák amikkel optimálisan vagy éppen prímán lehet harcban használni a fegyvereket, tehát igazából teljes egészében egyéni izlés kérdése, mit is preferál az ember. Sokaknál azért gyõz a számszeríj, mert nem kell különösebb befektetés hozzá és nem fõ fegyver, csak a közelharc elõtt elengedve vele 1-2 lövést a delivkens aztán mehet a bunyó.
A félreértések elkerülése végett, a 150-es íjásztudás az szinte semmi. 100-as érték jelenti azt, hogy a fegyver karakterisztikájában megadott értékeken használod az íjat. Annál kisebb értéknél az adott íj sebzése/sebessége visszaesik.
Majd 200-300 fölött kezd igazán pontossá válni az íj, mert addig a tömeg miatti terheltség (tehát ha nehéz vértben mászkálgat valaki) elég masszívan csökkenti a weapon profiency értékét (erre a warband topic-okban találtam egyszer egy jó kis számítási módszer ami megmutatja hogy melyik vértezet az elhelyezéstõl és tömegétõl függõen mekkora értékben csökkenti a távharcász gyakorlatot és ront a pontosságon). Szóval szépen mutat az a 150-es érték, csak ebbõl lejön egy nem kis mennyiség a viselt vértek és fegyverzet tömegétõl függõen és úgy máris 100% alá eshet a hatékonyság. Ugyanígy csökkentõ tényezõ a mozgás is.
Ha jól emlékszem a számítási módra akkor a sisak tömegének háromszorosát, a kesztyû tömegének dupláját, a csizma tömegét és a vért tömegének másfélszeresét kell összeadnod, majd az egészet megfejelned a viselt fegyverzet tömegével és az értéket levonnod a fegyverhasználati értékedbõl. Ekkora lesz a tényleges fegyverhasználati értéked. Crossbow (és hajítófegyvert) esetén a vért tömege nem másfélszeres értéken számít hanem normálon és a kesztyû is normál értéken számolódik (a fegyverzet tömege itt is befolyásoló tényezõ marad). A sisak ugyanúgy jelentõs zavaró tényezõ marad. Plusz a vért össztömege csökkenti a támadások sebességét, szóval minél több a vas a karaktereden, annál lassabban üt és annál lassabban fut.
Magyarán ha íjászt akarsz akkor a 15 fölötti tömegû vérteket felejtsd el, sisakokból is a könnyûek mellett maradj vagy hanyagold õket (a fejlövéstõl úgysem védenek, csak közelharcban lenne szerepük), kesztyûbõl is a plate típusok felejtõsek. persze ha már kellõen magasra tornásztad fel a tudásodat, olyan 500 körülre, akkor nem lesz probléma ebbõl. Akkor jöhet a full vértezet. A pontosság kicsit megsínyli de nem lesz probléma. A sebességen és a sebzésen veszed majd észre a különbséget. Jobban védett leszel, de kisebbet sebzel és lassabban lõsz mint könnyebb vértben (a sebzés csökkenés a csökkenõ archery érték miatt következik be amibõl 100 pontonként jön 15% bonusz).
Plusz van egy negatív módosító is ha csak ugyanakkora power draw érték mint az íj minimum követelménye (nagyjából 50 pontos romlást eredményez). Szóval a biztos íjkezeléshez a minimálisnál 1, de inkább 2 ponttal magasabb power draw skill kell.
Amúgy ha jó íjat akarsz viszonylag korán, akkor a strong bow egy igazán jó választás lehet. A sebzése elég jó, nagyon gyors, viszonylag pontos (nem annyira mint a hosszú íjak de igencsak jó értéke van neki), lóról is használható, 3-as a PD követelménye és elég könnyû beszerezni.
Annál jobb igazából a Noldor bow és a D'Shar íjász testõrség spéci íja (heritage daja bow). Azok eszement gyorsak, nagyon pontosak de ami az igazi ütõerejüket adja az nem a magas sebzésük, hanem hogy megdöbbentõen magas a lövedék sebessége amit kilõnek (ez minél magasabb annál messzebbre és pontosaban száll a vesszõ, annál késõbb kezd el esni). Cserébe a PD követelményük is magas, legalább 6-os.
Az íjak sebessége nagyobb, gyakrabban lehet velük lõni (a leglassabb íj 70 körüli újratöltési sebességgel rendelkezik, míg a leggyorsabb crossbow nem haladja meg az 60-at és ezt is csak a maiden cavalry és a nõi adventurer csapatok használják). Kivétel ha nagy tömegû a vért a karakteren és alacsony az agility értéke. Ezek elég keményen rontják a fegyver sebességét (igazából a támadás sebességét).
Az agility általánosan minden pontja után javít a sebességen, de ugyanezt megteszi a weapon profiency is.
Ezért van, hogy igazából ugyanolyan agility mellett egy magasabb weapon profiency értékû katona mondjuk 300-as crossbow skill-el leiskolázza a 100-150-es archery értékû lövészeket tûzgyorsaságban (fõleg ha azon még nehéz vértezet is van ami által akár 100 alá is csökkenhet a tényleges tudás), amennyiben azok a leglassabb gyalogsági íjjal lõdöznek (longbow és a long war bow a két leglassabb íj, a többi azoknál jóval gyorsabb). A pontosság már más kérdés, mert a gépi ellenfelek gyakorta amint lehet lõnek, mindegy hogy még nem sikerült rendesen becélozniuk az ellenfelet, így gyakorta mellé lõnek (ez igazából crossbow esetén látványosabb, mert annak a célkeresztje lassabban szûkül mint az íjé). A sima crossbow azonban azonos képzettségi szinten jelentõsen lassabban tölt újra és lõ mint egy longbow, cserében nem igényel külön skill pont elköltést, elég neki csak a crossbow weapon profiency növelése és eloég masszív a sebzése.
Szóval azért tud a crossbowman gyorsabban lõni az ismeretetett karakterednél, mert:
1. Jobb a crossbow WP értéke mint a te karaktered archery értéke (és ez sokat gyorsít az újratöltésen).
2. A crossbow esetében kisebb a levonás a vértek miatt, szóval nyugodtan flangálhatna akár a legnagyobb tömegû vértben, sisakkal, csizmával és kesztyûvel, akkor is kevesebb levonást kapna mint az íjász ha ugyanabba a vértbe bújik
3. Lassú íjat választottál és nem nem elég képzett még a karaktered.
4. Lehet hogy túl sok és nagy töemgû cucc van a karakterednél, a karaktereden.
uwu hun:
Biztos vagy benne, hogy nincs korlátozás a dobófegyvereknél? Én úgy tudom ugyanúgy érvényesül a PT követelmény +4-es határ mint az íjaknál a PD+4-es érték. Biztosra nem merem mondani, de nekem ez ködlik fel az emlékezetembõl.
Egy idõben egyébként bõszen teszteltem a dolgot (ha már 2 pontnyi PT-t hozzávágnak a karakterhez akkor ki kell használni). A hajítófegyverek közül, a dárdáknál a broad head eszközök a legjobb választás. Ezeknek a legmagasabb a mennyiség és sebzés aránya és meglepõ módon csak 1-es a PT követelménye. Az empire légiósok használják és többnyire Empire területen lehet beszerezni, bár másutt is bele lehet futni.
Lóhátról a szokásosnál is pontatlanabb az összes hajító eszköz, szóval elég közel kell menni az ellenfélhez a biztos találat érdekében. Gyalog könnyebben kezelhetõ, de így is elég pontatlan lesz, lévén a pontatlanságuk "hard coded" dolog. Minél messzebbre akarsz dobni annál nagyobb eséllyel véted el a célt, annál magasabbra kell célozz és annál nagyobb lesz a szórás is évgül. Ellenben ha találsz annak nagyon látványos eredménye tud lenni, mert a sebzés az valami letaglózó mértékû.
Ha sikerül telibe kapnod egy pacit ami éppen feléd vágtat, akkor egy dobásból kiszedhetõek a könnyû, max 130 Hp körüli lovak. A nehézséget az okozza hogy a találatot nehéz elérni. Az erõsebb lovak esetében (amiken a charger és más heavy, vértezett pacik vagy éppen a jatu war beast, a crimson és a netherworld charger, de említhetném a noldor spirit horse-t is) egy dobás kevés lesz, kell legalább 2 találat, de bizonyos paciknál 4-5 is kellhet.
Íjjal és számszeríjjal is kiszedhetõk ennyibõl, mert azokkal nem nehéz összehozni a lónak már nagy távolból is a fejlövést ami a nehéz lovak kivételével minden pacit kifektet egy lövésbõl. A nehezek ellen van hogy már két lövés kell, míg a legcombosabb lovak ellen a 3 találat után sem ritka, hogy még mindig lelkesen vágtat tovább. Mondjuk egy 500-as weapon profiency érték mellett egy lövésbõl fekszik a noldor spirit horse és a netherworld charger kivételével minden paci (elõbbibe 2, utóbbiba 3 lövés kell a tuti kifektetéshez).
Az assassin késekkel már határozottan jobb a helyzet, azok pontosabbak (igazából nem azok, de esetükben a célkereszt jobban tud szûkülni és ami fontosabb gyorsabban is teszi ezt, ha nem is sokkal), cserébe vágó típusú a sebzésük és kisebbet is sebeznek (ellenben több hozható egy csomagban). Amit nem sikerült rendesen használnom sosem, azok a hajító balták. Valahogy sosem tudtam jó eredményt produkálni, pedig nem pontatlanabbak a dárdáknál, csak lassabb a sebességük így nagyon hamar földet érnek. Ellenben a Fierdsvain katonák pofátlanul hatékonyan használják.
Illetve amire eszement jók a hajítófegyverek, különösen a balták, az a pajzsok legyilkolása a közeledõ ellenség kezébõl. Erre szerintem jobbak mint a legjobb számszeríj vagy a legjobb íj.
Társaknak úgy tapasztaltam, hogy megéri adni 1-2 csomag hajító dárdát amennyiben van akárcsak 1 pont is a PT skill-en, mert nagyon jól tudják kezelni azokat. Gyakorta az utolsót el sem dobják, hanem fogást váltanak rajta és azzal bökdösik le az ellent. Mondjuk ez olyankor idegesítõ, mikor lenne jobb fegyvere is a delikvensnek. A 4-es fegyverkészletbe befér tehát egy közelharci eszköz, egy nyársaló szerszám, egy pajzs és egy csomag dárda. Ezzel bármelyik kísérõnk igen hatékonyan képes minden helyzetben tevékenykedni.
Ha sikerül fejbe találni valakit akkor íjjal is kinyírható egy lövésbõl még egy 45-ös szintû order legény is (általában 7-8-as ironflesh és 24-27-es Strength van nekik ami 70-80 közötti HP-t jelent maximum).
Elég komoly az szorzó a sebzésre ami ilyenkor befogyel és az ellen nem sokat véd az átlagos 30-40-es sapka amit magukon hordanak. Persze a fegyver és a vesszõ helyes megválasztása kritikus fontosságú míg az ember el nem éri az igazán jó, 300+-os archery értéket. Utána már lesz annyi bonusz, hogy a vértek már ne nagyon számítsanak a lövésekkel szemben.
Jóba kell lenni velük ha kellenek a legjobb cuccok.
Árpád népe hej!
Az indulás nehéz volt, nem egyszerû az elsõ szintrõl felfejleszteni az erõt és a harci képességeket olyan szintre, hogy legyen esély legyõzni és foglyul ejteni a banditákat. De amint megizmosodtam és kezdett gyûlni a pénz is, fel tudtam fogadni pár társat magam mellé.
Hamar rájöttem, a falvakból nem érdemes toborozni. Nagyon képzetlenek, ráadásul lelassítanak, és nem tudok elmenekülni az erõsebb kalandor, kultista, rabszolgavadász, rablólovag stb csapatok elõl. Tapasztalt társak kellenek, akiket a városok kocsmájában lehet megtalálni. Miután lett kereskedõm, gyógyítóm, nyomkeresõm beindult az üzlet. Mi lettünk a banditák réme. Olyan jól ment a dolog, hogy az igazán erõs és tapasztalt kalandoroknak is meg tudtam adni azt a pénzt, amiért csatlakoztak hozzám. Velük már a kultistákkal, jatukkal, északi rablókkal is felvehettük a küzdelmet, ami még több pénzt hozott.
A kincsesládám egyre csak telt. Mindem társam megkaphatta a lehetõ legjobb páncélzatot és fegyverzetet. A városokban céheket vehettem. Mindez jó volt, de beláttam, valami célt kell találni az életemnek. A változást egy lovagi torna hozta meg. A társaim bíztatására jelentkeztem és igazán meglepõdtem, mennyit fejlõdött a harci tudásom, mikor megnyertem a tornát. Ráadásul a gyõzelmem jogán meghívást kaptam az esti lakomára, ahol megismerkedtem néhány eladósorban lévõ úri kisasszonnyal. Az egyiküket sikerült is elkápráztatnom lovagi erényeimmel. Már tudtam, mi a célom, birtokot szerezni, hogy legyen esélyem megkérni a kezét. Meg persze jó, ha van egy hely ahol a katonáimat tudom állomásoztatni.
A högy és a családja a sarleoni király alattvalója. Így adódott, hogy felkerestem a királyt, és felajánlottam neki a szolgálataimat. Elég ismert voltam, úgyhogy vazallusává fogadott és kaptam tõle egy kis falut a birodalma szélén.
Szerencsémre Sarleon hamarosan háborúba bonyolódott a Birodalommal. Lehetõség adódott a rátermettségem bizonyítására! Nekiláttam sereget toborozni. Kalandorokat, szerencsét próbáló nemeseket a kocsmákból, és íjászokká képzendõ parasztokat a falvakból. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a sok gyalogos miatt már nem vagyok elég gyors a rablók üldözésére. Ahhoz hogy a gyõzelem esélyével harcolhassak, csatlakoztam a sarleoni nemesek hadjáratához. Ez nehéz idõszak volt számomra. Csökkent a bevétel, és az újoncok között mindig magas volt a veszteség, ezért nehéz volt ütõképes egységekké képezni õket.
Közben kitartóan udvaroltam. Megtudtam, van egy riválisom, akit még a lány apja szemelt ki. Csak két faluja volt, reméltem, addig nem kerül szóba náluk az esküvõ, amíg legalább egy várat nem szerez. Próbáltam megelõzni ebben. Feladatokat vállaltam a királynál, jeleskedtem a csatákban, ostromokban, de elpártolt eddigi szerencsém. A hadjárat során elfoglalt második várat riválisom kapta.
Hála az isteneknek, a szerencse forgandó. Hamarosan hír érkezett, hogy a Birodalom ostrom alá vette riválisom várát. A seregemmel odavonultam, és biztos távolból, kárörvendõen figyeltem, hogy bukik el az a kis ficsúr. A lelkiismeretemet az nyugtatta, hogy a közben érkezõ két sarleoni nemesi csapat sem mert közbeavatkozni, mert akkora volt a túlerõ.
A Birodalom nyert, majd egy 70 fõs helyõrséget otthagyva elvonult. Gondoltam, most vagy soha! Nekem kell az a vár! Had lássa a kedvesem apja, hogy én különb vagyok, mint akit võének kiszemelt. Mi is 70-en voltunk. Ádáz csata volt, nem sokon múlott a siker. Hála a magas szintû orvosi ismereteimnek, csak 20 emberemet nem sikerült megmenteni a haláltól.
Az elégtétel megvolt, de nem hinném, hogy elõnyösebb helyzetbe kerültem az udvarlás során. Mindenesetre most már van saját váram! A gyalogosokat a várban hagyva ismét nekiállhattam gyarapítani a vagyonomat a különbözõ útonállók levadászásával.
Egyszer egy különös esetnek lehettem (szerencsére csak messzirõl) tanúja egy 40 fõs fényes páncélt viselõ csapat megtámadta egy nemestársamat. Gondoltam 120 emberével gyorsan végez a pimaszokkal, de mire feleszméltem alig maréknyi embere maradt, akik elkeseredten próbálták védeni urukat. Ha nem siet segítségükre egy másik nemes teljes haderejével, a fényespáncélúkak könnyedén legyõzték volna a háromszoros túlerõt. Mikor én is odaértem megtudtam õk voltak a hírhedt noldorok, akik utálják az embereket.
Kár, hogy nem egy birodalmi csapatba kötöttek bele. Az egyik kocsmában találkoztam valakivel, aki hajlandó lenne pár különleges noldor fegyvert eladni nekem, ha elfogadható viszonyban lennék ezzel a különös néppel. Ha segíthetnék egy Birodalommal csatázó noldor csapatnak, az jó esély lenne a barátkozásra.
A legfõbb tapasztalatom 50 nap után, hogy az Empire egységek sokkal erõsebbek, mint a Sarleoni katonák. Hacsak nincs jelentõs túlerõ a sarleoniak javára nem érdemes személyesen részt venni a küzdelemben. Fõleg nem az Empire elleni ostromnál. Sokkal jobb végeredmény, ha a térképen várjuk ki a csata végét. Noldorokra ez fokozottan érvényes.
A masterwork seigecrossbow 105-öt sebezés elég pontos.
Érdekel, fel tudok-e úgy fejlõdni az íjászattal pontosság és sebzés terén, hogy azt mondhassam hosszútávon jobb mint a szászeríj.
Az íjjal is 1 jövésesek az elit egységek ha fejre lõsz?
Árpád népe hej!