Mount & Blade és Warband

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kedves hölgyek-urak ,
ma ráakadtam erre a gyöngyszerme, nemtudom hogy kitettétek -e már ide vagy sem de ha valakit érdekel a fire and sword akkor érdemes megnézni😊
jó filmnézést
http://www.youtube.com/watch?v=pY4j5eyulO0&feature=related
Egyébként igazából azt csinálsz amit akarsz, játszál úgy ahogy jól esik, ha nincs kedved íjászkodni nem muszály, csak szóltam hogy messze az a leg hatékonyabb.
Én mér minden fegyvernemben csináltam karaktert. De egy ideje nem vagyok hajlandó mással játszani, annyira nagy a különbség hatékonyságban.
Ha a vezér életereje 20% felett van, akkor el lehet fogni.
Azt hiszem a minimum életerõ kevesebb (talán 15), de a 20 az már biztos elég.
Addig ne támadd meg amíg 20 alatt van!

Az íjjal ezerszer gyorsabban lehet fejlõdni mint bármi mással, nem kell közel menni, aki hatótávon belül van az nagyjából halott. A legnagyobb csatákban is az ellenség ötödét én szoktam leölni, kis csatában az összeset.
Közelharcba megüthetnek, nem biztonságos, és lassan ölsz. Sokat kell mászkálni. Íjjal egy helybe állva is másodpercenként ölhetsz ha olyan a helyzet.
Hiba lenne nem íjász karaktert csinálni ebben a modban. Más modokba nincs ilyen nagy különbség, de itt egyértelmûen íjászkodni érdemes.
Persze mással is lehet szerencsétlenkedni, csak lassan fogsz fejlõdni.
Utólag már gondoltam, hogy nem a démonokat kellett volna zaklatni. De mással nem igen találkoztam, amit el is tudtam csalni.
A probléma ezekkel a rabló seregekkel, hogy valamikor a seregük megnyeri a csatát, de a vezérük elesik. Gondolom ilyenkor az van mint a lordoknál, van rá esély, hogy elmenekül. Nálam egyszer ez történhetett a démonok vezérével. Egy sarleoni kisebb sereggel szemben a csatát megnyerték, de a vezérük eltûnt.
Zsoldosokból eddig csak olyat láttam, ami már beállt valamelyik uralkodóhoz. Úgy nem mertem megtámadni.

Fegyverek terén pont az íjakat szoktam hanyagolni. Meg a dobófegyvereket. Külön pontokat kell rá rakni a skilleknél, ha meg lovas íjászt akarok akkor még több pontot. A nagyobb íjakat lovon talán nem is lehet használni. Ezért inkább a számszeríjat részesítem elõnyben. De tényleg nagyon erõsek az íjak.
A runás fegyverek pop wikin tetszetõs darabok, de ennek ellenére nem hoznak annyira lázba. Azt kevés gemet, amit össze tudok szedni kétlem, hogy erre költöm majd. Persze ha lesz felesleges akkor feltétlenül beszerzek egyet.
Az elõzõ karakteremnél egy isten adott egy strange rune bow-ot. Jó volt csak se a saját karakterem, se az aktuális társak közül nem tudta használni senki.

Ha 180-200 fõs sereg ideálisabb az ostromhoz akkor még vadászgatok rablókra, fosztogatókra. Még csak 120 napnál járok. Lehet besegítek valamelyik birodalomnak, mert már kettõnek is csak 2 városa van. A D’shar vesztett kettõt az Empire egyet, nem akarom, hogy esetleg ilyen korán leverjék õket.

Kemény karakter. Gondolom jó sokat kellett öldökölni ennyi xp-ért. A zöld színû skillek mit jelentenek?
Egyébként most ilyen karakterem:

Szerintem ne zavarjon ha nincsenek még kiosztva a skillpontok. Ilyen az ha nem spawnol le elég verhetõ sereg aminek a vezére ad gemet. Engem is rohadtul idegesített, de az idõ megoldja ezt a problémát. Mosta 700-adik nap környékén járok, mindenem megvan, a karakterem nemigen lehetne jobban kihajtva, és a nem lespawnoló seregek emléke megszépül a játék végére😊 Szerintem megérte.
Lehet ám hogy nem egy démonsereggel kéne kezdeni, õk a legkeményebbek, fõleg nem úgy hogy azoktól általában nem is lehet gem-et szerezni. Ha nincs lespawnolva gem-et adó sereg akkor várni kell. Jól el lehet tölteni az idõt rablóvadászattal, lovagi tornázással, lordok szabadításával, küldetésekkel, csajozással.
Én Wolfbaode meg Zulkair seregét vertem le lordok segítségével az elején (Wolfbode-ot kétszer is).
De szoktak lespawnolni olyan seregek is amiket egyedül is meg lehet verni 100-120 emberrel.
A Griffonsword company-t kétszer is elkaptam, és Bruhaha seregét is egyszer. De ezeken kívül is van még jópár gyengébb csapat amiket nem nehéz megverni, és ad gem-et a vezérük. Legyél türelmes, biztos spawnol valami jó célpont. Nézd meg, esetleg beállt-e valamelyik király mellé ilyen sereg.

Nem kell ám annyira sietni a várfoglalással. Én régebben többször is csináltam ezt amit leírtál, én is gyengített városokat, vagy várakat foglaltam, de könnyebb ha már sokan vagytok, mondjuk vagy 200-an. Nem jó ha nehezen megy a játék, egy kis türelemmel sokkal könnyebbé lehet tenni.

Harcolás tekintetében már sokmindent próbáltam, de a leghatékonyabb fegyver egészen biztos az íj. Ez fõleg Pendorban igaz, itt nagyon tuning íjak vannak, szinte kötelezõ az íjászat ebben a modban. A többi M&B-ben is nagyon jó, de itt különösen.
A 3.51-be nem olyan egyszerû feltölteni a nyívesszõket, kénytelen vagy eldobált tegezeket szedegetni ha elfogy a nyílvesszõ, ezért a 2 csomag nyílvesszõ is erõsen ajánlott. Mivel ez így már három helyet elfoglal, csak egy közelharci fegyvert vihetsz magaddal, így nem sok más lehetõség van, kétkezes fegyvert érdemes használni.
Ezért én az elején noldor íjat használok, 2 nagy csomag nyílvesszõvel, és egy mattenheim vagy berserker kétkezes fegyvert.
Az 500-adik nap után már kész volt a karakterem, legalábbis nem feltétlenül kellett már bele elixír. Nem sokkal utána lett annyi gem hogy a fegyverei met saphire rune bov-ra és ruby rune two handed sword-re cseréltem. Ezzel a két fegyverrel leírhatatlanul jó harcolni.
Az utóbbi hozzászólások alapján új karaktert kezdtem. Megpróbáltam minél több gem-et összeszedni, de csak a Rane is a rablótanyásat sikerült összeszednem. A traningnél is kapnék egyet, de azt még nem szereztem meg. A kapott noldori egységeknek nagy a fenntartásuk, de elküldeni nem szeretném õket mert kiválóak. Úgy tervezem, hogy majd a királyság alapításához szükséges vár elfoglalása elõtt szerzem meg õket.
Neves rablóvezérek leverésével lehetne még gemet szerezni, de sajnos ez nem sikerült. Egy zombi /csontváz sereget iskerült úgy megtámadnom, hogy csatlakozott mellém 4-5 lord is, de mindig elvesztettük a csatát. Volt hogy sikerült buzogánnyal leütnöm a vezérüket, de a végén mindig az történt, hogy elfogytak a katonáink és a karakteremmel menekültem az ellenfél elõl várva az erõsítésre, ami soha nem érkezett meg. Úgyhogy gemek hiányában a karakteremnél van 12 pont ami nincs elosztva. Lehet jobb lenne hanyagolni a szuper karaktert és elhasználni a pontokat.
Lassacskán sikerül a right to rule-t feltornázni 60-ra. Feleséget nem sikerült szereznem.
De úgy gondolom meg lehetne próbálni saját királyságot alapítani. Jelenleg semelyik királyságnak nem vagyok hûbérese és egyikkel se rossz a viszonyom. Barátaim, ellenségeim nincsenek.
A sereg még hiányzik, mert most csak egy 35 fõs fõleg lovasokból álló gyors mozgású seregem van. A sereg maximális létszáma 110 fõ. Ezt keveslem, ezért gondolkodom, az el nem osztott pontok felhasználásán.
A mostani csapatomban vannak Hero Adventurerek és Adventurerek, mind két nembõl összesen kb 20-an. Ezek eddig kiválóan teljesíttek szerintem gyalogosan is megállják a helyüket. A várostromra való sereghez ezekbõl még egyszer ennyit szeretnék összeszedni. Ehhez jönne még a training fieldnél lévõ 20 noldori és 5 pendori katona. A maradék 50-55 fõ lehetne frierdsvaini gyalogos lehetõleg a legjobbak, amiket volunteerekbõl képezni lehet, esetleg zsoldosok. Konkrét célpont még nincs, de azonnal egy várossal akarok próbálkozni. Amikor egy város gazdát cserél és még nem tartozik egyik lordhoz se, akkor többnyire olyan 250 fõs helyõrsége van. Ha a csapattársak sebzõdését ½-re állítanám (most normálon van) talán sikerülhet bevenni.
Biztosra szeretnék menni. Ezért ehhez kérnék kritikát, véleményt. Mennyire jó az elgondolásom? Nem szeretném elpazarolni a hetek alatt összegyûjtött sereget, a játékot visszatölteni meg pláne nem. Ha a város túl nagy falat akkor egy várral próbálkoznék, ugyanilyen felállással.
Mi értelme van sarleon, ravensterni stb hagyományt választani, amikor a lovagrendeknél sokkal több olyan van amihez pendori nemes kell? Ha a pendorit választom sokkal több lehetõségem lesz a lovagrendek terén.

Ha már szóba kerültek a fegyverek. Ki hogyan harcol?
Én eddig mindig lovas karaktert csináltam. A rohamig pajzzsal és kopjával harcoltam, utána a kopja helyett másfélkezes karddal. Szeretem a másfélkezes kardokat, jó sebzésük van (42-43c) és itt a PoP-ben jó hosszúak (125-128) is. Most is van egy tempered claymore és egy balanced flame bladed sword a karakter inventoryjában
Ebben a modban végre találtam egy olyan egykezes buzogányt, aminek normális hossza volt (104). Lovon azt is használtam, tényleg sok pénzt lehet szerezni a fogjokból. Ezért kerestem más zúzúfegyvert is. Mivel számszeríj képességet is fejleszteni akartam át kellett térnem a gyalogos harcmodorhoz. Gyalogos harchoz találtam egy kétkezes blount steel polehammert (a valóságban lucerne hammer a neve), ami csapás esetén zúzófegyver. Egész jó a sebzése (46b) és a hossza (165) is, de kicsit lassú. Egész mókás dolgokat lehet mûvelni vele. Persze az alabárd mindenben jobb, de az öl, nem pedig kiüt.
Úgyhogy most gyalagosként harcolok, úgy hogy a lovas seregem mögöttem áll és íjászkodnak amíg el nem ér hozzánk az ellenség.
Most vettem észre hogy gyengítettek a jatu honor lance-on.
Így már erõsebb a sarleon banner.
Egyébként én is elgondolkodtam rajta milyen lehet egy játék amibe noldor seregem van. Nagyon nagy áldozatokkal jár, és nem valami hatékony módja a gemek elköltésének, de egy fun game-et lehet hogy megér, nem feltétlen kell végig játszani.
A játék során esélyes hogy megszerzel 10 gemet, vagy akár többet is.
Szerintem ha katonára költöd nem érdemes lovasokat venni, tény hogy sokkal jobbak, de nagyon kevesen vannak. Én szerintem noldor rangereket vennék, 100 darabot. Mellé jön a sós fûszeres trükkel még 20 noldor katona.
Lehetne Noldor warriort is venni, de szerintem végtelenhez közelít az az idõ, míg rangerré képzõdnek.
Mindenesetre 120 noldor katona elég erõs csapat, de a végigjátszáshoz közel se elég, az a gyanúm a játék felére már egy se maradna belõlük.
A szanaszét tápolt lovagrendi katonákból is több száz pusztul el mire vége egy játéknak.
A 25 katonából csak 10-et szoktam megtartani, a Noldr lovasokon kívül mindent disbandolok. Így is sokszor ki kell adni a hold fire parancsot ha fejlõdni akarok, de meg is mentenek ha baj van. Hátrány a fenntartásuk is, de ha így kezdesz, nem kell sokat arénázni, és a rablók üldözésével gyûlik a csaták száma a tactics-os acsikhoz, és gyorsabb a fejlõdés.
Köszönöm a sok infót 😄
Ezeket ki fogom próbálni, bár nevetek azon, hogy sóért és fûszerért ad Noldorokat meg 100000 aranyat XD
Egyébként már csináltam olyat is hogy a 18-ba beleszámoltam mindhárom gemet. 12-re vittem csak az erõt. De úgy rohadt nehéz az eleje, nem éri meg.

Ja a karaktergenerálásnál is csak erõre szabad rakni.
Hát sajna tele van helyesírási hibával, meg nem fogalmaztam valami jól. Ha valami nem érthetõ, megmagyarázom, csak szólj.
Hát én már leírtam itt pár játékomat😊
De mivel mindig újítok, meg kitapasztalom mit érzek leghatékonyabbnak, leírom amit most tutinak gondolok.

A dolog a karaktergenerálásnál kezdõdik.
Amint látod a szinte kötelezõ választás egyike ez: "A mysterious figure who has told you nothing of his past"
Aztán nem át még ez se: "A scholar at a local Barclay university" a könyv miatt.

Van egy gem Rane-ben csak el kell érte menni.
A trining fielden is van egy, de az csak trükkel jön elõ. Kell venni egy adag sót és egy adag fûszert. Én kapásbol ezzel szoktam kezdeni.
Végig kell csinálni a küldit amikor hármasával kell leverni az embereket, a cégén champion fighterekkel kell küzdeni. Ez elég nehéz, nem árt elõtte aránázni.
Ha ez megvan, és beszélsz a trénerrel, Pendorról kell kérdezni, el fogja venni a sót, a fûszer megmarad. A training fieldek is eltûnnek.
Cserébe kapsz egy gemet 100 ezer aranyat, xp-t és katonákat.

Ez 2 gem. Én fel szoktam vinni az erõt 14-re, mert ha erre ráiszol 2 elixírt 18 lesz belõle. Semmi másra nem érdemes pakolni, ezt a szintet erõbõl érdemes elérni. Ez azért kell hogy kézbe vehessél egy noldor íjat (Lethaldiran-ét) meg felvehes egy jó páncélt (Frederick-ét).
Ez a karakter elég erõs lehet ahhoz hogy elboldogulj az elején. (6-ig lehet vinni az ironflesh-t a power strike-ot meg a power draw-t)
Innentõl kezdve csak intelligenciára kell pontot rakni szintlépéskor.

A következõ gem amit megszerezhetsz viszonylag könnyen, egy rejtett rablótanyán lesz.
Figyelni kell az Unique sapwn-ra. Sok reserg más népeknek is ellensége. Ha mondjuk egy jatu sereget egy ostromlott vár alá csalsz, ostrom után nyugodtan megtámadhatod, akár sereg nélkül is, mert segíteni fognak.
Én rendszeresen szerzek gemet az elején ilyen segítséggel, persze nem mindig jön be.
Ahogy gyûlnek a gemek, fejlesztheted a lovaglást, vagy a leadershipet, amit az elején még nem tudsz. Türelmesnek kell lenni! Ne pazarolj skillpontot másra, ha maximálisan erõs karaktert akarsz! Lesz elég gem a végére, mindent fel lehet vinni 10-re. Csak az olvasással vigyázz, van amit a végére kell hagyni.

Figyelni kell az achivementekre is. Nem részletezném hogy kell kihajtani, hogy a lehetõ legkevesebb pontból mindent kirakjál, hosszadalmas lenne.
Kiszámolhatod magadnak mit meddig kell felvinni.

Eltudnátok magyarázni, hogy a gemes fejlõdés hogy zajlik? addi meg van, hogy Intelligenciára kell gyúrni, meg potionokat kell venni, de hány gem kell, hogy minden 30-as legyen, a skillek meg nagyrészt 10-ek? 1 gem van Rane-ben, egy ha a kocsmában kérdezõsködök, és megmondják, merre van a rejtekhely, a többi meg a nevesített seregeknél... A játék elején azért elég nehéz leverni Wolfblood-ot és hasonlókat 😄
Nem annynira jól értek angolul, de a Talewords fórumon olyasmit olvastam, hogy akkor dobja a király a fegyvert, ha nincs már saját földje.
Mikor én utoljára elfogtam, már csak várai voltak, viszont épp akkoriba foglaltak el egy csomó Empire várat, valószínûleg megtarott magának ezt-azt, ezért csúszhattam le a bannerrõl.
Az eset után kibékültünk, gondoltam nem árt egy kis pihenés a sok háború után, meg jól jött a rigt to rule is. De sajnos egyik pillanatról a másikra a többi nép kiirtotta õket, az a 4-5 vár amijük maradt, úgy tûnt el hogy észre se vettem, szinte egyszerre foglalták el õket.

Igazából, most hogy vannak ilyen rúnás vackaim, nem hat meg ha nem sikerül megszerezni a királyok fegyvereit, valószínûleg úgyis egy ládába tárolnám õket, és rablókon tesztelném, ahogy más különlegesebb fegyvereket is.

A bannert egyébként csak a hossza miatt szerettem volna kipróbálni.
A játék elején mikor még kicsit ütök, és bénán lövök, lóról balanced jatu honor lanc-el szoktam leküzdeni a komolyabb ellenfeleket, rohamozva még a kezdõ karakter is nagyot sebez. És egy ilyen lándzsa igazából jobb mint a király hosszú kacatja.
Valószínûleg akkor még "túl erõs" volt a királysága. Én a mostani játékomban akkor szereztem meg tõle mikor már csak Avendor és a mellette lévõ vár volt a birodalma teljes földterülete (hard campaign AI mellett játszom így elõtte nem is próbáltam a dolgot pedig már volt elkapva a király és pénzért elengedve, de alapvetõen inkább simán elengedtem, jól jött az a plusz honor pont és ráadásul ezzel is csak rombolja az ember a nemesei belé vetett hitét, lehet hogy már korábban ment volna, de a legmagasabb szintû campaign AI sok mindent befolyásol).

Igazából a Sarleon Banner a leggyengébb az összes királyi fegyver közül. Sokat nem veszítettél vele. Statjai a következõk:
Kell hozzá 25-ös erõ, 85-ös a sebessége, 267-es a hossza, swing damage 24 blunt, thrust damage 30 piercing.

Amire most hajtok az az orator bacchus sword (Marius kardja). Ez még odébb van, mert még csak elkezdtem a hódítás folyamatát. A kard statjai viszont igen impresszívek. Egykezes, 120-as speed és 125-ös hossz, 46-os swing (cut) damage és 40-es thrust (piercing) damage.

Gregory kardja még ennél is jobb, de az egy másfélkezes szeletelõ. 130-as hossz és 120-as sebesség mellé 50/40-es sebzés (vágásból 50, szúrásból 40).

Mondjuk az igazi majd a heritage daja bow lesz amit Khadan papától fogok beszerezni. 100 fölötti sebesség és 100-hoz közelítõ lövedék sebesség, 90+-os pontosság és 36-os sebzés (ez utóbbi nem nagy de kárpótol érte a magas lövedéksebesség és nagy pontosság). Lényegében egy szteroidon hizlalt noldor bow, ami a sima strange rune bow-t, az emerald és ruby rune bowt mind veri, a sapphire-t meg eléggé szorongatja.

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

Nekem nem volt ilyen opció, pedig vagy háromszor elfogtam a királyt. Valószínûleg nem teljesült valami feltétel.
Sajnos a Sarleon Bannerról már lecsúsztam, ki lettek irtva a Sarleoniak. Pedig megnéztem volna azt a lándzsát milyen lehet használni, annak ellenére hogy mostanában nem használok szálfegyvereket; eddig még sose láttam, csak a király kezében.

Azóta mondjuk lett gem, és vanaak fegyvereim, a kardom még nem fejlesztett, de alapból is jobb mint ami eddig volt, berserker sword-el csapkodtam eddig.
A királyok fegyvereihez már egyáltalán nem kell szerencse.
Elég ha leamortizálod a királyságát egy uralkodónak az eredeti egy harmadára-negyedére (max 1 városa és legfeljebb 1-2 vára maradhat hogy ez a lehetõség elõjöjjön), aztán elfogod (levered csatában és foglyul ejted).
Ekkor ha beszélsz vele a lehetséges opciók között ott lesz a váltságdíj mellett a fegyver elkobzásának lehetõsége is (ez 40 pontos romlást eredményez a viszonyotokban, de kit érdekel?).

Magyarán már nem attól függ, hogy a loot-ban benne lesz vagy sem, hanem fixen megszerezhetõ ha eléggé legyengült a királysága a célpont uralkodónak. Lehet tervezni a megszerzéssel és garantáltan sikerülni is fog amint a körülmények adottak. A sarleon uralkodójának lándzsája (sarloen banner) már a karakterem trófeáit gyarapítja és most tervezem megszerezni Marius kardját (magának köszönheti, õ támadott meg). <#eplus2>

A legjobb a gemet elixírre költeni, de ha már mindent ki tudsz rakni 10-esre, akkor nem feltétlenül szükséges a továbbiakban, ilyenkor már elõtérbe kerülhet a rúnás fegyver beszerzése.

Jó fegyverekkel sokat lehet ölni, és gyorsabb a fejlõdés.
Egyébként meg a rúnás fegyverek jól néznek ki, van akinek ez is elég.
A játékot egyébként nagyon gyorsan végig lehetne pörgetni, rúnás fegyver annak kell aki szeret mindent megszerezni ami megszerezhetõ.
A királyok fegyvereihez szerencse kell, a rúnás fegyver meg elõbb utóbb összejön ha dolgozol érte.

Olyan katonákra amik képesek meghalni, én semilyen körülmények közt nem pazarolnék gemet, fõleg nem úgy hogy vannak lovagrendek.
Ha egy lovagrendbe megcsinálod az 1.28 millió dínáros fejlesztést, jó eséllyel leiskolázzák a katonáid a noldorokat.
Nyíltteres csatába, pl a Shadow Legion Centurion-t nem is kell fejleszteni ahhoz, hogy össze vissza verje a noldorokat.
Ostromnál pedig én 650 Ebony Gauntlettel vettem be a rejtett noldor várost, a 640 ezres fejlesztés volt rajtuk, mondjuk nem sikerült csak vagy ötödjére.

Fenrir
Az miért jó ha a saját fegyvereidet tápolod gem-bõl? Én úgy tapasztaltam, hogy baromira nem rajtad múlik egy csata, hanem a jó taktikai érzéken és felálláson. Ha mindent jól csinál az ember akkor még harcolnia sem kell, mert mindent megold a seregünk. A lovagi tornákon lenne értelme, de ha már az embernek van egy biztos pénzforrása (manufaktúrák, ellenségek nemesek váltságdíja) akkor már oda sincs sok értelme menni, maximum hírnevet szerezni. Gembõl nem jobb mondjuk egy kisebb Noldor sereg megtûzdelve pár elit egységgel?

A halál csupán a kezdet...

Shad01:
Tudom és vastagon ki is használom ennek lehetõségét (csak ehhez az is kell hogy aztán legyen lecsapott egyén a harcban aki rabbá tehetõ vagy legyenek kimenthetõ egyének, máskülönben nem jön fel a szükséges ablak ahol átpasszolná az ember a katonákat).😊

Én elég rendszeresen erõsítgetem így a csapatokat akik prímán tisztán tartják a környéket, bár én inkább a szükségtelenné vált zsoldosaimat szoktam átdobálni nekik nem a rendi lovagokat. Kimondottan ilyen céllal van is egy kb 35 fõs zsoldos kompánia mindig talonban, elsõsorban jatu mercenaries és sellsword horseman, idõnként ranger és sherif ha sikerül ilyeneket kiszabadítani valahonnan, de passzoltam már le rogue knight és akár adventurer egységeket is.

don galáb:
Le tudsz szállni a lóról könnyedén. Megállsz, majd lenézel és megjelenik a felirat hogy leszállhatsz. Ekkor a megfelelõ billentyû lenyomásával lejössz a paciról.

Várban nincs piac csak városban.
Ezek a térképen is sokkal nagyobbak (névrõl is felismerhetõek, egynél több falu van a közelükben és még számtalan egyéb dolog utal a kilétükre a nagyobb méretû betûkkel kiírt nevükön túl is) és amikor bemész eleve elõjön kismillió opció, köztük a kereskedés is amin belül megtalálod a neked kellõ helyet.
Ha meg gond a megromló husi, akkor tessék lóra pattanni, lovat tartani pluszban az inventory-ban és növelni szépen a pathfinder skill-t mert ezek együttesen sokat gyorsítanak a mozgáson. Ahogy az is ha nem mászkálsz nagy csapattal. 20 fõ fölött már igen masszív visszaesés tapasztalható a sebességben. Sok gyalogos és rab a csapatban megintcsak lassít.

Ha meg kereskedelem akkor lehet, hogy nem romlandó árúval kéne házalni. 😉

Nemrég játszom a warbandal és jó a játék nagyon bejön! mondjuk elég béna vagyok de gyakorlás kell. azért van pár kérdésem:
Ha be kell mennem a faluba megkeresni egy szökevény miért nem tudok leszállni a lóról? gyalog jobban tudok harcolni.
ha bemegyek egy várba melyikben van piac? bemegyek egy csomo helyre és semmi ez is idegesitö mert közbe megrohad a marhahus mire el tudnám adni
Ha besegítesz egy csatázó õrjáratnak, akkor a csata végén tudsz átadni neki a saját egységeidbõl.
Ha átadsz pár rendi lovagot, elég ütõképes lesz hogy komolyabb ellenféllel is elbánjon.
A járõr indításához elég ha van a faluban egy sheriff épület azt utána toborzás helyett (tehát ha van felvehetõ ember) elég ha beszélsz a falu fõnökével és ott lesz egy opció ahol egy ezresért indíthatsz õrjáratot (kis banditákkal el tud bánni de 40-50 fõs vagy komolyabb renegát csapatokkal már nem, így arra jó hogy söprögessen de nem veszi el elõled a komoly prédát és nem veszélyezteti a minor faction apróságokat).

Az összefogás meg erõsen esélyes, mert ezek a kisebb seregek szeretik egymás kisegíteni és ha az egyik leköt egy ellenfelet akkor a többi, amennyiben látótávban vannak, odasiet. De általában ha egy ilyen sereg lefog egy ellenfelet akkor a közeli lordok is rombolnak oda beszállni (elõlem például a Three Seers Army lett elhappolva egy fierdsvain+Persione+Mettenheim összefogásnak köszönhetõen, míg az A betûs noldor vezérre ravenstern urai és egy vanskerry army ugrott rá).

Köszi, van még pár falum is, az átcsábított nemesek számára, csak még raknom kell párat a persuation-ra. Addig meg építkezek bennük, és akkor kérdezõsködök is.

Hát lehet hogy tényleg nem a conqistadorok voltak, de nagy seregük volt ám, elvileg leverhették õket ha összefogtak, 300-as csapatokba mozogtak, és sok volt belõlük. Tele voltak snake cult-os foglyokkal, gyanúsak voltak, ezért meg kellett halniuk😊

De ha ez a limit tényleg így mûködik, akkor végül is jól csináltam. Kösz a tippet, leverem a többit is, mert van még pár Daughtres of Persione, meg asszem egy singalian slavers army.
Csak járkálj körbe minden héten szorgosan és a várakat és steward-okat se felejtsd ki, plusz a járõröket sem (ezért is érdemes pár határmenti falut ideig-óráig megtartani és fejleszteni, mert jön onnan is nem kevés pénz plusz ha a tied akkor indíthatsz járõröket akik újabb hírforrások azt ha már kizavartál 2-3 járõrt utána leadhatod a falut, ami lévén nagyobb bevételt hoz jobban erõsíti a hozzád hû lordot aki kapja). Elõbb utóbb jönnek a pletykák.

Egyébként egyáltalán nem kevés a sereg, csak amíg mindenki aktív addig könnyebben verõdnek le és így lemaradhatsz róluk (amikor meg éppen háborúzol akkor meg pláne egyszerû elkerülni azokat). Plusz a pletykák hatására sok expedíciós csapat is megjelenik (amik önerõbõl nem tudnak leverni egy minor faction army-t). Szóval ha eltûnik egy az tuti nem egy barclay conquistador csapat eredményét, hanem többek összefogását dicséri (ezek a kisebb expedíciósok alapból a királysági erõkre másznak rá és csak akkor mennek neki minor faction csapatoknak is ha az agresszió szintjük nagy és nagyon közel van hozzájuk egy velük egyenrangú vagy gyengébb sereg).

Daráld be a téged zavaró apróságokat (singalian slavers army, Daughtres of Persione, Barclay expedition, Mettenheim army, vanskerry army és a többi mint amilyenek a nevesített kalandor seregek meg a királyok mellé elszegõdõ nevesítettek) mert ezek a minor faction army-k elõl veszi el a helyet (limitálva van hogy egy hónapban mennyi spawn lehet és ezek is beleszámítanak).

Azért ennyire nem vagyok rászorulva. Meg nem is akarom pazarolni a pénzt, most 800 ezrem van, de kell a lovagrendbe. A 640 ezres fejlesztés így is csak távlati terv, meg nemesi rekrutákra is kell hagyni valamennyit.
Most lett 4 városom, gyakorlatilag beköltöztem a Sarleoni királyság területére. A fõvárosomat is átraktam Sarleonba, és mind a 4 helyen RoCC rend van már, és 90 körül jár a viszonyom velük.

Most hogy kitört a béke, sok dolgom lett. Le kellett vernem az összes conqistador csapatot, mert folyton elviszik elõlem a Snake Cult army-kat.
Nemrég spawnolt le a Dred Legion, már örültem a gememnek, de még el se indultam, és a mocskok már le is verték õket, tutira õk voltak, mert tele voltak olyan foglyokkal. 3 seregük volt, remélem nem jönnek vissza, mert még a +1 iron flash-es acsit se tudtam megcsinálni miattuk, és lassan megszûnik az egész Snake Cult bagázs.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Osvald is lespawnolt, és kaptam tõle gemet, így most meglesz az elsõ rúnás fegyverem. A karakterembe már nem feltétlenül szükséges elixír, csak kerítek még valahonnan 2 kavicsot, hogy kardom is legyen az íj mellé. ha ez megvan késznek is tekinthetõ a felszerelés. Ha ezen felül még valahonnan pottyanna kavics, abból megint elixír lesz, de arra már nagyon kicsi az esély.

Végre lovagi tornázással üthetem el az idõt, és mostmár ha épp nincs sehol, én is rendezhetek magamnak akár 4 helyen is. Az építkezéssel is szerencsém van, van még mit építeni a városokba, így biztos meglesz a +1 engineer-es achivement is. A legutóbbi játékomba olyan városokat foglaltam ahol szinte minden fel volt húzva.

Egyébként a kocsmárosok és lordok nemigen beszélnek a kis frakciók seregeirõl, nem tudom hogy lesz ebbõl megint spawn, most sincs lent egy se. Ezt azért javíthatták volna, még mindig túl kevés sereg jön, úgy látszik ez örök hibája marad a játéknak.
Nem kell. A PoP esetében minden verzió teljesen külön, önálló variáns, ami telepítéskor is mindig új mappába kerül és egyszerre is fenn lehet a gépen akár mindegyik verzió azt majd te indításkor kiválasztod melyiket akarod játszani.
Csak a hotfixek (apró hibajavítások amik egy konkrét verzióhoz vannak) azok amik egy aktuális változathoz jönnek (3.51-hez is van hotfix, a letöltési linkje ott van a taleworlds fórumában lévõ Pendor mod topikban).

Mindkettõhöz a 1.153-as Warband szükségeltetik.

Lenne pár kérdésem: PoP mód 3.51-éhez kell a 3.5? vagy simán felrakhatom nélküle is... ja és ez a warband 1.153 verzióhoz van, vagy 1.143-ra is fel tudom tenni?
Ha van elég pénzed akkor lehet azzal szórakozni, hogy egymásutánban ugyanazon a helyen felhúzod majd lerombolod az adott rendet. A rombolásért nem jár levonás, de a létrehozásért mindig jár a bonusz. 😊

Ládákba eldugott kincseket néha egész jókat találni ez igaz és nem is mindig a városokban vannak az igazán ütõs cuccok (talán a városok/erõdök 20%-ában lehet cucc vagy kevesebben, de ami van az általában jó).
A legjobba én eddig Sevencross Keep várában futottam bele (egy tuningolt Triarius armor volt ott de felfogni nem tudom mi a fenét keresett egy sarleon várban egy kimondottan ritka Empire páncél).

Rafinált dolog ez a nõsülõsdi. 😊

Elég a semleges viszony a férfi rokonokkal, nem kell tornászni velük felfelé semmit mert nem ettõl függ a dolog. Egyedül a hölgyemény személyiségétõl függ a dolog.

Amelyik csaj kalandvágyó azt felesleges a rokonoktól megkérni, mivel el lehet szöktetni és úgy 90%-ban a férfi rokon úgyis nemet mond.

A házasulásba beleegyezés, illetve elõtte udvarlásba beleegyezés elõfeltétele meg amúgy is az, hogy saját birtokod legyen és ne legyél rossz viszonyban az adott királysággal ahová még a csaj tartozik vagy ne légy túl jóban az õ ellenségeikkel.
Ha ez adott akkor aztán teljesen mindegy hogy talpnyalója vagy valamelyik királynak vagy a magad ura vagy. Amennyiben jól választottál nõt akkor szinte lehetetlen elkerülni a házasságot. De azért nem árt ha odafigyel az ember, mert már jártam úgy, hogy a nagy udvarlás közben férjhez lett adva a kiszemeltem. Ezt meg csak véletlenül vettem észre mikor a szokásos sunnyogós megközelítés helyett ott dekkolt a fõvárosban a kastélyon belül alapjáraton. Na ekkor kiderült hogy férjhez lett adva. Ez elég cinkes volt mert már 70-es volt vele a viszonyom erre elhappolta tõlem egy falusi nemeske akit pedig egyszer már elkergettem a csaj mellõl...

Magyarán ha valakinek csapni akarod a szelet akkor elõbb irány a kocsma és kérdezd ki a muzsikust a bigékrõl, hogy kinek milyen a személyisége az adott birodalomban. Ez alapján lehet aztán dönteni. A teljes utat végigjárva, tehát ha van beleegyezés, akár 1 év is eltelhet a megkérés és zseton kicsengetés után mire ténylegesen feleségül veheted a csajt. Ennek oka egyszerûen csak annyi, hogy nem árt ha nem háborúzik éppen senkivel az adott királyság mert általában akkor fog csak apuci lakomát rendezni ahol aztán elveheted a lányt (csak beszélni kell egy fiest idején apukával és már hozzád is adja a lányát ha elõtte mindent lezsíroztatok). Elméletileg ugyan kapsz üzenetet arról hogy ha mehetsz a nõért mert buli van, de gyakorlatilag ez mindig elmarad ha azt egy várban tartják és csak a fõvárosi bulikról kapsz rendes értesítést, ezért lehet folyton a férfi rokon után caplatni és figyelni a bulikat ha hamar le akarod tudni a dolgot.

Tetszik ez a változás.
Elfoglaltam Marleons-t, és rögtön alapítottam is egy RoCC rendet, +10 viszonyt kaptam érte. Sarleont is elfoglaltam, de azt hiszem a Knigt of te Lion rendet megtartom, bár lehet hogyha ebbe belevágok, nem érdemes kivételezni, majd ha béke lesz meglátjuk.

Egyébként Marleons tróntermének ládájába volt egy nagyon jó kis páncél. Eddig általában csak eladandó gyengébb felszerelést találtam, kellemes meglepetés volt, ráadtam egy hõsre.
Nekem még soha nem sikerült saját királyság uraként hivatalos házasságot kötni. Mi kell ahhoz? Legutóbb, amikor ezt próbáltam, a csajjal már rég jóban voltunk (~30), az apját is felszoptam 25+ környékére küldetésekkel, a bátyját is elkezdtem orálisan kényeztetni, a királyukkal is relatív jóban voltam, a birodalmukkal is (~40), és mégsem adták hozzám. Úgyhogy meguntam, és megszöktettem.

Vazallusként sikerült már ilyet, nem is kellett ilyen jó viszony, de királyként sosem.

Szerintem a gemet érdemesebb elõször elixírre költeni.
Én megittam 8 elixírt, így fel tudtam venni a noldor páncélomat, és 38-as szinten már rengeteg skillem ki van rakva 10-re, már csak a kevésbé fontosak maradtak.
A bányát is kinyitottam már.
Ebben a verzióban is kaptam az egyik istentõl egy íjat Wolfbade legyõzésére. De odaadtam Lethaldirannak, így nem vette vissza az isten mikor végeztem. Szerencsére ez az íj egy strange rune bow, így csak egy gemet kell felhasználni, és saphire rune bow lesz belõle. Remélem úgy már nem vesui vissza az isten. Csak sajna egyenlõre nem tudok hozzájutni, várni kell hogy spawnoljon valaki akitõl lehet szerezni, a noldor tornákon se sikerült eddig.
A házassághoz nem kell feltétlenül vár, csak legyen saját birtokod. Ha már vazallus vagy akár csak egy faluval is, akkor már összejöhet a dolog. De már jóval ez elõtt érdemes elkezdeni fûzni a kiszemelt leányzót, hogy amint van birtok akkor lehessen szöktetni vagy engedélyt kérni a férfi hozzátartozótól a házasságra (ez majd még pénzbe is kerül). Maga a házasság ad 15 pontot a right to rule-hoz, de csak akkor ha saját királyságod van és eleve elég magas a viszonyod a leányzóval meg az apjával aki hozzád adja.

60 pont lazán összejön csupán abból, hogy felveszel egy companion-t majd elküldöd a feladatra. Aztán mikor visszaért és neked nem kell akkor elküldöd. További pontok szerezhetõek más lordok átcsábításából és békekötésekbõl vagy abból, hogy más királlyal elismerteted magad uralkodóként (ez piszok nehéz).

Lordok más királyságból és az õ átcsábításuk. Szerintem felejtsd el. Totál nem éri meg. Sokkal egyszerûbb companion-ból lordot csinálni. Úgysem lesz szükséged 6-8-nál többre akkor sem ha már a teljes térképet te birtoklod, plusz ha lenyomsz egy királyságot akkor úgyis jönnek majd hozzád "melóért" kuncsorogni a lenyomott királyság nemesei közül azok, akikkel igazán jóban voltál (30+-os viszony). De ha nagyon akarsz más királyságbeli nemest, akkor javaslom vidd fel 50 fölé a viszonyt a városok uraival és miután lenyomtad õket harcban ejtsd foglyul a delikvenst (ez 15 ponttal csökkenti majd a viszonyt, ezért kell a magas haversági faktor). Ekkor ha beszélsz vele a prisoner menüben akkor be is szervezheted és kis mázlival akár a földterületeit is hozni fogja (átcsábításnál erre kisebb az esély). Érdemes olyan lordokkal haverkodni akiknek van valami kimondottan erõs, spéci egysége mert azt azután is toborozni fogja hogy már nem az övé mondjuk a városa.
De ilyesmivel csak azután foglalkozz, hogy van elég kiosztható várad. A falvakkal sokra nem mennek a lordok, kell nekik vár hogy legyen hol fõnökösködniük és nem mellesleg minden vár jelentõsen növeli a maximális sereglétszámukat.

Lordokat én kimondottan companion-okból kreálok. Fõleg az alábbiakból:
Lethaldrian, Alistair, Roland, Frederick, Donavan, Rayne, Boadice, Adonja. Õk nyolcan olyanok, hogy spec csapatokat is toboroznak az alap pendor katonai egységek mellé.
Lethaldrian például noldor egységeket kap pendor katonái mellé, Alistair eventide lovagokat és pár eventide ghilmant a pendor lovagok és egységek mellé, Roland dawn lovagokat, Frederick mettenheim gyalogosokat és számszeríjászokat, Donavan Barclay gyalogosokat és lovasokat, Rayne falcon knight és talon egységeket a pendoriak mellé, Voadice heroine adventurer és daughters of persione csapatokat gyûjtöget zászlaja alá, míg Adonja mistmountain csapatokkal egészíti ki a pendor katonáinak sorait (berzerkerek, warrior és shaman csapatok). Amennyiben eleve ezt szem elõtt tartva trenírozod õket (tehát kapnak pontokat training, pahtfinding, leadership, wound treatment de mindenekelõtt surgery skill-re pontokat és esetleg engineering-re de ez nem szükséges) akkor bizony akármelyik lordot leiskolázzák mert gyorsabban mozognak, életben tartják embereiket, gyorsabban gyógyulnak és több egyént visznek harcba.

Ha már van saját területed amit te szereztél meg önerõbõl és nem holmi alattvalóként kiosztották neked, akkor a megszerzéskor ki kell nevezned egy minisztert. Ez lehet helyi ember, de akármelyik companion is kinevezhetõ (ekkor õ eltûnik a seregedbõl) vagy az asszonypajtás. Az õ szerepe az hogy nála tudod kikiáltatni a saját királyságot és kiválasztani a hagyományt amit követsz, plusz egyéb birodalomigazgatási szerepeket is betölt. A helyi miniszter (helyi emberke) lecserélhetõ akármikor egy hozzáértõbbre (asszony vagy companion) csak beszélni kell errõl vele errõl és megnevezni kit akarsz a helyére.

30 fölötti right to rule az a minimum amivel már elég jó esélyed van hogy nem ugrik neked azonnal mindenki. 50 fölött tutibb a dolog de nem kell eddig várni ha nem akarsz. Ám ez sem véd meg attól hogy ha netán lázadsz a fõnököd ellen és felmondasz elcsaklizva a területeket amik rád lettek bízva. Akkor automatikusan hadba fogsz kerülni velük és ha már egy királysággal viaskodsz akkor biza megnõ az esélye annak, hogy neked megy egy másik is, fõleg ha alacsonyabb a RtR pontjaid száma.

Vannak rendek amikkel negatív a viszonyod így nem tudod felhúzni õket vagy amikor elfoglalod a várost ahol a rendjük van akkor õk lelépnek és megszûnnek. Ilyen például a Dawn és az Eventide, de az Ebony Gauntlet is (bár utóbbi nincs sehol alapból ezért neked kell megalapítanod de mivel nem nagyon negatív a viszony így egy alapítással nullázod is). Meg vannak olyanok is amik alapítási feltétele bizonyos companion megléte a csapatodban.

Qualis gem-bõl lesz majd még több is. Én nem javaslom elpazarolni ezeket Al-Aziz bányájának felfedésére, mert számtalan piszok erõs cucc szerezhetõ és nyerhetõ a játékban, nincs szükség a pofátlanul drága (qualis gem igényes) színes rune fegyverekre (fõleg hogy a királyok fegyverei is lenyúlhatóak és azok jobbak). Nyugodtan öld bele a Gem-jeidet az itókába (amíg van gem addig vehetsz). 1-2-t esetleg raktározz rend alapításra ha éppen olyan rendet szeretnél alapítani, aminek ez is elõfeltétele vagy akár ki is nyithatod Laria kocsmájában Quigfein boltját vele, bár itt minden mocskos drága.

A pénzes ládikó, a noldor items (amfóra) és egyéb cuccok szerepe annyi hogy értékesek és el lehet passzolni a boltokban. Pénzforrás. Minél magasabb a trading skill annál többet kapsz érte.

Hogy milyen tempóban játszol az rád van bízva. Nagyon eltökölni nem tudod az idõt ne aggódj. Az eventide és dawn rendekkel eleve negatív a viszonyod azt neked kell feltornásznod ha akarsz velük kezdeni valamit. Ez egész egyszerûen a nézeteikre és hitvallásukra vezethetõ vissza. Ha nagyobb nyüzsgést szeretnél akkor eleve kerüld messzire a más királyok szolgálatát, mert az nagyon megakasztja a rendes pezsgést, plusz kapcsold magasabb fokozatra a campaign AI-t. Az sem rossz dolog hogy ha minden kocsmában beszélsz a kocsmárossal pletykák után érdeklõdve és ezt teszed az utazókkal is a kricsmit látogatók közül, plusz minden vár és város helyi steward-ját is folyamatosan interjúzd (ez legalább ingyenes). A sok hír elindít több sereget is amik felpezsdítik az életet. Egyes feladatok amiket a lordoknak csinálsz kirobbanthatnak háborúkat, míg a városok vezetõinek (guildmaster) feladataival békét is generálhatsz.

A rendtagok képzése meg nem probléma, mert ha elég jó velük a viszonyod akkor minden héten van rá esélyed hogy ingyen és bérmentve adnak a városodba/váradba (ahol a rend van) pár rendtagot. A viszony javítására (már ha nem negatív eleve) lehet feladatokat csinálni vagy egyszerûbb újabbakat alapítani az adott rendbõl más városokban vagy várakban, de az egyikbe akár be is állhatsz (ez egyszeri lehetõség).

Mikor 2 nép háborúzik, és végre békét kötnek, akkor is kapsz right to rulet. Saját királyságot akkor alapíts, ha minimum van egy várad elég emberrel a megvédésére, és elég emberrel a terjeszkedésre. Úgy is csinálhatod, hogy nem vagy hûbérese senkinek, de megtámadod az adott frakció karavánjait/parasztjait/lordjait, így romlani fog a kapcsolatotok, ezáltal ellenségek lesztek. Ha elfoglalsz egy várat/várost, akkor már van is egy királyságod. Hûbéresként jobban ajánlom, míg az adott király alatt szolgálsz addig foglalhatsz magadnak területeket(persze jóban kell lenni az uralkodóval, és pár lorddal, ugyanakkor renow/honor pontok is számítanak, de ezt már mondták elõttem is 😄). Amúgy ha jóban vagy pár lorddal, akkor megkérheted õket, hogy kövessenek, így az ostromoknál is segíthetnek( ha te vagy a marsall, akkor utasíthatod õket, hogy jöjjenek veled). Az elfoglalt várakat/városokat magadnak kéred, elõbb-utóbb elõjön egy üzenet, hogy a király köszöni a fáradozásaidat, de õ ennek meg annak szánta az említett erõdítményt, úgyhogy pénzeli a fáradozásaidat. Itt vagy elfogadod a pénzt és utána hûbéres maradsz, vagy fellázadsz a királyod ellen. Ha fellázadsz, akkor a volt királyságoddal automatikusan háborúba lépsz, majd idõrõl-idõre a többi birodalom is betámad.
Feleséghez könnyebben juthatsz hozzá, ha falun kívül jobb települést tudsz felmutatni. Egyébként a feleség a legjobb miniszterválasztási lehetõség, ugyanakkor vele tudod lebeszélni, hogy tartsatok egy ünnepséget, amire a hûbéresek eljönnek.
Olyan 50-60 right to rule pont környékén érdemes elkezdeni.
Nemeseket te is nevezhetsz ki a társaid közül, de érdemesebb megbeszélni egy másik birodalom nemesével ( ide kell a beszélõkészség, minél magasabb, annál valószínûbb, hogy el tudod téríteni magad mellé)
Jól gondolod, felépíthetsz egy Dawn rendet ha Ravenstern-et követed, de semmi értelme, mivel pendor nemesek kellenek hozzá, nem ravensterniek.
Többször is tudod fejleszteni a karaktered, de inkább tudakold meg, hogy merre van Al-Aziz bányája (1 kõ az ára), és ott további 2 köre lesz szükséged ( meg borra 😄 ) hogy megvegyél egy rúnás fegyvert, amit továbbfejleszthetsz különféle képességekkel (nagyobb sebzés,gyorsabban csapsz a fegyverrel, vagy mind2)
Azokat a pénzesládákat el is adhatod, nincs sok értelmük, bár én gyûjtöm õket a váraim ládáiban 😄D
Köszönöm a gyors választ. Igen a noble recruitokra gondoltam. Ha nem probléma most is sok kérdésem lenne.

Pár oldalt visszaolvastam, így elkedztem elküldeni a hõseimet, hogy növekedjen a right to rule. Jelenleg olyan 30 körül tart. Mivel lehet még növelni ezt a right to rule-t? Mennyinél lenne érdemes megpróbálkozni a saját királyság alapításával? Illetve annak mi a menete? Felbontom az aktuális hûbéresküt és utána lesz egy olyan opció, hogy kikiáltatom a karakterem királynak? Ha már uralkodó vagyok akkor gondolom utána ugyanúgy a saját oldalamra állíthatóak a nemesek, mint amikor egy trónkövetelõt támogatok.
Olyat is olvastam, hogy a házassághoz vár is kell. Ha nincs váram esélytelen a házasság is?

A 10944-es hsz alapján a bármelyik lovagrend felépíthetõ, csak épp valamelyik városhoz kötött, ha nem a megfelelõ hagyományt követem. Tehát ha például ravensterni hagyományt követek, akkor is felépíthetõ a Dawn rend háza, csak épp nem tudok majd dawn lovagokat képezni, mert azokat pendori lovagokból lehetne. Jól gondolom?

Sikeült szereznem még egy qualis gem nevû követ. Egyet már elhasználtam a karakter fejlesztésére egy könyvárusnál. Ez a karakterfejlesztés egyszeri dolog volt, vagy többször is el lehet játszani?
A qualis gem mellett találtam valami pénzes ládákat, lesz valami konkrét szerepük, vagy bármelyik városban eladhatóak?

Már több mint 230 nap telt el. De nagy változások nincsenek. A ravensternieknél garázdálkodik két nagy sereg is. Mindkettõ jatu, 700 és 1100 katonával. Lett egy 110 fõs seregem, az Empire nemseivel -10 körüli a viszonyom a sok csata miatt, a sarleoniakkal +5. Van egy falvam és egy nemes a barátom. Az eventide lovagokkal -45 a dawn lovagokkal -8 a kapcsolatom, fogalmam sincs miért. A többi lovagrendét nem is tudom. Ennyi. Ennyi nap után ez mennyire normális? Nem eltököltem az idõt?
A rendek már nem kötöttek olyan szinten mint korábban. Az megmaradt, hogy bizonyos rendek egy adott helyen mindenképp felhúzhatóak, akkor is ha amúgy nem követed a megfelelõ királysági hagyományokat így nem építhetnéd fel azokat. De ezek eleve fel is vannak húzva. Ezt ki lehet próbálni azzal, hogy lerombolod a helyi rendet és amikor újat akarsz felhúzni akkor felhúzhatod ugyanazt ami volt az adott helyen akkor is ha az kimondottan egy bizonyos frakcióhoz kötõdik.

Ha sarleon hagyományt követsz akkor akármelyik városban létrehozhatsz RoCC vagy Lion rendet, mert ezeknek ez az elõfeltétele (bár Sarleon városában akármikor fel lehet húzni késõbb is a Lion rendet míg Laria-ban a RoCC rendet akkor is ha nem sarleon hagyományt követsz de akkor máshová már nem építheted fel ezen rendeket).

Ezt egészítsd ki azzal, hogy ha olyan várost szerzel vagy várat ami egy másik királysághoz tartozott akkor az ott felépíthetõ, nem helyspecifikus rend opciók is feltûnnek (például egy empire várat elfoglalva meg fog jelenni opcióként a Shadow Legion építésének lehetõsége is de amíg nem vagy empire hagyományú addig Immortal rendet max Janos-ban húzhatsz fel, de ott meg eleve az van).

A népspecifikus rendek meg a következõk:
Sarleon - Lion és RoCC
Ravenstern - Dragon és Raven Spear
Empire - Immortal és Shadow Legion
D'Shar - Windraider
Fierdsvain - Lady Valkyries

Általános felhúzható rendek (tehát mindegy melyik hagyományt követed):
Falcon, Griffon, Ebony Gauntlet, Radiant Cross (bár ez csak Empire várakban húzható fel), Silvermist, Eventide és Dawn. A Falcon+Eventide+Dawn rend továbbra is igényli adott személy felvételét (Rane kell a Falcon-hoz, Alistair vagy a másik sötét lovag az Eventide-hoz és Roalnd a Dawn-hoz) a csapatba, ám ha már egy fel lett húzva az adott rendbõl akkor továbbiakban nem szükséges az illetõ megtartása.

Kavics meg úgy emlékszem nem kell a RoCC számára.

Az alap M&B-vel nyomtam 500-as csatát is (battlesizer-ben 600 volt ugyan beállítva de sosem teszi ki a teljes létszámot a program így a max ami egyszerre a placcon volt, nem tudta meghaladni az 500-at), bár itt már akadozott idõnként, ám 400 fõs csaták probléma nélkül lefutottak a M&B native Expansion-ben, Warsword modban és a M&B alaphoz készült Pendor modban is amik biza jobb textúrákat és gépigényesebb megoldásokat alkalmaztak. Azt nem tudom mit mûvelt volna még nagyobb létszámnál de ennyinél problémám az nem volt.

Szóval igen erõsen a gép teljesítményétõl is függ a dolog (de ez a battle sizer leírásában is benne van) még akkor is ha maga az engine leszabályoz az elavult megoldásaival. Az engine igen erõs korlátai lerontják a lehetséges max teljesítményt de ettõl még nagyon is túlszárnyalható a kérdéses 300-as csatalétszám ami neked problémát okozott.
Nem szabad elfelejteni, hogy az alap m&B nem tudja kihasználni a többmagos procikat rendesen és vannak egyéb nyûgjei a fejlettebb videokártyákkal is amiket szintén nem tud rendesen kihasználni és ez jelentõsen be tudja határolni a lehetõségeket. Pont emiatt egy régebbi, gyengébb konstrukció speciel stabilabb mûködést eredményezhet a régebbi programoknál mint egy új, csilli-villi csodamasina (a 8600GT kártyámmal ment a fenti harci létszám, de a HD6670-esemmel, ami erõsebb, újabb és jobb teljesítményû, nem tudom szétesés nélkül én sem 300 fölé vinni a csatalétszámot, más meg nem változott már hosszú hosszú ideje a gépemben amiben még mindig egy stabil, erõs kétmagos proci dübörög meg 4 giga memória).

Na ezek mind nagyon jó ötletek, ismét köszi.

Mondjuk eddig is alapítgattam lovagrendeket olyan városokba ahol nem volt, csak más céllal. Az így összegyûlt katonákat néha elvittem magammal harcolni, hogy megnézzem hogy szuperálnak élesbe. Persze csak olyat alapítottam amihez nem kellet gem.
Nem is tudtam hogy viszony növeléssel jár.

Én alapból Sarleon frakciót választottam, mikor elfoglaltam az elsõ várat már el volt döntve hogy Rocc rendem lesz.
Na most akkor asszem azt fogom csinálni, hogy még a meglévõ rendeket is feloszlatom, és minden városba RoCC rend lesz😊
Kérdés hogy kell-e hozzá pénzen kívül valami. Egyes rendek csak a hozzájuk tartozó városba lehetnek, lehet hogy emiatt nem lehetséges a terv.
Nem a gép nem bírja, hanem az engine. Nálam az alap M@B még 300 embert épp elbír, de már úgy eléggé lóg a bele. Ha feljebb tolom, mindenféle grafikai hibák jönnek elõ. Nem szimplán belassul, hanem darabokra hullik.

Sokáig én sem használtam ki a patrol-ok, lordok és várak/városok steward-jainak pletykáit pedig ingyen vannak, többen vannak mint a kocsmák és általában az adott területen problémát okozó dolgokról szólnak a híreik. Így például az adott területen elõkerülõ minor faction seregekrõl, azok vezetõirõl meg egyéb veszélyekrõl.

A lordok mondjuk idõnként nem hajlandóak dumálni, mondván nem foglalkoznak piti pletykákkal, de ettõl még érdemes minden szembe jövõ egyént megkérdezni, hátha befut valami jó kis infó ami miatt a 4 nagy minor faction egyike megerõsödik és jön egy seregük.

A gyors viszonyjavítás végett szerintem mielõtt átadsz valakinek egy várat, húzz fel benn elõtte ott is egy RoCC rendet, ezzel javítva a viszonyon, majd utána lepasszolhatod.
De ugye ehhez Sarleon-t kell saját formádnak választani (potom 100K aranyért ezt aztán meg lehet változtatni).
Én ezt csinálom alapjáraton, hogy ahová lehet mindenhová felhúzok egy rendet ami nem igényel kavicsot (zseton van dögivel a sok harcból, az elfogott nemesek váltságdíjaiból és a kereskedelembõl) így rengeteg helyen mászkálnak kisebb-nagyobb lovag csapatok amiket persze le is vernek majd, de nem baj.
Így lesz belõlük rab akit ki lehet szabadítani és ezzel növelhetõ a létszáma a spec egységeknek. 😊

A feladatcsinálgatást ritkán végzem mert nem túl hatékony módja a viszony javításának, bár arra jó, hogy ha túlteljesítem nagy mértékben (több mint kétszeresen) az elvárt Xp szintet akkor adhatnak azonnal pár lovagot és kísérõt a helyi kontingensbe vagy elindítanak egy nagyobb létszámú járõrt, de ez ritkán történik meg (igaz akkor nagyon jól esik a dolog).

Egy másik módszert is javaslok ha sok RoCC lovagot akarsz. Sarleon seregekkel összecsapva utazz kimondottan a nemeseikre (a lovagot már nem lehet betoborozni mert 45-ös szintû, de a nemeseik és squire-jeik biza lazán behúzhatóak a rablistáról) és szedd ki õket zúzó eszközökkel (ha nem akarsz túl közel menni akkor blunt tip lance príma megoldás vagy a griffon knight-ok használata akik el vanna klátva zúzó eszközökkel). Ezzel a módszerrel, nem tömeges mértékben, de eléggé fel tudtam pörgetni a létszámot a kérdéses lovagokból magamnál rövid idõ alatt. Az elfogott nemeseket és squire-öket nem adtam el rabnak, hanem lepakoltam egy váramban és ott gyûltek szépen. Azt adott létszámnál betoboroztam õket és mehetett nekik a képzés lovaggá. Onnantól meg irány egy rend és átképzés.

Ha a felbérelhetõ nemesek alatt a noble recruit-ot érted, ahhoz saját királyság kell (tehát nem hûbéresdi), legalább egy vár ahol a training ground fel van húzva és akkor majd a helyi steward-dal beszélve a war room opcióban fel tudod venni pénzért a nemesi rekrutákat.
A saját királyságra meg azért van szükség, mert az általad választott királysági forma dönti el (a minisztereddel vagy ha egy companion-t netán a nejedet állítottad erre a posztra akkor vele beszélve elõjön a királysági forma választása és ott dönthetsz hogy sarleon, ravenstern, fiersdvain, D'shar, empire avagy pendor hagyományokat akarod követni és ennek megfelelõen tudsz majd a falvakban toborozni és ennek megfelelõ nemeseket vehetsz fel), milyen típusú noble alapegységet kapsz. Ez a különféle order egységek miatt nem mindegy, mert bizonyos order-ek egységei csak bizonyos nemesekbõl állíthatóak ki.

Vár szerzése egyszerû. Odamész és megostromlod majd elfoglalod. Ennyi. 😊
Hûbéresként meg nyalni kell a királynak, részt venni az ostromaikban és reménykedni hogy neked adja az elfoglalt várat. Más mód nincs rá. Ellenben ha saját magad vagy, akkor azt a várat és várost szerzed meg amelyiket csak akarod, de hûbéresként nem így mûködik a dolog. Ott majd a királyod dönt a dologról. Biztosíték meg nincs rá. Több dologtól függ ki kapja a várat. Egyrészt beleszól a karaktered renown és honor pontjainak száma, beleszól hogy mennyi és milyen földterületed van, hogy mennyire vagy jóban a királlyal és az õ spanjaival. Ezek összessége határozza meg ki kapja a megszerzett területet és ki kap csak pénzt.

Kösz a tanácsot.
A helyi vezetõkkel sose szoktam ilyesmirõl beszélni, ez lehet a gond.

Azért akarom feltornászni a viszonyt a RoCC renddel, hogy minél több lovag spawnoljon a fõvárosomba, épp most szereztem meg Lariát.
A játék elején már beléptem a Windrider rendbe, és a küzdelem során vettem észre hogy valami gond van velük. Fura is volt hogy olyan könnyû volt elintézni õket, mintha birkákat henteltem volna. Aztán vettem észre, hogy már nem számítanak ranged egységnek, és elpártoltam tõlük. Velük 66 a viszonyom, lassan elérem ezt a szintet a RoCC renddel, de a lovagrendbe lépést már ellõttem, és nem fogok emiatt új játékot kezdeni.
Az adott egység szintje számít. Ha a modban a zsoldosok alacsony szintûek akkor naná hogy olcsóak, de amint egy velük azonos szintû egységgel veted össze a költségeiket kitûnik hogy biza drágábbak. Ez egy hardcoded dolog az engine-ben.

A right to rule-t mindenképp tornázd fentebb mielõtt saját birodalmat akarsz. Küldd el az összes hõst küldetésre, azokat is akik nem kellenek a csapatba, küldetés után elbúcsúzhatsz tõlük. így össze lehet gyûjteni vagy 60 rigt to rule pontot, meg nõsülj is meg.

Ha nagy bevételt akarsz, akkor majd ha elkezdesz foglalgatni, a várakat és falvakat add oda a lordojaidnek, csak a városokat tartsd meg, így lehet a legtöbb bevételt csinálni.
Nálam ezzel sem volt probléma. Ugyan nem gyakran, de havi szinten 1-2 sereg lejön (ebbe beleértendõek a zsoldosok is akik a királyok mellé szegõdnek). Én általában hagyom õket tevékenykedni hogy minél tovább erõsek maradjanak és a seregeiket nem macerálom csak az apróságokat szedegetem ki. De ez a korábbi verziókban is így volt. A spéci, neves seregeken kívül alig voltak alap seregek. Ha számot akarsz növelni akkor ne csak a kocsmákat járd, hanem minden várba és városba menj be és beszélj a helyi fõnökkel, kérdezd pletykákról. Ingyen ad infót ahogy a lordok is és a járõrök is és az õ pletykáikra gyakorta van azonnali spawn ha már elég hír összegyûlt és bizonyos erõszint felett van a kérdéses frakció.

A nagy sereg verése ráadásul nem jelent több xp-t a rendbeli feladatok szempontjából, mert az a legyõzött csapatokat, nem pedig a létszámot veszi alapul. Szóval nem a nagyokra kell rámenni hanem a kicsikre. A jatuk pedig már jóval szétszórtabban kerülnek "ledobásra" nem csak a nagy placc közepe környékén, de fenn a hegyekben is és közvetlenül Poinsbruk alatt is jelennek meg csapataik amik nem a nagy pusztaság felé indulnak el. Én elég gyakran be szoktam futni kis csapatokba még Ravenstern környékén is vagy fenn Poinsbruk felett a havas hegyvidék csúcsainál ahol a mistmountain banditákkal bunyóznak.

Emellett miért fontos neked ennyire, hogy a RoCC rendnek feladatokat csinálj? Ha belépsz hozzájuk vagy új rendet generálsz nekik azzal sokkal nagyobb fejlõdést érsz el mint a feladatokkal (egy új rend az 10 pont javulást hoz, míg egy feladat, attól függõen mennyivel teljesítetted túl, 2-4 pontnyi javulást jelent így átlagban 3-4 feladat után vagy ugyanott mint egy belépés vagy új rendház alapításával).

A Floris modban a rablóktól szabadítható egységek közt van egy gyalogos ami asszem 3-as vagy 4-es szintû, és nem is lehet tovább fejleszteni. A nevét sajnos nem tudom. A szintjéhez képest egész elfogadható a felszerelése is. Volt olyan hogy 100 ilyen egységet szabadítottam ki egyszerre, szóval van belõle elég, háború után könnyen rendezhetõ a meglévõ városok védelme. Ennek az egységnek a fenntartása alacsony, ezért mindig ezekbõl gyûjtöm össze az õrséget. Én a városokat szoktam megtartani magamnak, és mindegyikbe rakok 80 katonát.
Ez arra pont elég hogy egy lord egyedül már ne akarja megtámadni, nagyobb védelem már felesleges lenen, mert ha egy ellenséges marshall összehívja a sereget, úgyis megtámadná ha 1000 védõ lenne benne.
A fõsereget és az utánpótlást is a fõvárosban szoktam tartani, ide felesleges extra védelem, mert ha magammal viszem a sereg javát, még úgy is a fõvárosnak szokott lenni a legerõsebb védelme.