Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ismét nekiálltam a Pendorral játszani. Nem siettem el a dolgokat a 360. nap környékén tartok. Sikerült megalapítani a saját királyságomat. Az idõzítéssel szerencsém volt a D'Shar fejedelemség hanyatlóban van és az egyik várukat sikerült megszereznem. De csak ennyi és itt megint elakadtam. Ráadásul feleségem sincs mert még megszöktetni se tudtam egyiket se.
D'Sharnak már csak egy városa van Torbah, azt a 260 fõs seregemmel nem tudom bevenni. De az Empirenek sikerülni fog mert velük is háborúban áll D'Shar. Ha D'Shar frakció megsemmisül (amire jó esély van) nem tudok mit csinálni. A másik 4 frakció sokkal erõsebb. Egyenlõre nem támadtak meg, de ha hadat üzennek egy hadjárattal biztosan elsöprik a váram helyõrségét a seregemmel együtt. Emiatt nem merek más királyságot megtámadni és gyengébb városokat/várakat megtámadni. Próbáltam d'shar nemeseket átcsábítani de egyik se állt át és egyikkel se volt olyan magas a viszonyom, hogy foglyulejtésük után vazallussá tudtam volna tenni õket. Az egyik társamból tudnék nemest csinálni, de még mindegyikre szükségem van. Vagy a pontjaik miatt vagy mert jó harcosok és kedvelem õket. Mondjuk egy régi társamat újra felbérelhetném a fogadóban és belõle csinálhatnék nemest. Akkor plusz egy sereg van az oldalamon. Frederickbõl csináltam nemest de kezdetben csak 70 fõs serege volt. Lehet pár hét múlva neki is nagy 150-200 fõs serege lenne, de ezután nem folytattam, annyira hogy el se mentettem. Kibõl érdemes hadvezért csinálni, melyik kezd eleve sok katonával?
Aztán még van négy darab qualisi gemem. Az is megfordult a fejemben, hogy azokkal felbérlek noldor íjászokat Electraiból és azokkal talán sikerül megvédenem a váramat. De gyanítom, azzal a +60-70 noldor íjásszal se lenne túl sok esélyem a több mint 2000 katona ellen. Ilyen helyzetben mit érdemes csinálni, mit javasoltok?
Aztán vannak olyan dolgok amiket nem értek. Nem tudok létrehozni Knight of the Dawn rendházat. Nálam van Roland, van gem és pénz is és persze a pendor hagyományt választottam. Csak arra tudok gondolni, hogy nem elég jó a viszonyom ezzel a renddel. Mekkora viszony kéne?
Hogyan lehet pendor nemeseket szerezni? Mert sikerült létrehoznom a Kinght of the Griffon rendet és néha kapok griff lovagokat vagy retainereket. De pendor nemeseket nem azok nem spawnolnak le a váramba. Automatikusan átkonvertálodnak griff lovagokká? Vagy hová lesznek? Vagy valahol fel kell õket bérelni mint a recruitokat?
A megoldás az lehet mint pár másik modban ahol szintén jelen van a sérülési rendszer (magyarán skill és tulajdonság csökkenés, vagy éppen az alapból a játékban lévõ paci minõségjavítás ahol lame-bõl némi idõ elteltével lehet csinálni normál lovat), hogy legyen a csapatban legalább egy nagyon jó gyógyító (wound treatment kell erre a célra, a surgery az a troop-ok éeltbentartásához való, a first aid meg csak a csaták közti illetve utáni HP mennyiséget befolyásolja) aki majd szépen, idõvel "összerakja" a csapat tagjait, helyreállítva a skill értékeket. De ehhez idõ kell, méghozzá napok vagy akár hetek is (attól függõen mennyire súlyos a sérülés). Minél jobb és minél több gyógyítód van, annál gyorsabban helyrerázódnak. De ez csak tipp a részemrõl.
De lehet hogy simán csak túl van terhelve a manus azt annak köszönhetõ a dolog (találkoztam már moddal ahol ha túl sok cucc került valakire akkor csökkentek a skill-jei)
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Lenne viszont egy kérdésem..A Hõseim képességei csökkennek, valahol olvastam hogy ki lehet kapcsolni. pl..
Ja és függõ leszel.
Egyébként az én kedvenc single player modom a Pendor, de elsõre nem ajánlom, mert bonyesz meg nehéz.
100 óra alatt szerintem egyszer se játszod végig, én úgy 2000 körül járok tippre. Pontosan nem tudom mert nem rég vettem meg, és csak pár hónapja méri a steam. De más játékokhoz viszonytva az évek alatt tuti megvan a 2000.
De a legújabb warbanddal, és az ahhoz tartozó mindenféle modokkal szoktam játszani. (Pendor, Floris, Brytenwalda)
De mostanában fõképp multizok CRPG-t meg Mercenary-t.
Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...
Általában mennyi idõt lehet/kell beleölni egy menetbe? Nyilván embere válogatja, de úgy nagyságrendben... 10 óra, 40 óra, 100 óra?
A játékhoz nem kell igazából erõmû, elég kicsi a gépigénye szerencsére. Bár egyes modjai már ram-igényesek tudnak lenni.
Kezdésnek, tanulásra a Warband native-ja is bõven megteszi. Azon be lehet gyakorolni az alapokat.
A With Fire and Sword-dal is játszhatsz, abban van beépített sztori is, de sajnos az eléggé kiegyensúlyozatlan és sok téren nagyon eltér a normál M&B játékoktól.
Ha megvan melyiket akarod játszani, akkor szerezd be belõle a legutolsó patch-et (a magad érdekében) és azt használd.
A sztori, legalábbis a Warband és a sima M&B esetében, hogy egy zsoldos vagy akinek célja, hogy hatalmat szerezzen. Ehhez el kell foglalnod az egész térképet és akkor ér véget a játék.
Többnyire ez a következõ forgatókönyv szerint zajlik.
Miután összeraktad a karaktered a kezdetben csak rá koncentrálj a fejlõdés terén, hagyd a csapatokat és felvehetõ embereket máskorra. Járkálj arénákba bunyózni (némi pénz szerezhetõ így, a tournament-eket egyenlõre hagy mert bár nagyon harmatosak az ellenfelek a Warband-ben, azért egy kezdõt így is lazán leabálnak), látogassad meg a training field-et és ott gyakorolj a tréner által neked zavart embereken.
Ezzel jól be lehet gyakorolni a különféle fegyverek használatát, ráadásul a sok harctól maguktól is fejlõdnek az egyes fegyveres jártasságok (csak a profiency értéke, a skill-ek - mint amiylen a power strike - nem).
Minél magasabb egy fegyver profiency értéke, annál gyorsabban tudsz majd vele ütni/lõni és növekszik a sebzése is (nem lesz kiírva a módosult sebzés a fegyver karakterisztikájához). Látni fogsz majd olyan helyzeteket, mikor valaki kezében úgy jár a kétkezes kard mint a motolla, míg te olyan sebességgel csapsz le vele mint egy reumás csiga. Na ekkor tuti biztos lehetsz benne, hogy az illetõ two handed weapon profiency értéke jó magas (plusz esélyesen az agility-je is).
Ha már kellõen gyakorlott a karaktered (5-7 szintû és a fõ fegyvere profiency értéke is 100 fölötti) akkor neki lehet állni kis bandita csapatokat vadászgatni egyedül. Némi pénz és loot be fog figyelni, plusz XP. Aztán el lehet kezdeni keresgélni a kocsmáékban embereket (nem zsoldosokat, hanem nevesített NPC-ket) akiket felvehetsz, magad alakíthatsz és felszerelhetsz. A neten kismillió leírás van ki kivel nem jön ki, mit szeret-nem szeret, így ki tudod választani a csapatot. Ha már olyan 8-10-en vagytok és jól felszerelve, akkor lehet nekimenni a komolyabb ellenfeleknek is. A fejlõdés során mindenkinek taníts pár pontnyi training skill-t (ez minden este ad bizonyos mennyiségû XP-t minden az adott karakternél alacsonyabb szintû csapattársnak és katonának a csapatban).
Ezután el lehet kezdeni tervezni a hódítást. Ha akarsz beállhatsz zsoldosnak ideiglenesen valamelyik király mellé, de akár vazallussá is válhatsz (kiszúrják a szemed valami kis földdel azt utána tedd amit mondanak). Utóbbi esetben lényegében nem magadnak, hanem a királyodnak nyered a csatákat és a sikeres ostromok is õt erõsítik, nem téged. Szóval jobb ha önállóan boldogulsz. Aki nagyon óvatos az általában vazallusként harcolgat, szerez némi plusz területet majd fellázad a királya ellen, függetlenedve tõle. Ám az igazzy férfi az szólóban nyomja (mármint nem segít másnak, magáét dolgozik). <#nyes>#nyes>
Szóval a sereg toborzása majd csak azután kezdõdjön el, hogy megvan a kis elit hero csapatod (õk nem halnak meg, max elájulnak ha leverik õket) és van mindenkinek 3-5 pontja training skill-en, plusz jól ki van párnázva a bukszád. Ekkor nekiállhatsz parasztokat toborozni a neked szimpatikus királyság falvaiból vagy a kocsmákból felfogadni zsoldosokat. Kezdõnek olyan 100 fõ mindenképpen kelleni szokott egy ostromhoz jól kigyúrt katonákból, de valamiért van akinek 200-al sem megy. Ezt majd megtapasztalod. Ha megvan a neked tetszõ sereglétszám akkor irány a kiszemelt vár és támadd meg. Ha épp senkivel nincs rossz viszonyod akkor csapd le az egyik karavánt vagy mászkáló parasztcsapatot ami az adott királysághoz tartozik és máris megjelenik az ostrom opció.
Sikeres ostrom után birtokba veheted a helyet. Ki kell nevez egy minisztert (akár a nejed is lehet miniszter vagy egy helyi lakos - ez utóbbi nagyon kevés opciót kínál - vagy épp az egyik companion a csapatodból). Nála elérhetõ lesz pár opció amivel az államügyeket alakítgathatod. Az adott település /vár/város listájában ekkor jelenik meg az építkezés opció is, amivel új épületeket húzhatsz fel. Ezek adónövelõk vagy egyéb segítséget nyújtanak. Eztán már csak meg kell védjed a birtokaidat (várba/városba tessék katonákat tenni).
Aztán az elõbbi lépést ismételni míg tiéd nem lesz minden. Toborozhatsz (átcsábíthatsz) más királyságokból nemeseket de akár saját companion-oknak is adhatsz földet és nemessé teheted õket (ekkor elveszíted õket mint csapattárs de lesz egy hû alattvalód).
Ha már minden megy már álmodban is, akkor majd jöhetnek a modok. 😊
Hosszú idõ óta fenn van a kipróbálandó listámon ez a játék, de még sose jutottam hozzá. Most itt az idõ hogy tényleg megkukkoljam, de kicsit kaotikusnak tûnik hogy mi-merre-meddig.
Szóval az elsõ kérdés az lenne, mit javasoltok, milyen verzióval esetleg moddal érdemes belekezdeni - figyelembe véve, hogy valószínûleg nem fogom 2x-3x-4x végigtolni (elõször a sima, aztán meg valami kiegészitõ a végén meg vmi mod), szóval sztem ilyen egy-két "végigjátszás a max".
Erõmû van idehaza, tehát az egyetlen szempont hogy melyik változat adja a legtöbb lehetõséget - legnagyobb komplexitást, mondjuk úgy, a legjobb játékélményt (majd legfeljebb sokat olvasok + kérdezek, de inkább belekezdenék egy komplexebb változatba minthogy félúton kiderüljön hogy újat kéne kezdeni mert az alapból sokminden hiányzik).
Ja igen, és csak single only, egyelõre.
en nem lehet a birodalmam nevet megvaltoztatni?mar szinte 2 kiralysag az enyem es a birodalmam neve meg mindig kingdomn of yelbegi
De az is baj ha túl sokan vagytok, és nem harcoltok. A katonák akkor érzik jól magukat ha sok csatád van kis veszteségekkel.
Én azt szoktam csinálni, hogy mielõtt magamhoz veszem a sereget, a hõsökkel elintézek pár rablócsapatot hogy felmenjen a morál, és ha magamhoz veszem a sereget amint lehet harcolok is. És persze nem szabad abbahagyni.
Az elején még biztos nem kell ilyet csinálni, mert akkor még alig vagytok páran, ha meg már sokan vagytok, biztos tudsz foglalni valamit, ahova lerakhatod a sereget idõnként.
Mindig így kezdődik, aztán jön a futás meg a sikítás...
a seregem harci szelleme folyon nagyon alacsony
vettem nekik mindenfele letezo ennivalot de folyton leromlik
mit tegyek?
lirikTENK |XMG Neo 17 (M21), RTX 3080(16GB), i7-11800H, 64GB ram
valaki megtudna mondani hogy a varbol a katonakat hogy lehetne kicsalogatni a szabadba hogy ott harcoljak veluk loval meg minden...<#integet2>#integet2>
Több ok miatt lehet.
Keress olyan szervert aminek a verziószáma megegyezeik a tieddel + native legyen a mod.
Millerke ® BFHU || https://team-simple.org/forum/ || http://bf1942.eu/Servers
Az a kérdésem lenne, hogy valaki találkozott már olyan problémával, hogy interneten nem tud játszani, azért, mert kiírja hogy "unable to connect to server". Rengeteg fórumot átböngésztem már, de egyik megoldás se jelentett nekem sikert. Ugyanaz a probléma mindig.
Mount and blade collection(alapjatek+warband+napoleonic wars+fire and sword)akciosan most kaphato meg 12oran keresztul 9 juro alatt.Na ennyit aztan vegkepp meger ez a nagyszeru jatek.
Fegyverhasználatnál én azt vettem észre, hogy szeretik a legerõsebb fegyverüket használni. Egyszer csináltam olyat, hogy mindenkinek adtam kalapácsot, hogy szükség esetén legyen blunt damage, de fõfegyvernek bastard sword-ot szántam. Ehhez képest mindegyik folyton a kalapácsot használta, aztán amikor lecseréltem a kardot morning star-ra, mindenki egybõl azzal nyomta. Ja és lóháton meg nagyon szeretik a heavy lance-t.
Mondjuk ezek között pont nincs távharcászati fegyver, de a fenti logikám azt diktálja, hogy az AI gyengének találja az íjakat, ha nem használja. Lehet, hogy ha egy bunkósbotot adnék a kezükbe mondjuk egy masterwork war bow mellé, akkor szívesebben lövöldöznének.
Na nem mintha most nagyon lövöldözõssé akarnám alakítani a hõseimet, ez csak egy gondolat.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
A tactics skill viszont összeadódik a lord mivoltuk bónuszaival és a gyógyító skill-ekre pakolt pontok is érvényesülnek (már amíg a lord Hp-ja nem csökken 25% alá a harc utáni állapotában).
Ugyanígy ki tudja használni egy lord is ha van neki pathfinding skill-jén pár pont (sokat fog számítani) meg a spot-on. Magyarán gyorsabban mozog a seregével és messzebbrõl észleli a banditákat, idegen seregeket és egyéb zavaró tényezõket.
Elsõsorban azonban a harci tudása a fontos ahogy uwu is említette. Erõ és közelharci tudás legyen jó magas, sõt pár pont azért elfér az agility-n is (hiába van íja, az AI csak ritkán fogja vele azt használni és inkább közelharcot erõltet). Ha marad pár szabad pontja a lovaglás+power strike+iron skin+pajzs maximalizálás után, akkor lehet növelni a gyógyító tudományát (elsõsorban a surgery-t, a first aid tulajdonképpen hanyagolható) és esetleg a pathfinding+spot ismereteit, némileg a tactics-ot (4-ig elég, ahhoz hogy jelentõsebb elõnyt szerezz efölött az érték fölött ahhoz 10-es skill kéne) és esetleg az engineering-et (ha elzavarod ostromolni számítani fog a skill értéke annyiban, hogy elõbb megkezdi az ostromot és így kevesebb ideje lesz az ellenfélnek reagálni, ez is megfelel úgy 4-es értéken bár a 6 sem rossz).
"A fórum nem arra van, hogy megmutasd, hogy te mennyire királycsávó vagy, hanem hogy építő jellegű hozzászólásaiddal segíted mások információéhségét."(amatőr)
Native-ban már nem tudom hogy van ez.
A harci skillek meg a felszerelés viszont igen. De ez is csak annyiban, ha közösen vagytok egy csatába, jobb ha nem egy parasztlegény "erõsíti" a sereged. Azért nem olyan rossz ám egy kigyúrt lord. Strenght meg agility kell neki. Az én elvem, hogy minimum legyen neki lova, meg valami jobb páncél.
Native-ban egyébként alapból kapnak páncélt, de modoknál általában neked kell intézni.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
A válaszokat elõre kösz!
de ne a lotr ot. a warswordot találtam még ami hasonló, de régebben volt vmi ami nagyon tetszett, csak nem volt akkor idõm ezzel foglalkozni, most meg már nem emléxem mi volt