30
-
janez132 #30 Ime,egy feltételezett vizfolyás 2001 - 2005 közötti időben.
http://www.msss.com/mars_images/moc/2006/12/06/gullies/sirenum_crater/index.html
. -
janez132 #29 http://www.msss.com/msss_images/index.html -
janez132 #28 A Mars tanulmányozása fényképeken :
http://www.msss.com/msss_images/index.html
. -
janez132 #27 Itt egy lnk,mely szerin 3,6 milliárd évvelezlőtt a napszél "elfujta" a Mars atmoszfërajat,a benne levo vizparaval egyutt.
Mostanra viznek nyoma sics,tisztan szëndioxid talalhato.
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEM75BADFZD_0.html
. -
janez132 #26 Viz jelenléte ?
Kivételes esetben,ha egy nagyobb jégmeteor becsapódott valaha.
Az ütközés okozta felhevülésben a vijég elolvadt,részben elpárolgott,de ott helyben a mélybe szivárgott,igy nyoma sem maradt.
A "MOC" kutatások rengeteg fénykép-felvételén csupán egy esetben állitották a tudósok,hogy viz által létrehozott mederszerű képződményt véltek látni.
A képet figyelmeseben nézve,mégiscsak a kráter peremén kezdődő kőomlás gratját láttam,a legördülő kövek által létehozott csatornát és végül a kráter mélyében a felhlmozott kőtörmeléket,lejjebb pedig sik tájat,homok-dünékkel.
Tehát tipikus sivatagi erózió,a naponkénti lehülés és felmelegedés okozta dilatációs repedezések,felaprózódások.
Sajnos,a NASA egyes tudósai a pénz fogytán,kegyes csalással,a kassza felnyitása végett reménytkeltő állitáskat engetek meg maguknak. -
Epikurosz #25 Badarság?
Ehhez képest már tucatnyi tuti mérés igazolja a vízjég jelenlétét, sőt, nagy tömegű j.létét. -
janez132 #24 #"A szárazjégnek sokkal alacsonyabb hőmérsékletre, megközelítőleg -125 Celsius-fokra van szüksége, mint az északi-sark vízjegének"
Vizjég a Marson ???
Badarság.
Kizárólag kristályos CO2 létezik.
A Mars egy óriási,hideg szahara.Semmiféle vizi erózió nyomai nem láthatók.Kizárólag kőomlások garatjai,csatornái és kőhalmai láthatók a kráterek meredek oldalain.
Valamint homok-dünék,porhalmok,futóhomok vándorló "barkán"-jai. -
Caro #23 Jó, de ez földi légnyomásra vonatkozik. -
LowEnd #22 mondjuk a -125 százhuszonötös számrendszerben megközelítőleg egyenlő -78-al....
-
LowEnd #21 "A szárazjégnek sokkal alacsonyabb hőmérsékletre, megközelítőleg -125 Celsius-fokra van szüksége, mint az északi-sark vízjegének"
Csak ezért.... -
Caro #20 -78, de a Marson elég hideg van :) -
LowEnd #19 a széndioxid nem minusz 80 fok környékén szublimál? (lehet rosszul emléxm) -
Caro #18 Nem tudom, mit paráznak, nem kéne sok atomot nyomatni bele, hogy felolvasszák azt a jeget. Van itt a Földön elég. 100 évig sugárfertőzés, de az még mindig kevesebb idő. -
#17 A felső két kép erőteljesen emlékeztet egy-egy adag csokifagyira, bár lehet, hogy pont a szén-dioxiddal hűtött verzióról készültek. -
#16 A hőmérséklet lehet h. oké, de űrruha nélkül meghalsz a nyomáskülönbség miatt. -
eke #15 Na, ezekkel már szép kontrasztos képet kapsz....
Bár azé az én Zeiss orthóim se rosszak...mind az óbor. Én most tájékozdóm a Yolo távcsőről. Majd, egyszer talán összehozok egyet(152/1545 Berente Béla által csiszolt tükörrel, saját gyártmányú Newton) -
Cat #14 látom nemérted
ha kiszabadul a jégsapkából a széndioxid, az a Mars nagyarányú felmelegedését idézi elő, azaz ŰRRUHA NÉLKÜL, egy légzőpalackkal ki lehet majd menni a felszínére - ugyanugy mint pl. most a buvárok. -
#13 A mars kb. október 10-től már látható az égbolton, észak-kelet felé. -
#12 eke: Van egy 10 illetve egy 20 mm-es barium, egy 7,5 mm-es Plössl és egy synta gold line (wide angle) 6 mm-es okulárom. Ezeket használom meg van egy barlow kétszerezőm.
Esrohnoil: szombat 22:00, virgo csillagkép, koordináták: RA 12:36 01 DEC -2d 16 23, kel 15 óra 31 perckor nyugszik 03 óra 20 perckor, fényessége -2,2 magnitudó, de ennél sokkal egyszerűbben: kimész az udvarra dél-délkelet fele fordulsz,felnézel az égre és a holdtól nem messze van egy marha fényes csillag, na az a jupiter. Nagyon fényes és nagy úgyhogy könnyen befogod azonosítani. A koordinátákat egy progi segítségével adtam meg nem én vagyok ilyen agytröszt, de annélkül is nagyon könnyen rájössz melyik. A szaturnusz is látható de már lenn lesz a nyugati horizont fele, és nem ilyen fényes és nagy úgyhogy azt nehezebb megkülönböztetni egy csillagtól. Remélem megtalálod, kellemes nézelődést. -
vegesm #11 egyébként elmagyarázná valaki, mit jelent, hogy 0 fokkal dőlt meg? -
vegesm #10 CO2-ért Marsra menni? van a földön is elég... -
Caro #9 A mars légkörének is több mint 90%-a szén dioxid. Csak a nyomás kb. századrésze a földinek. -
Cicero #8 Láttam a Spektrumon egy műsort, és abban azt mondták, hogy ezekből a jégsapkákból akarják majd előállítani az oxigént (CO2). Hát kiváncsi leszek, ha majd eljutnak egyszer oda, akkor "hol" lesznek már azok a jégsapkák :))) -
eke #7 Milyen okulárt használsz?
-
#6 A Jupiter most merre található? -
Fili #5 Szoljatok mikor mehetek sielni addig szerzek egy jegyet a Nasanál. Meg egy odavalo siruhát. -
Flashy #4 biztos terraformálják az élienek -
#3 Érdekes cikk. -
#2 Majd december környékén meglesem, úgyanis asszem csak akkortól látható tőlünk az égbolton, most a jupiter ami betölti az égboltot, a szaturnusz már nagyon elcsúszott nyugat fele, úgyhogy addig az előzőt nézem. (figyelő: Skywatcher Newton 150/750) -
#1 hmm...