9993
  • [NST]Cifu
    Kis költségvetés -> kényszerhelyzet -> olcsó, de nem garantált megoldások keresése és alkalmazása.
  • Gorvik #67
    Azért beszarás.
    2005-ben élünk, modern technika, meg minden, erre egy szar szovjet rakétával lövettetik fel a napvitorlát.
    Az ember nem hinné el

qurva életbe
  • _Vegeta_
    Sztem nem az urvitorla a megoldas, hanem a warp hajtomu. :DDD
    Amugy sajna nemfogok tudni kepet csinallni.. :(
  • Kis-Bob
    Itt az űrvitorla!!! Hajrá,talán alkothatunk valami egészen sikereset!!! És az is jó, hogy magán-finanszírozású.
  • Zsolo007
    /off

Szívesen
  • _Vegeta_
    Igen jo vagyok angolbol, csak biztos a faradtsag.
    Erettsegim 4es lett tavaj, sorozatok, filmek is mennem angolul hellyel-kozzel.
    Csak van egy veszelyes tulajdonsagom. Figyelmetlen vagyok es kapkodom.
    Na kosz h szoltal megint. :)
  • Kis-Bob
    Az agriáról egyből ez jutott az eszembe... Sebaj.
  • [NST]Cifu
    OFF

Nem, a Bop.agria.hu-t Neuro csinálja, illetve mostanság nem, mert nincs rá ideje, én csak a cikkeket szállítottam. ;)
  • Kis-Bob
    Te egri vagy??? Egerbe jártam középsuliba. "http://bop.agria.hu"-ebből gondolom.Vagy csak szerkeszted ezt az oldalt??
  • Kis-Bob
    Elbeszéltünk egymás mellett. Mindketten ua mondtuk, csak én megemlítetem egy választási lehetőséget. De egyébként amit én mondtam, az túlságosan idealista, tehát manapság lehetetlen lenne.
  • Kis-Bob
    Én teljesen egyet értek veled :D Amit én írtam, az csak egy lehetséges válaszút.
  • [NST]Cifu
    A.: Ez első sorban pénz kérdése, mégpedig nem kevés pénzé.
    B.: Az A. pontban vázolt ok miatt civil cégek csak visszafogottan vannak jelen, hiszen jelentős befektetésre volna szükség, ugyanakkor kalkulálható bevételekkel nem igazán számolhatunk, legalábbis nem olyan mértékűekkel, amelyek alapján várható a befektetett pénz megtérülése. Magyarul jelenleg civilként szinte biztos anyagi bukás ebbe beleszálni.
    C.: Az A. és B. pont értelmében maradnak az állami kezdeményezések, ahol viszont a politika dönt. Jelenleg viszont nincs politikai kényszer az űrkutatás felfutattására, az emberek többsége jól megvan nélküle is, ugyanakkor politikai oldalról a pénzt lehet olyan célokra is elosztani, amelyek politikailag kedvezőbb fogadtatásban részesülnek. Emiatt az állami űrkutatás legnagyobb részben preztizs.
  • Kis-Bob
    Igaqzad van, de a versenyt is el kell kezdeni valahol. Ez olyan, mint az ATI meg az Nvidia esete. Elbambáskodott az Nvidia és az ATI meg lecsapott. El tudnék viselni egy ilyen változást itt is.
  • [NST]Cifu
    Nincs verseny. A NASA még mindig a legkomolyabb űrkutatási szervezet, hozzá képest az ESA és az Orosz űrkutatási hivatal együttesen is kevés. Az ESA-nak még csak hosszú távú tervei sem nagyon vannak, az oroszoknak meg tervei ugyan vannak, de pénzük, na az nem nagyon (vagy nagyon nem). Kína egy rükvercben, lejtőn felfele haladó lajhár sebességével "teper" ilyen téren, Japán is visszafogott, a "futottak még" országok, mint India, Brazilia, Izrael, Dél-Korea, stb. pedig nagyon-nagyon a kezdeteknél járnak még, ráadásul sokszor kifejezetten a katonai célú alkalmazás kerül előtérbe (pl. Izrael)...

Szóval ha meg nincs verseny, akkor meg hova siessenek?
  • Zsolo007
    /off

ÖÖÖÖÖÖ...szívesen, de figyelj csak: "Were no one has gone before."
    A were-ből kimaradt a H talán így: Where :)))

Úgytűnik már túl késő volt, éjfél után már aludni kell!.....(mellesleg tudsz angolul?)

• _Vegeta_
    Igaz. Nemszabad egy neprol igy beszelni. De az a velemenyem barki kerulne vezeto pozicioba ott mindenki igy gondolkodna.

zsolo007: Koszi az eszrevetelt, termeszetesen where no one has gone before akart lenni, de elirtam es marhara nem szurt szemet. Megeccer kossz az eszrevetelt.
    Egyebkent avatarombol kiderult h van vki kozom a startrekhez. ;)
  • Zsolo007
    /off

Vegeta, boccsáss meg hogy kötekszem de szemet szúrt valami: mégpedig az idézeted:
    "When no one has gone before." A logódból azt veszem ki hogy ez Star Trekből származik....A probléma a következő: a When szócskát ki kellen cserélni Where-re és akkor 1. lenne értelme a mondatnak 2. Megfelelne annak amit STben mondanak...

Abban az esetben ha valamiért direkt módon írtad ezt akkor bocsáss meg nekem.

És persze a többiektől is elnézést az Off miatt....
  • Gorvik #51
    Asszem tudom melyik szó az...

De azért ne keverd a politikát a hétköznapi emberkkel. Nem érdemlik meg
  • _Vegeta_
    Csak kizsakmanyolnak mindent amiben penz van. Lenne rajuk egy jo szo h mik, de nyomdafesteket nem tur ez a bizonyos szo. :) (nem vulgaris egyebkent.:))
  • Gorvik #49
    Jaja, ebben egyetértünk
  • Kis-Bob
    Persze, hogy politika! De ha látják, hogy Európában tényleges lépéseket tesznek, akkor ők is belekényszerülnek egy innovációba.
  • Gorvik #47
    "Mars-utazás körül felröppent ígérgetések."
    Az csak politika. Bushnak kellett mondania valamit, elővette a marsot. Sajnos nem komoly.
  • Kis-Bob
    Egyébként minden versenyben jót tesz a résztvevők közötti hasonló erőviszonyok megléte. Talán a NASA-t is egy kicsit gatyába rázná, ha látnák, hogy itt "keleten" (:D) egy komoly összefogás van készülőben, ami esetleg veszélyeztetheti a hegemóniájukat. Az amcsik túlságosan is beképzeltek ahhoz, hogy egy ilyen dolgot csak úgy szó nélkül elviseljenek. Lásd: a Mars-utazás körül felröppent ígérgetések.
  • Gorvik #45
    Igen, a politika...

De azért jó lenne egy szövetség. Még egy ideig álom marad.
  • Gorvik #44
    Te tényleg nem szereted az amcsikat.
  • _Vegeta_
    Mert nekik csak olaj kell.. Na jojjon csak az az ido amikor mar nem koolajjal fognak menni a jarmuvek.
  • [NST]Cifu
    A probléma a NASA-val a megbizhatattlanság. Az ISS nagyon ambiciózusan és látványosan épült fel, egészen 2000-ig egy szó sem érhette a NASA-t, hanem inkább az Orosz fél pénzhiánya okozta a problémát. 2000-ben azonban politikai váltás jött, és hirtelenjében az ambiciózus program (állandóan lakott, 7 űrhajós személyzetű űrállomás) árnyéka lett egykori önmagának az által, hogy a Bush-kormányzat leállította az amerikai lakómodul és a CRV (X-38) programokat. Vagyis jelenleg legfeljebb 3 fő űrhajós tartózkodhat az űrállomáson tartósan, amit azonban az STS-107 balesete miatti űrsiklóstop miatt tovább redukáltak két főre. Ezzel csak az a baj, hogy másfél ember munkája kell az űrállomás karbantartására, tehát szinte nem is marad idejük tudományos munkára...

Ezek mellett is vannak még rossz ízű emlékek például közösnek indult űrszonda projectek, amelyekből az USA kiszált, stb.
  • Gorvik #41
    Nem feltétlen igaz az a bizonyos amcsi felfogás.

Sok fejlesztésük van, amibe bekapcsolódva jobban járnánk, mintha a Ruszkikat
    pénzelnénk. Sok mindenben nagyon el vannak maradva (mármint az oroszok). Mondjuk nem tudom, hogy az ESA pontosan milyen projekteket tart fenn, de pénz itt lenne.
  • _Vegeta_
    Azon leszek.. legalabbis mindig is ezt szerettem volna, most megvan hozza a "kezdetleges technikam" csak vhogy meg kene oldani. :)

Kis-bob: Abszolut egyetertek veled, nagy osszefogas kellene, de az amerikai felfogas ezt soha nem fogja megengedni. :(
  • Kis-Bob
    A fórumban olvastam valahol, hogy mi lenne, ha a NASA és az ESA összefogna. Én ezt nem tartom túl jónak. De ami jelenleg is zajlik, hogy támogatjuk az oroszokat, az már kifizetődőbb. Nehogy valaki komcsi jelentést társítson a véleményhez! Csak gondoljunk bele! Az oroszoknak valóban szükségük van a támogatásra, így egyenrangú félként kezelnének. Az amcsik csak a saját malmukra hajtják a vizet. Nem beszélve arról, hogy a távolság-költség arány sokkal kifizetődőbb, ha Eurázsiában maradunk. Egyéblént lehet, hogy csak az USA ellenességem beszél belőlem...
  • Kis-Bob
    örülök,h szép számmal érkezett hozzászólás a témához. Bár sok hozzászólásból az jön le számomra, hogy nektek úgy tűnt, hogy én szkeptikus vagyok az űrkutatással kapcsolatban. Hát most közölném veletek, hogy ez téves. A témát azért kezdtem, mert sokan mondták nekem, hogy minek erőltetni az űrkutatást, én meg nagyon bepöccentem. Kezdtem azt hinni, hogy az emberek nagyobb része így gondolkodik. Azért jó tudni, hogy ez nem így van.
  • Gorvik #37
    Ja, ok. :(
    Mindenesetre ha tudsz képet csinálni, feltétlen rakd ki! :)
  • _Vegeta_
    Leirtam, h teknikai okok miatt nem tudtam kepet csinalni. :(
    Vhogy ra kene erositeni a digit a telcso-hoz, de fogalmam sincs hogy.:)
  • Gorvik #35
    Vannak képeid? Nem rakod ki?
  • _Vegeta_
    Sziasztok!

Eljott a nyar ideje elovenni a tavcsoveket es furkeszni. En is igy tettem, van egy ilyen kisebb amator tavcsovem, azzal szoktam nezelodni, a hold nagyon szep ilyen jo idoben, probaltam fenykepezni is de vhogy hozza kene erositeni a digit h ne remegjen egyaltalan. :(
    Viszont megtalaltam a jupitert es ennek nagyon orulok, mert amikor itt volt a marskozelseg nemigazan tudtam beloni a marsot. :(
  • tomcat1
    Honnan szeditek a képeket?
  • TommyC
    Pedig én hallottam a Tv-be...igaz csak egyszer, és azt is nagyon röviden....
    hát igen...:/
  • AnuluWork #31
    25 éve tért vissza Bercike az űrből.
  • Gorvik #30
    Érdekes, pár hónapja már folyamatosan hallom, hogy elhagyta a naprendszert. Kíváncsi vagyok mikor jelentik be újra.
  • haxoror
    28 év repülés után a Voyager1 a héten érte el a naprendszer határát és folytatja tovább az útját a végtelenbe