9993
  • _Vegeta_
    Most mondok valami olyasmit, ami Cifunak biztos nem fog tecceni.

Nemtudni, mivel kiserleteznek bizonyos kormanyok Titokban. :)
  • Zozo76
    A mi eletunkben szerintem tuti nem :(
  • Sanyix
    Hát most elég jó belegondolni mi lenne ha egy ilyen tényleg működne :) "menetrendszerinti mars járat", "kirándulás a pluton", "közeli csillagok meglátogatása" :DD de sztem nem sok esélye van, hogy lesz ebből valami sajnos :(
  • _Vegeta_
    Tudom, vegig ottvoltam es olvastam as sok baromsagot amit irkaltak. Hihetetlen egyesek mi hulyesegeket talalnak ki. :)
  • Prof William
    Nem igen osztja meg... CSak elmondta hogy lehet iylen is... A többi országot meg üsse meg a guta....
  • Kis-Bob
    Az a cikk elég sok port kavart... Megosztja a közönséget. Egy nap alatt több hozzászólás érkezett vele kapcsolatban, mint ezen a forumon kb fél év alatt... :D Egyébként nem altalánosan bevett szokás, hogy a NASA, vagy az USA iyen könnyedén megosztaná a szupertechnikáit. Ezért büdös az a dolog egy kicsit. Bár ki tudja.
  • _Vegeta_
    Azusa a terhajtomu elmeletet teszteli.
  • Sanyix
    Közben 32 órán belül megérkezik a Stardust :) Kíváncsi vagyok sikerül-e a landolás.
  • Kis-Bob
    Irakot már régen meg akarták szállni. Egyszerűen a gazdaságuk igényelte ezt a lépést, hiszen olaj nélük összeomolnának. Egyébként szidhatjuk az USÁt, hogy koholt vádak alapján támadta meg Irakot, de én úgy gonldolom, hogy ha valaki a saját országában el akar rejteni valamit, az el is rejti. Sőt, így még jobban jártak,mivel az USA-t számtalan vád éri emiatt. Hogy ez az űrkutatásra mennyire hat ki? Szerintem pont annyira, mint mondjuk egy nyugdíjemelés. Legtöbbször a NASA költségvetését tépázzák meg, mivel ez nem szükségszerű a hétköznapok nyugalmának a fenntartásához. A háború mostanra egyszerű kampányfogás lett. A tényét ellenzik ugyan, de az általa elért gazdaságimutatókkal lehet villogni a választásokon. Bár az még egy kicsit messzebb van.
  • fefe1
  • Sanyix
    És mennyivel tölthetnének az űrkutatásra, ha nem a háborúkra költenének, bár a megszerzett olaj is pénzt jelent ;)
    Azért akármilyen kiforrott technológia, egy rakéta mindíg kockázatot jelent, hiszen egy jó pár tonnás bomba végülis :)
  • [NST]Cifu
    A gond csak az, hogy jelenleg az USA az egyetlen ország, amely komolyabb pénzmennyiséget pumpál az űrkutatásba (lehet az USA-t szídni, meg nevetni a NASA űrsikló-ballépéseit, de tény, hogy az USA többet költ az emberes űrkutatásra, mint a világ összes többi nemzete együttvéve). Ott pedig most feláll a hátán mindenkinek a szőr, ha valaki olyasmivel hozakodik elő, ami még nincs alaposan letesztelve, nem kiforrott, és úgy anblokk a legkisebb kockázati tényező is felfedezhető benne. Szóval ez van. A CEV a jelenleg már kiforrott technológiákra épül, az STS hajtóműveire, gyorsítórakétájára, külső üzemanyagtartályára, és az Apollo-programban gyüjtött tapasztalatokra, csak persze modernebb anyagokból készül, modernebb gyártástechnológiával és modernebb elektronikával.
  • Sanyix
    Ez a cev megin olyan furcsa, szóval olyan mint a 60-as években az apollo-k, csak high tech számítógépekkel felszerelve. Sztem csinálhatnának már egy olyan űrhajó repülő kombinációt, ami kifutópályáról emelkedik fel, felgyorsul, majd ramjet/scramjet hajtóműveket használva, tovább gyorsul és emelkedig, majd újra a rakétahajtóműveket használva pályára áll, majd hasonlóan tér vissza mint egy űrsikló. Így sztem teljesen újrafelhasználható, olcsó űrrepülőt lehetne csinálni, akár a közeljövőben. Bár a marsra egy ilyen tuti nem repülne el, de talán ha egy föld körül keringő űrállomáson újratöltenék üzemanyaggal, akkor a holdra is eljutna. Hmm menetrendszerinti járat a holdra :D szép is lenne.
  • [NST]Cifu
    [center]
    A CEV kabin makettje 6 főre berendezve

A CEV kabin makettje 10 főre berendezve

A CEV program indítási terve

CEV program időrendi tervezete

A CEV program Mars-utazási terve
  • [NST]Cifu
    Azt mondják, hogy az emberek nem mennek moziba. Aláírom, nem érdekelt sem a Harry Potter, se a King Kong. De ha lenne itthon iMax mozi, ezt tuti megnézném 1x-2x:

[center]
  • Sanyix
    Azt mindjárt gondoltam :)
  • _Vegeta_
    Jo optikaval. :D
  • Sanyix
    Ez a kép nagyon ütős. Ez hogy készült? :)
  • Kis-Bob
    Lenyűgöző ez a kép...
  • Kis-Bob
    Ha belegondoltok, télleg van értelme. Ha nem egyeztetik ezeket, akkor előbb-utóbb oda jutnak, mint a VV-ban. Még ha az IQ-juk jóval fölülmúlja ezt a szintet. Azért az ösztönök előbb-utóbb előtörnek, tehát még jobb a kilövés előtt tisztázni, hogy ki is a főnök, és ki mihez is ért és meddig terjed a felelőssége.
  • _Vegeta_
    Ugyan kicsit offtopik, dee...
    Tok szep ez a marsi napfelkelte. :)

#166: Jelentosen lecsokken az alkalmas mberek letszama ha megnezzuk az egeszsegugyi alkalmassagot is. :)
  • [NST]Cifu
    Kényes kérdés, bármennyire is nevetséges, még mindig tabutéma a szexuális szocializáció, pedig egy ilyen szintű küldetésnél erre is gondolni kell. Volt egy felvetése egy tudóscsapatnak, miszerint a jelenlegi, katonás fegyelmű és beállítottságú rendszerről az ilyen évekig tartó misszióknál át kéne térni a törzsi rendszerre. Alaposan kielemezték hogy milyen létszám lenne ideális (ha jól rémlik minimum 7-8 emberről beszélnek, ennél kevesebb fő esetén egy ilyen szintű, hosszú időtartamű elszigeteltség már nehezen kezelhető), és hogy is kéne felépülnie, érdekes párhuzamokkal (törzsvezető - küldetésvezető, sámán - a küldetés orvosa, legalább két önálló egyéniség, aféle "harcosok" - akik a felmerülő problémákat, baleseteket, mentéseket kezelni tudnák, stb.). Nem hiszem hogy egy eféle kezdeményezés bármi hatást el tudna érni a jelenlegi környezetben, de kétségkívűl érdekes tanulmány volt.
  • Sanyix
    És ha az akkor mi van? :D akko ménem alkalmas?
  • _Vegeta_
    En speciel a fizikai alkalmassagra gondoltam. :)
    Tehat: nem szemuveges, nem tomottfogu, stb :D
  • Kis-Bob
    Nem kell izgulni,még nagyon messze van ez az egész. Pláne, ha Bushon múlik. De a Holdpázis talán közellebbinek tűnik/tűnhet. Oda még eljuthatunk, ha megéljük a 80 éves kort.
  • Sanyix
    Hát igen, itt főleg agyilag kell alkalmasnak lenni rá, hogy a hosszú utazás közben a bezártság, és a családjának/nőjének hiánya miatt ne kattanjon be, és mészárolja le a többi legénységet, vagy legalábbis ne elmebetegen térjen vissza az ember.
    Meg persze kell egy kis g terhelgetés is, hogy hozzászokjon, és ne ájulgasson el a felszálláskor/leszálláskor/gyorsításkor/lassításkor fellépő erők következtében :D
  • _Vegeta_
    Csak ugye nem mindenki alkalmas ra. :)
  • Sanyix
    Hát szerintem is jópár ember szívesen bevállalna egy ilyen utazást, ennél nagyobb, fontosabb utazás nem is lesz egy ideig :)
  • [NST]Cifu
    Vannak olyan emberek, akik per pillanat a déli-sarkon élnek apró kutatóállomásokon, ahol hónapokig nincs utánpótlás, ahol nyáron nem kell fel soha a nap, télen meg sose nyugszik le, és folyamatosan fagypont alatti a hőmérséklet. Hidd el, hogy nem jelentene problémát egy Mars-bázis személyzetét összehozni...
  • Kis-Bob
    Szerintem egy kissé a szélsőséget írtad. A Marson elsősorban természti, földrajzi okai vannak, h nem lehet letelepedni, és csak másodsorban társadalmi. Ti. mindig vannak olyan emberek, akik az extrémet is bevállalják.
  • oniel
    namármost kell elöször is genetika meg antigravitocio meg némi társadalmi helyrepofozás.
    ja és körfolyamatokat kell az ürbe felvinni,mert ha nem viszünk olyat akkor egyszer csak elfogy!
    elsö kédéss:mondjuk ha valakinek azt mondanák hogy élhet a marson megvan mindene
    csak egyedül kell lennie és nem jöhet vissza a földre többet.
    ki az aki vállalkozna rá???
    az ember társas lény,és veszélyes önmagára.
    tehát ha nem tud fingani, vagy jot enni ,akkor ideges lesz.(a többiről már nem is beszélek)
    persze ha élvezetessé vagy elérhetelené vagy csupán versenyzésböl indulnánk a cél megvalositására, akkor egészen más lenne a helyzet!
  • palack
    Ja a Mol Rt. már érdeklődik a Titán ügyében!
  • Kis-Bob
    Megint aktuális lett a Kliper... Sajnos negatív hír van vele kapcsolatban. Kár, hogy így kirekesztik az oroszokat. Pdeig már vége a hidegháborúnak. Itt is megkérdem, hogy nem-e tudja valaki, hogy mennyi volt az ESA előző 4 éves költségvetése?
  • Kis-Bob
    Arányait tekintve értettem. Egyébként, ha másra nem, üvegház-gáznak tökéletesen jó :)
  • [NST]Cifu
    A metánt azért használják pár célra, például lehet belőle Hidrogént előállítani. :)
  • Kis-Bob
    A Titánnal kapcsolatban: kár, h a metánt csak alig használja a vegyipar... Nem baj. Sebaj, el lehet égetni :D
  • Arvind
    Hely az űrben több van! De a stabilabb és tényleg közelebb van a nyersanyag, de csak egy darabig...
  • Sanyix
    Hold az kicsit stabilabb, és hely is van rajta, nameg valami nyersanyag is :)
  • Arvind
    De akkor meg minek a holdra, tegyük inkább földkörüli pályára!
  • Sanyix
    Mielőtt más csillagokra vagy messzebbi bolygókra szeretnénk eljutni, addig végre a holdon kéne űrbázist építeni :) nincs olyan nagyon messze, és kicsikét konnyebben szállnának fel róla az űrhajók mint a földről :)