253
  • blackeagle
    Egyetértek ,nagyjából. Nagyon nagyra vannak itt a grafikával ,de csak parasztvakitás és ahogy olvasgatom páran mge is vakultak. hogy hol lesz a linux motorja ilyen ?? Az m$ be se boot-olt még , mikor linux alatt egyszerre ment a 3dfx-es voodoo2 és a riva128 ( alkalmazásokkal tesztelve ) ,ami nem ma volt és az egyik 3dfx-et a másik d3d-t kezel. Ne jöjjenek már itt a hw támogatással ,mikor azt veszem ki ,hogy a drága pénzért megvett AGP-s kértya lassú lesz . Mihez a start menühöz ? Szemét az egész és a cikkhez visszatérve az a fazon se véletlenül fikázta. Ő egy m$ teszter ,gondolom én nem linux hivő és amit mondott az nem véletlen.
  • atlagember
    Én azt írtam, hogy ugyanazt a szolgáltatást. Tehát nem akarok lebutított grafikát, stb., de azt elvárom, hogy ne legyen lasabb ugyanazon a gépen. Ha ugyanolyan sebességgel többet tud, az azt jelenti, hogy hatékonyabb. Ha csak úgy tudja a többet, hogy lasabb lesz tőle, akkor kevésbé hatékony, tehát rosszul írták meg a programkódokat.
  • dez
    Ha tudsz linket, lökd csak nyugodtan, mert én csak olyat találtam, mint írtam, ami egy (file-kezelő) ablakon belül valósította ezt meg. Azaz másolgathattam volna, csak épp nem azt akartam.
  • Equ
    akkor neked az xp is nagyon tetszhetett, a fele akkora boot idejével (2000-hez viszonyítva) a prefetch alapú programtöltésével, kikapcsolható luna-val stb. Ilyen szempontból a longhorn is ilyen lesz (128 megás géppel is menni fog, lebutított grafikával) de igazából ez a userek minimális részét érdekli, ezért kár lecserélni. Lecserélni azért érdemes, hogy az újabb gépek újabb képességeit (5-6 éves lesz az xp mire kijön a longhorn) ki tudd használni a munkád jobb hatkénysága érdekében vagy az újabb programok miatt, amik már kihasználják a longhorn újításait.
  • atlagember
    Számomra akkor jobb valami, ha hatékonyabb!!!
    Tehát, ha ugyanazon a hardveren ugyanazt a szolgáltatást gyorsabban nyújtja.
    Ha ez igaz, jobb lesz az új, ha nem, úgy kár is volt belekezdeni.
  • Equ
    akkor én is, ha egy 0. béta szintű oprendszer tudásával rendelkezne.

De ehelyett kijött olyan bugosan, hogy röhej.
    Használhatatlan VPN kliens? Ilyet még a ms sem engedne meg magának, főleg, hogy már a legelső béták óta benne volt a bug, mégsem javították ki a véglegesben LOL :)))
  • dez
    Az nem system-wide. Szal más programból nem tudom úgy elérni az adataimat.
  • Macc
    Hat ha az OSX hasonlitana a a mostani longhornra, kopaszra tepnem a fejemet:)))
  • atlagember
    Most akkor lesznek áttetsző és elfogatható ablakok vagy sem? (Mert néhány éve még ígértek ilyeneket.)
  • Hamlet
    Átolvastam a hwsw-s cikket. Grafika csicsa stb. Marha fontos mondhatom. 3D-ben forgatható ablak? Áttetsző? Minek? Használni nem lehet semmire, csak jól néz ki max. Inkább bootoljon be 5 másodperc alatt a 20-30 helyett.
  • lowdog
    a design tekintetében :)
  • Equ
    "Volt néhány céges (Microsoft, mi más) fejtágítón, és azt hiszi, ő sz@rta a spanyol viaszt... "

Nem hiszek én semmit, de a pár fejtágító után (meg párezer szakmai oldal elolvasása után) megmutattam már, hogy közöd nincs a windows felhasználói szintnél magasabb ismereteihez. Ami nem baj, csak akkor úgy is nyilatkozzál. (tudod arcot igazítani a mögötte lévő tudáshoz...)
  • lowdog
    "Különben nekem úgy tűnik, hogy majmolják erősen a Mac-et, még design-ben is..."

megnéztem a képeket, háát... :)
    összességében a kék/szürke ablak fejlécek lecserélése világos és sötétszürkére önmagában tiszta OSX-é tette, de például érdemes ránézni a 0510longhorn8.jpg -re... control panel tiszta apple system preferences lett

hát igen, a jobbtól nem szégyen tanulni :)
  • Equ
    " Ez miért is van? Ilyen ügyetlen mindenki, vagy túl komplikált lett volna megoldani? "

Ennek két oka van.
    1. A kutyát nem érdekli a *nixos filerendszerek wines elérése (gyk: az a 10% aki nem wint használ annak mondjuk a negyedét ha érdeli)
    2. Akit érdekel az általában nem ismeri elég mélyen a win-t, ezért van teli a net gagyi közvetett (vö. kernel szintű filter driver) elérőkkel.

Mindezt alátámasztja, hogy pl. read only-ban meg tudták csinálni az ext-ek elérését filer driver szintjén, tehát szó nincs túlbonyolultságról. (azt hiszem, fizetősben van író is)

"Vagy esetleg tévedsz, és a MS nem is akarja, hogy ezt meg lehessen valósítani?"

Szokás szerint te tévedsz, ugye nem kell linkeket adjak, feltételezem google-t tudod kezelni...
  • Macc
    Az egyetlen jo ami torten eddig az a sidebar kukazasa. A HWSW-s cikktol meg nem tudom miert kell ugy elhasalni, ha ilyesmit akartok olvasni, barmely OS technologiai leirasa kozt talaltok hasonlo lenyugozo, lelegzetelallito esszeket az alkalmazott technikakrol. De a kerdes itt, hogy ez hogyan lesz megvalositva. Peldaul nekem ez a Videomemoria swap-flie-ba lapozasa (meg az allitolag erosen ajanlott PCI Express eseten is) nagyon meredeknek tunik... de biztos jol is meg lehet csinalni, en csak szurkolok. (mondjuk felolem 8 bites is lehetne a longhorn, nemizgat)
  • Cicero
    Pfff... a Side bar funkciót gyorsan visszaépíteni és elérni egy MacOS X szintet
  • Zsoltika 007
    Ntfs helyett Reiser lesz az.
  • Zsoltika 007
    Létezik ext3/ntfs plugin a Total Commanderhez. Én azt használom. (Sajnos csak olvasni tud)
  • testerlnx
    >Csalódást keltő a Longhorn
    Kérdés kinek?
    Szerintem az lenne a meglepő, ha valami forradalmi újdonsággal tudnának elő állni a piacon :)
    Túl nagyok már ahoz, hogy ilyen rugalmasak legyenek, innen már csak a lassú elnyújtott elmúlás következik...
    Különben nekem úgy tűnik, hogy majmolják erősen a Mac-et, még design-ben is...
  • strogg
    Valóban.

Bevallom, én nagyon sokat várok el egy rendszertől.
    Nem hiszem, hogy csupal ehetetlen dolgot várnék a pénzemért, de a kb: 15 szempontos listámból a win kb: 6-ot teljesít. Tényleg szeretnék látni egy olyan wint, ami ebből olyan 10-12-öt teljesít. Értek ilyeneket, hogy no registry, olcsóbb, emberibb licensz, több fájlrendszer támogatás, sokkal nagyobb konfigurálhatóság, egy bash szerű konzol, és komoly felszereltség. (pl: legalább egy openoffice szintű csomag másszon fel a def. installal). Ezeket elvárom.Tudom, a wintől ezek elég nagy kérések, de hát kéremszépen. A pénzem kell nekik, hát csinálják meg úgy, hogy úgy érezzem érdemes kiadnom érte azt az összeget. Egyenlőre semmilyen szinten nem azt érzem, hogy a pénzemért kapok is valamit.
    Meg fogom sasolni a végleges longhorn-t, de tartok tőle az én (és nem csak az én) fogalmaim szerint még ez is erős lemaradásban van.
    Az, hogy van benne egy avalon, nem hat meg.
    Az meg végképp nem, hogy nem omlik össze naponta. ez olyan minimum, hogy nem is értem miért említjük meg.
  • Macc
    Jajjj, mar nagyon varom, hogy kijojjon ez a hosszuszarvu. Akkor vegre lesz mirol beszelni. De igy latatlanba nagyon sokat varnak tole egyesek sztem. Tevedjek!
  • strogg
    Én pl számtalanszor elgondolkodtam azon (komolyan), hogyha a unix like rendszerek terjedtek volna el a win helyett, akkor mennyivel lenne más a "természetes" szemlélet.
    Itt gondolok arra, hogy a wines user természetesnek veszi, hogy fertőződik a gépe, és 100 ezer egy irodai programcsomag. Vajon ez más lenne-e?
    Mert azt látom, hogy ami belekerül a winbe, de pl: ismert már egy ideje pl: a linuxból (pl: egyes GUI megoldások) azt most el lehet adni feature-ként. És a felhasználó hasraesik tőle.
    Vajon ez másként lenne-e?
  • dez
    Ha nem vagy már annyira mai gyerek, tudod, hogy a "fejtágítás" nem csak oktatásból áll(t), hanem a hozzáállás formálásából, stb. Azaz, naná, hogy onnan hozta, plusz nyílván megvan rá a hajlama is. "Csak mi tudjuk, mi a jó; aki mást gondol, az csak hozzánemértő senki lehet, sőt, a számtech ellensége - úgy is kell bánni vele, hogy tudja, hol a helye!". (Nem ő az egyedüli itt hasonló "paraméterekkel".)
  • dez
    "az ablakok forgathatóak (megjegyzem nem csak úgy forgathatóak, hanem a GPU fogja őket forgatni tehát gyakorlatilag 0 erőforrásba fog kerülni) az már a te bajod és nem a rendszeré..."

Mit gondolsz, az OS-X-en ez hogy megy már évek óta? Na, hármat találhatsz... És naná, hogy ez is eszik erőforrást, mert hogy a GPU is erőforrás.
  • strogg
    A fejtágítás csak előny:)
    A stílust viszont nem ott tanulta, valahonnan magával hozta :)))
  • dez
    A napokban nekem is szükségem lett volna ext3 partició olvasására. Szétnéztem a neten, és az egyedüli amit találtam, az egy olyan program volt, ami csak magán belül tudta kezelni őket. Azaz nem system-wide-an. Ez miért is van? Ilyen ügyetlen mindenki, vagy túl komplikált lett volna megoldani? Vagy esetleg tévedsz, és a MS nem is akarja, hogy ezt meg lehessen valósítani?
  • dez
    Ne is törődj vele! Volt néhány céges (Microsoft, mi más) fejtágítón, és azt hiszi, ő sz@rta a spanyol viaszt... Meg hogy Bill Gates az Isten.
  • Laci73
    Szia Equ!

Én nem vagyok elhasalva tőle. Az oprendszerek látványos, de nem lényegi eleme a grafika. Van még más is. Ragadjunk ki pár mondatot az általad említett cikkből:
    "(Longhorn Display Driver Model alatt)...nem fognak gyökeresen eltérő képességekkel rendelkezni a különféle gyártók által kapható kártyák sem..."
    Ami szerintem azért is érdekes, mert a hw-gyártók direkt törekednek arra, hogy mást adjanak mint a konkurencia.

"...nem kell majd egyszerre új hardver és egy még újabb Windowst vásárolni a Longhorn után, hanem az operációs rendszer képes lesz az új hardverkörnyezetnek megfelelő képességeket és effekteket biztosítani, növelve a termék életciklusát, és egyben függetlenítve a hardverek fejlődésének ütemétől.
    Ezt viszont azért nem hiszem, mert a Microsoftnak pontosan az az üzlet, ha négy-öt évenként újabb és újabb rendszereket és hozzátartozó programcsomagokat adhat el. Igaz a cikk nem írja, hogy mennyi időre szól majd a Longhorn "szavatossága", de ezek szerint kapnánk végre egy hosszú élettartamú oprendszert? Mert ennek tényleg örülnénk.
  • Troppauer
    Az ext3 is jo lenne, de igazan az XFS es a JFS mountolasa lenne a fontos. Persze ha implementalnak, akkor mindenki rajonne, hogy mekkora fos az NTFS.
    De lehet, hogy a M$ is tanulna beloluk.
  • Equ
    "Nem nem tudok, neked nem akarok érveket mondani."

OK.
  • strogg
    Equ:
    Nem értesz.
    Nem nem tudok, neked nem akarok érveket mondani.
    Elmondam a mondanivalómat. Aki egyetért tudja miért. aki nem, az is.
    Majd elvitatkozom szakmai szinten azzal, aki képes is úgy hozzám szólni, hogy legyen értelme egy ilyen csevejnek.
  • Equ
    "Kö9szönöm nagyon jól tudom, hogy a win kernel szinten mit támogat. "

Ezt az eddigi hozzászólásaid alapján igen erősen kétlem... :))
  • Equ
    sejtettem, hogy semmilyen szakmai érvet nem tudsz felhozni, sem az említett longhorn technika vs egyéb oprendszerek, sem a konfig fileok elavultsága és biztonsági/menedzselhetőségi problémáira sem semmire.

Hogy lyukkártyás géppel kezdted? Akkor ideje lenne egy kicsit felfrissíteni a tudásod, mert azóta fejlődött 1-2 dolog, bizony túlhaladt a technika mind a karakteres terminálok, mind a struktúrálatlan konfig fileok és még sok más témában. Ez van...
  • strogg
    Elnézést a kedves fórumozóktól, mindössze nagyon ódzkodom attól, hogy bárkit megbántsak, de velem szemben is ezt várom :(((
  • strogg
    Kedves Equ:

A szöveged az sértő, és vérlázító.
    A hozzá nem értésemről csak annyit, hogy az első számítógép amivel volt dolgom, még lyukkártyával működött, és akkor voltam 13 éves. Légyszives ne személyeskedj, hanem inkább TE bővítsd kicsit a tudatodat, mert azt hiszem eléggé "elwinesedtek" a neuronjaid.
    Ha már a személyeskedésnél tartunk pajtás. Jó lenne ha kicsit emberibb megnyílvánulások után valóban elfogadható érveket sorolnál fel, mert amit eddig pampogtál, az értékelhetetlen, már ne is haragudj.
    Igenis elvárom egy default install után az ext3 támogatást. Kö9szönöm nagyon jól tudom, hogy a win kernel szinten mit támogat. Nem is ennek az ellenkezőjét állítóttam. Olvasni is tudni kéne... Néha nem árt... És nem én vagyok az első, akit zavar a registry. Nálam sokkal nagyobb (és nálad méginkább) szakértőket zavar. Szóval szállj le a magas lóról öreg, mert a stílusod az valóban 13 éves szinten van.

• Equ
    örülök, hogy te is csatlakoztál a 13 éves "szakértők" népes táborához itt... :))

Olvasd el a hwsw-s cikket majd hasonlítsd össze az ott leírt technológiákat linuxal (LOL :)) vagy akár OSX-el...
    Hogy neked ebből annyit sikerült felfogjál, hogy az ablakok forgathatóak (megjegyzem nem csak úgy forgathatóak, hanem a GPU fogja őket forgatni tehát gyakorlatilag 0 erőforrásba fog kerülni) az már a te bajod és nem a rendszeré...

"addig, amíg nem képes más fájlrendszerű lemezeket az "ismeretlen" helyett korrektül felismerni, és becsatolni a rendszerbe. "

Ismét magadat égeted... A win több mint egy évtizede támogatja (az első NT-k óta) a 3rd party filerendszerek szabványos rendszerbe illesztését fs filter driverek révén. (írtak is ilyeneket ext2,3 és társaira is)
    Annyira meg azért ne legyen senki korlátolt, hogy komolyan gondolja, hogy a ms majd gyárilag belerak (meg megír) olyan filter drivereket amelyek oprendszere 10%-ot se éri el a piacon és ezen 10%-ban is szétoszlanak a használt filerendszerek 4-5 félére... Az windows lehetővé teszi már kernel szinten, hogy olyan filerendszereket érj el amelyineket csak akarsz. Ennyit a szakértelemről.

"végre vegyék ki belöle registry-t"

LOL :))
    És térjünk át a szedett vedett, struktúlálatlan, nem szabványosított, szabályozhatatlan jogosultságkezelésű konfig fileokra. Hogy ez mekkora ötlet :)))

"Amíg ezt nem tudja, én nem állok vissza winre z tuti."

Ilyen szintű hozzá(nem)értéssel jobban is teszed. Csak inkább ne nyilatkozz egy olyan rendszerről amit felhasználói szinten se ismersz...
  • strogg
    Aki figyelmesen olvasgatta a longhorn-al kapcsolatos híreket, írásokat, az tudja, hogy nemhogy "forradalmi újdonságok"-at nem vonultat fel, de éppenhogy elkezdett fejlődni a win.
    Még az elfogultak is belátják, hogy egy ablak 3d-s forgathatósága nem "forradalmi újdonság", hanem "csak" egy parasztvakítás.
    És számos valódi szakértő egyetért abban, hogy a legnagyobb feature a longhorn-ban a winfs lett volna. Csak éppen valszeg nem is lesz benne.

Én nem nevezem fejlődésnek, hogy az OS GUI-ja egy fájlmásolásnál rajzfilmeket játszik, jedi trükköket mutogat az office 5% proci erőforrást megzabálva, de alap dolgokat pl már nem tud.
    Én a wint sok szempontból igenis egy primitív buta rendszernek tartom. Pl: addig, amíg nem képes más fájlrendszerű lemezeket az "ismeretlen" helyett korrektül felismerni, és becsatolni a rendszerbe. (ext3, ext2, reiserfs, stb...)
    Szóval 2005-ben a win nekem ne ablakot forgasson, hanem rendesen kezelje le a lemezeimet, végre vegyék ki belöle registry-t, ésatöbi.

Amíg ezt nem tudja, én nem állok vissza winre z tuti.
    Véleményem szerint a "forradalmi" OS semmi több nem lesz, csak egy agyon baxtatott XP, amin változatlanul görcsölnöm kell, h egy értelmes fájlrendszerre formázott (ext3) pendrive-ot akarok használni.
  • smv
    Amúgy meg várom, mert érdekel milyen lesz, bár nem épp a gépemre van kitalálva...
  • smv
    Hát, ha már ez a divat: Vacak lesz a Longhorn is! :DD
  • DOT
    Nem csak képzelem, NT4-ből van MCP-m, és a 3.51 óta használom. Valamelyest tudom. Jó nagy a különbség. Mondhatni ég és föld. Ilyen alapon Benz bácsi autója meg egy Ferrari közt sincs nagy különbség, mert az alapok ugyanazok..