21
  • John Wayne #21
    Amúgy meg az Office 95 óta nem láttam lényeget érintő változást pár idegesítő dolgon kívül, persze nem vagyok napi Word használó. Az Openoffice király, de azért nem éri el a Word szintjét, de ha sokan elkezdenék használni, nem lenne vele gond..
  • John Wayne #20
    Problem is, mi van, ha a Linux nem támogatja a vasad? Ha (64 bites) laptopod van, akkor ez könnyen becsúszhat.
  • dez
    #19
    Akarom mondani, egybefüggő terület.
  • dez
    #18
    "perszes van egy két dolog amire oda kell figyelni, amikor 64 bitre irjuk a kódot, de olyat, hogy 64 bites source meg 32 bites source még nem hallottam..."

    Ha csak 32 bites változókat használ (integerben), akkor az újrafordítás nem nagyon hoz gyorsulást, sőt a program által használt memóriaterület sem lehet nagyobb, mint előtte. (Csak ha azt a 32 bites OS a 4GB alatt is korlátozta.) Néhány OS-függvény is más (gondolom ezért nem mennek a driverek - ez mondjuk nem nagyon értinti az átlagos programokat, azoknak 64 bithez új függvények vannak, és a régiek is megvannak, vagy ilyesmi [nem tudom, hogy megy a 32 bites környezet szimulálás]).
  • FTeR
    #17
    zárójelbe (semmivel nem jobb)-ot akartam
  • FTeR
    #16
    én nem tértem ki arra, h a 64bit megéri e most (aki nem fél évenként cseréli a gépet, annak már nem éri meg a 32), csak arra, hogy attól, h több 64bites van rá semmit nem jelent (semmit nem jelent).
  • smv
    #15
    Szerintem se kell sok idő, és M$ -nek is lesznek jócskán 64 bites progijai. 64 bites win ha lesz már rendesen, akkor arra 64 bites progik, tehát nem sok idő kell, és lesz Windowson is full 64 bit
  • strogg
    #14
    Úgy olvastam, hogy ingyen rendelhető, asszem eurpóából 18, USA-ból 22 dolláros áron, ami gyak: minden, csak nem a szoftver ára. Elküldik, ha az m$.com -on megadod az xp-d kulcsát, és érvényes az. Ekkor elküldik neked a (gyak. a szoftvert ingyen) fenti árakon, de elveszted a "régi" xp-d licenszét.
  • asysoft
    #13
    Elvesztem? Tudtommal egy adott termék azonos platformra íródott, de korábbi változatára is érvényes a licenc, de természetesen egyszerre csak 1 termék lehet a gépen (OEM-nél csak XP pro-nál van ez). Ez megváltozott az x64-nél?
  • strogg
    #12
    Igen, az m$ valóban lecseréli ingyen a winedet 64 bites verzióra, de azzal elveszted a 32 bitesre a licenszedet.
    Azért ez engem zavarna.
  • strogg
    #11
    Fter,asysoft

    Háááááát ezen lehet agyalni.
    Egy 800-as duron nyekereg a gépemben, és elgondolkodtam az upgrade-en:) (ideje már:))))
    Én is nézegettem, hogy lehet, érdemes lenne 64 bites hw-t venni. De én még várok vele.
    Az, hogy egy forrást a 64 bitesre fordítod valóban semmi hátránya nincsen, és csak ritka esetben tapasztalható plusz. A winre hiába jelennek meg a kereskedelmi szoftok is tömegesen 64 bitesre optimalizálva, ha a kismillió olcsó, vagy ingyenes (freeware) alkalmazásokhoz sok idő kell. Jó le lehet warezolni, de sok értelme nincsen. ugyan az történik majd, mind 16-32 bitre váltáskor. Megjelenik egy számtech magazin cd mellékletel, és a egyre több 64 bitre optimalizált cucc lesz rajta. Kb: 2 év, mire teljesen kifutja magát, és legalább 70%-ban a 64 bites cuccok fognak rákerülni. A tisztes felhasználó aki nem warezol most is a free cuccokkal rakja tele a gépét, ha nincs pénze a méregdrága kereskedelmi szoftok megvásárlására. (mondjuk nem ők vannak a többen:)

    Én abból indultam ki, ha most csinálnék egy upgrade-et, és 64 bites architektúrát vennék, milyen szoftot tudnék feltolni? Pontosabban melyiket érné meg? A SuSE-t. (nem komázom a suse-t:( ) Ha hardveresen fel is készültem 64 bitre, szoftveresen még a linuxal is csak próbálkozni érdemes, hát még a winnel ami csak most jelent meg?

    Magyarán várok. Kb: 1 évet:) Addig a 800 Mhz fog duruzsolni nálam:))) Mert valóban, minek vennék akkor 32 bites p4-et?
  • asysoft
    #10
    Sztem a 64 bitre való optimalizálás fogalmát messze nem meríti ki a 64 bites compilerrel való fordítás... S attól még, hogy 64 bites vasadon nem 64 bites szoftvert futtatsz, lehet létjogosultsága, mivel ha egyszer megjelennek a valóban 64 bites programok, nem kell hardware-t cserélned, csak szoftvert, aminek ugye nincsenek anyagi vonzatai, Linux ingyenes, MS is ingyen cseréli a WinXP Professionalt. Én manapság csak 64 bites procit vennék, 32 bitesnek nem lenne értelme, egyrészt lassabb (P4 6xx gyorsabb, mint az 5xx, s kevesebbet is fogyaszt; Athlon64-ről nem is beszélve), másrészt nem is annyira időtálló.
  • arty
    #9
    az a cumi, hogy alig van egyenlőre 64bites win alá drv :(
  • FTeR
    #8
    elég érdekes megközelítés, mivel, ha 64es környezetben 32est futtatsz, nincs teljesítmény csökkenés, sőt, esetleg némi növekedés is tapasztalható (de mindenféleképpen jobb, mint 1 hamarjában összedobott 64bites verzió). Nem értem, mér fáj az ha 32ben van. Amúgy is egy 32es progit amit átfordítanak 64re, semmit nem használki a techből, csak annyit nyerünk vele, h nem kell 32es környezetet szimulálni alá.
    (mielőtt még bele kötnél, nem érdekel milyen OSt használsz, csak a gondolatmenetre figyeltem fel)
  • Macc
    #7
    Meg akkorsem ugye, ha ezert ujra meg kell venni!?
  • lck
    #6
    Ráadásul a 64 bites linuxban, sajnos egy fokkal még nehezebb ezt-azt bekonfigurálni ( pl.: ATI driver, Java ) Arra gondolok hogy azek a 32 bites Suse-n jól mentek, A 64 bitesen meg még nem mindíg. ( legalább is nekem ) Gondolom ezeket majd az idő megoldja, de akkor is ugyan ott fogunk tartani mint most 32 biten ( csak egy kicsit gyorsabban ) :
    A 64 bites XP-n gondolom majd a 64 bites játékok jól fognak hasítani. - Mig sajnos a 64 bites linuxon meg nem.
  • BlackRose
    #5
    SUSE... na azért én inkább RH-t nyomnám rajta, vagy esetleg sourceből nyomnák össze egy saját disztrót. Persze a Windows is 64 biten hónapok mulva teljessen otthon lesz, nemsokára még a Celkák is 64 bitesek lesznek, ezért nem hiszem, hogy probléma lesz nemsokára... a mai tempóval amikor az alkalmazások szinte hónapok alatt jönnek elő frissitett verziókkal nem hiszem, hogy 1 évnél több időbe telne, hogy minden elérhető legyen 64 biten, na jól van majdnem minden. Viszont a desktopra tényleg csak max .5% embernek kell a 64 bit a szervereken meg a munkaállomásokon már más mese járja...

    Zoldalma: hogyan gondolod, hogy a Suseban is 32 bites... perszes van egy két dolog amire oda kell figyelni, amikor 64 bitre irjuk a kódot, de olyat, hogy 64 bites source meg 32 bites source még nem hallottam...
  • Zoldalma
    #4
    A csomagok nagy resze a Suseban is 32 bites, csak ujra vannak forditva 64 bites compilerrel...
  • Keldor
    #3
  • strogg
    #2
    Az én véleményem kicsit más.
    Ha 64 bites vasam van, semmiképpen nme érdemes még rá mást teni, mint linuxot, és abból is a SuSE félét.
    Az ugyanis erre van optimalizálva, és a jó suse-s hagyományokhoz híven, kb: 2000 alkalmazás jár hozzá.
    Tehát ott van esélyem is kihasználni a 64 bites technológia előnyeit. Ha viszont feltolok egy wint, akkor eléggé leszűkítem a lehetőségeimet. Ha 32 bites módban futtatok progikat minek a 64 bites vas? Ha pedig van vas, akkor minnél több 64 bites progit akarok használni nem? szvsz szerintem ha nem szerverben gondolkodik az ember, egyenlőre nem érdemes a 64 bites vasakra áldozni. Bár ha linuxos vagy, még lehet PowerToy a kezedben.
  • SoDI---
    #1
    A mindennapos használat során általában nem dolgozunk 2 gigabájtos PowerPoint bemutatókkal, és nem nyitunk meg 100 ezer levelet.

    Nem baj, ha valami optimalizálva van a drága pénzen megvett vasra, az sose hátrány...