52967
  • z0ty4
    North Korean MIG-29 Vs two F-15E Strike Eagle

ezt a filmet meg kell nézni még egyszer
  • Borisz80
    Igen. Ha tudnád mennyi retardált hülye van. Csodálkozom hogy még nem tűntek fel neked.
    Szerencsére ilyen retardáltságot nem olvastam még egyetlen könyvben sem.

Bármilyen MiG bármi ellen. Még a légyfing is le tudja lőni.... ugyebár ezt vonja le sok ember a háborúk tapasztalataiból.

A szerb 29-es filmet megkerestem... sajnos már letiltották... kár érte.
    Ez volt: http://www.youtube.com/watch?v=dLngqoBpWXQ
    Valahol meg van dvd-n, de a youtube -ba ágyazott kapcsolható feliratot sajnos nem tudtam leszedni hozzá.
    Kb annyit kell tudni , hogy létfontosságú rendszerek nem működtek a 29-eseken, pl. SPO és radar. Volt olyan, hogy a felszálló kötelékből az egyiken működött a radar de az SPO már nem, viszont a kísérőn a radar nem működött de az SPO igen. Ketten együtt ki is tettek 1 gépet.
    Érdekes volt látni a másik oldal szemszögéből a dolgokat.

Nem én veszem ezeket komolyan hanem az a tengernyi retaldált.

Na mindegy, én ebben a témában már nem tudok újat és többet mondani.
    Megyek olvasom tovább az F15E-t.
  • z0ty4
    hurrá, beindult a fórum :)

hogy ne csak amcsi gépek legyenek

Sukhoi Su-27

bazi lassú a letöltés, de fenn van még az oldalon a Mig-31, Mig-29, és a Mig-21 is. jó olvasást
  • Molnibalage
    Nyugaton azt tartják, hogy pl a MiG-ek csak arra jók hogy felszálljanak és lelőjjék (*** lásd lent) ... vagy ha nem lövik le akkor leesnek maguktól.
    Nem tudom, hogy te milyen forrásokat olvasol, de sürgősen dobd el őket. Én tucatnyi könyvet és ezernyi fórumot olvastam és csak retardált hülyék állítanak ekkora marhaságot. Ha máskép lenne, akkor vietnám felett nem olyan lett volna a kill ratio, amilyen.

A háborúkban meg minden MiG úgy hullik lefelé mint a légy. Hogy miért, ennek több oka van (az egyik oka, mint mondtam, hogy a háború nem a becsületes ütközetekről szól).
    Milyen MiG és milyen ellenfél ellen...? Ez megint általánosítás...

(azt hiszem annak idején ide is linkeltem egy riportfilmet ahol a szerb 29-es pilóták számoltak be lelövésük körülményeiről. Nincs benne semmi szépítés, ezért nagyon tanulságos!)...stb)
    Van hozzá angol felirat? Oroszul és szerbül sajnos nem tudok.

(***) A mai napig is fentmaradt a következő "bölcs mondás" amit sokan előszeretettel használnak:
    "MiG's were borne to die!" - mondta ezt Maj. Bob Lodge, 3 légigyőzelmes öreg róka. Nos, ezzel a modorral hadakozók csak egy aprócska dolgot felejtenek el (vagy nem tudják)... Bob Lodge meghalt vietnám felett, mert lelőtte egy MiG... no comment.

Az ilyen pilótás / PR dumát nem kell komolyan venni. Ennyi. Nem tudom, hgoy te miért veszed...
  • Borisz80
    Korrigálás: Rosszul írtam az előző hsz-ben a NAVY ász nevét. Duke Cunningham.

"Általánosítás"
    Kinek nem inge, ne vegye magára.
    Amúgy ugyan ez igaz a másik táborra is, akik a MiG-ekbe vannak belepistulva és hajmeresztő dolgokat tudnak vérkomolyan állítani.

"Átlagon felüli veszteségek"
    Én nem arről beszéltem amiről most te.
    Mondok egy másik példát, hátha ez így világosabb lesz:
    Nyugaton azt tartják, hogy pl a MiG-ek csak arra jók hogy felszálljanak és lelőjjék (*** lásd lent) ... vagy ha nem lövik le akkor leesnek maguktól.

Ez a sztereotípia abból adódik, hogy rengeteg látványos MiG / Szuhoj katasztrófákat lehet látni pl youtube-on. A háborúkban meg minden MiG úgy hullik lefelé mint a légy. Hogy miért, ennek több oka van (az egyik oka, mint mondtam, hogy a háború nem a becsületes ütközetekről szól).
    Csak ezt nem veszik figyelembe hogy ugyan úgy a nyugati csodagépek is zuhannak le, pilótahiba, meghibásodás miatt.
    Nyugati konkluzió: A keleti gépek szarok mert maguktól is leesnek, a nyugatiak meg nem.
    Reális konkluzió: Minden gép szar, ha:
    - tapasztalatlan a pilótája
    - hiányos a kiképzése
    - nem úgy használják / vetik be a légierőt ahogy kell, figyelmen kívül hagyják a technika képességeit
    - háborúban fejlettebb, túlerőben lévő ellenféllel kell szembenéznie
    - háborúban hiányoznak a pilóta dolgát segítő, kisegítő egységek (GCI, AWACS, datalink, megfelelő karbantartás hiánya mint pl Allied Force-ban a MiG-29-eknél...(azt hiszem annak idején ide is linkeltem egy riportfilmet ahol a szerb 29-es pilóták számoltak be lelövésük körülményeiről. Nincs benne semmi szépítés, ezért nagyon tanulságos!)...stb)

(***) A mai napig is fentmaradt a következő "bölcs mondás" amit sokan előszeretettel használnak:
    "MiG's were borne to die!" - mondta ezt Maj. Bob Lodge, 3 légigyőzelmes öreg róka. Nos, ezzel a modorral hadakozók csak egy aprócska dolgot felejtenek el (vagy nem tudják)... Bob Lodge meghalt vietnám felett, mert lelőtte egy MiG... no comment.

KÖNYV
    Az EPUB az egy kiterjesztés.
    Csak töltsd le a linkelt Calibre nevezetű olvasóprogit. Azzal megnyitod az olvasnikívánt e-könyvet és olvashatod mint egy pdf-et.
    Szerintem mindenképpen olvasd végig (ha még nem tetted) először a Viper in the storm-ot, mert ez a legjobb vadászpilótás könyv amit valaha olvastam. Aztán meg a Strike Eagle: Flying the F-15E in the Gulf War-t. Gartantálom hogy nem fogsz egyikben sem csalódni! Nagyon megéri időt szakítani rá!

Amúgy az egész eszmefuttatásomat a youtube-os eseten kicsit felpaprikásodva írtam ide illetve a könyvben olvasott dolog miatt (ami kapcsán az élvezet miatt is írtam, mert nagyon tetszett).
  • Cancri55
    Szerintem Vampi leírásában semmi túlzás sincs....
  • Molnibalage
    Szóval csak nézz szét az amcsik között. Mindenki el van szállva a haderejüktől, minden ellenfelüket lenézték illetve lenézik. Miközben ugyan úgy náluk is emberek repülik a gépeket és semmivel sem jobbak mint a másik. Az amcsik is ugyan úgy hibáznak és néha csak a vak szerencse miatt nem hagyják ott a fogukat.

És ki az a mindenki...? A lenézés részt sem értem. No offense, de általánosítasz és erős sztereotípiákban gondolkodsz te is. Én elég sok jenkivel beszéltem már fórumon keresztül. Nagyon nem ez az átlag, amit te itten felvázolsz...

Na most ha visszalapozok a könyv azon részére, amikor az Op. Desert Shield volt akkor az amcsik is áldogáltak bele a földecskébe, pedig itt még csak gyakorlatoztak.

????
    Sorold már fel az átlagon felüli veszteségeket. A békeidős veszteség volt gyakorlatozás közben is. Asszem egyébként Tornado is beleállt a ODS alatt. A Stan Morse féle könyvet elég rongyosra olvastam és ott stat is volt. Szóval megint túlzol...

Ez az epub azt sem tudom, hogy micsoda...
  • Borisz80
    Félreértessz.
    Én nem magasztalom az orosz technikát csak a tököm ki van azoktól akik nem tudják tisztelni. Ez most nem a fórumon jelenlévőkre értem, csak példának okáért, szét kell nézni pl youtube videóknál a kommentekben. Nem rég írkáltunk egymásnak egy amcsival, de annyira csőlátása volt, hogy amikor az állításomat konkrét riport filmmel (belinkeltem neki) támasztottam alá ahol maga Gen.Charles Horner nyilatkozott... akkor se lehetett meggyőzni... hát aki ennyire hülye...

Az is vicces amikor az amcsik gyáva kutyáknak nevezik azokat akik asszimetrikus harcot folytatnak. Mint ahogy te is mondtad csak nem ostobák, hogy úgy álljanak le bunyózni hogy semmi esélyük.

Szóval csak nézz szét az amcsik között. Mindenki el van szállva a haderejüktől, minden ellenfelüket lenézték illetve lenézik. Miközben ugyan úgy náluk is emberek repülik a gépeket és semmivel sem jobbak mint a másik. Az amcsik is ugyan úgy hibáznak és néha csak a vak szerencse miatt nem hagyják ott a fogukat.

Dogfight nevű sorozatban is, a Vietnámot megjárt NAVY ász, Charles Duke F-4 -ével annyi hibát vétett a MiG-17 elleni híres légiharcában, hogy ha hasonló képességű gépben lett volna a vietnámi, akkor ő lett volna aki lángolva becsapódik a földbe.

Az általam említett légiharcban is az iraki vadászokból 2 gépük beleállt a földbe. Éjszaka, földközeli légiharcnál. Egy 29-est meg a megérkező F-15C lőtt le.

Na most ha visszalapozok a könyv azon részére, amikor az Op. Desert Shield volt akkor az amcsik is áldogáltak bele a földecskébe, pedig itt még csak gyakorlatoztak. Már ott tartottak hogy a veszteségek miatt a parancsnokság megtiltotta a földközeli repüléseket.
    Az egyik eset (a könyvből) amikor egy F-15E is beleállt egy ilyen gyakorlatnál (az író volt a kísérője), amikor nappal, földközelben támadó Jaguárokat próbáltak elfogni. A 15E pilcsi magasról ráborított a támadókötelékre, majd észrevette hogy a géppártól jóval lemaradva egy 3. fedezi őket hátulról. Erre tovább borította hogy a 3. ne kerüljön mögéje.... és benézte a magasságot. Platty.
    Ezzel most azt akartam mondani hogy ismét nem az iraki pilóták gyengéje az hogy beleálltak páran a földbe. Az amcsik is sokszor benézték.

Ez a 1vs1 szemlélet sem releváns. Sok tényező van. Sose lesz olyan egy háborúban, hogy egyenlő eséllyel szálljon szembe két gép. De gondolom ezt nem kell ecsetelni (főleg nem neked) mert mindenki tudja aki ezen fórumon van.

Én azt vettem észre, azon légiharcbeszámolókból ahol MiG-29 indíthatott, hogy az orosz rakéták sz@rok.

A könyvet epub-ban töltöttem le, próbáltam pdf-be konvertálni de összekutyulta az egész strukturát.
    Szóval ha kell a #46820 hsz-ben benne van a letöltése.
    Az epub olvasó progi meg itt (amit Zotya linkelt)
  • Molnibalage
    Azt az F-15E-s könyvet kérlek rakd fel pdf-ben. Egyébként meg az irkai pilóták szerinted nem hibáztak? Hány gépük is állt bele a földbe úgy, hogy elnézte manőverező légiharc közben a magasságot? Én legalább kettőtöl tudok.

Volt, amikor 1v1 dogfight volt, oszt valahogy mégis az egekig magasztal 29-es marad alul. Ez volt az egyetlen valódi klasszik dogfight az ODS alatt.

Senki nem mondta, hogy agyaggalambok voltak, semmiféle ilyen porpagandával nem találkoztam soha. Az, hogy egyes esetekben inkább leléptek az nem gyávaság volt. Az iráni háborúban megtanulták, hogy a jenki BVR képesség nem vicc. Ha úgy érezték, hogy közel kerülni nincs esély, akkor minek erőltesség túlerő ellen?
  • Borisz80
    Köszönjük Zottty!

ODS
    Az egekig magasztalt USA légierő és pilótáinak magasabb rendűségéről alkotott kép nem teljesen tükrözi a valóságot...
    Tovább olvasva az F-15E ODS-t, az első éjszakán az egyik 4 gépes kötelék olyan kaotikus légiharcba keveredett 3 MiG-29 és 1 MiG-23 ellen., hogy csoda hogy élve megúszták. A 15E pilóták hibát hibára halmoztak..., pl. ketten majdnem beleálltak a földbe. Egyikük azért mert látta, hogy indított rá a 29-es és a pilóta előrenyomta az orrát, (túllépve a max megengedett negatív G-t) csakhogy 300 ft-n repültek 500 kts-el! Erről az apró adatról megfeletkezett. Még jó hogy azonnal reagált a meggondolatlan kormánymozdulatra, bár a WSO is egyből elkezdett sikítani, mert azt hitte most fog mehalni.

Az iraki pilóták sem voltak olyan agyaggalambok mint az USA propaganduszból lehet hallani.
  • z0ty4
    ez a tartalom jegyzék nagyon nagy: When Eagles Fly, Migs Die

• z0ty4
    vmiért nem sikerült átkonvertálni, de az eredeti sem nagyon nagy.

Willy Peeters - McDonnell Douglas F-15 E Strike Eagle

F-15 eagle engaged

a multkor asszem már linkeltem ebben is van pár könyv :)

Osprey books - 1800+ books

ha találok új könyvet linkelem azonnal

és extraként ha érdekel vkit az Aranysas, regisztrálni kell az oldalra.
    Aranysas

( molny: 46810-et töröldlégyszives)
  • Borisz80
    Ahhoz képest hogy a Viper in the storm-ban az F-16-ok áttelepülése simán zajlott, az F-15E könyvben 6 gépnek kellett megszakítania az áttelepülést és kitérőreptérre mennie műszaki hiba miatt és további 4 gépet kellett szervízelni az első Szaudi-Arábiai leszállásnál.
  • repvez
    Egy kis video! aki nem szereti a francia nyelvet az hallgasson zenét alatta vagy kérje meg a családtagját, hogy mondja el a napját közbe :)
  • Borisz80
    Ha valakit még érdekelnek az 1990-91 -es Öbölháborúval kapcsolatos könyvek.
    klikk
  • Borisz80
    Vipers in the storm PDF
  • Borisz80
    Ha megvan pdf-ben akkor a Zotya által linkelt Calibre progival epub-ra is át tudod konvertálni.
  • arrow19
    Nekem a Vipers in the storm kéne epub-ban ha valakinek megvan és "kölcsönadná".
  • Molnibalage
    Az F-15-ös könyv dvju formában letölthető kismilló helyről és pdf-be is átrakható. Én is abból dolgozam anno.
  • Borisz80
    már megint a kérdés feltevése után 1 percre rá meg is találtam .... ez is epub, de van pdf is.
    Strike Eagle - Flying the F-15E in the Gulf War
  • Borisz80
    Igen az F-15-öt is!
    Kösssszzzi!

E-könyvben ezt fel tudnád kutatni?
    Strike Eagle - Flying the F-15E in the Gulf War
    link
  • arrow19
    Kérlek azt is rakd fel!
  • Borisz80
    Hát, a teljes igazságot sose fogjuk megtudni.
    A tiéd is egy életszerű okfejtés.

Szimpátia ide vagy oda, nem a semmiért várok már több éve, nekem meg lesz a 21-es. :D
  • z0ty4
    Viper Pilot_ A Memoir of Air Combat

epub verzió, olvasáshoz Calibrét használok.

ha igény van rá megvan a "f-15 eagle engaged" is. kép
  • VO101Tom
    Szerinted életszerű az, hogy minden le van papírozva rendesen, mindenkit kifizetett rendesen (ezt egyébként sehol nem írta), de mivel azok egyszer csak keveslik a pénzt, hirtelen az ügyvédje szerint is azzal jár a legjobban, hogy a saját cégét minden addigi saját munkájával együtt (!) átadja nekik ingyen, bérmentve, további hasznon és osztozkodás nélkül...? Neked ez nem sántít sehol?

Az hogy jön ide, hogy mennyi ingyen cuccot csinált? Azért kellene elhinnem ezt fenntartás nélkül, mert ő a beczl? Ami engem illet, nekem volt "szerencsém" üzletelni vele pár éve, engem speciel akkor átqrt és ami kárt okozott, azt utána le is tagadta. Úgyhogy köszi, én inkább megvárom amíg valaki előáll valami hihetőbb történettel.
  • Molnibalage
    Ööööö itt a haszon később jött volna szerintem, mert ő is ingyért dolgozott tudtommal, hogy majd egyszer fial... A 15k azért kellett mert egyszerűen még a digitális és némi offline terjesztésnek is van költsége. Magyar jövedelmek mellett meg elég meredek. Nincs okom kételkedni annak a szavában, aki tonnányi ingyen cuccot is csinált.
  • 77pxdumbo
    Pcpilot TS-en vagyok
  • 77pxdumbo
    Nincs kedve valakinek kicsit repni velem?
  • arrow19
  • z0ty4
    SWEET DREAMS FROM HELLENIC AIR FORCE VIPERS!!!!!
  • VO101Tom
    Hát nemtom, nekem nagyon nem kerek ez az egész, amit elmondtak nekünk, hogy Lacit kisemmizték a saját cégéből a kvázi alvállalkozói vagy alkalmazottai. Azt el tudom képzelni, hogy a munka végén keveselték az előre kialkudott árat (de nem tudhatjuk, mennyire magyarosan volt megoldva a "persze, túlórázzatok csak, majd hozzáadjuk" kérdés), de azt, hogy a végén ő még a saját munkáit is -saját bevallása szerint nemcsak tök ingyen, de nem kevés ráfizetéssel- minden további ellenszolgáltatás nélkül átadta, ezt én nem veszem be. Kizárt, ha normálisan lepapírozzák (ahogy mondta), és normálisan kifizeti őket (amit nem mondott), akkor ő "mindenképp szarul jön ki belőle, ezért átad mindent". Az nem lehet, hogy pont a 15K zárolása miatt ő sem fizetett, mondván ő sem kapott pénzt? Ami itthon bevett szokás, de az alvállalkozóit meg érthetően nem igazán hatja meg...?
  • Borisz80
    "Sajnos elődlegesen jogi oka annak, hogy eddig "csendben kellett maradnom". Mint tudjátok NDA (titoktartási szerződés)-t írtam alá az ED-vel, ami azt is tartalmazza, hogy nem nyilatkozhatok bizonyos dolgokról, főleg bizonyos fórumokon.

Tömören az eddigi tények, és problémák az alábbiak:

- Az indiegogon összegyült 15000$-ból mind a mai napig csak 1400k$ érkezett meg mivel a PayPal még a pénzgyűjtés alatt zárolta a beérkezett pénzt és a beczlstudios accountját, (ha valaki még emlékszik rá, ki lett postolva annó a fórumra) és a közel kétéves jogi huzavona vége még nem látható. A helyzetet a PP-al Cobra bevonásával is igyekeztünk megoldani (neki volt kapcsolata a PP executive escalation osztályával), de ez sem vezetett eredményre. A befolyt pénz még mindíg a PP-nál van. Ha valakit érdekel, hogy járhat a PP-al: http://www.screw-paypal.com/index.html. Emellett a "saját" pénzemből 7500$-om van bent eddig a projectben (az ügyvédi díjak nélkül).
    - A csapat minden tagja több pénzt szeretett volna kérni a munkájáért annak ellenére, hogy érvényes és aláírt szerződés volt az általuk elvégzendő munkára, mely tartalmazta a megfelelő ellentételezést is. Másodsorban a beczl studiosból részt akartak volna, magyarul minden egyéb bevételből (ami nem kapcsolódik szorosan a játékhoz) is részesedni akartak. Ez kb olyan, mintha a kőműves aki a házadat építi azt mondja, mikor szerkezetkész, hogy tulajdoni jogot szeretne a házra. no comment....
    - Mivel az eddigi elvégzett munkájukat semmilyen formában nem akarták az előzetes feltételek szerint "engedélyezni", vagy átruházni, így patthelyzet alakult ki, amiben a közel két hónapos intenzív tárgyalás sem hozott eredményt.
    - Mindezek után ügyvédekkel konzultálva, mivel én midenképpen szarul jövök ki az egészből, így kénytelen voltam minden jogomről lemondani, az összes eddig végzett munka, 3d, textura, doksi, honlap, stb... a 21-el kapcsolatban át lett az új cégükre jogilag ruházva, ingyen és bérmentve. Tehát én sem az eddigi munkámért, sem a jövőbeni értékesítésből egy fillért sem kapok.
    - Az egyéb modok, amik a 21-el jöttek volna ki (SA-2 komplexum, egyéb járművek, stb) és a WW.II-es járművek nem lesznek kiadva még free modként sem, mivel az ED-vel kötött szerződés (annak ellenére, hogy felbontottuk) ezt nem teszi lehetővé."
  • Molnibalage
    Valamennyit igen, de a DCS topikban visszaolvashatod azt, amennyit elmondott a készítő. Már amit elmondhatott egyáltalán, mert úgy befenyegették ezek a férgek...
  • axenet
    Igen, most nézem én is a dolgot.... tudsz erről részleteket ?
  • Molnibalage
    Respect....? Gyakorlatilag kisemmizték azt, aki elkezdte... Ott rohadjanak meg ahol vannak.
  • axenet
    https://www.youtube.com/watch?v=Pht5DFdEgBU

Maxirespect

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=125058
  • Borisz80
    Ennek a balkánnak ugyan az az adatbázisa mint a PvP-nek vagy az alap koreát használja?
  • Molnibalage
    Köszi.
  • arrow19
    Na majd innen.
  • Molnibalage
    Egyik linkről sem tudom szedni...