176
Jogos-e a Gábor Dénes Főiskola rosszhíre | Általában vélemények a GDF-ről
 • C0mputers
  #176
  A téma teljes címe: "Jogos-e a Gábor Dénes Főiskola rosszhíre"

  A válaszom: igen.

  Informatikai szakközépben végeztem 18 évesen, de mivel kissé lusta tini voltam, így nem hogy a jobb egyetemekre nem is jelentkeztem, de sajnos nem vettek fel még egy "átlagos" egyetemre sem műszaki informatikára, így kétségbe voltam esve a felvételi eljárás után 18 évesen, ezért elhamarkodottan pótfelvételiztem a GDF-re 2004-ben. Ott ugyanis biztos volt a bejutás, a törvényileg legalacsonyabb ponthatárral felvettek mindenkit. Egy ingyenes postaládába dobható hirdető szórólapon úgy hirdették magukat, hogy náluk biztosan sikerül a pótfelvételi, ez is milyen volt már így visszagondolva. Bár a Balatonboglári konzultációs központba jártam távoktatásra, így tapasztalatom csak onnan van, de elmondható, hogy ez inkább az általános tendencia lehet, hiszen a Budapesti központ mellett a képzés nagyrészt több, mint 30 (köztük határon túli is) konzultációs központban folyt! Vagyis elmondható, hogy a végzett hallgatók többsége nem a Budapesti központból került ki.
  Másfél évet lehúztam a Balatonboglári konzultációs központban, mielőtt otthagytam. Az általános vélekedéssel szemben -miszerint azok terjesztik a GDF rossz hírét, akik kipotyogtak- szinte rágalomnak tartom. 3-as 4-es közötti átlaggal végeztem el a 3 szemesztert. Mindezt úgy, hogy állítom, kevesebbet kellett tanulnom, mint az informatikai szakközép utolsó évében. Az oktatás és számonkérés ugyanis borzalmas színvonalú volt, amit nem hittem volna, hogy felsőoktatási intézményben ilyen létezik! Gyakorlatilag átrugdaltak mindenkit a Java programozási gyakorlaton is, még az is átment, aki annyira analfabéta volt a számítógéphez, hogy arra sem volt képes, hogy mondjuk DOS-ban egy szaros könyvtárat létrehozzon, vagy hogy könyvtárat váltson. Ilyen embereket rugdaltak tovább programozásból! Matek 1,2,3-ból félévenként volt mindössze kb 4x3.5 órás tanóra, amennyire láttam a 15 emberből 2 értett valami minimálisat az anyagból, mindenki más nulla tudással lett átrugdalva. Én is letettem mindhármat. Mindezt úgy, hogy akkoriban még lederiválni sem tudtam egy egyszerűbb függvényt sem, nem hogy leintegráljam, vagy differenciálegyenletekkel dolgozzak! Azon az elméleti zh-n, amit a konzultációs központ vezető tartott, még azt is engedte, hogy mindenki a könyvből írja ki a zh anyagot. Ez volt a GDF Balatonboglári központja.
  A harmadik félév után azt mondtam köszönöm, nem akarok ilyen hülye maradni, így inkább eljöttem, kikértem az indexem a központ vezetőtől, és hazajöttem tanulni. Egy évet tanultam itthon, és eztán érettebb fejjel újraérettségiztem, hogy legyen esélyem bejutni egy jobb egyetemre, nem akartam még egyszer ilyen színvonaltalan intézményben tanulni.
  Megérte az egész procedúra és tanulás, ugyanis ezután már felvettek az ország legjobb helyére, az ELTE-re. Itt derült ki igazából a GDF mekkora "gané" volt, már elnézést. Hiszen a Matek 1,2,3, amit teljesítettem a GDF-en, az ELTE-n hozzávetőlegesen az első szemeszteri analízis anyagot fedte le! Mindezek ellenére háromszor is fel kellett vennem az ELTE-n az első féléves analízis kurzust (elgondolkodtató, ugye?), annyira kemény volt, itt borzalmasan nagy mennyiségben és komolyan kérték számon a tudást, konkrétan letesztelték írásban és szóban is, hogy valóban érti-e az ember, nem lehetett komoly megértés és tudás nélkül átmenni, nem volt elég kicsit megérteni vagy tudni, vagy jól értetted az anyagot, vagy sehogy. A 2-es és a jobb jegyek közt elég kicsi volt az átmenet, ezt is először furcsálltam a GDF után. A GDF-el ellentétben nagyon egy olyan tárgy sem volt, amiből átrugdaltak volna, nem hogy a törzsanyagból, hanem a töltelék tárgyakból sem. Egyedül a specikből, amik nem tartoznak a szakmához, azokból volt ilyen tapasztalatom, de ott sem mindegyiknél. Most ott tartok, hogy megvan az abszolútóriumom (minden előadás, gyakorlat, labor) 6 év hihetetlenül kegyetlen hajtás és szopás után, a diplomamunkám az MTA egyik kutatóintézetében csináltam, és az államvizsga van már csak vissza. Ez totálisan a másik vége a magyar felsőoktatásnak. A GDF valahol a minőség legalja, ez meg a legteteje. Voltak olyan féléveim, hogy napi 18-19 órát tanultam fél éven át (szóval nem csak a vizsgaidőszakban), a fennmaradó időben meg aludtam valamennyit, mert le kellett csökkentenem az alvásom, hogy legalább bent tudjak maradni az egyetemen és ne rostáljanak ki! És az a napi 18-19 óra sem csak laza tanulgatással telt, hanem kő kemény hajtással, a maximum kifacsarásával. Akkor nagyon szar volt, utólag azt mondom megérte. Összehasonlítva a GDF-el, ami ott volt, ehhez képest a totális lazulás és jólét, szinte nyaralás volt. Azok, akik kikerülnek az ELTE-ről összehasonlíthatatlanul edzettebbek, mint akármilyen GDF-es, még ha sokat foglalkozott magával, akkor is. Ugyanis itt csak úgy lehet végezni, ha brutálisan hajszolod magad. Aki innen edzetten kikerül, később a munkaerőpiacon is sokkal könnyebben helytáll, és könnyebben győzi le az akadályokat. Ebben teljesen biztos vagyok. Nem mindegy melyik intézmény mennyire tesz "edzetté".
  A HVG és az egyetem felmérése szerint abból az évfolyamból, amiben kezdtem, 496 emberből 2.02% szerzett diplomát! Nem írtam el, 2.02 százalék. Ebből azt hiszem lehet látni, mit és mennyire kell teljesíteni.
  Persze nyilván az ember főként magától tanul, de a tapasztalatom is az, akire nem tesz akkora nyomást az intézmény, később önmagától sem fogja annyira komolyan venni önmaga fejlesztését. Ismertem olyat (Kocsis Bence) aki az ELTE után kiment a Harvardra ledoktorálni, de több olyat is, akik a magyar felsőoktatási intézményeknél azért nevesebb külföldi egyetemekre mentek tovább doktori tanulmányokat folytatni. Nekem is ez az álmom.

  Végezetül: a GDF-en is lehetsz legalább egy jó mérnök, nem ezt mondtam. Ha jól tudom akkora botrányok voltak a konzultációs központok színvonaltalansága miatt, hogy idén bezárták midet, és már csak Budapesti központban lehet tanulni. Bár a pótfelvételinél idén is úgy hirdették magukat, hogy a legalacsonyabb ponthatárral biztos a felvétel, és ha jelentkezel még egy robogót is nyerhetsz. Ez milyen már. Ezt olvasva azért elgondolkodtam, változott-e valami, bár mondom, a Budapesti központról nincs tapasztalatom.
  De bizonyos, ha GDF-en végig tanulod az éveket és áldozol később is a tanulásra, és később is komolyan veszed, hogy fejleszd magad, simán lehetsz legalább egy jó mérnök itthon, biztosan. De én azt mondom az eddigi tapasztalataim után, hogy nem lehetetlen sehová sem bejutni, és nem lehetetlen semmit sem elvégezni, csak komolyabb áldozatokat kell hozni. De megéri, jobban megéri, mint a lehető leglejjebb adni. Tanulni, tanulni és tanulni, ha kell, minden mást félredobni, ennyi a lényeg, és még az, hogy soha nem szabad feladni, vagy arra gondolni, hogy Úr Isten, ez nem megy, de igen, bármi megy, ha az ember nem ezen filózik, hanem mindent beleadni, minden lehető ébren töltött órát, és csak azt mondogatja, hogy menni fog. Bármit meg lehet csinálni, ha valaki komolyan veszi, elvégezheti az Oxfordi Egyetemet is, vagy a Cambridge Egyetemet, vagy a Harvardot, csak egy életet kell áldozni rá. Mindenki maga dönti el mennyit áldoz.
 • Max7
  #175
  az már gyerekjáték lesz :) az államvizsga pedig olyan lesz mint az érettségi! aki odáig eljut annak előbb utóbb diploma kerül a kezébe :)
 • fifi
  #174
  na megvan minden tantárgyam...
  nekiállhatok izmozni a szakdolgozattal..
 • Max7
  #173
  ŐŐŐ iliason olvastam egy fórumban valami tanár írta és gyorsan lerántottam és ki is nyomtattam :S
 • Beast Machine
  #172
  hol talátad te ezt a szabályzatot? Mint írtam, én sehol (suli webpage, ETR, Ilias) nem találtam erre vonatkozó infókat.
 • Max7
  #171
  Én átolvastam a szabályzatot és azért parázok + hajtok hogy meglegyen a 30 kreditem :S Ez nekem is érdekes!
 • Beast Machine
  #170
  "És ahoz hogy sikeres első éved legyen a maximálisan eléárhető kreditszám felét kell elérned azaz 30 kreditet!"

  érdekes, most vagyok másodéves, 27 kredittel...
 • Max7
  #169
  Ez szerintem hülyeség! Én azt olvastam hogy az első évben nem lehet csak halasztani utánna már lehet! És ahoz hogy sikeres első éved legyen a maximálisan eléárhető kreditszám felét kell elérned azaz 30 kreditet! Tehát valahol van benne igazság de nem 50 kredit hanem 30 kredit kell! Ha nincs 30 kredited akkor ne is gondolkozz évhalasztáson inkább azon gondolkozz hova adod be újra a főiskolai jelentkezési lapodat!
 • Beast Machine
  #168
  Srácok, igaz, hogy az évhalasztásnak feltétele, hogy minimum 50 kredited legyen? Én most akarok átmenni FSZ-re, de egyesek azt mondják, hogy ha nincs 50 kreditem, akkor nem engednek halasztani nemhogy két, hanem egy évet se. Se a suli honlapján, se az ETR-en, se az Iliason nem találtam semmi erre vonatkozó infót, segítsetek lécci!
 • fifi
  #167
  van valaki aki most áll/állna Dm-et írni?
  vagy legalább is tervet?
 • Max7
  #166
  Még mindíg pestre járok az etele tére illetve helye4sbítek majd a jövő héttől bejárok (ezt mondogatom az évnyitó óta) minden órára bementem 1x meg ZH-kra :D kisebb nagyobb sikerrel de inkább kisebb sikerrel!
 • fifi
  #165
  Békéscsabát bezárták...
  Hódmezővásárhelyre jelentkeztem át, és jó véleménnyel vagyok nagyon. Ha tudom hogy ott ilyen normálisan állnak hozzá, kezdettől fogva oda jártam volna, és nem pazarlok időt és pénzt a tahó Bcsabaiakra...
 • Max7
  #164
  nem nagyon látogatják a forumot de azért kérdeznék! igaz az hogy az első félévben megnyomják a tanulást mert a 60%-át kiszorják a felvett halgatóknak? illetve igaz az hogy a második szemeszterben a hallgatók 50%-val közlik hogy mennyen át költségtérítésesre?
 • Max7
  #163
  Valaki jön most gólyatáborba? illetve idősebbek közül valaki tud rólla véleményt mondani? :S lehet el kéne mennem....
 • RelakS
  #162
  Geheh
  Ránéztem a topik címre: GDF - Vélemények
  Mivan? Vélemények a Ground Defence Force-ról (Duke Nukem 3D-ben egy szervezet neve)
  Aztán mire betöltődött az oldal, rájöttem, hogy ez Gábor Dénes Főiskola lesz
 • fifi
  #161
  jár valaki a hódmezővásárhelyi konz. központba?

  mert a bcsabait bezárják elsejétől, csak éppen a passzívoknak [email protected] szólni...
 • fifi
  #160
  nálam most csak a pganet elérhető
  tud valaki más címet is? jöhet privátban is...
  köszi!
 • Fenjoy
  #159
  http://sorozat.info/gdf/forum/

  http://sorozat.info/gdf/segedlet/

  http://gdf.pganet.com/publicarea/index.html

  ezek szerintem jók
 • Dynamic
  #158
  Persze most már be látom, csak az a baj, hogy leszartam, mert nem is igazán akartam befejezni, meg amúgy is jártam másik suliba, külföldön laktam egy ideig stb., csak most nyáron "ébredtem fel", hogy csak be kéne fejezni.
 • Dynamic
  #157
  1998-ban.Mostanában jött ki ez az új rendelet.Eddig én is úgy tudtam, hogy megadják a 2 évet.Egyik ismerősömnek is sikerült így befejezni korábban(8+2 év!!).Nem kellett fizetnie semmit.
  Ráadásul Bp-en kell befizetni(nyíregyházi vagyok), valamikor a jövő héten szal csak azért vonatozzak fel meg vissza, hogy befizethessem a lóvét, holott a "rendes" tandíjat bárhol rendezhetted csekken.Már ha össze tudom kaparni a lóvét...Mert nekem itt Nyházán azt mondták meg lehet oldani diákhitel igénylésével, viszont Bp-en azt mondta a nő, hogy nem lehet, egybe kell befizetni.Király.
 • Punker
  #156
  mikor kezdted? én írtam nekik hogy el vannak tévedve szó nélkül megadta azt a 2 évet ami amúgy is járna.
 • Shodan
  #155
  Az első két passzív év ingyenes és csak utána kell fizetni, én így tudom.
 • Max7
  #154
  Mi ebből a tanulság? Nem kell kerülni a vizsgákat!
 • Dynamic
  #153
  Szemét pénznyelő brigád!Elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad befejezem.Az én hibámból-beismerem-maradt még 5 vizsgám.Eddig lehetett kérni max. 2 év hosszabbítást.Hosszabítást továbbra is lehet, de most már már úgy, hogy ha 5-6 vizsgád hiányzik, ki kell pengetni egy szemesztert(azaz 170ezer Forintot!), ekkor adnak februárig haladékot.Tehát még csak nem is 1-2 évet, mint anno.Ha ennél több vizsgád hiányzik, akkor 2 szemeszter kell kifizetni(340ezer Forint!!!!)Ekkor természetesen nyárig adnak haladékot.
 • szaboszilard
  #152
  Nyugi lófejű :D
 • zmeor
  #151
  amúgy tess!!!

  A szakon belül választható sávok:

  *

  Műszaki alkalmazások sáv: Kifejezetten az informatikai műszaki alkalmazásai után érdekklödő hallgatóknak ajánljuk. Az ezt választó hallgató birtokába kerül olyan ismereteknek, amelyekkel, illetve amelyekre támaszkodva informatikai alkalmazások működtetésével kapcsolatos feladatokat lesz képes megoldani.

  TANMENET  *

  Szoftverfejlesztés sáv: A sáv választása azon hallgatók számára ajánlott, akik a későbbiekben a szoftveriparban kívánnak elhelyezkedni, illetve ezen a területen akarják magukat tovább képezni. A sáv átfogó ismereteket biztosít a szoftvertervezésről, fejlesztésről és ezek tipikus felhasználói területeiről oly módon, hogy az elméleti ismereteket a gyakorlatban közvetlenül is hasznosítható szakmai ismeretekkel egészítjük ki.

  Tanmenet
  *

  Inf. rendszerek bizt. és üzemeltetése sáv: Ezt a sávot azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik az informatikai rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges hardver és szoftver ismeretekben kívánnak elmélyedni.

  TANMENET
 • Max7
  #150
  Látom nálatok is ragaszkodóak a csajok :D Egymásnak adták a fejem :D Arra keltem hogy simogatnak bárcsak mást simogatnának..... :)

  Viszont valaki tudja hogy milyen tantárgyak vannak ezen a mérnöki informatikus részen és hogy miből kell államvizsgázni? :)
 • zmeor
  #149
  nekünk is tegnap volt oszt kirünk:D
  mienk ugy bebaszott hogy hajnali 5 ig ott mondta a faszságokat a szobánkba és nem lehetetett kipateerolni....
  inkább átmentem a csajokhoz aludni:P
 • Max7
  #148
  Nem irnak rólla semmit! Már kerestem! Amúgy tudom hogy nyomott az ofőm :D pl benyomott egy üveg bort tegnap oszt.kiren szal no problemo :D nu meg én is megnyomkodnám de ez már mellékes :)
 • Dynamic
  #147
  Hogy-hogy mit csinál?Ez nem egy konkrét szakma, nem lehet úgy behatárolni mint az autószerelőt.Különböző szakirányok vannak, mint programozó, gazdasági, biztonságszervező, multimédia meg mit tudom én...
 • zmeor
  #146
  gdf.hu-n nézd meg a szakok között...


  amugy az ofőd nyomott
 • Max7
  #145
  Valaki monnya már el nekem mit csinál az a mérnöki informatikus :D mert az ofőm azt mondta hogy mérnök aki a számítógépet használja de nem hiszek neki mert annyit ért az informatikához mint én a varráshoz :)
 • Emperors
  #144
  Az esküre/tanévnyitó ki kell öltözni(fekete gatya,fehér ing)?

  #142 idén felvételiztem,legyen itt privibe.
  #143 nemrégota járok,eddig 3 napot voltam...annyiba jó hogy heti 3*kell bejárni,meg lesz olyan h csak 2* :D
 • zmeor
  #143
  sziasztok!
  nah mik a vélemyények így 2006 ra a GDF-ről? mert lehet hogy jövőre oda is felvételizem
 • Max7
  #142
  Tavaly felvételiztél? Beszélhetnénk msn-en vagy esetleg itt priváűtban? :S thx
 • Punker
  #141
  nem
 • Emperors
  #140
  Hi!

  lenne egy kérdésem hogy az esküre/tanévnyitó kötelező elmenni?
 • zmeor
  #139
  több tapasztalat valakinek?
 • szaboszilard
  #138
  Hali!

  Valószínüleg GDF mérnök informatika
  Veszprém villamosmérnöki....

  Kérdésem ti honnan szereztetek koleszt? vagy valami hasonlót?.-... győri vagyok
 • Max7
  #137
  puska.hu ott nagyon sok gdf anyag van!