15
  • pemga
    #15
    Direkt említettem a Stolen-t, az egy-két hete jött csak ki. :) A 3-4 EUR os ajánlatok között van OVP (gyári csomagolású, tehát zsír új) is.
  • pemga
    #14
    Nem teljesen. Valóban, az ebay-nek van másodlagos (használt) piac jellege IS. Sok kis bolt azonban nem fejlesztet saját webes boltot, hanem az ebay-t használja. Amúgy egy vidéki kisvárosi magasföldszinti kis luk lenne, így viszont teljes országos lefedettséggel rendelkezik, fillérekért :). Így könnyű a nagyboltok alá ígérni, én is vettem már így egeret, wifi-kártyát, fejhallgatót, pc-s játékot, mert sokkal olcsóbb.
  • [HUN]Stanlee
    #13
    Az ebay teljesen mas. ott valakinek meg kell vennie a cuccot eloszor, hogy aztan amikor megunta, eladhassa. frissen kijott dolgokat majdnem ugyanannyiert tudsz ott is megvenni, mint a boltban. Sokszor az emberek meg tobbet is kepesek adni erte, mint amennyit er, mert hogy az ovek legyen:-)

    Egyebkent az igenyes dolgokat megveszi az ember, ami meg gagyi, azt nem erdemes. Ki emlekszik a rossz zenekre, ki akarja oket meg 10 ev mulva is meghallgatni? arra jo az mp3, vagy mas formatum...

    Ha meg fizetni akarok az mpdrei-ert, megveszem vmi orosz letoltos szolgaltatonal, mert az is legalis:-)
  • Cat #12
    A grafikon - mint a link is mutatja - a mahasz.hu rol van, tőlük kérdezd :)
    sztm eleve baromság
  • pemga
    #11
    Még valami, nézte valaki a használt-piacot? Ebay-en, Stolen PC változat 3-4EUR, szállítással együtt. Jó, ez nem zene, hanem játék, de a zenében is hasonló árak vannak.
  • pemga
    #10
    Cat, elgondolkoztam a grafikonon. Hol van ebben a szerző, előadó? A jogdíjban? Abban biztos nem, mert azt kollektíven gyűjtik be, és az eladási statisztikák alapján osztogatják szét bizonyos részét. A studió és marketing költségben? Ezt Te is gyártásnak vetted (gondolom ez a studióbérlet, utómunkálatok, szóval alapvetően technikai felszerelés és személyzet munkáját jelenti), a profitból fizetnék ki a zenészt? Hmm, nem nyerő, az már adózott összeg. Ezt a személyi jellegű ráfordítást, miért az adózott eredményből fizetnék (tehát zsebből). Szóval hol van a "tényleges" meló elrejtve, a zene maga :), amit tulajdonképpen el is adnak?
  • GulaSoft
    #9
    Elmennek ezek oda ahova gondolom!
    Emelni kéne a 99centes árat egy számért?
    250-et adjak egy számért? 4 akkor már egy ezres, 12 meg 3000Ft!!!! És ezért még egy korongot sem adnak, hnem nekem kell letöltögetni, meg kiirni (amit persze nem is lehetne)
    Elmennek ezek a jóbüdös francba!!!
  • HuHa
    #8
    Azért az ízléses borítókat énis sajnálom, főleg az én stílusaimban jókat készítenek. De ez van.
  • dez
    #7
    Szerintem azok a kis kiadók, akik igényes zenét adnak ki, és a bevételből nem kell eltartani egy egész birodalmat, stb., törzsvásárlóik vannak, megmaradnak. Legalábbis remélem.
  • dez
    #6
    A "rohanó világ" azt jelenti, hiperaktív emberek (majdnem azt írtam, robotok).
  • [HUN]PAStheLoD
    #5
    Eddig a britnyszpírsz fanok megvették a CD-t , de mióta minden 12 éves kiscsaj eljutott arra a furcsa értelmi/szellemi szintre, hogy DC-zni KaZaazni, elkérni mástól, addig sírni amíg-a-papa-le-nem-tölti/meg-nem-szerzi-mástól tud, de igényes "zenére" nincs szüksége, már nem biznisz a kiadóknak a "gagyizene" , csak nem veszik észre... akik meg tényleg vettek eddig Zenét, azoknak elment az "étvágya" az elmúlt években..
  • [HUN]PAStheLoD
    #4
    A mai "rohanó" világban ki ér rá tokokkal meg borítókkal b.szakodni? iPodot feldugja a seggébe és mikor közel megy az ámítógéphez automatikusan szinkronizál WLAN-on vagy esetleg _még_ kell a kábel.. és ennyi.
  • dez
    #3
    Na épp ez az, amit nem akarnak hagyni az olyan nagy kiadók, mint a Universal vagy az EMI... Ezért állnak a fejlődés útjába.

    (Kicsit elírtad, mert a nyereség az nyereség [a kiadó nyeresége], ahhoz a studiónak már semmi köze, mert az ő részük benne volt a 800Ft-ban, amihez viszont az alapanyagnak [ez volt a "gyártás"] nincs köze.)
  • Cat #2
    Mit tartalmaz egy cd ára

    Nos sokan nézték szerintem eddig a MAHASZ oldalán a Mit tartalmaz egy CD ára? nevű kis irományt. Ezt fogjuk most górcső alá venni, majd ez alapján megvizsgálni egy lehetséges internetes terjesztési modellt.



    egy 5000 forintos lemez ára a következőként áll össze:
    1000.- adó
    1000.- kiskereskedelmi árrés
    900.- jogdíj (szerző, kiadó, előadó stb.)
    60.- kulturális jutalék
    300.- terjesztési díj
    800.- gyártási és marketingköltség
    300.- gyártás
    100.- design
    540.- nyereség (stúdió)

    Nézzük meg egy internetes értékesítési modellt (az Interneten árusítok cd-t):
    735.- adó
    900.- jogdíj (szerző, kiadó, előadó stb.)
    60.- kulturális jutalék
    300.- postaköltség
    800.- gyártási és marketingköltség
    300.- gyártás
    100.- design
    540.- nyereség (stúdió)
    Totál: 3735.- (olcsóbb igaz? pedig pusztán annyi történt, hogy eltöröltük a kiskereskedelmi árrést…)

    Most nézzünk meg egy letöltős modellt:
    584.- adó
    900.- jogdíj (szerző, kiadó, előadó stb.)
    46.- kulturális jutalék
    50.- hosting
    800.- gyártási és marketingköltség
    540.- nyereség (stúdió)
    Totál: 2920.- (hmmm… még olcsóbb lett)

    Na most játszunk el azzal a gondolattal, hogy mostmár ugye közvetlenül az előadó vagy a szerző is értékesítheti a számait, tehát nem nagyon van szüksége kiadóra.

    320.- adó
    400.- nyereség
    25.- kulturális jutalék
    50.- hosting
    800.- gyártási és marketingköltség
    Totál: 1600.-
    Namost ennél az összegnél a zenész bevétele még mindig ugyanannyi eladott számonként. És azt még bele se számoltam, hogy a gyártás és a marketing is jelentősen olcsóbb lehet a stúdiói kötöttségek nélkül és az Internet segítségével.

    Az eladásokat tovább növelheti az, hogy a zene most a világ bármely táján megvásárolható és nem csak abban a néhány boltban, amelyekben eddig kapható volt. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb boltban kizárólag a néhány (50-200) legismertebb albumot árusítják, amibe a legtöbb – amúgy még sikeresnek is mondható – zenész már nem fér bele.

    Szerzőként (dalszövegíróként és zeneszerzőként) a helyzet nem túl bonyolult: nekünk két alapvető érdekünk van. Egyrészt, hogy az alkotások eljussanak az emberekhez, akiknek írjuk őket. Másrészt az is érdekünk, hogy ha valaki pénzt keres a mi szellemi termékünkkel, abból mi is részesedjünk. - Hegyi György (zeneszerző)

    Teljesül? Teljesül. Az alkotás még több emberhez juthat el és a szerző ill. az előadó nyeresége is ugyanakkora marad.
  • Garfield
    #1
    Nem túlzottan örülök a hírnek.

    Lehet, hogy régimódi vagyok, de nekem lehet, hogy megéri a CD kicsit magasabb ára (itt most nem magyar árakban kell gondolkodni), melyhez nemcsak lemezt, hanem újabban már elég igényes kiadású borítókat, sőt sok esetben nem is a sztenderd műanyag tokot, hanem valami egyedi tárolót kapok. Alacsonyabb árért viszont kapok egy linket, melyről letölthetek egy fájlt és kész. Hát nem tudom...