Universal: bealkonyult a CD-üzletágnak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Direkt említettem a Stolen-t, az egy-két hete jött csak ki. 😊 A 3-4 EUR os ajánlatok között van OVP (gyári csomagolású, tehát zsír új) is.
Nem teljesen. Valóban, az ebay-nek van másodlagos (használt) piac jellege IS. Sok kis bolt azonban nem fejlesztet saját webes boltot, hanem az ebay-t használja. Amúgy egy vidéki kisvárosi magasföldszinti kis luk lenne, így viszont teljes országos lefedettséggel rendelkezik, fillérekért 😊. Így könnyû a nagyboltok alá ígérni, én is vettem már így egeret, wifi-kártyát, fejhallgatót, pc-s játékot, mert sokkal olcsóbb.
Az ebay teljesen mas. ott valakinek meg kell vennie a cuccot eloszor, hogy aztan amikor megunta, eladhassa. frissen kijott dolgokat majdnem ugyanannyiert tudsz ott is megvenni, mint a boltban. Sokszor az emberek meg tobbet is kepesek adni erte, mint amennyit er, mert hogy az ovek legyen:-)
Egyebkent az igenyes dolgokat megveszi az ember, ami meg gagyi, azt nem erdemes. Ki emlekszik a rossz zenekre, ki akarja oket meg 10 ev mulva is meghallgatni? arra jo az mp3, vagy mas formatum...
Ha meg fizetni akarok az mpdrei-ert, megveszem vmi orosz letoltos szolgaltatonal, mert az is legalis:-)
Egyebkent az igenyes dolgokat megveszi az ember, ami meg gagyi, azt nem erdemes. Ki emlekszik a rossz zenekre, ki akarja oket meg 10 ev mulva is meghallgatni? arra jo az mp3, vagy mas formatum...
Ha meg fizetni akarok az mpdrei-ert, megveszem vmi orosz letoltos szolgaltatonal, mert az is legalis:-)
A grafikon - mint a link is mutatja - a mahasz.hu rol van, tõlük kérdezd 😊
sztm eleve baromság
sztm eleve baromság
Még valami, nézte valaki a használt-piacot? Ebay-en, Stolen PC változat 3-4EUR, szállítással együtt. Jó, ez nem zene, hanem játék, de a zenében is hasonló árak vannak.
Cat, elgondolkoztam a grafikonon. Hol van ebben a szerzõ, elõadó? A jogdíjban? Abban biztos nem, mert azt kollektíven gyûjtik be, és az eladási statisztikák alapján osztogatják szét bizonyos részét. A studió és marketing költségben? Ezt Te is gyártásnak vetted (gondolom ez a studióbérlet, utómunkálatok, szóval alapvetõen technikai felszerelés és személyzet munkáját jelenti), a profitból fizetnék ki a zenészt? Hmm, nem nyerõ, az már adózott összeg. Ezt a személyi jellegû ráfordítást, miért az adózott eredménybõl fizetnék (tehát zsebbõl). Szóval hol van a "tényleges" meló elrejtve, a zene maga 😊, amit tulajdonképpen el is adnak?
Elmennek ezek oda ahova gondolom!
Emelni kéne a 99centes árat egy számért?
250-et adjak egy számért? 4 akkor már egy ezres, 12 meg 3000Ft!!!! És ezért még egy korongot sem adnak, hnem nekem kell letöltögetni, meg kiirni (amit persze nem is lehetne)
Elmennek ezek a jóbüdös francba!!!
Emelni kéne a 99centes árat egy számért?
250-et adjak egy számért? 4 akkor már egy ezres, 12 meg 3000Ft!!!! És ezért még egy korongot sem adnak, hnem nekem kell letöltögetni, meg kiirni (amit persze nem is lehetne)
Elmennek ezek a jóbüdös francba!!!
Azért az ízléses borítókat énis sajnálom, fõleg az én stílusaimban jókat készítenek. De ez van.
Szerintem azok a kis kiadók, akik igényes zenét adnak ki, és a bevételbõl nem kell eltartani egy egész birodalmat, stb., törzsvásárlóik vannak, megmaradnak. Legalábbis remélem.
A "rohanó világ" azt jelenti, hiperaktív emberek (majdnem azt írtam, robotok).
Eddig a britnyszpírsz fanok megvették a CD-t , de mióta minden 12 éves kiscsaj eljutott arra a furcsa értelmi/szellemi szintre, hogy DC-zni KaZaazni, elkérni mástól, addig sírni amíg-a-papa-le-nem-tölti/meg-nem-szerzi-mástól tud, de igényes "zenére" nincs szüksége, már nem biznisz a kiadóknak a "gagyizene" , csak nem veszik észre... akik meg tényleg vettek eddig Zenét, azoknak elment az "étvágya" az elmúlt években..
hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]
A mai "rohanó" világban ki ér rá tokokkal meg borítókkal b.szakodni? iPodot feldugja a seggébe és mikor közel megy az ámítógéphez automatikusan szinkronizál WLAN-on vagy esetleg _még_ kell a kábel.. és ennyi.
hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]
Mit tartalmaz egy cd ára
Nos sokan nézték szerintem eddig a MAHASZ oldalán a Mit tartalmaz egy CD ára? nevû kis irományt. Ezt fogjuk most górcsõ alá venni, majd ez alapján megvizsgálni egy lehetséges internetes terjesztési modellt.
egy 5000 forintos lemez ára a következõként áll össze:
1000.- adó
1000.- kiskereskedelmi árrés
900.- jogdíj (szerzõ, kiadó, elõadó stb.)
60.- kulturális jutalék
300.- terjesztési díj
800.- gyártási és marketingköltség
300.- gyártás
100.- design
540.- nyereség (stúdió)
Nézzük meg egy internetes értékesítési modellt (az Interneten árusítok cd-t):
735.- adó
60.- kulturális jutalék
300.- postaköltség
300.- gyártás
100.- design
540.- nyereség (stúdió)
Totál: 3735.- (olcsóbb igaz? pedig pusztán annyi történt, hogy eltöröltük a kiskereskedelmi árrést…😉
Most nézzünk meg egy letöltõs modellt:
584.- adó
46.- kulturális jutalék
50.- hosting
540.- nyereség (stúdió)
Totál: 2920.- (hmmm… még olcsóbb lett)
Na most játszunk el azzal a gondolattal, hogy mostmár ugye közvetlenül az elõadó vagy a szerzõ is értékesítheti a számait, tehát nem nagyon van szüksége kiadóra.
320.- adó
400.- nyereség
25.- kulturális jutalék
50.- hosting
Totál: 1600.-
Namost ennél az összegnél a zenész bevétele még mindig ugyanannyi eladott számonként. És azt még bele se számoltam, hogy a gyártás és a marketing is jelentõsen olcsóbb lehet a stúdiói kötöttségek nélkül és az Internet segítségével.
Az eladásokat tovább növelheti az, hogy a zene most a világ bármely táján megvásárolható és nem csak abban a néhány boltban, amelyekben eddig kapható volt. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb boltban kizárólag a néhány (50-200) legismertebb albumot árusítják, amibe a legtöbb – amúgy még sikeresnek is mondható – zenész már nem fér bele.
Szerzõként (dalszövegíróként és zeneszerzõként) a helyzet nem túl bonyolult: nekünk két alapvetõ érdekünk van. Egyrészt, hogy az alkotások eljussanak az emberekhez, akiknek írjuk õket. Másrészt az is érdekünk, hogy ha valaki pénzt keres a mi szellemi termékünkkel, abból mi is részesedjünk. - Hegyi György (zeneszerzõ)
Teljesül? Teljesül. Az alkotás még több emberhez juthat el és a szerzõ ill. az elõadó nyeresége is ugyanakkora marad.
Nos sokan nézték szerintem eddig a MAHASZ oldalán a Mit tartalmaz egy CD ára? nevû kis irományt. Ezt fogjuk most górcsõ alá venni, majd ez alapján megvizsgálni egy lehetséges internetes terjesztési modellt.
egy 5000 forintos lemez ára a következõként áll össze:
1000.- adó
1000.- kiskereskedelmi árrés
60.- kulturális jutalék
300.- terjesztési díj
300.- gyártás
100.- design
540.- nyereség (stúdió)
Nézzük meg egy internetes értékesítési modellt (az Interneten árusítok cd-t):
735.- adó
60.- kulturális jutalék
300.- postaköltség
300.- gyártás
100.- design
540.- nyereség (stúdió)
Totál: 3735.- (olcsóbb igaz? pedig pusztán annyi történt, hogy eltöröltük a kiskereskedelmi árrést…😉
Most nézzünk meg egy letöltõs modellt:
584.- adó
46.- kulturális jutalék
50.- hosting
540.- nyereség (stúdió)
Totál: 2920.- (hmmm… még olcsóbb lett)
Na most játszunk el azzal a gondolattal, hogy mostmár ugye közvetlenül az elõadó vagy a szerzõ is értékesítheti a számait, tehát nem nagyon van szüksége kiadóra.
320.- adó
400.- nyereség
25.- kulturális jutalék
50.- hosting
Totál: 1600.-
Namost ennél az összegnél a zenész bevétele még mindig ugyanannyi eladott számonként. És azt még bele se számoltam, hogy a gyártás és a marketing is jelentõsen olcsóbb lehet a stúdiói kötöttségek nélkül és az Internet segítségével.
Az eladásokat tovább növelheti az, hogy a zene most a világ bármely táján megvásárolható és nem csak abban a néhány boltban, amelyekben eddig kapható volt. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb boltban kizárólag a néhány (50-200) legismertebb albumot árusítják, amibe a legtöbb – amúgy még sikeresnek is mondható – zenész már nem fér bele.
Szerzõként (dalszövegíróként és zeneszerzõként) a helyzet nem túl bonyolult: nekünk két alapvetõ érdekünk van. Egyrészt, hogy az alkotások eljussanak az emberekhez, akiknek írjuk õket. Másrészt az is érdekünk, hogy ha valaki pénzt keres a mi szellemi termékünkkel, abból mi is részesedjünk. - Hegyi György (zeneszerzõ)
Teljesül? Teljesül. Az alkotás még több emberhez juthat el és a szerzõ ill. az elõadó nyeresége is ugyanakkora marad.
Nem túlzottan örülök a hírnek.
Lehet, hogy régimódi vagyok, de nekem lehet, hogy megéri a CD kicsit magasabb ára (itt most nem magyar árakban kell gondolkodni), melyhez nemcsak lemezt, hanem újabban már elég igényes kiadású borítókat, sõt sok esetben nem is a sztenderd mûanyag tokot, hanem valami egyedi tárolót kapok. Alacsonyabb árért viszont kapok egy linket, melyrõl letölthetek egy fájlt és kész. Hát nem tudom...
Lehet, hogy régimódi vagyok, de nekem lehet, hogy megéri a CD kicsit magasabb ára (itt most nem magyar árakban kell gondolkodni), melyhez nemcsak lemezt, hanem újabban már elég igényes kiadású borítókat, sõt sok esetben nem is a sztenderd mûanyag tokot, hanem valami egyedi tárolót kapok. Alacsonyabb árért viszont kapok egy linket, melyrõl letölthetek egy fájlt és kész. Hát nem tudom...
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."