207
  • Terence007
    #207
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Az SG.hu szerkesztősége holnap bezárja a témát a játék megjelenéséig, mert
    megunta a sok unatkozó felhasználót, akik a semmiről tépik a szájukat.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Terence007
    #206

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Az SG.hu szerkesztősége bezárja a témát a játék megjelenéséig mert meg-
    unta a sok unatkozó felhasználót, akik a semmiről tépik a szájukat.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Terence007
    #205

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    I Az SG.hu szerkesztősége bezárja a témát a játék megjelenéséig mert megunta I
    I a sok unatkozó felhasználót, akik a semmiről tépik a szájukat. I
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Terence007
    #204

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Az SG.hu szerkesztősége bezárja a témát a játék megjelenéséig mert megunta
    a sok unatkozó felhasználót akik a semmiről tépik a szájukat.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Zsoltika 007
    #203
  • randomly
    #202
    Hello :-)

    Tudom béna vagyok, de ennyire!
    Neked ad találatot, vagy csak írkálsz össze-vissza?



    rand
  • NEXUS6
    #201
    A Linuxnak ott van hiányossága, az otthoni/kisirodai szempontból, ahol a Winnek a szerver/hálózatos oldalon.

    A Lin gyökerei a nagygépes Unixig nyúlnak vissza, ezért lehet nehéz, az egyéni felhasználó szempontjait belecsempészni. A win meg egyfelhasználós DOS-ból indult és csak lassan nött fel az összetettebb számítógépes rendszerekhez.

    A tisztán hómjuzernek meg senki nem fejleszt OS-t, illetve aki fejleszt a mögé nem áll senki.
  • NEXUS6
    #200
    Azé tiltakozok, mert egyrészt feleslegesen fogyasztja az OS az erőforrásokat, másrészt meg minden bekapcsolt és magára hagyott hálózati managementi funkció potenciális biztonsági rés.

    Szerintem.

    Én töllem adhatja "ingyen", ha felesleges - ha nem egyenesen káros. Ha mindet ki lehetne kapcsolni, asszem nem is zavarna.
  • Zsoltika 007
    #199
    Itt van néhány referencia a barkács oprendszerről... Annyira ótvar ez a linux hogy csak na.
    LINK
  • Equ
    #198
    "Egy otthoni számítógép esetén tényleg ennek kellene a fő fejlesztési iránynak lennie, hogy a hómjúzer és ezen belül szerényszemélyem mit tekínt fontosnak."

    Talán elkerülte a figyelmedet az említett xp home. De, ha nem lenne akkor is hibás az elméleted, mert egy otthoni gépen sem zavar senkit, hogy létezik wsh,wmi és társaik, így marhaság az egész "tiltakozásod". Ezek olyan funkciók amit az ms ingyen ad a winhez, aki ki tudja használni kihasználja, aki nem, nem...
  • NEXUS6
    #197
    Jól látod!
    ;)
    Egy otthoni számítógép esetén tényleg ennek kellene a fő fejlesztési iránynak lennie, hogy a hómjúzer és ezen belül szerényszemélyem mit tekínt fontosnak.

    És lehet hogy te valamint a kutyák általában nagyívben tesztek az ilyen igényekre, de ez a redmondi fijukra nem jellemző.
    (Általában marketingpolitikájuk is jobban megfogja a papucsban csoszogó marinénit, mint az igazi szakembereket -bár vannak kivételek;))

    Ha jól tudon valahonnan onnan indultunk, hogy miért is elterjedt a windóz, nos lehet hogy a hír súlyos depresszióba fog dönteni, de ebben a tekíntetben az otthoni felhasználók legalább olyan fontosak mint a vállalatiak.
  • Equ
    #196
    bravó az egyik tényleg scriptelési technológia. a többinek meg köze sincs hozzá, leszámítva, hogy scriptelhetőek mint gyakorlatilag bármi a winben...

    "Amúgy az én otthoni számítógépemnek (mint a legtöbb otthoni gép esetében) viszont a "központosított menedzsment" egyéb eszközeinek se sok jelentősége van"

    Hopp, hogy ez miért nem jutott eszembe. Nexus6 mit is használ a windows-ból. Hát tényleg, ennek kellene a fő fejlesztési iránynak lennie, majd szólok redmondnak :))

    A kutyát nem érdekli, hogy te mit tudsz használni a windowsból és mit nem. És valójában az se, hogy a többi otthoni user mit ért meg ezekből. Ezek vállalati környezetbe készülnek, otthonra ott az xp home.
  • NEXUS6
    #195
    Nem tom, hogy comet hisz-e mindenféle csavaros összeesküvés elméletekben, mert én nem.

    Az én wilágképemben, a win elterjedésének megmagyarázásához tökéletesen elégséges az emberi hülyeség;)
  • NEXUS6
    #194
    Bocsesz már megint tévedtem;)

    WSH windows scripting host;))))

    Amúgy az én otthoni számítógépemnek (mint a legtöbb otthoni gép esetében) viszont a "központosított menedzsment" egyéb eszközeinek se sok jelentősége van, azon kívül persze hogy amilyen hasonlóan felesleges dolgot csak találok azt ha lehet azonnal kikapcsolom!;))

    Szal, csak azt mondhatom, tudom hogy létezik ilyen de nem ezért szeretem a windózt!;)
    És ezzel sok száz millió windózfelhasználó hasonlóan így van.
  • Pheel
    #193
    Alapíthatnátok valami klubbot Comettel. Egész jó kis összeesküvés elméleteket tudtok kitalálni :D
  • Equ
    #192
    "Ha jól tudom ezek (wmi,wsh,adsi,wss) valami szkriptelési fícsörök."

    Rosszul tudod. Ezek - mint azt direkt le is írtam az elején, mert sejtettem, hogy ez lesz - a központsított menedzsment eszközei. Köze nincsen az amiga scriptjeihez.
    Megjegyzem, ha az amigának lenne használható központosított menedzsmentje, akkor sem jelentené azt, hogy vállalati környezetben használható lenne, mert ahhoz még 100 másik tulajdonság is meg kellene legyen benne. A win azért egyeduralkodó szinte a vállalati piacon, mert minden megvan benne ezek közül. A többiek pedig azért nem, mert ezeknek nagy része nincs meg bennük. ilyen egyszerű.

    Biztos igazad van az otthoni csak lopott windows-okban, de valahogy a ms minden évben csinál ezekből pár milliárd dollárt. Én megvettem (notebook-omhoz oem-ben) és a következő verziókat is meg fogom, ha továbbra is meg fognak felelni az elvárásaimnak. (mind otthon mind a többszáz gépes vállalati környezetben)
  • NEXUS6
    #191
    Ha jól tudom ezek (wmi,wsh,adsi,wss) valami szkriptelési fícsörök.

    És?

    Otthon senki nem használja őket, irodában egy kicsit vegyesebb a kép, de akkor az Amiga meg miért nincs sehol, hiszen annak is fejlett beépített szkript nyelve volt?


    Az a helyzet, hogy még több marhaságot a fejedre zúdítsak, hogy a világon "ingyenesen" használt otthoni windózok, úgy működnek, mint más OS-eknél, a magánfelhasználóra vonatkozó térítés mentes használat. Csak a M$ fenntartja az illegalitás látszatát, amit egy fajta korbács és mézesmadzag politikával a saját hasznára tud fordítani.
    Leszarja, hogy pl az Afrikában éhezők, használnak e lopott windózt vagy nem (sőt még jól is jön). Mert amikor egy térség megerősödik, rögtön jön a korbács (BSA), meg a jogrendszer bekeményítésén való lobbizás, és már is szépen emelkedik a profit. Ezt egy ingyenes rendszer esetén nem lehet megcsinálni.
    Szerintem ügyes!
    De ezért még nem fogom BG mézesmadzagját nyalni;)
  • Zsoltika 007
    #190
    A világért sem akarok vitázni veled, csak jeleztem hogy a tesztet ennek fényében kell nézni. Ennyi.
  • Equ
    #189
    erről nem fogok veled vitázni én beraktam egy tesztet, az mást mutatott. te is berakhatsz más teszteket, ha jól esik. a legtöbb játék winen gyorsabb (már, ha egyáltalán elindul linuxon), de biztosan van kivétel is.
  • Equ
    #188
    "Amiket technikai dolgokat leírál, nem okai a windóz sikerének, (hiszen már sikeres volt mikor belekerültek) másrészt nem olyan fícsörök, melyek hiánya más rendszerek elterjedségét akadályoznák."

    Ha tudnád mik ezek/ismernéd az általános vállalati környezetet nem mondanál ekkora marhaságot.
  • NEXUS6
    #187
    Erre válaszom a Naughty Dog egyik programozójának nyilatkozata, mely szerint ő ha kell tövig lekoptatja az újjait, de akkor is programozni fog egy olyan rendszerben, amiben pénz van;) (A PS2-re gondolt, ami egy rémálom, még is a legeleterjedtebb konzol)

    Amiket technikai dolgokat leírál, nem okai a windóz sikerének, (hiszen már sikeres volt mikor belekerültek) másrészt nem olyan fícsörök, melyek hiánya más rendszerek elterjedségét akadályoznák.

    A más rendszerek elterjedését egyedül a windóz már meglevő elterjedtsége akadályozza (+ a M$ aggresszív üzletpolitikája).
    És ezáltal kapcsolódik a többi marhaság a témához.
  • Zsoltika 007
    #186
    "teljesitményt-játékokat" Ez nem egyértelmű. Mivel a linuxos driverek kb 1.5-2 hónappal le vannak maradva a windows-os driverekhez képest. És ennek utánna néztek hogy ugyan azzal a verziójú driverrel nem volt már hátrány a doom3-ban a winnel szemben (20% volt a hátránya az előző tesztben), sőt még javult is.
    De ez csak egy játék. Az enemy territory pl sokkal gyorsabb linuxon. És én azt hiszem ezt nagy biztonsággal állíthatom 1.5 éves wines enemy teritory-zás után.
    De alapjaiban tényleg nem játék kompatibilis a linux. A cedega meg sajnos fizetős alternatíva, nem pedig igazi megoldás.
  • Equ
    #185
    "melyek azok a fícsőrök, amivel a mostani windózok minőségileg többek, mint az otthonra tervezett "barkácsoprendszerek"?"

    csak egy dolgot említek, központosított menedzsment. ezerszer le lett már írva olvass utána (wmi,wsh,adsi,wss stb-stb). Mások említették már a teljesitményt-játékokat, kernel architektúra (egy új driverhez kernelt újrafordítani a 21. században?), programozhatóság (api-k káosza), program ellátottságot... hagy ne soroljam már, lerágott csont.

    A többi marhaságot nem tudom, hogy sikerült az előző hozzászólásomhoz kapcsolnod, de mindegy.
  • Hegyikecske
    #184
    Túl sok hozzászólás nem olvasok vissza :DDD
  • NEXUS6
    #183
    Nem illik ugyan, de had kérdezzek vissza: melyek azok a fícsőrök, amivel a mostani windózok minőségileg többek, mint az otthonra tervezett "barkácsoprendszerek"?

    Azon kívül, hogy elterjedt technikailag nincs olyan dolog, ami miatt bármelyiknél is jobb volna.

    Elvileg bármelyik OS lehetne sikeres és elterjedt, ha a M$ nem telepedne rá a piacra.

    Megjegyzem ez öngól, mert a M$ nem termeli profitot , hanem elvonja, mert egy még jobban prosperáló gazdaságban a kisebb piaci részesedés is nagyobb haszon lehetne!!!!
    Jelenleg a M$-en kívül senki nem képes jelentős profitot kihozni, hosszú távon tervezni, ez pedig negatívan hat a gazdaságra!
    Ennyit a M$ marketing guruinak "zsenialitásáról".

    És hiába lesz ilyen, vagy olyan jó a következő windóz, ha kész lesz akkor is csak egyetlen oprendszer lesz a világon, mert a koirábbi verziókat is kivonják.
    Lehet hogy veled elhitették, de az biztonsági szempontból sem, és más szempontokból sem jó állapot, hogy egyetelen OS létezik.
    És igazad van akkor se lenne jobb(sokkal), ha ez az egyeduralkodó a Linux lenne.
  • Equ
    #182
    szokás szerint mellébeszélés...
    Soroljad légyszi, a linuxon kívül (bár mint kifejtettem lejjebb az is nagyon messzi van tőle) melyik MÁSIK - idézlek - barkácsoprendszer tud lépést tartani vagy egyenesen megszorongatni az ms-t?
  • NEXUS6
    #181
    Rájöttem, hol hibádzik a gondolkodásod!

    Mivel te csak két operációs rendszert látsz: win vs. Lin (vagy fordítva kinek hogy tetszik) te nem azt olvastad hogy:
    "EGY jól menedzselt barkácsoprendszer (Linux), a maga számtalan széthúzó törekvésével tudja a lépést tartani, vagy egyenesen megszorongatja a milliárdokkal gazdálkodó NAGY-ot,"

    hanem:
    "A jól menedzselt barkácsoprendszer (Linux), a maga számtalan széthúzó törekvésével tudja a lépést tartani, vagy egyenesen megszorongatja a milliárdokkal gazdálkodó NAGY-ot,"

    A különbség pedig az az EGY és az A között, hogy az EGY helyett írhattam volna, BÁRMELYIKET is!

    Mert valójában nagyon is sok nonprofit kezdeményezés van, ezek közül a Lin van a legjobb helyzetben.

    Valamint én az írtam, megszorongatja, amit te valami olyasminek értehettél, hogy legyőzi.

    A valóságban egy jól működő piacon csak verseny van és nincs győzelem!
    A M$ dominanciája azt a téves, bár sokak számára csodálnivaló ideát kelti, hogy igen is van egy fajta győzelem (100% share is the fair share) csak ez éppen ellentmond mind a gazdaság, mind a technológia törvényszerűséginek.

    Persze mint mondtam ez egy szinten bámulatos. Akár a délibáb.

  • Equ
    #180
    "Amikor egy jól menedzselt barkácsoprendszer (Linux), a maga számtalan széthúzó törekvésével tudja a lépést tartani, vagy egyenesen megszorongatja a milliárdokkal gazdálkodó NAGY-ot, az szerintem szégyen."

    Nézőpont kérdése. Ha azt vesszük, hogy a 2000-es évet a linux évének nevezték a szakértők (azóta minden évet, hátha egyszer bejön) lévén nem hitték el, hogy egy használható INGYENES rendszer ne söpörjön le egy MÉREGDRÁGA renszert és ehelyett gyakorlatilag sehova nem jutott el 5 (10) év alatt a linux hát az tényleg szégyen. Ha még hozzávesszük, hogy a ms-os csatákba többször belebukó multinacionális vállalatok (ibm, novell, kicsit a sun) is mögé álltak és évek óta pupmálják a linuxba és az open source-ba a milliárokat, hát úgy még nagyobb szégyen. Vagy nem is szégyen, csak elgondolkodtató, hogy valójában mekkora is a különbség a két rendszer között. Akkora, hogy az ingyenesség vs méregdrága szakadékot nem tudta áthidalni. Hát itt tart ma a linux.

    Hogy mi mikor került melyik rendszerbe az megint ingovályos talaj, említettem már én is lejjebb 1-2 kellemetlen dolgot a linuxnak, de van még jópár, lehet, hogy a fordítottja fog kijönni, ha nagyon belemegyünk... :))
  • NEXUS6
    #179
    Tanulságos volt ez a kis parázs vita;)

    Pl ott volt az a kis link a Win történelemről, nem ártott volna mellé egy két olyan link, amiben más OS-ek történelméről is kapunk infót, azokból aztán kiderülne, hogy mennyi új fícsör került az utóbbi 20 évben a windózokba. Szal fejlődés van, főleg a windóz szempontjából.

    A világ szempontjából viszont semmi.

    Amikor egy jól menedzselt barkácsoprendszer (Linux), a maga számtalan széthúzó törekvésével tudja a lépést tartani, vagy egyenesen megszorongatja a milliárdokkal gazdálkodó NAGY-ot, az szerintem szégyen.

    10 évvel ezelött, amikor elkezdtem számítógéppel foglalkozni, volt egy több évtizedes elvekre épülő viszonylag használható 2D-s grafikus oprendszerem, és most 10 év után szintén rendelkezem eggyel.

    Én, és ezért elnézést kérek a szakemberektől, mint felhasználó nem érzek semmi előrelépést, bocs!
  • Equ
    #178
    OK, részemről téma lezárva.
  • h4x0r
    #177
    A smiley ama ominozus mondatom vegen gondolom sejtetett valamit.

    Olvasd a kovetkezo sort:
    "Amugy sajat celra ezt celszeru hasznalni, mert
    ad1.: Ingyenes, minden plattformon elerheto.
    ad2.: Teljes forgalmat figyeli a gepen."

    Alahuztam azt a reszt, ami miatt nem ertettem a reakciodat ("tipikus OS mentalitas", meg hasonlo hozzaszollasok). Vegig az otthoni "ellenorzesrol" beszeltem, hogy mindenki meggyozodhet maga is a dologrol. A cegeknek biztos van sajat modszeruk es kulon eszkozeik, de egy Ethereal eleg egyszeru ahhoz, hogy egy felhasznalo (aki egy kicsit jobban ert a dolgokhoz) meggyozodhetsen arrol, hogy ez az egesz kamu (marmint az, hogy spy van a Winben alapbol). Nem cegek, otthoni felhasznalok.

    Sokan abba a hibaba esnek szereny velemenyem szerint (minden folenyeskedes vagy szemelyeskedes nelkul), hogy sokszor csak a cegek szemszogebol nezik a dolgokat. Persze, ebben van a love, de vannak masok is a vilagon. Bocs, ha rosszul figyeltem/fogalmaztam meg a dolgokat.

    Na, mindegy, eleve nem akartam vitat szulni. Equ, szerintem te ertettel felre engem, mar az elejen.
  • Equ
    #176
    mint mondottam már, leírtam egy véleményt, benne megemlítettem mint 20. ranú szempont, hogy nemcsak hogy ethereal-el nézte már meg több ezer ember, hogy jelent-e a win, hanem annál jóval fejletebb eszközökkel. És ugye nem kell nagyon részletezzem, hogy vállalati környezetben, hálózati mérnökök talán egy "picit" biztosabban meg tudják ezt állapítani (etherealnél jóval fejletebb eszközökkel) hogy jelent-e a win, mint egy otthoni user ethereal-el pár órás sniffing alatt. (azt már meg se említem, hogy komoly környezetben nonsense egy "megbízhatatlan" gépről önmagán futtatott alkalmazással megbizonyosodni, hogy mit csinál.)

    No és erre a 20. rangú megjegyzésre ugrottál rá, hogy miért is fejleletlen az ethereal.

    Remélem most már érthető a helyzet, nem szeretnék több időt fecsérelni a témára...
  • h4x0r
    #175
    "Miert is fejletlen az Ethereal? Raadasul ingyenes, es egy hozzaerto kezeben valosagos fegyver (a fergek ellen) :-)"

    Nem mondok semmit, de ha te ebbol azt szurod le, hogy szerintem az Ethereal a legfejlettebb, akkor olyat tudhatsz rolam, amit meg en sem. Es kulonben is: az, hogy van fejlettebb, az nem azt jelenti, hogy fejletlen, vagy hogy az adott korulmenyek kozott (otthonra), adott celra (spy "kezi" keresesere) nem lenne tokeletes.

    Es az URL-t megneztem, tetszett, de nem tudok mit hozzaszolni. Tetszik. Biztos profi es jobb, mint az Ethereal. Valszeg tobbet tud. Boldog vagy?

    Eleve nem is akartam vitatkozni, az egesz arrol szolt eredetileg, hogy Pheel megemlitette, hogy a spy a Winben marhasag, en meg mondtam, hogy ez konnyen leellenorizheto pl. Ethereallal. De mondhattam volna tcpdumpot is. Vagy azok kozul az eszkozok kozul egyet, amiknek az URL-jet te is leirtad.

    Latszik, hogy hiaba vagy szakember, de kepes vagy nehany nagyon egyszeru, nem is nagyon szakmai dologbol verre meno flamet kovacsolni. De ha ramutatsz, hogy hol irtam, hogy az Ethereal a legjobb, akkor nyertel egy fagyit.
  • Equ
    #174
    megkérdezted miért is fejletlen az ethereal. leírtam, url-t adtam, átsiklottál felette, elkezdtél másról beszélni. ennyi :)
  • SirLord
    #173
    ..I.. qO.Op ..I..
  • asysoft
    #172
    Kösz:D Már annyiszor olyan jól jött volna...
  • h4x0r
    #171
    Acsi. Nem mondtam, hogy nincs jobb sniffer. Teny, hogy nem ismerek jobbat, de jol tudom, hogy ez nem azt jelenti, hogy nincs is. A hozzaszollasom ertelme az volt, hogy ezzel az ezkozzel tokeletesen jol leellenorizheti barki otthon a sajat gepen levo adatforgalmat. Igy kiderulhet(ne) az is, hogy van-e vagy nincs beepitett spy a Win-ben (nincs, leellenoriztem).

    A gimp pedig tenyleg alternativa... de nem profiknak. Nekem nem kell pl. Photoshop. Nem tudnam a kepessegeit kihasznalni. De nem is grafikus vagyok. Es tenyleg OS fan vagyok, de fejlodtem mar annyit, hogy ne mondjam azt, hogy windows suxx, linux rulz... kapasbol. Persze ez a velemenyem, de tisztaban vagyok vele, hogy ez egy maximalisan szubjektiv velemeny.

    Amugy Equ: grat, ha azt tudtad leszurni a hozzaszollasombol, hogy ezt maximalisan abszolute mindennek az alternativajakent emlitettem meg. Ismetlem: a fent nevezett celra tokeletesen alkalmas.

    Tele amugy a tokom, hogy ha valamit hozzaszollok, akkor jonnek a Win-fan-ok, hogy milyen kis butus vagyok, van annal jobb is, stb. De nem haragszom, mert egyébként annyira tipikus ez a mentalitás a Windows fanok részéről. :-)
  • Equ
    #170
    egyébként annyira tipikus ez a mentalitás open source fanok részéről. Van egy nagyjából használható programuk amiről elhiszik és terjesztik, hogy az mindent tud és kenterbe ver minden más (főleg zárt forrású) alkalmazást, amikről ráadásul nem is hallottak vagy nem ismerik eléggé. És ide lehet érteni a windows-t is és szinte bármelyik programot pl. a photoshop-gimp paródiát :))
  • Equ
    #169
    hogy te nem ismersz fejletebb monitoring eszközt, attól még van :)
    Az ethereal egy jól sikerült kis (amatőr) eszköz, jól el lehet vele játszani, de komoly hálózatokban szóba sem jön. Olvass kicsit utána pl. a NA Sniffer családnak, mert ott kezdődnek a snifferek, nem az etherealnél :)
    (realtime expert objectek, riasztások, remote sniffing, global reportok, real- és offline IDS nagyságrendekkel több protocol decoderek stb-stb.)

    Segítek: http://www.networkgeneral.com/Product_CatWise.aspx?CatId=2

    Mindenestre sikerült a leglényegtelenebb elemet kiemeld a hozzászólásomból. De ezt se sikerült alátámasztanod szakmai érvekkel :)
  • h4x0r
    #168
    De, felfogtam, azert volt kinn a smiley, es gondolom a kartars elvtars is azert tette ki. Mindezzel csak arra probaltam reflektalni, hogy van az "informaciokijuttatas" ellenorzesere megbizhato modszer.

    Szemelyes velemenyt nem kivantam hozzafuzni, egyik hozzaszollassal sem. :-)