Fehér zaj
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A "hit kérdése" kifejezéssel arra utaltam, hogy aki vakon akar hinni valami létében, azt úgysem fogom meggyõzni arról, hogy a film alapja
a valós "helyi" véletlen generátorokon kívûl a "saját halucináció"..
Mert aki azt szeretné hinni, hogy a szellemek, az továbbra is azt fogja hinni..
Én csupán a tudásában megingatott, normális közönség számára mutattam meg az általam valóságosnak tudott részleteket.
A másik oldala a dolognak a "hit".. Hit a felsõbbrendûben, az Istenben..
Ez a rész is hozzátartozik a szellemek-lelkek lehetõségéhez..
Viszont errõl a részrõl semmi biztosat sem lehet mondani..
Így az összképben a hit is jelen van. Ezért nem hagyhattam le a mondanivalóm végérõl.
azt is értem (hisz nap mint nap használom ennek a "végtermékét", a modellalkotást), hogy miért fontos a mintázat-felismerés. az is világos, mi lehetett ennek a szerepe az emberiség és bármilyen élõlény fennmaradásában.
de azt nem érzem "igaznak", hogy valamit csupán hitkérdésként döntsenek el az emberek: attól, hogy milliók és milliók nem hisznek "paranormális" jelenségekben még nem biztos, hogy nem léteznek. és fordítva is igaz: attól, hogy milliók és milliók hisznek bennük, még nem biztos, hogy léteznek.
amit tisztán kell látni: a társadalom eléggé elítéli azokat, akik nyíltan merik vállalni az érdeklõdésüket ez iránt a terület iránt, ha az adott személy olyan körökben mozog vagy tevékenykedik, ami a "hivatalos" tudományhoz kapcsolható.
a dolog pikantériája néhány ellenpéldával jól kifigurázható: Eötvös Lóránt, aki éppenséggel a múlt század elején az Akadémia elnöke volt, nem hitt az elektromágneses hullámok létezésében, pedig akkor már mûködött a rádió - ejnye-bejnye 😊
még ma is van az ELTE-n finnugorisztika tanszék (és sok más helyen is), pedig a finnugor rokonság egyszerûen koholmány volt, hogy egy nemzet öntudatát más, nyugati államok csökkentsék annak érdekében, hogy ne érezzük annyira jól magunkat Európa egyik legjobb helyén. ezt kapja a képére az a népség, aki ezer-ezerötszáz éve még a mostani Spanyolország területén is portyázott és igen erõs uralkodói vonalat tudhat maga mögött. ez bizony buzerálhatta a kis sörvirsli népséget, így összeházasítottak minket egy semmilyen kis néppel. pedig a genetikai vizsgálatok is kimutatták a rokonság teljes hiányát. - ejnye-bejnye szintén 😊
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
A "fogaskerék" egy minta, a "lánckerék" egy másik.. Felismered, azonosítod, megkülönbözteted.. a betûket és számokat is.. ezek is minták, sõt! Elvonatkoztatott, leképzett, leegyszerûsített minták..
(Ha nem hiszed nézd meg a kínai ábc-t)
A természetben a forgó mozgás minden izülettel.. hogy nem tesz meg egy teljes kört? No és? Kellene? Nem kell. Sõt! Sokkal többet tudnak ezek az íves tengelyek:
Egyszerre több irányú, pontosan szabályozható több-forgástengelyes
elmozdulásokat.
Megnézném azt a gépkocsit, amelyik felmászik a negyedikre.. a falon..
lépcsõn, sziklán.. stb.
A mintázatok felismerésén alapuló természettudomány juttatoo el minket eddig, de mint gépészmérnök, azért néha rácsodálkozom: a természetben nincs forgó mozgás, a csontok nem rudak, nincsenek kerekek, tengelyek, hanem vannak csontok, szövevényes merevítéssel a végükön. Vannak felhõk, hópelyhek, ott van Britannia partvonala - egyik sem a klasszikus mintákon alapuló körök és egyenesek halmaza...
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Csak a mintakeresésre térnék ki.
Minden a látásával tájékozódó élõlény mintakeresõ,
minden a hallásával tájékozódó élõlény hangminta keresõ,
minden a szaglásával tájékozódó élõlény szagminta keresõ..
Minden aggyal rendelkezõ lény minták keresésén és felismerésén
keresztül marad fenn..
Azt ellenben nem hiszem, hogy örökölt tulajdonságunk a minták keresése, ez inkább célszerûségbõl alakul ki. A játékmackónak sincs arca, csak azt mondjuk - pusztán célszerû okokból, hogy tudjunk róla beszélni, hogy el tudjuk magyarázni a pityergõ gyermekünknek, hogy nincs semmi baj, stb...
Ha az ember az elnagyolásra való hajlandóságát (ami segíti a mintázatok felismerésében, lényegében ez a "jé, ez pont olyan, mint az" észrevétel) félreteszi, akkor tud reálisan érzékelni és pontosabb képet kapni a világról. Persze a mintázatok felismerése nélkül nem jutna elõrébb a természettudomány - pl.: a sárga és a kék autó falnak ütközése között nincs sok különbség és a színnek nem sok szerepe van... 😉 😛
Az embert hamar becsapják az érzékszervei, jobb az ilyen mintázatosdit mérõ/kiértékelõ(számítógép szoftverek) eszközökre bízni.
Nos ha elfogadjuk, hogy -60 dB -nél halkabb dolgokat képtelen hallásunk érzékelni, akkor pl. -61 dB -es zajszint már hallhatatlan..
Amúgy a # 120 télleg jó gondolat<#smile>#smile>!!!!
Meg ha hagyon koncentrálsz, végén már a legkisseb hangot is úgy észleled, mintha valaki beszélne, közben csak bebeszli magának az ember, és a fantáziája játszik vele.
A végére ezért írtam, hogy "mindenki hite szerint"..
Nos, igen. Ha akarsz, zajmentes, (nagyon kis zajú) eszközt, akkor
hûtött aranytûs diódákkal, 10 ns vagy jobb kapcsolóidejû komplementer kimenetû komparátorral, sziszegés és zaj mentes FM dekódert építhetsz..
Ez az elrendezés akkor is zajmentes, ha nincs bejövõ jel.
Vagy igen, a klasszikus diódás vevõt AM vételre..
Ha pedig antenna nélküli zajt akarsz akkor ott a Zener, egy tekerccsel és máris kész a "rózsaszín" zaj.. ráengeded egy elszabadított
erõsítõláncra és máris kész a kifehérített zaj..
A kozmikus zajról nem azt mondtam, hogy nincs benne, hanem azt, hogy nem az a domináns..
Egyrészt azért mert a helyi (eszközödön belüli és a földfelszíni)
zajok 200-300 dB-el magasabb szintûen..
Így ha a hangot az elviselhetõség határra lecsavarod, akkor a helyi zaj elfedi (maszkolja-eltakarja) a kozmikus zajt..
A Van Allen öveknek, az ózon pajzsnak, az ionoszférának és a légkörnek köszönhetõen különben sem sok kozmikus zaj jut el hozzánk..
Hiszen amíg óránként fentrõl egy Béta bomlás elektronja okoz zajt,
addig benned lévõ kb 6000 g szénben 6000*17*60 béta bomlást szenved..
a szén 14-es tömegszámú enyhén radioaktív izotópja.. ami kb 6 millió
"reccsenést" okoz óránként a téged körülvevõ elektromágneses mezõben..
Szóval, van a kozmikus sugárzásnak is hatása, de nagyon kicsiny
a többi zajforráshoz képest..
Pl.: egy detektoros rádió szárazjegelve már "jó" lehet (mint anno a CCD-k: jegelve nyomták a legkevésbé szemcsés képet). Vagy veszek egy rádió chipet (MK484), csinálok neki egy kis rezgõkört és hagyom elszabadulni az automatikus szintszabályozót (ha a gain control-t így fordítják) és füleljek, hátha hallok vmit, miközben az egészet valamilyen hûtõkeverékbe mártom...?
Majd szólok a hajdani fizika tanáromnak, h ne tanítson butaságokat a kozmikus sugarakról 😛
TV-képet gyártani valszeg nem egyszerû, ráadásul, ha egy szûrõ-sor válogatja ki melyik frekvenciasávon befutó jelet akarjuk nézni, akkor a jelet elõállítóknak ugyanezt kell tenniük, ha "össze akarnak kapcsolódni" a TV-vel. Nameg a jelnek szerkezete is van, h megjelenítéskor "értelmes" képet lássunk. Akkor már a rádió...
----
Ellenben nem biztos, hogy vevõ lennék egy ilyen otthoni kísérletre: pszichikailag biztosan megviselne bárkit, ha csinálna egy próbát úgy, hogy lefekszik aludni és alvás közbeni zajokat veszi fel a szobában. Hogyan aludnál azután, ha hallanád más emberek beszédét, amikor visszahallgatod?!
A bemeneti elõerõsítés után a helyi oszcillátor jelét összekeverjük az elõerõsített jellel és a keverés eredményeként összeg és különbségi jelek jelennek meg, majd ezt a kavarmányt ráengedjük a szélessávú (min 8 MHz), de adott frekvenciára hangolt szûrõ-erõsítõkre.. a KF-re..
Az egész sorozat erõsítését hátulról az automata-erõsítés-szabályozás vezérli (AGC) annak érdekében, hogy a közeli erõs jelû
adók se vezéreljék túl az erõsítõket (mert a túlvezérlés erõs torzulásokhoz vezetne..),
Ha viszont nincs képjel, akkor az AGC maximálisra szabályozza az erõsítést.. és minden, az erõsítési útba esõ ellenállás, félvezetõ pn átmenet termikus (hõ) zaját felerõsíti.. és természetesen az antennáról
bejövõ adók jelei és rendkívül piciny értékben, de "ûrzaj" is lehet benne..
Ez adja az alapzajt.. A hangyák táncát a képernyõn..
(A hatás a sávszélességgel négyzetesen arányos..)
A hang kicsit tovább ragozza.. a hangnorma frekvencia-modulációs..
így az FM dekódernek vivõjelre van szüksége a mûködéshez, különben a típusától függõen, égtelen sziszegést produkál.. szintén a belsõ alkatrészek saját zaját a végtelenségig erõsítve..
És akkor ennek az érzékeny FM dekódernek adunk "hanygák távncás alapzajt".. Eredmény: megpróbál a zajból differenciál jelet képezve
dekódolni..
Így kétféle zaj hullámzása, vibrálása keveredik benne.. Ekkor már
a külsõ forrásból származó jelekhez képest a sokkal nagyobb erejû belsõ,
véletlenszerû hõzaj a domináns..
Miután az ember alapvetõen minta keresõ lény, mindenbõl, még a felhõk képébõl is képes "felismerni" alakokat, mintázatokat..
Ugyanígy a hallásunk a hangzavarból, értelmesnek tud vélni hangokat..
A film készítõi ezt a "hibás felismerési hajlamunkat" használták fel alapötletként..
Ennyi a köze a valósághoz.. A többit pedig mindenki a saját hite szerint tegye hozzá..
Tudja valaki, hogy a TV-s "fehér zaj" hogyan és mibõl képzõdik ??
Milyen érdekes, hogy az emberek többsége (megkockáztatom, több mint 90%-a) soha nem látott fényképfelvételt New York-ról, hogy filmrõl, hangfelvételrõl ne is beszéljünk. Mégis soha senki nem vonta kétségbe, hogy olyan, mint New York létezik. A New Yorkiak sem vonják kétségbe valószínûleg Budapest, Szolnok vagy Cegléd létezését, pedig még kimondani sem tudják a nevüket.
Az EVP érdekes téma. Engem nem a hit érdekel, hanem az, hogy kell-e kételkedni a létezésében.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
PSN ID.: Beegabor
Walk the Talk.
Norbi England,Basingstoke
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
{ V Á Á } silkroad: lvl 11
A TV-bõl való vevést én is aláírom, ott lehet áthallás, de egy lezárt szobában már bajosan.
persze a "kísérletet" nem hajtottam végre és nem is fogom, mert nem akarom megtudni, hogy éjjel amikor alszok, nem vagyok egyedül 😄
de tisztelettel kérdezem meg: nem jutott eddig senki eszébe az, hogy az ilyen hangfelvételen azok a bizonyos hangok a rádióadásokból hallatszik át a felvételre?!
egy csomószor volt már olyan, hogy gépen vettem fel hangot haverokkal és visszahallgatáskor hallottunk egy harmadik személy hangját, be is rosáltunk elõször. de amikor azt mondta a hang, hogy "a pontos idõ: tizenhat óra", akkor jöttünk rá, hogy nem a múlt században élt ükapám szólt hozzám 😄😄
de szerintem nem csak számítógépnél lehet ilyen "áthallás", hanem minden olyan felveõeszköznél, ami elektomos (szerintem)..
Érdekes, amikor nem alszom semmit több napig, olyankor nagyon színes a világ. Idegen környezetben még fáradékonyabb vagyok, de a pálinkás jóreggelt a legjobb.
Nem kell hozzá elfáradnom, egyszerûen olyan vagyok hogy ahogy közeledik az éjszaka egyre inkább torzul az ítélõképességem, és úgy nagyjából minden érzékem. Én még szilveszterkor sem tudok 2-3 óránál tovább fennmaradni, pedig nem járok bulizni......Az eddigi rekodrom a szerenádozás alatt volt amikor 5 órakor feküdtem le. Tény viszont hogy ébren voltam, és álmos sem voltam igazán, de úgy 3 óra után értelmesen már nem nagyon lehetett beszélni velem, pedig nem ittam sokat!!! (bár találkoztam isteni finom házi borocskával is az de milyen finom volt..<#pias>#pias><#pias>#pias><#pias>#pias><#pias>#pias>
Én ilyen alvós típus vagyok, ezzel nem tudok mit kezdeni 😄
Csalódott leszel, ha Szent Péter homokos, és a mennyországba kerüléshez közösülnöd kell vele?
"Igen ezt elismerem tényleg zagyvaság, nem tudtam kifejezni magam" Mivel jó cimbora vagy <#pias>#pias><#pias>#pias><#puszi>#puszi> ezt elnézem neked, hiszen te is emberbõl vagy, vagy neeeem? <#nevetes1>#nevetes1>