160
The butterfly-effect, avagy a pillangó-hatás
  • sz4bolcs
    ŐŐŐ Levontam a történet tanulságát:

ÍÍÍÍÍÍÍRTSUK KI A LEPKÉÉÉKEEEEEEEET!!!!!!!!!!!!!! VÖÖÖŐŐÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

...mert a lepke a rossz, gonosz, és minden baj forrása!
  • Guliver
    Sokan azt mondják, hogy ez baromság, hogy egy pillangó vmi természeti katasztrófát idézzen elő.Szerintem nem!Itt egy saját példa:
    A tengerpart közelében van egy repülőtér.Onnan szállnak fel sárkányrepülőgépek, kisebb-nagyobb gépek... Felszáll egy sárkányrepülőgép,a pilóta hanyagságból nem veszi fel a védőszemüveget(az ilyen repülős szemüveg, tudjátok), így nehezebben repül,rossz a szemének.Ott a pillangó, vidáman repked, nemis sejtve semmit... Jön a sárkány,a pillangó csap egyet a szárnyával,feljebb repül, és közvetlenül a pilóta szemébe száll, aki elveszti az irányítást, nem lát semmit. Most jön szembe a Boing, és a sárkányrepcsi becsapódik a hajtóműbe.Egy nagy Boing száll, egy hajtóművel kevesebb.Ugye a tengerpart mellett tenger is szokott lenni az esetek többségében, ahová be szoktak zuhanni a repcsik. Pont ez történik, a Boing belezuhan a tengerbe, így a tenger mélyén hullámokat kelt, és Cunamit okoz elő.

A fenti eset túlzásnak hangozhat(mégsem az),de szerintem a Káosz-elméletben az a "szép", hogy bármi megtörténhet, ami fizikai keretek közt van(úgyértve bármi).Nem lehet előre megmondani, hogy mi, lehet hogy a sárkányrepülő motorja eccerűen bedarálja a pillangót(óóóh, szegény).Ha a fent kiemelt cselekvések/történések máshogy vagy egyáltalán nem mennek végbe, más lesz a végeredmény.(lehet, hogy a Boing vezetője visszarohan a halasszendvicsért, így később száll fel, és nem történik semmi)

Szóval óvatosan fingjatok!!!
  • Aquir
    ööö... haladsz fiam, csak hátrafelé :))
  • ivjoe
    Tehát, ha meg akarok ölni egy csomó embert, akkor csak jókor, jó helyen kell egyet finganom? [próbálkozik]
  • TommyC
    bocsesz érte...
  • Aquir
    elég lett volna hz számot irni, de most igy a link se jó :))
  • flashX
    Donnie Darko rulz.
  • TommyC
    cosmo.supernova.hu/kaosz.htm
    Szerintem ez elég egyszerű és érdemes belenézni
  • rezsofiz
    Ez engem is érdekel ha valaki talál rola valamit akkor majd irja le
  • Ben C
    lal
  • booyaa
    Van egy ilyen film is hoo BUTTERFLY EFFECT!A film elején van v.mi szövehg ami erről a káoszról mint filozófiai definícióról beszélnek!
  • Tuvok #29
    nem
  • Random work
    Azt a műsort én is láttam. Az amcsi tudós magyarázta, hogy próbálják lemodellezni az időjárást, de idővel a modell teljesen eltávolodik a valóságtól. Szerinte ez az apró adatok miatt következik be ami befolyásolja az időjárást ők viszont nem veszik figyelembe.

Egy ingával is szemléltették ezt amely alatt több mágnes helyezkedett el és látszólag ugyanolyan helyzetből elindítva mégis más pályán mozgott azért mert apró eltérések csak voltak amelyek később nagy változásokat eredményeztek.
  • Aramir
    Akkor ez lenne? :D

• _Vegeta_
    A pillangohatas elemelet a káoszrol szol amit emlitettel csak egy lesarkitott pelda.. szerintem. :D
  • nemcsakfeel
    Nem tudom hogy pontosan erről kapta e a nevét ( mármint hogy tornádót okozhat egy lepke ... ), spektrumon volt szó róla pár napja, gyufa lángjáról is, fraktálokról, és mutattak olyan ábrát, egy térbeli alakzat, amiolyan mint két egymás mellett lévő ellipszis, és azt a pályát nevezték pillangó ábrának...
  • TommyC
    :DDD
    Ez komly volt...
  • Bandew
    Jobb, ha többet nem fingunk.
  • Tuvok #22
    nem találom, na mind1, holnap melóban ha nem lesz mit csinálni még keresgélem
  • TommyC
    Sajnos én erről többet nem tudok mondani.
    Ezeket is csak véletlenül olvastam el...
    Egyébként az Ashton-os filmet láttad, mert volt több is...
  • Tuvok #20
    neem, fehér háttér volt tuti, vázlat-szerű kép
  • burkusdió
    ez tényleg elég érthető leírás!

eddig nem sokat foglalkoztam az ilyen tudományos "maszlagokkal", viszont ez a téma most tényleg érdekel!
  • TommyC

csak nem erre gondolsz?
  • Tuvok #17
    X-aktákban tuti volt szó erről, csak azt nemtom, hogy ez a kép onnan rémlik-e
    google-ben 40. oldalon tartok de még nem találtam rá
  • TommyC
    Hát,nem erre gondoltam de érdekes lehetett...
    (Lehet h X-akták) :P
  • TommyC
    cosmo.supernova.hu/kaosz.htm
    Szerintem ez elég egyszerű és érdemes belenézni...
  • Tuvok #14
    Fehér háttéren egy sárgás pillangó, és a szárnyától kiindulva egy légörvény szerű sáv, ami egy tornádóban végződik
  • burkusdió
    megvan a féreértésem forrása: nem voltam vele tisztában,hogy a pillangó-hatás a káoszelmélet egy leszűkített változata...
  • TommyC
    Mi volt rajta pontosan?
  • Tuvok #11
    Vhol láttam egy nagyon jó képet a szemléltetésére, de félek tőle, hogy nem neten, hanem az X-aktákban volt :D
  • TommyC
    mármint a FRAKTÁLOKTÓL elkezdve (bocs)
  • TommyC
    Hát persze még sokminden hozzátartozik a frktáloktól elkezdve Britanni területén keresztül az állatpopulációk kihalását megjosló egyenletekig ahol ugyancsak a káosz jelentkezik...
  • burkusdió
    ez a legelterjedtebb, legtöbbet idézett mondat az írásos dokumentációkból (a film is ezzel kezdődik) viszont sokminden másról is szól ez a gondolat
    bár lehet,hogy keverem egy másik, szintén ezen a honlapon leírt gondolattal...
    ha így van, bocsánatot kérek
  • TommyC
    Manapság jött témába, ahogy Tuvok is mondta, azzal kapcsolatba, hogy hogyan is tarthatnánk kordába a természetet...
  • TommyC
    Én csak annyit tudok róla, hogy a matematikai Káosz elmélet eggyik része a pillangó effektus.Azzal szokták szemléltetni, hogy egy lepke megrebegteti a szárnyát Afrikába és Londonban elered az eső.Egyszóval minden hatalmas világi tényező, mint például az időjárásunk is elképestően kicsi dolgokon múli és ha ezeket a kis dolgokat, melyek néha jelentéktelennek is tünnek, szal ha ezeket +változtatjuk akkor drasztikus változások következhetnek be a nagy rendszerbe.
  • Tuvok #5
    "Okozhat-e egy pillangó szárnycsapása Brazíliában tornádót Texasban?"

A lényege kb. ez, de ha azt vesszük mekkora szárnya van egy pillangónak, a légellenállás miatt pár centire tőle már nem is kavarhatja a levegőt .
  • burkusdió
    Az az igazság,hogy most kicsit álmos vagyok "filozofálni", gyakorlatilag nem nagyon értettem meg a honlapon leírtakat, viszont első olvasásra igen érdekesnek tűnik, szerintem megérdemel egy rövidebb eszmecserét a téma.
  • burkusdió
    Ízelítés képpen itt egy honlap, ezt dobta ki a google. A kapcsolódó részt az 5.1-es bekezdésnél találjátok.
  • Tuvok #2
    Érdekes elmélet, de ha logikusan belegondolsz, fizikailag lehetetlen .
  • burkusdió
    Bele is vágnék...
    ...csak előtte leszögeznék valamit, elsősorban a moderátoroknak címezvén: ez NEM a filmmel kapcsolatos topik, illetve nem annak szántam, viszont részben kapcsolódik, a Pillangó-hatás címet viselő filmhez...

Így 22:30 fele már nem fogok hosszú kommentet írni kezdésképpen, viszont ez a téma nagyon csígatja a fantáziámat, ígyhát megnyitottam már most...
    Nemrég láttam a filmet, és a film alapjául szolgáló elmélet létezését kicsit kétségbe vontam, ezért utána néztem, és nagy meglepetésemre létezik egy , a pillangó-hatás nevet viselő elmélet, és ez a topik erről az elméletről, gondolatról hivatott szólni.

Akit érdekel a téma,attól szívesen várom a hozzászólásokat, viszont nem szeretném, ha fikázni járnának be ide egyes userek!