Star Wars: The Old Republic (MMORPG)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
de ha õ nem tudja beleélni magát, jogosan érezheti csõjátéknak, mert.. az
mellesleg azért a felfedezés témához hozzátenném a holocronosdit, ami igenjó lesz az explorereknek
um, a büdös életben nem térsz vissza alacsonyabb szintû bolygókra, maximum az 50 szint alatt 3-4x, class quest miatt, de semmi egyébért.. egyszerûen nincs értelme (pl. ez a dolog is belefér a csõjáték fogalmába, és megint olyan, hogy jogosan zavarhat bizonyos embereket, én elvoltam vele, mert az új bolygók izgalmasak, érdekesek, és szarok én a régiekre, hogyha mehetek felfedezni, bejárni, játszani az újat)
SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/
Egyébként meglepõdtem, mert aránylag korrekt a cikk. FS-hez képest legalábbis az.
Intel i7 920, Asrock X58 Extreme, 6 GB DDR3 RAM, HD4890 Vapor-X, stb.
|Fatal1ty 990FX Killer|FX 8320 4.5GHz|Gigabyte HD7950OC 3GB|GEIL BLACK DRAGON 1600MHz 16GB DDR3|SAMSUNG 830 64GB SSD|
Life is death, death is life. No life, no death. Life is life, death is death.
na mármost kapsz hajót fõvárosban amivel akárhova mehetsz (kiv ellenség kezdõ-fõbolygója) és a térképen is a felfedezetlen területek homályosan vannak és ugyanúgy fel kell fedezni õket mint wow-ban.
a bolygók linearitása meg a class story ill lore miatt fontos és aki kicsit is beletudja élni magát az leszarja hogy jönnek (nem?)
írták még anno hogy magasabb szinten is visszatérünk a kezdõbolygókra nemugymint wow-ban ahol végeztél (farmoltál 345235. disznót) és mész tovább. illetve a datacronok megszerzése továbbiakban is érdekessé teszi illetve "kirángat" a csõjátékból
de ha tévedek akkor javíts ki
www.818clan.eu
Nem akarok nagyképûsködni,mert õ ellentétben velem bétázhatott (meg az egész fs ha jól tudom) de csak a leak videókból tájékozódva arra az elhatározásra jutottam, hogy Õ mégis melyik játékkal játszott?? (btw Nephin ha meg van a válaszod linkeld már el légyszi kíváncsi vagyok 😄)
Tisztelt Közönség! tényleg most már saját tapasztalatból próbáljatok majd dönteni mert egyesek olyan (fasz...) marhaságokat tudnak írni, hogy az fáj...
www.818clan.eu
tooltip-be ezeket nagyon szépen, érthetõen leírja, de most a konkrét számok nincsenek elõttem
cain: nekem igencsak fix erteknek tunt, szerintem nem fugg a szinttol (veletlenul harcoltam 7-8 szinttel nagyobb szornyek ellen, nem misselgettem)
pvp-ben meg csak main statot + endurancet kapsz, accuracy-hoz nem nyul, szoval gondolom fix, ja
oo, sorry, nem vagyok egy pro player, szoval pl. fingom nincs miaza soft es hard cap, de ha leirod konyhanyelven, megprobalok valaszolni 😊
Spread De Love!
Xbox Live : xX I Gero I Xx PSN : HU : oO_Gero_Oo Nintendo ID : xX_Gero_Xx
hogy zajlik a találat megállapításának mechanizmusa fizikai (fénykasza, pisztoly, puska, rakéta, lángszóró) és nem-fizikai (azaz pl. force alapú) forrásból származó támadás esetén?
Minden fajta támadáshoz van egy saját találat %. Tehát van pl. Tech accuracy, vagy ranged accuracy, force accuracy, stb. Ez elég átlátható, egyértelmû dolog, karakter képernyõn le van írva frankón.
és ez az érték veled azonos szintû solo/group/raid mob ellen jelzi a találat esélyét, vagy a target és a saját karakter közti szintkülönbség nem számít bele?
új kérdés: mik jelenleg a különbözõ értékekhez (strength/wisdom, crit chance/crit damage stb.) tartozó soft és hard capek?
smart camera kikapcsolas bent van, legalabbis eddig bent volt
\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"
tehat sebzes elleni vedekezeshez: vannak egyeb modok, pl. az agentek coverje, vagy a BHk bubija (csokkenti a kapott sebzest), vagy a sorc bubija (teljesen elnyeli a kapott sebzest), stb.
nyilvan tank kasztoknak vannak ilyen mento-spelljei, pl. kapsz 20% hpt x idore, stb.
hogy zajlik a találat megállapításának mechanizmusa fizikai (fénykasza, pisztoly, puska, rakéta, lángszóró) és nem-fizikai (azaz pl. force alapú) forrásból származó támadás esetén?
Minden fajta támadáshoz van egy saját találat %. Tehát van pl. Tech accuracy, vagy ranged accuracy, force accuracy, stb. Ez elég átlátható, egyértelmû dolog, karakter képernyõn le van írva frankón.
találat esetén mi határozza meg a sebzést, és a védekezõ fél ezt hogyan tudja csökkenteni (mitigate)?
Fegyver alapú támadásokra (tehát melee és ranged) nyilván az alap sebzést a fegyver adja. Erre jön rá az, hogy az adott spell mit mûvel az alap sebzéseddel. Például ezmegez a spell sebez 150% melee-t, stb. A main statod növeli ezt a sebzést (is, mint minden más sebzésedet), tehát pl. a maraudernél a strength növelni fogja az alap melee damage-edet. Továbbá ez a dolog növelhetõ még egy módon, méghozzá ha az adott accuracy-d (fegyver alapú támadásoknál a melee accuracy) meghaladja a 100%-ot, akkor ahány %-al meghaladja, annyi % armort nem veszel figyelembe támadásnál. Alapvetõen az accuracy értékek 90% körül vannak minden kasztnál, ez nyilván növelhetõ pl. gearrel, vagy talenttel, stb. PVP-ben értelemszerûen kurvajó dolog a 100% feletti accu.
Védelem a klasszikus 2 féle módon van, azaz armorral redukálsz x%-ot a sebzésbõl, illetve ha tank kaszt vagy, akkor van valamennyi % block chance-ed, ez értelemszerûen nullázza a bekapott sebzést, ha összejön. Absorbról, vagy hasonló dologról nem tudok.
milyen esetekben van kritikus sebzés (ha van egyáltalán), és ez mekkora a normál sebzéshez képest? ennek mértékét is lehet növelni, vagy csak a valószínûségét? csökkenteni lehet-e a beérkezõ kritikus sebzés mértékét?
Van természetesen, minden critelhet, dotok is. A fent említett módon minden támadás típusra van egy bizonyos critical % -od, tehát pl. melee critical chance, vagy tech critical chance, stb. Ez pl. a mercenary-mmal olyan 30% körül mozgott nagy szinten mind rangedre, mind techre (mercnek ez a 2 féle támadása van). Healing spellek beleesnek a tech, illetve force kategóriába, nyilván a kaszttól függõen, tehát healingre nincs külön kategória. Alapból 150% a crit damage, ez növelhetõ gearbõl, illetve talentbõl. Fõleg egyes spellekre jellemzõ a talentes növelés, tehát pl "Increases Force Lighting, and Shock critical damage by 50%". Most csak mondtam valamit, de ilyesmiket el lehet képzelni. Általában ez a dps talent fák utolsó elõtti sorában van, 3-4 spellre ad +crit sebzést. Alterre leakeltem pár talent fát, nézd át. Természetesen maga a crit chance is ugyanígy növelhetõ gearbõl is, meg talentbõl is.
Crit sebzés csökkentésére is van egy stat, de most fejbõl nem vágom, micsoda. Hasonlóan mûködik, mint a többi dolog.
Itt megemlíteném a PVP statot. Ez az expertise rating, és nyilván a pvp gear adja, semmi más. Ez globálisan növeli a pvp sebzésed, crit chance-ed, meg talán a pvp-ben bekapott sebzés mértékét is csökkenti. Pontosan meg kellene néznie valakinek, de nagyjából ez a szitu.
vannak-e egyéb plusz sebzést okozó tényezõk, mint double attack, double spell, flurry, stb?
Sajnos nincs ilyesmi, pedig sokat dobna. Gondolok itt olyanra, hogy pl. +10 fire damage, és ég a kard, stb. Semmi ilyesmi. Double attack, és hasonlók sincsenek. Olyan talentek vannak, hogy pl. nullázza egy adott spell cd-jét egy bizonyos proc, meg ilyesmik.
procok mikor sülhetnek ki? direkt találat esetén, vagy járulékos effekt, vagy akár egy proc (másik, vagy ugyanaz) is kiválthatja-e õket?
Én csak olyannal találkoztam, ami egy konkrét spell konkrét találata esetén jön be. Ezek a procok nekem elég lefixált dolognak tünnek, nehéz velük játszani. Alapvetõen pl. ha annih-os mara vagy, akkor kb. mindegy mit csinálsz, lesz bleed effect az ellenfeleden. Olyan pl. van, hogy a marának minden critikusat sebzõ bleed dotja healeli 1%-al. De ez is egy totál lefixált dolog.
ha mindkét kézben fegyver van, mindkettõre külön számol találatot, és sebzést, vagy egyként kezeli õket?
Találat az a fent említett módon fix, tehát pl. melee accuracy. Sebzés meg egyszerûen annyi, hogy az offhand damage 10%-a a normál damage-nek (gyakorlatilag egy vicc, konvergál a 0-hoz). Ez növelhetõ talentbõl a maránál, mercnél nem, gunslingernél nem tudom (nem hiszem). Mercnél meg gunslingernél azért nem, mert ugye az ellentétes oldalon lévõ "testvér" AC-k nem is dual wieldeznek, így nem férne bele egy olyan talent, ami dual wield sebzést növel. Mara / sentinel mivel ugyanolyan fegyverrel nyomják, ott ez mûködik.
ha a támadásnak debuff komponense is van, az csak találat esetén aktiválódik a célponton?
Aha, úgy mint a proc. Általában (inkább mindig) a debuff egy megadott spellre vonatkozik, mert gear nem ad random debuffot. A talentek (illetve maguk a spellek) adnak, de azok meg nyilván hozzá vannak kötve egy adott spellhez. Pl. Shock has 50% chance to slow the target by 40%, stb. stb.
ha a karakter meghal, az általa felpakolt buffok és debuffok is leesnek? a dotok és a hotok is?
Leesik minden, igen. Karakterrõl is, és a kompanionjáról is.
milyen cc effektek (mez, stun, stifle, snare, root) vannak, és megtörheti vagy biztosan megtöri-e õket egy beérkezõ sebzés? ebbõl a szempontból egy dot egy alkalommal történõ sebzésnek számít, vagy minden tickre külön dob, hogy megtörte-e a cc-t? kisülõ proc megtörheti-e a cc-t?
Lassítások, illetve snare-ek, ezeket nem töri meg semmi. Stunokból vannak rövidebb fajták, amiket nem tör meg sebzés, meg hosszabbak, amiket igen. Tulajdonképpen nagyjából ennyi. Hirtelen nem jut eszembe olyan cc, ami ne férne bele a "lefogom", "stunolom", "lassítom" kategóriákba. Stunokra példa: mercnek van 2 fajta. Egyik 4 sec stun, nem töri meg a sebzés, másik pve-ben 60 sec, pvp-ben 8 sec stun, és megtöri a sebzés. Dot az bizony az elsõ ticknél töri a stunt, mindenféleképpen.
cc alatt álló ellenfelet sebez-e az ae?
Sebzi, és ha stunról beszélünk, le is szedi róla.
a terület alapú abilityk külön vannak bontva point blank és group célpontú spellekre? (a pb minden ellenfélre hat, aki a hatóterületn bellül volt, a group pedig a group azon tagjaira, akik a területen bellül voltak)
Van mind2 fajta, igen. BHnál pl. van a "ragadós rakéta", amit egy targetre lõsz, majd rajta felrobban, és a körülötte állókat is sebzi. A death from above (amikor felrepül, és darál a földre) az területre kasztolós (tehát a karikát pakolod le az ellenfelek lába alá).
futás közben elvileg mindent lehet, csak healelni nem, igaz?
Ez nem így van külön szedve. Egyszerûen arról van szó, hogy a spellek elég nagy százaléka instant castos, tehát futás közben lõhetõ, ami meg casting time-os, vagy channellinges, az nyilván csak állva megy. Igen, a legtöbb healing spell casting time-os, ezért állva nyomod, és a legtöbb támadó spell meg instant, de persze vannak kivételek.
interruptolni lehet-e egy castolót?
Lehet, igen, de mivel igenkevés a casting time-os / channgellinges spell, annyira nem releváns dolog. Én pl. BH-val úgy voltam 10-bõl 10-szer damage elsõ warzone-okban, hogy egy darab casting time-os spellt nem toltam el, tehát ellenem pl. teljesen értelmetlen lett volna az interrupt. PvE-ben talán lesz ennek értelme, ha rendesen felturbózzák a flashpoint/operation bossokat. PvP-ben perpill elég fölösleges, ha már nagyon kussoltatni akarsz, bestunolod az illetõt.
van-e olyan, hogy egy képesség besül (fizzle)?
Nincsen.
lehet-e logba irányítani a chat ablakban megjeleníthetõ (és ott nem emgjeelníthetõ, pl a képernyõ közepén megjelenõ) üzeneteket?
Nem, ez a része a játéknak még elég.. hiányos érzést kelt. Konkrétan az elõzõ verzióban még combat log sem volt.
offhand fegyver találata is triggerelhet-e a proc-t (már amennyiben külön számol találatot offhand fegyverre is), illetve, hogy a procoknak százalékos esélyük van-e kisülni (pl. 10%), vagy pedig egy két kisülés közt eltelt átlagos idõvel (10s) jellemzik õket?
Aha, az offhand fegyver az külön találati esély. Mindkét általad leírt módszert jellemzõ, néha keverve is. Tehát olyan is van, hogy "x% chance to ...", olyan is van, hogy "this can occur every x seconds", meg olyan is, hogy "x% chance to ...., this can occur every x seconds".
Huh, remélem, mindenre sikerült választ adnom. 😊
Xbox Live : xX I Gero I Xx PSN : HU : oO_Gero_Oo Nintendo ID : xX_Gero_Xx
Instanceolt terület meg ott van, hogy ha az egyik class questedben mondjuk meg kell szerezned a fénykardodat, akkor az egyik szobába bemész, az az instance-od, megszerzed a kardot, legyakod a 6 ellenfelet egyedül, ami jön, aztán kijössz, és ugyanott vagy 98%-ban, mint a többi player.
SW:TOR - Greatsogron - Bounty Hunter Powertech Sárkány Lovagrend http://sarkanylovagrend.guildlaunch.com
SW:TOR - Greatsogron - Bounty Hunter Powertech Sárkány Lovagrend http://sarkanylovagrend.guildlaunch.com
Viszont az elejét nem értem, hogy õ mit is vár egy MMO-tól. Nekem nincsenek olyan igényeim, mint neki, szóval nem akarok fél napot pecázni, vagy hasonló dolgot csinálni.
vagy a másik, hogy van egy spanom, aki kicsit hátrébb van a játékban, és a segítségemet kéri. visszamegyek, legyakjuk közösen, ami kell neki, aszt jó.
raadasul amint kiugrasz ebbol a fix vonalbol, tul nehez lesz a jatek - ugy van belove a balansz, hogy ha a class story menten haladsz, pont jo lesz (itt jon ki a linearitas, ami nehany jatekost zavar)
en speciel szeretem ezt a rendszert, rendezett, atlathato
masnak akar baj is lehet
tehát ennek tükrében kérdem én: wtf?!
Jedi Consulart kezdett itt valaki? Storyja/maga a karakter jó?
Eternal life; endless torture.
de egy viszonylag negativ hangvetelu cikkhez kepest nagyon korrekt
És nem minõsítettem a játékot, nekem a szabadabb világ jobban bejön legalábbis látatlanban.
hogy nyitott világ alatt mit ért egy wow-os, azt elképzelni sem tudom.
Lehet nyitott bejárható világ, de ha olyan helyre mentél ami nem a te szintedre volt belõve, akkor csúnyán picsánrúgtak. Ebbõl a szempontból minden ilyen stílusú mmo csõ játék az endgameig.
War, war never changes.
"Simán kezdhetjük úgy ezt a revjút, hogy nagy várakozással néztem elébe a nagyobb közönség számára is végre-valahára elindult teszteknek, teszt hétvégéknek. Magát a játékot is vártam, CE elõrendeléssel indítottam. A felállás azonban picit változott: a játékot még mindig várom mérsékelten, viszont a CE rendelést visszamondtam és elég lesz nekem egy sima digitális másolat az SWTOR alapjáték kiadásából: 30+ ropit ez jelenleg nem ér meg nekem (a WoW sem ért meg ennyit az elején, csak hogy legyen perspektíva).
TLDR: 6/10
Azok a fránya elvárások
A kiindulási pont az az, hogy az elvárások és az elképzelések nem egyeznek az SWTOR esetében. Egyszerûen a Bioware mást ért MMO alatt, mint én. Errõl már volt korábban vita az egyik cikk alatt, ahol én a Diablo-t MMO-nak neveztem. De rá kellett jönnöm, hogy ez az egy kategória nem lesz elég, mert habár a Diablo és az SWTOR is MMO, mégis messze elmarad attól az elvárásomtól, ami számomra az igazi MMORPG-t jelenti: (egybe)nyitott világ, párhuzamos sztori / quest szálak egy karakter életében, szabadon választott tevékenységi kör a jól ismert achiever / killer / explorer / socializer univerzumon belül. Egy mondatban összefoglalva: nincs meg az “oda megyek ahova akarok, akkor amikor akarok és azt csinálok, amit akarok” érzés és amíg a Diablónál ez a limitáció bevallottan van jelen, addig az SWTOR esetében ez kurvára nem volt nagydobra verve. Sajnos.
Ahogy már a WoW is mostanában, úgy az SWTOR is egy hatalmas vidámpark RPG, amiben a játékos a karaktereivel egy szépen meghatározott pályán mozog végig a játék folyamán, kitérsi lehetõségekkel itt és ott. Az egyetlen különbség az az, hogy az SWTOR progressziója olyan szinten van dróton húzva (csõjáték, ahogy mondani szokás), hogy még a WoW statikus világában is olyan hippinek érzi magát az ember, mintha Woodstock-ban zúzná Richie Havens ‘Motherless Child’ feldolgozására, hasispipával a kezében.
Az SWTOR egy teljesen instance-olt, pályákra (bolygókra) épülõ játék, átívelõ karakter történetekkel, akárcsak a Mass Effect, vagy a KOTOR volt annakidején. A különbség annyi, hogy bekerült a multiplayer funkció és most a pályákon rajtad kívül még X másik játékos is játszhat: ha kell – és néha bizony kell – co-op-ban, de az idõ nagy részében szolózva, a karaktered történetét folyamatosan elõre mozgatva. Ezen kívül lehetõséged van még aréna rendszerben más játékosok ellen PvP-t játszani, vagy egy szégyenletesen szar, ûrharcos minijátékkal elütni az idõt, amikor nem questelsz, vagy nem instázol.
Minden a küldizés és a sztori teljes alárendeltje. Nincs felfedzés, nincs öcsizés, nincs kompetitív PvP és az elsõ 20 szint alatt nem találkoztam ‘non-consensual’ azaz world PvP-vel sem (erre lesz majd lehetõség a késõbbiekben). Melléktevékenységnek ott van a krafting – ami jelenlegi formájában szóra sem érdemes, de errõl majd késõbb – és ennyi.
Ennek ellenére a játék mégis mûködik, mert a karaktered sztorija, ami átível az egész játékon, egészen maximum szintig, viszi elõre azt, néhol egészen faszán, néhol kicsit laposabban.
Ami jó, az jó
Amikor pénteken éjfél elõtt nem sokkal elkezdtem gondolkozni azon, hogy milyen szisztéma szerint válasszam ki a kezdõ karakteremet, a többiekkel egyetértésben arra jutottunk, hogy nem Erõ-használóval kezdek, hiszen azoknak a története azért többé-kevésbé behatároltabb, mint egy fejvadászé vagy egy csempészé. Így az elsõ karakterem egy Fejvadász lett: valami közepesen nagydarab, szürke bõrû faj gyermeke.
A nyitás / felvezetés, a sztori és a karaktered egész lényegi felvezetése kurva jó. A beleélési faktor gyorsan kialakul, a korai döntési helyzetek jól prezentáltak és még én is meg-megáltam egy érdekesebb dialógusnál, hogy olyan választ adjak, amilyet az elképzelt karakterem adna, ha tényleg a helyében lennék. Ez a vonal tehát nagyon jól megcsinált, érdekes és nem lapos, az érdeklõdésemet folyamatosan fenn tudta tartani, egészen a 20.-ig szintig, ahol is abbahagytam.
A teljes élvezethez viszont – és ez most nem tudom, hogy rossz vagy jó hír e – kelleni fog egy elég erõs angol tudás. Anélkül esélytelen lesz megérteni pontosan mi történik, nüanszok maradnak figyelmen kívül, poénok nem fognak átjönni és így tovább. Itt érti meg az ember, miért is lokalizálták ennyi nyelvre a játékot és miért lett 25 gigás a kliens.
A voice acting minõsége nagyon jó. Jó, hogy a karakteremnek van hangja és jó, hogy minden beszél … De ez csak kábé az elsõ pár órában hatott nekem újdonságként: utána már bekapcsolt feliratokkal, magamnak olvasva haladtam és skippeltem a hangos alámondást space-szel, mert nem volt türelmem kivárni minden apró küldi, sokszor kicsit laposabb vagy lényegtelenebb rész beszélgetéseit, inkább elolvastam õket.
A saját kaszt küldi vonalamat viszont általában végignéztem, hallgattam. Leginkább a döntési helyzetek miatt és mert ezerszer érdekesebb, nagyobb figyelmet igénylõ dolog volt, mint a mellékküldetések sokszor lényegtelen apró részletei.
Szóval a játék fõ ereje elég korán megmutatkozik és elég erõs lenyomatot is hagy a játékos agyában. A marketing gépezet nem hiába erre a részre helyezte durván a hangsúlyt: profi lett, jól mûködik. Ami jó az jó, ne is vesztegessünk rá több szót, úgyis meglátjátok majd magatok is és ebben nem fogtok csalódni, ez biztos.
Sok minden másban viszont valószínüleg fogtok: ki többet, ki kevesebbet. Én valahol közepes mértékben csalódtam, mert nem voltak túlzott elvárásaim a játék nem promotált, egyébb részeivvel kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy minden más rossz, ez a cikk csak a felvezetés, mivel nagyon sok mondanivalóm van.
Viszont a játéknak nincs több olyan része, amirõl egyöntetûen azt tudnám mondani, legalább olyan lelkesedéssel kijelenteni, hogy “jó”, mint azt kicsit feljebb a sztoriról és a voice actingról tettem. Minden más nagyon vegyes képet alkot. Hamarosan rátérünk ezekre is."