5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
czihaki #5264 Azt birom a legjobban amikor egy csomó pénzt évente csak azért ad ki a kormányunk, mert ide látogatnak külföldi papok, teológusok bibliográfusok vagy mi a csudák, a bibliát nyálazni, elemezni, holtt az olyan emberek akiknek semmiféle rendkívüli képességgel nem rendelkeznek azok soha az életbe nem lesznek képesek se megérteni, se helyesen elemezni a bibliában leírtakat!
Viszont minden alkalommal, a legdrágább szállodákba szállásolják el őket, a legdrágább éttermekbe etetik őket (kb. 150 embert!) aztán körbe utaztatták őket legutóbb is az országban és mindenhol ismét szállodákban aludtak. és persze fizette mind ezt a költséget az államunk a mi adónkból, amíg itt tartózkodtak a bibliát vitatni, elemezni ismételten. -
czihaki #5263 Bármelyik hitelméletet amelyet ókorban és utána fogalmaztak, nem lehet tényként elfogadni, csak egyszerűen a múlt embereinek átélt, de meg nem értett megtapasztalásainak vagy egyes embereknek mai elnevezéssel para-képességének lehet venni.
Pl. Ha egy ember mint Jézusról is fennmaradt, visszahozott valakit komából vagy épp a halálból az első 10 percben, az csupán vagy erős beleérző személyiség volt vagy erős lélek energiával rendelkezett. De ez nem jelenti azt, hogy Isten fia lett volna.
Akkor ezek szerint Isten lánya lennék én is, mert a klinikai munkám közben az intenzív osztályon, visszahoztam olyan komásokat az életbe akikről már lemondtak az orvosok-- vagy olyan bénákat állítottam lábra és indultak el ismét, akik évek óta bénák voltak és csak kezelésekre vizsgálatokra tértek be. Vagy volt olyan betegem, akinek a gyógyítása szinte csodának számított, hiszen egyetlen éjszaka meggyógyítottam, holott kezelték a Bel.klinikán onnan saját lábán átjött hozzánk, aztán nálunk is gyógyították-- végül az ágyból se tudott felkelni, annyira romlott az állapota. Én állandó éjszakásként dolgoztam az osztályon és az intenzíven egyedül.-- ahol ez a beteg feküdt 10 ágyas kórteremben a betegek szóltak nézzem meg, mert más annyira leromlott ez a beteg-- én megnéztem aztán gyógyítottam az érzékelésem alapján-- és akaratom ellenére a beteg meggyógyult egyetlen éjszaka! -- az most egy más kérdés hogy az orvosa kikészült,-mit adtam én gyógyszert amit ők nem adhattak a betegnek??? őrjöngött.-- Na de még sem árulhattam el 1973 ban, hogy én gyógyítani szoktam titokban éjszakánként... szóval akkor most Isten leánya lennék?-- Nem csak a valamikori első őseink, az első ember csoportok voltak a teremtő aktus gyermekei! -
maki85 #5262 neked is igazad van, de szvsz egyetlen hitnek sincs "isteni" joga ahhoz, hogy mások jogát a vizsgálódáshoz megtagadja -
maki85 #5261
ennél tömörebben nem lehetett volna -
#5260 Nem. De ha egy szövegnek, amit úgysem tudok természettudományos alapon kezelni, "elhiszem" egy részét és "nem hiszem el" egy másik részét, akkor felesleges emögé betennem valamilyen áltudományos eszmefuttatást, mert az egész végül zagyvaság lesz.
Vagyis ha pl. a Biblia alapján kimondjuk, hogy Jézus egy gyógyító volt, akkor ne menjünk el amellett, hogy a bibliai gyógyulások egészen más kaliberűek voltak, mint amit ma egy gyógyító csinál. Jézus vakok látását adta vissza, halottat támasztott fel, izomsorvadásos béna járt és hosszan sorolhatnánk.
Ha Jézusnak volt erre hatalma, akkor az teljesen más szint, és miért ne hihetnénk el, hogy Isten fia volt? Ha a történetek nem igazak, akkor viszont mindenben, amit a Bibliában olvasunk, önkényesen szemezgethetünk és abból aztán sok jó nem fog kisülni. :-) -
Katalizátor #5259 Nem értem mi ebben a logika. Ha megkérdőjelezel egy elméletet, akkor nyílvánvalóan idézned kell, abból a "szakkönyvből, amely e filozófiát képviseli
Vagy te simán megjérdőjeleznéd a fekete lyukak létezését Hawking említése nélkül? -
#5258 Sajnos össze-vissza beszélsz Jézusról, ami nekem különös, mert az életét és a tetteit a Biblia regisztrálja, ha viszont abból idézel, akkor komoly ellentmondásokba kerülsz saját magaddal.
Ha Jézus "csak" egy gyógyító volt, akkor Lázár feltámasztása nem lehet igaz, viszont te nem tudod bebizonyítani, hogy Lázár feltámasztása tényleg nem igaz. Ez hit kérdése - megbízható forrás-e a Biblia, helyesen értelmezzük-e, ha Lázár feltámasztását elhisszük és szó szerint vesszük?
"Azt hitte majd Isten lejön hozzá és csodát tesz". - Ezt honnan szeded? Világosan elmagyarázta, minek és hogyan kell vele történnie. Sőt, a kereszten beszél arról is, hogy ha akarna, angyalokat hívhatna segítségül.
'csak akkor közelíti meg az élőt ha az kiprovokálja- mint Jézus is tette kint a pusztába amikor leüvöltötte, hogy "Miért nem segít a zsidó népen"' - erre adhatnál egy referenciát, hogy Jézus hol "üvöltötte le" Istent, hogy az miért nem segít a zsidó népen (ha jól értelmezem, amit írtál).
Az értelmezésed természetesen arra épül, hogy Jézus nem az Isten Fia volt, illetve nem Isten a testben, de így eleve önellentmondásba kerülsz a Bibliával kapcsolatban, hiszen belőle idézel, miközben meg is kérdőjelezed. Én azt mondanám, hogy aki nem hisz Jézusban, az szimplán ne higgyjen, de akkor a Bibliát sem kell idecitálni, mert a vége totál marhaság lesz. :-)
Utoljára szerkesztette: Amiga, 2016.05.05. 10:04:59 -
maki85 #5257 "Te végigolvastad az egész topikot?"
arra nem gondolsz, lehet, hogy ez a második (?!) élete (regje)???:)))) -
Nemzsidó #5256 deklarál helyett degradálva (elírtam, de a kinyilvánít is jó, mivel nyíltan ezt hirdeti a pálvallás) -
Nemzsidó #5255 Namost... vagyok bajban... :)
Te végigolvastad az egész topikot? Hú-ha... Inkább Ha-ha-ha.
De akkor sem értem, mit akarsz ezzel mondani éppen itt és éppen nekem.
Tehát nincs isten/istenek, nem volt isten megtestesülése Jézus -már ha létezett-, de a különös misztériumokban hajlandó vagy hinni.
Vagy mégiscsak van az isten, mármint "teremtő szellemi energia" a szóhasználatoddal élve, de Jézus is egy korabeli sarlatán csak, a sok akkortájt térítő közül? Ha elutasítod a Biblia szerinti Jézust, akkor ugyanőt gyógyítóként mégis miért fogadod el az ezek szerint hiteltelen könyv állításaira hivatkozva?
Az igazi ellentmondást a "hit" generálja. A mai értelemben vett hit nem tudás. A hit nemtudás. A hit nem vesz tudomást az ellentmondásokról, ezért a hívő hiszékeny. Mindenkinek vannak dolgai amiben hisz -én például hiszek az ősi erényben-, de az emberek nagyobb része inkább valamitől való félelmének feloldására választja a hitet, s ezzel éppen a hit lényegét heréli ki, azt hiszékenységgé deklarálva.
Egyébként melyik hozzászólásomra reagáltál? -
maki85 #5254 szvsz te találóan fejezed ki az "igazságot", már ha annak lehet mondani, csupán a kettősség zavar amit látni vélek benned
egyfelől keményen a realitások talaján állsz, másfelől viszont szívesen hódolsz a virtuális jelenségeknek, mint pl a Teremtő szellemi Energia, és a hozzákapcsolódó történetek, fekete-, és fehér energia
szerintem energia csak egyfajta létezik, csupán mi rangsoroljuk őket asszerint, hogy számunkra kedvező, vagy sem
a világegyetem soha sem eredendően gonosz, csak teszi a "dolgát"
azt hisszük, hogy elpusztítjuk az "élő" Földet a tevékenységeinkkel, pedig a fenét
ő akkor is nagyon jól elvolt amikor csak egy izzó golyó volt, és akkor el lesz, ha mi kipusztítjuk egymást, hacsak a galactikus szövetség a seggünkre nem hajigál:))))
sűrűn emlegeted a Felsőbbrendűt
te ezalatt a Bibliai "személyt" érted, vagy netán másra gondolsz????
Utoljára szerkesztette: maki85, 2016.05.02. 19:36:41 -
czihaki #5253 Kedves hiper fizikus.-- Az ember emberként születik és emberként halt mindig. Bárki légyen is az.-- Ilyen hogy angyalok vagy ördög ez vagy kitaláció, vagy egyes emberek valamivel szembesültek is azt nevezték el, bár nem értették mi az amit láttak. Ilyen pl. az ördög, vagy a halál szelleme, vagy az isteni jelenés látomása lehet fehér angyalnak képzelt, --de még a biblia se írt arról hogy Jézus egyáltalán felfogta azt hogy a lelkét rántották ki?-- ez is valami hasonló okból lettek így nevezve, --mind kettő az ördögnek vagy a halálnak képzelt jelenés félelmetes szembesülés lehetett, valójában egy Jelenésről van szó a halál szó az reális elképzelés, de az ördög az csak képzelt --hiszen félelmetes, és van valami amit okolni lehet, és reá kenni a saját bűneinket. Ez a egyik Teremtő erő egyébként annak a Jelenése lehetett, s valóban a halál szellemi ereje is de csak a holtak lelkére! Ha valaki meghal, annak a lelke eltávozik a testből a fejtetőn keresztül, kb 10 percig élvezheti a végtelenséget a Teret felettünk, utána elindul az Isteni Szellemi Energiához, le a Föld szívébe a MAGBA. Ha viszont a lélek butuska, vagy épp eltorzult élete folyamán, félénk vagy épp kegyetlenségre hajlamos, akkor nem kar elindulni ide-oda csapódik, keresve az okot, gondolatot, mi legyen most?-- A Földünk Fekete Teremtő energiája ezt észleli, és lerántja az ilyen lelket az erejével és elindítja a MAG felé ahova vagy oda ér vagy megsemmisül az úton.
Az a lélek -
czihaki #5252 Kedves Nemzsidó-- hiába is keresgélsz, a messiást, az emberek reménykedése alkotta, a zsidóknál is ez történt és minden nemzet esetében ha az életük elnyomás alatt van.
Mindig születtek olyan emberek akiknek a személyisége, tehetsége, intelligenciája, hatni tudott egy népnél és azok akiket megbűvölni volt képes ez a karakteres fazon, akkor a köré gyülekeztek az neki bedőlt emberek. (lásd korunk politikai vezetőit, némelyiknek még a lábát is megcsókolnák sokan, annyira bedőlnek a képmutató, okoskodó, valójában hataloméhes hazugoknak. Ez pedig mindig így volt, mióta világ a világ.Jézus csupán vezér egyéniség volt és szerencsésként adott volt egy gyógyító képessége is amit ma is túl misztifikálnak hát akkor mit hihettek az olvasni se tudó, csóró nép?! A gyógyitó képesség nem isteni adomány és nem csoda, egyszerűen erősebb a lélek és a test-energiája amit kisugározva gyógyító hatást érhet el-- ez persze nem jelenti azt hogy bárkit, egy valódi vakot soha csak a pszichés vakot lehet, egy valódi holtat nem lehet visszahozni az életbe csak ha komás, vagy előtte halt 10 perccel!-- ahogy sok betegség oka a nyomorúság, a feszültség a a lelki számtalan trauma, akkor ellehet képzelni mennyi betegség CSAK tünete lehetett a régi korok emberének amikor a római elnyomást is elszenvedték, Jézus korában.-- Tehát Jézus soha nem lesz se messiás, se megváltó! A halála nem volt egyéb, mint saját butasága, a képességeit és a sok ember előtt elért sikerei miatt már Istennek (vagy a fiának) képzelte magát, ezért kellett meghalnia! Azt hitte majd Isten lejön hozzá és csodát tesz.--- A Teremtő szellemi Energia soha nem avatkozik az életbe, csak akkor közelíti meg az élőt ha az kiprovokálja- mint Jézus is tette kint a pusztába amikor leüvöltötte, hogy "Miért nem segít a zsidó népen" Az Isteni szellem Energia megjelentette magát a biblia szerint (ami fehér angyalszerűként lett leírva)-- de mivel Jézus koplalt több napon keresztül (hindu badarságot elkövetve) Az isteni Jelenésben nem hitt, azt se amit mondott Neki, hogy a "Testet táplálni kell, mert az elme megbetegszik!"-- de mikor visszatért a testébe, akkor már az éhezéses marhaságtól paranoiás volt és semmit nem hitt el, nem vett komolyan. ( A kolostorok papjai szerintem sok mindent kihagytak belőle és helyette zagyvaságokat írtak le, amit ők gondoltak jónak)
-
czihaki #5251 Kedves Maki85 Isten nem védte a zsidó népet és nem sújtotta az egyiptomiakat se, az egyiknek szerencséje volt mivel Mózesnek adott volt egy képessége, az pedig hogy kapcsolatba került az egyik Teremtő Erővel aki szeret kotnyeleskedni, kíváncsi, ugyan akkor ha egy para-képességű embert érzékel annak bele avatkozik az életébe is azzal, hogy különböző eseményekről képeket sugároz az illető agyába és lecsukott szemhéján azt látni képes az illető. Ez történt Mózessel is, előre látta a jövőt, többek között (amit az óceán alatt a közelben földrengés történt), hogy valami okból, de megnyílik az tenger. Ez nem segítség volt hanem csupán természeti katasztrófa amit előre tudattak vele. Majd a másik amikor felment a hegyre és megjelent Neki szintén ugyan ez a Fekete Energia Jelenés-- csak ez jelez úgy hogy izzani látszik egy oda készített nem valódi bokor, vagy csak ez a Teremtő Erő sugározza azt, hogy "NE nézz hátra" (Tudniillik a közelsége és a reá tekintés ártalmas az élő embernek, valamint a látványa, mit mondhatnék? FÉLELMETES! Mózes ha meglátta volna, lemenekült volna a hegyről! Valószínűleg az Ő sugallatára és az elé helyezett köre igy véste Mózes azokat a törvényeket amely talán összetarthat több törzset egyetlen néppé alakítva. Ez a Teremtő nem képes hangot kiadni, csupán képeket sugározni, látomásokat az emberi agyra amely kivetítődik a becsukott szemhéjra. minden más az emberi fajra tartozik és az dönti el, hogy őldökől vagy épp becsületesen kormányoz (fáraó, vagy épp korhű miniszterek!), vagy azt hogy képes-e egy népet megregulázni és összefogni, és igazságos becsületes maradni. -
czihaki #5250 Kedves gombabácsi- részben neked van igazad, sajnos az emberi faj nem egy sikeres teremtménye a LÉT Teremtő Erőnek. Az állat fajok sok esetben sokkal becsületesebben élnek, mint az intelligenssé vált ember, az emberi faj minél ntöbb a tudása annál gazemberebbé válik és pusztítja, vagy épp kihasználja a nálánál gyengébbet. -
Katalizátor #5249 Szerencsre nem igaz! Elég hülyén is jönne ki! -
gombabácsi #5248 a választott népnek nagyobb kegyelem, de nagyobb bűntetés is jár
szerencsétlen egyiptomi nép? ha a biblia igaz, nincs igaz ember, sem igaz nép. tehát nem az a kérdés hogy isten miért kegyetlen, hanem az hogy miért kegyelmes néha -
maki85 #5247 szerintetek miért van, volt az, hogy az Úr egyfelől megvédte az általa kiválasztott népet (az egyiptomiakat csapásokkal sújtotta, szétválasztotta a tengert, hogy megmeneküljenek), másfelől pedig a "szeretteit" nagyságrendekkel nagyobb számban engedte lemészárolni, II. vh
azt sem értem, miért is kellett a szerencsétlen egyiptomi népet büntetni, amikor a zsidók szenvedéseiről az uralkodók tehettek
nem lett volna elég, ha megjelent volna vmelyik fáraó álmában egy angyal, vagy Ő, és azt mondta volna, figgyi öcsi, levágom a töködet, ha nem engeded el őket???????????????????
ha már József álmában megtörtént
Utoljára szerkesztette: maki85, 2016.04.29. 19:56:27 -
hiper fizikus #5246 Azt hiszem, hogy az előirányzás az a szó amit kerestem. -
Nemzsidó #5245 Egyáltalán nem vicces, de ha nekik nem kell -ahogy a názáreti sem kellett-, őt is magunkénak tudhatjuk... na ez utóbbi volt a tréfa. -
#5244 ezzel (vagy H-val) azért nem illik így viccelődni -
Nemzsidó #5243 Én próbáltam utánanézni e személynek, s nem találtam mást hirtelenjében, mint bizonyos H. Adolfot, aki bár nem "izraelben", de sajátos, egyedi módján mégis egyesíteni tudta a zsidóság egy részét, ámbár félbeszakították jobbító, munkára nevelő szándékát... Jelzett személyt ilyen értelemben messiásként is számon tarthatnánk. -
#5242 számos helyen emlegetik az Ótestamentumban, hogy "eljő majd a messiás, aki egyesíti és felszabadítja Ábrahám népét..." és blablabla így tovább.
Aztán más kérdés, hogy el is jött, csak más volt a programja, mint várták. Sok helyen említik, keresgélj kicsit. -
Solt #5241 :)) -
Saintgerman #5240 Keresztelő szent János lesz az akire ő gondol és valszeg nagyon is jól tudja, csak kíváncsi, hogy mi is elég dörzsöltek vagyunk e... -
Solt #5239 Kire gondolsz? Ki irányozta elő Jézus megjelenését? Biztos bennem van a hiba, de nem értem mire gondolsz. -
Saintgerman #5238 Csak azt nem értem, hogy hová akarsz kilyukadni vele.. Szerintem ezen a vonalon még Ábrahámig sem jutsz el, nem hogy a "mindenható" Jehováig...
Mellesleg azt csicsergik "odakinn", hogy Jehovát bíróság elé fogják állítani népirtás vádjával... -
hiper fizikus #5237 Akkor másképen kérdezem. Aki Jézus megjelenését elöre irányozta azt, hogyan nevezik névszerint és mi a minősége? Nem Mózesről van szó, hanam aki közvetlen előte volt tanító. -
Saintgerman #5236 A messiás már nem jön a zsidók érdekében, mivel ugyan azok meséltek egy megváltóról, akik a zsidókat felhasználták a saját piszkos céljaik kivitelezésére... -
Solt #5235 Jézus megváltó, nem messiás. A messiás kizárólag a zsidók érdekében jön, csak őket váltja meg mindenki más kárára. Mivel Jézus mindenkit megakart váltani, ezért nem fogadták el a zsidók mint messiást.
#5232: Kicsit katyvasz a kérdésed.
-
#5234 Ők is próféták. A keresztény vallásban Jézus a messiás és mindenki más próféta. A z iszlám vallásban meg maga Jézus is próféta. Maga szó azt jelenti tanító, megmondó és maga a fogalom a zsidó vallásból ered. -
Saintgerman #5233 Bull Shit. -
hiper fizikus #5232 Kérdezni szeretnék valamit. Azt tudom, hogy a próféta az isteni ige hirdetője, az angyal az isteni ige hírvivője a prófétának és az apostol a próféta tanítványa. De azt nem tudom, hogy hogy minek minősítik azt aki a tevékenységével megelőzte a prófétát. Azt hiszem, hogy Jánosnak vagz Ezékinek (?) hívták, nem biztos, de az érdekel, hogy mi a minősítése?
-
Saintgerman #5231 The (wery likely very close to The Truth) Part of Evolucion for Mankind.
-
Nemzsidó #5230
Ez a kutatások eredményét alapul vevő könyv arról értekezik, hogy sem Mózes, sem Ábrám, sem József soha be nem tette a lábát Egyiptomba, a zsidók sosem jártak ott, nem voltak rabszolgák, vagy fogvatartottak azon a földön. Vagyis az u.n. exodus sem történt meg, ennélfogva a zsidóknak kijelölt földterület sem létezhet ott, ahol ma a latorállam terpeszkedik. Az író figyelmeztet a görög-zsidó cinkosságra, amely hasonlít a mai Usa-izrael érdek"szövetségre". A történelemferdítés a régi zsidó "szent" szövegekből fejthetők vissza, ahol Egyiptomot meg sem említik annak akkoriban használatos nevén"Gopt/Copt", ellenben a görög fordításban az eredeti "Mizraim/Misrim" helyett mégis Egyiptom szerepel, s ezt a talán szándékos félrefordítást vette alapul a további nyelveken kiadott bibliák mindegyike. A szerző arra is rámutat, hogy fáraó -helyesebben faraon- a dél arábiai sivatagban lakók között sokkal inkább fellelhető titulus (vezér), mint Egyiptomban, aholis királyok és királynők uralkodtak fáraók helyett (?). További érdekességek a könyvben...
Még én sem olvastam, de felkeltette az érdeklődésemet :)
forrás: Palestine is not the Jews' promised land -
hiper fizikus #5229 Nesze neked Isteni teremtés !!! => itt a három szülős génterápia
, -
ManoNegra #5228 Nem mondta, hogy nem mítosz. Ahogy olvashattad, a mítosz nem zárja ki feltétlenül azt hogy egyben igaz legyen, csupán allegóriákat, metaforákat használva beszélnek el egy olyan történetet, amit abban az időben máshogy nem is lehetne megfogalmazni. -
hiper fizikus #5227 A pápa azt mondta, hogy nem mítosz, hanem allegória.
-
ManoNegra #5226 "Az első összefüggő nyelvemlék, a bódvai temetési prédikáció-vázlat,
egyszerű szavakkal visszaidézi a Paradicsomi Történetet. Történt egyszer,
hogy egy előadásban ez ősi történetet említvén, kérdezi egy hallgató:
- Mi szükség van erre a mesére, amikor a tudomány már régen túl van
az effélén?
- Éppen hogy nincs rajta túl, mert ez a történet igaz.
- Ön hiszi, hogy igaz?
- Én igen, mert, sajnos, semmi sincs ennél igazabb.
- Hogy' hihet ebben a mesében egy művelt ember!
Avval megvetően otthagyott. Azóta adósa vagyok felvilágosult hallga-
tómnak, hogy elmondjam neki, miért igaz ez a történet. Miért olyan hát-
borzongatóan igaz. S miért nincs egy mákszemnyi ellentétben sem a tisz-
tességes tudománnyal. Most megkísérlem, a házbizottsági balga döntés
hátterének megvilágítására.
*
Mindjárt előre kell bocsátani, hogy a bűnbeesés és az Édenkertból való
kiűzetés története nem dokumentumokon alapuló tudományos értekezés,
hanem mítosz. Attól, hogy valami mítosz, lehet nagyon-nagyon igaz. Mert
a mítosz nem más, mint egyéb eszközökkel nehezen leírható valóságok
költői és szellemes metafórája. S mint ilyen, még a gyermek számára is
érthető.
Ádám és Éva tragikus históriája egyszerű és világos képekben elbeszélt
párhuzama egy bonyolult, több millió éves, majd egy kb. tízezer éves fo-
lyamatnak. Voltaképpen az emberi faj viszonyáról szól a természethez és
önnönmagához (lévén maga is a természet része). Metaforikus és áttételes
ábrázolása annak, hol és hogyan tért rá az ember a természetnek megüzent
háború útjára, hogyan bocsátkozott bele egy elvakult harcba, melynek so-
rán minél többet hódít, annál többet veszít s jut mind közelebb ahhoz, hogy
önmagát is elveszítse.
A történet olyan régi, hogy héber megfogalmazója (fordítója?) még "is-
tenekről" beszél benne, hiszen "Elóhim" többesszám. A történet még az
egyistenhit előttről való. Ezek az istenek, illetve a később egyetlenként fel-
ismert Isten a Világegyetem energiáinak, erőinek és törvényeinek összessé-
gét jelenti, illetve, mint mindennek Létrehozóját, személyesíti meg. Maga
a "Homo sapiens" faj egyetlen emberpárban, tehát két emberi személyiség-
ben ábrázolva áll előttünk: ő Ádám (magyar jelentése: ember) és felesége,
Éva (Havvah, magyarul: élet).
A természet, a Föld, az élő bolygó megfejthetetlenül bonyolult és még-
is tökéletesen szerkesztett rendszere a történetben egy kert: a Paradicsom
(ez a szó maga is kertet jelent). Ez a kert a szerves élet káprázatos változa-
tossága. A változatosság csúcsán áll az időben legkésőbb alkotott teremt-
mény (ez nyilvánvaló, hiszen a teremtés technológiája az Evolúció), az
"Elóhim" földi képviselője, mintegy másolata: hatalmas és fejlődésre ké-
pes új-agykérge (kapacitásának jórésze ma is kihasználatlan) nagy jövőt
ígér neki, ha a rendszerbe eleve-rendelten beilleszkedik. Más szóval, ha a
kertben, a Teremtő intézőjeként, "titkára"-ként, felelős és elszámolásra kö-
telezett "kertgondnokaként", a Teremtővel és a többi teremtménnyel
összhangban, az utóbbiak javára él és gondozza a teremtés rendjét.
A kertben - a természetben - minden a teremtmények rendelkezésére
áll. A DNS-molekulák, ezek a megszámlálhatatlan remekművek, istenien
művészi kavalkádban vándorolnak szervezetből szervezetbe, örökmozgá-
sukat a táplálék lánc táncrendje vezérli, s ez az örökmozgás meg nem áll.
Az időbeli határtalanságot a kertben az Élet fája biztosítja.
S mégis: ott áll egy tilalomfa. Egyetlen egy fa tilalmas, és az kizárólag
és megmásíthatatlanul a Teremtőé: a Jó és Rossz Tudásának a fája. Az Élet-
fa addig "garantálja" a fajok végeláthatatlan és formaváltoztató életét,
amíg egy teremtmény a Jó-Rossz Tudásának fájáról nem szakít. Az ember
az egyetlen, ö, az istenmásolat, akit erre figyelmeztetni kell. Ez a fa a nép-
mese hetedik szobája: szerencsétlenséget zúdít magára, aki felnyitja. Ha-
lálnak halálával hal az a faj, mely megkóstolja a Teremtés titkát rejtő gyü-
mölcsöt.
Mit jelent a .Jó és Rossz Tudása"? Azt, hogy a rendszer fennmaradása
szempontjából mi jó és mi rossz, egyedül a rendszert létrehozó és erőfor-
rásként a rendszeren kívül és magában a rendszerben is lakozó Teremtő
tudja. Egyes-egyedül a természet képes a maga rendszerműködését irányí-
tani: elég a rendszer egyetlen elemét kivenni, más pályára állítani, s máris
zavar támad a rendszer egészében. Ha az ember magához veszi a gyümöl-
csöt, ha előbb fogja tudni, mi "jó" és mi "rossz", mintsem a Teremtő ezt
egyszer a tudomására hozná egy olyan pillanatban, melyről Ő állapítja
meg, hogy célszerű és alkalmas, - az ember a maga kizárólagos szempont-
jából fog különbséget tenni aközött, ami neki jó (ami az ő érdekében áll,
szemben a többi teremtménnyel) és aközött, ami neki rossz (ami nem szol-
gálja az ő érdekét, vagyis előnyét a többi teremtényhez képest). Akkor pe-
dig eljegyzi magát a halállal, mert botorul belenyúl a rendszerbe, elrontja
a teremtést, elvágja magát az éltető Természettől - az Életfától - összeza-
varja a léptékeket, s diadalmasan belerohan a megsemmisülésbe.
"Isa ki nopun ejindül oz gyimilcstül, halálnek haláláal holsz," Nagyjá-
ból hárommillió évig élt együtt az ember a természettel, a természet rend-
jében. Evett a kertnek minden fájáról, vagyis gyűjtögetett, s ha a táplálék-
lánc tagjaként fehérjére éhezett, megette egy-egy teremtmény-társát, va-
gyis vadászott. S eközben gondolkodott és nevet adott mindennek, mi kö-
rülte volt. Ember volt, Isten arcmása.
Újabban az látszik valószínűnek, hogy mintegy 35 ezer évvel ezelőtt
kapta meg a beszéd, azaz a nyelv, mint rendszer ajándékát.
Mintegy tízezer évvel ezelőtt (hiszen "csak tegnap!) - lehet az tizenkét-
ezer év is, vagy valamivel több - egy napon megszólította őt a Hüllő.
A Biblia-fordítás kígyóként jelöli, hiszen a hüllők ismerete a kígyóra
szűkült le akkoriban, de - a történet szerint - ez nem lehetett a ma ismert
kígyó, hiszen csak az ember bűnre-csábítása után kapja meg az ítéletet,
hogy csússzék-másszék, lábatlanul. Hüllő volt, két lábon állt; a Tyranno-
saurus volt, vagy emléke (a génekbe írva). Arra ösztönözte miv isemüköt,
Ádámot, hogy szakítson a tiltott fáról: az istenek irigyek, nem akarják,
hogy az ember olyan legyen, mint közülük egy, hogy az ember isteni szint-
re emelkedjék, hogy az ember képes legyen az egész Teremtés fölött ural-
kodni, s azt tenni, ami számára minden pillanatban a legjobbnak látszik.
Az öshüllök, a "dinók", a Jurában benépesítették volt a Földet, a Krétá-
ban kihaltak, de azóta is ott rejtőznek az ember tudattalanjában.
Tudnivaló, hogy az embernek agya őrzi a maga teljes evolúciós felépí-
tését. A teremtés technológiájában az egyes rétegek egymásra épülnek. Az
emberi agy legmélyebb része a "hüllökomplexum", erre rakódik rá a lim-
bus (az emlős-agy legfontosabb része, az emberi agyszerkezetben az érzel-
mek székhelye); a legfelső emelet az agykéreg, már az emlősöknek is tulaj-
dona, de az embernél, mint "új-agykéreg", neocortex, a legnagyobb agyhá-
nyad: hatalmasan kibővült és itt lakozik az emberi értelem és intelligencia.
Tévedés volna vélni, hogy a "hüllőkomplexum"-ban el raktározott emlé-
kek és magatartásminták nem vesznek részt agyunk működésében. Tudat-
talanunk jó részének ez a búvóhelye. Ez az emberi agy alvilága. S innen
mindenféle hüllö-ösztönök törnek föl, ragadozó Tyrannosaurus-ösztönök
is, és ezeket a neocortex visszaparancsolja az alvilágba (az erkölcsi érzék,
a neveltetés, Freud szótárában a "felettes Én").
Ha visszaparancsolja. Amikor visszaparancsolja. Ha képes rá. Talán tíz
évezrede, talán régebben, a hüllőkomplexumból kiszabadult egy ösztön,
egy "késztetés" és hatalmába kerítette az új-agykéreg ráció-készletét. S az
ember szeme kinyílott arra, hogy a körülötte levő világ ura lehet. Hogy
más teremtényekre kiterjesztheti a maga hatókörét, jóllakottságon túl a fö-
lény mámorát. Hogy ott kényszerítheti sarjadzásra a növényt, ahol ő akar-
ja, ő jelölheti ki helyét. Hogy több állatot is lemészárolhat, mint amennyit
megeszik, s így ő lehet élet és halál ura. Hogy kisajátíthatja a Föld termé-
sét s más teremtényt kizárhat abból. Hogy az élettelen tárgyakat - a követ
- s az élő növényt - a fát - ha kőbaltával kivágja, felhasználhatja hatalmá-
nak kiterjesztésére.
Most már tudta, mi a jó. Az élvezet a jó. A hatalom a jó.
Ez volt a bűnbeesés. Mostanában, tudományosan, "újkőkori forrada-
lom"-nak becézzük. Ekkor lett az ember a Föld "istenévé"; ráébredt, "mi jó
neki", s úgy találta, hogy a hatalom igen jó. Évmilliókig csak azt érezte:
"ah, élni, élni, mi édes, mi szép", ama pillanattól jelszava: "és úrnak lenni
mindenek felett". S ráébredt arra, hogy Éva meztelen, s az élvezetet füg-
getleníteni lehet a természet órájától. S tápláléka, élvezete szaporodván,
ivadéka is hatalmasan megszaporodott. S a szaporulatnak új föld kellett, s
ha az foglalt vala, ha ott más embereket lelt, amint gyüjtögettek, vadásztak
vagy legelésző csordákat kísértek, akkor azokat az embereket leöldöste,
földjüket elfoglalta. A földművelő Kain agyonütötte Ábelt, a pásztort. És
sorban létrehozta Sumért, Asszíriát, Babilont, Egyiptomot és Rómát és a
Brit Birodalmat és Amerikát és a Hetek Klubját.
Az ember elvesztette a Paradicsomot, azután megfosztotta tőle a többi
teremtményt, azután Róma puszta szórakoztatása kedvéért kiirtotta Észak-
Afrika állatvilágát, azután letarolta a hegyek erdőségeit s még a csemetéket
is lelegeltette, majd rávetette magát az energiákra, hogy rabszolgáivá tegye
őket, hozzáfogott a Föld totális kirablásához és azt mondta rá: "ipari forra-
dalom" ; versenyt rendezett a pazarlón habzsoló fogyasztásban, lihegett a
végeláthatatlan növekedésért, megzavarta a levegő oxigén- és szénháztar-
tását, felbontotta az atommagot, belenyúlt a DNS-be, a tengert, az élet for-
rását halálos hulladékkal mérgezte, belekontárkodott az Óceánok áramlata-
iba és rendetlenséget csinált a légkörben, fajok ezreit ítélte halálra, össze-
szennyezte a vizeket és a termőtalajt, termékeny mezöket tett sívó homok-
ká. S előállt az a hányaveti nemzedéke, mely elpusztítván a holnap életfel-