5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
#341 mire? arra irt amit irtam :D -
#340 ÉRTELMEZNI, ÉRTELMEZNI, ÉRTELMEZNI :))) -
#339 te is csak annyit tudtál bebyogni egy lentebbi kérdésemre, hogy olvass fogyelmesebben... estleg ha segitenél és adnál egy pontos helyet hol is nézem meg a bibliában azt amit kérdeztem, az jol jött volna... -
#338 Nem arra írta :DDDDDDDDDDD -
#337 irtam hogy nincs menny és pokol, erre irod hogy nem igaz, akkor mit is gondolsz? :)
nem fogom elolvasni az egész topicot annak érdekében hogy megismerjem a hozzászolásaidat...elég az amit nekem irsz.
az hogy ezeket a kereszténység találta ki, hm, szvsz, talán ha ismernéd az embereket akkor belátnád mire is jo ez...
álezoterikus maszlag? rám gondolsz? nem vagyok jártas az ezoterikában, nem foglakozom vele :)
elhiszunk mindent amit mondanak, valodi ismeret sehol? hm :) -
#336 Huh.. :D -
#335 Kedves Tikal.
Ajánlom elolvasásra a hozzászólásaimat. :D
Egy szóval nem mondtam, h én bármiben hiszek.
Sőt pár hozzászólással lejjebb pont bizonyítani kezdtem, h ezt maga a Biblia sem tanítja.
Az pedig, h ezeket a fogalmakat a kereszténység találta volna ki irányításra...
Hát... Khm...
Kis történelem ismeret esetleg?
Hamár a Biblia és a kereszténység ismeretét nem lehet elvárni manapság.
A többi vallásról már nem is beszélva.
Álezoterikus maszlag az kilora, valódi ismeret sehol. -
#334 Szerinted van menny és pokol? És ki kerul hova? És ki dönti el?
Isten nem maga a szeretet? Szerinted Ő a pokolba küldene téged? Gondolkozzatok már egy kicsit ne csak a papok prédikálásaira hagyatkozzatok.... -
#333 Ez sem igaz, de mindegy is. :D
Kíváncsi vagyok, h az mikor fog előkerülni, h a Biblia tanította eredetileg a reinkarnációt.
Na az a megalol téma. :D -
#332 :D nincs menny és pokol, ezt csak a keresztények találták ki, ez egy jo eszköz arra hogy a tudatlanokat irányitsák. -
#331 :D
ne fossá'
mondom, h holnap. :D -
Takezó #330 ne érts félre, én semmit se követelek, de ha gondolod, utánanézhetek
bár te jobban ismered azért a Bibliát... -
#329 Amúgy egyszerűbb volna nekem azt követelni tőled, h adj 2-t, ami a poklot, mint örök szenvedést, a lelket pedig mint halhatatlan, testtől független létezőt írja le. :) -
#328 holnap akár többet is. :D -
#327 Ez akkor érvényes, ha determinálom a sorsokat.
Az apa választhatott, h veri-e a gyereket. A pap választhatott, h hogy magyarázza a passzusokat. Pistike meg választhatott, h öl-e, vagy sem.
Ha szimplán csak esendőség van, szabad választási lehetőséggel és eleve ismeréssel, ami nem azonos az elrendeltséggel, akkor egyik tett sem kenhető egy teremtőre. -
Takezó #326 Egy két pontos helymegjelölést kaphatok? -
#325 Vannak dolgok, amiket a Biblia nem tartalmaz, vagy nem úgy tartalmaz, ahogy a mai kereszténység általában tanítja.
Egyszerűsítve:
Nincs benne utalás arra, h a lélek halhatatlan lenne, arra viszont igen, h az ember megszűnik létezni amíg halott. Tehát nincs olyan része, ami még bolyong bármerre a halála után. Nagy vonalakban azt írja le, h az embernek ven egy teste, amit isten ellát az ő lelkével (ez egy szigorúan személytelen életenergia). És élő lélek lesz ezáltal az ember. Az emlékei és tettei teszik egyedivé, valakivé. Ha meghal az ember, akkor a teste elporlad, az életenergiája visszaszáll istenhez, az ún személyes lelke az meg a seolba kerül, ahol öntudatlan állapotban várja a feltámadást. Amkor is kap egy romolhatatlan testet, újra megkapja az életenergiát, majd a személyes részét, tehát az emlékeit, stb.
A halhatatlan lélek, mint olyan valószínűleg a görögök révén került először a zsidő, majd később a keresztény hitbe is.
A pokol, mint olyan, az mint gyehenna szerepel a Bibliában, ami a szemét és később a bálványok megsemmisítő helye volt. Tehát a végső és teljes megsemmisülést példázza. Egyedül a Sátán és a bukott angyalok esetében beszél örökös szenvedésről, lévén, h ők halhatatlanok.
A determináció meg nem volt gond egészen Pál azon kijelentéséig, h vannak eleve kiválasztottak.
-
Takezó #324 Nem Te determinálod, hanem a rendszered determinál, a rendszert meg Te teremtetted! Mert tudtad, hogy Pistike meg fogja lökni Petikét a dizsiben, és, hogy Petike erre megöli, mert korábban az apukája verte, aki pedig azért verte Pistikét, mert hogy a Biblia is megaszongya, hogy verni kő, stbstbstb.. -
#323 nem.
ez egy kibújás a rendszer alól. :)
Ellenkező esetben az az egyetlen helyes döntés, ha nem teremtek.
Merrt abban a pillanatban, h nem determinálom a sorsod, a Te döntésed lesz, bármit csinálsz. Bármennyire is olyannak teremtettelek, hogy esendő legyél. -
#322 Biblia szerint nem létezik, nincs benne utalás, v. nem létezik
(Nem kötözködés, csak érdekel) -
Takezó #321 Nem! Mivel Te tudod, hogy mi lesz, ha egy picit is másképp teremted a Földet, ezért már igazából Te számítasz, és nem én... -
#320 Szubjektív dolog.
Még egyazon vallásban is változnak a megítélések a korral.
Ami a lényeg, h isten eleve elrendel embereket a determináció szerint, akik akármit is csinálnak, úgyis olyat tesznek, h a mennybe, v a pokolba kerülnek.
Az, h a pokol mint olyan, vagy a halhatatlan lélek, vagy a determináció, amiknek összessége kellene ehhez a problémakörhöz, a Biblia szerint valszeg nem létezik, az egy más kérdés. :D -
#319 régen ki volt.... -
#318 "Durván egyszerűsítve azt, h a jófejek eleve ki vannak választva a jóra, a rosszak meg a rosszra. "
Ki a jó, és ki a rossz. Régen volt a jó, és ma ki az? -
#317 oh bocs, én abból indultam ki, hogy nincs eleve elrendeltség (ehh) -
#316 Ha létezik felsőbb hatalom, és tényleg ő határozza meg minden mozdulatod, akkor nem tudatosul benned, hogy valójában nem a te döntésed. -
#315 ha eleve elrendeltség van, akkor igaz az állítása. :) -
#314 nem, te alakítasz véleményt, nem egy felsőbb hatalom (ha nem így érzed, akkor kezdődnek a bajok a hangokkal a fejedben :DD) -
#313 Hát tulképp lehet így is felfogni. -
#312 akkor meg a megfogalmazás rossz. :)
Akkor igaz lenne, ha eleve elrendelném a sorsod.
-
Takezó #311 nem, ha Te teremtesz ilyenre -
#310 Ez logikailag hibás. :)
Azért mert én tudom, hogy mi fog történni, ha felrobbantod a parlamentet, attól még te leszel a felelős. :D -
#309 Igen alakítottak ki véleményt.
Durván egyszerűsítve azt, h a jófejek eleve ki vannak választva a jóra, a rosszak meg a rosszra. És ez így is marad, ha fejen állva összeszarják magukat, akkor is.
Még megmagyarázták valahogy, hogy akkor mi a pöcsnek imádkozzanak, meg ilyenek, de arra most nem emléxem.
Ha időm engedi, utánanézek. -
#308 De számomra eleve csúnyának/szépnek kell kinéznie a szememben, avagy sem? -
Takezó #307 használható, ugyan... ha a katolikus egyház tanai használhatóak, akkor minden ;) -
Takezó #306 Tudod, hogy hülye vagyok ;) Ezt nem értettem.
"Példa, ahogy ezt már eg ymásik topikban is mondtam: Isten tudta, hogy mi fog történni így, és mi akkor, ha egy pillangót kicsit arrébb rak, így gyakorlatilag én nem tehetek arról, amit teszek."
Erre esetleg? ^o) -
#305 Úgy van. :)
Elég sokat fabrikáltak még Kálvin után, h végre használható tanaik legyenek, de pszt. :D -
#304 rámutatok egy lányra az utcán, szerintem szép, szerinted csúnya. ettől még a lány létezik, nincs igazam? -
#303 Áááá... még könyvesbolt, vagy antikvárium közelében sem voltam még azóta. :D
Eleve elrendeltség: mész az erdőben és determinálva vagy, h a brazil női kézilabda válogatott elkapjon és megerőszakoljon.
Eleve ismerés: mész az erdőben és vagy megerőszakolnak, vagy nem, vagy csak páran, vagy mind, de kétszer. És az összes lehetőség összes következménye az egész lehetséges életed alatt ismert. -
Takezó #302 Luther szerint nincs, Kálvin szerint van, de a reformátusok már elvetik a predestinációt...