5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • Gorvik #381
  • Gorvik #380
    Azt csinálom, azt csinálom
  • SRobert
    kételkedj az összesben. :))
  • Gorvik #378
    Én tudom miben kételkedek, de ha egyszer nincs egységes válasz rá...
  • SRobert
    Egy kétkedő járjon utána, miben kétkedik. :)
  • Gorvik #376
    Igen, itt mutatkozik meg a "rendszer" hibája.
    Így hogy várhatnak el bármit a kétkedőktől.
  • SRobert
    Tehát a mondat nem bizonyítja azt, amire szokták használni, h van egy olyan mennyország, ami rögtön a halál után elérhető a jó csákóknak.

Ha pontatlan voltam, akkor bocs. Nem azt mondtam, h paradicsom/mennyország és pokol mint fogalom nem létezik, hanem arra akartam kilyukadni, h nem azt a dolgot fedi, mint amire manapság a kereszténység használja.

Tehát van paradicsom, de a feltámadás után.
    Van pokol, de nem örök szenvedés, hanem teljes megsemmisülés.
  • SRobert
    Azért a lelkészek/papok felkészültségi szintje sem azonos.
    Tehát simán előfordulhat, h valaki az egyházának katekizmusával nem megegyezően prédikál.
  • Gorvik #373
    Nem tudom mért akarsz "arra kilyukadni".
    Amit hallok a szószékről, azt tovább adhatom úgy, hogy nem ismerem az eredetét. Vagy nem? :D

"Miben is"
    Na vaj'?

Kitalálod? ;)
  • Takezó
    Ha nem tudod, hogy értelmezik a bibliát, hogy fújhatnád, amit mondanak? ;) Csak erre akartam kilyukadni.

"Nem mondom meg névre, és másodpercre pontosan, hogy hol hallottam, mert nem tudom. De hogyha meglátogatnánk jópár templomot, biztos vagyok benne, nekem lenne igazam." -> Miben is? :D
  • Gorvik #371
    Már mért mondana ellent egymásnak? Azt hiszed, hogy az emberek többsége elolvassa a Bibliát, és úgy alakít ki véleményt? Nagy lódákót. Nagyjából azt mondja, amit hallott egyházi helyekről.
    Sokan a Bibliában leírtakat fel sem fogják teljesen, vagy egyszerűen nem tudják hova tenni.
    De még ha tudják is, nem biztos, hogy úgy értelmezik, ahogy az egyházi körök.

Valóban nem vagyok jártas benne, de nem szoktam valótlanságokat állítani.
    Nem mondom meg névre, és másodpercre pontosan, hogy hol hallottam, mert nem tudom. De hogyha meglátogatnánk jópár templomot, biztos vagyok benne, nekem lenne igazam.
  • SRobert
    Na ez az egyik hivatkozási alap.
    De az egy érdekes mondat valójában.

Bizony mondom néked, még ma velem leszel a paradicsomban.

A görögben nincsenek vesszők és a ma az mostnak is értelmezhető.
    A többit később. :) most mék
  • SRobert
    A dologban, amit mondasz, több kavarodás is van.
    A katolikus egyház nem a THE ONE.
    Ott is vannak véleménykülönbségek az eleve elrendeltség értelmezésének terén.
  • Takezó
    "Én csak azt fújom, amit az egyház mond." -> Sajnos nem, mivel nem vagy elég jártas ebben.
    "Nem tudom hogy értelmezik a bibliát," -> ez a kettő amúgy is ellentmond egymásnak
    "de amit egy magas rangú egyházi ember mond, az úgy van. Már pedig nem egyszer hangzott el a megvanírvablablabla szöveg" -> pontosabban ki és mikor? ;)
  • Takezó
    :egyetért:
  • Takezó
    az egész mondatodra írta, hogy nem igaz, teeee :D
  • Takezó
    Őszinténszólva ma épp utaztam a villamoson, amikor eszembejutott egy példa a mennyország létezésére: Jézus keresztrefeszítése után a latrokkal való beszélgetése :D
  • SRobert
    nagyképűen kijelenteni, h tudja, kicsoda isten :D
  • dunga
    megint beindult a topic?:>
  • Tikal #362
    amugy most látom robert hogy teologus vagy...

a teologia végulis mit is akar? :)
  • Gorvik #361
  • Tikal #360
    pedig ugy tunt :DD
  • Gorvik #359
    Tényleg, na ne máá :)

Igaz már leírtam, de mégegyszer: nem hiszek ezekben
  • Tikal #358
    Isten választja a pápát? Nem az emberek? :)

nincs eleve elrendeltség, azt élet kiszámithatatlan, mindne rajtad mulik, ezért is vagyun itt, és nem a paradicsomban ahol Ádám és Éva éldegélt :)
  • Gorvik #357
    SRobert

Én csak azt fújom, amit az egyház mond. Nem tudom hogy értelmezik a bibliát, de amit egy magas rangú egyházi ember mond, az úgy van. Már pedig nem egyszer hangzott el a megvanírvablablabla szöveg
    Tehát ha van sors, van eleve elrendeltség is.

DE

Vegyük a bíborosokat, akik a pápát megválasztják. Ugye elvileg Isten a pápát kiválasztja, vagy ahogy mondani szokták az arra alkalmas (végül is kiválasztottnak is lehet nevezni) kerül Szent Péter trónjára.

De itt megint bejön, hogy vajon a bíborosok szabad akaratuk szerint választanak, vagy eleve el van rendelve a folyamat? Ha van kiválasztottság, nincs szabad akarat.

De ha holnap egy liberálisabbat pápát választanak, aki enged bizonyos kérdésekben, akkor megszegi a kötött szabályokat.

Így hol a kíválasztottság?
  • Tikal #356
    Persze, mindenki azt hisz amit akar, a lehetőséget viszont meg kell adni, és ez az amit a papság nem ad meg. :)
  • Tikal #355
    Egyébként miből gondoltad hogy ezoterikus vagyok?
  • SRobert
    nem baj. :D

Te meg ne bassz le, ha hinni akarok a mennyben.
    (jelzem, nem akarok, de ez ebben az esetben mindegy)
  • Tikal #353
    És légyszives ne gyunyolodj, nagyon nem intelligens dolog.
  • SRobert
    Tikal

Ping-pongozom.

Az első reakciód az volt arra az esetre, ha esetleg hiszünk a mennyben és a pokolban, h gondolkozzunk és ne azt mondjuk vissza, amit a papok mondanak.
  • Tikal #351
    áá, igy már értelek, ugyanis a mondatomban két állitás is volt. Az egyik nincs menny és pokol a másik hogy irányitásra használják. Nem igazán értettem melyiket cáfolod, netán az egészet? :)

A pokol már a bibliában is szerepel? Az egész keresztéynség arra épül hogy bunos vagy, én csupán ezt nem értem...
  • Anna #350
    Én is csak erre gondoltam :) Egyébként kár vitatkozni vele, nekem sosem ment, nem is próbálok érdemben hozzászólni. Mellette nem lehet.
  • Tikal #349
    bocs, valoban rosszuil idéztem Robit, azt mondta ez SEM igaz, tehát egyiksem... ezért voltam kivááncsi végső soron mit is gondol.
  • SRobert
    És most leírom az olvasni nem tudóknak.
    Ha azt mondom, h a poklot és a mennyet nem a kereszténység találta ki és főleg nem irányításra, akkor az azt jelenti, h nem irányításra találták ki és nem a keresztények.

MATRIX HAS YOU

a kenyérvágó késsel is lehet ölni, mégsem az a célja.
  • Tikal #347
    huh, te meg ne fárasszál már, nem ismerjuk egymást, egymás tudásárol néhány hozzászolás után vélemyént alkotni igen nagy butaság... ha érdemben is hozzá tudsz szolni akkor azt szivesen veszem. Tény hogy nem ismerem Robert-et, biztos nagy tudásu ember, viszont a fölényeskedés nem vall éppen nemes lélekre, bocs de igy látom.
  • Tikal #346
    Marhaság részedről, lehet hogy mást érdekel... nem gondolod hogy felelőtlenség ilyet mondani? Bocs de nem találtam másoknál a választ, segitenél?
  • Anna #345
    Ezt úgy kell érteni szerintem, hogy Tikal, neked nincs kellő tudásod, neki van... :) ÉRTELMEZZ
  • SRobert
    arra meg később mások válaszoltak. :)

Eleve írtam, h marhaság erről vitatkozni és még csak társalogni is.
    Nincs kellő tudás mögötte.

A végső érv meg már a te szádból is elhangzott.
    Aki nem ért egyet, azt átverték a papok.
  • Anna #343
    "irtam hogy nincs menny és pokol, erre irod hogy nem igaz, akkor mit is gondolsz? :)"

:DDDDDD
  • Tikal #342
    Ezt neked is ajánlom. :)