5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • HUmanEmber41st
    majd a tanítvány eldönti..közöm nincs hozzá..
  • HUmanEmber41st
    Én soha nem olvastam ilyet a Könyvben..
    Jézus soha nem mondott rosszat Jahve-ról, hiszen Őt mint Atyát tisztelte..
    Jézus Atyja és Jahve gyakorlatilag ugyanaz..legalábbis a Károli-Biblia szerint..
  • Takezó
    te meg majd jól megállapítod, h hiteles-e...
  • HUmanEmber41st
    meditálni kell rá egész életedben =="gyúrni kell rá"
    Kell keresni HITELEStanítómestert, és betartani az utasításait..
    másként nem megy
  • QuippeR
    ilyen szép mondatokat én is tudok írni, csak az a baj vele, hogy édesanyámnak se hinném el, bebizonyítani meg senki sem tudja.
  • Takezó
    úgy látom, h nem cikkről van szó ("attya"), ez esetben pedig különösen fontos, h vmiféle forrást megjelöljünk. Szóval akkor hol mondta ezt rá, és milyen szót használt?
  • norbre
    ide tartozik és mivel én nem tudom de nekem sántít, valaki aki hozzáértö mondja már meg h ez igaz-e:

"Jézus a Héber Istent Jahwet nevezte Sátánnak, és a zsidók szemére hányta azt, hogy magát az ördögöt tették a saját mindenható istenükké. Tehát az "Isten", amit az egyház "Krisztus attya"-ként tanított, Jézus szavaival maga az ördög volt."
  • datango
    kifejtenéd bővebben!?
  • HUmanEmber41st
    Tudatos emlékekkel csak akkor tudsz visszajönni, ha előtte egész életedben erre "gyúrsz "
  • datango
    ha meghalok visszatudok jönni? aki tud valaszolni az irjon! !!!!
  • HUmanEmber41st
    Alábbi hozzászólásomat inkább csak olyan témaváltás-vitaindításnak szántam, majd így tovább boncolgatjuk az ellentmondásokat.
    Pl az a reinkarnációs tanításokat kitörlő zsinat engem is érdekelne ( volt-e nem volt ???
    Meg ez a feltámadásos dolog is érdekelne.. mert az Ószöv.ben szó sincs feltámadásról, és azért az Újszöv.ben sincs valahogy rendesen elmagyarázva.
    Itt szoktak belekötni( legtöbbször) az ezoterikusok is az egyházi értelmezésekbe ?????,
    Valaki ????
  • Takezó
    homályos kijelentéseket ezerrel találsz benne, hiszne az is homályos, ha ellentmondást tartalmaz a szöveg,abból meg ugye... vagy gondolj csak a tisztítótűz problémára, vagy a reinkarnációra utaló részekre..
  • HUmanEmber41st
    Amúgy a válasz tényleg 42 :) :)
  • HUmanEmber41st
    Megtörtént..[ elolvasta kb 5X ]
  • Takezó
    olvasd el még 5ször, np... talán rájössz magadtól is
  • HUmanEmber41st
    SRobert! Stílusod nem egy "ájtatos" teológusra vall
    de azé' megmondod a frankót :) :)
  • HUmanEmber41st
    Arra válaszoljatok, miért kell egyáltalán a Bibliát értelmezni???
    Mi van abban homályos kijelentés??,
    Jó vannak benne fordítási hibák ugye:
    -elbeszélésből görög leirat=>lefordítás latinra=>onnét magyarra.
    De a mondanivaló ott van fehéren feketén.
  • datango
    pedig az írások szerint jézus még visszatér ! valaki támasszon alá!
  • Takezó
    ez egy icipicit bonyolultabb
    SRobert: te merre vagy máááááá? :o
  • Tetsuo
    Isten végtelenül megbocsájtó, tehát bármit tehetsz a Menyországba kerülsz.
  • Tikal #401
    Aham, csak én ugy hiszem hogy akármilyen szabad akaratod is van, Isten nem fog téged a pokolra küldeni még 1 percre sem mert Ő maga a Szeretet, akkor miért tenne ilyet? Vagy ha mondjuk bűnt követtél el, akkor utána már nem szeret többé? Viszont ha meggyonom akkor még van esélyem?
    Egyáltalán mi a bűn, mi a jo és a rossz? Ki határozza meg? Az egyház? hm..
    Mivel nincs jo és rossz nincs értelme a pokolna, a jo és a rossz fogalmát mindig a kor és a környezet alakitja ki, ami neked roosz az lehet hogy másnak nem.
    Ha létezik a pokol, akkor gondolom létezik az ördög is... Az Ördögöt ki teremtette? Isten? De minek? Ha Isten teremtette akkor nem kell mitől félni mert bármikor elpusztithatja, ha viszont nem ő teremtette akkor Isten nem is mindenható, akkor viszont van mitől félnetek. Már ha hisztek benne :D
  • Tikal #400
    Nem is hiszek benne, az viszont elszomorit hogy sokan hisznek benne...
  • Takezó
    szalmakutya.uw.hu - blogszerűen írja a srác , de azt hiszem, fog még érdekes dolgokat írni
  • Takezó
    Nem tagadom. Sőt, azt sem, hogy szükség is volt rá valaha :)
  • SRobert
    Pedig szép volt az valaha...
  • Takezó
    lál...
    bocs, csak mindig röhögnöm kell, ha a katolikus vallásról van szó
  • Pluskast
    Az ember magának köszönheti ha a pokolba kerűl. Van egy olyan "tulajdonságunk" , hogy szabad akarat. Ez körübelűl ugyan olyan dolog mint amikor megkérdezik, hogy isten miért nem segít az embereken akik szenvednek itt a földön. Azért nem teszi mert szabad akaratunk van. Azt, hogy milyen életet élünk itt a földön és hogy viszonyulunk a hithez az csak és kizárólag rajtunk múlik. Isten megadja neked a lehetőséget arra, hogy megfelelő életet élj. Azt, hogy ezt elszúrod e vagy sem az nem az ő dolga. Az esélyed meg van....
  • SRobert
    :)

Mint mondtam, a Bibliaában eredetileg a pokol nem örök szenvedés.
    Amúgy meg miért bánt, ha egy vallás ezt tanítja?
    A megoldása a világ legegyszerűbb dolgai közé tertozik: ne higgy benne.
  • Tikal #393
    és miért kerulnek az emberek pokolra? Isten nem szereti őket?
  • Pluskast
    Hmm köszönöm ezt látod nem tudtam:) Az ember mindíg tanúl valami újjat:)
  • SRobert
    Véleményem az, h nem hiszek benne, de gondolom, nem erre vagy kíváncsi. :D

Ez a fogalom csak a katolikus (meg talán az anglikán) teológiában, vagy hagyományban szerepel.

1 Kor 3,11-15
    Mert a lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, más alapot senki sem rakhat. Ha pedig valaki az alapra aranyat, ezüstöt, drágaköveket, fát, szénát, szalmát épít, mindegyiknek a munkája nyilvánvaló lesz; ugyanis az Úr napja megmutatja, mivel az tűzben fog megnyilvánulni, s a tűz majd kipróbálja, hogy kinek-kinek milyen a munkája.
    Az, akinek megmarad a munkája, amelyet ráépített, jutalmat nyer.
    Az, akinek munkája elég, kárt vall; ő maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tűz által.

Erre alapozva tanítják, h aki nem halálos vétkeket követett el, vagy lelke igazán vágyódott Isten után, de esendőség, vagy ismeretek hiányában mégis bűnös életet élt, lehetősége van a mennybe kerülni, de tűz által, tehát purgálva.
    Ez a purgatórium, a tisztító tűz, ami a bűnös részt kiégeti a lélekből, h az így már tisztán bekerülhessen a mennyországna.
  • SRobert
    Amire ezek az idők eljöttek, addigra volt már teljes újszövetség.
    A végleges kánon már majdnem a 100-as évek után kialakult.

Rengeteg egyházatya és apostoli tanítvány írt és működött a 100-as, 200-as években. Soha semilyen kijelentést nem tettek, ami totálisan, ilyen mértékben ellentmondott volna annak, amit mai egyházak is képviselnek.

Azokban az időkben a fő problémát az "eretnekek" elleni harc jelentette és eleve ezért tartotak zsinatokat, h tisztázzanak olan dolgokat, h pl Jézus isten, ember, vagy istenember. (istenember, vagy isteni ember).

Később pedig hatalmuknál fogva úgy magyaráztak dolgkat, ahogy akartak, ráadásul a "nép" azt sem tudta, mit tartalmaz a szentírás, tehát fölösleges lett volna.

De ez egy hosszú történet.
    Politikai szempontból pedig semmi jelentősége, h van-e a bibliában lélekvándorlás, avagy sem.
  • Pluskast
    Amúgy ha már egy teológus is van itt:) Sosem értettem igazából a tisztitótűz miben létét. Neked erről mi a véleményed?
  • mikike
    no úgy olvastam, hogy valami trükközés is volt, mert egy császár nője akarta kiszedetni azokat a részeket, aztán azokat a paopkat akik ezt nem akarták el is küldték vagy ilyesmi, szal érdekes egy zsinat volt, hivatalosan talán nem is volt az
  • SRobert
    Igenis, meg nem is. :)

A zsinat dolog évszámokkal simán "kibelezhető". Egyszerű legenda.
    A Teozófiai Társaság és hasonló spiritiszta és ezoterikus csaoportosulások mániája volt, mert mindenáron ösze akarták mosni a kelet és nyugat vallási felfogásának határait és ez kellett hozzá. :)

Amúgy meg felesleges is, mivel nem kell mindent szó szerint elfogadni.
    A hit az hit, tehát akár két vallásból is össze lehet ollózni. :)
  • mikike
    én úgy tudom, hogy kiszedték a rá utaló részleteket egy zsinaton az 5. szászadban (x.y.:Jézus indiában élt könyve alapján, ha jól emlékszem)

1ébként olvastam amit írtál és direkt hoztam elő
    a lélekvándorlás nem áll ellentétben a kereszténységgel
  • SRobert
    Megjósoltam, h elő fog kerülni.
    Még két ilyen és kikiáltom magam prófétának. :D

Amúgy a Biblia nem tanította a lélekvándorlást, és nem, nem volt olyan zsinat, ami ezt kitörölte. :)

Egy mondta van, ami ténylegesen utal rá.
    Mikor Jézust megkérdezik egy vakon született emberre, h ő vétkezett-e, vagy a szülei.

De itt ki szokták felejteni azt, h ez milyen környéken történt.
    Olyan területen, ami elgörögösödött. Gondolkodásban és szokásokban is.
    A görögök hittek a lélekvándorlás lehetőségében és a római hódítást megelőző időkben a hellenizáció miatt sok zsidó is.
    (a kabbala ugye tanítja is, h van lélekvándorlás)

Tehát ez a dolog nem bibliai alapú, csak része volt a zsidó gondolkodásnak.
  • mikike
    mi van vele?
  • SRobert
    Mondtam, h elő fog kerülni a téma :DDD
  • mikike
    tudjátok, hogy a bibliában vannak reinkarnációra történő utalások?

és eleve elrendeltetésre is?