5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
Takezó #581 ő állította magáról, hogy az... és senki nem állíthatja magáról, mert valójában senki nem tudhatja, ezt próbáltam előbb példával szemléltetni -.- -
#580 Tisztában vagy vele, mi az a mindent-tudó? :-))
Mindennél nincs több. -
#579 Én könyvet szeretnék írni a Hit és Tudásból :-)
Lusta vagyok könyvtárba menni, ellenben túl sokat gondolkodom rajta.
Írok magamnak egyet. -
smity 8D #578 hol lehet témát nyitni?
mi lenne ha nyitnék egy filozófia topicot? -
smity 8D #577 igen. van vmi rend a redszerbe, vmi logika ami néha úgy hat mintha egy szervező erő lenne mögötte. nevezhetjük akráminek, de az isten szót sztem nem kéne rávarni.
hiszen isten ugyebár: egy tökéletesen jó lény aki mindenható és kis mesék szövevényével bizonygatják létezését , s emelett egy olyan erő aminek pitizni kell a jóért és a halál utáni üdvösségért. phöjjj:P
"Gondolom sejtitek hogy az egyház ezt is ki akarta szedni, mert ha ugyebár isten mindenütt ott van akkor minek a templom? :) "
ehh hát igen
meg volt vmi olyasmi is a bibliában ,hogy istennel magunkon kersztül tudunk kapcsolatot teremteni. és nem kellenekl közvetítők mint pl: egyház, papok meg az egész propagális pereputtty.
:o))))
-
Prof William #576 Sztem minden vallás imád valamit amit csupán sejtenek primitív érzékeikkel. Ezt nevezik istennek. Nincs keresztény+hindu+mohamedán isten, hanem egy entitás akit talán istennek is nevezhetünk. Hogy hol van isten? Sok keleti vallás mindenütt jelenlévőnek tartja. Nem valami lokális istennek, hogy "na ott van ni!" hanem magában az anyag szerkezetében lakozóban. Talán jézus is erre célz azokban a aszavaiban amit a legtöbbre tartok az egész bibliában.
"Isten benetek van és körülöttetek. Nem fábol és kőböl épült templomokban hanem tibennetek. Emeld fel a követ hasítsd szét a fát és ott lessz..."
Gondolom sejtitek hogy az egyház ezt is ki akarta szedni, mert ha ugyebár isten mindenütt ott van akkor minek a templom? :) -
smity 8D #575 na halála előtt elírtam -
smity 8D #574 "Ha valaki szívéből megbán valamit, akkor kegyelmet kap, ha nem, akkor ítéletet.
Szerinted ez miért nem igazságos?"
pl téged megölnek, de a gyilkos halála után mgbánja.
te azzal kileszel segítve? :DDDDDDDD hát nem nagyon.
ha össze találkoznál a mennybe vele pl egy ilyen eset után lehet lenne egy két cifra szavad istenhez XDDDD
-
smity 8D #573 "SRobi itt volt, választ is adott, ha valaki nem hiszi, az Ő baja."
nekem nem írt. azért egész nap nem lehet fenn, tehát nem hibáztatom. nemtom te minden egyes üzit beazonosítottál, hogy mimire ment? :) mert ehez a kijelentéshez minumum ezt kelett volna tenni
"Miért, szerinted Isten milyen feltételeket szabott nekünk a Biblia szerint?"
ajjj ln tudjam??? :DDDDDDDDD nem én bujom nap estig azt a a a nem nem mondok jelzőt, tehát a bibliát :) de persze vannak morális szabályai .
de elég furcsa vagy :) én a hívők diszkriminatív természetére céloztam mely nem csak az ateisták felé irányul hanem gyakran ugyanabban a sötét burokban lévő társát is képes kitagadni. (pl.leírtam mit gondolna egy másik hívő qupper egyk hozzászólásához, amiben leírja mennyit tart be a biblia által szabott feltételekből avagy mennyit nem. és ti is gondolkodás nélkül rám vágtátok hogy nem voltam hívő. na minedgy) te meg rákérdezel egy egészen más dologra.
értelmezd is néha a szavaimat :) ha egy isten szavait képes vagy akkor talán az embereké is menni fog :)))
"Ha valaki nem ezt állítja, hanem a cselekedetekből való megigazulást vallja, az nem keresztény."
nem keresztény? 1.sztem ezzel nem nagyon ért egyet pl. a keresztény egyház. akik a népet fosszák.
2. és még nem is így lenne.CSAK KERESZTÉNY LEHET HÍVŐ? mert te most erre céloztál
„….tehát hívő ugyanúgy lehet gyilkos , tolvaj stb. ..."
"Fony:
Pontosítsunk: …tehát egy volt gyilkos, tolvaj, stb is hívővé válhat."
ez is lehet. de nem kel itt pontosítani. egy hívő is lophat ha részorul, vagy ha nem . egy hívő is lehet elmebeteg. aki azt hiszi rajta kersztül büntet iszten és legyilkojja a félvárost. egy hívő ios lehet számító, gonosz és csak azért hívő ,hogy a mennyek országába vehesse az irányt. imédkozik, nyal, de belül olyan fekete mint az éjszaka. és pl az egyház. hajdanán 1000 számra ölte azokat akik mertek gondolkodni vagy csak ha kedvük tartott vkit megölni. elnevezték eretneknek és mehetett is a tűzre. pedig az egyház is hívőkből áll össze nem?
az hogy vki gonosz, rossz nem zárja ki hogy egyben hívő is legyen.
mint hogy egy ateista is lehet rossz vagy jo. nem ahit kérdése hogy az ember milyen. ( persze ez is befolyásolja részben)
és te írtad ,hogy bűnös élet után tért meg. 1. ( na erröl beszéltem élt bűnüösen majd a kerszfán megtért. és ez szted őszinte megbánás volt? mért kell ahoz a kersztre tenni vkit hogy megbánnya? ez cask duma. ő is csak apokol tüzeitől akart mentesülni)
2. szted olyan nicns aki hítt de elvesztette a családját mindenét s egyben a hitét is. többet nem bízott abban az istenben akiben eddig hitt. ha engedte hogy ilyenné váljéksorsa. sok variáció van. a legritkább az amit te hoztál fel.
"A kegyelmet Isten adja.
Ha valaki szívéből megbán valamit, akkor kegyelmet kap, ha nem, akkor ítéletet.
Szerinted ez miért nem igazságos?"
azér mert nem így van :DDDDDDDDD
mfe egyébként van aki gonosznak születik, ( vagy mondjuk elmebetegnek) az nem tehet arrol hogy ilyen. s megbánni sem tudja. mert más beállítodságú. nos ha nem az ember tehet róla akkor a sátán. tudom tudom :P
akkor mért az ember kerül a pokolba?
amugy egy olyan csecsemő ami már az anya hasában emg hal hova kerül?
-
Takezó #572 jó, ha józan leszek:D:SA:DS. bocs :Ð -
Takezó #571 ez azért nem így van.. én találtam pár embert itt (pl. Te), akinek érdekel a véleménye -.- -
Fony #570 Fony:
SRobi itt volt, választ is adott, ha valaki nem hiszi, az Ő baja.
Smity:
"....nem felel meg ama feltételeknek melyeket "isten szabott nekünk".
Fony:
Miért, szerinted Isten milyen feltételeket szabott nekünk a Biblia szerint?
Smity:
…..pedig nem attól hívő vki hogy tökéletes, hanem attol ,hogy hisz.
Fony:
Így van.
Ha valaki nem ezt állítja, hanem a cselekedetekből való megigazulást vallja, az nem keresztény.
Smity:
„….tehát hívő ugyanúgy lehet gyilkos , tolvaj stb. ..."
Fony:
Pontosítsunk: …tehát egy volt gyilkos, tolvaj, stb is hívővé válhat.
Lásd a megtért latort a kereszten.
Vagyis itt mi a problémád?
A kegyelmet Isten adja.
Ha valaki szívéből megbán valamit, akkor kegyelmet kap, ha nem, akkor ítéletet.
Szerinted ez miért nem igazságos?
-
smity 8D #569 JUJJ
na látod pontosan erről van szó.
nem az a hívő aki mormojja a bibliát, virít az egyháznak, ott ül atemplomba és komtattya a padokat. persze ilyen is lehet.
igazábol mindenki hívő. de mi most egy másik értelemben beszélünk róla.
tehát hívő: aki hisz istenben, és semmilyen formában nem kételkedik annak létében.
sokak így értelmezik a hívőséget: egy olyan személy akit megtisztított a krisztus tehát sosem hazudik, követi a bibliát, szinte sosem hibázik.
és ezért van ,hogy a hívők kitagadják társaikat maguk közül, ha nem felel meg ama feltételeknek melyeket "isten szabott nekünk".
pedig nem attól hívő vki hogy tökéletes, hanem attol ,hogy hisz. tehát hívő ugyanúgy leeht gyilkos , tolvaj stb. -
smity 8D #568 az ,hogy srobi nem mindig volt itt hogy választ adjon -
Fony #567 Ha el se olvastad, hogyan lehettél hívő? -
Fony #566 Szia, Takezó!
Ha SRobi megválaszolta, akkor mi a gond? Ha neki nem hiszed el, akkor másnak sem fogod.
Én Bandrastól vártam kérdéseket, Tőle meg nem érkezett.
Ha mégis lenne kérdés - akkor lehetőleg egyesével. Egy kérdést tegyünk a műtőasztalra, és arra próbáljunk választ találni.
Ha nem pusztán a tagadás és az elutasítás beszél belőletek, akkor menni fog.
Üdv
Fony -
smity 8D #565 természetesen nem cask ennyi ellentmondás van benne.
most csak 6.-ot vagy 7.-et sortltam fel de már eddig is találtam vagy 100.-at úgy hogy még cask nemis olvastam . csak néhány idézetet halottam hívőktől. viszont haelisolvasnám......................
nem arrol van szo. csak én MÁR azért nem várok választ , mert sok hívővel beszélgettem ,és egyiktől sem kaptam soha :((
(kielégítőt meg vékkép nem) -
Fony #564 Ok, SRobert, váltás, jövök.
Ez az, Smity, a cél az volt, hogy felpörögjön ez a jobb sorsra érdemes topik. Kösz, hogy partner vagy benne.
Ha csak ennyi ellentmondást találtál a Bibliában, tényleg csak felületesen élhetted meg a kereszténységedet, vagy sehogy.
De!
Miért úgy teszed fel a kérdést, hogy nem vársz választ?
Ez tűnt ki legjobban a hozzászólásaidból. Eldarálod gyorsan a magadét, aztán kibököd, hogy ezeken felesleges is vitatkozni.
Hát, mit mondjak.
Így tényleg felesleges.
Üdv
Fony
-
smity 8D #563 feltétlenül :))) szia :) -
#562 Na, szerdáig pápá mindenkinek...
Ja és ha esetleg kitörne egy vallásháború, várjatok meg vele! :D -
smity 8D #561 whehe, na most énse tok mást mondani : LOL :)
tul sok lrtelme nincs arrol vitatkozni ,hogy milyen az isten. vagy van e egyáltalán. de még megvárom ,miként véleedik erről mr. iq :))))))))))))))
-
Prof William #560 Azért nem semmi pali lehetett ha ezt meg tudta csinálni. :) -
#559 Egyszer járj utána, h hányféle nép hányféle hite ért hányfélét azon, hogy: az isten. :) -
#558 Buddha "csak" szimplán megkerülte az isteneket. Nem mondta, h nincsenek, de a rendszerében nem játszanak szerepet. -
Prof William #557 Asszem a Buddhisták, vagy valami más keleti vallás, sem hisz Isten létezésésban, hanem azt valja hogy a világot és a lekeket általunk eddig meg nem értett tövényszerűségek mozgatják stb.
Akkor ők is ateisták. Hiszek a na muszáj leírnom "természetfölöttiben" de abban nem hogy mindenképpen az istennek kell mögötte állnia. (Lásd világos elmélet.) -
#556 MEGALOL. :DDD
Nemsemmi ez itt. :)
És könyörgöm... A lélekvándorlást hagyjátok mán békiben.
Nem keresztény tanítás, nem vette ki senkisem. :)
Eléggé sokat írtam erről ide és a Jézus topikba is. U h talán abból, h ismét felvetődik és így, látszik, h úgysem érdekel senkit, h ki mit mond. :D -
smity 8D #555 nem tudod most jön majd ez a duma:
"isten egy tökéletes világot teremtett hiszen mindenhato. és adott szabad akaratot is. ami ugyancsak jo. csak mi éltünk vele rosszul."
naigen csak azt tudnám az állatoknak sincs vmi jp sorsa. sőt egy olyan világot teremtet az isten amiben egymést kell brutálisan legyilkolniuk a túlélésért. nem hiszem hogy az álatok ezt az áéletmódot szabad akaratbol választották.
és most jön ez:
" ami nem szabad akaatbol lett elrotnva, a mi szabad akaratunk bol abba a sátán piszkált bele."
csak hát az egész rendszer a dzsungel törvényén alapszik. így bele tudott piszkálni? ha isten mindenható mért nem pusztította el?
na igen. a sáánt nem tudta elpustítani. de minket noé ideén rendesen lemészárolt.
-
smity 8D #554 naja. leisírtam mi erröl a sugallatrol a véleméynem s ha valüban csak sugalat akkor mért kell rátenni az egész életet. ( mert te most jo formén bevalottadquper hogy mégiscsak emberek irták) -
smity 8D #553 igazábol erröl feleslegss vitázni. ha isten mindentudó akor valóban mindent tud. ha meg nem akkor csak hiheti hogy mindent tud :) -
smity 8D #552 1, nem. mert minden egyes üzenettel többen tudok rolad. így változik a kép.
persze az enyém nem, fog a te szemdbe. mert kijlentetted ,hogy én ilyen és olyan vagyok, és ha te mondod akkor az ugy is van.
2, én azért nem ölök emg senkit jol mondtad, met van lelkiismeretem.- ed vajon van e istennek? ha a sátánra rá tudunk varni ennyi rosszat istenre máétr ne varhatnánk?
3,wheheh :) na ezaz. és akkor még hozzám nem jut el isten szava.
vicces, aháény hívő annyi féle hit. és míg egy azon bibliát nyalják befele nap min nap mind más mennyiségű "adatot" hisz el belőle s mind máshogy értelmezi avagy követi.
és itt villognak hogy :"de igen is ők istent követik őma jót követik." mégis mint egészen más formába teszik azt. na most akkor melyik hívő cselekszik valóban istennek megfeleve?
5, aham szal ha istetn kövted akkor elméletileg az embreket is, de csak azért mert te így gonolod: " ,mindenben ott van isten még az emberben is"
de gyakorlailak mégis tojsz az emberek fejlére. -
Takezó #551 Öléssel kapcsolatban: Isten végtelenül jóságával kapcsolatban (hátha elmozdítjuk a holtpontról a beszélgetést). Nyilván treremthetett volna egy tökéletes világot, ahol nincs bűn (hiszen mindenható), de vajon miért kreálta ilyenné, miért van szenvedés a Földön? Azért, hogy fejlessze jellemünket? Mennyiben fejleszti az ember jellemét, ha egy erdő közepén feldobja a pacskert egy őzgida, mikor senki nem látja? Vagy ha egy balesetben elveszti hozzátartozóit? Miért tenne próbára minket, ha mindentudó?
Hú, bocsi, emnnem kell, most vettem észre, hogy munkaidő van, sry... csáosz -
Takezó #550 1) jogos, nem, az nem kérdés, de számtalan más tudományos, erkölcsi problémát felvetettem itt már a Bibliából, és nagyon ritkán kaptam rá választ - max. SRoberttől -.-
3) megismerhetjük a keresztények által legjobbnak tartott védekezést^^ "ugyan már, ez csak sugallatra írták, biztos belekamuztak, meg beletévedtek"... hát persze, nem figyeltek, mikor Isten beszélt hozzájuk, me hát minden nap megtörténik az ilyesmi^^ és Isten nyilván ezt is tudta, hogy így fogják leírni, tehát így is akarta... np -
Takezó #549 1) a mindentudás csak az ismert részek tudását jelenti, és senki nem tudhatja, hogy vajon mindent ismer-e... és ha már ezt nem tudja, nem mindentudó
2) ugyanazt tudnám válaszolni, mint az előző postban, sztem ezzel nem magyaráztad meg, oldottad fel a problémát -
Takezó #548 "Takezó" köszönöm ^^ -
Takezó #547 6., szívből kell megbánni, szvsz ezért is hatalmas probléma az egyház álláspontja a házasság előtti szexszel kapcsolatban (persze egyetértek velük, legalább ennyiben ragaszkodnak a bibliához), hiszen az még rendben van, hogy a kicsapongásokat megbánja szívből az ember, mikor megházasodik, de mi van azokkal az együttlétekkel, amiket már az akkor még csak leendő feleségével/férjével folytatott? :\ -
#546 1) nos ebben talán igazad van, de ettől függetlenül a véleményem még áll (ahogy valószínű a tiéd is felőlem)
2) asszem holtponton vagyunk. te miért nem ölsz meg senkit? azért mert a társadalom szabályai ezt mondják? hagyod magad korlátozni? vakon követed a szabályokat? vagy mert nem vagy az a típus? esetleg mert embernek tartod magad? ha Isten tudja magáról, hogy Isten, vajon betart-e olyan szabályokat, amelyek csak Istenre vonatkoznak, és lényéből fakadnak? vagy nem állít fel szabályokat, és úgy játszik velünk, ahogy kedve tartja?
hitkérdés. a kereszténységhez kb annyi köze van, hogy ez a legelterjedtebb monoteista vallás manapság, ahol egyáltalán felmerülhet a kérdés. (tudom, úgy tűnik mindenre az a válaszom, hogy hitkérdés, de szerintem ez -is- tényleg az. nem valószínű, hogy meggyőzzük egymást ilyen alapvető dolgokról.)
3) hogy követem? nem eszem kóser kaját, nem tartom be a szabbatot, nem csinálok még vagy ezer dolgot, amit a Bibliában megemlítenek, mint törvény. nem tudom honnan vetted, hogy vakon követem a Biblia minden szavát, de ez nem igaz.
6) nem tartom magam antiszociálisnak. szerintem az lenne az alap, hogy nem a többi ember véleménye érdekel, hanem Isten véleménye. (bár azt látni kell, hogy ez elég sokszor valószínűleg egyezik.) látod, ebben is különbözünk. -
smity 8D #545 1,no én nem simerlek. de te igen? te ismersz anyira ,hogy megítéld: én csak azért járok fel hogy vitatkozzak és stb.
most ismerjük emg egymást. vagy ha nem is egymást de egy részét.
2,hogy mért? és akkor a sátán mért alrna bárkit is meglölni? mért ne? na.
3, ez a bibliában van. jo ott ugy van mgfogalmazva emberek írták isteni sugalatra. de ha csak emebrek írták akkor mért követed így? ha mg isten keze is benne volt akor meg az előbbi gondolat menetem még érvényben van.
és én ateista vagyok, te meg íhvő. az ,hogy idézek tőletek és szavaitokban keresem az értelmet, még nem azt jeletni ,hogy elis hiszem.
6, naigen. az ember társaid vélemlne lepereg rolad. te vmi antiszociális figura lehecc. ( oppá bocsi, ezt se rossz indulatbol mondtam :)))))
de az isten véleménye érdekel. képes vagy az ő szabályai szerint éli.
-
smity 8D #544 és nem sértegetni akartalak :) deha te anak vetted............................... -
smity 8D #543 na jani :) de ballábal kelt itt valaki :)
hát akor te ugxanugy mint a világrol , rolam sem azt a képet alkottad ami valamelyest hasolítana a valósághoz. -
#542 1) "na igen és erről van szo. semmi izonyíték nincsnrá.te meg mész vakon utáénna egy madzagon rángatva."
na azért én is megkapom a magam kis távkiértékelését, rendben van. de most védekezni fogok: rohadtul nem ismersz engem, nem tudod hogy mi mozgat, és valószínűleg nem is fogod soha megtudni. engem nem szoktak madzagon rángatni, és nem szoktam a dolgokat vakon elfogadni. csak nem hiszem, hogy az a kérdés, hogy hogyan lett egy oldalbordából nő...
2) még mindig nem értem miért akarna valakit megölni Isten, dehát sötétségem errefelé már köztudott, biztos ez játszik közre.
3) "töb ezer éve? és akor mivan? isten írta"
ezt ki mondta neked? talán nem kéne mindent benyelni. (és még én vagyok a hívő, te meg az ateista :P) isteni sugallatra írták, és nem Isten írta. ez elég nagy különbség.
6) megbánni valamit nem olyan egyszerű, mint gondolod...
az "akit átjárt Jézus szelleme"-faktort mostanában elég sokfelé nyomatják, karizmatikus istentisztelet néven. éreztem már én is ezt, de nekem nem elég. be kell látni, hogy a mindennapokban nem jár át Jézus szelleme (tudom, ez a saját hibám is, de nem tudok rajta változtatni).
az hogy a többi hívő mit gondol rólam, ugyanolyan hidegen hagy, mint hogy te mit gondolsz rólam. megint keveritek az egyház-vallás-hit-Isten fogalmakat.