5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • smity 8D
    nem igaz.é írtam egy regényt. pés lefagyott közbe a gépem. vááááááááááá. ok. akkor most ujra írom rövidebben
  • Fony
    Arra válaszoltam, legfeljebb nem ugyanazt értjük alatta.
  • Fony
    Akkor nem volna "ha", ha Isten nem volna Mindenható.
    Sztem Takezó írásából a Biblia szerint értelmezve ez következik.
  • Takezó
    #666 ték vajon kié lesz?
  • Gorvik #617
    Igen, ez a másik...
  • Takezó
    Szvsz ami a lényegesebb amellett, hogy a döntés illúzió, az az, hogy Isten számára pedig nincsen döntési lehetőség.
  • Takezó
    Tehát azt mondod, hogy Istennek van egy forgatókönyve a rossz esetre, és egy a jobb esetre? Ez nem lehetséges, hiszen ő tudta, hogy a jobbik/rosszabbik eset fog bekövetkezni, tudta, hogy a próféták szavára hallgatnak-e, mind1 az, hogy igazak-e, v. hamisak...

Nem, asszem egyáltalán nem értetted, biztos én, illetve Szalmakutya fogalmaztunk rosszul... De asszem logikusnak kéne lennie, hogy ha valaki mindent tud a jövőről, az nem képes változtatni rajta...
  • Gorvik #614
    Bár nem igazán Takezó kommentjére válaszoltál...
  • Gorvik #613
    "A próféta azt mondja: „…jobbítsátok meg az utaitokat, térjetek meg Istenhez….”
    - Ha meg teszitek, akkor ez történik...
    - Ha nincs megtérés, akkor az történik..."

Takézó idézetéből (#607) kiindulva egyértelművé válik egyvalami.
    Ha Isten mindent tud, azaz a jövő is ismeri, akkor csak egy írásvédett forgatókönyv létezhet, amit nem lehet feltörni.
    Isten ismeri a jövőt, tudja, hogy Kispista mit fog csinálni holnap (megtér-e, vagy nem)...
    Ergo a döntés számunkra csak illúzió, azaz nincs ha.
  • Fony
    Hűha!
    Ebből megint több kilométer lesz. (ha nem vigyázunk)

Na de próbáljuk meg röviden.

Isteni próféciák és a hamis próféciák közötti különbség:

1. A jós azt mondja – bármit is teszel, ez vagy az be fog következni.

2. A hamis próféták azt mondták, bármit is tesztek, nem lesz ítélet, Isten akkor is mellettetek áll.

3. A próféta azt mondja: „…jobbítsátok meg az utaitokat, térjetek meg Istenhez….”

- Ha meg teszitek, akkor ez történik – (élni fogtok). Vagyis Isten változtat a forgatókönyvön.

- Ha nincs megtérés, akkor az történik, - tehát ítélet következik.
    Vagyis következik a forgatókönyv szerinti változat

Tehát Isten ad választási lehetőséget.
    A Mindenhatósága éppen abban rejlik, hogy Jézus Krisztusra való tekintettel adhat kegyelmet, és megváltoztathatja a forgatókönyvet, irgalmat gyakorolhat, kérésükre (Ima) beavatkozhat az emberek sorsának alakulásába.

Még egyszerûbben: tegyük fel, hogy van egy város, a neve Gomorra. Isten vagy eltörli a föld színérõl, vagy nem. Õ már tudja, hogy igen, de Lót igyekszik meggyõzni arról, hogy mégse tegye. Lehetséges ez egyáltalán?

Hogyne lenne lehetséges.

Ábrahám (nem Lót), kérlelte Istent, magyarán alkudozott Vele, Isten pedig az Ő közbenjárására engedett. Egészen tíz főig.
    Ábrahám biztos volt abban, hogy legalább tíz igaz ember Lót családjával együtt akad a városban, ezért nem ment tovább. Ha Isten tíz igaz embert talált volna, Ábrahám kedvéért nem pusztította volna el a várost.
    De nem talált.
    Az egyezség állt, de tíz igaz ember nem akadt.

Isten ezt látta, tudta előre, de hogy az ítélet bekövetkezett, az Ő hibája? Vagy Ábrahámé?

A tanulság: azért Isten Lótot és a családját kimenekítette, mind megmenekültek az ítélet elől, kivéve a feleséget, mert az nem hallgatott a prófétai szóra.

Egyelőre ennyi jutott eszembe

• Takezó
    hangsúlyoznom kell, h nem az én írásom, csak egy általam igen nagyrabecsült emberé
  • sz4bolcs
    Próbálj már meg gondolkodni Takezó írásán
  • Fony
    Kösz.
  • Fony
    Így van, a mindenhatóság mindent tudást is feltételez.
    Itt szúrta el az ember az elején. Mindent akart tudni.
  • Takezó
    most én is lusta vok megfogalmazni, szal idézek:Ð
    forrás: http://szalmakutya.uw.hu

Másrészrõl, ha Isten mégis mindentudó lenne, akkor nem rendelkezhetne szabad akarattal, és nem lenne más, mint egy automata. Hogy ezt mire alapozom? Lássuk!

Isten mindent tud. Mindent. A múltról, a jelenrõl és a jövõrõl is. Az õ esetében nem alkalmazható az a kibúvó, amivel a hamis próféciáikkal szembesített jósok hozakodnak elõ, hogy tudniiliik õk csak "potenciális jövõket" látnak, amik mind lehetségesek, és ezáltal elkerülhetõk. Isten ugyanis (ha mindentudó), azt is tudja, hogy a "potenciális jövõk" közül melyik valósul meg, vagyis õ az "igazi" jövõt is ismeri.

Már születése pillanatában (ha ugyan volt neki) tisztában volt valamennyi cselekedetével, valamennyi teremtménye valamennyi tettével, és ezek valamennyi következményével. Ez annyit tesz, hogy minden, ami történik, már õsidõk óta ismeretes valaki elõtt, tehát semmilyen módon nem módosítható. Íme, egy mindentudó, örökéletû lény, aki soha semmit nem változtathat meg a világban kedve szerint, hanem valamiféle forgatókönyvet követve lép vagy marad tétlen, nem hozhat új döntéseket és nem gondolhatja meg magát. Megfigyelõként vesz részt egy olyan történetben, amelynek ráadásul az elejétõl fogva minden részletét ismeri.

Az emberek nem tudják, hogy mit fognak csinálni holnap, ezért hozhatnak döntéseket. Isten azonban már sokmillió éve tudja, hogy mit tesz holnap, mást nem is tehet, mert az azt jelentené, hogy tévedett, vagyis nem mindentudó.

Még egyszerûbben: tegyük fel, hogy van egy város, a neve Gomorra. Isten vagy eltörli a föld színérõl, vagy nem. Õ már tudja, hogy igen, de Lót igyekszik meggyõzni arról, hogy mégse tegye. Lehetséges ez egyáltalán?
  • Takezó
    hozzászólás
  • sz4bolcs
    Légyszi írd be a másik érved.
    -Tök mind1... legyen mindenttudó.
    Ugyanez a szituáció. Mindenttudó tudja azt is, hogy mindent tud.
  • Fony
    Mi az a post?
  • Fony
    "Ha csak ennyi ellentmondást találtál..."

Igaz, ami igaz, ez tényleg provokatív volt. Szánom, bánom.
  • Takezó
    úgy értettem, h én már nem is értettem a postot^^
  • Fony
    Az enyémen is.
  • Takezó
    nah ez már magasan az értelmi képességeimne felül áll -.-
  • Fony
    És ahhoz mit szólsz, hogy egy mindenható tudhatja magáról, hogy mindenható, mivel mindenható?

Ez az!

A Mindenható Istent csak a Mindenható Isten Szelleme ismeri.
    És mivel ismeri, tudja Róla, hogy Mindenható.

Akit pedig a Mindenható Isten Szelleme vezet, az tudja, hogy Isten Mindenható.
  • Takezó
    most előbb mindentudóságról volt szó, nem?
  • Takezó
    "Ha csak ennyi ellentmondást találtál..." -> ez volt itt a személyeskedés: )
    kérdés mingyá gyün^^
  • Takezó
    Igen, a mindentudóságát a másik érvemmel együtt kérdőjelezi meg ez a kérdés: isten gépiessége... asszem már beírtam ide a topikba, de ha gondolod, és nem akarod kikeresni, beírom megint
  • sz4bolcs
    Egy valaki jogosan állíthatja magáról, hogy mindenható. A mindenható. :-)
    Takezó: Érdekelne erről a véleményed.
  • Fony
    Ok.

Egyezzünk meg.
    Azért "is" teremtette.
  • Fony
    Szia, Takezó!

Mi ebben a személyeskedés?

Ha valaki azt állítja, hogy keresztény volt, akkor feltételezhető, hogy tisztában volt annak alapjaival. Tehát a kérdéseire tudnia kell a válaszokat is.
    Ha pedig mégsem volt keresztény, akkor miért állítja, hogy az volt?

A kérés továbbra is:
    ha kérdés van, akkor lehetőleg egyenként.

üdv
    Fony
  • sz4bolcs
    Hogy miközben másokra mutogatva integet, egy ujjal saját magára is mutogasson.
    -Nem nem.. Azért, hogy használni tudja a space-t.
  • sz4bolcs
    "ő állította magáról, hogy az... és senki nem állíthatja magáról, mert valójában senki nem tudhatja, ezt próbáltam előbb példával szemléltetni" - Akkor van egy nem-mindenható Istenünk, aki azt mondja, hogy ő a mindenható. És ahhoz mit szólsz, hogy egy mindenható tudhatja magáról, hogy mindenható, mivel mindenható?
  • Fony
    Kedves Smiti!

Ne köpködj!
    1. Egy lánynak nem illik. (A férfiaknál még elmegy,feltéve, ha hegyesre és legalább egy méteresre sikeredik.)
    2. Azzal, hogy leköpsz valamit, saját magad minősíted, nem azt, amire, vagy akikre köptél.
    3. Jézust is leköpték, ütötték verték, megalázták, de ettől még tiszta maradt.
    Azok váltak piszkossá, akik ezt tették.

Összegzés:
    Ha valaki köpködni akar, köpjön felfelé, és álljon alá.
    Utána, - ha ezt önként teszi, - talán tisztább lesz, mert magát ítéli meg.

Tudod, hogy Isten miért teremtett hüvelykujjat is az embernek?

Hogy miközben másokra mutogatva integet, egy ujjal saját magára is mutogasson.
    Te is, Fiam, (Lányom), Te is!

Vagyis, ha ítélsz, saját magad is ítéled.

üdv
    Fony
  • Fony
    Fony:
    "Ha valaki szívéből megbán valamit, akkor kegyelmet kap, ha nem, akkor ítéletet.

Szerinted ez miért nem igazságos?"

Smiti:
    pl téged megölnek, de a gyilkos halála után mgbánja.

te azzal kileszel segítve? :DDDDDDDD hát nem nagyon.
    ha össze találkoznál a mennybe vele pl egy ilyen eset után lehet lenne egy két cifra szavad istenhez XDDDD

Kedves Smiti!

A kegyelem Istentől van, és annak adja, akinek akarja.
    Kétlem, - hogy ha a mennybe kerülsz, - bármit is Isten szemére vetnél.

Örülni fogsz, hogy ott lehetsz.

Ha pedig tisztában lennél a pokol örökkévaló és soha meg nem szűnő borzalmaival, és kaptál volna abból időben nem mérhetően csak egy pillanatnyi ízelítőt, soha, semmilyen bűnért nem kívánnál senkit oda.

Még akkor sem, ha ellened vétkezett – bármivel.

Örülnél, hogy ott van Ő is a Mennyben.

Üdv
    Fony

• Fony
    Kedves Smity!

Fony:
    "SRobi itt volt, választ is adott, ha valaki nem hiszi, az Ő baja."

Smiti:
    nekem nem írt. azért egész nap nem lehet fenn, tehát nem hibáztatom. nemtom te minden egyes üzit beazonosítottál, hogy mimire ment? :) mert ehez a kijelentéshez minumum ezt kelett volna tenni

Mit kérdeztél SRobitól? Ha Tőle kérdezed, biztosan reagál rá. Bár az értelmetlen „csak vitatkozás”-nak ahogyan észrevettem Ő sem híve.

Fony:
    "Miért, szerinted Isten milyen feltételeket szabott nekünk a Biblia szerint?"
    Smity:
    ajjj ln tudjam??? :DDDDDDDDD nem én bujom nap estig azt a a a nem nem mondok jelzőt, tehát a bibliát :) de persze vannak morális szabályai .

Hát persze, Tőled kérdezem.

Tehát, ha két évig hívő keresztény voltál, akkor tudnod kell. Mi volt a hited alapja?

Mitől voltál krisztuskövető (keresztény), ha azt sem tudod, mit akar Isten, és mit mondott Jézus, Akin keresztül Isten, mint Atya kinyilatkoztatta az akaratát?

”….de elég furcsa vagy :) én a hívők diszkriminatív természetére céloztam mely nem csak az ateisták felé irányul hanem gyakran ugyanabban a sötét burokban lévő társát is képes kitagadni…..,”

Ezért lenne jó befejezni a bújócskázást, és nem általánosságban beszélnél.
    Milyen keresztény közösségbe jártál, ahol ez volt a módi?

„….(pl.leírtam mit gondolna egy másik hívő qupper egyk hozzászólásához, amiben leírja mennyit tart be a biblia által szabott feltételekből avagy mennyit nem. és ti is gondolkodás nélkül rám vágtátok hogy nem voltam hívő….”

Nem mondtam, hogy nem voltál hívő. Csak azt szeretném tudni, hogy mi volt a hited alapja, miben (Kiben) hittél.

„….na minedgy) te meg rákérdezel egy egészen más dologra.

értelmezd is néha a szavaimat :) ha egy isten szavait képes vagy akkor talán az embereké is menni fog :)))….”

Próbálom értelmezni, de azért ne haragudj meg, ha az nem úgy megy, ahogyan Te szeretnéd.
    Ha Te jól akarod érteni mások szavait, és nem csak kiforgatni, a Tiédet is jól fogják érteni.

”…."Ha valaki nem ezt állítja, hanem a cselekedetekből való megigazulást vallja, az nem keresztény."

nem keresztény? 1.sztem ezzel nem nagyon ért egyet pl. a keresztény egyház. akik a népet fosszák. …”

Nem érzem, hogy engem Jézus bármitől is megfosztott volna, kivéve természetesen a bűneimtől, a szenvedélyeimtől, a marhaságaimtól.

Nem szeretném visszakapni őket.

”….2. és még nem is így lenne.CSAK KERESZTÉNY LEHET HÍVŐ? mert te most erre céloztál

Igen, hívő keresztény, csak egy Jézus Krisztusban hívő ember lehet.

„….tehát hívő ugyanúgy lehet gyilkos , tolvaj stb. ..."

"Fony:
    Pontosítsunk: …tehát egy volt gyilkos, tolvaj, stb is hívővé válhat."

Smiti:
    ”….ez is lehet. de nem kel itt pontosítani. egy hívő is lophat ha részorul, vagy ha nem . egy hívő is lehet elmebeteg. aki azt hiszi rajta kersztül büntet iszten és legyilkojja a félvárost. egy hívő ios lehet számító, gonosz és csak azért hívő ,hogy a mennyek országába vehesse az irányt. imédkozik, nyal, de belül olyan fekete mint az éjszaka….”

Élénk a fantáziád. Tényleg nyitnod kellene egy filosz topikot.
    Mi az oka, hogy így vélekedsz a kereszténységről?

Mi az amire Jézus tanította az embereket? Lopásra? Gyilkolásra?

De hiszen Isten kegyelme és a kegyelemben lévő szabadító erő éppen arra szolgál, hogy az embernek ne kelljen ilyesmit cselekednie.

Olvasd el a Bibliát, legalább az Újszövetséget, és az alapján mondj ítéletet a keresztények felett.
    Ki az, Aki cselekszi Jézus szavait, és ki az, Aki nem.

Tehát:
    - térj meg,
    - bizonyítsd be, hogy különb vagy azoknál, akik kereszténynek nevezik magukat,
    - és ha ez sikerül, ítélgetheted Őket kedvedre.
    De addig…..?

„….és pl az egyház. hajdanán 1000 számra ölte azokat akik mertek gondolkodni vagy csak ha kedvük tartott vkit megölni. elnevezték eretneknek és mehetett is a tűzre. pedig az egyház is hívőkből áll össze nem?
    az hogy vki gonosz, rossz nem zárja ki hogy egyben hívő is legyen.
    mint hogy egy ateista is lehet rossz vagy jo. nem ahit kérdése hogy az ember milyen. ( persze ez is befolyásolja részben)….”

Valóban, ha a cselekedetein nem látszik meg valakinek, hogy keresztény hívő, akkor mi a haszna a hitének?
    De első akkor is a HIT, ennek pedig gyümölcsei az Istennek tetsző cselekedetek.
    Istennek pedig az tetszik, és az az akarata, amit Jézus Krisztus által kijelentett az emberiségnek.

„….és te írtad ,hogy bűnös élet után tért meg. 1. ( na erröl beszéltem élt bűnüösen majd a kerszfán megtért. és ez szted őszinte megbánás volt? mért kell ahoz a kersztre tenni vkit hogy megbánnya? ez cask duma. ő is csak apokol tüzeitől akart mentesülni) ….”

Miért ne lett volna őszinte megbánás? Ha Jézus nem kételkedett benne, akkor én miért tenném? Ki vagyok én, hogy felülírjam Isten határozatát?

”…..2. szted olyan nicns aki hítt de elvesztette a családját mindenét s egyben a hitét is. többet nem bízott abban az istenben akiben eddig hitt. ha engedte hogy ilyenné váljéksorsa. sok variáció van. a legritkább az amit te hoztál fel……”

Én az ellenkezőjét tapasztaltam. Legtöbbször ez vezetett arra, hogy keményfejű és csökönyös emberek Isten felé forduljanak.
    Ha hívővel történik?
    Ilyen volt Jób története is. Olvasd el, nagyon tanulságos.
    Utána visszatérhetünk a felvetésedre.

„…Fony:
    "A kegyelmet Isten adja.

Ha valaki szívéből megbán valamit, akkor kegyelmet kap, ha nem, akkor ítéletet.

Szerinted ez miért nem igazságos?"

smiti:
    azér mert nem így van :DDDDDDDDD ….”

Sz.tem meg így van. (DDD)
    Ez a kereszténység lényege.

Ha valaki hisz Jézus Krisztus váltságáldozatában, és megkeresztelkedik, az bocsánatot nyer bűneire.
    Aki pedig bocsánatot nyert bűneire, annak szintén meg kell bocsátania másoknak.
    Ez így igazságos.
    Ezen tényleg fölösleges vitázni.

”….mfe egyébként van aki gonosznak születik, ….”

Potenciálisan mindenki annak születik. Ezért van szüksége minden embernek Isten kegyelmére.

( vagy mondjuk elmebetegnek) az nem tehet arrol hogy ilyen. s megbánni sem tudja. mert más beállítodságú. nos ha nem az ember tehet róla akkor a sátán. tudom tudom :P …”

Őket bízd Isten irgalmára és kegyelmére, Te nem ebbe a csoportba tartozol, úgyhogy számodra ez nem mentség.

„….akkor mért az ember kerül a pokolba?....” [/i]

A sátán kerül oda, a pokol neki és az ő angyalainak készült. Az emberek is meg lesznek ítélve a cselekedeteik szerint, és nekik nem muszáj a sátánt követniük.

”….amugy egy olyan csecsemő ami már az anya hasában emg hal hova kerül?....”

Mi rosszat tud tenni egy anyja hasában lévő csecsemő?

Üdv
    Fony
    U.i.:
    Kedves Smity!

Fórumozás helyett lehet kinyilatkoztatásokat tenni és monológokat folytatni, de úgy fogunk járni, mint Klaus Matefi topikjaival.
    Látod, ez lett a vége.
    5km hosszú beszólás, amit senki nem fog végig olvasni
    Tehát, ha lehet:
    Egyszerre egy kérdést légy szíves, ha kitárgyaltuk, utána jöhet a következő.

• sz4bolcs
    Értem már. Ebben az esetben nem tudok mit mondani, pedig jó lenne jól körüljárni logikailag ezt a témát. Gondolkodom.
  • Takezó
    "Sztem minden vallás imád valamit amit csupán sejtenek primitív érzékeikkel. Ezt nevezik istennek." - Ez azért nem teljesen így van, pont előbb hoztad fel a taoizmust, ahol nem imádják az Utat, csak megpróbálnak együttélni vele, benne élni.
  • Takezó
    SRobi egyáltalán nem mindig volt itt, és elég sok kérdésem megválaszolatlan maradt... mármint ebben a topikban;)
  • Takezó
    "Ha csak ennyi ellentmondást találtál a Bibliában, tényleg csak felületesen élhetted meg a kereszténységedet, vagy sehogy." Mit személyeskedsz, hm? Nem is válaszolsz az ellentmondásokra, csak egy ilyen "te egy szar vagy" mondattal lesöpröd a másikat... nevetséges -.- Mellesleg távkiértékelés powa ;)
  • Takezó
    Szvsz Prof William a taoizmusra gondolt
  • Takezó
    korrekt hozzászólás (y)