5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • sz4bolcs
    Én is pont erre gondoltam.
  • sz4bolcs
    Jó, értem fölfogtam. De szerintem a hívők nagy része úgy gondolja, hogy Isten képes emberi szemszögből lehetetlennek tűnő dolgokra. Én most ebből indulok ki.
  • Takezó
    De valóban, ha ennyire felfoghatatlan számunkra, hát nem is kell vele törődni, hiszen úgyse érthetjük meg egy cspeppet se -.-
  • Takezó
    mondom, a közmegállapodás szerint így van, vannak olyan dolgok, amik nem teljesen ugyanazt jelentik, mint a szóösszetétel ^^
  • sz4bolcs
    Ha abból indulunk ki, hogy logikailag nem lehetséges dolgokra is képes, akkor:
    "Mennyire van szükségünk rá, ha ennyire kiszámíthatatlan emberi szemmel?
    Nem tudjuk, hogyan. Nem egy stabil pont. Nem reprodukálható. Nem megismerhető.
    Kinek mi a véleménye?"
  • sz4bolcs
    "mindenható az, aki minden logikailag lehetséges dologra képes" - ez máris kizárja, hogy mindenható :-) Ha mindenható, akkor képes logikailag lehetetlen dolgokra is. :-)
  • Takezó
    Melyik problémán?:) A kérdéseid olyanok, mint az, hogy tud-e a mindenható olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni, pont az ilyen problémák feloldása érdekében lett közmegállapodott az álláspont, hogy "mindenható az, aki minden logikailag lehetséges dologra képes".
  • sz4bolcs
    Kíváncsi lennék Fony, Takézó, Gorvik és Smiti véleményére :-)
  • Takezó
    én nem értem a kérdést :o
  • Takezó
    fúúú, most aztán remek hely ez a kis világunk ^^ mennyivel jobb, mint Jézus előtt párszáz évvel? Jézus után is voltak remek évek ^^ ne feledkezzünk meg az egyház kedves szokásairól se (konkvisztádorok, inkvizítorok, pfájj.. -.-)
  • Takezó
    "én az egyházat sosem köpném szembe"
    lehet, hogy csak azért, mert fiatal vagyok, de épp ezen gndolxom
  • Takezó
    Fony: oldozd hát fel SmitytSD:A:D:AD::AD.AS
  • Takezó
    #627+#627: neeeem, egyáltalán nincs ezeknek megértésére szükség, Fony: itt senki nem akarta megérteni az örökkévalót, elfogadtuk, és kész, akkor most Te miért is kérdőjelezed meg? :\
  • Takezó
    ne haragudj, de én teljesen emberi ésszel és logikával fel tudtam fogni, meg tudtam magyarázni ezt a kérdést, akkor miért is kéne ahhoz a megoldáshoz fordulni, hogy "nem érthetjük meg"... Hiszen Isten ezt, ami a Bibliában van akarta a tudomásunkra hozni, és tisztában volt nyilván azzal is, hogy mi ezt emberi ésszel közelítjük meg, tehát ezt tudjuk belőle felfogni. Felfogtam, köszönöm.
  • Takezó
    "( még abba ne kavarodjunk bele ,hogy mindig is volt)"
    Már miért is ne? A Biblia értelmezése tápigban vunk^^ A Biblia, és a keresztény egyházak szerint mindig is vót ;)

"énjei, hisz akor minden másodperchez minden pillanathoz tartozik egy tér beli állapot, és egyben egy isten is"
    Nah, ez a felesleges bonyolítás: az embereket is ugyanígy képzeled el, hogy soksokmillió ember egy darab emberélet? o.0

"akkkor mi szerint működik minden? ha isten is csak megy a madzag után mint mi?"
    Mint írtam, ebben az elképzelésben Isten egy gép, ami - maradjunk a keresztény felfogásnál - örökké volt.

"akor ebböl is az kövekezik ,hogy semmi sem törént isten akaratábol . ő is cask egy része mindennek, az a része ami halál után ítélgeti az embereket. de ő sem a saját akaatábol ítél."
    Korrekt.^^

"viszont ha isten valóban tudna változtatni a jövőn, már alapból egy tökéletes világ kletkezett volna. vagy nem. vagy akor élne az a feltevésem miszernt azok a jelzők amiket rá raktam istenre (amik a gndolat menet eredményei) igazak.
    Igen, ebben az esetben nem lenne mindentudó :o
  • Takezó
    ezt nem lehet többféleképpen értelmezni... nem arra válaszoltál-.-
  • Takezó
    igen, Gorvik is, meg én is ezt mondtuk :Ð
    hogy nincs ha, nincs így vagy úgy
  • sz4bolcs
    Tegnap nagyon sokat gondolkodtam a problémán, de nem tudtam vele mit kezdeni, viszont estére leegyszerűsítettem a kérdést egy mondatba, ami felvetett még egy pár kérdést:
    Tud-e egy mindenható úgy alkotni, hogy közben passzív marad?
    Tud-e egy mindenható hibázni, miközben tévedhetetlen?
    Tud-e hazudni, miközben igazat mond?

Tud olyan dolgokat tenni, amik egymást kizárják, vagy egymással ellentétesek?

Tegyük föl, mindenható, ezért képes ezekre a dolgokra.
    Mennyire van szükségünk rá, ha ennyire kiszámíthatatlan emberi szemmel?
    Nem tudjuk, hogyan. Nem egy stabil pont. Nem reprodukálható. Nem megismerhető.
    Kinek mi a véleménye?
  • sz4bolcs
    "No ebbe úgy belekavarodtunk, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza.
    Miért nem azzal foglalkozunk, ami az ember képességeihez és eszéhez van méretezve?"
    -Azért, mert ISten ezek szerint nem ilyen. :-)
  • smity 8D
    szted? :DDDDD
  • Gorvik #641
    Mármint az isten, vagy lucifer? :o
  • smity 8D
    wheheh :) de álmodozik, itt vki de álmodoziik :)

***kipukassza a profot körül vevő álom buborékot :)

( amugy a három csillag állapot jelző, vagy amikor E/3 .-dik személyben beszélek magamrol)
  • Prof William
    ÉN VAGYOK AZ! TÉRDRE ELŐTTEM HALANÓK! EXÖSZÁJBÚÚÚK!
  • smity 8D
    ezt foga írni: minden olyan emberben ot rejtőzik aki nem szolgálja az urat, s nem engedi ,hogy az megtísztítsa szivét.

vagy vmi ilyesmit :)))
  • Gorvik #637
    Erről jut eszembe, még nem kaptam választ egy régebbi kérdésemre, miszerint a Sátán kinek az alakjában bukkant fel eddig.

Fony, kíváncsi lennék a véleményedre. :)
  • smity 8D
    ezt fogja mondani: ja izé. azért a sátán felelős. meg a gonoszság a szívünkben. amit azért nem tud a jo isten kiüölni mert vele minket is megkellene ölnie.

ehhh
  • Gorvik #635
    "mert az ember Megváltás nélkül gyarló maradt volna, és a világ már régen nem volna világ, hanem sötétebb a sötétnél is."

Komolyan ezt gondolod? Kár... :(

Nem látom sehol a változást.
    Több millió ember éhezik, több százezret természeti katasztófák vittek el, lassan-lassan a karibi-térségben az általános félelem, nyugtalanság lesz az úr a sok hurrikán miatt (amiért mi vagyunk a felelősek), naponta ölnek meg ártatlan embereket ölnek meg egy isten nevében, satöbbi, satöbbi, satöbbi.
    Sorry az OFFért, de én tényleg nem látom, hogy miben változott volna a világ.

Szóval miben változott a világ? (Lehet, hogy gúnyosnak hangzik a kérdés, nem annak szántam.)

"Áldásom bűn és nyomor legyen!"
    Egyzserűen csak tetszik ez a mondat. Persze ettől még nem vagyok sátánimádó, vagy mi. (Amúgy Az ember tragédiájából vettem)
  • smity 8D
    "És annak ellenére, hogy tudta, miket kell elszenvednie, vállalta"

hát ez nem nagy kunszt :DD életét adta hogyne...............
    az életet ami szörnyű a mennyhez viszonyítva. már ne azért de ezt mondeki meg tette volna, ha tudja hgy utánna az örök üdvösség vár rá.

"az Őt imádóknak"

ilyenek nem léteznek

csak isten imádok vannak.
    meg azok akik nem imádják. de akik nem őt imádják azok ismerik magukat, és a maguk szabályai szerint élnek. ( ami vagy roszabb isten szabályainál vagy nemesebb)
  • smity 8D
    jah bocs, azt észre sem vettem :DD
    áhh az cak hangulat fokozó. én aze gyházat sosem köpnép szembe. nem sülyedek a szintjükre.
  • smity 8D
    "Már alapból tökéletes világ keletkezett. Isten teremtette a rendezetlenségből, a KÁOSZ-ból.
    A tökéletes rendezettség alapja az Isteni jelenlét, Isten Szellemének rendező ereje.
    De mi köze ennek ahhoz, hogy Isten tud e változtatni a jövőn, vagy nem?
    "

ehh tökéletes? akor is ezen a véleményen leszel mikor kirabolnak és megerőszakolnak az utcán?

hát mégis mi köze lehetne :DD
    csak anyit hogy ha lát a jövőbe ismeriis azt . és vagy tud véltoztatni vagy nem. ennyi. ez elég bonyolult főleg ,hogy egy olyan dolgogról vitatkozunk ami elég valószinűtlen.
    de érdekes téma :))))

"Igazad van, nőtől nem illik ilyet kérdezni, de férfitól igen. Úgy hogy nyugodtan megkérdezheted, nem sértődöm meg.
    Mennyinek gondolsz?
    "

most direkt kínzol? :DDDD
    na kerüljük ki ezeket a felesleges szócsépléseket :) milenne ha cak egyszerűen megmondanád?

• smity 8D
    akkor még mindig ott ütögetnnék a köveket egymáshoz ,hogy tüzet csináljunk.

"Amit jónak és szükségesnek látott, azt kijelentette, de ha az ember még ezt sem képes felfogni, hogyan tudná a többit?"

uhh mer az ami benne van nagyon fontos :D
    és fellett fogva nem bírom elégszer hangsúlyozni. meginn más felfogni, mg követni. dehát mért kell ilyen egyértelmű dolgokon lovagolni?
    másészt azon a könyvön kívül semmit nem adott. az ember harcolt, küzdött a tudásért, és nem hiába. ( pesze van negítv oldala is).
    de ha az ember miközben rágcsálta a nyershúst mást nem kapot volna csak egy bibliát, akkor....................................
    viszont mást is kaptunk. ( azon nem kezdek el vitatkozni ,hogy honnan, vagy estleg kitől. mert felelsleges)

az embernek koppania kell ahoz ,hogy később kevesebbszer menjen a falnak. aki nem koppan, az a végén egy olyat fog hogy többet még lehetősége sem lesz rá.

ezt leht arra vonatkoztatni amire akajátok

• Fony
    Én meg visszaforgatnám a szavaidat.

Mivel Jézus ereiben tiszta, bűntelen vér folyt, és ezzel tisztában volt, tudta, hogy Ő lesz Isten áldozati Báránya a világért és az emberiség bűneiért.

És annak ellenére, hogy tudta, miket kell elszenvednie, vállalta, engedelmeskedett Isten végzésének, mert az ember Megváltás nélkül gyarló maradt volna, és a világ már régen nem volna világ, hanem sötétebb a sötétnél is.

És ezzel húzta keresztül egy vonással a sátán forgatókönyvét, aki ezt kínálja Jézus Evangéliuma helyett az Őt imádóknak:

Áldásom bűn és nyomor legyen!- Lucifer

Kinek ez, kinek az.
  • Fony
    Smiti!!

Akkor mi volt az a „phöjjj” az 577-es második bekezdése végén??

Még mindig törölgetem a monitoromat.

Ha valami helytelent teszünk, akkor nem az a megoldás, hogy letagadjuk, hanem az, hogy beismerjük, így meg van rá a bocsánat, a feloldozás.
    Ha nem ezt tesszük, akár rossz szokássá is válhat.

• Gorvik #628
    Kiforgatnám szavaidat: mivel Jézus ereiben halandó vére is folyt, így nem tudta felfogni, hogy fölösleges megöletnie magát az emberiségért, mivel gyarló marad amíg világ a világ...
  • Fony
    Egyelőre maradjunk az időnél.
    Ha azt nehezen tudjuk felfogni, mi történik az "idő"-ben, akkor hogyan akarjuk felfogni az örökkévalóságot?
  • Fony
    Kedves Smiti!

Hosszú hozzászólások hosszú válaszokat indikálnak, amelyek még hosszabb reagálást váltanak ki az emberből, stb, stb, a végén pedig már azt sem tudjuk, hol tartunk.
    Ezért kértem, hogy a kérdéseket egyesével tegye fel mindenki.

No, a mindenhatóságot hagyjuk a Mindenhatóra, a többire a kedvedért megpróbálok röviden reagálni.

”….viszont ha isten valóban tudna változtatni a jövőn, már alapból egy tökéletes világ kletkezett volna. ….” vagy nem.

Már alapból tökéletes világ keletkezett. Isten teremtette a rendezetlenségből, a KÁOSZ-ból.
    A tökéletes rendezettség alapja az Isteni jelenlét, Isten Szellemének rendező ereje.
    De mi köze ennek ahhoz, hogy Isten tud e változtatni a jövőn, vagy nem?

vagy akor élne az a feltevésem miszernt azok a jelzők amiket rá raktam istenre (amik a gndolat menet eredményei) igazak.

Megint a bőség zavara. Ha minden jelzőre reagálok, reggel lesz. Konkrétan melyikre gondolsz?

fony kérdezhetek vmit? persze nőtöl ilyet nem illik kérdezni :) de ha nem sértelek meg vele, és hajlandó is vagy válaszolni, akkor felteszem. hány éves vagy? :)

Igazad van, nőtől nem illik ilyet kérdezni, de férfitól igen. Úgy hogy nyugodtan megkérdezheted, nem sértődöm meg.
    Mennyinek gondolsz?

uhh most az "érveidre" nem válaszolok, ha nem baj mert................ehh
    persze ha igényt tartassz rá szolj és írok, csak tényleg nagyon hosszú hozászoláűsokat írsz, így idő igényes :)

Ahogy gondolod, de ha hosszú hozzászólásaid vannak, akkor számítanod kell arra, hogy még hosszabbak lesznek a reagálások, melyekre még hosszabban kell rereagálni. de ezt fenn már leírtam, nem húzom tovább.
    Ez tényleg időigényes.

üdv
    Imre
  • Fony
    Mindenhatóság.

No ebbe úgy belekavarodtunk, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza.
    Miért nem azzal foglalkozunk, ami az ember képességeihez és eszéhez van méretezve?

A Biblia mondja:

1Móz. 3,23
    kiűzte az ÚRisten az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből vétetett.
    1Móz. 3,24
    És miután kiűzte az embert, odaállította az Éden kertje elé a kerúbokat és a villogó lángpallost, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat.

Tehát meg van húzva a határ, amit az ember (saját érdekében) nem léphet át.

Emberi ésszel Isten Mindenhatóságát felfogni?

Amit jónak és szükségesnek látott, azt kijelentette, de ha az ember még ezt sem képes felfogni, hogyan tudná a többit?

Aki meg ezt nem veszi tudomásul, az úgy jár, mint az éji bogár.
    „…neki megy a falnak, nagyot koppan rajta, azután…
  • smity 8D
    fony én soha nem köpködök :) és assem volt köködés. csak megspóroltam néhány üzit azzal ,hogy válaszoltam helyetettek :D

de ti nem ezt válaszoltáttok volna? ha nem akkor bocsánat. nem piszkálüdásnak szántam :)))
  • smity 8D
    persze ehez az időt is megkéne értenünk, és magát a végtelent.
    :))
  • smity 8D
    tehát ha isten létre jött ( még abba ne kavarodjunk bele ,hogy mindig is volt) és folyamatosan a szerint cselekszik amiszerint a jövőveli énjei (énjei, hisz akor minden másodperchez minden pillanathoz tartozik egy tér beli állapot, és egyben egy isten is) cselekdnek amik ugyancask képeségükből kiindulva a jövőbeli énjeiket követték. tehát a világmindnség akkor ugy táncol ahogy az isten cérnái mozognak. node isten egyik énje sem mozgat valójában semmit, mert mindig a jövőbeli énjét követi. akkkor mi szerint működik minden? ha isten is csak megy a madzag után mint mi?

akor ebböl is az kövekezik ,hogy semmi sem törént isten akaratábol . ő is cask egy része mindennek, az a része ami halál után ítélgeti az embereket. de ő sem a saját akaatábol ítél.

viszont ha isten valóban tudna változtatni a jövőn, már alapból egy tökéletes világ kletkezett volna. vagy nem. vagy akor élne az a feltevésem miszernt azok a jelzők amiket rá raktam istenre (amik a gndolat menet eredményei) igazak.

fony kérdezhetek vmit? persze nőtöl ilyet nem illik kérdezni :) de ha nem sértelek meg vele, és hajlandó is vagy válaszolni, akkor felteszem. hány éves vagy? :)

uhh most az "érveidre" nem válaszolok, ha nem baj mert................ehh

persze ha igényt tartassz rá szolj és írok, csak tényleg nagyon hosszú hozászoláűsokat írsz, így idő igényes :)