13
-
pemga #13 Tokyo-ban most vezetik be a WiMax-ot :), akár 70Mbps-ig (kb. egy éven belül várható a teljes lefedettség). Igaz, az ADSL sávszéle az felhasználókhoz dedikált, míg a wimax az terheléstől és távolságtól is függ. -
#12 Hát DSL-en kívül még van néhány technológia. Különféle kábelek és vezetéknélküli cuccok..
Lehet h csak urban legend, de úgy tudom h a Távol-kelet sok nagyvárosában (tízmilliósokban) háztól-házig mennek a fénykábelek, és nem bohóckodnak csavart-réz-érpááral. -
Myron #11 huh nem sajnáltad beírni nekem ezt a nem tövid tájékoztatót, köszi :) -
shabba #10 Biztos direkt linke elleni védelem, nem próbálgattam mit bír.
Erősíteni nem tudod, ha az olyan könnyen menne nem lenne gond a DSL technológia ezen korlátossága. Az első generációs ADSL utáni generációk a távolságot csupán minimálisan tudták növelni és az igazán nagy sebességek is csak rövid távolságokra biztosíthatók. Aki pl. 4.5km kábeltávolságra lakik a telefonközponttól(és a kábel ugye tekereg, ritkán jellemző hogy toronyiránt van kihúzva az előfizetőig) az hiába rendel az illető 24mbps-es csomagok örülhet ha abból egy maximálisan 2mbps-et ki lehet hozni. Márpedig az előfizetők legnagyobb része a telefonközponttól távolabb él csak egy kisebb tömeg csoportosulhat a központ közelében.
Ez az oka hogy nem lehet mindenhol ADSL, 100%-os lefedettség ezzel a technológiával nem biztosítható. Ha nem lehetséges a kapcsolat kiépítése mert túl nagy a távolság vagy nem megfelelő a vonal minősége vagy az átviteli közel(az ADSL optikán nem megy csak rézkábelen) akkor a telefontársaság elutasítja az igénylésed. Pl. ez az ábra egy elnagyolt lefedettséget mutat, mivel egy központ körül lehet pontos köröket rajzolni hisz a kábeltávolság a lényeg az pedig egy elég anamorf alakzatot képez, de közelítő jelleggel megfelelően mutatja nagy részek maradnak még Bp. esetén is.
http://www.adsl.matav.hu/images/maps/budapest_adsl_nagy.gif
Idehaza is hasonlók a korlátok csak itt elsőgenerációs ADSL eszközöket találsz. Azoknak 8mbps a maximális sebessége, ez viszont egy telefonközpont körzetében található előfizetők ~10%-ánál biztosítható, a többek akik távolabb laknak a távolság függvényében mereken zuhanó sebességekkel számolhatnak.
A VDSL technológia ahol még nagyobb 50-100Mbps-es sebességek is elérhetők kevésbé asszimetrikus kiosztásban még erősebben távolság érzékeny, ott maximum 300-500 méter a hatótáv az igazán nagy sebességekhez, és 1-1.5km után totál elvézik a technológia. -
Myron #9 mostmeg már akkor is jól jön be. ez valami paranormális tevékenység lehetett. -
Myron #8 érdekes. ha kimásolom a linket és beillesztem és úgy nyitom meg akkor bejön amúgy meg ha csak rákattintok akkor az a marhaság jön be. -
Myron #7 igazából kurvára nem értek az egészhez de az a link amit a 3-as hozzászólásodban adtál...érdekes. :) biztos azt akartad te odarakni? :) -
Myron #6 jelerősítő? azt nem lehet alkalmazni ilyenkor? valahogy csak eljut az adat 7km re túl is. lehet hogy azt már optikaival viszik. -
#5 Nagyvárosokban külföldön sokkal jobb netek vannak mint itthon, de vidéken ott sincs kolbászból a kerités .. viszont fatáv akkor is tehet egy szivességet.. -
shabba #4 Itt meg az ADLS2++ és az ADSL2-ről egy hasonló ábra downloadra és uploadra:
downup -
shabba #3 Itt egy ábra az ADSL2+ és ADSL sebesség lehetőségeiről a távolság függvényében.
link -
shabba #2 Átlagosnak azért nem mondanám az általad említett sebességet mivel az ADSL technológia korlátai ott is ugyanúgy érvényesülnek mint bárhol máshol. Mellesleg az ADSL2+ nem tud 10mbps uploadot csak 1Mbps-et, a tényleges sebesség pedig a telefonközponttól való távolság határozza meg ahogy te is írtad. Igazán nagy sebességet csak a nagyon közel lakók kapnak és a távolság függvényében meredeken csökken az elérhető sebesség. Pl. Teliának az ottani fatávnak ilyen netes csomagjai vannak:
24/1Mbps 449kr
8/0.8Mbps 449kr
2mbps/400kbps 419kr
512/400kbps 339kr
256/64kbps 279kr -
Myron #1 Svédországban az átlagos net sebesség 24Mbit/10Mbit
Egyik Duke-os svéd akivel soktam beszélni elszomorkodta hogy neki csak 10Mbit/1Mbit es netje van mert túl távol van a központtól és Lulea-ban csak ilyen van. Jól megjárta szegény... Mikor mondtam neki hogy nálunk a 384kbit/64kbit kerül 3 szor (!) annyiba mint az övé... hát nem is szólt semmit, szerintem nem hitte el...