105
A pí értékét hogyan lehet kiszámítani?
 • Desiderata #105
  2700 milliárd tizedesjegyig számolták ki a pi értékét
 • gothmog
  #104
  Hopp, úgy tűnik, nem sikerült a beágyazás, akkor link:
  A Pí
 • gothmog
  #103
  A kretén.hu-ról:  És most a refrént, mindenki! őőő...
 • szigetlakó
  #102
  K/2r
 • polarka
  #101
  aham, tehát ez olyan rég volt
  egyébként gyorsabban megtanultad volna a leckét, ha elmondja a prof. h miért ültetett le
 • Willenbrock
  #100
  3,14 az értéke.
 • soldanus
  #99
  polarka!
  A 98. hsz. alapján, fiatalnak tartalak. Magam, kortanúja vagyok annak, hogy nemcsak hogy számítógép nem volt, hanem még zsebszámoló sem. Akkoriban, a technikai középiskolásokat az különböztette meg a többiektől, hogy a szivarzsebükből, egy kisméretű logarléc látszott. Pi-érték, persze, azon is volt, használtuk is. Adott esetben, azonban táblánál való feleltetés volt, amikor a prof. arra volt kíváncsi, hogy ki mennyire értette meg az anyagot. Mára, amikor már lenne számítógépem, már nem kell ilyen feladatokat megoldanom. Egy elektromos vezetéket, már szemmértékkel, fejből is tudnák méretezni. Hála, és köszönet a prof. akkori leckéjének (is).
 • polarka
  #98
  Egyébként meg minek kellett a píre behelyettesíteni, nem lehetett számológépet használni?
 • Molnibalage
  #97
  Ok, menjnük abba a topikba. :)
 • dronkZero
  #96
  Heh, én is szigorlatoztam matekból halálfejes kendőben... Ráadásul szólt is, hogy majd legközelebb talán ne így menjek, de aztán nem lett legközelebb, sikerült a szigorlat. :D Még meg is jegyezte a prof is...

  Viszont voltak tanárok, voltak tárgyak, ahol egész egyszerűen nem vizsgázhattál volna le, ha nem öltönyben vagy.
  Lehet, hogy ez mecha, meg hidak, szerkezetek tanszéki sajátosság, de elvárták.
 • dronkZero
  #95
  Hehe, nem. A vizsga alapvetően írásbeli-only volt, csak akit megbasztak, az az eredményhirdetés után szóbelizhetett a kettesért. Az más kérdés, hogy a "szóbeli"-t is írásban kellett produkálni, csak ott a csóka orra előtt a tanszéken, meg egyből elolvasta. De egy szót nem kellett szólni, sőt, elmondani nem is engedte, le kellett írni.

  Én is ott voltam ezen a vizsgán, ezen a beszélgetésen én is ki voltam akadva. Effektíve ketten szóbeliztünk csak Uwuval, én mondjuk más okból: a legelsőt kivéve egyetlen órán sem voltam benn, és a házit is konzultáció nélkül adtam le. Ennek ellenére sikerült a félév. Ez azért elárul valamit a tárgy komolyságából...

  Egyébként szerintem Uwut azért baszta meg, mert más szavaikkal, meg más sorrendben írta le a dolgokat, mint a kiadott jegyzet. Én még talán ugyanazt a sort is írtam, mint Uwu, csak én amennyire tőlem tellett, szóról szóra a jegyzetet. Kaptam is egy 3-ast rá. Csak ugye a házi feladat ezt 1-essé módosította... :P

  Egyébként tanulság nincs, az egyetemen is dolgoznak faszfejek.

  A másik kedvencem Hegedűs, aki eljátszotta azt, hogy 4 vizsgaalkalomból a 3. eredményhirdetésén (miután az egész csoportból a 3 vizsgaalkalom után _egyetlen_ ember volt képes 1-estől eltérőt írni) volt hajlandó elárulni, hogy a vizsga egyik legtöbb pontot érő feladatát hol is lehetne megtalálni, ha már órán nem adta le, és a jegyzetben sincs benne. És még fel volt háborodva, hogy meg merészeltem kérdezni, hogy "Ugyan tanár úr, ezt most mégis honnan kellene tudnom? És hol tudok utánanézni?". Na, erre adott három könyvcímet, amiből az egyik valami dán vagy valami hasonlóan közismert nyelvű volt, a másik olyan régi, hogy sem könyvtárban, sem antikváriumban nem hallottak róla soha, a harmadik, amiben meg végül megtaláltuk, abban is csak nagy vonalakban ismertették a számítás menetét két és fél hasábon, meg volt egy "számpélda", ami két ábrát jelentett: kiinduló geometriai adatok és végeredmény ábra. Azért ki tudtuk tökölni belőle szerencsére, és le is vizsgáztunk.
  Egyébként halál elavult módszer, lemezművek kézi számolása volt a kérdéses feladat.

  Át kéne vonulni a "Mérnök élet" topikba, már nagyon nem a píről van szó... :)
 • Candi
  #94
  Én is jártam fősulira (igaz, csak estire), de ott normálisak voltak a tanárok. Nem szívóztak ilyen marhaságokkal, hálistennek. Én biztos hogy megkérdeztem volna tőle, hogy apukám, ha minden jó és semmi nem hiányzik, akkor miért is egyes? Ha meg ad érdemleges választ, akkor az előttevaló napomtól függően vagy elmegyek az igazgatóhoz, vagy ott helyben megmondom neki hogy mit csináljon a mijével a mibe való begyömöszkölése közben... Valószínűleg mindkét esetben meghúz utána a gyökérje a vizsgán, de az ott abban a pillanatban a legkevésbé érdekelt volna. Legfeljebb a vizsga után is kiverem a balhét :D
  (Különben is mindig "szabadelvű" voltam, és gyakran nem azon az úton jutottam el a végeredményhez, ahogy azt a tanárok tanították. A mai napig ha papíron végzek többszámjegyű számmal kivonást, nem azt mondom részeredmény kiszámolásánál hogy "5-höz hogy 9 legyen kell adni négyet" ahogy tanították általánosban, hanem azt, hogy "9-ből 5 az 4".)
 • Molnibalage
  #93
  Én tudod mikor vizsgáztam öltönyben utoljára és azelőtt? 1 félév végén. Aztán legközelebb államvizsgán.

  (Meg egyszer beszámolót tartottam önálló feladatból, de mikor közölték, hogy nem elvárás az öltöny, rögtön lekaptam a nyakkendőt és az inget lazábbra vettem. Soha senki nem szólt, hogy miért nem öltönyben megyek. Miért? Mert a tudás számít...)
 • Molnibalage
  #92
  Mármint feltételezte, hogy nem tudod megválaszolni őket?
 • dronkZero
  #91
  Hát mi is "kissé" ki voltunk akadva a dolgon.

  Írásbelin tényleg esélyesebb, amit írsz, de szóbelin azért igencsak elszabadulhat a pokol.

  Olyat is láttam, hogy a prof hazazavarta a srácot a nem megfelelő öltözéke miatt, a vizsgáról. A legviccesebb meg az, hogy az arc ing+zakó+kék(!)farmernadrágban volt, és nem a farmer volt a gond, hanem hogy nem volt rajta _nyakkendő_!
  Berohant a koliba, kért egy nyakkendőt kölcsön, visszaért 10 perc késéssel, és vizsgázhatott.
  De ez akkor is köcsögség volt a prof részéről.
 • uwu
  #90
  És ilyet hallottál-e?
  (nem emlékszem rá szó szerint, de ilyesmi volt) Kézdy Miklós - Magasépítés Tanszék - Mérnöki létesítmények írásbeli értékelés:

  - Hát ez egyes.
  - Miét mi benne a hiba?
  - Semmi, minden jó amit leírt.
  - Akkor mi hányzik?
  - Semmi, minden lényeges dologra kitért.
  - És egyes?
  - Egyes. Itt vannak a szóbeli kérdései....

  2-est kaptam végül:D
 • Molnibalage
  #89
  Ja, teljesem mindegy, hogy hogyan teszed, mert emékeim szerint a rendszer sajátértékeit fogod a végén felhasználni azoknak meg nem véletlen az a neve. A BME-n ilyen nevetséges indoklást egyesre shoa nem halottam, sőt volt olyan vizsga ahol a tanszék X db megoldást talált egy példára. A diákok kihoztak X+3-at asszem. Azokra utólag készült javítókulcs.
 • dronkZero
  #88
  Nem is ez a baj alapvetően a sztorival sztem.

  Az most miért fáj a profnak, hogy _máshogy_ jut el a vizsgázó a helyes eredményre? Ha 100000 jegy élességgel számol mindent, lehet, hogy lassú és felesleges, de a végén ugyanazt a "drótot" fogja választani, csak több munkával jutott el odáig. Ha az elv és a végeredmény helyes, akkor szvsz nem illene buktatni, legfeljebb megjegyezni, hogy egy kis ésszel könnyebben is meg lehetett volna oldani ugyanezt.

  Egyik évfolyamtársam vizsgázott egyszer egy idős profnál mechanikából, a feladata az volt, hogy egy háromnyílású, befogott, 3-4szeresen határozatlan keretre mondja el, hogy hogyan oldaná meg. (Csak a számítás menete volt a kérdés, elvi szinten, egyetlen adat sem volt megadva)
  Haver izzadt rajta fél órát, rajzolt, egyenleteket írt fel paraméteresen, kivitte a profnak. Az nézegette egy darabig, közölte, hogy ő nem úgy tette volna határozottá, és beírt egy egyest. Haver megkérdezte, hogy egyébként sem jó, amit írt? "De, de jó, de én nem így tettem volna határozottá."

  (Annyit kell tudni a határozatlan szerkezetekről, hogy TÖKMINDEGY, hogy hogyan teszi az ember határozottá, az eljárás ugyanaz. A különbség annyi, hogy az egyenletrendszereket kicsit másképp kell felírni, meg az ismeretlenek mást jelentenek, de a végeredmény ugyanaz lesz.)

  Mindenesetre köcsög buzi egy dolognak tartom, ha ilyen mondvacsinált indokkal basszák meg az embert.
 • Molnibalage
  #87
  Csak ez így hibás eredményre vezethet, mert előfordulhat, hogy pont alulméretezed, mer 3,14-et beírva + biztonsági tényező ha van olyan elektrotechnikában már nagyobb vezetéket ereményezhet, mint egy kapható. Nem attól lesz kerek a végeremény, hogy a PI kerek. Akkor minden vátlozót kerekíts és még szarabb végeremény lesz. Gratulálok a professzornak...
 • polarka
  #86
  Még jó, h az elektro tananyag egyszerű számításokkal és kerekítésekkel kezdődik és el is mondják, h miért.
 • soldanus
  #85
  Mire jó a pí értéke? Az ember egyszer rossz jegyet kap miatta, majd jóval később, felismeri a probléma jelentőségét, és tanul belőle.
  Egy középiskolai feletetésen, el kellett magyaráznom a professzornak, (mert szegénykém magától nem tudta!) hogy mikét határozom meg az elektromos vezető rézhuzal átmérőt, ha a megterhelés 13 A, és a tartós leterhelés, 4 A/mm2. Nagyszerűen tudtam, mindent, addig, ameddig be nem kellett írni a keresztmetszet képletébe, a pí számot. Be is írtam, hogy 3,14159 (írtam volna tovább is, mert ismertem, ki tudja minek, egészen a 20. számjegyig), amikor az értetlen prof rám ordított, hogy:
  - hát ez, mi!!!
  -A pí értéke. – mondtam szerényen.
  - ülj le! te szamár! ... és beírta az egyest. Te nem értetted meg az anyagot!
  Méltatlankodva, hogy dicséret helyett így jártam, évekig temetetlen halottként kezeltem a dolgot.
  Majd egyszer, megértettem...
  Akármilyen pontosan számolok is egy átmérőt, úgyis fel/lekerekítve, végül, úgyis választanom kell egy valós, gyártott huzalt. Erre pedig elég lett volna, ha a pí értékét, "csak kerek 3-nak" veszem. Ekkor tanultam meg, értettem meg a "hozzámért pontosság" fogalmát. A rossz jegyet, minden akkori okosságom ellenére, valóban megérdemeltem. Ezt a felismerést, néha, sikerül másban is alkalmaznom.
  Tanmeseként, elmondom mindenkinek, tanuljon belőle ő is.
 • ivjoe
  #84
  Nem, mert nem tudod tetszőleges pontossággal számolni, a végtelen sorokon alapuló módszerek sokkal jobbak. :)
 • Martin Rome
  #83
  atan(1.0)*4.0 nem eleg pontos?
 • Tetsuo
  #82
  Koszonom jol vagyok. :) Jelenleg nem erek ra pi algoritmusokkal foglalkozni (meg kulonben is, most eppen nem erdekel :), ugyanis szejjel dolgozom magam a fuckin' angliaban.
  Azert koszi mindenkinek..
 • stoner27
  #81
  teveled mivan?
 • rikox
  #80
  Mondjál nyugodtan érdekelne.
 • m2vihand
  #79
  MOndjak meg pi algoritmusokat?
 • rikox
  #78
  Ez nem semmi!!!
 • m2vihand
  #77
  Orulni!
 • m2vihand
  #76
  PI=3.

  1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510
  5820974944 5923078164 0628620899 8628034825 3421170679
  8214808651 3282306647 0938446095 5058223172 5359408128
  4811174502 8410270193 8521105559 6446229489 5493038196
  4428810975 6659334461 2847564823 3786783165 2712019091
  4564856692 3460348610 4543266482 1339360726 0249141273
  7245870066 0631558817 4881520920 9628292540 9171536436
  7892590360 0113305305 4882046652 1384146951 9415116094
  3305727036 5759591953 0921861173 8193261179 3105118548
  0744623799 6274956735 1885752724 8912279381 8301194912
  9833673362 4406566430 8602139494 6395224737 1907021798
  6094370277 0539217176 2931767523 8467481846 7669405132
  0005681271 4526356082 7785771342 7577896091 7363717872
  1468440901 2249534301 4654958537 1050792279 6892589235
  4201995611 2129021960 8640344181 5981362977 4771309960
  5187072113 4999999837 2978049951 0597317328 1609631859
  5024459455 3469083026 4252230825 3344685035 2619311881
  7101000313 7838752886 5875332083 8142061717 7669147303
  5982534904 2875546873 1159562863 8823537875 9375195778
  1857780532 1712268066 1300192787 6611195909 2164201989

  3809525720 1065485863 2788659361 5338182796 8230301952
  0353018529 6899577362 2599413891 2497217752 8347913151
  5574857242 4541506959 5082953311 6861727855 8890750983
  8175463746 4939319255 0604009277 0167113900 9848824012
  8583616035 6370766010 4710181942 9555961989 4676783744
  9448255379 7747268471 0404753464 6208046684 2590694912
  9331367702 8989152104 7521620569 6602405803 8150193511
  2533824300 3558764024 7496473263 9141992726 0426992279
  6782354781 6360093417 2164121992 4586315030 2861829745
  5570674983 8505494588 5869269956 9092721079 7509302955
  3211653449 8720275596 0236480665 4991198818 3479775356
  6369807426 5425278625 5181841757 4672890977 7727938000
  8164706001 6145249192 1732172147 7235014144 1973568548
  1613611573 5255213347 5741849468 4385233239 0739414333
  4547762416 8625189835 6948556209 9219222184 2725502542
  5688767179 0494601653 4668049886 2723279178 6085784383
  8279679766 8145410095 3883786360 9506800642 2512520511
  7392984896 0841284886 2694560424 1965285022 2106611863
  0674427862 2039194945 0471237137 8696095636 4371917287
  4677646575 7396241389 0865832645 9958133904 7802759009

  9465764078 9512694683 9835259570 9825822620 5224894077
  2671947826 8482601476 9909026401 3639443745 5305068203
  4962524517 4939965143 1429809190 6592509372 2169646151
  5709858387 4105978859 5977297549 8930161753 9284681382
  6868386894 2774155991 8559252459 5395943104 9972524680
  8459872736 4469584865 3836736222 6260991246 0805124388
  4390451244 1365497627 8079771569 1435997700 1296160894
  4169486855 5848406353 4220722258 2848864815 8456028506
  0168427394 5226746767 8895252138 5225499546 6672782398
  6456596116 3548862305 7745649803 5593634568 1743241125
  1507606947 9451096596 0940252288 7971089314 5669136867
  2287489405 6010150330 8617928680 9208747609 1782493858
  9009714909 6759852613 6554978189 3129784821 6829989487
  2265880485 7564014270 4775551323 7964145152 3746234364
  5428584447 9526586782 1051141354 7357395231 1342716610
  2135969536 2314429524 8493718711 0145765403 5902799344
  0374200731 0578539062 1983874478 0847848968 3321445713
  8687519435 0643021845 3191048481 0053706146 8067491927
  8191197939 9520614196 6342875444 0643745123 7181921799
  9839101591 9561814675 1426912397 4894090718 6494231961

  5679452080 9514655022 5231603881 9301420937 6213785595
  6638937787 0830390697 9207734672 2182562599 6615014215
  0306803844 7734549202 6054146659 2520149744 2850732518
  6660021324 3408819071 0486331734 6496514539 0579626856
  1005508106 6587969981 6357473638 4052571459 1028970641
  4011097120 6280439039 7595156771 5770042033 7869936007
  2305587631 7635942187 3125147120 5329281918 2618612586
  7321579198 4148488291 6447060957 5270695722 0917567116
  7229109816 9091528017 3506712748 5832228718 3520935396
  5725121083 5791513698 8209144421 0067510334 6711031412
  6711136990 8658516398 3150197016 5151168517 1437657618
  3515565088 4909989859 9823873455 2833163550 7647918535
  8932261854 8963213293 3089857064 2046752590 7091548141
  6549859461 6371802709 8199430992 4488957571 2828905923
  2332609729 9712084433 5732654893 8239119325 9746366730
  5836041428 1388303203 8249037589 8524374417 0291327656
  1809377344 4030707469 2112019130 2033038019 7621101100
  4492932151 6084244485 9637669838 9522868478 3123552658
  2131449576 8572624334 4189303968 6426243410 7732269780
  2807318915 4411010446 8232527162 0105265227 2111660396

  6655730925 4711055785 3763466820 6531098965 2691862056
  4769312570 5863566201 8558100729 3606598764 8611791045
  3348850346 1136576867 5324944166 8039626579 7877185560
  8455296541 2665408530 6143444318 5867697514 5661406800
  7002378776 5913440171 2749470420 5622305389 9456131407
  1127000407 8547332699 3908145466 4645880797 2708266830
  6343285878 5698305235 8089330657 5740679545 7163775254
  2021149557 6158140025 0126228594 1302164715 5097925923
  0990796547 3761255176 5675135751 7829666454 7791745011
  2996148903 0463994713 2962107340 4375189573 5961458901
  9389713111 7904297828 5647503203 1986915140 2870808599
  0480109412 1472213179 4764777262 2414254854 5403321571
  8530614228 8137585043 0633217518 2979866223 7172159160
  7716692547 4873898665 4949450114 6540628433 6639379003
  9769265672 1463853067 3609657120 9180763832 7166416274
  8888007869 2560290228 4721040317 2118608204 1900042296
  6171196377 9213375751 1495950156 6049631862 9472654736
  4252308177 0367515906 7350235072 8354056704 0386743513
  6222247715 8915049530 9844489333 0963408780 7693259939
  7805419341 4473774418 4263129860 8099888687 4132604721

  5695162396 5864573021 6315981931 9516735381 2974167729
  4786724229 2465436680 0980676928 2382806899 6400482435
  4037014163 1496589794 0924323789 6907069779 4223625082
  2168895738 3798623001 5937764716 5122893578 6015881617
  5578297352 3344604281 5126272037 3431465319 7777416031
  9906655418 7639792933 4419521541 3418994854 4473456738
  3162499341 9131814809 2777710386 3877343177 2075456545
  3220777092 1201905166 0962804909 2636019759 8828161332
  3166636528 6193266863 3606273567 6303544776 2803504507
  7723554710 5859548702 7908143562 4014517180 6246436267
  9456127531 8134078330 3362542327 8394497538 2437205835
  3114771199 2606381334 6776879695 9703098339 1307710987
  0408591337 4641442822 7726346594 7047458784 7787201927
  7152807317 6790770715 7213444730 6057007334 9243693113
  8350493163 1284042512 1925651798 0694113528 0131470130
  4781643788 5185290928 5452011658 3934196562 1349143415
  9562586586 5570552690 4965209858 0338507224 2648293972
  8584783163 0577775606 8887644624 8246857926 0395352773
  4803048029 0058760758 2510474709 1643961362 6760449256
  2742042083 2085661190 6254543372 1315359584 5068772460

  2901618766 7952406163 4252257719 5429162991 9306455377
  9914037340 4328752628 8896399587 9475729174 6426357455
  2540790914 5135711136 9410911939 3251910760 2082520261
  8798531887 7058429725 9167781314 9699009019 2116971737
  2784768472 6860849003 3770242429 1651300500 5168323364
  3503895170 2989392233 4517220138 1280696501 1784408745
  1960121228 5993716231 3017114448 4640903890 6449544400
  6198690754 8516026327 5052983491 8740786680 8818338510
  2283345085 0486082503 9302133219 7155184306 3545500766
  8282949304 1377655279 3975175461 3953984683 3936383047
  4611996653 8581538420 5685338621 8672523340 2830871123
  2827892125 0771262946 3229563989 8989358211 6745627010
  2183564622 0134967151 8819097303 8119800497 3407239610
  3685406643 1939509790 1906996395 5245300545 0580685501
  9567302292 1913933918 5680344903 9820595510 0226353536
  1920419947 4553859381 0234395544 9597783779 0237421617
  2711172364 3435439478 2218185286 2408514006 6604433258
  8856986705 4315470696 5747458550 3323233421 0730154594
  0516553790 6866273337 9958511562 5784322988 2737231989
  8757141595 7811196358 3300594087 3068121602 8764962867

  4460477464 9159950549 7374256269 0104903778 1986835938
  1465741268 0492564879 8556145372 3478673303 9046883834
  3634655379 4986419270 5638729317 4872332083 7601123029
  9113679386 2708943879 9362016295 1541337142 4892830722
  0126901475 4668476535 7616477379 4675200490 7571555278
  1965362132 3926406160 1363581559 0742202020 3187277605
  2772190055 6148425551 8792530343 5139844253 2234157623
  3610642506 3904975008 6562710953 5919465897 5141310348
  2276930624 7435363256 9160781547 8181152843 6679570611
  0861533150 4452127473 9245449454 2368288606 1340841486
  3776700961 2071512491 4043027253 8607648236 3414334623
  5189757664 5216413767 9690314950 1910857598 4423919862
  9164219399 4907236234 6468441173 9403265918 4044378051
  3338945257 4239950829 6591228508 5558215725 0310712570
  1266830240 2929525220 1187267675 6220415420 5161841634
  8475651699 9811614101 0029960783 8690929160 3028840026
  9104140792 8862150784 2451670908 7000699282 1206604183
  7180653556 7252532567 5328612910 4248776182 5829765157
  9598470356 2226293486 0034158722 9805349896 5022629174
  8788202734 2092222453 3985626476 6914905562 8425039127

  5771028402 7998066365 8254889264 8802545661 0172967026
  6407655904 2909945681 5065265305 3718294127 0336931378
  5178609040 7086671149 6558343434 7693385781 7113864558
  7367812301 4587687126 6034891390 9562009939 3610310291
  6161528813 8437909904 2317473363 9480457593 1493140529
  7634757481 1935670911 0137751721 0080315590 2485309066
  9203767192 2033229094 3346768514 2214477379 3937517034
  4366199104 0337511173 5471918550 4644902636 5512816228
  8244625759 1633303910 7225383742 1821408835 0865739177
  1509682887 4782656995 9957449066 1758344137 5223970968
  3408005355 9849175417 3818839994 4697486762 6551658276
  5848358845 3142775687 9002909517 0283529716 3445621296
  4043523117 6006651012 4120065975 5851276178 5838292041
  9748442360 8007193045 7618932349 2292796501 9875187212
  7267507981 2554709589 0455635792 1221033346 6974992356
  3025494780 2490114195 2123828153 0911407907 3860251522
  7429958180 7247162591 6685451333 1239480494 7079119153
  2673430282 4418604142 6363954800 0448002670 4962482017
  9289647669 7583183271 3142517029 6923488962 7668440323
  2609275249 6035799646 9256504936 8183609003 2380929345

  9588970695 3653494060 3402166544 3755890045 6328822505
  4525564056 4482465151 8754711962 1844396582 5337543885
  6909411303 1509526179 3780029741 2076651479 3942590298
  9695946995 5657612186 5619673378 6236256125 2163208628
  6922210327 4889218654 3648022967 8070576561 5144632046
  9279068212 0738837781 4233562823 6089632080 6822246801
  2248261177 1858963814 0918390367 3672220888 3215137556
  0037279839 4004152970 0287830766 7094447456 0134556417
  2543709069 7939612257 1429894671 5435784687 8861444581
  2314593571 9849225284 7160504922 1242470141 2147805734
  5510500801 9086996033 0276347870 8108175450 1193071412
  2339086639 3833952942 5786905076 4310063835 1983438934
  1596131854 3475464955 6978103829 3097164651 4384070070
  7360411237 3599843452 2516105070 2705623526 6012764848
  3084076118 3013052793 2054274628 6540360367 4532865105
  7065874882 2569815793 6789766974 2205750596 8344086973
  5020141020 6723585020 0724522563 2651341055 9240190274
  2162484391 4035998953 5394590944 0704691209 1409387001
  2645600162 3742880210 9276457931 0657922955 2498872758
  4610126483 6999892256 9596881592 0560010165 5256375678

  5667227966 1988578279 4848855834 3975187445 4551296563
  4434803966 4205579829 3680435220 2770984294 2325330225
  7634180703 9476994159 7915945300 6975214829 3366555661
  5678736400 5366656416 5473217043 9035213295 4352916941
  4599041608 7532018683 7937023488 8689479151 0716378529
  0234529244 0773659495 6305100742 1087142613 4974595615
  1384987137 5704710178 7957310422 9690666702 1449863746
  4595280824 3694457897 7233004876 4765241339 0759204340
  1963403911 4732023380 7150952220 1068256342 7471646024
  3354400515 2126693249 3419673977 0415956837 5355516673
  0273900749 7297363549 6453328886 9844061196 4961627734
  4951827369 5588220757 3551766515 8985519098 6665393549
  4810688732 0685990754 0792342402 3009259007 0173196036
  2254756478 9406475483 4664776041 1463233905 6513433068
  4495397907 0903023460 4614709616 9688688501 4083470405
  4607429586 9913829668 2468185710 3188790652 8703665083
  2431974404 7718556789 3482308943 1068287027 2280973624
  8093996270 6074726455 3992539944 2808113736 9433887294
  0630792615 9599546262 4629707062 5948455690 3471197299
  6409089418 0595343932 5123623550 8134949004 3642785271

  3831591256 8989295196 4272875739 4691427253 4366941532
  3610045373 0488198551 7065941217 3524625895 4873016760
  0298865925 7866285612 4966552353 3829428785 4253404830
  8330701653 7228563559 1525347844 5981831341 1290019992
  0598135220 5117336585 6407826484 9427644113 7639386692
  4803118364 4536985891 7544264739 9882284621 8449008777
  6977631279 5722672655 5625962825 4276531830 0134070922
  3343657791 6012809317 9401718598 5999338492 3549564005
  7099558561 1349802524 9906698423 3017350358 0440811685
  5265311709 9570899427 3287092584 8789443646 0050410892
  2669178352 5870785951 2983441729 5351953788 5534573742
  6085902908 1765155780 3905946408 7350612322 6112009373
  1080485485 2635722825 7682034160 5048466277 5045003126
  2008007998 0492548534 6941469775 1649327095 0493463938
  2432227188 5159740547 0214828971 1177792376 1225788734
  7718819682 5462981268 6858170507 4027255026 3329044976
  2778944236 2167411918 6269439650 6715157795 8675648239
  9391760426 0176338704 5499017614 3641204692 1823707648
  8783419689 6861181558 1587360629 3860381017 1215855272
  6683008238 3404656475 8804051380 8016336388 7421637140

  6435495561 8689641122 8214075330 2655100424 1048967835
  2858829024 3670904887 1181909094 9453314421 8287661810
  3100735477 0549815968 0772009474 6961343609 2861484941
  7850171807 7930681085 4690009445 8995279424 3981392135
  0558642219 6483491512 6390128038 3200109773 8680662877
  9239718014 6134324457 2640097374 2570073592 1003154150
  8936793008 1699805365 2027600727 7496745840 0283624053
  4603726341 6554259027 6018348403 0681138185 5105979705
  6640075094 2608788573 5796037324 5141467867 0368809880
  6097164258 4975951380 6930944940 1515422221 9432913021
  7391253835 5915031003 3303251117 4915696917 4502714943
  3151558854 0392216409 7229101129 0355218157 6282328318
  2342548326 1119128009 2825256190 2052630163 9114772473
  3148573910 7775874425 3876117465 7867116941 4776421441
  1112635835 5387136101 1023267987 7564102468 2403226483
  4641766369 8066378576 8134920453 0224081972 7856471983
  9630878154 3221166912 2464159117 7673225326 4335686146
  1865452226 8126887268 4459684424 1610785401 6768142080
  8850280054 1436131462 3082102594 1737562389 9420757136
  2751674573 1891894562 8352570441 3354375857 5342698699

  4725470316 5661399199 9682628247 2706413362 2217892390
  3176085428 9437339356 1889165125 0424404008 9527198378
  7386480584 7268954624 3882343751 7885201439 5600571048
  1194988423 9060613695 7342315590 7967034614 9143447886
  3604103182 3507365027 7859089757 8272731305 0488939890
  0992391350 3373250855 9826558670 8924261242 9473670193
  9077271307 0686917092 6462548423 2407485503 6608013604
  6689511840 0936686095 4632500214 5852930950 0009071510
  5823626729 3264537382 1049387249 9669933942 4685516483
  2611341461 1068026744 6637334375 3407642940 2668297386
  5220935701 6263846485 2851490362 9320199199 6882851718
  3953669134 5222444708 0459239660 2817156551 5656661113
  5982311225 0628905854 9145097157 5539002439 3153519090
  2107119457 3002438801 7661503527 0862602537 8817975194
  7806101371 5004489917 2100222013 3501310601 6391541589
  5780371177 9277522597 8742891917 9155224171 8958536168
  0594741234 1933984202 1874564925 6443462392 5319531351
  0331147639 4911995072 8584306583 6193536932 9699289837
  9149419394 0608572486 3968836903 2655643642 1664425760
  7914710869 9843157337 4964883529 2769328220 7629472823

  8153740996 1545598798 2598910937 1712621828 3025848112
  3890119682 2142945766 7580718653 8065064870 2613389282
  2994972574 5303328389 6381843944 7707794022 8435988341
  0035838542 3897354243 9564755568 4095224844 5541392394
  1000162076 9363684677 6413017819 6593799715 5746854194
  6334893748 4391297423 9143365936 0410035234 3777065888
  6778113949 8616478747 1407932638 5873862473 2889645643
  5987746676 3847946650 4074111825 6583788784 5485814896
  2961273998 4134427260 8606187245 5452360643 1537101127
  4680977870 4464094758 2803487697 5894832824 1239292960
  5829486191 9667091895 8089833201 2103184303 4012849511
  6203534280 1441276172 8583024355 9830032042 0245120728
  7253558119 5840149180 9692533950 7577840006 7465526031
  4461670508 2768277222 3534191102 6341631571 4740612385
  0425845988 4199076112 8725805911 3935689601 4316682831
  7632356732 5417073420 8173322304 6298799280 4908514094
  7903688786 8789493054 6955703072 6190095020 7643349335
  9106024545 0864536289 3545686295 8531315337 1838682656
  1786227363 7169757741 8302398600 6591481616 4049449650
  1173213138 9574706208 8474802365 3710311508 9842799275

  4426853277 9743113951 4357417221 9759799359 6852522857
  4526379628 9612691572 3579866205 7340837576 6873884266
  4059909935 0500081337 5432454635 9675048442 3528487470
  1443545419 5762584735 6421619813 4073468541 1176688311
  8654489377 6979566517 2796623267 1481033864 3913751865
  9467300244 3450054499 5399742372 3287124948 3470604406
  3471606325 8306498297 9551010954 1836235030 3094530973
  3583446283 9476304775 6450150085 0757894954 8931393944
  8992161255 2559770143 6858943585 8775263796 2559708167
  7643800125 4365023714 1278346792 6101995585 2247172201
  7772370041 7808419423 9487254068 0155603599 8390548985
  7235467456 4239058585 0216719031 3952629445 5439131663
  1345308939 0620467843 8778505423 9390524731 3620129476
  9187497519 1011472315 2893267725 3391814660 7300089027
  7689631148 1090220972 4520759167 2970078505 8071718638
  1054967973 1001678708 5069420709 2232908070 3832634534
  5203802786 0990556900 1341371823 6837099194 9516489600
  7550493412 6787643674 6384902063 9640197666 8559233565
  4639138363 1857456981 4719621084 1080961884 6054560390
  3845534372 9141446513 4749407848 8442377217 5154334260

  3066988317 6833100113 3108690421 9390310801 4378433415
  1370924353 0136776310 8491351615 6422698475 0743032971
  6746964066 6531527035 3254671126 6752246055 1199581831
  9637637076 1799191920 3579582007 5956053023 4626775794
  3936307463 0569010801 1494271410 0939136913 8107258137
  8135789400 5599500183 5425118417 2136055727 5221035268
  0373572652 7922417373 6057511278 8721819084 4900617801
  3889710770 8229310027 9766593583 8758
 • m2vihand
  #75
  Ha n tizedesjegyig csinalod , log2 n=z szer kell megcsinalni a 2. lepest
  1.,Ertekadas
  a=1
  b=1/sqrt2
  t=1/4
  x=1
  2.,(ezt kell zszer megcsinalni)
  y legyen a
  a legyen (a+b)/2
  b legyen sqrt(b*y)
  t legyen t-x(y-a)(y-a)
  x legyen 2x
  3.,Kozelites
  PI nagyjabol (a+b)(a+b)/4t

  Csak ennyi.

 • m2vihand
  #74
  A Gauss-Legendre algoritmussal.
 • Tetsuo
  #73
  valószínűleg fingja sincs, hiszen akkor nem offolná a témát..
 • Tetsuo
  #72
  LOL
 • Zoli007
  #71
  A Super Pi melyik algoritmussal számolja?
 • n3whous3
  #70
  De a valaki többet akar, az indítsa el a Super Pi nevű programot és számolja ki magának mondjuk 100 millió számjegyig (asszem ez a max, de nem vagyok biztos benne)
 • AranyKéz
  #69
  http://pi.ytmnd.com/
 • vizes
  #68
 • n3whous3
  #67
 • Rinc3
  #66
  Ókor : 22/7 = 3,1428571 ; sqrt(10) ; 142/45
  Középkor : 355/113 = 3,1415929
  Végtelen összegen alapuló közelítések :
  Leibniz Pi/4 = 1-1/3+1/5-1/7+1/9...
  Euler (Pi^2)/6 = 1+1/(2^2)+1/(3^2)+1/(4^2)...
  Végtelen szorzatokon alapuló közelítések :
  Wallis
  pi/2 = (2*2)/(1*3) * (4*4)/(3*5) * (6*6)/(5*7) * (8*8)/(7*9)...
  Vieta-összefüggés
  2/pi = sqrt(2)/2 * sqrt(2+sqrt(2))/2 * sqrt(2+sqrt(2+sqrt(2)))/2...
  -------------------
  A köv 2-nek nem ismerem a forrását, de találkoztam ilyenekkel is :
  pi^4/90 = 1/4^4 + 1/2^4 + 1/3^4 ........
  pi = 48 * arctan(1/48) + 32 * arctan(1/57) - 20 * arctan(1/239)
  ráadásul ez utóbbi nekem sehogysem jött ki

  forrás : http://www.abax.hu/inlap/t/cikk/szamalg/szamalg.htm