20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • Zsolo007
    Köszi! Azthiszem minden kezdő nevében mondhatom :)

Még nekem is mondtál újat :) (bár ez nem meglepő, az x2 gazdasági részét nem kedveltem)
  • [NST]Cifu
    Csak nagyon az alapokat egy-két szóban:

Az "X-világ" alapjairól először is olvassátok el az Argonopedia magyar változatát by Valen.

Az alapvető repkedés ugye nem okoz azért problémát senkinek ugye? Na, akkor kezdjük innen. Ha követni akarsz valakit, akkor kijelölöd célnak, és megnyomod az "u" billentyűt. Ha űrhajó, akkor követed, ha űrállomás, akkor be is dokkolsz, ha odaérsz. Ha csak simán be akarsz dokkolni egy űrhajóra (mert a nagyobbakra lehet) vagy egy űrállomásra, akkor a "shift + d" billentyűt nyomod meg, mikor ki van jelölve. Ha véletlenül valami csúnyasággal futsz össze (Khaak, Xenon vagy Kalóz) akkor nekiállhatsz harcolni. A Pajzs és a Páncélzat ugye magától értetődik (akinek nem: a felső kék csík a pajzs, amely szépen lassan visszatöltődik, az alsó zöld a páncélzat illetve a hajó állapota, amelyet csak dokkban tudsz javítattni), a "k" billentyű a fegyverek célzási módja között váltogat, de ehhez command software mk2 nevezetű cucc kell, ezzel lehet jókat alkotni. A fegyverbeállítások között az "1,2,3,4" billentyűvel lehet váltogatni, azt beállítani pedig a "g" gombra előjövő menüben tudod. A rendelkezésre álló rakéták között az "m" billentyűvel válogathasz, és az "l" billentyűvel indíthatod el.

Célpont befogás: a "t" billentyűvel a célkereszt alatti célpontot (próbálja) befogni, az "e" gombra a legközelebbi ellenséges hajót. Az ellenséges hajók között a "HOME" és az "End" gombokkal váltogathatsz.

Menük: az "Esc"-re az alap options jön be, save/load, grafikai és egyébb beállítások. A "p"-re a pilótára vonatkozó dolgok, "s"-re a hajóinformációk, a "," gombra az univerzum térképe (már amennyit ismerünk belőle, mivel ahol még nem jártunk, azt nem mutatja), a "." gombra pedig az adott szektor térképe (ismét: amennyit láttunk már belőle). A térképeken a numerikus billentyűzet számgombjaival mozoghatsz, és a HOME/END billentyűkkel zoomolhatsz, valamint az INSERT-el válthatsz látsíkot. Az "r" gomb a tulajdonainkat mutatja (hajók, bázisok, gyárak, stb.). Az "f" gomb a raktér és az árukkal való mahinálásra való. A "Shift + C" pedig a parancsnoki konzolt hozza elő. A "Shift + H" a HUD-ot tünteti el, a "Shift + P" pedig a Pause.

A "j" gomb elég fontos, ez a SETA, ami magyarul időgyorsítás (nagyon fontos lesz a játék alatt!!!), a "Shift + J"-vel az ugróhajtóművet használhatjuk, amivel vagy egy ismert ugrókapuhoz ugorhatunk, és függően attól hány kapunyi távolságra vagyunk, bizonyos mennyiségű energiacella kell a rakterünkbe legyen, vagy pedig egy előre megadott (vagy megszerzett) szektorba ugorhatunk vele.

Ha kilősz valakit, akkor a rakománya néha hátramarad (főleg rakéták, ha pl. kalózokat írtasz). Hogy ezt felvehesd, ki kell nyitnod a rakteret ("s" menü és open cargo bay, vagy "o" billentyű), de ekkor sebezhető vagy, ezért célszerű csak békés körülmények között ilyesmit csinálni, és utána ugyanott be is csukni a rakteret.

A kereskedés egyszerű: bedokkolsz egy állomásra vagy egy gyárba, és utána megnézed milyen árúja van és mennyiért. Utána te ebből vehetsz, amennyi a raktérben elfér. Azt is láthatod, hogy az adott állomáson mit lehet eladni, figyelem! Ez a lényege az egésznek, a különféle gyárak csak bizonyos nyersanyagokra vagy félkész termékekre vevők, nem lehet bárhol eladni őket!

Idővel eljön az a pillanat, amikor gyárat veszel (elég soká: néhány millió Cr alatt nem érdemes belevágni). A gyárat a Shipyardokban vásárolhatod meg, és egy TL-t kell felbérelned, hogy a helyére tedd (vagy szerencsésebb esetben a saját TL-eddel szállítmányozhatod), a szállítás pénzbe kerül, szektoronként valami pár ezer Cr körül. A TL-el a kijelölése után az "i" gombal elöjövő menüben beszélhetsz (azt hiszem, ezt most fejből írom). Ha a TL-t a megfelelő pozicióba vezényelted, akkor lepakoltathatod vele a gyárat, ekkor a szektortérkép jön be, és itt a numerikus 1,3,7,9 billentyűkkel forgathatod, a 2,4,6,8 billentyűkkel pedig mozgathatod az állomást, függőleges síkon az INS megnyomása után a 2 és a 8 billentyűkkel mozgathatod el.

A gyárak terén nézzük a legegyszerűbbet: a legalapabb az SPP, vagyis a Solar Power Plant, ami Energy Cell-t termel, és alapból nincs szüksége semmire a "gyártásához" (ez lenne a Primary Resources), de ugyanakkor van a menüjében egy "Secondary resources", ami ugyan nem kötelező a gyártáshoz, de növeli a gyártás ütemét, tehát az egységnyi idő alatt legyártott cuccok számát. Az SPP esetén ez a Sec. resources a Crystalls. A gyáraknál beállíthatod, hogy mennyiért adja el a kész terméket, illetve mennyiért vásároljon resorcest, vagyis nyersanyagot. Az X-világ kereskedése alaphelyzetben úgy működik, hogy vannak kereskedők, akik jönnek és mennek, és közben az "olcsón veszek és drágán eladom" filozófia alapján kereskednek. Tehát ha valahol mondjuk olcsón van Crystall, és azt ennél magasabb áron megveszi egy SPP, akkor szépen neki fog állni Crystall-t szállítani az adott SPP-be. Persze ez függ attól is, milyen messze van a két gyár egymástól. Ebből következően elvileg ha jól árazzuk be a termékeinket, akkor szépen magától fogják hozni a gyárainkba a nyersanyagot, és elvinni a készterméket. Apropó, ehhez nem árt, ha van némi pénzmag is a gyárban hagyva, mivel ugye másképpen szerencsétlen nem tud vásárolni. Ugyanakkor saját TS hajókat is rendelhetsz a gyárba, amelyek eladni illetve venni fognak nyersanyagokat ill. kész terméket (itt beállíthatod, hogy mennyiért vegyen/adjon el, illetve max. hány kapunyi távolságra mászkálhat el).

A gyártási piramis nem túl bonyolult, ezért nem állok neki kifejteni, pár nap játék után magatoktól is rájöttök melyik gyár mit kér és mit ad. Az egész viszonylag egyszerű, van 4 vagy 5 lépcső, az alap az energia, ami minden gyárnak kell (asszem), utána jön a feldolgozattlan nyersanyag, amit a bányák (pl. Ore mine) illetve élelmiszergyárak (pl. BoGas) termelnek. Utána jönnek a feldolgozóegységek, amelyek pl. a BoGas-ból meg nem tudom miből BoFu-t csinálnak. A csúcs pedig a high-tech gyárak, amelyek fegyvereket, microchipeket, egyebeket gyártanak, és kismillió féle nyersanyagra van szükségük.

A fentiek nagyja az X2 béli tapasztalatokból jön, szóval lehetnek benne pontatlanságok. Afene. Kicsit nem figyelek oda, és máris egy kisebb FAQ-ot ütök össze? :)))
  • SZEG007
    Aki esetleg már tapasztaltabb, az elmondhatná a kezdési stratégiáját, mrt specko én már tudok mozogni, tudok harcolgatni, de olyan dolgokra kiváncs lennék, hogyan állithatok rá egy tradert hogy flyamatosan kereskedjen enrgia cellákal szektorok között anélkül hgy nekem kéne klikkelgetnem, vagy hogyan oldom meg egy kereskedö elfoglalását, mert 1x valami nagyon mákos voltam, és kiugrott a pilota, de csomoszor meg töbször rámegyek, és baszik kiugrani.
  • o0tomy0o
    Őszintén énnekem a 2. rész is bejött, de azzal sem tudtam sokat kezdeni. . .
    Szóval, ha esetleg valakinek van ideje és kedve akkor egy kisebb szösszenetet az alapokról összedobhatna a kezdőknek. . . Ha gondoljátok, én minden esetre örülnék neki
  • Dave000
    sajna magyar nem lesz szerintem, nekem se ártana... mivel nem játszottam előző részekkel
  • o0tomy0o
    Szijasztok!

Lehet volt már, de esetleg valaki tudna nekem ajánlani (ha van) egy magyar nyelvű leírást a játékhoz? Mert nem igazán tudok még eligazodni. . .
  • Zsolo007
    Igen! (A remény szól belőlem)
  • [NST]Cifu
    Na egy próbát megejtettem, hát tényleg elég siralmas, akár 16-18 fps-ig is lezuhan, AQC ide vagy oda (egyébként vicces, de az AQC-t kikapcsolva jobb teljesítményt mutat a Fraps), átlag 24-30 fps, hacsak nem nézek egy sűrűbb rész felé, mert ott borzalmas. A bevezető animáció alatt pedig 14 és 80 között ugrált. Van rá egy tippem, hogy továbbra is egy iszonyú optimalizálatlan motorhoz van szerencsénk, mint anno az X2-nél. Kár, mert amúgy álomszép...

Asszem ideje lesz utánanézni mit lehet tenni ez ügyben. Aszondjátok, hogy az 1.3-as patchig érdemes várni?
  • Zsolo007
    Lásd: #600, #624
  • Zsolo007
    Mert itt is írta olyasvalaki akinek van, meg olvasom a hivatalos fórumot :D
  • [NST]Cifu
    Akkor mi a fenét jössz a 6800Gt-vel?!?! (#732)
  • Zsolo007
    Simulátor módban már az 1.2 sem szagatott, ott nem olyan nagy a világ...
  • Zsolo007
    Hagyjad, belefér :D
  • Zsolo007
    Nekem mondhatod, nekem Atim van :P

Amúgy az nvidiások nevében köszi az infót
  • Nem3sis At Work
    (egyébként x800gtm van) <-van ilyen nvidia kartya is?
  • [NST]Cifu
    Rakd fel a legújabb nvidia drivert, nálam nem szaggatott tegnap, igaz csak Simulator módban próbálkoztam...
  • Zsolo007
    Én is 1.3at várok, elvileg hónap végén jön. Akkor rakom fel megint...(egyébként x800gtm van)
  • Nem3sis At Work
    asszem akkor jobban teszem ha varok vmi peccsre ami meggyogyitja a mocit.
    koszi az infot.
  • Zsolo007
    Még 6800gtvel is durván szaggat :D (és nem azért mert akkora a gépigénye, hanem azért mert szar a motor)

Szal ilyet ne kérdezz....menni fog..hogy hogyan? jó kérdés...
  • Nem3sis At Work
    radeon 9600xt 128mb, intel p4 1.8 es 1gb ram <-ezzel a konfigal lehet vele vajon szaggatas nelkul jatszani?
  • JuanG
    csak a trial-t nyomtam próbaképpen (2 hétből kb 5 napot jáccottam vele)...félek ha befizetnék rá, túl sok időt töltenék benne, és sok más dolgot elhanyagolnék, amit nem akarok...nagyon hangulatos és complex játék amúgy!!!
  • Repiv
    először 20, aztán 15 juro
  • Yossarian
    az EVE mibe fáj havonta?
  • JuanG
    naja, nem is szemrehányásként mondtam, hogy "kicsi"...csak anno nagyon lepadlóztam amikor megláttam az EVE játékterét...
  • [NST]Cifu
    Az EVE online egy MMO játék, ez pedig egy egyjátékos játék - nem éppen egy kategória. Most őszintén, mennyi időt venne igénybe, ha végig akarod járni EVE-ben az összes szektort? Egy single játékban már ez is kicsit túlzás (az X2-ben is kegyetlenül rüheltem, hogy hosszú órákat töltöttem csak azzal, hogy az egyik szektorból átérjek a másikba (tudom, van Jumpdrive - csak nem olcsó, és pláne nem ingyenes a használata...)).
  • [NST]Cifu
    Tessék
  • [NST]Cifu
    Hát ahogy elnézem nem sokat változott az X2 óta, megjelent egy darab Yaki szektor, meg pár apróbb változás, de ennyi. :)
  • JuanG
    köszi!!! nem is gondoltam volna hogy ekkora :)))...bár az EVE-online-hoz képest picurka :DDD
  • mermalior
    Valaki tud on-line letölthető manual-t a játékhoz?
  • mermalior
    Én eddig ezt az X3 Reunion térlépet találtam csak:

MAP
  • JuanG
    van már letölthető dokumentáció az X3 galaxis térképéről? esetleg a benne lévő állomásokkal együtt?
  • Valen
    A scripteket lehet használni, bár sokukat újra kell írni, azonban az EGOSOFT forumán érdemes keresgélnedd, mert lehet van már aki átirta.
  • Zombye
    Valsz ezeket a scripteket újra meg kell írni.

Már nem is tudom, de valaki érdeklődött, hogy hogyan lehet használni az ore collectort.

Vagy Teladi Vócsőrt, vagy perenid dimítert vegyen, arra lehet rádobni. Én személy szerint egy Teladi TS-re szavazok a supertrader válltozatból, ugyanis ennek 9000-ig fel lehet rántani a rakterét. A mobile drilling siystemet a hátsó fegyverplatformra kell felbiggyeszteni, kb 1-2-3 száz méterre meg kell közelíteni az aszteroidát, Mineral Secannerrel bevizsgálni, majd addig lőni a mobile drilling systemmel, amíg darabokra nem hullik. A darabokat meg össze kell szedni. ehhez kell az ore collector upgrade. simán csak nyitott raktér és nekimész. vagy, veszel egy special command software mk1-et, és kiválasztot a collect ware in sector menüpontot ekkor az autopilot szépen darabonként összeharácsolja a szektorban levő konténereket, és aszteroiddarabokat. ilyenkor nyugodtan lehet szetázni kicsit gyorsabb a dolog.

Kb ennyi.
  • [NST]Cifu
    Kérdés: a Scripteket próbálta már valaki?
    Anno az X2-höz volt egy script, amely egész egyszerűen annyit csinált, hogy folyamatosan kereskedtek a megjelölt AI, csak ki kellett jelölni hány kapuig mehessen el, és szépen nekiállt magától kereskedni. Anno így gyűlt össze a pénz a gyárakra: két-három teherhajót szépen beiizitottam, és miközben én a storyval és a szektorok felderítésével voltam elfoglalva, addig ők termelték a pénzt.

Tud valaki hasonlóról az X3 alá?
  • jozzy
    Hello!Hány játék ór után vettétek még az első gyárat?
  • Dave000
    bérgyilkos meg személyszállítós küldi az van egy csomó, állomásokon lehet őket találni, legalábbis én már találtam párat, csak pilótaszinthez kötik így egyet sem tudtam elfogadni...
  • Zombye
    Tényleg lehet vele nyerni, eddig mindíg én sztam el. volt, amikor az utolsó navpontot szúrtam el és akkor vágtak be elém. Én aztat hittem, hogy a hajóm lassú, azért gondoltam, hogy veszek egy gyorsabbat.
  • Mayan
    Ha a kuldeteses versenyre gondolsz, akkor ott automatikusan kapsz egy hajot. Nem tul gyors, de lehet vele nyerni, csak jol kell indulni. Ha ez megvan, es utana akarsz versenyezni, akkor nem tudom hol lehet ilyet venni. Esetleg elfogni? :)
  • Zombye
    Rövidtávú célok:
    1.
    Split Jaguar Raider, vagy Rader. (elméletileg ez a leggyorsabb hajó, a versenyhajókat leszámítva, max 598m/s.) Versenyhajót nem tudom, hol lehet venni, Valaki esetleg?

Szóval ő a versenyes küldetéshez kell.

2.

Perenideknél elérni azt a szintet, hogy tudjak dokkolókomputert venni.
    Falkon elad, értékes cuccok átdob mercuryra, pénzgyűjtés Boron supertrader L-re. (2.1mila) és abban még nincs semmi tuning. Max 14 ezres raktér 5x25 megajúlos pajzs stb. stb. Pénzgyűjtés valamellik korvettig, ill pénzgyűjtés gyárakra.

"Bérgyilkos" küldetéseket talált már valaki, vagy "szmélyszállítósat"?

Van egy barter menü az állomásokon, de ott csak konkrét árúkat tudok venni, ill eladni konkrét kereskedőknek.

Kirtelen ennyi. Bár most nem nagyon lesz időm, mert 7-től 1-ig dolgozok főállásban, majd 4-8 között másodállásban.
  • Zsolo007
    Ne DT4el indítsd :D