20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • SaGa Jr
    Egyszerű a dolog és három lehetőséged van. :-)
    1. Felmész Amaro oldalára, regisztrálsz és elolvasod mi mindent írtak a népek ezzel kapcsoaltban.

2. Elkezded olvasni a fórumot az elejétől kezdve. Ki fogsz okosodni hidd el és sok apró trükköt is megismersz mint például, hogy melyik állomással érdemes kezdeni az állomásosdit.

3. Felfedezed magadtól mi mire való az alábbiak alapján.

A gyárban megadod az árat hogy mennyiért adod el és mennyiért veszed az alapanyagokat/készterméket (ez alapból az átlagárat mutatja). Ezekhez olyan nagyon nem is kell hozzányúlni, nagyjából maradhat azon az értéken amin alapból van.

Beállítod mennyi szektorra távolodhatnak el az állomástól a hajók (csak számok vannak, 0-tól 50-ig). Beállítod hogy idegen kereskedők is jöhessenek boltolni (yes vagy no).

Adsz pénzt a gyárnak (különben nem tud vásárolni alapanyagot), jó sokat (úgy 100-150 ezer kredit megteszi általában).

Bemész a szállítóhajók command részlegébe és beállítod home base-nek az állomást. Innentől ha ráböksz a vásárlás parancsra a jármű kereskedelmi parancsokat tartalmazó részlegében akkor kiválaszthatod mit vegyen a gép az állomás számára a szükséges alapanyagokból.
    Ha az eladásra böksz akkor a késztermék eladására állíthatod be a gépet.

Az eladás és a vétel érdekében a megadott számú szektor mennyiséget hajlandóak elmenni a szálíltóhajók, amiket az állomsához rendeltél. Az állomás a beállított értéken kínálja a készterméket és a beszerzőhajók maximum annyi pénzt fizetnek az alapanyag egységeiért, amennyit az alapanyagáraknál beállítottál.
    Ha engeded az idegen hajókat is leszállni, akkor azok is kereskedhetnek veled.

Az állomás onnantól kezdve működik, amint fel van töltve a szükséges alapanyagokkal.

Ennyi az egész.
  • Elkor Alish
    Na kéne egy kis help:Megvettem a wheat farmot,ahogy irja a tanácsoknál és össz van 3 mercurym(trade software mk 1,2vel)Probléma:Irjátok le pls,hogy milyen paramétereket állitsak be a gyáramnak,és azt hogy hogy állitsam be a mercuryjaimat hogy dolgozzanak a saját bázisom számára.Meg amit még fontosnak találtok bázissal kapcs azokat ijátok le pls!!
  • SaGa Jr
    Minél gyorsabb a géped annál jobban fogsz szívni, mert nagyon nehéz a gyors gépet irányítani. Foylton full gáz és full stop billentyűket kellene nyomkodnod és ha nem időben nyomod le valamelyiket, akkor nekivágódsz a falnak. Márpedig az Arrow a maga 1 db 1 MJ-os pajzsával azt nem éli túl.
    Egy sima argon nova a megfelelő oda. Azzal kényelemsen végig lehet lavírozni és mire ide eljutsz, tuti meg tudod venni a gépet.
    Részemről mindig ezzel a géppel vittem végig. Az egyenesebb szakaszokban full gáz, amúgy meg erőteljes csúsztatás használat és játék a sebességgel.
  • chassius
    megvan az új billentyűzet.
    reggel 1 kicsit feldühített a játék.
    már 2 napja sz***k azon a aszteroidán keresztül üldözős résznél.
    már azon gondolkodom, hogy inkább az Arrow nevezetű kis gyorsasági hajóval megyek.
    hátha azzal sikerül.
  • DeviloftheHell
    a vidarrol leszedtek majd 6 ágyut a turretekröl és csak felül meg alul van már viszont elöl 12 ágyu van mondjuk tényleg szebb lett a hajo de azért a régi vhogy jobban tetszett de igy is brutális
  • SaGa
    Thx, megnézem...
    Anno nehéz volt átszokni az Elite-ben megszokott űrharcról a Wing Commanderre...
  • Lockheed
    "Azóta se láttam olyan programot, ami azzal menne és néha hiányzik..."

Ha csak ennyin múlik a boldogság! StarShatter

Viccet félretéve! Ez egy NAGYON jó játék, ahol ha kedved tartja akár NEWTON -i fizikai modellel is játszhatsz... Nekem nagyon bejött, bár nem kell összehasonlítgatni a Reunionnal, mert összetettségében a nyomába sem ér de igen jó játék egy olyan műfajban, ahol 3-4 évente jön 1-1 jó játék ami általában egy X! :)
  • SaGa Jr
    A pajzskiterjesztőnek sok értelme nincs, mivel minden hajón eleve van pajzs. Nem éppen erős, meg aztán elég kis terüeltre hat. Felejthető. Haszna legfeljebb akkor van, ha a védendő hajóról lekerült a saját pajzsa és mellette tud maradni. Viszont amennyibe kerül, abból inkább vesz az ember egy jobb M7 vagy M8-as harci gépet és lerendezi a kötekedő ellenfeleket.

Aknarakóra (Minelayer) nem emlékszem (ez semmit nem jelent, mert sok dologgal még nem találkoztam), de mivel bármely hajó vehet aknát és ki is telepítheti, így szükségtelen.
    Lehet hogy a Griffonnal, a dronegyártó hadihajóval keverted. Na az egy aranyos jószág. Gyártja a aharci drone-okeat és harcban kiszórhatod belőle a kis harci játékszereket.

Megszálló fregatt sincs. Ez szerintem a HCF akar lenni, a heavy capture frigate. Ezzel könyebben lehet elméletielg elfogni hajókat. Gyakorlatban nem láttam még.

Rakétás jószág is akad, amire kísérleti rakétaindító ágyúk telepíthetőek. Állítólag nagyon hatékony, amolyan fejlettebb mass driver fegyver, azaz pajzs az felejtős ellene.

De az igazi komoly játékszerek a Terran és a Sohnen gépek között lelhetőek fel. A Terran hajókat már láttam, de sajna annyira jóban velük nem vagyok, hogy vadászokon és a szállítóhajóikon kívül mást is venni tudjak, pedig például a Vidar fregattjuk mind külsőségekben, mind felszereltségben jobbá vált. Pedig ki akarom próbálni már nagyon az EMP ágyúikat. :-)

Sohnen hajókat is még csak járőrözni láttam. Tippem sincs hol vagy hogyan lehetne hozzájuk jutni. Az biztos hogy nagyon szépek és ha hozzájuk tartoznak azok a különféle szektorokban gyilkolászós M6-os gépek is amikről a hírek szólnak, akkor szívós eszközöket tisztelhetünk bennük.

Mondjuk a jól felszerelhető kalóz gépek is megérik a pénzüket. Jópár kalózhajóra rámegy a Alpha Kyon emitter, sőt olyan is van amire még Beta Kyon Emitter is rárakható.
  • SaGa
    Meg lehet tanulni. Az este a billentyűzet és a joy újrakonfigolásával ment el a legtöbb időm, mert az újratelepítés magával vitte a régi konfigot is. Amúgy se lett volna már tökletes.

Az egy külön műfaj a játékok között. Anno az Elite kezdte. Az irányítása annak könnyebb volt, mert kevés billentyűvel ment, meg nem lehetett gyárakat építeni, ellenben nehezebb volt a harcokban, mert valós űrbéli fizika volt érvényes. Azóta se láttam olyan programot, ami azzal menne és néha hiányzik...

Az X Univerzumban már sokkal nagyobb szerepet kap a gazdaság szimuláció, mint a harc. Úgy is el lehet benne lenni évekig, hogy csak akkor harcolsz, ha megtámadnak. A másik nagy őtelt az Elittől, hogy a játéknak akkor van vége, amikor akarod. A végtelenségig fejlesztheted a birodalmad. De ha jobb szereted az előre megírt sztorik végigjátszását, azt is megteheted.
  • SaGa Jr
    Csak drága pénzért lehet. Illetve van bizonyos hajótípus, amibe ha bedokkolsz akkor megjavítja a gépet. Max vadászokat meg TS és TP hajókat lehet ilyenekbe bedokkolni. A nagyvasak javítása marad a szokott módozatú.
  • Cowek
    Megkérdezem mégegyszer, hátha van több tapasztalat :-)
    Csak drága pénzér lehet a sérült űrhajót megjavítani, vagy van valamilyen kit az XTM módban?
  • droidka
    Ha jól láttam az új hajók listáján volt olyan is hogy: pajzsgeneráló, megszálló, aknarakó fregatt...

Ha ezek tényleg vannak, akkor talán azért mégsem volt annyira témán kívüli az az űrstratégia, amit többször dicsértem, ahonnan ezeket a hajókat "kölcsönözték"...

Ezekre eléggé kíváncsi volnék, hogy a gyakorlatban milyenek!?... (Letölteni egyenlőre még nem fogom, majd ha újra felraktam a ...dowst.)
  • Lockheed
    Nekem sokkal gyorsabb lett... Komolyan. Pl a betöltések kb fele annyi időbe telnek.
  • klb
    Ha szereted ezt a stílust nem fogod tudni abbahagyni!
    Elsőre nekem is sok gondom volt, beletelt pár délutűnomba, mire egy kicst kitanultam az irányítást. Sokat segítettek itt a fórumon, így szépen beletanultam.
    Tegnap felraktam az XTM modot, csak belepillantottam, elsőre az tűnt fel, hogy sokkal lassabb, érts kissé beszaggat ott is ahol előtte semmi problem nem volt. Indítok egy új játékot, meglássuk mi lesz, max visszaveszem a grafikát.
    A robbanás nagyon tuti lett!
  • r4pt0r
    Én is így kezdtem. Elsőnek feltelepítettem mert a képek alapján szép volt a grafika. Aztán nem tudtam benne csinálni semmit, de gondoltam adok egy esélyt már csak a látvány miatt is, nah meg persze ki nem szeret játszadozni egy nagy csatahajóval. Gondoltam elkezdem itt a fórumon, és mire végeztem már szinte mindent értettem olyan embereknek köszönhetően mint pl. kisviku. Ma már nem csak a grafika miatt tetszik hanem a csaták, a kereskedés, és az egész egyben egy nagyon jó játék. Szerintem érdemes rá szánni az időt. Már csak azért is mert pl. játszol egy mai FPS-el amit kiviszel 10óra alatt és utána nincs mivel játszani, nah de itt 10óra semmire nem elég, még csak ekkor indul be a játék igazi mivolta. Szóval nagyon is érdemes vele foglalkozni.
  • kokos
    Megnéztem ezt a játékot!!! Nagyon szép !De ezzel a játékkal csak a készitők tudnak játszani.Én ezt nem fogom megtanulni!Ehez pár 1000 oldalas leirás kell!Sok hűhó semmiért!!!!
  • SaGa Jr
    Egy érdekességre bukkantam Bala Gi küldetései kapcsán. Nem lesz olyan angyon egyszerű a yacht megszerzése ebben az XTM modban és nem csak az igencsak megerősödött kalózok miatt.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Aki eljut odáig, hogy menjen el a yacht-ért, na az majd egy meglepetésben fog részesülni, ugyanis a kérdéses ismeretlen rendszerbe betelepültek a Sohen-ek. Amíg nekik valaki el nem végzi a rejtett beajánlós küldetésüket, addig biza ellenségesek.
    Namost nem jó dolog egy M7 és M2-es hajókból álló, M3+-os vadászok által kísért flottával leállni bunyózni mikor vontat az ember maga után valamit. Gyakorlatialg mindegy mikkel és mennyi hajóval megy oda, úgyis rácseszik az ember.

Szóval előbb meg kell oldani ezt a kis problémát és onnantól nem lesz gondja a szektroban való furikázással az embernek.
  • Lockheed
    A Yaki hajóval én sem tudtam kimenekülni... Egyébként én ha már a station manager scriptet fölrakom akkor sem működnek a kezdések! Viszont ha előbb elkezdek egy gamet, és aztán rakom föl akkor igen! Én a kalózzal sikeresen elmenekültem...
  • SaGa
    Magyarul: bedokkolsz valahova, ahol van 100 egység valami, 30Cr-ért.
    Ha egyben megveszed a 100-at, akkor az egészet megkapod 30-as egységáron. Ha veszel belőle 20-at, akkor azért kifizeted a 30-as egységárat, majd a vételár azonnal megnő 35-re. A következő tételért már ennyit kell fizetned.
    Tehát ha van elegendő pénzed és raktered a teljes mennyiség elvitelére, ne aprózd, hanem vedd meg egyben.
    Az eladás is így működik: az ár a következő tranzakcióra érvényes mindig, mindegy, hogy mennyit adsz vagy veszel, majd azonnal változik, a tranzakciótól függően...
  • erdos
    csak a végén ugrik, ha sok van a gyárban az egészet is felvásárolhatod jó áron.
  • Hiak
    Nemrég vettem meg a programot és nagyon hálás lennék ha segítenétek.

A kérdésem: Ha nagy tételben vásárolok/eladok az ár közben is megváltozik-e vagy csak a végén ugrik egyet?
  • erdos
    A spilt kezdést leteszteltem, háát...
    Egyszerűen nem lehet ellógni, még manőverezni se tudsz mert ezek a genyák mindig találnak a kyon emitterekkel, ha meg harcolsz velük akkor meg beérnek a nagyobb hajók. A yaki kezdés sem egyszerű. marad a milliárdos ami túl könnyű, A kalóz nem sok, az uccsóban meg annyi hajót kapsz hogy az a nem sámli...
  • SaGa
    Az állomás roncsokkal )station debris) lehet valamit kezdeni? Elég sokat találtam belőlük a Yaki szektorokban...
  • SaGa
    A "spéci állomásszerűség" áldozata én voltam, nem a fiacskám, de mindegy.
    Ellenben a yaki rendszerben lévőnek még valami neve is volt. Vagy nemtudom. Megint megpróbáltam, de reménytelen, másfelé meg nem találok kijáratot abból a körzetből. esetleg egy xenon szektoron át még lehet...

Megnéztem, hogy melyik mod vagy script nem engedi az XTM kezdéseit. Az Advancet Mineral Scanner. Ha azt nincs fent, akkor megy jól. A Community extended pack tényleg nem kell, mennek nélküle is a dolgok.

Amúgy belenéztem az XTM milliárdos kezdésébe is. Eszeveszett. 1 milliárd kp és 1300 hajó. Igaz, hogy ennek kb fele advanced satellite és rohamosan fogynak, mert gyakorlatilag az összes szektorban van belőlük, így a xenonokban is. Azok meg takarítják őket elfele rendesen. De szerintem így is játszhatatlan. Gyára nincs egy darab se, ellenben többszáz hajót kéne irányítani, értelmesen...
  • r4pt0r
    Nagyon jó az XTM. Sok új effekt, grafikai ficsör, sok M2, M1es majdnem minden szektorban. Sok harc, hajóroncsok mindenfele. Szép modellek. Meg minden finomság. És ez még csak a kezdet. :D
  • dimre
    Megint tátva maradt a szám a grafika miatt.Az xtm elött valaki látta egy hajónál külsö nézetben az oldalsó hajtóművek (azok a pici manöverezésre szolgáló fúvókák)müködését? Ha eddig nem akkor most még egy plussz pont a készitőknek részemről.
  • dimre
    Van egy térképes oldal is (most még XTM szektorok nélkül)
    Active map
  • Lockheed
    Húú THX! Ez tényleg über kis progi! :) Így már jóval könnyebben kiismerem magam!

A Haven alatti szektorban "ránéztem" arra a Centaurra, de hiába mentem oda hozzá 2m -re SpaceSuitban, nemlehetett Claimelni! :) Egyébként a Centaur MKI az asszem az X2 -ből a Centaur! Jó ötletnek tartom, hogy régebbi hajók is visszakerültek a játékba különböző tulajdonságokkal, mert legalább az amúgy is népes arzenál bővült... :) Asszem ezt a modot fölfoghatjuk X-3,5 -nek is annyi remek újdonságot tartogat!
  • Lockheed
    Oooh Boy, köszönöm! Igen, közben voltam a Xenon sectorban és tényleg zsákutca. Kapunál 3db J. :) A térkép megvan csak az új szektorokkal nem voltam képben.

"spéci állomásszerűség" -idézet tőled! Havenben a South Gate -nél van egy ilyen.

Orbital Weapon Platform

Láttam egy furcsaságot is: AP Gunner. Ez mit keres itt? "Sztorimentes" módban játszom, úgyhogy ennek nemkéne ittlennie! :) Érdekes...
  • erdos
    Nekem nincs meg az "activate..." parancs az extennsionsoknál, csak pl a yaki turbó meg ilyenek vannak benne :-(
  • SaGa Jr
    Két kapu vezet ki Haven-ből. Az egyik délre egy Xenon szektorba (zsákutca), a másik nyugatra a Trader's Joy szektorba.

Ha ki akarsz keveredni innen lentről, akkor a Trader's Joy szektorból menj északnak (x:5, z:19, y:0) Barren Shores szektorba. Innen mehetsz Keletnek és akkor átkerülsz egy Paranid szektorba (Priest Refuge).
    Vagy mész Barren Shores-ból nyugatnak, majd észak-észak aztán kelet és tovább amíg csak akarsz mehetsz észak felé. Split, Teladi és Paranid rendszereken keresztül visz az út, míg végül elérsz egy Argon szektorig, ahonnan már nem probléma eljutni Argon Prime-ra. Onnan meg már tényelg könnyű tájékozódni.

Ha a Trader's Joy szektorból nyugatnak (x:-24, z:-6, y:0) mész, akkor Great Reef-be jutsz, ami egy központi Boron terület minden jóféle állomással. Innen északra Reservoir of Tranquility szektor van, amitől meg keletre a Barren shores-ba lehet átcammogni.

De szerintem ha elmész Amaro oldalára, találsz ott térképet a normál X3-as szektorokkal. Ha egyet megleltél, onnan nem nehéz tájékozódni.
  • Lockheed
    Ááá ha valaki járt már "Haven" -ben, és tudja a kapuk helyét ossza már meg velem a West gate kivételével bármelyik apu koordinátáit! :) Sikerült kimenekülnöm a Pirate Warlord kezdőpozícióból már idáig, a hajókat Self Destructoltam kivéve az M6 -ot, a pénzt meg 1 milla kivételével odaajándékoztam az Argon háborús menekülteknek! :) De innen nemtok továbbmenni, csak visszafelé...
  • Lockheed
    Kép az előzőről...

Egyébként a "Trader's Joy" nevű szektorban borzasztó jó zene szól! :) Nem mintha máshol nem, de itt az új zenék közül megy az egyik legjobb sztem!
  • Lockheed
    Juuj a Pirate M1 -nek (Galleon) rendes kis dokkolóállomás van az alján egy M6 -os hajónak! Beálltam oda a Pirate M6 -al (Maruder) és kirepültem egy kisebb hajóval szétnézni. Borzasztó jól meg van csinálva... Reflektorok világítanak rá az M6 -ra és el lehet repülni az M6 és az M1 között... :) Nagyon komolyak az új hajómodellek!!
  • DeviloftheHell
    nem tudom hamár uj hajogyárakat csináltak az EQ dokkokat mértnem modositották ezek a bazi hajok beleakadnak aztán anyni az állomásnak
  • Lockheed
    :) Ma du. 2. legnépszerűbb téma volt a Reunion! :D
  • kisviku
    Atyaisten!
    Mi ez? X4?
    Mi az, hogy 125 új üzenet since én writeoltam a mondandómat?!
  • chassius
    egyelőre feladom.
    nem látom a kiutat ebből a küldetésből.
    kb. 10-szer próbáltam.
    és mindíg elbuktam. én ezt nem értem.
    a K'haak hajók alapból utól sem tudnának érni.
    mind1. holnapig jegelem a dolgot, mielőtt megbánja a billentyűzetem.
  • chassius
    megint az aszteroidán át küldetésben akadtam el.
    a hajóm túl gyors és állandó jellegel szaggat a játék.
    így nem lehet rendesen manőverezni.
    1 Split Mambával megyek (Mk1).
  • SaGa Jr
    Passz. Ez egy Terran hajó a Terran területeken majd megveheted. De nem hiszem hogy te telepíthetsz vele bármilyen kaput is, valószínüleg csak a neve ez. Inkább egy jókora teherhajóként tudod használni.