20430

F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • RJoco
    Mert lőni kell vele.
  • técsé2
    Azt tudjátok, hogyan lehet egy gyárat vontatni? Vettem egy Tractor beamet , installáltam egy centaur hátsó tornyába, de sehol nem tatálok olyan opciót, ami lehetővé tenné ennek a használatát. Sem a hajó, sem a gyár parancsai között.
  • RJoco
    Kicsit OFF:
    Aki EVE Online-ozik, legyen szíves küldeni egy meghívót, mert szeretném kipróbálni és ha tetszik, akkor ő is jól járhat vele!
    Holnap délelöttig várok vele, utána mindenképp regelek.
    Mail cím
  • RJoco
    Épp ez az, hogy a komplexum szempontjából csak az végtermék, ami a Product-nál szerepel. Ha ilyen nincs, akkor ténylegesen nincs végtermék. Ha bármelyik közbenső terméket nullára viszed, lehet megáll az egész gyártás, míg a végterméknél pont az a cél, hogy mindig kivegyük és nullán maradjon.
  • Romeo One
    Ok, ez így igaz, de attól még van végtermék, hogy nem kereskedsz vele! Nekem is van gyáram, ahol magamnak termelek, de a komplexum szempontjából az végtermék, nem?
  • RJoco
    Van értelme. Pl. a HQ-ban hajót gyártatok, vagy roncs hajókat építek újjá. Így semmilyen nyersanyagot nem kell esetlegesen beszereznem. Eladni nem szoktam. Azóta persze tovább bővült, van végtermék, amivel szintén nem kereskedem. A BEMP-ek kellenek a hajóra, egyéb anyagok meg Lilith gyártásához. Jelenleg erre a kettőre van kiélezve a komplex.
    Egy sima SPP is lehet végső gyár, de akkor abban a komplexben vagy 2 SPP van, vagy egy rakteret megnövelő egység. Amúgy nem.
  • Romeo One
    Jó, ezt értem, de erre mi szükség? Ha minden köztesből marad, akkor valamennyit el lehet adni belőlük, kvázi végtermékként (is) funkcionálnak. Ha meg nem lehet eladni, akkor meg van egy nagy komplexum puszta szerepjátékból, ami termel, termelget, de nincs egy kanyi credit haszon sem belőle? Én minden komplexemet úgy építettem meg, hogy van valami végtermék, amit azon a környéken jól el lehet adni, és a többi gyár önfenntartó módon szolgálja ki. Ez akkor is igaz, ha csak egy sima SPP a "végső" gyár.
  • RJoco
    A jól megépített önfenntartó alap komplexemnek nem volt végterméke és nem is kell végtermék. Egy komplexnek sosem lesz végterméke az EC az is biztos.
    Minden csak köztes termék, ami azt jelenti, ha azzal elkezdesz autokereskedni (a hajóid AI-jai), akkor nagyon hamar leáll az egész.
    De mivel az egész 100% hatásfok felett működik - vagyis minden gyár többet termel, mint amennyit elhasznál a komplex, így minden termékből lesz raktáron mindig.
    Ilyen alap önfenntartó komplexet én az EC miatt építek elsősorban és majd késöbb ezt szoktam továbbfejleszteni igénynek megfelelően. Itt engem már nem érdekel az EC, azt más forrásból szerzem.

Product = végtermék (az alap önfenntartónál ilyen nincs)
    Intermediate = köztes termék (ebből van bőven)
    Resource = alapanyag (na ebből nem lesz, ha önfenntartó)
  • Romeo One
    Jó, de mi értelme van egy olyan komplexnek, ahol nincs végtermék??? Akkor mi termeli a CR-t? Valaminek csak kell maradnia! Ha más nem EC, de akkor az is végtermék, még ha közben a komplex használ is belőle. Nekem az összes komplexemnek van végterméke, vagy EC, vagy valami jól eladható, illetve saját felhasználásra egy-egy fegyvergyár.
  • RJoco
    Nemtom, nekem sokminden egyértelmű volt, ami nem, arra meg ott volt a gúgli, meg itt a fórumon nagyon sokat segítettek.
    A gyárkomplex sem igényel figyelmet, mert megy autómatikusan. Összerakod, egyszer feltöltöd kb. 10.000 EC-vel és ő ebből el lesz élete végéig és csak gyűleni fog az anyag. Végtermék nem lesz, mert jórészt minden közbenső lesz. Az más kérdés hogy mindenből egyre több lesz, ha jól építetted meg a komplexet. Én nem is járok sehova EC-t venni, mert mindig van a komplexemben. De a fő szektorokban elhelyezett SPP-n is mindig van EC.
    A bányát is természetesen be lehet kötni a rendszerbe. A gyáraknak 5 km-en belül kell elhelyezkedniük, hogy össze lehessen őket kötni. Vagyis a bányát vontatni kell a megfelelő helyre. Az állomásokat meg úgy kell elhelyezni.
    Videót találsz a honlapomról erről. Meg képeket is, hogy az enyém hogy néz ki.
    Először örülj, hogy van egy SPP-d, majd utána gondolkodj a komplexen, ha már van nagyobb hajód, amivel írtani tudod a kalózokat, xenonokat, kha'akokat.
    Szerintem.
  • Romeo One
    Hát nem egy arcade, az biztos. Az elején sok idő elmegy arra, amíg a játék összefüggéseit felismeri az ember. Utána már könnyebb. Persze akkor meg arra megy el sok idő, hogy a gyáraidat figyelemmel kövesd. Könyvből meg úgysem lehet megtanulni. Csak ha csinálod, aztán ha megakadsz, kérdezel.
  • técsé2
    Hát köszi az infókat. Egy hete próbálkozom a játékkal, de az időm 70 %-ában csak háttérinfókat nézegetek, jegyzetelek, excel táblázatokat csinálok,fórumokat böngészek, stb.Azt hiszem ráfért volna a játékra egy kb 1000 oldalas kézikönyv, mivel az előző X-eket nem ismerem,a fórumot meg ne lehet egy szuszra elolvasni.
  • Romeo One
    A "körforgás" azért csak félig igaz. Bármilyen komplexumra igaz, hogy lesz majd legalább egy gyár, ami a "végtermék" gyár. Ugyanis a termelés jellemzői szerint egy komplexumban (jó eséllyel) többet fogsz gyártani, mint amennyit felhasználsz. Még ha körforgásban is vagy, akkor is lesz valami, amiből egyre gyűlik a készlet.
  • Romeo One
    a vanillában nem sikerült ugrásra bírnom őket, de vagy az xtm, vagy valamelyik script (mod?) ezt biztosan tartalmazza, mert jópár hsz-el ezelőtt ezt tárgyalták páran.
  • Romeo One
    A gyárakban be tudod állítani, hogy ne kereskedjen más fajokkal. Ezzel gyk kötelezővé teszed, hogy a saját gyáradból "kelljen" vásárolniuk az alapanyagokat. Ezt kerülöd meg az RJoco által említett Constuction Kittel, ahol hajók nélkül, automatikusan ellátják egymást a gyárak mindennel, ami a komplexben gyártódik.
  • técsé2
    Valami ilyesmin agyaltam én is, mikor láttam, hogy nincs·végtermék·, az egyik gyár által megtermelt terméket a másik használja fel, így egy körforgás alakul ki.
    Konkrétan a kérdésemnél arra gondoltam, hogy az ore minehoz szükséges EC-t vásárolják-e a hajók, vagy a saját SPP-ból viszik át. Úgy gondolom, hogy bányákat nem lehet constuction kittel más komplexummal öszekötni , de lehet tévedek.
    Érdemes a gyáraimat ellátó hajókat felszerelni jumpdrive-al? Mivel ezek nem unitraderek, nem tudom ugrálnának-e, meg EC-t sem vásárolnak automatikusan.
  • RJoco
    Ha komplexet építesz, akkor kösd őket össze kit-ekkel és akkor nem kellenek a hajók, az egyik gyár autómatice használja a másik gyár termékét, hogy előállítsa a sajátját.
    Össze lehet állítani önfenntartó komplexet, ebben az esetben igazából nincs végtermék, de mivel 100% felett termel mindenből, így marad köztes termék, amit el lehet adni vagy felhasználni hajó építéshez akár.
    FactoryComplexCalculator-t ajánlom komplex tervezéshez.
  • SaGa
    Van ilyen, csak kell hozzá a BonusPack-ban megtalálható COmmodity Logistics Software.
  • técsé2
    Olvasgatom a fórumot, de erre még nem találtam választ: Honnan lehet tudni, hogy az egyik gyárban előállított terméket a másik gyár felhasználja -e alapanyagként, vagy pedig külső forrásból szerzi be, mivel olyan beállítási lehetőség nincs, hogy a hajóm az egyik gyártól a másikig szállítson automatice.
  • técsé2
    Megépítettem az első gyárkomplexumomat. Van egy Spp, amihez crystal kell. Építettem azt is. Ahhoz viszont BoFu, a bofu gyárhoz pedig SPP. Így a kör bezárult. Meglátom mi lesz belőle.
  • Romeo One
    Én többször láttam megállni, nem termelni olyan AI gyárakat, ahol secondary volt, de valamelyik prim hiányzott. Ha fél óra múlva visszanéztem, még mindig nem volt termelés, de ha szállítottam oda hiányzó nyersanyagot, azonnal gyártotta tovább.
  • Romeo One
    Ja, és előtte "home base" a hajónál az adott gyárra.
  • Romeo One
    ?
    Sell best price a végtermék eladására, buy best price a nyersanyagvásárlásra.
  • Romeo One
    A kristályban tárolja a napenergiát, hogy ne zsákban kelljen áthordani a hajókra.
    Ez a "kínlódás", amit említesz, tulajdonképpen maga a játék...
    Van, akinek bejön, van akinek túl bonyolult. Ennyi.
    A primary és secondary resource a játék gazdasági modelljének az alapja. A primary kell tulajdonképpen az adott végtermék előállításához, a sec. kizárólag azért van, hogy a kereskedelmet, és annak lehetőségeit bővítse. Saját gyárban ezért nincs soha SR. A "semmiből valamit" gyártani nemcsak logikátlan, de a játékmenet szempontjából egyszerűen csít.
  • RJoco
    Akkor neked a Station Manager kell.
    Leírást oldalamon a Script, Mod fejezetben találsz.
    Elég egyszerű.
  • SFAdler
    lássa el és adja el a végterméket
  • RJoco
    Mit értesz az alatt, hogy ráküldeni?
    (Nekivezetni, dokkoltatni, lássa el a gyáradat és adja el a végterméket, ...)
  • SFAdler
    hellósztok.
    Tudnátok nekem abban segíteni, hogy hogy lehet a mercurit ráküldeni a gyáramra.Milyen paranccsal?megvan a trade MK2.
  • Sippie
    csak a játékon belül a többi SSP-nél nincs primary resource, csak secondary, azt meg úgy írják le hogy abban az esetben használja ha elfogy a primary. Csak az enyémnél lett belőle primary, szal gondoltam majd termel magától, hát nem nyert. Főleg most vagyok ideg, hogy a save-m nem is müxik :D
  • RJoco
    De hát hiszen ez egyértelmű, ha veszel tejet, miben tárolod? Elhozod a tehenet?
    A fajok SPP-inek is kell kristály.
    Amúgy meg egy nagyon jól jövedelmező ág, én középáron veszem a kristály és ha jól emlékszem, akkor max áron adom az EC-t.
    Core szektorokban szoktam elhelyezni (Argon Prime, Kingdom End). A napsütés lényegtelen, elvileg megy tök sötét szektorban is. Így az is mindegy, merre áll. Persze azért az esztétika és logika nem utolsó dolog, hogy akkor már a nap felé nézzen.
  • Sippie
    :D Én is milyen boldog voltam amikor összejött a pénz a solar power plantre... erre láttam hogy resource kell neki, már nem volt őszinte mosolyom :D
  • técsé2
    Köszi, közben megtaláltam, de úgy tűmik nem éri meg a mobil bányászat, jobb az UT. Vettem egy solar pp-t, beállítottam egy 100% sun-os szektorba, de primary resource-ra van szüksége a termeléshez, ami kristály. Mi a halálért kell egy SPP-nek primary resource?Esküszöm kivágom a játékot a halál faszába, mert többet kínlódok vele, mint ami játékélményt nyújt.
  • Romeo One
    Elméletileg az "anyagsűrűség"-gel áll kapcsolatban, jól látod, valóban a ciklusidő csökkentésével modellezték le.
  • Scamel
    Megtaláltam hol lehet eladni a Shivan dragon scales -t. A Pirate bázisokon átveszik. Egyszerre csak max. 26 darabot, kb. 10000-es darabáron. Ami nem rossz, de nem is ettől lesz az ember milliomos.

Viszont egyre zavaróbb, hogy alig van élet a szektorokban. Pár M1-es a sleppjével időnként, néhány civil taxi még esetleg, de transportert például van hogy 3-4 szektoron keresztül sem látok...
    Mintha beállt volna a rendszer a betonba.
    Volt pár saját UT-m, azok cipekedtek, de egy ideje túladtam rajtuk, a Griffon által gyártott DroneMKII-esek jobban és stabilabban jövedelmeznek.
    Szóval mióta a saját transportereim sincsenek, "áll a galaxis".

XTM-et használok, meg a BBS Overtune és a BBSExtras scripteket tettem csak fel. Mitől lehet ez a pangás, van valami tippetek? Megoldás?
  • Sippie
    A bányák yield-je tulajdonképpen mit határoz meg? Ugyanannyi nyersanyagból ugyanannyi ore-t állít elő, akkor egy ciklus ideje változik?
  • Romeo One
    A MDS egyfajta lézer. Tehát ki kell választani a megfelelő sziklát a Mineral scannerrel, sóderrá lőni az MDS-el, és utána felszedni az Ore Collectorral.
    Abból fakadóan, hogy az MDS egy lézerfajta, csak fegyverslotba tudod betenni. Emiatt pedig nem minden hajóra lehet felszerelni, illetve nem minden slotba lehet betenni. A különböző adatbázisok nagy segítséget tudnak nyújtani ebben, hogy mire, és hová rakhatsz MDS-t.
  • técsé2
    Azt meg tudja valaki mondani, hogy mi kell a mobile drilling system használatához?.Most van egy Superfreighterem 10*** raktérrel, minden installálva amit csak lehet+mineral scanning,ore collector, de a drilling system-t nem tudom installálni. Milyen hajó kell hozzá, vagy hogyan működik? Automatikusan is megy vagy csak kézi vezérléssel mint a fidesz?
    köszi.
  • Romeo One
    ...a gyorsabbak meg gyengébbek...
  • Romeo One
    Lehet, de 200 m távolságnál az ellenséges hajó már csak egy helyen tartózkodhat, a célkeresztedben...
    Csak magamat ismételhetem, minden hajónak megvan a maga harci taktikája. A Mambáknak a sebességük és gyengébb pajzsuk miatt a hagyományos B&Z, egyenként lecsapsz rájuk, kilövöd, és nem állsz le forgolódni 3-5 másik hajó közepén. A típustól függő 173-200 sebesség bőven elég mindenre. Még a rakéták elől lelépni is! Az erősebb, nagyobb robbanóerejű rakéták ugyanis csak 150-164 körül kavarnak, a gyorsabbak meg nem gyengébbek, miközben a kalózok gyakran használnak Dragonfly, Firefly rakétát is, amelyek még csak nem is célkövetők. A Mambát ezért szerettem meg, mert egy gyors, fordulékony hajó, és ha valamire rárakom a célkeresztet, onnan még a legendásan fordulékony Xenon sem tud kifordulni. Az M4-M5 hajók ugyan gyorsabbak, de nekik meg vissza kell fordulniuk a rácsapáshoz, és akkor az AHEPT úgyis szétszedi a kicsi, 1-5 MJ pajzsait.
    Taktikához egyetlen példa: M6-ban sokáig Centaurral nyomultam, ahol a Khaak cluster elleni harc úgy nézett ki, hogy odamentem, aztán amíg a 3db 125MJ pajzsot lézerezték, addig a front+3 torony 11 ágyúja kitakarította a közelkörzetet. Dragonnal (csak 2 pajzs, és 1 hátsó torony), ez első körben úgy nézett ki, hogy odamentem, kilőttem néhányat, aztán mentett állás betöltése...
    Az sem mindegy, hogy lőssz. Az ágyúk helyzete miatt némelyik hajónak viszonylag nagyobb a szórásképe (->pontatlanabbul célozhatsz), míg a Dragon lövése gyk egyetlen zöld csík, amivel elég pontosan kell célozni, de ha valamit eltalál, akkor az elég rendesen el van találva.
  • RJoco
    Nade, ha 200m-ről nem tudod leszedne a kalóz M4-et AHEPT-tel, akkor miről beszélünk?!
    Akkor neked először egy nagy pajzsú hajó kellene.
    Csináld meg a Bala'Gi küldetést, kell hozzá asszem 10 óra játékidő, 1 állomás megléte és 5 milla Cr. Ekkor kapod az üzit, hogy mehetsz a Boronokhoz. Menet közben kell majd még egy kevéske - fél milla - Cr. De a vége elött még kapni fogsz egy M7-es osztályú hajót teljes felszereléssel. Ezt a feladatot úgyis baromi nehéz megcsinálni XTM alatt, vanillában meg sima liba.
    Az utolsó feladat meg vagy 60 milla Cr-t igényel, de cserébe nagyon nagy raktárat kapsz, ami egyben gyár is.
    Részletes leírás a honlapomon.