PRO EVOLUTION SOCCER kiegészítők
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
de azért kösz
BMW 325 iX Rallye Car :)
illetve egyszer kipróbáltam és aztán visszaraktam az enyém
azt tudom, hogy az Italian Soccer Song benne van mivel azt én küldtem.
Breki, meg tudnád adni azoknak a zenéknek a listáját amelyek a superpatchben vannak?
BMW 325 iX Rallye Car :)
Pedig gondolom max. 1 óra alatt berakható minden...
csak összegyûjteni se tudom má annyi van...
pl. ezek (is) tetszenek, meg azok a stadionok is, de hát már 600 millió link volt 400 millió HSZa, és a franc se tud már utána járni 😞(
Remélem lesz vmi összesítõ cucc ... a legjobbnak ítélt változtatásokról... Bár ez csak álom marad nekem 😊)) mint a szép PES is 😛
Gombfoci-generációk
Elsõ gombfoci játékosaim valószínûleg a trafikokban kapható könnyû mûanyag gombok voltak (így hívtuk magát a tárgyat, a gombfoci játékosokat). De nem izgattak különösebben a számomra sokszor ismeretlen nevû és a fakult fényképeken látható focisták, valamint csapataik, nemzeti válogatottjaik, hanem, unokatestvéreim hatására is, akik felépítettek egy teljesen önálló és fiktív foci-gombfoci bajnokságot, én is kitaláltam csapatneveket és készítettem nekik "mezeket". Ezek lettek az elsõ gombcsapataim: Monton, Málton, Weimping, Honston. Nevüket Észak-Amerika térképén található kisebb, valóságban nagy települések (pl. Winnipeg) után-átalakításával kapták. Az igazai nagy gombfoci hullám késõbb jött, akkor, amikor kialakítottam egy 7 csapatból álló elsõ osztályt és egy 9 csapatból álló másodosztályt. A csapatok három játékosból álltak, és egy kisebb rajztáblán játszottam - mindig önmagammal. A bajnokságról füzetet is vezettem (Gombfüzet I., II.), sõt a nagy gólokat le is rajzoltam, az edzõk-játékosok nyilatkoztak, góllövõlistát vezettem. Ekkor már nem csak bolti mûanyag gombokkal játszottam (amelyeket egyébként forró viasszal töltöttem meg, hogy nehezebbek legyenek, és döntõen ezek a lenézett mûanyag tucat gombokból álló csapatok szerepeltek a másodosztályban), hanem megkaptam édesapám gyerekkori, 1940-es években, valódi gombból készült, de már mûanyag-bakelit játékosait. Õ akkoriban nagy bajnokságokat játszott barátaival, maguk készítették a gombokat és a kor nagy focistáiról nevezték el õket: Hidegkúti, Sándor, Bödör, Zakariás, Palotás, Banister, Sir George Mike, Fontaine, Ramsay, Sivori, Grillo stb. Késõbb újból elkezdett gombfocizni az 1980-as években egy baráti társasággal. Minden hétfõ este játszottak, szabályos bajnokságot, mindenki két csapattal vett részt benne. Sokat gyakorolt otthon, krémezte, viaszolta a játékosokat, gyakran nyugtatót is bevett mielõtt elindult. De ekkor már a régi, alapvetõen kicsi gombok nem voltak megfelelõek, folyamatosan újakat készített. Kezdetben rikító színû mûanyag gombokból készültek a játékosok, amelyeket újonnan vásárolt, összeragasztott, majd megreszelt úgy, hogy laposan és emelve is tudjanak lõni. Késõbb szerzett egy kb. 1-1,5 cm vastag plexi lapot, amibõl kivágott 4-5 cm átmérõjû korongokat, majd nagyapám reszelõgépével alakította ki végsõ formájukat. Én is kaptam már ezekbõl a plexibõl készült (Bozsik, Puskás) vagy más, kevésbé sikerült nagyobb gombokból (Hulsthoff, Troche).
Gombfocit más rokonok és barátok is játszottak, persze mindenki más szabályokkal, más méretû játékosokkal. Az 1980-es évek végén unokatestvéremmel kezdtem minden szombaton gombfocizni. Három-három 11 játékosból álló csapattal vettünk részt a bajnokságban. Egy nagy, apja által készített, tökéletes minõségû táblán játszottunk. Õ is örökölt valódi gombfoci játékosokat, maga is csinált néhányat, sõt régi típusú, készen kapható mûanyag gombok is szerepeltek csapataiban. Saját csapataimban, a trafikban kapható mûanyag gombok nem kaptak helyet. Mivel nem volt elég számú édesapámtól örökölt gomb, valamint több nagyon kicsi is volt közöttük (ezekkel nagypályán nehéz eltalálni a labdát), én magam is elkezdetem gombokat készíteni, édesapámtól ellesett technikával (általában a nagyobb gombok voltak a hátvédek, a fürge kicsik a csatárok): Röltexbe vettem nagyméretû gombokat, kettõt összeragasztottam és a nagyapám reszelõgépén durván elkészítettem õket, majd finom reszeléssel kialakítottam a különbözõ típusú lövõfelületeket. Késõbb már plexibõl is készítettem néhány játékost. Nevüket a kor nagy vagy néhány évig tündöklõ és sokat látott focistáiról kapták: Baresi, Vialli, Cantona, Maldini, Ohana, Viscaal, Bryl, Schilacci, Völler, Papin. Teljesen vegyes csapataim voltak, fantázia névvel: FC Vieux Lyon (Lyonban éltünk egy évig), TG Grana Padano (tévében látható reklám(tábla) volt focimeccseken), SV Lullaby (Cure akkor adta ki a Lullaby címû lemezét). A csapatok összeállítása a következõ volt:
TG Grana Padano: Bozsik, Puskás, Van Basten, Maldini, Zakariás, Sivori, Bödör, Mike, Ramsay, Cantona;
FC Vieux Lyon: Palotás, Kocsis, Bryl, Grillo, Fontaine, Hamilton, Papin, Ohana, Banister, Hidegkúti;
SV Lullaby: Troche, Hulsthoff, Byrne, Schilacchi, Sipos, Bíró Sanyi, Klinsmann, Völler, Finney, Viscaal.
Unokatestvérem gyakran morgolódott, fõleg ha sokat vesztett, hogy nekem könnyû nyernem, mert olyan nagy, drabális játékosaim vannak, neki meg olyan kis méretûek. Azért általában szoros meccseket játszottunk, és hihetetlen nagy élvezetet jelentett minden gombfocival töltött szombat délután. Én is sokat készültem az összecsapásokra, gyakoroltam a kapura lövést, de fõleg a taktikán gondolkodtam sokat, és rajzoltam le rendszeresen unalmas egyetemi elõadásokon. Ha veszettem, olyan mélységû rosszkedvem lett, hogy csak a Moszkva téren tudtam magamhoz térni, ahol minden szombat este találkoztunk barátaimmal és ahonnan indultunk tovább a pesti éjszakába: házibulik, alternatív koncertek, Fekete Lyuk, Almássy tér, Razzia, Night Oil stb..
Granasztói Péter
Budapest, 2005. augusztus 15.
Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.
Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.
és amikor rálõttem, még fel is pattant róluk 😊
renedes szabályos volt minden, az általános iskolában volt egy gombfociklub ott nyomtam minden nap 😊
Aztán ha megnézed ennél se jó a kép, vicces. na mind1, hagyom a francba, jó a tinypic.. 😊
valaki úgyis megigérte, hogy elkészíti PP
figyi mint újfiúnak van egy ötletem
az hogy www.tvn.hu mond valamit?