23
 • Tetsuo
  #23
  Azér ám! :)
 • [NST]Cifu
  #22
  No comment...
 • benli
  #21
  Vannak olyan emberek akik dolgoznak mint az állat, hogy megkönnyítsék az életünket, és vannak olyanok akik ezeken az embereken élősködve azon fáradoznak hogy tudnának több hasznot lehúzbi róluk, és a fogyasztókról, sőt még az esetek többségében azt is elveszik tőlük amijük az előtt megvolt, hogy valamit feltaláltak. Nem gusztustalan!!! Nekem is van egy világrengető ötletem, de nem szabadalmaztatom csak élvezem az előnyeit, és bízok benne, hogy nem fognak kigolyózni, mert nekem könnyebb. - Modhatjátok nyugodtan rám hogy magamnak való vagyok - de nem hülye!
 • Tetsuo
  #20
  Azzal vitatkoznék, hogy a #5ben vázolt problémára jó példa volt-e felhozni a gyógyszeripart. (Überprofit, visszatartott fejlesztések, látszatkutatások, stb.)
  S ha ez szóba kerül, a konspiráció feltételezése biztos mindig véletlen..
 • FTeR
  #19
  ez olyan dolog, hogy csak az akarja megszüntetni a szabadalmakat, aki még semmit nem talált fel.
 • haxy
  #18
  Ha nem tudnátok én találtam fel a kanalat és most készülök minden kanálgyárat be perelni.

  szoval enyi erövel a cégek 90% perelhetne.
 • KDOG
  #17
  szánalmas.
 • lmisi
  #16
  Szerintem korlátozni kéne a szabadalmakhoz fűződő extraprofitot. Ha bizonyítani lehet hogy egy szabadalom kifejlesztésébe ölt befektetés mondjuk. 10x megtérült, illettve széles körben elterjedt és szükséges az elterjedt technológiákhoz autómatikusan váljon jodíjmentessé pl. gpl.-essé. 20 évnél tovább semmit ne védhessen szabadalom, még az irodalmi alkotásokat sem, ha publikálásra kerültek. Egyszerű ötleteket meg max 1-2 millió dollár bevételig lehessen szabadalmaztatni, mivel itt a befektetés közel zéró. Ja befektetés-megtérülésről. 1 liter benzin önköltsége jelenleg cirka 80 ft. Ha az általa okozott környezeti és egészségügyi károkat nézzük 1000-2000 ft. A kettő közötti különbséget senki se fizeti ki, mindenki sunnyogja. Főleg a környezetiről nem akar senki tudni, hiszen halasztott fizetésben vagyunk ezügyben. De oda fogunk érni a kasszához és akkor lesz nemulass.
 • Theodora
  #15
  Én már le is védettem a proceszorok hőtermelésével járó fűtést. Úgy hogy nekem fog fizetni mindenki!
 • Bucser
  #14
  Hátr sajnos az a helyzet, hogy mielőtt belekezdessz valami új technológia kifejlesztésébe nézz körbe szabadalmi hivatalban nem-e valaki már feltalálta előtted a spanyol viaszt. Az egész tájékozottság kérdése... Viszont ha néhány összetevőt megváltoztatsz az már megint új szabadalom:)
 • [HUN]PAStheLoD
  #13
  Honeywell régóta gyárt mindenféle ipari kijelzőt, lehet hogy tényleg van valai LCD-közeli szabadalma ..
 • Inquisitor
  #12
  "Két jól ismert vállalat az Egyesült Államokban pert indított..."
  Hangsúly: Egyesült Államok
  Nem tudom létezik e még egy ilyen állam, ami az ügyvédek kezében van?
 • Hedgehunter #11
  Majkrem dzsekszon megint, sok penzed van huzzunk le.......
 • [NST]Cifu
  #10
  Nna ezzel vitatkoznék...

  Mivel? Hogy egy-egy hatóanyag ill. gyógyszer kifejlesztése dollár vagy euro milliókba kerülnek? Vagy azzal, hogy a gyógyszergyárak szabadalmi védelemmel rendelkeznek a saját kutatásaik eredményeire?

  Mert én e két dolgot állítottam.

  De az tényleg jellemző, hogy szóba kerültek a gyógyszergyártók, és máris konspirációs elméletek merültek fel - holott csupán egy példának hoztam fel őket a szabadalmi húzd-meg-ereszd-el témával kapcsolatban....
 • Tetsuo
  #9
  Nna ezzel vitatkoznék, de az hosszú lenne s te egyből rávágnád hogy konspirációs elmélet.
  Azért megjegyezném h a gyógyszergyáraknak nem érdeke hogy csupa egészséges ember rohangáljon a világban és erről tesznek is. Még jó hogy támadják őket (elhallgattatott kis civil szervezetek), hiszen az összes nagy gyógyszergyár bűncselekmények sorát köeti el. A világ egyik legjobb biznisze a gyógyszergyártás, óriási haszonnal kecsegtető (hosszútávú) befektetés.
 • tomo
  #8
  erdekes, gyogyszeriparban is vanak szabadalmi perek?
 • Scape
  #7
  Na ezt úgy utálom....
  Amint valami beválik és nagy lesz rá a kereslet, megjelennek mindig ezzel a "részesedni akarok"-kal.
  Bezzeg, ha nem vált volna be és csak csupa veszteség lett volna, akkor megbújik a háttérben.
  Ha jól emlékszem volt valami ilyesmi a JPG formátummal is.
 • [NST]Cifu
  #6
  Naja, csak éppen akkor nem fogják majd dolgok fejlesztését finanszírozni, amelyek a szabadalomtól számított 3-5 éven belül megtérülni, és azok lesznek helyzeti előnyben, akik nem is fejlesztenek, csak "lenyúlják" a szabadalom alól felszabadult találmányokat. Akkor meg minek fejlesszen bárki is? A kijelzők terén már van egy pár éve egy O-led technológia, amely igen igéretes. De még nem sikerült megoldani a gazdaságos gyártását, és annak felfutattását. Vagyis a fejlesztőcég szépen elbukta volna a szabadalmat, igazi bevétel nélkül.

  Szerinted ilyen feltételek mellett ki fogna bármilyen komolyabb kutatásba és fejlesztésbe?
 • [NST]Cifu
  #5
  Valóban problémás a jelenlegi szabadalmi rendszer, de a te felvetésed pont azt ásná alá, ami sok esetben egy cég számára a profitot és a piaci helyzetett jelentené.

  Ha tudja egy cég, hogy az adott találmányát 3-5 év múlva az összes cég használhatja, akkor nem fog gigászi összegeket kidobni a fejlesztésre. Tipikus problémája ez a gyógyszeriparnak, ahol egyfelől folyamatosan ostorozzák a cégeket azzal, hogy a magas jogdíjakkal visszaélnek, de közben azt nem emlegetik fel, hogy hány tíz- vagy százmillió dollárt és évet töltöttek az új hatóanyag vagy gyógyszer kifejlesztésérére. A gazdasági alapokra helyezett világban márpedig a megtérülés alapvető kérdés...
 • Dömsödi
  #4
  Sőt még a cégek se ülnének sokáig a régi technologián, mert pár év mulva mindenki azt használná, hanem inkább iparkodnának méj újjabbakat kifejlesztteni
 • Dömsödi
  #3
  Minden találmányt maximum 3-5 év szabadalmi védelem ovhasson.
  Röhej, hogy valakik leszabadalmaztatnak alapvető - a technologiából egyenesen következtetett dolgokat- majd gátolják a fejlődést.

  Ennek a 3-5 évnek talán annyi hátránya lenne, hogy a nagyobb kutatásokba óvatosabban fognának bele a cégek. Viszont előbb utobb igy is megtörténnek az új technologiák kifejlesztései. (Például azáltal is gyorsabban, hogy a régebbi szabadalmakat bátrabban felhasználhatják)

  A kutatásban manapság sok esetben nem az a probléma, hogy valami, új hasznos dolgot találjanak fel, hanem az hogy hogyan kerüljék ki a már eddig szabadalmaztatott dolgokat.

  Mintha szabadalmazná valamelik autogyár a kör alakú kereket.
 • GABOR16
  #2
  Ez a nyamvadt szabadalmi rendszer egyszer összefog dölni, mert van hogy az ember kitalál valamit (teljesen egyedül,és függetlenül), de kiderül, hogy azt elötte már más szabadalmaztatta. Ráadásul egyre inkább átekinthetetlem, mert nem lehet tudni a fejlesztés elött, hogy amit az ember csinál már megcsinálta e valaki.
 • pepe003
  #1
  Durva...