40
-
BiroAndras #40 Honnan szedtél ilyet?
modemnek túl gyors, szélessávnak túl lassú. -
Johnny d #39 add nekem athlon64...
ehhez mit szóltok:
bemutatom a jövő sebességét: 384 kbit!
ez a "szuper" van nekem

csak tájékoztatásként, hogy mik vannak ebben a varázslatos világban
gratulálok dolby!
-
BiroAndras #38 De legalább csak opció, és nem kötelező. Én attól féltem, hogy teljesen megszűnnek a korlátlan csomagok.
-
ZoliJ #37 már bevezettek, lásd axelero "akciós" ajánlatai, amire még a matávosok is azt mondják, hogy elcseszett lépés -
BiroAndras #36 Szerintem a jelenlegi alkalmazások mellet, a warezt is beleértve az 1000/256 vagy 1500/256 sávszélesség elegendő. Csak arra kell vigyázni, hogy a feltöltés is legalább 256K legyen.
A nagy sávszélességnek is vannak hátrányai (bár azért elviselhető :) ), én próbáltam már 100MBit-en tölteni (egyetemi háló rulez) hasonló kapacitással rendelkező warez szerverekről. A tapasztalatom az volt, hogy képtelenség elegendő tárolókapacitást összeszedni. Nem is beszélve a letöltött stuff rendszerezéséről és használatáról.
A jelenlegi magyar nettel nekem a következő gondjaim vannak:
- Szerintem nagyon gáz, hogy még Budapesten is igen esetleges a különböző szolgáltatások elérhetősége.
- Az ADSL remek dolog csak az a fránya vezetékes telefon ne kéne hozzá. Így havi plussz kb. 3000Ft-ot kell fizetni egy telefonvonalért, ami egyébként annyira nem kell, hogy nincs is készülék a végén, csak az ADSL modem.
- A kábeles net jó, mert megy telefon nélkül is, szóval jó lenne. Csakhogy számomra érthetetlen okból a szolgáltatók ragaszkodnak a letöltéskorláthoz, ami lényegében lehetetlenné teszi a komoly használatot. Persze elsősorban a warezolás miatt gáz a korlát, de azért van olyan legális felhasználás is, amihez kevés a havi 30 giga. Meg nézhetjük úgy is, hogy az ADSL-nél ugyanennyi pénzért (leszámítva a telefonvonalat) nincs korlát.
Hallottam olyan pletykát, hogy az ADSL-nél is be akarnak vezetni letöltéskorlátot. Lehet erről tudni valamit? -
BiroAndras #35 "Kedves nyelvészke, olyan szó hogy legjobbabb nincs mivel a jobb már alapban egy fokozott alak: jó, jobb, legjobb."
Az illető épp erre próbált téged rávezetni. A kérdéses szó a "legoptimálisabb". -
HUmanEmber41st #34 És a W-LAN??
Oda nem kell sok kábel.. és a sávszél sem elhanyaglható???? -
shabba #33 Most még jobban van nyersége fatávnak de ez hosszú évek óta folyamatosan és egyre nagyobb mértékben csökken. 5-6 év múlva ez már igencsak el fog apadni. Akkor abból sokkal nehezebb lesz órási fejlesztési projecteket megfinanszírozni mint most amikor még lenne miből. De sajna a tulajdonosnak nem igazán szívügye a magyar piacon ilyen jellegű fejlesztési project kivitelezése, sokkal inkább a saját adósság problémáinak megoldására koncentrál. -
shabba #32 Kedves nyelvészke, olyan szó hogy legjobbabb nincs mivel a jobb már alapban egy fokozott alak: jó, jobb, legjobb.
A WiMax-ra majd kíváncsi leszek, sokfelé már épp temetik de semmiképp nem jósolnak neki akkora teret mint évekkel ez előtt amikor még csak a fejlesztésével fáradoztak. Persze a fehér foltok lefedéséhez remek megoldás lenne, de ha már a bevezetése előtt ennyire kifulladni látszik az iránta mutatott lelkesedés akkor az ára sem fog megfelelően csökkeni ami az pedig helyből megpecsételi az életképességét. Persze mobil jellegű felhasználáshoz sokkal jobban el tudom képzelni de fix helyhez kötött szolgáltatás esetén nem igen fog labdába rúgni a vezetékes technológiákkal. Pl. IPTV-s szolgáltatás erre alapozni nem igazán lehet majd, max a mobil szinten kis sávszélességű, kisfelbontású kivitelben. -
shabba #31 Ahhoz hogy egy nagy távközlési hátrányt behozzon egy ország ahhoz alaposan gyorsabban kell fejlesztenie mint a többieknek és a fejlődés már e nélkül is elég tempós a fejlett országokban. Ezzel szemben nálunk elég nagy az állóvíz ami hosszú távon nemhogy felzárkózást de mégnagyobb lemaradást fog eredményezni.
Persze meg lehet várni hogy fejlett országok penetrációját és csak utána fejleszteni de mire az bekövetkezik már a fasorban sem leszünk. Pl. amcsi, angolok népességhez viszonyított broadband számossága 7-8x-sa mint a miénknek. Az azt jelenti hogy nálunk úgy 3 milliós broadband tábor kellene hogy hasonló szintre érjünk mint ők most. Na most a jelenlegi növekedésekkel reálisan kalkulálva nem igen fog ez 2010 előtt bekövetkezni. Ha fatáv csak ez után fog hasonló fejlesztési terveket készíteni, erre forrásokat eszközölni és egy ilyen project megvalósítási ideje is több évet vesz igénybe akkor el lehet képzelni akkora már milyen szakadék fog tátongani a mi első generációs ADSL technológiák és a világszerte megvalósult projectekkel rendelkező országok között.
Persze a lefedettség növelése a 100%-hoz ugyanolyan fontos mint a technológia folyamatos fejlesztése de hiba az ha egyiket a másik alá rangsorolnak és kvázi az egyik áll a másik rovására. -
shabba #30 Jelenleg ami netem van az papíron nagyon jó viszont a minősége a rendelezésre állása az csapnivaló, mivel ez egy kis ISP és egy amatőr hozzá nem értő banda csinálja sajnos olyan is. Persze az 56-os modemhez képest még mindig jobb főleg mivel otthonról dolgozom.
A Hytas-os ADSL problémákat én is ismerem, de voltak akiknél korrigáltak idővel. Én akkor is arra jutottam a nem megfelelő eszköz konfig lehetett a háttérben. Nem tudom pontosan az alkalmazott miniDSLAM-ek(gondolom Siemensek lehettek) milyen minőséget képviseltek, de lehet szűkös beállítási paraméterezhetőségük volt meg talán még távmenedzsment sem volt hozzájuk így aztán ezeket a központból nem optimalizálták ugyanúgy mint a többi mamut DSLAM egységet. Idén talán még Ericsson féle EtherDSLAccess eszközökből építkeznek ami elég jó minőséget képviselnek, talán azzal kevesebb probléma lesz. Azért az elmondható hogy az ADSL kapcsolódások stabilítása és rendelkezésre állása jelenleg idehaza a legjobb és távmunka esetén ez egy fontos kritérium. -
a matáv akkor is lassú csiga .. én szerencsére városban lakom , de sok haverom a közeli "faluban", nekik alig pár hónapja érhető el az invitel adsl, ismerőseim, akik matáv területen laknak, szintén nem messze egy matávadsl-es várostól , a mai napig 56K-n hasítanak, pedig matáv jóval tőkeerősebb mint invitel, tehát egyszerre több helyen tudná kezdeni a fejlesztéseket, ki kell vinni egy pár DSLAM-ot és egy rakás ADSL modemet .. persze ha nincs meg a digitális központ, akkor még ki kell húzni egy optikai kábelt is a legközelebbi csomóponttól a faluig .. de ez nem pénz , főleg hogy olyan bődületes megtérülési rátával bír ez e befektetés, hogy gyakorlatilag még a hülyének is megéri, külföldön ezért költenek szinte irracionálisan soknak tűnő összegeket ilyen beruházásokra a cégek.. de hát ez magyarország, itt a lényeg , hogy a matáv vezérnek legyen egy nagy bmw-je és kalap kabát onnantól mindenki le van szarva .. -
Athlon64 #28 Nem drága, de ha ugyan annál a szolgáltatónál olcsóbb csomagra tudok váltani akkor inkább azt választom.
Én ugyanis nem nagyon használom ki a 1.5Mbit-et!
-
RpPRO #27 Jopar videki varosban orulnenek, ha egyaltalan lennenek opcioik, amikben te duskalsz. Masfel megabitert 10900-at draganak talalod? En 512/128-ert fizetek 11900-at. -
Athlon64 #26 Nekem Chellom van (1.5M/256k) de a havi 10900Huf os ár egy kicsit jobban zavar mint az, hogy nem elég gyors.
Eppen ezért ha lejár ez a szerződésem akkor hosszabítás helyett az olcsobb (6500Huf) ,de lassab (512k/128k) 24 órás netre szerződők át!
-
Nem szabad elfelejtkezni a Wimax technológiáról sem. Bár nem szupergyors, de sok helyen meg tudja oldani a gondokat.
Egyébkét elgondolkoztál már a "legoptimálisabb" szó jelentésén? Legjobbabb? :) -
Robin Hood #24 Inkább 60-80. -
Cat #23 Én tökéletesen megértem amit irsz, de amig még az ADSL sem elérhető a lakosság többségének, addig nem fognak üvegszálba invesztálni
először igenis fedjenek le mindent "elavult" fél-egy megabittel, és ha ez megvan csak utána fejlesszenek 15-50 megabitre a szerencsésebb körzetekben - az ország szempontjából is ez a jobb -
kicsizoz #22 Én a helyedben nem nagyon várnám, a Hytasos ADSL-t, nekem borzasztóan sok gondom volt vele, játékra alkalmatlan a nagy ping miatt, letölteni nem lehet, mert naponta 1-2x leszakad, és a modem úraindításával áll csak helyre, tehát nem hagyhatod magára, marad a böngészés, arra meg drága.., inkább keress kábelnetet... -
blaze #21 Azért én egy kicsit védeném a matávot, pedig nem szokásom.
Az a nagy baj, hogy nagyon levan maradva az országunk a DSL elterjedésében, falvakra értem főként. Ezt a lemaradást próbálja behozni a matáv mostanság szerintem. Én egy 1400 koponyát számláló faluban lakom, tavaly év vége óta van ADSL-em, aminek nagyon örülök. 

A 10 ember meg sajnos persze, hogy kell, ráfizetéssel azért nem fogják kiépíteni a DSL-t.
Ez ellen csak azt tudod tenni, hogy beszervezel pár embert.
Ha meg még a hagyományos DSL kiépítésére is alig van igény, akkor a korszerűbbre gondolhatod mennyi lenne. Na meg ez a gyorsaság egyenlőre teljessen fölösleges, nem használná ki igazából semmi.
Amúgy meg minden elismerésem a matávos melósoknak!!! Vasárnap du. 4 órakkor üzemelték be nálam az ADSL-t. -
shabba #20 Akkor viszont beletartozol az ügyfele azon 0.0005%-os táborába akik ezt szintén elmondhatják magukról. Ekkora lakossági előfizetői csoporttal viszont egyetlen szolgáltató sem foglalkozik komolyan. -
hm... 100m sincs ide a telefonközpont, várom a jövőt :D
hiába :D -
shabba #18 Az jelenti hogy jelenleg még 2 mbps körüli sebességeket kínálna az előfizetőiknek és az infrastruktúrában még van némi tartalék(4-6mbps-ig) hogy a fejlesztések befejezéséig legyen hova emelni. -
shabba #17 A fejlődés tényleg gyors csak amíg a fatáv egy reumás csiga gyorsaságával reagál ezen történésekre addig a világ gyorsvonat tempóban húz el mellettünk és a távolság egyre csak nőni fog.
A Hytasos területek szerintem megmaradnak mostoha területeknek továbbra is, fatáv nem igazán törődik az itteni fejlesztéssel. Addig amíg nem kerülnek az itt lakók hasonló elbírálás alá - vagyis egyetlen ügyfélért is kötnek ADSL-t nem csak ha 8 összeáll - addig ugyanúgy megmaradnak a fehér foltok. Talán ez évben használni fognak Ericsson féle EtherDSLAccess eszközöket amik elég modernek és viszonylag jó ár/érték aránnyal bírnak. Talán ennek és a csökkeni eszközárak hatására lemegy ez a létszám kvóta négyre, de még azt is kinézem fatávból hogy nem fog történni továbbra is semmi. Nálunk ugyanezek okokból nincs a mai napig ADSL, pedig Bp.-en egy nagy népsűrűségű lakótelepen élek. -
shabba #16 Jó lenne ha 6-8 év múlva hasonló lenne de erősen kételkedem. Azért mert a fatáv az utóbbi években semmilyen hasonló hosszútávú fejlesztési projecttel nem állt elő ami totális hálózat generált csinálna. Márpedig világszerte évek óta folyamatosan jelentik be a telcoc 3-5-7 éves jővőbeli hálózatújraépítési projectjeiket amikbe milliárd dollárokat invesztálna. A cél az hogy az optikai infrastruktúrát minél közelebb vigyék a felhasználóhoz. Van ahol nem szaroznak és kiviszik egészenk az optikai végpontot egészen a felhasználóig. Ez a legoptimálisabb megoldás de egyben a legdrágább is ezért nem minden cég meri bevállalni ezt a fajta beruházást. Ennél kvázi nincs sebesség limit hisz a technológia fejlődésével akármilyen sebességet rá lehet rakni arra az optikai szálra, de már a jelen technológia szint is engedi a 100/1000Mbps-et.
A másik fajta megközelítés hogy nem ér ki az optikai szál egészen a fogyasztóig, de elég közel rakják úgy max 500-800-1500 méterre ami sokkal kisebb a jelenlegi 3-5km-es gyakorlatnál. Persze ez a jelenleginél sokkal nagyobb node sűrűséget eredményez ami teljes hálózat újrastruktúrálást jelent. A nodeoktól a jelenlegi réz infrastruktúrát lehet használni és ez már elég kicsi távolság ahhoz hogy a VDSL2,ADSL2+ technológiát felhasználva annak maximum elérhető sebessége a fogyasztók igen nagy hányadánál biztosítható legyen.
Pl. a jelenlegi jellemző 4.5-5km-es vagy nagyobb kábeltávolságok sokan kirekesztődnek a DSL szolgáltatásból annak távolság korlátai miatt. Ha igénybe is vehető a jelenlegi ADSL1-es technológiát alkalmazva a maximális 8mbps csak a lefedett terület ~10%-án biztosíható, max 4mbps úgy 30%-on, 2mbsp-et úgy az ügyfelek 60%-ának, 1mbps-et úgy 90%-ának lehetne biztosítani. Ez pedig IPTV szolgáltatás nyújtásához édeskevés, a szolgáltatónak nem érdemes ilyen jellegű szolgáltatásba fognia ha tudja ügyféltáborának csak egy töredéke az aki ígénybe is vehet mert a döntő többség kirekesztődik a technológia korlátossága miatt.
Ha közelebb kerül az optikai végpont a felhasználóhoz és a réztávolság lerövidül 0.5-1.5km-re akkor ADSL2+,VDSL2 mellett a legtávolabbi fogyasztónak is elég nagy sávszélesség biztosítható. A jelenlegi fejlesztéseket a telcok úgy difiniálják hogy az általuk kívánatosnak tartott minimum sebesség biztosítható legyen amit jellemzően 15mbps körüli határnál húznak meg.
Pl. fatávnál ahol a jelenlegi DSLAM-ok a körülöttük lévő 4.5km kábelhosszú területet szolgálja ki jellemzően mamut struktúrában vagyis van egy drága ezer portos monstre DSLAM mert úgy költséghatékony. Ez viszont egy új 10x sűrűbb node kialakításnál ahol a maximális réztávolságot a harmadára 1.5km-re limitálnál totál nem újrahasznosítható, oda kiskapacitású modulárisan bővíthető miniDSLAM-okra van szükség mint pl. az Ericsson féle Ethernet DSL Access megoldása. Egy ilyen hálózat újraépítés viszont hatalmas beruházás, márpedig fatávnak az elkövetkezendő 3 évben tuti hogy költeni kell 3G hálózat kiépítésére erre pedig legalább 1 milliárd euro el fog menni. Márpedig a vezetékes hálózat fejlesztésére is legalább ennyit kellene költeni a fentebb leírt hálózatfejlesztési projectekre. Félek erre nem fog egyhamar költeni fatáv, hanem ugyanazt csinálják mint eddig is húzzák mint a rétestésztét és a jelenlegi edejétmúlt infrastruktúrát megtartva tovább játszadoznak ADSL1-en. Majd idővel lesznek itt is 2-4-8mbps csomagok viszont ezek csak az előfizetők egyes szerencsés csoportjaihoz fognak eljutni ahogy azt fentebb is írtam, majd amikor elérte a technológia a korlátait onnantól nincs tovább. Ha pedig csak akkor jelentenek be hasonló 3-5 éves fejlesztési projecteket akkor mire azok megvalósulnak hatalmas holtidő lesz amíg ugyanúgy állóvíz lesz mint most. Azért teszik jelenleg a telcok világszerte hogy előre menekülnek, a totális hálózat rekonstrukció drága és hosszadalmas márpedig aki sok időt veszteget az mégjobban lemarad. Mi pedig eléggé le vagyunk maradva és ez a szakadék még tovább fog nőni ahogy más államok telcoi idővel megvalósítják a hálózatrekonstrukciójukat és nagyot lépnek előre.
Persze minél tovább húzzák annál jobban nincs létjogosultsága bárminemű DSL-es megoldásba belevágni csak a full optikába mert annak ára idővel fokozatosan csökken. Lehet fatáv erre játszik, bár az ő logikájukat ismerve képesek leszenk évekkel később az akkor már idejét meghaladott technológiába is beleinvesztálni hogy minél több bőrt húzzanak le. Jelenleg egy egészen a felhasználóig éri optikai infrastruktúra kialakítása elég drága úgy átlag 1250 dollár körüli, míg egy közeli optikai node és onnan xDSL-es kapcsolódás ennek alig ötödébe kerül. Persze az idő előrehaladtával a full optikai megoldás ára drasztikusan csökkeni fog ahogy nő az elterjedtsége. És ott legalább nem kell számolni a xDSL technológia távolsági korlátaival mert akár 20km-re is biztosítható a maximális sebesség és akár erősíthető is a jel így kvázi nincs távolság limit. -
Én meg csak álmodozhatom. Nekem még ADSL sem jut... Igaz, ez a Matávnak köszönhető. Nem is bocsátom meg nekik soha. De szerintem mindenki így van ezzel, aki még mindig modemessel szenved. Még jó, hogy a koliban van jobb. -
tomo #14 csak azt nem ertem , minek a ekkora savszelesseg, ha nem szabad warezolni?
en pl nem szeretnem ha telefonalashoz is fel kene oltoznom, mert nem ulhetnek le a gep ele , mondjuk egy alsogatyaban mert a masik fel lat.(videokonferencia)
talan annyi lehet az ertelme, hogy ha hamarabb lejon a cucc kevesebb az idoablak, amig latjak hogy toltod, kisebb az esely hogy elkapjanak a tisztelt jogvesztok.
szal kerdem en, mire jo a szelessav? -
shabba #13 Az UDSL-nek a lényege nem nem a 100mbps-es kapcsolódásban rejlik mivel azt csak nagyon speciálisan rövid kábeltávolságon belül képes nyújtani, azaz 50-100 méteren belül ahogy LAN esetén az UTP kábeltávolsága sem túl nagy. Szóval erre országos méretű hálózatot alapozni elég nagy marhaság lenne, csak adott körülmények között felhasználható pl. egy paneltömbön belül ahol közel vannak egymáshoz a lakások. Az UDSL előnye az lesz hogy az összes jelenleg alkalmazott DSL technológia támogatva lesz egyetlen chipsetben így ha nagyon rövid a kábeltávolság(ami elég ritkán fordul elő) akkor lehet használni 100mbps-es netként, ha nagyobb de még 1.5km-nél rövidebb akkor VDSL(2) üzemmódba kapcsolva(ez sem túl gyakori hogy ilyen kicsi nodetávolsággal kábeleznek), ha pedig annál is nagyobb akkor ADSL2+ként használható annak fizikai korlátaiig.
Szóval ha pl. te 4.5 kme kábeltávra laksz a telefonközponttól és nálad átcserélik a modemet és a DSLAM-ot UDSL képes eszközre az ugyanúgy ADSL-t fog továbbra is szolgáltatni mivel ekkora távolságon csak az kivitelezhető. És ekkora távolságnál még az ADSL2+ sem tud csodát tenni és max 1-1.5mbps lesz az a sebesség ami maximálisan kifacsarható a kapcsolatból. -
realtime DVD közvetítés fizetős warez FTP-kről ;-) -
palika22 #11 No most osztán főhet a feje a tisztelt jogvédő hatóságnak........... 1 DVD film = 1 óra. 
-
"ADSL-hálózat adatátviteli sávszélessége általában "csak" 4-6 Mbit másodpercenként, míg a Swisscomnál az elérhető maximális adatátviteli sebesség 2,4 Mbit/s"
Nem fordítva van ez? Nem értem. -
Nyomás Svájcba.... -
Muhomak #8 Akik tehetnének ez érdekében Magyarországon nem olvassák az új tudományos híreket és ez visszafogja a fejlődést.
Nyitottabnak kéne lenniük az újra, és merni kockáztatni. Jelen esetben ez nem nagy kockázat mert előbb vagy utóbb úgyis be kell vezetni ha nem akarnak még nagyobb lemaradást szerezni külföldel stemben, csak az a kérdés MIKOR? -
kicsizoz #7 máskülönben többnyire nem is a technika hiányzik nálunk, hanem a felhasználói igény az új technikára.
Tudom most kiabálni fogtok, de sajnos ma magyarországon nincs már sok potenciális ügyfél, és nem az árak miatt....
Ráadásul a nagyobb sávszél sem nyújt a netezők zömének érezhető változást, míg nem lesznek olyan alkalmazások, amik ezt ki is használják.
talán az on-line TV fejlődése adhat lökést,
/a warez-on kívül :)/ -
kicsizoz #6 "6-8 év" vicces vagy :))
Ennél azért jóval gyorsabb a fejlődés! (mégha nálunk késöbb is jön be néhány dolog)
Optikai hálózat több helyen van Bp-en, ahol a házik megy az optika, és onnan vált rézvezetékre.
De eddig ez csak hátrány volt, mert ugyan a sebességet tudták tartani, de a ping-ek botrányosak voltak, el is költöztem :)
Hogyha ez a technika segít ezen a problémán (mármint az optika-réz vonalon volt mindenféle gond ADSL téméban), akkor talán végre majdnem teljes Bp-ten elérhető lesz végre a rendes sávszél... -
Bret #5 Akkor most hánytized másodperc ott egy p*na átlagos letöltési sebessége? -
SZVSZ álmodj csak... -
SZVSZ nálunk kb 6-8 év múlva lesz ilyen hálozat. :( -
HUmanEmber41st #2 Most mit aprózzák el a sávszélt ???
Itt olvastam, hogy kifejlesztették az UDSL-t, mely technika még a legöregebb ADSL berendezésekre is kompatibilis és 100/100 MB kapcsolatot tud létesíteni
Igen, igen! A mostani LAN sebességgel lehetne tolni
a NET-et...és nem is kellene sokmindent átépíteni -
nincs mese, költözni kell...