7
  • linyi
    #7
    Flashy,
    én egy konzervatív fényképész vagyok, aki szereti az optikai vagy EVF keresőt és utálja az LCD-t. Használok digitális videó kamerát 4,5"-os LCD-vel, de csak akkor nézem azt, ha valami nyakatekert póz (fej felett, békaperspektívából) kell használni - ez meg ritkán fordul elő, az álló és mozgóképek zöme természetes, emberi fejmagasságból készül. Csak bámulok azokon, akik nyújtott karral az LCD-ben próbálják megkomponálni a képet. Én erre képtelen vagyok: egyszerűen nem látom a teret. Szerintem egy tükörreflexes keresőnek nincs párja, annál jobbat még nem sikerült kitalálni.
    .
    A digitális fényképezőgépek fejlesztésével a legnagyob gond, hogy szinte nincs átmenet: vagy egy miniatűr CCD-s (1/1.8"-1/3.2") kommersz gépet veszel, vagy méregdrága 4/3", APS-C méretű CCD-s gépet. A két világot fényévek választják el és közöttük a jeges űr lakik. Ma a kommersz gépekben (pl. Nikon 8800) egy pixel mérete kb. 5-7 négyzetmikron. A Pentax *ist DS-ben több mint 60 négyzetmikron. Hát persze, hogy nyolcszor érzékenyebb! Hát persze, hogy 1/8-ad fényben is még működik!
    .
    Jó lenne például 1"-os (12,8*9,6 mm-es), 4 MP-es érzékelő. Ebben egy pixel mérete kb. 30 négyzetmikron lenne. Mivel a szokásos kommersz érzékelőknél ez is négyszer nagyobb, négyszer érzékenyebb, nem is kellene hozzá különleges fényerejű optika: széles látószögben 3,5-es fényerő, tele állásban meg 4,5-5 is elfogadható lenne, ami a technika mai állása szerint nem nagy kunszt. És ezzel a géppel ISO 800-on lehetne szép, szinte zajmentes képeket készíteni egyszerű esti lámpafénynél kézből fényképezve, mindenféle stabilizátoros hókuszpókusz nélkül.
  • Kis-Bob
    #6
    igaz, hogy a coolpix 8800 elég új, de nem bánnám, ha a felsőkategóriás kompakt gépekre több hangsúlyt fordítana a Nikon.
  • dondore
    #5
    cpix 4100em van es mozgokep visszajatszasanal gyalazatos hangokat lehet hallani mert az autofokusz ahogy allitja folyamatosan az optikat - mind hallani - ezert kattog csorog csattog. tehat lehet a 34ft os mikrofont nikonek kicserelhettek volna vmi jobbra.... :(
  • Thrawn
    #4
    Persze hogy kisebb lépésekkel halad a DSLR-ek fejlesztése. Ott leginkább a tényleges használhatóságot tartják szem előtt, a kompaktoknál a marketingszempontokat, azaz sok használhatatlan csicsa, amivel jobban el lehet adni a gépet
  • bunny
    #3
    ja, nagy lcd rulz!
  • Flashy
    #2
    vegyé rózsaszín fényképezőt. lol. de a nagy lcd az jó. az optikai keresőt a hétköznapi user úgyse használja sűrűn, nem kár érte.
    7Mpixel+3xzoomnál jobb lenne inkább fordítva...
    a következő verzióban az arcfelismerő a ronda embereket felismeri és automatán homályosítja az arcukat.
  • concrete
    #1
    7mpix-es automata???? kinek, minek, miért?