512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • LazyB
    #512
    Remélem még él a topic, nekem egy olyan kérdésem van, hogy nem tudja valaki hogy win10 alatt hogy lehet életre kellteni a corel 12-ben lévő RAVE cuccot?
  • xesx
    #511
    Sziasztok!
    A következő problémám megoldásában szeretném a segítségeteket kérni.
    Corel-ből PDF nyomtatásnál, ha a közzététel PDF-ként parancsot választom
    a beállítások után egy jó minőségű végeredményt kapok, viszont nem tudom a lapokat egymáshoz fűzni, hogy az oldalak párban jelenjenek meg.
    Abban az esetben, ha a nyomtatást választom és az Adobe-ban a legmagasabb minőséget állítom be,
    a kész PDF-en a beimportált bitképek minőségét teljesen lerontja.
    Segítségeteket előre is köszönöm!
  • Benel
    #510
    Köszi a válaszokat,
    igen énis azt hallottam hogy jobb lett a színkezelése az X5-nek.
    Az X3 és X5 színbeállításai teljesen mások :S X3-nak egy elég elb**ott grafikus értelmetlensége van.
    A monitorom színhelyesre lett belőve még anno. Meghát rengeteg megrendelést csináltunk annak a cégnek, eddig mind jó és színhelyes volt (X3-mas idők) ráadásul ha hozzánézed a monitorhoz + az irodában lévő eredeti pantone skálához akkor az X3 által generált szín a jobb.

    Szóval nem értem egyelőre. HP Indigo press nyomdagép nyomtat nekünk.

    Most az X5-össel nyomtatott cucc más színű lett így vissza is dobta a cég.
    Amíg megoldást nem találok, muszáj az X3-mal dolgozni, pedig valóban sokkal jobb az új, főleg ez a real time dolgok tetszenek, minden változtatást azonnal mutat, nem a "leokézás"végén mind a régiben. MEg sokmindenben jobb, szebb, okosabb.
  • Klon
    #509
    nem akarok okoskodni, csak egy ötlet:
    mikor nekem tanították a corelt, a lelkemre kötötték, h telepítés után azonnal kalibráljam. Ezt nem felejtetted el? Eszközök -> színkezelés Nekem most x3 van fent, és tökéletesen azt kapom amit kell...
  • kazsmer
    #508
    Érdekes a felvetésed mert én pont azt tapasztaltam hogy végre az X5-ös corel lett színhű. Lehet hogy X5-ben sötétebbek a színek de az közelít a valósághoz. Legalább is nekem ez a tapasztalatom. Én megpróbálkoznék a helyedben az X5-re átállni mert nagyon jóra sikeredett. Gyors, jóval kevesebb hiba van benne. Nekem nagyon bevált. Ezt használom jó ideje: CorelDRAW X5 SP3 HUN
  • Benel
    #507
    Hi. Valaki találkozott már ezzel:

    Nemrég váltottam X3-ról X5-re.
    Az X5-ön sötétebbek egyszerűen ugyanazok a színek. Pl Pantone 300 C, elindítom mindkét corelt (fent van még mindkettő) beállítom ezt a színt és szemmel láthatóan sötétebb az újabb verzión.

    Nem is jöttem rá egyből, hanem amikor 1800db névjegykártya lett kinyomtatva és visszab**szták hogy nem jók a színek, akkor néztem meg a nyomdagépre küldött pdf-et, és tényleg sötétebb és kicsit lilásabb is volt a P 300 C.

    Tehát hogy a corel nem jól mutatja az nem is érdekelne, de hogy kiprintelem press quality pdf-et és tónusokkal sötétebb az nagy gáz.

    De ez agyamra megy.. Hogy lehet ugyanaz a beállított szín pdf-ben is különbözőnek látszik?? Tehát a x3-al generált kék világosabb, az X5-el generált sötétebb (ez a helytelen).

    A két corel közül bármelyikbe 'visszarántom' a két pdf-et, a színek egyformák. TEhát egyfajtába egyszínűek :D

    Elég szarban vagyok, így az X5-el nem tudok dolgozni..
  • Laceee
    #506
    Hi
    Online vásárolt corel Paintshop pro aktiválás problémám lenne, azt írja, hogy már lejárt/nincs több lehetőségem aktiválni a programot (3x volt aktiválva), keressem meg a supportot, a program dobozos verzióját hányszor lehet aktiválni, vagy van egyáltalán ilyen megkötés ?
  • Klon
    #505
    nem lehet, hogy kalibrálási hiba van? (csak ötlet)
  • Crgriseus
    #504
    A baj az, hogy furcsa dolgok történnek, amitől megőrülök. A lényeg az, hogy Istock-ra szeretnék feltölteni illusztrációt. A feltöltött fájloknak pedig nagyon szigorú kritériumai vannak. Ráadásul nem árt ha RGB-ben vannak. Másrészt ami az érdekes az az, hogy ha a cmyk-ban készült Corel fájlt megnyitom az AI-ban, megváltoznak a színek. Úgy mint ezen a skálán. Ami ezen bal oldalt van, olyanok a színek Corel-ben (persze ez megint furcsa. Mert azok az RGB színei, bár RGB keverőt használtam, de ez elvileg nem zavarhat be mert ilyenkor átkonvertálja a beállított színmodelre.) ha pedig behívom illustratorba, akkor meg olyanok mint a jobb oldalon. Tehát ez az amit nem értek. A még furcsább eset az az, hogy ha kiexportálok egy jpg-t az egészről, akkor a színek jók maradnak, amíg nézem a windows képnézőjében. Ha megnyitom photoshopban, akkor megint a fenti eset jelentkezik. Na ezt meg már komolyan nem bírtam felfogni :D
  • Herold
    #503
    CMYK-RGB konverzió esetén kevésbé változhatnak meg, mivel az RGB színtér a nagyobb. Fordítva inkább változik.
  • Met
    #502
    Ha átállítja CMYK-ról a színt RGB-re megváltoznak a színek.
    Esetleg lehetne menteni egy RGB pdf-et, nem tudom, hogy akkor a színek átkonvertálódnak e. De én sem értem, hogy miért van rá szükség.

    Valahogy meg lehet oldani, hogy egy szövegdobozban mindig az aktuális dátum jelenjen meg amikor megnyitom a file-t?
  • Herold
    #501
    Nem tudok ilyen lehetőségről, a kitöltés/körvonal színeket egyenként lehet csak RGB fillre állítani. Egyébként nem értem mi szükség van erre. AI-ba és EPS-be is lehet CMYK színtérből exportálni gond nélkül. Valami mástól változhatnak meg a színek.
  • Crgriseus
    #500
    Sziasztok!

    Van egy Corel-ben készített munkám amit elszúrtam azzal, hogy cmyk színmodellben kezdtem el és fejeztem is be. Fontos lenne a fájlt 8-as verziószámú AI-ba és eps-be exportálni. Azonban a színek megváltoznak. Hogyan lehet utólag átállítani RGB-re a színmodellt anélkül, hogy a színek megváltozzanak? Mint ezt jó páran tudjuk, a photoshop képes erre. Úgyhogy nem tartom kizártnak, hogy a Corel is tudja. Kell, hogy legyen ilyen opció, csak nem találom

    Előre is köszönöm a segítséget!
  • Herold
    #499
    Vagy a paragraph text boxot alakítod a kívánt formájúvá (pl. Envelope eszközzel), vagy a körülfolyatni kívánt objektum kijelölése után a Wrap Paragrapph Text gombbal beállítod,
  • Frosty01
    #498
    a probléma egy apro része
  • Frosty01
    #497
    létezik valami trükk arra hogy adott szöveget egy kép mellé illesszek úgy, hogy egy görbe mentén tördelje a sorokat automatikusan? olyan pöpecül passzoljon hozzá... itt ücsörgök már egy ideje és nem jövök rá :/
  • Frosty01
    #496
    köszi! ps-t nem használok... nekem ez a vektoros téma sokkal bejövősebb, viszont ezzel a módszerrel corelben is faszán meg lehet oldani :)

    szal köszi a gyors segítséget!
  • Met
    #495
    Ez inkább Photoshop téma, ilyesmi
  • Frosty01
    #494
    egy bármilyen magam alkotta objektumot ami a példa kedvéért legyen négyszög, ebből kettő lekerekítve, hogyan adhatok neki olyan kitöltést amivel enyhén fémszálas lesz és mondjuk olyasmit varázsolhatok belőle mintha egy alumínium lemez , egy arany lemez, vagy ilyesmi lenne?
  • moyothomas
    #493
    Corel téma...

    Valóban lehet vele weboldalt készíteni.
    Kb. 10éve készítettem is vele, de nem csak, hogy nem erre való, sokkal
    egyszerűbb és gyorsabb egy kimondottan webszerkesztő progival.
    Én a Dreamweavert használom.

    Amúgy meg, ha vki kérdez legyen már benne annyi emberség, hogy nem akarja azokat kioktatni, akiktől kérdez!!
  • moyothomas
    #492
    A Trace hihetetlenül 1xű vektorizáló progi.
    a Rave és a PhotoPaint pedig hihetetlenül primitív.
    Bár hozzá teszem a Trace sem nagy szám...
  • longdrink
    #491
    Smart fill tool-ra kellett klikkelnem. De megvan. köszi :)
  • Herold
    #490
    Kijelölöd és rákattintasz a kívánt színre a palettán.
  • longdrink
    #489
    Sziasztok!

    Van egy olyan kérdésem, hogy ha van nekem egy ceruzával rajzolt alakzatom amely összeér, annak a belsejét én hogyan tudom kitölteni egyszínűre?

    köszönöm
  • NecroPhil
    #488
    Sziasztok. 12es magyar Corelem van. nem tudtok valami oktató jellegű leírást, hogyan kell használni a programmal kapott többi progit? Trace, Rave, Photo Paint. Köszi a választ.
  • Herold
    #487
    Csinálsz egy betű méretűnél kicsit nagyobb felületet, azt kitöltöd ezekkel a körökkel, és vektoros mintát készítesz belőle (Create pattern). Utána a vector patternek között meg fogod találni ezt a kitöltést.
  • cenobite
    #486
    Sziasztok, egy kérdésem lenne felétek: Adott egy ábra, objektum, betű, stb... Ezt a bizonyos ábrát szeretném 3 különböző méretű körrel kitölteni, úgy hogy a körök között x mm távolság legyen. Van valamelyik grafikus programban erre lehetőség (Corel, Illustrator, PS, bármi) ?
    ilyesmire gondoltam - csak nyilván a teljes objektum legyen kitöltve:



    Előre is köszi a segítséget!
  • Herold
    #485
    MS Worddel is lehet weboldalt csinálni, mégsem erre használják. Áruld már el, miért akarsz ilyet mindenáron CorelDraw-val, mikor számtalan ingyenes program van erre a célra.
  • Met
    #484
    Te szerencsétlen marharépa, írta valaki hogy nem LEHET weboldalt csinálni vele?

    Szerintem te jóval magasabb szinten értesz a programhoz, nem neked való ez a topic...
  • Clidey
    #483
    Na takarodj innen de kurvagyorsan te majom.
  • I Óti
    #482
    Atyaúúristen...:D Hozzáértő társaság :P Ha rendesen ismernétek tudnátok hogy weboldalt IS lehet vele csinálni :) Szerencsétlen banda :) Még tapasztalgassátok csak a szoftvert..szerintem még vektorgrafikából is van mit tanulnotok..
  • Met
    #481
    nem kell bemutatni a coreldrawt, nálam jobban senki nem tudja mire való
    Aha, ha olyan jól ismered akkor minek írtál ide? Old meg a problémádat ha olyan kurva okos vagy
    Igaz én csak 7 éve dolgozok vele de azt tudom, hogy NEM WEBMUNKÁRA VALÓ
  • Clidey
    #480
    Ha nem olyan bonyolult program állításod szerint, akkor hogyhogy nem tudsz rájönni magadtól, hogy hogyan működik ez a része a Corelnek, he?? Ez a szomorú!
    Amúgy Heroldnak meg teljesen igaza van.
  • I Óti
    #479
    Szomorú hogy 15 év alatt egyetlen szoftvert sem sikerül rendesen elsajátítani..pedig a corel nem a bonyolultabbak közül való :) Rendes hozzászólásokat légy szíves!
  • Herold
    #478
    Igaz, hogy kb. 15 éve Corellel dolgozok, de még soha nem jutott eszembe, hogy ezzel készítsek weboldalt.
    Egy hozzáértőtől soha nem fogsz ezirányú útmutatást kapni, mert aki kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy valójában mire való. Nem weboldal készítésre, az biztos.
  • I Óti
    #477
    Pont ettől féltem, hogy nem hozzáértő hozzászólásokat kapok majd..nem kell bemutatni a coreldrawt, nálam jobban senki nem tudja mire való..ha kérhetem olyan szóljon hozzá aki ért a corelhez!
  • Met
    #476
    Nem erre való de meg lehet oldani vele. De célszerűbb más programot használni web célra :)
  • Herold
    #475
    Te most hülyéskedsz? A CorelDraw nem erre való.
  • I Óti
    #474
    Sziasztok!
    Egy nagyon egyszerű weboldal elkészítésével bajlódok..számomra ez új és még ismeretlen terep, hogy coreldraw-val weboldalt is lehet létrehozni..Aki csinált már ilyet vagy tudja hogy kell, szeretném megkérdezni, hogy egyrészt hogy lehet egy css hátteret létrehozni? A másik pedig hogy a beszúrható internetes objektumokat (pl szövegdoboz használata, vagy kiválasztó gomb..stb) hogy lehet aktivizálni? Előre is köszönöm!
  • blur55
    #473
    hello,

    van corel-hez egy program, amin különböző autók vektorosan vannak megcsinálva, valaki tudja mi a neve? a cégünknek megvolt de elfelejtettem a nevét és most sehogy sem találom