6292
-
#968 Akkor nézz át az X-Akták topikba...
Az X-Akták sorozat [9 szezon - 5 DVD9-n + 2 DVD bónusz] jelenleg 810 dollárba kerül, ami átszámítva megközelítőleg 168 ezer Ft-ot tesz ki!
De a Battlestar Galactica sem túlságosan olcsó.
Lássuk csak:
- Battlestar Galactica (2003 Miniseries) (2003): 17.99
- Battlestar Galactica - Season One (2004) (2005): 38.99
- Battlestar Galactica - Season 2.0 (2005): 31.99
============================================================
Ez összesen: 88,97 dollár = (mai árfolyamon) 18.378,8 Ft.
Szállítási költség nélkül!
-
vg #967 "Ismerve az amerikai sorozat-DVD árakat..."
Ezt miért mondod? Sokkal olcsobb kint egy DVD, vagy DVD sorozat mint itthon... -
#966 Ismerve az amerikai sorozat-DVD árakat, az bizony nem lesz olcsó mulatság...
-
#965 Ki mondta hogy itthon? :D -
vg #964 "inkább megveszem a BSG első és majd a második évadot DVD-n..."
Sajna arra várhatsz, hogy nálunk megjelenik valaha is... -
#963 Cifu-nál a pont. Ugyanis, bennem is megfogalmazódott a kérdés, de nem akartam butának tűnni - ugyanis nekem sem esett le, hogy miként jöttek rá, hogy a kantinban ülő szöszi az Cylon...
Ez kicsit hasonlít a "karomba-dugom-a-számítógép-csatlakozót"-dologra... -
Prof William #962 Na végre! Nekem az Omegák voltak a kedvenceim. -
#961 mrzed01:
Ajánlom a Star Wars könyveket (főleg Zahn), zseniális megoldásokat vázol.
Ha most kellene űrcsatára tanítanom vadászpilótákat, azt tankönyvnek rendszeresíteném :))
Olvastam a Zahn könyveket, de az általa vázolt taktikákkal szemben vannak fenttartásaim, egy X-wing játékban biztos működnének, de hogy a valóságban is...
A vadászokon rögzítettek, mondjuk ezzel meg lehet akadályozni, hogy az idióta célzókompjúter véletlenül az egyik szárnyat/hajtóművet lőjje ki
Azt már a második világháborúban meg tudták oldani, hogy megszakító lép működésbe, ha például a felső toronylövész géppuskája a farokvezérsíkra néz.
(rombolókon a nagyok fix, a kicsik lőtoronyban), meg ki tudja mekkora a mérete, lehet hogy a pilótafülke alatti/mögötti részt kitölt
A B5-ben az alap EA hajókon (Nova, Omega) és a BSG a CF hajókon is ágyútornyokban vannak a nagy lövegek. A B5-ben pl. a White Starokon voltak fix ágyúk (mindenki bolondul azért a hajóért, nekem mondjuk cseppet sem jön be... :)).
Mellesleg a BSG-ben is fixek a vadászokon ha jól láttam.
Soha nem mondtam, hogy a BSG féle vadászok technikai megvalósítása tetszene, bár előrelépés a BSG2k3-ban az elődsorozathoz képest, hogy itt nem nyomogatnak folyton "turbo" gombot. :)))
nincs, viszont minél nagyobb távolságból lősz annál kisebb szögben kell pontosan beállítanod a célzást. És ha még ez a célpont random pályán mozog is, akkor ezekkel a lassított lézerekkel kilőhetetlen.
A megoldás egyszerű: nagyobb tűzgyorsaság, nagyobb szórással - a'la mai technikai szinten a Gatling-rendszerű géppuskák és gépágyúk. Persze lőszerpazarló, az nem vitás. A másik megoldás a már említett pályakorrekciós lövedék.
Eltűnik? Nem emlékszem rá, hogy a lövedék eltünne. Amire gondolsz szerintem, hogy messziről annyira pontatlan vagy, hogy bár jó lövésnek tűnik, de mire odaér a lövedék a hajó már 3-4 hajótestnyivel arrébb van
Otthon kipróbálom majd, de nekem úgy rémlik, hogy direkt próbáltam nagy távolságból lőni az álló célpontokat, de semmi eredménye nem volt.
IMYke2k:[szin=white]
Ahogy annak is célja volt, hogy Six-et a Pegasusra küldték...
Apropó, kérdés: hogy a fészkes fenébe jöttek rá arra, hogy a Six-P Cyclon? Nekik nincs Baltarjuk, aki képes kideríteni a vérminta alapján. -
#960 Ahogy annak is célja volt, hogy Six-et a Pegasusra küldték...
Fogunk mi még koppanni! -
#959 The White topic continues :))
Alapvetően nem tudom, hogy reálisan tekintve milyen alakzatnak van realitása egy űrvadász-harcnál.
Ajánlom a Star Wars könyveket (főleg Zahn), zseniális megoldásokat vázol.
Ha most kellene űrcsatára tanítanom vadászpilótákat, azt tankönyvnek rendszeresíteném :))
Az IFV / B5 féle megoldással kapcslatban is megvannak az aggályaim. Az első maga a rögzített ágyúk.
A vadászokon rögzítettek, mondjuk ezzel meg lehet akadályozni, hogy az idióta célzókompjúter véletlenül az egyik szárnyat/hajtóművet lőjje ki (rombolókon a nagyok fix, a kicsik lőtoronyban), meg ki tudja mekkora a mérete, lehet hogy a pilótafülke alatti/mögötti részt kitölti
Mellesleg a BSG-ben is fixek a vadászokon ha jól láttam.
A másik a lőtávolság. A világűrben ugye nincs fékező hatás alaphelyzetben
nincs, viszont minél nagyobb távolságból lősz annál kisebb szögben kell pontosan beállítanod a célzást. És ha még ez a célpont random pályán mozog is, akkor ezekkel a lassított lézerekkel kilőhetetlen.
Az IFV megoldása az "arcade" változat, miszerint egy lövedék x távolság után egyszerűen "eltünik"
Eltűnik? Nem emlékszem rá, hogy a lövedék eltünne. Amire gondolsz szerintem, hogy messziről annyira pontatlan vagy, hogy bár jó lövésnek tűnik, de mire odaér a lövedék a hajó már 3-4 hajótestnyivel arrébb van
Ez az a rész, amit én sem igazán értek. A Cyclon haderőnek lazán le kéne nyomnia a túlélő flottát
Jaja, valami indokuk biztos van, hogy miért nem teszik. Majd meglátjuk ;)
-
Seten #958
Srácok! Egy kicsit már túlspilázzátok ezeket a magyarázatokat. Tudjátok,hogy soha nem fogják a sci-fi-kben teljesen real-ben ábrázolni a dolgokat.
Igaz nem is lehet könnyű, tapasztalatok híján.
Inkább le a kalappal az alkotók előtt, hogy ilyenre meg tudták csinálni.
-
Prof William #957 Anyi derült ki hogy az én elméletemben lehet valami igazság,vagyis a Kolóniai flottának igenis lett vola esélye vírus nélkül Cylonok ellen. Csakhát ugye ezt az esélyt Baltar szó szerint "elkefélte." -
#956 240.000 Ft / év? Nekem egy kicsit borsosnak tűnik, akkor már inkább megveszem a BSG első és majd a második évadot DVD-n... -
vg #955 Amúgy, magyarországon is lehet fogni a Sci-Fi Channelt. SKY csomagot lehet venni pár digitális műsorszoró vállalkozásnál, potom 240000/év pénzért. :) Szinte ingyen van! :) -
vg #954 Az egész fórum lassan fehér lesz... :) Tegnap este megnéztem a s2-11 és s2-12 részeket! Nagyon jó volt! :) -
#953 [szin=white]Ennél még a Star Wars 4-ben is értelmesebbek voltak '76-ban (talán itt láttam elösször a 3 fős raj felállást filmen). Ezek a 3-as rajok persze lehetnek felhő alakzatban, de az olyan bugyuta. Ilyen frontáltámadásnál inkább indítanék megtört rombusz, vagy többsoros, vagy fésűs alakzatot (mindnek más az előnye/hátránya/eredménye) alkalmaznék. És az alakzat egységei nem a gépek, hanem a (3-as) rajok.
3 fős rajokat azért nem láthatsz sűrűn, mert minden légierőben a négyfős alakzat a bevált, egyedül az angol vadászszázadok használtak 3 fős rajokat a második világháborúban, de a tapasztalatok alapján ők is átvették később a németek által alkalmazott 4-es rottékat. Miután az alapvető beállás a négyfős rajban két géppár, tehát nincs probléma akkor sem, ha felszakad az alakzat, míg három fős rajnál az alakzat felbomlásánál mindig lesz egy magányos gép. A filmekben pedig általában a légierőket veszik alapul. Az SW-féle 3 fős rajok egy furcsa felállást képviselnek, lévén a gyakorlatban leszerepelt, és a kutya nem használt a 2.VH után ilyen formációt. Nem tudom Lucasnak miért ez jött be, arra gyanakszom, hogy az angliai légicsata idején készült dok. filmek lehettek a forrásai, de taktikai szempontból ez egy hibás formáció.
Pont itt kezdődik a gond, hogy egy felhő formáció nem összetartható (valy miért is az a neve? :)). Lényegében egyetlen >2 egységes alakzat sem könnyen összetartható vagy gyorsan felálló
Alapvetően nem tudom, hogy reálisan tekintve milyen alakzatnak van realitása egy űrvadász-harcnál. Talán egyes JapAnime filmek/sorozatok megoldása tünhet annak, miszerint alaza formációban repülve rakéta-rajokat lőnek nagy távolságból ki egymásra (a kardozó mecháktól persze a falra tudok mászni, de az más tészta). De a BSG-féle megoldás ugyanúgy egy sajátos elképzelés, mint bármely más Sci-fiben látott megoldás, mondom, nekem az első világháború légiharcaihoz hasonlatosnak tűnik, ők így képzelték el.
1) látnod kell azt a szerencsétlen célpontot
2) todnod kell merre mozog
3) és merre térhet ki a lövések elöl
És még így + a célzókompjúter segítségel sem biztos a találat, SŐT.
Szóval az IFH (és B5) ezen része nekem teljesen realisztikusnak tűnik, inkább az a bugyutaság amikor fényévekről lövik egymást
Az IFV / B5 féle megoldással kapcslatban is megvannak az aggályaim. Az első maga a rögzített ágyúk. Amennyire látható, a vadászokon lévő lövegek nem túl nagy méretűek, és nem adnak át túl nagy reakcióerőt lövéskor a hajótestnek. Akkor viszont sokkal életrevalóbb két (vagy több) toronyba rakni őket, amelyek automatikusan követhetik a célpontot, és a kiszámított röppálya alapján a megfelelő pontba tüzelve igyekeznek eltalálni a kijelölt célpontot. Minek az egész hajót a cél irányába fordítani, ha elég lenne csak az ágyúnak arra néznie? Persze sokkal látványosabb a "hagyományos" megoldás.
A másik a lőtávolság. A világűrben ugye nincs fékező hatás alaphelyzetben (hacsak nem egy bolygó felett, nagyon alacsony keringési pályán harcolnak), tehát akár több százezer kilométerről is tüzet lehet nyitni. Fénysebességel haladó lövedék esetén (pl. lézer) a célpontnak kitérni ilyen kis távoságnál nincs módja. Technikai kérdés a fentartható fókusz, hiszen már pár kW-nyi energia is csúnya dolgokra képes, ha egy gombostűfejnyi helyre öszpontosul, de ezt a fókuszt fentartani több ezer, tízezer vagy százezer km-re, na az már nehezebb, ezért itt inkább Terra- és PetaWattban mérhető energia kellene. De nekünk most fénysebességnél lassabb lövedékeink vannak. Itt a másik probléma, miszerint ha kinetikai lövedéket használunk, akkor lehetőség van rá, hogy a röppályát megváltoztassuk, egyszerűen apró rakétahajtóművek vannak a lövedéken, amelyek kis mértékben kitéríthetik a lövedéket a megfelelő irányban. A hagyományos rakéta-párbaj is úgy néz ki a világűrben, hogy elindítasz egy rakétát (a hajtóműnek csak egy bizonyos kezdősebességet kell megadnia, utána elég csak a pályamódosításokhoz szükséges kisebb energiát leadni), amely akár órákat, sőt napokat repülhet a cél felé (itt a kérdés az, hogy az adott technológiai szinten mekkora távolságból sikerül észlelni és azonosítani a célpontot, illetve hogy az űrhajók maximum folyamatosan fentartható gyorsulása mégis mekkora). Itt szerintem például a BSG megoldása jól kitalált (flak-ágyúk által fentartott "flak-fal", mely a rakétákat lelohasztja), noha természetesen a "művészi értéknek" van alárendelve a lőtávolság, ezért lőnek egymásra legfeljebb pár km-ről. Az IFV megoldása az "arcade" változat, miszerint egy lövedék x távolság után egyszerűen "eltünik", azon túl nincs hatása. Ez teljesen irreális, főleg annak tudatában, hogy egy egyszerű puskalövedék is elrepülhet akár 3 kilométerre is a Földön, ha 30°-os szögben fölfele lövik ki, és itt ugye hátráltató tényező a légellenállás, valamint a röppályára káros a gravitáció.
Nemtom, nekem úgy tünt rakétával dobálózott mindkét fél. Csak a Battlestar-ok egy "kicsit" sokat.
A pilotban mutatták közelről az ágyútornyokat, a Galactica "hátán" vannak a nagy lövegek, amelyek valamilyen kinetikus lövedéket lőnek ki (a csövek visszarúgnak), a lövedékek sem a pilotban, sem az S02E12-ben nem változtattak irányt, így kétlem, hogy rakéták lennének. A hajótest oldalán vannak a flak-ágyúk, amelyek a hajótól látszólag kb. fél kilométerre egy "flak-falat" építenek fel. A Basestarok egyértelműen rakétafegyverzetett használnak, a lövedékek az indítás után állnak a cél irányába.
És amikor kergették a flottát, ott esetleg odaugrott vmelyik Baseship a Galactica mellé ?
Vagy ha már nem mellé, akkor csumi sebbel a vadászokkal együtt támadt a Galacticára?
Nekem úgy tünt, hogy kieresztette a vadászokat támadni, ő meg szépen csücsült hátul néha oda-odapukizva 1-1-et a Galactica felé.
Ez az a rész, amit én sem igazán értek. A Cyclon haderőnek lazán le kéne nyomnia a túlélő flottát, és a jelek szerint elég hajója lenne ahhoz, hogy sarokba szorítsa valahogy. A "miért nem" kérdésre én sem tudom a választ. -
A "felhő" formáció a filmben látható űrvadász csatákra tökéletesen illik,
Ennél még a Star Wars 4-ben is értelmesebbek voltak '76-ban (talán itt láttam elösször a 3 fős raj felállást filmen). Ezek a 3-as rajok persze lehetnek felhő alakzatban, de az olyan bugyuta. Ilyen frontáltámadásnál inkább indítanék megtört rombusz, vagy többsoros, vagy fésűs alakzatot (mindnek más az előnye/hátránya/eredménye) alkalmaznék. És az alakzat egységei nem a gépek, hanem a (3-as) rajok.
nekem egyfajta első világháborús légi küzdelem-retrónak tűnik, a lényeg, hogy együtt maradjon a csapat.
Pont itt kezdődik a gond, hogy egy felhő formáció nem összetartható (valy miért is az a neve? :)). Lényegében egyetlen >2 egységes alakzat sem könnyen összetartható vagy gyorsan felálló
Sajnos egyetlen filmben vagy sorozatban sem láttam még valódi súlytalanságban életszerűnek tűnő vadászviadalt (a B5 esetén is megmosolyogtató, hogy milyen közelről nyitnak tüzet egymásra a vadászgépek).
Játszottál az IFH-val, szóval tudod, hogy
1) látnod kell azt a szerencsétlen célpontot
2) todnod kell merre mozog
3) és merre térhet ki a lövések elöl
És még így + a célzókompjúter segítségel sem biztos a találat, SŐT.
Szóval az IFH (és B5) ezen része nekem teljesen realisztikusnak tűnik, inkább az a bugyutaság amikor fényévekről lövik egymást
Miért ne menjenek a vadászok a civil hajók után?
Menjenek, de csak a célpont méretével és fenyegetésével megegyező mértékkel. Nem a 2/3 flotta.
Nekem úgy tünik, hogy a Kolóniaflotta hadihajói inkább ágyúfegyverzettel vannak felszerelve, szemben a Cyclon basestarokkal, amelyek fő fegyverzete valóban rakéták az eddigi részek szerint.
Nemtom, nekem úgy tünt rakétával dobálózott mindkét fél. Csak a Battlestar-ok egy "kicsit" sokat.
Amikor kijön a flotta a ködből, akkor vadászok és a Basestar által indított rakéták indulnak meg a Galactica irányába, melyekből több be is csapódott.
És amikor kergették a flottát, ott esetleg odaugrott vmelyik Baseship a Galactica mellé ?
Vagy ha már nem mellé, akkor csumi sebbel a vadászokkal együtt támadt a Galacticára?
Nekem úgy tünt, hogy kieresztette a vadászokat támadni, ő meg szépen csücsült hátul néha oda-odapukizva 1-1-et a Galactica felé.
-
#951 Hmm... jogos, főleg hogy inkább Minelaying operations lenne akkor. Maxima Mea Culpa. -
#950 [szin=white]Először is látszólag aknatelepítést végeznek
Félrehallottad. Nem aknát telepítenek, hanem úgy tesznek mint akik bányásznak, nem mind1 :). -
Bandy #949 6os :P -
#948 [szin=white]Mondjuk ami hiányzott a taktika (vadászrajok), felállás (eddig szinte csak felhő alakzatú támadást mutattak, ami hát igencsak gyengusz), döntési pont (formáció/támadási módszer), ellentaktika, taktiakai módosítás/finomítás aminek érezhető/látható hatása lett volna ... az egész olyan volt eddig mint régesrég a keresztény háborúba: eszetlenül rohamoznak a lovagok
A "felhő" formáció a filmben látható űrvadász csatákra tökéletesen illik, nekem egyfajta első világháborús légi küzdelem-retrónak tűnik, a lényeg, hogy együtt maradjon a csapat. Sajnos egyetlen filmben vagy sorozatban sem láttam még valódi súlytalanságban életszerűnek tűnő vadászviadalt (a B5 esetén is megmosolyogtató, hogy milyen közelről nyitnak tüzet egymásra a vadászgépek).
Mert ugyebár a Cylonok annyira buták, hogy meglátva pár civil hajót fejvesztve támadják le majd a teljes vadászsereggel (mikor civilek ellen bőven elég 4-5 vadász), védtelenül hagyva az egyik legfontosabb hajójukat. Hát ... :p
Visszanézted azt a részt? Először is látszólag aknatelepítést végeznek (a Galactica és a Civil hajók együtt), majd a Galactica és a civil hajók többsége elugrik. Logikus elvárás, hogy a Cyclon hajók a megmaradt civil hajókra ugranak, egyfelől a Galactica nem egyből a Cyclon Basestarokhoz ugrik, másfelől nyilvánvaló őrültség is lenne egy ilyen helyzetben megtámadni a Basestarokat (feltehetően nyilt támadásra még sose került sor az első Cyclon csapás óta, egyetlen támadás volt, de azt Boomer-G hajtotta végre egy atomtöltettel felfegyverzett Raptorral). Miért ne menjenek a vadászok a civil hajók után?
Azért fura volt, hogy a két Battlestar szinte rakétanaszádként ontotta magából az áldást, a Baseship amit támadtak alig lőtt vissza párat, a másik hátul úgyszintén.
Nekem úgy tünik, hogy a Kolóniaflotta hadihajói inkább ágyúfegyverzettel vannak felszerelve, szemben a Cyclon basestarokkal, amelyek fő fegyverzete valóban rakéták az eddigi részek szerint. Hogy a Basestarok miért csak ilyen viszonylag kevés rakétalövedéket indítanak útra egyszerre, arra nem tudom a választ, de érdekes, hogy ez ellenére is mennyi találatot vittek be a két Battlestar-nak.
A pilotban ha jól emlékszem a baseship-ek nem is igazán támadgattak (még a közelükbe se igazán mentek, így a nehézfegyverzet nem volt bevethető). Lényegében csak a vadászaikkal "kergették" a flottát
Amikor kijön a flotta a ködből, akkor vadászok és a Basestar által indított rakéták indulnak meg a Galactica irányába, melyekből több be is csapódott. -
#947 Ne csigázz... rögtön leharapom a csuklómat! Tippelek: 1-es, 2-es, 3-as, 4-es vagy 5-ös?
Nem tudsz meglepni.
-
#946 ha memondanám hányas voltam nyelvtanbol leesnél a székből :D -
#945 Mert olyan sűrűn írogatod Xéna nevét, mi... persze...
Egyszerűen nem tudsz helyesen írni. -
#944 egyszerüen nem tisztelem annyira :D !!!! -
#943 Ne légy büszke rá... -
#942 nemszoktam :D -
Miért ne használtak volna nuke-ot?
Ha már biztos a vereség, akkor az ellenfél veszteségének maximalizálása (közös halál) is győzelem (és mivel ez az utolsó két battlestar, ezért ez a döntetlen valójában győzelem).
Ezt mint gépek mindennél jobban kellene tudniuk
Egyetlen elképzelhető okot tudok kitalálni (a miért nem lőttekre), mégpedig hogy felsőbb utasításra nem lőhették ki (mert tényleg valami céljuk van a Cylonoknak az emberekkel, ezért úgy ítélték meg, hogy 2 baseship feláldozható).
Aztán hogy ez mi, a Föld, vagy Isten, majd kiderül :)
-
#940 Legalább nagybetűvel írtad volna a nevét...
-
most látom csak :D a xéna néni -
#938 [szin=white]A pilotban ha jól emlékszem a baseship-ek nem is igazán támadgattak (még a közelükbe se igazán mentek, így a nehézfegyverzet nem volt bevethető). Lényegében csak a vadászaikkal "kergették" a flottát
Dehogynem...küldték a rakétákat ezerrel.
Amúgy miért használtak volna nukeot? hogy magukat is kicsinálják? Legjobb esetben is "megvakulnak" egy időre... -
Stratégiáról az S02E11-ben volt szó. Ahhoz tartották magukat.
És szted mennyire volt komoly az a stratégia? Ezt még a tuskerek sem veszik be :)
A B5-ben is voltak kommentár nélküli űrcsaták, nem is egy, szóval a hasonlat eléggé fals...
Kommentárról szó se volt, még csak az hiányozna :p
Mondjuk ami hiányzott a taktika (vadászrajok), felállás (eddig szinte csak felhő alakzatú támadást mutattak, ami hát igencsak gyengusz), döntési pont (formáció/támadási módszer), ellentaktika, taktiakai módosítás/finomítás aminek érezhető/látható hatása lett volna ... az egész olyan volt eddig mint régesrég a keresztény háborúba: eszetlenül rohamoznak a lovagok
Az S02E11-ben fel volt vázolva a taktika, miszerint civil hajók játszák az elterelés szerepét.
Mert ugyebár a Cylonok annyira buták, hogy meglátva pár civil hajót fejvesztve támadják le majd a teljes vadászsereggel (mikor civilek ellen bőven elég 4-5 vadász), védtelenül hagyva az egyik legfontosabb hajójukat. Hát ... :p
A jelekből itélve az ott maradt védővadászok száma kevés volt, és a Pegasus illetve a Galactica flakágyúi és vadászai lenyomták őket. Már az epizód elején úgy kezdődik, hogy a katapultülésben sodrodó Lee Adama mellett egy Cyclon Raidert lő ki egy Mk.II.-es.
Ha jól emlékszem az első részekre, akkor ott a baseship-ek rengeteg vadászt eregettek ki, nem 3-4-szer annyit mint a BSG, hanem nagyságrendekkel többet. És ezeket majdnem mind elküldték pár civil célpont ellen? Ez nekem fura
Mind a Pegasus-on, mint a Galactica-n számtalan becsapódást lehetett látni, tehát bizonyos sérüléseket mindenképpen elszenvedtek.
Azért fura volt, hogy a két Battlestar szinte rakétanaszádként ontotta magából az áldást, a Baseship amit támadtak alig lőtt vissza párat, a másik hátul úgyszintén.
Emlékeztetőleg: a Pilotfilmben a Galactica egymaga képes volt tartani magát és fedezni a civil flotta FTL ugrását, és noha több találatott is elszenvedett, és nem volt teljes a vadászfedezete. Igazán komoly sérülést ott sem szenvedett, pedig ott is két Baseshippel nézett szembe.
A pilotban ha jól emlékszem a baseship-ek nem is igazán támadgattak (még a közelükbe se igazán mentek, így a nehézfegyverzet nem volt bevethető). Lényegében csak a vadászaikkal "kergették" a flottát
-
Seten #936
Megtaláltam máshol!
Azért kösz az együttműködést.
(Hívjon meg egy Rancor, vacsorára!)
-
#935 Az örömködés közepette Saul kéri is a hajókárok felmérését és javítását...
-
#934 Űrstratégiából és harctéri taktikából meg végképp semmit sem.
Stratégiáról az S02E11-ben volt szó. Ahhoz tartották magukat.
Persze nem lehet mindenki olyan zseniális mint JMS aki tényleges taktikai és stratégiai lépéseket vázolt
A B5-ben is voltak kommentár nélküli űrcsaták, nem is egy, szóval a hasonlat eléggé fals...
1) hova a fenébe tűnt az a rengeteg cylon vadász ami az egészet kísérte? (ugyebár a vadászok az elsődleges és jelentős csapásmérők)
Az S02E11-ben fel volt vázolva a taktika, miszerint civil hajók játszák az elterelés szerepét.
2) magán a 2 baseship-en még egy flottányi vadász kellett volna hogy legyen, miért nem engedték ki azokat?
A jelekből itélve az ott maradt védővadászok száma kevés volt, és a Pegasus illetve a Galactica flakágyúi és vadászai lenyomták őket. Már az epizód elején úgy kezdődik, hogy a katapultülésben sodrodó Lee Adama mellett egy Cyclon Raidert lő ki egy Mk.II.-es.
3) 2-2 elleni csatában a battlestar-ok simán komolyabb sérülések nélkül verték a baseship-eket, ez igencsak fura volt (pláne annak fényében ahogy eddig menekültek előlük)
Mind a Pegasus-on, mint a Galactica-n számtalan becsapódást lehetett látni, tehát bizonyos sérüléseket mindenképpen elszenvedtek. Emlékeztetőleg: a Pilotfilmben a Galactica egymaga képes volt tartani magát és fedezni a civil flotta FTL ugrását, és noha több találatott is elszenvedett, és nem volt teljes a vadászfedezete. Igazán komoly sérülést ott sem szenvedett, pedig ott is két Baseshippel nézett szembe. -
#933 Remek rész volt, az 5-öst megérdemli, de a *-ot sajnos nem (lehetett volna még sokkal jobb is)
Spoiler:
Egyrészt zseniálisan volt megcsinálva a rész (Story szempontjából)
A Baltar vonal, Sturbuck vonal és Cain első tisztjének (Colonel Jack Fisk) a vonala zseniálisan kapcsolódott össze.
Adama nagyon jól tette, hogy nem végeztette ki Cain-t (de legalábbis nem itt, és nem így, és nem az egyik legjobb pilótáját feláldozva)
Cain szerintem is Sturbuck jelenléte és idegessége miatt nem végeztette ki Adama-t. Adama mellesleg úgy láttam fel volt készülve a támadásra, az ajtót belülről zárták és egy kivételével csak a saját emberei voltak az irányító teremben (ezért is volt extra ideges Fisk, mert egyedül volt bent, és csak Adama-nak volt bent katonája).
Másrészt ami hiányzott a tényleges űrcsata, merthogy valójában abból szinte semmi se láttunk. Űrstratégiából és harctéri taktikából meg végképp semmit sem. Persze nem lehet mindenki olyan zseniális mint JMS aki tényleges taktikai és stratégiai lépéseket vázolt, de ez egyszerűen nulla volt (volt talán egy utasítása adamának, hogy a telepekkel szalvóban lőjjenek, de még csak ennek a hatását/okát/eredményét sem mutatták, szóval így ez nagyon blablanak tűnt)
Láttuk ahogy a 2 battlestar lövi a 2 baseship-et, ahogy szétszedik a vadászok a lélekhajót, és .... kb ennyi.
Felmerült jópár kérdés:
1) hova a fenébe tűnt az a rengeteg cylon vadász ami az egészet kísérte? (ugyebár a vadászok az elsődleges és jelentős csapásmérők)
2) magán a 2 baseship-en még egy flottányi vadász kellett volna hogy legyen, miért nem engedték ki azokat?
3) 2-2 elleni csatában a battlestar-ok simán komolyabb sérülések nélkül verték a baseship-eket, ez igencsak fura volt (pláne annak fényében ahogy eddig menekültek előlük)
4) a baseship-eknek eddig voltak nuke-jaik, akkor azokat most miért nem vetették be?
Szóval nekem túl egyszerűnek és könnyűnek tűnt ez a győzelem (lehet, hogy azt próbálták mutatni, hogy Starbuck milyen stratégiai zseni, csak éppen elfelejtették beleírni a sztoriba, hogy miért is kellene annak tartanunk. előző részben vázolt haditerv hát .... elég átlagos volt)
Az öreg és az elnöknő: nos, végre kinevezte hivatalosan is a flotta vezetőjének Adama-t, hát ideje volt. És remek színészek, nagyon jól megoldották hogy érezhető legyen: Roslin hamarosan meghal, egymást mélyen tiszelik és szeretik (így még tragikusabb az egész)
Ja, és az ifjabb Adama katatóniája/agóniája, nem tom de ez valahogy nem illett az egész képbe. Egy kicsit olyan lett, mint az egyik legnagyobb űrcsatás B5 rész (az volt az első összevont csapás az árnyakra), de ott JMS remekül megoldotta a flotta harca és a doki életéért vívott harca párhuzamot. Itt meg Lee még csak nem is igazán harcolt az életéért.
A rész leszedhető nemregisztrálós torrentről is pölö mininova.org. És egy kis statisztika gyanánt említeném, hogy csak innen >98.000-en töltötték le ezt a részt eddig (és még van >4000 seeder)
-
#932 Figyelem, élményrontó hozzászólás következik!:
Ha még emlékszel, Dualla és Lee Adama egy gyakorlatozáson véletlenül közel került egymáshoz: szószerint egymáson feküdtek - akkor toppant be Billy és utána volt a randijuk a Galactica orrában lévő teremben!
Nos, az edzésen is látszott, hogy Dualla-nak tetszik Lee.
Roslin és Adama között pedig több van, mint barátság - ez akkor derült ki, amikor Laura - nem kicsit egyértelműen - William mellé állt a 2x10-ben! Igaz, egy kicsit véresen kezdett el gondolkodni az Elnöknő, de mindketten tudták, hogy igaza van a nőnek.
-
#931 De kint van az e-donkey hálózaton is. -
#930 egy magyar torrent oldalról, ha nem ismered úgyis mind1, mert meghívásos :) -
Seten #929
Honnan szedted le?