6292
-
zorden #2882 Ezt en sem ertettem, illetve azt, hogy par raptorral miert nem ugraltak vissza a tobbi 11 koloniara, hiszan ha mindenhonnan csak egy-ket csapatot tudnak hozni az is tobb a semmitol. De lenne sok mas hasonlo, nem logikus elem is.
Ha nagyon melyen belemegyunk a dolgokba, akkor kiderul sok-sok hianyozzag, de a BSG valahogy azert tetszik (ismet nagyon), mert egyszeruen a hangulata atlendit az ilyen kerdeseken. -
Amikor össz visz 40 000 ember az egész emberi faj akkor egyszerűen NEM SZABAD mindenféle demokratikus marhaságot csinálni, mert az emberisig van olyan marha hogy a kihalás szélén is szavazásra bocsájtja, hogy meneküljönk e a cickányok elől vagy telepedjünk le itt. Esetleg legyünk a barátok az ellenséggel és legyen e egy patkányképű idegbeteg az elnökünki. És mi rászavazunk mert olyan sármos...
A sorozatban is sok az olyan kijelentés, hogy márpedig az emberiséget az a marék túlélő jelenti, aki a flottában él. Csakhogy ez nem igaz. Tudjuk, hogy Capricán is voltak túlélői az atomtámadásnak, és a többi 11 kolónián is valószinüleg hasonló a helyzet... -
Cat #2880 ó, magyarországon közel sem volt nagy gáz II VH után, tele volt kajával az ország. Angliában még az '50-es, '60-as években is JEGYRENDSZER! volt - mivel elvesztették a gyarmatbirodalmat, megszünt a beáramló áruk tömege is. Magyarország meg ugye agrárország volt akkor még bőven, Európában a legnagyobb %-ban megművelhető földterülettel - ez ma is igy van, ezért is féltek minket bevenni a tultermelési válsággal küzdő EU-ba. 45 után csak egyy-két jó év kellett, és tele volt az éléskamra. -
Cat #2879 OFF: jerichot ne nézzétek ha ez zavar titeket: Föld atomtámadás után, egy kis 5e fős falu, és ahelyett hogy keményen diktaturát vezetne be a polgármester, mindenki a saját földjét, saját dolgait védi ahelyett, hogy összedobnának mindent a közösbe, és megpróbálnának a hosszútávú tulélésre berendezkedni. -
zorden #2878 :-))) de legalabb van, aki kezzel labbal a feliratokon dolgozik :-) ez orvendetes :-) -
Viszont a másodikban meg éppen arról volt szó hogy nem volt píz, ezért nem pénzért adták/vették a dolgokat a feketepiacon, hanem csereberéltek (ékszer, egyebek)
Egyébként normálisnak én is azt tartanám, hogy aki munkaképes az kötelezően valamit dolgozzon, aki nem azt büntetni de piszkosul (nem volt hülyeség azzza rosszindulatú munkakerülők büntetése dolog az újjáépítés és átkos eleje alatt)
2VH: Azok csak bejöttek és segítettek "fokozni" a munkatempónkat (adtak azok pízt is? aligha) -
Pénzforgalom van, az első szezonban volt erről szó, az elnökválasztás és hozzá kapcsolódó merénylettel kapcsolatos részben.
2 VH után azért kaptunk segítséget, más kérdés, hogy nem nagyon kérdezték meg, hogy kérjük e ;] Csak bejöttek, és segítettek... -
2.VH után egy éhező legatyásodott szétbombázott ország voltunk (még rosszab állapotban, mint most a BSG), a segélyek meg NSZK-NDK-nak mentek, nem nekünk (ha jól emlékszem)
Elég kevés dolgot mutattak a civil flotta életéről, de amit eddig mutattak az alapján közel sem állítanám hogy hülyére dolgozzák magukat (vagy hogy tényleg rendesen meg lenne szervezve ez az egész ki-mit dolgozik és miből él, merthogy a pénzt talán eltörölték (vagy sem?), de volt cserekereskedelem).
Sőt, úgy tűnt nekem, hogy sok hajón csak téblábolnak az emberek, nem csinálnak semmit ... egy részük meg (főleg BSG-n) hülyére van dolgoztatva
-
"Ami a babyboom-ot illeti, nos valahogy a háborút követő Mo is megbírkózott vele, nem hiszem hogy nekik ez sokkal komolyabb kihívás lenne (hajónként: ovoda-iskola)."
Nem értek hozzá, ezt leszögezem előre ;] De azért megint más egy háború utáni ország, ahol - külföldi segélyekkel - de megindult az újjáépítés, és ahol nem 40.000en maradtak hírmondónak. Itt a flotta teljesen magára van utalva. Épp hogy fenn tudják tartani a flotta hajóinak az állapotát, és folyamatosan foltozgatni a hadihajókat (BSGt és a harci kötelékeit), és az egyéb hajókat, mert azt ugye feltételezzük, hogy közel 2 éves menekülés alatt azért azok is kopnak és "romlanak". Biztos hogy megoldható lenne a dolog, de az én felfogásomban ez alapjaiban változtatná meg az egész eddigi dolgokat. Az eddigi erőforrásokat (ebbe minden beletartozik, a nyersanyagoktól az üzemanyagok keresztül a gyártó kapacitásokig) többfelé kellene osztani, ami nem biztos hogy egy kihalás szélén álló, menekülő faj szempontjából szerencsés lenne. Hiszen ezzel - szerintem - tovább gyengülne az egész flotta. Nem a gyermekek és a hozzá kapcsolódó változtatások miatt, hanem azért, mert hogy ezt kialakítsák, máshonnan kellene elvonni az erőforrásokat. (a szülő anyák miatt munkaerőkiesés, hajók átépítése a gyerekek miatt, új orvosok és nővérek képzése - ami azért nem 2 hét ;] - stbstb.) Sok olyan új dolog jönne a képbe, amit nem biztos, hogy menekülés közben kellene eljátszani.
De ám legyen, próbálják meg. Akkor csak egy szempontot nézzünk. Mi a helyzet azokkal a szülés kapcsán számításba jöhető nők kiválásával a flotta iparát illetően? Vagy dolgozzanak, amíg el nem folyik a magzatvíz? Aztán a gyors szülés után a gyerekeket hagyják ott bepólyázva a dokinál, majd irány vissza a "szallag mellé", mert a termelés nem állhat le?
Bár hozzáteszem, rengeteg a civil hajó, nem tudni hogy az ottani utasok mit csinálnak. Feltételezzük, hogy mindenki dolgozik valamin, ami a flotta érdeke, és nem csak ülnek a kabinjukban. De ha ott ülnek és malmoznak, akkor nem szóltam, akkor nincs gond... ;] -
haxoror #2873 Elég a belterjességet kivédeni, a többi már csak fejlett technológia kérdése és gondolom az azért akad már az űrkorszakban :)
A babyboomnak szerintem csak egy letelepedés után (pár évvel) van értelme, amíg a hajón vannak addig csak a létszámot kell kb tartani. -
Hát igen, egy a régi céhes rendszer szerű lenne az, ami a szakmák (és emberek) túlélését képes lenne ellátni egy ilyen kis közösségben.
Ami a létszámot illeti, nos az elején volt valami 45 ezer fő, azóta ez azért rendesen degradálódott, mennyien lehetnek most? 25000?
És ebből sok az öreg, sok a férfi (hiszen a BSG azért csak hadihajó ... volt, szóval 3/4-e azért csak férfi sztem), szóval nem lenne olyan übernagy az a babyboom, hiszen alig vannak megfelelő korban lévő nők (1/7-1/10-e talán, 3-4000 ?)
Abban ugyebár nem kellene bízni, hogy pár éven belül megtaláljuk a földet (bár igen) és csinálunk sok szép keverékgyereket ....
-
Prof William #2871 És ismét hangoztatom hogyí ha A EMBERI FAJ fernmaradása a tét akkor igen kell babázás és nehogy már ne tudjanak pár bábát kiképezni + valahogy megoldani a vigyázást.
Gyurcsányi fordulattal élve Elkúrtak 1 évet egy bólygón azzal a fene nagy demokráciájukkal és nem nem nagyon koncentrálbak a túlélésre. Tulképpen ottartanak mint az elején csak még roszabbul.
Képzelem hogy az utolsó részben megtlaálják a földet, de addigra már mnidenki 80-90 éves vén szivar és az emberi faj egy hatalams öregothonban éli le utolsó éveit.
Esetleg megtalálják a földet ahol a folyókban bőséggel ugrándoznak a halak, ahol a fák rokadoznak a gyümölcstől, mégis mindenki meghal 1 héttel azután hogy elfogyik az utolsó hajókról hozott kaja. :) -
Prof William #2870 Képzelem a vén cigiző doki gy reggel meghal szélütésben és onnantól kezdve nincs orvosi ellátás. -
10000 bizony igen kevés. Bár a belterjesség és a vele járó születési rendellenességek már elkerülhetőek vele, de a génkészlet degenerálódása nem. Most a nagy változatosság miatt az isteni 4%-ról beszélnek igen okos emberek, azaz nincs az a vírus (főleg persze természetes) amit ne élne túl az emberiség 4%-a. Ez a flotta esetében (korlátozott génállomány) mondjuk 0,02-0,04% alá eshetne, ami minimális.
Ami a babyboom-ot illeti, nos valahogy a háborút követő Mo is megbírkózott vele, nem hiszem hogy nekik ez sokkal komolyabb kihívás lenne (hajónként: ovoda-iskola).
Ami a dokit illeti, nos igencsak kellene, hogy folyamatosan képezze a leendő orvosokat, mert ha ő kihal akkor mi lesz?
-
[spoiler] Tetszik egyébként ahogy a valós életből veszik a dolgokat: ittvan ez a truth and reconciliation (vagy mi) akármi amit felállítanak, hogy meghallgassák az embereket. Na ezt spec valamelyik dél afrikai országból van, ott egy pap volt a feje, azóta ő nobel békedíjas. Azután állították föl, hogy vége lett a polgárháborúnak ha jól emlékszem....nem rég láttam dokumentumfilmet a témáról... -
alacsonyabb felugyelet nelkul = alacsonyabb felugyelettel* -
De vajon a flotta fel van keszulve egy 9-10 honap mulva torteno "babyboom"-ra, es azt koveto dolgokra? Mert azok a nok, akik szulnek, bizony ki fognak esni a munkabol. ;] (Cally peldaja megteveszto lehet, mert o a megszallas idejen szult, es igy egy ev utan visszaterve a BSGre mar megint tud dolgozni, a gyerek nagyjabol el van mar ilyen idos korban alacsonyabb felugyelet nelkul) De ott van az orvosi oldala is. Megvannak a szukseges gyogyszerek? Megvannak a szukseges orvosi emberek es eszkozok? Mert az oreg szivaros nem lesz eleg...
A demokracia nevu marhasagrol mar korabban is beszeltunk, akkor irtam en is, hogy hulyeseg. Majd raernek vele bohockodni, ha tuleltek a menekulest es biztonsagban letelepedtek. Addig csak hatrany. -
haxoror #2865 Már akár 10ezer ember is bőven elég hogy ne legyen belterjesség.
A születések számát lehetne befolyásolni de meghatározni hogy ki-kitől szüljön az szinte biztos hogy lázadáshoz vezetne és nem is annyira szükséges egy ekkora populációnál szvsz -
És így belegondolva, ugye milyen pazarlás az a légzsilipen kidobált X ember?
Ha 40000 fő kell hogy adja a teljes génállományt, akkor hogy ne degenerálódjon jobban, mint ahogy fejlődik, bizony minden személy génjére szükség van
És igen, én is bevezettetném a kötelező szülést (akár tudományos alapon hogy kitől, így ügyelve a megfelelő genetikai sokszínűségre) ... de most éppen egy _kissé_ zsúfoltan vannak így hogy hajóik egy részét elvesztették -
Prof William #2863 Ezen borultam én is. Igazi amcsi vonás, hogy a demkrácia mindenek felett. Mikor jönnek már rá hogy a demokrácia bizonyos helyzetekben nem megfelelő sőt veszélyes!
Amikor össz visz 40 000 ember az egész emberi faj akkor egyszerűen NEM SZABAD mindenféle demokratikus marhaságot csinálni, mert az emberisig van olyan marha hogy a kihalás szélén is szavazásra bocsájtja, hogy meneküljönk e a cickányok elől vagy telepedjünk le itt. Esetleg legyünk a barátok az ellenséggel és legyen e egy patkányképű idegbeteg az elnökünki. És mi rászavazunk mert olyan sármos...
Hasonló heylzetben azonal erős központi irányítás kell s népnek meg el kell maygarázni hogy a kihalás szélén álunk és az emberiség fenmaradása magéri az árat hogy egy időre felfüggeszük a demokráciát.
Aztán ha már a ciklonok a roncstelepen rohadnak mi meg a földön örömködünk akkor lehet újra demokrácia. De előtte még hoznék egy tzörvéynt hogy minden nőnek minimum 4 gyereke kell szülnie. :) Ja és betiltzanám a védekezést úgy 50 évre. :) -
Teljesen egyetértek. Egy kicsit olyan, mint amikor egy RTS játékban az ember csak arra megy, hogy valahogy fent tudja tartani az egyensúlyt (csak védekezik), és nem áldoz erőforrásokat a fejlesztésre (felderítésre és támadásra), amivel fordítani tudna, és át tudná venni a kezdeményezést (eredmény: lassan felőrölik és legyőzik) -
Cat #2861 kb. ezek miatt irtam hogy béna rész :) -
Végre hozzájutottam az 5. részhez! NAgyon jó rész, hiáynzott már egy ilyen! -
haxoror #2859 btw csak most tudtam megnézni az új részt, hát eléggé lefáradtam, ha Gaetát kivágják az űrbe akkor ideggörcsöt is kapok! 
Ami idegesít:
A töketlenkedés a demokráciával.
Megszavaszták Baltart, az letelepített mindenkit és szívtak egy jó nagyot a "nép ötletével"
Aztán a 6 kretén akire egy pohár vizet se mernék bízni mert kb a Chief volt köztük az egyetlen értelmes elkezd emberek felett itélkezni egy sittes-alelnök "felhatalmazásával" LOL
Azon a félszemű alkeszen meg egy egész pszichiáter konferencia dolgozhatna akkor sem lenne normális, utálom mint a szart! :P
Meg az elnökasszony az idióta mosolygásával és ahogy Adama tapsol neki ahelyett hogy kivágná a zsilipen Zarekkel együtt és végre átvenné a hatalmat áhh...
Cain! Gyere vissza!
-
haxoror #2858 Valamelyik részben volt hogy a viperek javításához már a galacticából kellett fémlapokat(?) kuberálni és a lopakodó is a fémhiány miatt kapott másfajta burkolatot, nem mintha ennek lenne értelme de ezt mondták :) -
haxoror #2857 A túlélők 12 kolóniáról vannak szal az helyből 12 újságíró mert mindenki "sajátot" akar + flotta-újság stb sztem reális hogy ennyi ingyenéálő lobogtatja a mikrofont
-
haxoror #2856 Simán ledétékáznám Adamát a Galactikáért!
-
izé. 20. :))))) -
Off: nekem speciel 220 ujjam van. Az sok?:))) -
Igen, ez már egy kicsit a Star Trekben sokszor fellelhető következettlenségek egyik mintapéldája. Bizonyítást nyert, hogy a lopakodóhajó működik, és harcra érett típus. Hogy akkor miért nem készült belőle legalább pár darab, tényleg rejtély (csak gondoljunk bele, milyen előnyös lett volna New Caprica esetében).
Az is biztos, hogy már rendelkeznek elég információval a Cylon hajókról (az elfogott Scar), hogy tökéletesítsék az ellenük való technológiákat és fegyvereket. Erre sincs semmi utalás.
Jó, ezek természetesen csak a hozzám hasonló technokratákat hatják meg. ^^ -
zorden #2852 OFF: Ha (a cylon) isten azt szerette volna, hogy mindent egyszerre tudjunk csinalni, akkor 16 ujjunk lenne :-))) -
Hihi, ezt nem bírom szó nákül hagyni :D
Túlbonyolítjátok a kérdést :D
Ha így csinálnám (magnó-gépelés-külön időzítés-szövegbeillsztés-átszerkesztés) még mindíg csak a felénél tartanék :D
A megoldás sokkal egyszerűbb. Mindezt egyszerre kell csináni :D Akkor megy 6 óra alatt.
-
zorden #2850 Koszi, es [NST]Cifu-nak is. A loszer-szabotazsra nem emlekszem, ezert kellene most mar tenyleg ujranezni kicsit szorosabb idobeosztassal :-) -
zorden #2849 A Galactica kivonasara a media eleg jelentos letszammal kepviseltethette magat, utana meg ottragadtak. -
hát vájpöröket nem hiszem, csak muníciót. a 2. évad egyik részében említették, hogy örülnek, mint majom a tökinek, amikor a pegasuson végre sikerült összehozni egyet. de mivel most, hogy a pegasust belevezették egy BSba, ennek a lehetőségnek lőttek.. de az is lehet, hogy rosszul tudom, szal lehet kijavítani;]
a médiás dologra kitérve szerintem is vicces, mert eddig a sorozatban 1 tévéadás és 1 újság kivételével többet nem láttam. -
Ahhoz a főnöknek el kell válnia Cally-től, neki akkor jön meg az ihlete ha lelki válságba kerül :) -
Cat #2846 nem is értem, hogy miért nem foglalkoznak saját tipusok készítésével, lásd a Fönök rejtett hajója, biztosan építenék belőle néhányat. -
36-40.000es varosban lakok, es a mediaban (is) dolgozom ;] Ha csak konkretan a varosomat nezem, es a polgarmesterasszony sajttajt tart, akkor 4-5 ujsagiroval le van tudva az egesz (a rank, a varosiakra eso resze). Az az egesz, amelyben ott van a helyi teve, es a heti + havi rendszeresseggel megjeleno, a varosi heti es havilap, plusz a helyi radio. A filmben rengeteg ujsagiro van. Marpedig egy-egy ilyen sajttajon (foleg a s1-s2ben volt sok belole) altalaban egy mediat egy ujsagiro kepvisel. De meg ha parossaval mennek, akkor is 8-10 medium jelenik meg ott rendszeresen. Ami soknak tunik nekem, ahhoz kepest, ahogy az emberiseg helyzete all ;]
De ezt nem vitainditonak irtam, ez csak az en erzesem ezzel kapcsolatban. Nem feltetlen bizonyitott vagy igaz, lehet hogy tevedek, de gondoltam leirom... ;] Az is lehet, hogy a fele nem is ujsagiro, csak vallasi vezeto, vagy valami egyeb fontos dologert felelos szemely. -
Nem is beszélve arról, hogy itt is kialakulhattak klikkek, vallási vagy nézőpont alapján, akik szintén saját médiával rendelkezhetnek. -
Nem tudom emlékszel-e még arra a részre, ahol a Viperek lőszergyártásánál történt szabotázs, és selejtes lőszert készítettek. A flottában vannak gyárhajók, amelyek lőszert, sőt, valószinüleg Vipereket is képesek gyártani (hiszen különben már rég kifogytak volna a Viperekből).