6731
-
nesztek csillagorrú vakond! :P
-
a Környezetvédelmi Technológia könyvünkből egy pár érdekes info akit érdekel:
"az energia hordozók történetében a legelső volt a biomassza (beletartozik az árokparti fűtől a lehullt falevélen keresztül egészen az erdők faanyagáig minden, a természetben található, szerves eredetű éghető anyag). Ehhez társult az ember izomereje, ami azonban nem túl sok. egy ember teljesítménye 100 watt. azaz a konyhában világító 100 wattos égő teljesítményével egyenlő. Egy évre átszámítva ez nem több, mint 30 L benzin energiatartalma. Tehát egy átlagember egy teljes évi munkája egy tank benzinnek felel meg."
"Az autóknál egyébként az erőátviteli szerkezetben jelentős az energiaveszteség, a bemenő energia 2/3-ada már magában a motorban elveszik. Üresjárat esetén, amilyen például a piros lámpánál való állás járó motorral, 17% energia vész el. Körülbelül 2% energiát fogyaszt a világítás, fűtés, stb. Így a hajtóműbe az eredeti energiatartalomnak csak kb. 18-26%-a jut. ha ebből levonjuk a hajtóműben bekövetkező veszteségeket, látszik, hogy a felhasznált energiának mindössze 12-20 százaléka fordítódik a jármű mozgatására. További energiafelhasználást jelent a légellenállás és a súrlódás legyőzés, így tehát minimális a gépkocsi kinetikus energiájának biztosítására fordított energia. Kiindulva abból, hogy a veszteségek a gépjármű tömegével arányosak, jelentős üzemanyag-megtakarítás várható a gépjármű önsúlyának csökkentéséből. A számítások szerint 100kg tömegcsökkentés 5% üzemanyag-megtakarítást eredményez"
Egyébként ebben a Környezetvédelmi Technológiában banyeg annyi dolgot kellett megtanulni.. (egy kis ízelítő belőle):
krakkolás, benzinreformálás, alkilezés, könnyű paraffin izomerizáció (azaz motorbenzinek minőségének (oktánszám) és mennyiségének növelésére alkalmas technológiák), cetánszám, motorhajtó anyagok előállítása szénbázison, motorhajtóanyagok előállítása biomassza alapon pl. bioetanol , biodízel ((Egyébként az 1894-ben tervezett és megalkotott dízelmotor már földimogyoró-olajjal működött aki nem tudná)), A gépjárművek környezetszennyezésének csökkentése (emissziócsökkentés: katalizátorok, üzemanyagcellák, elektromos-, hibrid- és hidrogénhajtású gépjárművek) hidrogén energetika, a levegőszennyezés csökkentésének technológiai műveletei (porszűrők, porelválaszók, kén-dioxid kibocsátás csökkentésének és eltávolításának eljárásai, NOx emisszó csökkentés, illékony szerves vegyületek légszennyezésének ártalmatlanítása), Ivóvíz: források és előállítási módok (hazai felszíni és felszín alatti vizek minősítése, oldott gázok, szerves anyagok, a víz keménysége, vízlágyítás csapadékos eljárással, komplexképzéssel, ioncserével és membrán eljárásokkal, vízszűrés, vizek gáztalanításának, vastalanításának, mangán mentesítésének, arzénmentesítésének, nitrátmentesítésének technológiai műveletei, Fertőtlenítés klórral, ózonnal, sugárkezeléssel), Szennyvíztisztítás (csatornázás, kommunális szennyvizek tisztítása, biológiai szennyvíztisztítás, nitrogéneltávolítás, szennyvíziszapok kezelése), Környezetvédelmi technológiai műveletek (ülepítés, derítés, hidrociklonok, centrifugák, szűrés, flotálás, sziták és rosták, mágneses elválasztási eljárások, elektrosztatikus elválasztási eljárások, desztillációs műveletek, abszorpciós műveletek és adszorpciós műveletek, ioncsere műveletek, extrakciós műveletek, membráneljárások, reagáltatási műveletek (kémiai reaktorok)), A környezetvédelmi technológia elvei, és plusz még az Alternatív energiaforrások: az energiahordozók fajtái, csoportosítása, nap-, víz-, szél-, ár-apály-energia, a nukleáris energia hasznosítása (geotermikus energia, atommagreakciók, atomerőművek) és biomassza (vagyis az Alternatív energiaforrások nevű kurzusnak a teljes anyaga lol) és mindezt egy kurzuson belül, 450 oldalas a prof által szerkesztett vaskos tankönyvvel, szóval jó az ha egyáltalán meg tudjuk ezeket jegyezni.. Ja és szóbeli vizsga volt belőle. 3 tétel az elejéről közepéről és végéről, szóval nincs olyan, hogy valahonnan nem tudsz valamit, mert mindhárom tételnek 2-esnek meg kell lennie. és ma meg is lett , örülök neki :D -
jó:) -
Nem kell kösz, van. majd leszedem:D:D:D -
ez a Countrywide powertab kottája (ami az #5920-ban van) és ez a hivatalos letöltő oldala a Powertabnak, amivel le lehet játszani, ami a jelen pillanatban nem működik, ezért ezt a letöltését is linkelem
ez a City of New Orleans Guitar Pro tabja (ami itt az #5907-ban van) ezt csak Guitar Pro programmal lehet lejátszani, de én be tudom neked linkelni BMP kép formában ennek és az előzőnek is a kottáját és TABját egyben a Guitar Pro-ból, ha kell -
nem én írtam, de a kottákat amiket tudok adni mingyárt linkelem -
Sajna nem tudtam normálisan meghalgatni, mer óra van, olyan nyugis fasza szám.Te írtad? Nem akarod hogy egy otthon baromkodós gitározós egyén a világ másik felén a te számodat játsza? ha eltudja? nem akarod elküldeni a kottát? -
oh annak majd valamikor később nézek utána. meg úgy vagyok egyébként a dalokkal hogy hallásból nem tudom megítélni hogy mennyire könnyű lejátszani, mert csak amikor eljátszom akkor szembesülök ugye azzal hogy milyen nehezek a fogások benne. De amik nagyon tetszenek azt megtanulom. Meg mindezek a fejlődés függvénye is, mert pl gyors odavissza pengetést egyetlen húron, vagy húrról húrra mozogva pengetővel nem tudok (mint pl ami Tommy The Hunt c. számában van), eddig inkább öt ujjal pengetek.
Linkek:
Jerry's breakdown (itt négykezes gitáron :)
Aki még nem hallotta Tommy Emmanuelt játszani, az keressen rá itt a nevére (Ctrl+F-el), és töltse le (nem mindet lehet) a másfél órás (!) woodsongs előadásokat -
Classical Gas-t mikor tanulod meg? Az a kedvencem. (Bár gondolom nem lehet valami egyszerû...) -
Igen, az enyim. Countrywide, igen TE-től van, de majd még ki kell dolgozni a teljes dalt. Egyébként ő az, akinek a megismerésével foganatosult bennem, hogy milyen stílus felé szeretnék majd elmenni. :) most a Jerry's breakdown-t gyakorolom (ez a guitar pro-s fájl), nem gyenge szám
az #5907-es meg Chet Atkins egyik darabja akit érdekel, ő Tommy "mentora" volt úgymond -
Esztet te nyomod? Mert nagyon ott van. Asszem egyik Tommy Emmanuel albumon is van ez a szám, ott is nagyon tetszett! -
egy kis részlet gitáron. akit érdekel hallgassa meg -
lehet még mindig a csajnál van és ott nincs net :D -
Na, megvolt már a randi? -
pontos definíció szerint asszem a "Magyar Alföld"-ként van kiírva, szóval persze hogy csak ide vonatkozik :D -
ebben az esetben persze, hogy csak nálunk létezik: "az Alföldön szórványosan elhelyezkedő"
más országban nincs Alföld (mint tájnév). így könnyű ám! -
definíciószerűen (Győrffi István alapján): az Alföldön szórványosan elhelyezkedő telepek, ami mára már a mezőgazdasági munkák és a gazdálkodás központjai, régen a lábas jószágok telelőhelyei voltak :) -
Basszus nemtom mé is írtam ezt ide. mármint az előzőt. miért is? -
pontosan mit is értünk tanyán? -
érdekes információ :D -
Jah és Környezet és Településhálózaton meg azt hogy a tanyák csak a magyar Alföldön léteznek, és ezek a településformák soha sehol máshol a világon nem fordultak elő és most sincsenek, egyedül csak itt! :) -
Egypár érdekesség amit ökológia tanulás közben tanultam :)
"A nagy szaporodóképesség lehetővé teszi, hogy egyes populációk tekintélyes mértékű halálozás ellenére is fennmaradjanak. A gyapjaspille (Lymantria dispar) populációjának 95 %-a, a bagolylepke populációjának 99.9998 %-a elpusztulhat anélkül, hogy a populáció egyedszáma csökkenne!"
"ha az emberi populációk 10 ezer éve évi 1%-os rátával növekednének, az emberi biomassza átmérője jelenleg több fényév lenne és növekedésének mértéke megközelítené a fény terjedési sebességét"
Néhány példa a szélsőséges utódszámra vagy méretre
-A kékbálna egyszerre egyetlen utódot szül, de annak mérete kb. megegyezik a kifejlett afrikai elefántéval. A fiatal életének első hat hónapjában kizárólag az anya zsírban gazdag tejét fogyasztja, aki ekkor önmaga sem képes táplálkozni a táplálékban szegény trópusi vizekben.
-Az emlősök közt a denevéreknek van testméretükhöz képest a legnagyobb ivadéktömegük. A törpe denevér (Pipistrellus pipistrellus) rendszerint ikreket hoz létre, ezek tömege elérheti az anya testtömegének 50 %-át is. És ne feledjük, a denevér várandósan is röpül és táplálkozik!
-A szürke kivi nagysága közel megegyzik egy házityúkéval (testtömege kb. 2 kg), de tojása 350-400 g, amely 7-8-szorosa a tyúkénak.
-A rovarok közül a trágyabogarak utódszáma meglepoen kicsiny: 4-5, ráadásul életükben csak egy alkalommal szaporodnak. Ehhez a rovarok között páratlan, mintegy 50 %-os arányban kell túlélniük a reproduktív kor eléréséig.
-Egyes halak 107-108 ikrát rakhatnak egyetlen íváskor. Hosszú életű fák százezres nagyságrendű magot hozhatnak létre évente. Egyetlen termesznőstény összes utódszáma megegyezik kb. teljes Nyugat-Európa emberi népességével."
"A reproduktív kor hossza sajátos evolúció eredménye, amely mintegy “kényes egyensúlyt” valósít meg az egyed életében a reproduktív események növelése és a kor előrehaladtával jelentkező belső mortalitási faktorok között. Az ilyen szelekció mintegy csökkenti a fiatalok "értékét" és növeli az öregekét. A legfontosabb e tekintetben a szemelparitás (az egyed életében egyszer szaporodik: sok rovar, egynyári növények stb.) és az iteroparitás (többszöri reprodukció: pl. madarak, emlősök, fák stb.) megkülönböztetése. Az öregedés régen foglalkoztatja nemcsak a biológusokat, hanem a közvéleményt is. E tekintetben alapvető különbségek vannak az eltérő szaporodási típusú élőlények között. Sok protozoon, alga, minden prokarióta osztódással szaporodik és elvileg halálozás nélkül bármeddig elélhet! Hasonlóan igaz lehet ez az ivartalanul szaporodó magasabb rendőekre is: a klonális növények között találtak 15000 éves példányt! Úgy tűnik, hogy a reproduktív versus szomatikus specializáció ára a halál." -
egyelőre én is otthon baromkodós gitáros vagyok
Még tanulni meg gyakorolni kell sok dolgot aztán meglátjuk :)
-
ja. elmélet 1. én csak otthon baromkodós gitáros vagyok. de majd elmegyek győrbe(ahol a fények vannak!) és suliban csellózgatós egyén leszek. hejjhejjhejj. -
Kis zene nektek. enjoy
ja és kicsit halk ugyhogy volume up!
-
de ha mégis kocsmába vinnéd akkor ott van egy jo kis hangulatos hely a szinháznál az éjjelnappali mellett egy fajintos kocsma ;) -
jajjj teeee -
Ja és nem válogat még nem is tudja hova viszem, csak legjobb barátnője véletlenül nagy spanom. és kitállt minden infóval!
És ha már egtehetem akor oda viszem ahova szeret is menni:d csak nem vihetem valami kocsába:D:D -
Áhh istenem térkép:D:D pfff
elég let vola hogy hol:D:D De jó:D:D monyuk megtaláltam Geospacen:D:D de kösz:D:D -
tessék :D
-
A Big Ben melletti utcán menjetek azon az oldalon, amelyiken a Big Ben van, tehát ne menjetek át az úttesten, menjetek jó sokáig és ott lesz:P ennél pontosabban nem tudom elmondani:D -
ha még meglenne a vagongyári talponálló akkor elvihetnéd oda
utána úgy örülne a mandalának, mint majom a farkának
-
Jhon Balu #5899 elég korán válogat....
-
Gecc hol a Kaffa? :D Kinyomoztam a Mandalát azt nagyából tudtam is ere kiderül hogy a kaffát joban szereti:D:D -
vagyis az E6, nyilván te is az alsóra gondoltál de a gitáron kettő E húr van :) -
azt töltöttem le amelyik a legtöbb 5-ös szavazatot kapta, a 3 db "Road Trippin (ver 2)" nevű közül azt, amelyik 13 db. ötös szavazatot kapott, vagyis a Guitar Pro-st, vagyis nem a sima tabos verziót! (az ultimate-guitar honlapján) :) -
szőlőfürt remek hely volt. ott töltöttem ifjúkorom. -
Nem annyira vészesen drága, és nagyon hangulatos hely. Mi egész nyáron oda jártunk barátokkal vizipipázni. -
Az az E húr. -
az a gáz nemtom melyik verziód van meg.
mer ahogy elnézem van több is. az enyémet nézve a többi szar.
(ja, persze csak az első pár ütemet tudom eljátszani, de akkor is)
hogy ha a legmélyebb hangú húrt, aminek nemto mi a neve is kell pengetni az első pár ütemben, akkor rossz már nem lehet:))