48
  • Tetsuo
    #48
    De lehet h ez késő lesz a környezetünk szempontjából..
  • Tetsuo
    #47
    Szerintem majd ahogy drágább lesz a fűtés & üzemanyag (3, 4, 5xös) úgy térnek át más forrásokra. Az egészet a piac (pénz) irányítja, s nem lesz olyan h energia nélkül maradunk.. az átállás folytonos lesz (egyébként már megkezdődött, csak a piac 2-3%ban igényli).
    Energiaválság a szegény területeken lesz, pl Afrika egészén (de az kit érdekel? -mondják majd a hájas üzletemberek & miniszterek).
    Az alternatív energiáknak is erős lesz a lobbyja ha pénzt látnak benne multicégek..
  • HUmanEmber41st
    #46
    Jó lenne, ha a közeljövőben elfogyna az olaj..nehogy mindig csak a következő nemzedéknek legyen jó...
    Tiszta levegő, csendes utcák..haaj haaj (sóhajtás)
  • Cody
    #45
    Az olaj elfogyásával, és így az olajválság kialakulásával kapcsolatban van még egy fontos dolog, amivel számolni kell: a világ oljafelhasználása naponta 1 millió hordóval nő, vagyis ennyivel többet kell kitermelni.

    A becslések szerint 20-40 év múlva elérjük azt a szintet, amikor már nem tudjuk az olajat olyan gyorsan kitermelni, mint amire szükség lenne. Ez lesz az olajválság kezdete. Ez ugye jóval közelebb van, mint a 2200+-100 év.

    Mivel olajat még jópár évig tudnak kitermelni, csak nem elég nagy mennyiségben, az olaj drágulni fog. Ez viszont azt eredményezi, hogy gazdaságos lehet az óceánok mélyéről való kitermelés. Ez pedig mégjobban kitolja az olajelfogyás idejét. Ehhez jönnek még az új technológiák.

    Tehát valószínűsíthető, hogy az olajválság előbb elkezdődik, mint azt a korábbi becslések jósolták, viszont később fog elfogyni a kitermelhető készlet.

    (Aztán majd meglátjuk mi fog tényleg bekövetkezni :) )
  • Tetsuo
    #44
    Lexus rulez! :)
  • dez
    #43
    Azért a választóknak is a kedvében kell járni (akik nem merülnek ki az olajban érdekelt emberekben). Enélkül a visszacsatolás nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet. (Mondjuk ezért találták ki.)
  • gonz
    #42
    "Ez az a fajta köz és magán kutatási együttműködés, ami segít megvalósítani az elnökünk azon vízióját mely szerint a 2003-ban született gyerekek már környezetbarát, hidrogénüzemű autókat vezethessenek"

    Elsőre érdekesnek hangzik, hogy Bush ilyet mondott (ha mondott egyáltalán), de ha belegondolunk, addigra neki már semmi szüksége nem lesz a kőolajból befolyó pénzre. Addigra már valszeg koporsóba fog feküdni, ezért is tehetett ilyen, az ő szájából rendkívüli kijelentést
  • BiroAndras
    #41
    "A hidrogén-autók ügye nem belső égésüek, így nem fognak berregni sem, szóval szinte hangtalanul közlekednek."

    Már ma is vannak nagyon csöndes autók.
  • Kryon
    #40
    Hát valahogy így.Ha lesz valami az egészből,akkor jó ideig az "atomozós-,szénégetős-áramfejlesztős-vízbontós" vagy "biometánhevítős-bontós" eljárást használják majd,...szerintem. Amúgy az ötlet nem rossz,de lehet,hogy a mechanikai energiatárolás jelenleg jobb lenne.konkrétan:igen gyorsan forgó fémhengerek perdületében.Ehhez persze olyan ötvözet kell ami kibír kb.1000-2000 1/s os fordulatszámot.Mellesleg 10milliárd dolcsiból ezt is kifejleszhetnék bónusz gyanánt,ha nincs ma is ilyen anyag.
  • [NST]Cifu
    #39
    Márpedig hidrogént jelenleg leggazdaságosabban szénhidrogénekből lehet előállítani, vagyis ott vagyunk, ahol a part szakad.
    Marad a vízbontás, amelyet kegyetlenül kell majd táplálni energiával. Vagy kegyetlen mennyiségű megújúló energiaforrással (kétlem, több száz szélerőmű kell ahhoz, hogy egyetlen atomerőműblokk teljesítményét elérjék), vagy rövid távon az atomenergiával, hosszú távon pedig a magfúzióval.
  • DOT
    #38
    A hidrogénnel is az a baj, hogy nem kolbászol szabadon, tehát elő kell állítani. Elektromos vízbontásal nem nyerő, pocsék a hatásfoka. De mindegy is, a lényeg, hogy energiát kell befektetni, ami ugye épp nem lesz. Elég katasztrofálisnak tűnik a helyzet az energiafüggő nyugati társadalom szempontjából... Persze ahol "magától" meleg van, és "magától" terem a banán ott kevésbé gázos. Legalábbis, míg oda nem megyünk :)
  • Szent
    #37
    Gondoljátok el mennyi közuti baleset lesz ez miatt! A hidrogén-autók ügye nem belső égésüek, így nem fognak berregni sem, szóval szinte hangtalanul közlekednek. Durva lesz. :-) -jobbam körül kell majd nézni mielött átmegy valaki az úttesten :-)
    Milyen csöndes lesz majd a város...
  • BiroAndras
    #36
    Asszem ugyanazt a filmet láttuk :)
  • BiroAndras
    #35
    Erőmű vs. benzinmotor :
    Mint már más is írta, az erőművekben hatékonyabb lehet az energiafelhasználás. Különösen ha a nagyvárosi dugókban rekedt autókat nézzük, amik csak okádják a füstöt és közben sehova se haladnak.
    Emellett az erőműben a szennyezés koncentráltan jelentkezik, és így könnyebb elbánni vele megfelelő szűrőkkel. De ha mégsem, akkor is legalább nem a belvárost füstölik tele.
    Az igazi megoldás persze a fúziós energia. Sajnos még 30-50 év, mire az első erőmű felépülhet.

    Olaj elfogyás :
    Én egy magas rangú arab tisztviselőt hallottam úgy nyilatkozni, hogy Dubai gazdasága még legfeljebb 10 évig alapulhat az olajon.
    Persze más régiókban nagyobb készletek lehetnek, de ez azért egyértelműen jelzi, hogy már nincs olyan beláthatatlan messzeségben az olaj elfogyása. És mellékesen az is látszik, hogy az érintettek ezzel maguk is tisztában vannak (legalább egy részük), így nyílván nem akadályozzák az alternatív energiaforrások fejlesztését. Hiszen a túlzott olajfüggés gazdasági válságot fog okozni, ha elfogynak a készletek, és az nekik se jó.
  • bld
    #34
    egyébként énis valami közelebbit hallottam, egy dokfilm volt az arabok fejlesztéseiről(Dubai stb) és az arab milliárdokról, amelyek nagy részét külkereskedelmi csomópontok kiépítésébe invesztálják, és ott mondta az egyik ottani szakember, aki a második ember a sejk után ha jól emlékszem h ők már nagyban azokra az időkre készülnek amikor már nm tudnak az olajból megélni, szal nm lehet az olyan messzire sztem max20 esetleg 30 év....
  • Rafaelo
    #33
    bezzeg a jetson családban!!
  • [NST]Cifu
    #32
    Szép kis tény, melyik bulvárlapban olvastad? :)
  • Tetsuo
    #31
    Mégha 2080at írsz is hülyeség, ugyanis nincs pontos dátum hiszen Kína fejlődési ütemét minden közgazdász másként látja, a kitermelő technika is fejlődik s így nő az idő bizonytalansága.. újabb lelőhelyek is felbukkannak, háborúk stb.. na és 1értelmű h másként becsül egy környezetvédő mint egy texasi kutató.
    Reálisan így szoktak becsülni: kb 2200 +-100év, de ez kitolódhat.
  • dez
    #30
    Hát, te belebetegszel, ha elmész kirándulni? :) (Esetleg megfázol, vagy megcsíp egy beteg kullancs... ;) )
  • dez
    #29
    2080-at akartál írni?
  • vax
    #28
    De sajnos még amig van kőolaj addig ez lesz. És ha elfogy lehet, hogy nem is igazán lesz még alternativája. És sajnos lehet, hogy a gyerekem már ekkora áron fog vásárolni benzint. Igazán talán még nincs is ami fel tudná váltani "nagy terjedelemben".
    Lehet, hogy próbálkoznak, de még nem "találták" fel.
  • vax
    #27
    Az lenne az igazi ha "zárt rendszerben" menne a dolog sokáig. "energia": Vizből hidrogén, oxigén. "gyújtás": hidrogénből oxigénből viz és energia. Kezdődik minden előről mint az örökmözgó. :) De szép is lenne. Kicsit kiegyenlítődnének a különbségek a földön a mérhetetlen szegénység és gazdagság között.
  • p00h
    #26
    nemfogják kiengedni az olajmágnások a kezükből az irányítást egészen 2008ig, mert ekkor fog kiapadni a föld olajkészlete, és ezt nem én találtam, ki hanem ez tény. felmegy a benzin ára és gyorsan elterjed a többi tipusu kocsi... szal nemsoká ilyenekkel furikázunk
  • vax
    #25
    Hát látom mesélni nagyon tudsz. :) Meg ösmered is a témát. :)
  • Yeti
    #24
    Azért van egy kevés különbség is, ugyanis az erőművekben sokkal hatékonyabban használják fel az energiaforrásokat, mint a motorok.
  • The Termentor
    #23
    ez igy honnan jott?
  • HUmanEmber41st
    #22
    Hamarabb fogtok cseppfolyósított szénporral hajtott autóval közlekedni, mint a hidrogénhajtásúval..
  • zpe
    #21
    Teljesen igazad van !
    Ezért fejlesztik gőzerővel a fúziós energiát felhasználó technológiát, amely nem kis kihívás.
    A fúziós energiaforrás bőven kellő ideig képes lesz ellátni az emberiséget energiával!
    Ha kombináljuk az üzemanyagcellás technológiával a fúziósat akkor már szinte "csak" a szemétfeldolgozásra, víztisztításra valamint az erdők írtásának csökkentésére kell koncentrálnunk!
  • Morgoth
    #20
    ja már megtetted ugy hogy mindegy
    esetleg NASA? vagy vmi másrol? :D
  • Morgoth
    #19
    Mesélj Disnery-ről is szépeket!! :P
  • tehen_m
    #18
    Lehet hogy a szmoghoz szokott városi tüdök nem vennék be a tiszta hegyi levegőt és előjönnének addig ismeretlen betegségek.
  • dez
    #17
    Elég érdekes lesz majd újra szmogmentes városokban élni. (Talán megáll majd az asztma rohamos terjedése is.)
  • Rafaelo
    #16
    majd csak hidrogént kell otthon hamísítani aztán lehet hackelt autóval ingyen furikázni :)
  • Diocles
    #15
    Ez a hidrogénmeghajtás nem egyéb, mint a korábbi, szintén csak kísérletként alkalmazott akkumulátoros autók leváltása. Az eddigi savas mittoménmis akkumulátor helyett hidrogéncellát raknak az autóba, ami egyrész könyebben, gyorsabban újratölthető, másrészt több energiát tud tárolni.
    Ahogy arra azonban Focew rámutatott, ez nem ettől fog hirtelen kitisztulni a levegő, mert nem történik egyéb, mint hogy az eddigi benzinégetés helyett az erőműveknek kell majd nagyobb teljesítménnyel működni (nem egy autót kiszolgálandó persze). Vagyis a környezeti válság megoldását nem ez jelenti, hanem azok az újgenerációs nukleáris erőművek, amelyek remélhetőleg a jövőben épülnek. A régi benzines autókat persze nem tölthetjük fel a környezetkímélő erőművek áramával, ebben rejlik ennek a hidrogéntárolásnak a nagyszerűsége.
  • Rosco
    #14
    Walt Disney sem a rajztudásáról volt híres, sokkal inkább a szervezőkészségéről és arról, hogy minél gyorsabban, minél kévesebb munkával szeretett volna meggazdagodni. :-) A Disney birodalom is azon alapszik, amin a McDonalds: az olcsó, szakképzetlen munkaerőn. Persze némi tehetség ehhez is kellett, és magát a fantáziavilágot Disney álmodta meg, de az egyes képkockákat(!) külön grafikusok készítették, akik szó szerint éhbérért dolgoztak kezdetben. A rajzfilmek bejöttek (hiszen Disney gondosan olyan témákat választott, amik tuti sikerrel kecsegtettek és régóta népszerű mesék voltak: pl. Hófehérke), Disney pedig a józan paraszti ésszel kezdte el marketing hadjáratát, akárcsak a McDonalds. A legnagyobb ötlet: a szülők pénztárcájához a gyereken keresztül vezet az út. A gyerekének az ember nehezebben mond nemet, mint a józan eszének. Külön szemináriumokat szerveztek arra, hogy a gyerekek milyen fokozatokban "nyaggatják" a szüleiket és hogyan tudják a szülőket minél gyorsabban a gyereken keresztül költekezésre bírni. A McDonaldsnek és a Disney-nek is óriási buli volt az első Disney Park: a McMenükbe Disney figurák kerültek, és az amcsik vásároltak. a gyerekeknek gyűjteni kellett a figurákat, még akkor is, ha a McMenü a kukában landolt. nem beszélve a rengeteg apró, olcsó játékról és hasznavehetetlen dologról, amit a gyerekre rásóztak és leapasztották a családi kasszát.
    Disney rajongott az űrkutatásért és űrutazásért és mint minden kezdetben csóró, majd hirtelen meggazdagodó ember a technikai újdonságokért úgyszintén. Olyannyira, hogy a második világháború után az USA-ba menekült egykori náci mérnököket és tudósokat támogatott. Sajnos azon emberek közé tartozott akik maximális mértékben tagadták a WWII borzalmait.
  • Macc
    #13
    Engem erdekelne a Disney-s tema:)
  • Rosco
    #12
    Ez is egy igaz. Mint ahogy az is, hogy a súrlódó, forgó, mozgó alkatrészek az autókban kenésre szorulnak. A kenőanyagok pedig szintén nem környezetbarátak. Ergo önmagában a hidrogénmeghajtás még csak a kezdet, de ugyanakkor értékelendő (még ha tisztán üzleti alapokon is hozták meg a döntést), hogy az egyik legnagyobb autógyártó végre nekilátott egy ilyen projektnek.
  • Rosco
    #11
    Az egész onnan ered, hogy a második világháború után (amin Amerika kicsit megszedte magát, mivel tömegével szállított Angliának és Franciaországnak szállítójárműveket, gumiabroncsokat stb.) az USA-ban a benzin ára iszonyúan és tartósan lesett. A tömegközlekedés drágább volt, mint autót venni és használni, ezért tömegével jelentek meg autók az utakon. Persze élelmes emberek egyből létrehozták az első igazi autós kajáldákat (az autós nem száll ki, csak rendel, fizet, odébbgurul és zabál). A probléma az volt, hogy a kaját nem tudták elég gyorsan elkészíteni. A McDonald fivérek szintén ekkor hozták létre az első McDrive-ot, de ők okosak voltak: kirúgták a szakkpézett munkaerőket és bevezették a gyorsétterem fogalmát: betanított munkások futószalagszerűen gyártyák a kaját. Mindenki csak egy fázist csinál. Ez önmagában még nem volt siker, ám egy (a neve nem jut eszembe, de ő alapította a McDonalds Egyetemet, ahol felsőfokon oktatják a "hogyan kopaszd meg a vevőt a gyorskajáldában" módszert) élelmes de annál csóróbb ügynök lecsapott a módszerre és megvette a franchise jogot 1(!) dollárért a McDonalds fivérektől. Ő szerződött le később a Disney-vel és a benzinkutakkal, autógyártók egy részével a McDriveok telepítéséről és támogatásáról. Az "M" betű ezért kerül magasra mindenhol és ezért rikító sárga: az USA-ban nagy távolságok vannak kisebb városok alacsony házakkal épülnek: cél, hogy bárhonnan lehessen látni, akár 5-10 mérföldről is. A Disnery-ről is meséljek szépeket? :-)
  • Macc
    #10
    Ha a mar ma is szelsoseges idojaras tovabb fokozodik, akkor siman lehetnek vitorlas autok:)))
  • Macc
    #9
    Az alternativ energiaforrasokat javareszt az olajmagnasok finanszirozzak. Nem hulyek ok sem. Igy a kezukben marad az energiaforras piac...