159
  • dez
    (Na jó, talán nem flame, de túl sok olyan infó, ami alapműveltség kategória.)
  • pafi
    Bocs, egy kis offtopic:
    Aki még nem látta:
    az összefoglaló
    [URL=http://www.prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=125292&arc=f]"A" topic[/URL]
    Vidéki emberek PC-t vesznek. Hihetetlen humor. Növényes játék, világítós madzag, éneklős játék, at házból atx, és a rambus lezáró esete. Még folyamatban. Iszonyat, mindenkinek ajánlott! (A növényes játék a MOHAA! A többit a linken.)
  • dez
    A VIA-Epia-val hasonlítgatni értelmetlen, az inkább csak speciális feladatokra való, ahova nem kell számítási teljesítmény, mert igencsak lassú. Egyébként egy, azaz 1db PCI slot van rajta. Procija max. 1GHz-es, de teljesítményben egy 500HMz-es P4-félének felel meg. Ehhez képest egy 1.4GHz-es G4 többszörösen gyorsabb.

ui. a többit már nem olvasom el (flame).
  • pafi
    Ez igaz, elképesztő különbség van a mac javára. Nem is kell sok nyitott proggi a PC-n elég az InDy és a PhotoShop.
    Egyébként a PS-t is macre írták először (nekem van egy 0.63-as bétám :-D) PC-re először a 2.5-ös jött ki, Quarkból is a 3-as előtt nem volt PC-s.
  • Rafaelo
    jobb a pc !!!!!!!!!!!!!!!! mert én mondom azé
  • Macc
    probald ki milyen az ha Photoshop, illustrator, +par apro program nyitva van jopar nagyobb megnyitott doksival, hogy ha task-ot kell valtanod, ingazol a programok kozott, milyen gyorsan megy bika pc-n, vagy egy atlagos (mondjuk 512MB RAM) Mac-en? Es ha rendesen melozol a gepen, gyakran valtasz task-ot.
  • LaPalma
    bocs, de milyen tesztet? Valszeg elkerülte a figyelmemet
  • pafi
    Az OSX első induláskor megkérdezi a nevet, passt, e-mail címet, szervert, és smtpt, valamit a hálózati adatokat (IP, gateway, DNS). Kéri még a netelérés adatait (modem vagy pppoe, név, pass stb.). (Egyébként semmi mágia, sok linuxon is ugyanilyen ez.)
    Addig se tart míg leírtam. (A HD-n rajta van a rendszer mikor megveszed.)
    Ezután van neted, megy a böngészés, jönnek a levelek.
    Van szövegszerkesztőd (Appleworks, textedit),
    Address book-od,
    iCal (Határidő napló),
    iTunes (mp3 lejátszó, Music Store, iPod app.),
    iPhoto (kép katalogizáló és szerkesztő) driver telepítés nélkül ismeri az összes nem noname fényképezőgépet, csak összedugod és leszedi a képeket,
    iMovie (DV kamerák videóiból szerkeszthetsz bármit, zenével, felíratozhatod, vághatod, effektezheted)
    ha DVD írós a gép iDVD-d (az egész DVD-t menüvel stb. szerkeszheted)
    Garage Band zeneszerkesztő proggi, (loop alapú) 8 sávot tud felvenni, özön looppal.
    És ezek csak a lényegesebb appok.
    Szóval ha arra gondolsz, hogy netezni, levelezni, levelet írni, képeket katalogizálni és szerkeszteni, házi videókat szerkeszteni, és cd-re (DVD-re) írni, zenét hallgatni (és a netről újakat venni), zenéket szerezni (profi minőségben) lehet-e vele?
    Igen, lehet. És pont olyan egyszerűen ahogy ez ebből látszik.
    És igen, a hír igaz, vírusírtó sem kell rá, mert nincs rá vírus. Ahogy a linuxusok is csak mosolyognak azon, hogy egy win meddig bírja netre kötve, addig mi is csak vigyorgunk, ha jön a zafi, mert nem csinál semmit.
    És igen, a divixhez kell egy MPlayer.
    Ja és a full Tony Hawk pro Skater is rajtavan.
  • Amero
    Az meg, hogy nem minden játék jó az nem baj, mert olyan nagy a választék, hogy mindenki megtalálhatja a magának való és tetszőt.
    Ez megint egy mondva csinált dolog.
  • Amero
    Rá kell rakni azt a linuxos progit?
    RÁRAKNI???
    Egyébként, ha egy PC-re ráteszek egy wordot, és egy mediaplayert (nem a wines fos) akkor valószínű, hogy ugyanúgy évekig el fog futni...
    Ha valamihez kevés hardver és szoftver van akkor persze, hogy nem fordulhatnak elő hibák.
    Az meg ha ellent mondok magamnak az meg azért van, mert az ilyen hülye dumák fölbosszantank.
    Akkor se vennék egy olyan gépet (Imac),ami közel ugyanazt a teljsítményt vagy még kevesebbet tud, mint egy olcsóbban megvett PC. Lásd a lejebb lévő tesztet.
    És nem a szintetikus benchmark a lényeg, hanem a valós programok alatti teljesítmény. Pár Photoshop filter miatt nem fogok Macet venni.
  • JKJ
    Én úgy gondolom, nagyon sok ember van aki még nem használ számítógépet. Nem is csodálom. Félelmetes lehet a mai PC-s világba bekapcsolódni. Gondolom mindenkinek van ismerőse aki próbálkozott/próbálkozik ilyennel. Most elsősorban nem az iskolás korosztályra gondolok. Ott nem gond beletanulni. Még izgalams is tud lenni.
    Viszont akinek eddig mondjuk csak munkahelyen volt gépe és azon is csak adott programokat használt (ebben a csoportban sok a nő és sok a nem PC centrikus területen dolgozó ember), az otthonra is talán szeretne egy gépet netezni meg írogatni dolgokat. Erre jó a PC is, de valljuk be, hogy enyhén macerás. Viszont pont erre tűnik jónak a macmini. Ezt szerintem bátran megveheti kezdő is és egy kis odafigyeléssel és a mellékelt leírás elolvasásával simán meg tudja tanulni használni. És élvezettel fogja használni. Ez sajnos sok új PC felhasználóval nincs meg. inkább szenvednek a géppel. Ez mondjuk érthető is.

Még egyszer. Itt nem azokról beszélek akiknek megveszik szüleik a gépet vagy már régi felhasználók. Hanem azokról akik akarnak egy gépet és használni akarják nyugodtan. Ezt megadja nekik a macmini. És ezt jól teszi.

Szerintem pont olyan amilyennek egy SZENÉLYI SZÁMÍTÓGÉP-nek lenni e kell. (Bocs a nagy betűkért. Nem kiabálásnak szántam) :-)
  • Macc
    Lattam en mar konzolos topicban PC-seket sirni hogy hiaba ilyen olyan config, a jo jatekok nagyon ritkak. Gondolom ezt tovabbgondolva egyezett ki magaval az Apple, hogy aki jatszik vegyen konzolt, azert o nem fog erolkodni hogy a Mac-re is legyen sok szar es keves nagyon jo jatek. Keves jatek van Mac-re, a fele meg be is jon, (es szeretnem ha tobb lenne), de vettem egy ps2, es arra meg olyan valasztek van, hogy a PC a kozelebe sem er....
  • Macc
    Ja onnantol kezdve johet barmi (ami avi)
  • fonak
    Nekem nem tetszik ez a Mac-es minimáldizájn, de ez ízlés dolga. :)
    Ez már elég olcsó, hogy elvileg széles körben el tudjon terjedni, akár még Magyarországon is. Usákban ugyebár többen megengedhetik maguknak a Maceket, ráadásul a Macintosh filozófiája - hülye user nem nyúl semmihez, mi tudjuk mi kell neked és mire akarod használni a gépedet -, megfelel ennek, ott úgyis szinte mindenki kész, márkás konfigot vesz, szoftverekkel együtt persze, és használja, bővíteni úgysem fogja, ha már nem elég, akkor kidobja és vesz újat - na ezt a gépet nem is nagyon lehet bővíteni, de ez nem szempont - a fő, hogy olyan egyszerű legyen a kezelése, és annyi hozzáértést igényeljen, mint egy TV vagy egy DVD-lejátszó - ez a Mac erőssége, mert a felhasználók úgysem telepítenek összevissza 1000 féle programot, nincs 1000 féle hardver amit esetleg az oprendszer nem tud rendesen kezelni, vagy a drivere bugos stb. Így azért könnyebb stabil rendszert csinálni.
    Na, csak arra gondoltam, hogy elvileg egy ilyen masina lehetne az ideális "home computer", mint régen a c64 volt. Csak szerintem 2005-ben kicsit gyenge már ehhez, pár évvel előbb kellett volna kihozni egy ilyet az Apple-nek. Az ideális otthoni számítógép egy olyan konzol-PC (nem x86, hanem személyi számítógép értelemben) lenne, amire rengeteg játék van (amiket persze valahogy másolgatni is lehet, mert akkor vennék igazán sokan:)), relatíve olcsó, és persze lehet rajta netezni, szövegszerkeszteni, filmet nézni is. Na, ez nem egészen olyan...
  • Inquisitor
    Én gyorsan raknék rá egy Mplayer-t ;)
  • LaPalma
    Akkor leírom helyes időrendi sorrendben:
    "Szoboknak való ugyanúgy mint a többi szarjuk."
    néhány hozzászólással késöbb:
    "Én nem állítom azt, hogy az Apple szar,"
    Először azt mondod, szar, aztán azt állítod, hogy nem mondtad. De mindegy, lényegtelen. Mint írtam, van PC-m és Mac-em. tisztában vagyok mindkettő előnyével és hátrányával. Nekem jó.
    Egy kérdés: Ha megengedhetnéd magadnak, hogy "sznob" legyél, vennél macintosh-t? (lettlégyen az imac, macmini, pm, vagy akármi)
  • Amero
    Egyébként a Macre gondolom semmit se kell telepíteni ki rakod az asztalra és tökéletesen beállítja magát és rászivárognak a szoftverek az éterből...
    Tudom, hogy az annyira jó, hogy még virus írtó se kell hozzá...
    Egyébként akkor fognak vele pofára esni elősször amikor a haver, vagy isemrős hoz egy divix avit felirattal (mert csak filmnézésre használják ugye)... Mert bizony ahhoz már máris kellhet nekik egy olyan program ami nincs rajta alpból a gépen...
  • Amero
    Hát azért ez a kettő nem mond annyira ellent egymásnak.
    Annak valóban szar akinek csak rossz tapasztalata van vele.
    Hehehe.
    Nektek viszont lehet jó.
    Vitában meg provokálni is kell tudni...
  • LaPalma
    Idézlek (ahhoz értek ám igazán):
    #70 "Én nem állítom azt, hogy az Apple szar,"
    #90 "Szoboknak való ugyanúgy mint a többi szarjuk."
    De nincs harag.
  • Amero
    Tényelg nem rossz kérdés...
  • Amero
    Az jó lenne LaPalma...
    Hehehe...
    Egyébként kibaszott nagy piaci és informatikai káosz lenne belőlle egy pár évig...
  • Amero
    Nekem sajnos nem igazán telik rá, hogy sznob legyek...
    Én nem állítom azt, hogy az Apple szar, csak az a helyzet, hogy nem ismeritek el azokat a dolgokat amik tények és már kis millószor le lettek írva...
    Én már azt is leírtam párszor, hogy nyugodttan használjátok azt, ha nektek az a jó, csak azért el kéne ismerni a hátrányait is és nem csak az előnyeit hangoztatni. Mert bizony jelenleg (főleg Mo.-on) van abból is bőven.
    Egyébként az érdekes fazon lehet aki Itaniumot rak magának otthonra össze...
  • LaPalma
    Mi lenne, ha az MS holnaptól nem gyártana oprendszert?
  • Laci
    Nem mondta senki hogy megszűnik csak azt kérdezte mi lenne, ha...
  • LaPalma
    Miért szünne meg a PowerPC gyártása? Olvasd el a mai hírt, miszerint az IBM óriási nyereséggel zárt a proci-üzletágban.
  • Amero
    Hát lassan már azokat is ki kell cserélni...
    Jön a Serial ATA stb...
    Ebben tökéletesen egyet értek.
    Egy ma megvett közepes gép azonban még egy jó két-három évig (nekem is, ilyen idős a gépem)használható és ha jól választod meg az alaplpot akkor azért még formában lehet tartani...
    Én se azt írtam, hogy a motorola nem gyárt már procit. Csak az Apple procikat már nem ők gyártják...
    Egyébként szerintetek, mit használna az Apple, ha megszünne a PPC gyártása??? (komolyan kérdezem, kiváncsi vagyok a véleményetekre)
    A másik, hogy nem csak az Intel létezik, van AMD is lehet, hogy az is X86 őstől származtatható, de akkor is egy jó sőt manapság jobb alternatívát jelent mint az Intel. Az Intel egyébként tényleg egy szutyok társulat... Mondjuk semmejik nagy céget nem kell félteni.
    Az Intel egyébként megpróbálta az X86-ot végleg kigyomlálni a procikból az Itanium képében, de ez nem igazán jött össze... A cégeknek sajnos fontosabb volt a kompatibiltás a régi szoftverekkel, mint az új architektúra.
    A szoftver sajnos manapság nagyon drága...
  • Macc
    Tróger Fighter...
  • LaPalma
    Lenet, hogy Ernő bácsi és Mancika valóban nem fog gépet venni, de rajtuk kívül sokezer (ha nem millió) user van, akik nem értenek ahhoz, hogy athlon és itanium procihoz milyen alaplapot kell venni, hogy össze tudják rakni. És nem értenek ahhoz, hogyan kell egy vírusírtót és spyware programot telepíteni és futtatni. Nem akarnak fejleszteni, weblapot szerkeszteni, dúmhármazni.
    Csupán netezni (biztonságosan), levelezni (úgyszintén), esetenként szöveget szerkeszteni és megnézni a unoka/barát/haversrác stb által készített esküvői/bulizós/születés/stb (nem kívánt rész törlendő) képeket, videókat nézegetni és zenét hallgatni. No nekik egy ilyen gép tökéletes választás. Bekapcsolja és működik.
    Mielőtt válaszolsz, gondold át, milyen is az átlaguser, akinek esetleg elege van abból, hogy fagyizik a win és fosik, mikor kap meg egy vírus.
    Nekem van PC-m és macintoshom. A PC-n dolgozom, rajzolok (mert kénytelen vagyok), minden más (beleértve a netet) macintosh.
    Ne fikázd a mac-et, ha nem is ismered. Főleg ne alkoss véleményt egy olyan gépről, amelyből még itthon senki sem látott.
    Lehet, hogy apple sznob vagyok (biztosan tudom, hogy az). De mindőssze egy éve, egészen addig pc-n szenvedtem. Elleneben te pc-sznob vagy? ;)
  • Inquisitor
    A vita az IBM szerepéről most, hogy az IBM teljes PC üzletágát átadta (Gy.k. Kínai cég bagóért megvette az IBM PC részlegét!) a kínaiaknak, már csak mint történelmi érdekesség van jelen :)
    Amúgy a Nintendo GameCube is IBM termék, még se jön senki ilyesmivel szerintem. A PPC procik meg ha jól tévedek IBM, Appla, Motorola és több más cég összedolgozásából alakúlt ki, nem pedig az IBM húzta ki egy kalapból.

Én PC cuccokat árulok, ez a munkám. És elmondhatom, hogy jelenleg nem lehet se régi, se új alkatrészből sokáig bővíthető PC-t összerakni!
    (Utolsó ilyen gépek talán Inteles BX, és az AMD-s KT333 alaplapok voltak, a maguk 3-4 évig való bővíthetőségükkel.)
    Most ha gépet akarsz fejleszteni jöhet mellé: Ram, VGA, alaplap, Táp!, sőt akár ház csere is. Tök jó, hogy a floppyt vagy a CD-írót át lehet pakolni. Szóval ez egy illúzió. Szerintem.
  • Laci
    Nem a Motorla processzorai a múlté, hanem azt a sorozatot nem használja már az Apple ami előtte volt. Váltottak PPC-re.
  • Laci
    Nameg ugye ide mégcsak technikai érvek sem kellenek hogy megtudjuk mi is az az IBM PC. Csak magamat tudom ismételni, de itt is emlékeztetnék arra, hogy az IBM sem az Intel alapra akarta építeni a PC-jét, csakhogy az Intel "meggyőzte" "valahogy" arról hogy jóllehet az övék gagyibb, de az IBM-nek "mégis megéri" az intelt választani. Ezek után még aki nem is foglalkozott igazán egyik géppel sem már tudhatja hogy ez mindent elárul a PC-jükről. Az Intelt nyilván azért nem választották sokan mert már akkor rég le volt maradva a többi technológiához képest és akik értették a dolgukat nem is dőltek be neki. Az IBM persze CSAK az üzletet vette figyelembe...
    Mivel nem az Intelt akarták először ők sem gondolom volt egy konstrukciójuk amit eleve meg kellett változtatni, vagy pedig csak terveik voltak, amiket át kellett alakítani, de ez már csak az összevisszaságot idézhette elő. Kb. ez az IBM-PC.
    Nah az a lényeg hogy innentől kezdve nincs miről igazából vitatkozni a témában. Egyértelmű a helyzet.
    Az SG-n meg múltkor is volt hír, hogy Intel barátunk lelepleződött amikor nemrég le akart kenyerezni cégeket, hogy az övét vegyék meg. Úgy látszik javíthatatlanok:) :(

De ha valaki nem csak ez alapján akar meggyőződni a helyzetről az is rég eszrevehette más nézőpontokból hogy az IBMkompatibilisPC bizony nem csodagép...Nem is biztos hogy több szót érdemel.
  • Laci
    "...de az már a multé" nekem nem úgy tűnik.
  • Laci
    Figyelj Amero. Attól tartok kissé lejárató hangúak lettek a hozzászólásaim de nem tudtam szó nélkül hagyni azokat az állításokat. Nem volt szándékomban megbántani.
    Ha nem reklámember vagy akkor nem tudom mi okból írkálsz, de ez a paranoid szöveg már kevés lesz állandó érvnek a winpc mellett és érdekes hogy sok pc-s ezzel próbálkozik.
    Ha titeket nem érdekel a MAC és nem akarjátok használni akkor már csak azt nem értem minek téves információkkal teleírni a MAC topikokat hogy megpróbáljátok róla lebeszélni az embereket... ERRE VAGYOK MÉG KIVÁNCS de a vitáról RÉSZEMRŐL ENNYIT.
    Nekem sem sok lehetőségem volt eddig MAC-et használni, de látszik hogy te sem vagy otthon a témában:) A technológiáról szóló viták közben sosem válaszoltál az alapvető problémák felvetésére a PC-vel kapcsolatban, állandóan csak ismételgetted a PC=MAC badarságot. Én sem vagyok egy nagy számítógépguru ez meg is látszik a fórumba való írkálásaimon, de arra, hogy Intel lenne az Apple alapja meghogy az is majdnem PC már sok volt ahhoz hogy újra feleslegesen vitába hajtsam magam.
    Engem már mint mondtam nem lehet meggyőzni a "használható PC" meg a "jó az a PC" mítoszról én is láttam egyet-mást. Számomra már kiderült hogy a PC egy átverés ( a Winről már ne is beszéljünk) azoknál még lehet sikeretek, akik PC-n nőttek fel és alig használtak mondjuk MAC-et.
    Szóval minden jót és bocs ha bántóak voltak a megjegyzések...
  • Macc
    Ja en is:) kettonk kozul nem tudom ki fog meglepodni...
  • Amero
    Hát kedeves Laci már nagyon hiányoltalak...
    Képzeld tudom, hogy régen a motorola gyártotta a procikat, de azok az idők már elmúltak...
    A másik, hogy te meg nem tudsz magyarul. A mondat feltételes módban volt ha jól emlékszem...
    És azért érdemes meg gondolni amit írtam, mert valószínű az Applenek jelenleg nem lenne más alternatívája. Főleg most, hogy az IBM egyre több üzletágat ad el...
    Még mindig a paranoid reklámemberes dumádat hangoztatod, amikor te legalább annyira isteníted a kedvenc kis macedet.
    Hát igen, ha az ész érvek és tények elfogytak akkor ködösíteni kell, vagy kétségbe kell vonni a másik szakami tudását.
    Más eszközöd neked már úgy sincs.
  • TryMan
    Azert IBM nelkul is eleg sokaig nem intel procival elvolt az apple. Arrol nem is beszelve, IBM nelkul nagyon sok minden nem lenne...

regards
    TryMan
  • Laci
    Egyébként annyi igazság lenne benne, hogy itt az SG-n is volt hír, hogy valami inteles "jószándékú" üzletember megpróbálta rávenni az Apple-t az intel gagyira, de szerencsére nem sikerült neki... annyira nem voltak naívak az Apple-nél sem.
  • Laci
    Ezekből is látszik hogy veled nincs miért vitatkozni, felesleges. A hozzád hasonló reklámembereknek egyere röhejesebb félelemből adódó "érveik" vannak a MAC ellen ami rámutat a tájékozottsági szintre is meg arra is hogy mennyit használtak ilyen-olyan gépeket. Most azt kifogásoljam ahogy egy színben akarod a két gépet feltüntetni úgy hogy azt sem tudod mit beszélsz? Ahogy elnézem felesleges mert akármi derül ki a témában, ha eltelik egy kis idő újra ugyanazzal a badarsággal próbálkoztok... Részemről ennyi.
  • Laci
    Lol. Látszik hogy értesz hozzá:))) Csak az nem jut eszedbe hogy nem régóta van IBM gyártmányű proci a Mac-ekben. Neked aztán hiába ír az ember érdekesen felejted el nem sok idő alatt... Az meg a másik hogy ez alapismeretek közé tartozik, de te rólad még az is odrít a hozzászólásokban hogy azt sem tudod milyen alapra épül a gép:)) Ezek után a helyedben tényleg befejezném.
    Intel alapra épült volna a MAC ez különösen LOL volt:))
  • Amero
    Hát az biztos, hogy többnek mint most, mert még meg se jelent a piacon...
    Szerinted proci nélkül menne a MAC???
    Egyébként, ha nem lenne IBM, akkor tuti Intel procit használna az Apple is. akkor mit mondanátok???
    Hát azért hidd el igényes Pc-t is össze lehet rakni. Vannak jó kinézetű házak, amik nem az applet majmolják, hanem igenis igényesen meg vannak tervezve, de ezekről te még biztos nem hallotál. Ennyit az igényességről.
    Manci és Józsi bácsi pedig valószínű nem is tudna Macet venni és nem is fog (Mini ide vagy oda).