40
  • IntaglioDT
    Az a baj szerintem, hogy az ISS-t el sem kellett volna kezdeni ameddig nincsen egy újfajta rendszer az űrsikló helyett. A 90-es évek eleje óta készítik 2010-ben talán kész lesz, de akkor már 12 éves lesz és felemésztett kitudja hánymillirád dollárt. Ha a kilencvenes évek óta ezt a pénzt az új rendszer kifejlesztésére költötték volna mára már kész lenne. 2010-re az új rendszer előnyei miatt ugyanúgy kész lenne az alfa bázis csak lenne mellé egy új rendszer is.
  • Tetsuo
    Jah, Dot nem tudta megoldani.. :)
  • [NST]Cifu
    Azért lett ex? :))
  • DOT
    "azért az "oldják meg valahogy" eléggé érdekes hozzáállás"

Ugyan már, szerintem teljesen normális, exfőnököm is ezt szokta mondani :P
  • [NST]Cifu
    Mert nem igazán érdemes. :)
    Burt Rutan SSO gépe nem képes keringési pályára állni, csak 'szuborbitális' űrugrásra.
  • [NST]Cifu
    Ehh...

elértek -> érthetnek
  • [NST]Cifu
    Ha tudsz jobbat, mint a "begyöpösödött tudósok", akkor csináld meg, vagy legalább vezesd le (ezért kértem, hogy legalább írd le, milyen alternatívákban gondolkodsz, mert azért az "oldják meg valahogy" eléggé érdekes hozzáállás). Ha viszont nincs mégcsak elképzelésed sem, hogy milyen jobb megoldás lehetséges, akkor milyen jogon írsz ilyeneket róluk? A "begyöpösödött tudósok" azért elértek valamicskét a témához, nem gondolod?

Így ugyanis az egész olyan szintű, mint amikor az űrhajózzásal foglalkozó hírek alá befirkantják egyesek menetrend szerint, hogy mi ez a tötymörgés, miért nem csinálnak már fénynél gyorsabb űrhajókat. Hogy hogyan az kit érdekel, a Star Trek-ben már látta működés közben.
  • Tetsuo
    Ez qrvayo!! Még nem hallottam. :DDD

:DDDD
  • HUmanEmber41st
    Ne zárjuk még le. még a #14-re nem is írtatok semmit...
  • Kelta
    ehh, teljesen értelmetlen veletek irogatni...csak szajkozzátok a magatokét, mint a sok begyöpösödött tudos, hát többek közt ezért nem jutunk egyröl a kettöre itt a földön.
    nem értitek, de nem baj..........
    kösz a beszélgetést, annak ellenére,h ogy nem értek veletek egyet, azért tisztellek benneteket mint embert :))
    téma lezárva,
  • [NST]Cifu
    Konkrétan a #8-as hozzászólásban egy darab kérdőjelet nem láttam. Sőt a későbbi hozzászólásaidban is kijelentő módban nyilatkoztál a témáról.

1.: Pontosan ez az, mi alapján teszel ilyen kijelentéseket? A T. tudós társadalom megoldotta, hogy lehet visszatérni a világűrből anélkül, hogy üzemanyagot kéne felcipelni, ezzel jelentősen csökkent a világűrbe feljutattni szükséges tömeg mennyisége és ezáltal lehetségessé vált az űrutazás...
    2.: Ha nem létezik más (megvalósítható) megoldás, akkor viszont miért "elavult" és miért a "legrosszabb" szerinted?
    3.: Azért, mert van olyan alternatíva, amely gazdaságos és működőképes. Pontosan ezt szajkózom: az aerodinamikai fékezésnek jelenleg nincs ilyen alternatívája.
    Az űrsiklót valóban repülő téglának hívják, de a célnak tökéletesen megfelel. Felesleges képességekkel miért nehezítsék a mérnökök az saját munkájukat?

mért rossz az aeros fékezés?: mert a manapság felhasznált anyagokat iszonyuan tulterhli, és elég egy pár cm luk vagy hiba, és annyi....

Én nem tudok olyanról, hogy túlterhelné a visszatérés a hőpajzsot, sőt a sikló alját borító hővédő téglák több visszatérést is gond nélkül kibirnak, cserélni őket csak sérülés vagy hiány esetén kell, azonban ezek a hibák legritkább alkalommal a visszatéréskor fellépő körülményeknek köszönhetőek. Az STS-107 esetén is a probléma az volt, hogy a hőpajzs még a visszatérés elött megsérült...
  • Cat #29
    tök jó, hogy lefikázod az egész "tisztelt tudos táradalmat", majd elismered hogy te sem tudsz alternatíváról
    nem is értem minek jársz ide, ha már mindent jobban tudsz mindenkinél
  • Kelta
    Az a gond, hogy az én kérdéseikmet szajkozod....
    pontosan én tettem fel azokat a kérdéseket, amiket te az 1, 2 pontban leirtál.....azokra vártam érdemi választ.
    1: ez a gond, hogy nincs alternativa, atisztelt tudos társadalom csak ennyit tud felmutatni,ehez a megoldáshoz nem kell nagy ész...
    2: sajnos nem létezik erre még megoldás:pontosan ezt irtam, hogy ez a baj, mert ezzel elkerülhetö lenne csomo probléma,(persze lennének ujak)
    3:tudod, a lo képességei tökéletesen megfelelnek arra hogy egy ember helyváltoztatásra használja, érdekes mégis a földön manapság milyen kevesen használják:)) vajh mért??
    nem véletlenül hivják az mcsi ürhajos zsargonban repülö téglának:)))
    igazad van abban, legközelebbiekben, pontosan idézek adatokat:)))
    mért rossz az aeros fékezés?: mert a manapság felhasznált anyagokat iszonyuan tulterhli, és elég egy pár cm luk vagy hiba, és annyi....
    és az embereknek nincs beavatkozási lehetösége, be a légkörbe, és imádkozni:))))
  • [NST]Cifu
    Te állítottad azt, hogy fogalmam sincs, hogy tér vissza az űrsikló. Ha te ennyire értesz hozzá, akkor legalább próbálj meg tényszerű lenni, ha csak nagyságrendileg is (ha 28.000km/h-t írtál volna, egy szót sem ejtek a dologról, de a 30.000km/h már kissé túlzás). :P

Egyébként érdekes, hogy ennyi szövegből egyedül a sebesség témáját tudod felhozni. Azt még mindig nem vázoltad fel, hogy miért is a legrosszabb az aerodinamikai fékezés? Miért nem említesz egyetlen működőképes alternatívát is? Folyamatosan azon lovagolsz, hogy milyen rossz megoldás az aeros fékezés, de mégis nekem kellett a lehetséges és megvalósítható alternatívákat megemlítenem?

Itt szó nincs kekeckedésről. Állítottál valamit a #8-as hozzászólásodban, ami szerintem nem igaz, felvázoltam a problémát is:

1.: nincs működőképes alternatíva az aerodinamikai fékezésre
    2.: nem létezik az általad említett "belebegésre" mégcsak működőképes terv sem (ha létezik ilyen, légyszives világosíts fel, nem vagyok tévedhetettlen, és legalább én is tanulok valamit)
    3.: az űrsikló repülési képességei tökéletesen megfelelnek az adott feladatnak

De ha neked kekeckedés az, hogy megpróbálom észérvek szintjén értelmezni a hozzászólásaidat...
  • mrzool
    Szerintem annyira nem jó poén, már 86-ban sem volt az. De ha neked ez a szellemi szinted, hát sajnállak.
  • MrTressy
    elba még 1x
    (N)eed (A)nother (S)even (A)stronauts
  • MrTressy
    (N)eed (A) (S)even (A)stronauts
  • Tralfamador
    Hella, ha erdekel vkit az SG galleriamban van par friss kep (1 hetes) a NASA KSC-ben megtalalhato 1-2 dologrol. A kepek le lettek butitva picit a meretuk miatt.
  • Kelta
    Nem mondom, hogy nem értek veled sok mindenben veled egyet.
    De, az a gond hogy kekeckedsz :)))) a 30.000 az kb szám volt és ha 27.355- 28.960- között haladnak a hatások nem térnek el, mintha 30e mennének..nem???
    tehát tök mindegy a téma szempontjábol a pontos seb. csak nem volt más amibe beleköss, na mind1 :))))))))
    természetesen, ha más megoldással jönnének be, ott is van kockázat(mindenhol van) de nem ez volt a téma :))) nálam legalább is....
    Arrol irtam, hogy 2005ben eléggé lehangolo, hogy közel 35 évvel a hold utazások után, szinte semmit se fejlödött az ürkutatás.....és ne gyere ezekkel a siklokkal, mert szerintem ezek nem a haladást jelzik...zsákutca ez az elv...
  • [NST]Cifu
    hehe,a katapultálást nem szó szerint értettem:))) de mindegy:))

A katapultálást katapultálásnak hívják, nem tudom, mit lehet nem szó szerint érteni ezen (a siklót valóban el lehet hagyni, ha már a sűrűbb légrétegekbe ért a gép, de úgy, hogy kiugranak a belőle). :)

Az aeros fékezés az egyik legrosszabb, mellékesen.

Van jobb, mérnökileg jelenleg megoldható megoldás? Nincs. Akkor aligha lehetne 'legrosszabbnak' nevezni. Vannak veszélyei, ez tény. Ha az űrbe akarsz menni, és onnan vissza is akarsz térni, ez az egyetlen megoldás, tetszik vagy sem.

Gondolj bele, tul terheli az egész hobelevancot(hö, áramlás, nyomás stb)mit gondolsz mért nyiffantak ki azok tavaly elött??

Mert megsérült a hőpajzs. Ez ennek a megoldásnak a hátránya, ha a hőpajzs megsérül, akkor a visszatérés katasztrófával végződik. De hátránya minden megoldásnak van. Ha egy hajtóművel fékezik le a hajót, akkor is vannak meghibásodási lehetőségek (üzemanyagszivárgás, műszaki hiba, stb.), és ha a hajtóművet nem sikerül beindítani, és nem sikerül kellő mértékben lelassítani a hajót, akkor ugyanolyan katasztrófára kerülhet sor.

ha lassan jöttek volna be a légtérbe, valszinü még élnének,de 30.000km/ora temponál ennyi hiba is elég a pajzson, és szevasz:(((

30.000km/h-t szerintem még sose ért el űrsikló, a keringési sebessége (a pálya magasságától függően) általában 27.355km/h-tól 28.960km/h-ig változhat, a visszatérés folyamán pedig az alsó érték alá kell lassítani. A többit fent már leírtam. Nincs tökéletes megoldás, bizonyos rizikófaktorral mindig számolni kell.
    De még 1x: ez nem elavult megoldás, hanem jelenleg az egyetlen megoldás arra, hogy a világűrből visszatérjen egy űrhajó. Valószinüleg még hosszú ideig nem is fogja semmi leváltani, az összes általam ismert megoldás közül csak két lehetőség említésre érdemes: az űrlift (ez egyhamar aligha fog megvalósulni), és esetleg a 'momentum-exchange tether' (hogy a rákba lehet ezt normálisan magyarítani, talán 'kötél általi lendület-csere'?), erről itt olvashatsz, de ez utóbbi csak lelassíthatja a visszatérő űrhajót, annak továbbra is kell rendelkeznie vagy hőpajzsal és megfelelően kialakított testel az aerodinamikai fékezéshez, vagy pedig annyi üzemanyagot kell cipelnie, hogy tovább lassíthasson (ezt a megoldást egyébként nem igazán a visszatéréshez, hanem inkább az indításhoz, egy LEO pályán keringő űrszonda vagy űrhajó üzemanyag felhasználás nélküli GEO pályára való gyorsítására találták ki, de ha az űrsikló visszatérése túl precizióigényes neked, akkor ez mégkevésbé nevezhető biztonságosnak...).
  • Sauron
    Talán mi még megérjük, hogy kolonizáljuk a Marsot is!
  • Kelta
    hehe,a katapultálást nem szó szerint értettem:))) de mindegy:))
    az aerodinamikai fékezést nem azért választották mert az a legjobb hanem mert NEM tudnak jobbat csinálni!!
    Az aeros fékezés az egyik legrosszabb, mellékesen.
    Gondolj bele, tul terheli az egész hobelevancot(hö, áramlás, nyomás stb)mit gondolsz mért nyiffantak ki azok tavaly elött?? ha lassan jöttek volna be a légtérbe, valszinü még élnének,de 30.000km/ora temponál ennyi hiba is elég a pajzson, és szevasz:(((
  • [NST]Cifu
    1:éppen az az4 nincs ilyen ürhajo, mert nem tudnak jobbat mint ezek...sajna

Vagy talán mérnökileg nem megoldható, esetleg? Ha túl nehéz megérteni, próbáld meg végiggondolni, mennyi üzemanyagot kell ahhoz magával vinnie, hogy le tudjon kellően lassítani egy ilyen tömegű testet viszonylag rövid idő alatt. Utána abba gondolj bele, hogy kb. mennyi az űrbe jutatott tömeg és az indulótömeg közötti arányszám. Nem olyan bonyolult képlet...
    Nyilván azért választották az aerodinamikai fékezést az összes eddigi komolyabb űrhajótervben, mert nem létezik jobb, gazdaságosan megvalósítható megoldás a jelenlegi technikai szinvonalon.

2:mi a gondom a repülési képességével??? hát csaka az, hogy NINCS nekije :)))
    és nem ilyen egyszerü a lehozatala hogy csak ugy levitorlázik, nagyon preciz és gondosan tervezett a berepülési utvonala, mert ha csak ici-picit is eltérnek töle, akkor szevasz, lehet katapultálni, a gép meg mehet a tengerbe...

Ahogy Cat is utalt rá, kicsit érdekes lenne, ha katapultálnának, lévén nincs a gépben katapultülés.
    A másik meg az, hogy ki mondta, hogy "csak úgy" levitorlázik. Egy előre megtervezett repülési útvonalon kell végighaladnia, amit a gép képpeségeinek megfelelően terveztek meg. Ennyi. Semmi nagy kunszt nincs benne.
    Egyébként meg miért térne el az előre tervezett útvonaltól? Az időjárás kizárható, lévén csak jó időjárás mellett engedélyezik a leszállást a biztonság maximalizálása miatt, erre pedig több előre kijelölt leszállópálya is a van, ha az elsődleges leszállópályánál (KSC) rossz az idő, akkor irány az Edwards Légi támaszpont, vagy a White Sands. De ha ott is rossz az idő, akkor pedig szinte az egész bolygón vannak előzetesen leszállásra alkalmasnak nyílvánított vészleszállás-repterek (Ausztráliától Svédországon át Dél-Afrikáig).
    Technikai probléma? Azt nem zárja ki egyetlen más megoldás sem, ahogy az emberi hibát sem.

szép kényelmesen visszatérnek??? asszem fogalmad sincs hogy hogyan térnek vissza.....

Mondja az, aki szerint katapultálnak az űrsiklóból.
  • Tetsuo
    Nna má megint megy a vita: Dejó lenne ha nem ilyen ócska szar lenne az űrhajózás csúcsa..bla bla ..érdtsd úgy: Kár h vége lett a hidegháborúnak.
    Másik oldal: Mit akarsz, Ámerikában gyártják a hipermegatoppot, de sajna nincs sok pénz nautikára mert a gonoszok között rendet kell tennie vkinek..
    LOL
  • Cat #16
    katapultálni? mivel? :)
  • Kelta
    Nos, arrol vitatkozhatnánk ki mennyire van otthon a témában:))) de te se ismerheted nagyon........
    1:éppen az az4 nincs ilyen ürhajo, mert nem tudnak jobbat mint ezek...sajna
    2:mi a gondom a repülési képességével??? hát csaka az, hogy NINCS nekije :)))
    és nem ilyen egyszerü a lehozatala hogy csak ugy levitorlázik, nagyon preciz és gondosan tervezett a berepülési utvonala, mert ha csak ici-picit is eltérnek töle, akkor szevasz, lehet katapultálni, a gép meg mehet a tengerbe...
    az ürsiklok nem repülnek, hanem elegánsan zuhannak,(toy story)
    szép kényelmesen visszatérnek??? asszem fogalmad sincs hogy hogyan térnek vissza.....
  • HUmanEmber41st
    Fellövik a terhet rakétával, a személyzet meg felmegy a Rutanék repcsijével...na?
  • Ratty
    Az rossz dolog
    Akkor legalább örüljünk, hogy Rztanék építenek egy új cuccot:) Ha hasznos terhet MÉG nem is vihet, szerintem ez nagyobb előrelépés, mint ez a hülye sikló
  • [NST]Cifu
    A probléma ott van, hogy W. Bush az elmúlt években alaposan alávágott a témának. Jött először az OSP program, majd most azt leváltotta a CEV. Mindkettő hagyományos hordozórakétákat használ (Atlas 5 vagy Delta IV.), tehát előrelépésnek nem igazán lehetne nevezni...
  • Ratty
    Ez simán jó dolog
    Végre egy időre lesz megint űrsikló, és kicsit több tudományos felszerelést vihentke fel. Meghát az ISS építéséhez is elkell. Rohattul nem vagyok aktuális most a témában, mert egy ideje már nem követem a híreket ezzel kapcsolatban, de szerintem logikus lenne az ISS befejezése után valami új technológiát kifejleszteni. Fogalmam sincs a régi tervek alakulásáról, de remélem a kedves amcsi kormány nem állította le at egész x programot. Lassan itt lenne az ideje, egy kompakt, és újrahasznosítható űrsikló kifejlesztésének, hogyha nem is a marsra megyünk, legalább az űrbe oda vissza tudjunk szaladgálni
  • Cat #10
    sztm azzal rögzitik az ürsiklóhoz
  • [NST]Cifu
    Van egy apró érzésem, hogy nem igazán vagy otthon a témában...

Meg tudsz nevezni akár csak egy komolyabb terv szintig eljutott űrhajót, amely nem aerodinamikai fékezést használ, hanem üzemanyaggal lassítva "belebeg" a légkörbe, ahogy te fogalmaztál?

Azt sem igazán értem, mi a gondod a repülési képességével. Nem manőverező légiharcra tervezték, hanem arra, hogy szép kényelmesen visszatérjen a világűrből, és siklórepülésben leszáljon egy kifutóra. Ehez nincs szükség nagy kunsztokra...
  • Kelta
    Teljesen elavult... de se pénz se technika a jobbhoz .((
    Egyszerüen nevetséges, hogy azért kell ekkora sebességgel a légkörbe lépni (BAROMI VESZÉLYESEN) mert egyszerüen a siklo nem képes annyi hajtóanyagot vinni hogy egyszerüen belebegjen a légkörbe, arrol nem is beszélve hogy egy tégla is jobban repül :)))
  • Kis-Bob
    A baj az, hogy ez az űrsikló (bár sokszor újítottak rajta) már régen elavult technológia. Ideje lenne normálisabbat kifejleszteni, ha tényleg el akarunk jutni 2030-ig a Marsra.
  • Anteris
    mi az az idétlen szerkezet a második képsor jobboldali képén?? Az úgy ki fog állni majd a cuccon? Rossz ránézni :/
  • HUmanEmber41st
    Azért örüljünk ! A lényeg az, hogy újra lesz űrsikló, és ha nem következik be újabb baleset, akkor talán újra beindul az Alfa építése is.
  • NEXUS6
    Háj Cat!

"a cim a szolgálatba való visszatérésre vonatkozik, nem pedig egy ürsikló elindulására
    előbbi jóval nagyobb jelentőségű dolog"

És mond csak Cat, te hogy is fogalmaznád meg, hogy mi a kettő közötti különbség?;))))
  • bah
    Szoval azért lényegében a régi űrsikló csak felujítva kénének ujak is
    "ugyanis átszállításra került az űrsiló rendszer legnagyobb eleme"
    De mijaz az űrsiló rendszer?Most már az űrbe is atomrakétákat tárolnak?
  • Cat #2
    a cim a szolgálatba való visszatérésre vonatkozik, nem pedig egy ürsikló elindulására
    előbbi jóval nagyobb jelentőségű dolog
  • NEXUS6
    A hír igaz, csak nem az űrsikló visszatéréséhez, hanem az indulásához kész minden.

Az űrben történő foltozás technológiáját még nem dolgozták ki! Ergó, gebasz esetén a verda fennmarad az űrállomás mellett, a résztvevők meg lejönnek a szojúzzal.

Bár a cím asszem a rendszerbe nem pedig a légkörbe történő visszatérésről beszél. A bizottsági javaslatok között a foltozási technológia is szerepelt, mint az újboli üzemelés feltétele, szal ez sem igaz.
    Persze, ha egy bátor ember rábólint a startra akkor mennek. A döntéshozók úgy is a Földön maradnak integetni.
    Legfeljebb tavasszal megint lesz egy temetés.