12867
WTCC BTCC STCC
DTM ETRC ETRC
  • bardocz
    Honda azért idén egy hangyafasznyit szerintem fejlődött,de aki nagyon nagyot ugrott tvalyhoz képest az a toyota
  • Minstrel
    Hondánál elviszik Forma-1-re, ezért nincs, attól, hogy nincs eredmény,attól a pénz még elmegy,más csapat meg fölöslegesnek tartja esetleg. Írtátok az Audit, nos az tuti nem jön, mert Seat-al egy csoportban van, és szerintem semmi értelme nem lenne egyik autójukkal megverni a másikat, olyan lenne, mint Pözsó-Citrom a raliban, ki is szállt a Pözsó.
  • Jelian
    Sok csapat esetében elfogható lenne az az indok, hogy pénzük nincs rá, mert más forrásokba fekteti, és ott esetleg még sikeres is. De a Honda-tól, mint gyártól már nehezen hinném el ezt a kifogást, amikor egy zsák pénzt visznek az F1-be, gyakorlatilag évek óta nulla eredménnyel.

• Minstrel
    be is ugranának, ha lenne pénzük, de persze azzal, hogy beugranának is, csak az történne, hogy a Seat-ok mögött nem 12 autó lenne, hanem 18.

most több, mint egy hónap van köv. futamig, remélem Bömbösék legalább 1 dízel autót pályára tesznek Valenciában, különben annyi az évnek számukra.
  • gordon 24
    Indul 60-as volvo is. Sőt Audi a4-is. Szóval lehetne még hozzá tenni. Sőt a Skoda is csinált wtcc autot a superb ből. De abból sem lett semmi.. Sajn os ez van...
  • Jelian
    PR szempontból a legnagyobb ötlet a F1-el reklámozni, ebben teljesen igazad van. Én csak azért említettem az ITC-t, mert azért az is bebizonyosodott, hogy az F1 "kutyájának" sem a legjobb lenni. De szívesen megnézném itt a nagyra tartott F1 "sztárokat", tényleg szívesen megnézném a produkciójukat.

Érdekes felmérés lenne ez a dolog, bár a DTM nézettsége is egyből megugrott mikor Hakkinen, Alesi és Frentzen is szerepelt a sorozatban. A SPEEDCAR-t is a volt F1 pilótákkal reklámozzák, F1 pályákkal, ami elég jó dobbantó nekik. Vagy mikor Alonso helye nem volt biztos, és egy esetleges Champ Car szerződésről volt szó, a sorozat iránt egyből elkezdtek érdeklődni a fanok.
  • Jelian
    De a 10 autógyártóval maximálisan egyetértek. Összegyűjtöttem azokat az S-2000 autokat, amelyek a túraautós bajnokságokon indulnak, így akár a következő futamon itt is beugorhatnának:

Alfa Romeo 156
    Volvo C30
    Ford Focus
    Honda Accord és Civic
    Vauxhall (Opel) Vectra
    Peugeot 307/407

Biztos van még 1-2 típus (pl. Nissan is volt már az ETCC-ben), ezekkel kiegészülve egész jó kis bajnokság lehetne.
  • Alexease
    Az osszefesulest csak a palyakra es sorrendjeikre gondoltam, talan igy nepszerusithetobb lesz (pl. a sporthirekben: "Ket het mulva F1 futam a Hungaroringen, de elotte egy hettel a Turaauto Vilagbajnoksag vendegeskedik a palyan":)))) Csak a reklam miatt:) Az F1 pilota is csak a reklam miatt lehetne, mert akarhogy nezzuk, a legnepszerubb, ismertebb, nezettebb sorozat az F1 es a WRC. Vaszeg sokan megneznenek egy WTCC futamot, csak azert mert X, Y, Z resztvesz egy futamon, a hasonlo F1-es markajahoz hiven (Merci, BMW, Toyota, Honda).:)))

Lehetne felmerest kesziteni. A mostani F1 megszalotttak es rendszeres nezok kozul, mennyien neznek WTCC futamot is? Ha kedvenc pilotajuk is indulna 1-1 WTCC futamon, megneznek-e?
  • Jelian
    Régen szegény DTM-et fésülték össze az F1-el ITC néven, az eredménye egy baromi nagy bukás lett. Akkor megtanulta a Túraautós társadalom, hogy kerülje az F1-el való keveredést. A versenynaptárat is próbálják úgy összehangolni mindenhol, hogy véletlenül se ütközzön az F1-el. Persze nézettség miatt jó ötlet lenne, de a Túraautás járja csak a saját útját szerintem. Az F1 versenyzőket én meg nem szeretem misztifikálni, meggyőződésem, hogy a nagy százeléka elég csúfosan leszerepelne ebben a szériában.
  • Jelian
    Az osztályokba sorolást elsősorban a DTM és a V8 miatt írtam, mert az ott szereplő márkák inkább szponzorálják a V8-as erőforrásokat, a különböző aero megoldásokat (ez csak DTM), stb. Tehát az osztályozással nem feltétlen a motorokat kellene besorolni, számos más tényező is van ezen kívül. Ez csak abban az esetben lenne indokolt, ha az autógyártók nem változtatnak a nézeteiken.

Itt inkább az a baj, hogy a beugrási pénz rengeteg, az autó felkészítése szintén, a privátok pénzjutalma a versenyek után alacsony. Még a felkészített autó alapára sem jön ki belőle, ha minden versenyt megnyeri az évben, ami elég nagy művészet lenne. Én úgy vélem, az S-2000-es szabály nagyon-nagy mértékben befolyásolja a dolgokat. A motorteljesítmény az egységes szabály miatt gyakorlatilag azonos, így sokat számít az aerodinamika. Mivel a motorteljesítmény nagyjából azonos volt, és a Leon volt a leggyengébb autó aerodinamikai szempontból, ezért a SEAT okosan váltott TFSI-ről TDI-re. De azt, hogy melyik autót dobja be egy gyár, az is befolyásolja, hogy mennyi az éves eladása a modellnek, szóval sok a megkötés, és nem feltétlenül éri meg a befektetett pénz.
  • Alexease
    Ha 10 markat ossze tudnanak hozni, latvanyos sorozat lehetne. Foleg, ha osszefesulnek az F1-el, vagyis ugyanazokon a palyakon versenyeznenek, ahol az F1, csak mindig 1 hettel korabban;DDD Esetleg lehetnenek mindig VIP versenyzok az F1-bol is;) Azert egy Toyota, Honda, Merci, BMW, Renault, stb., biztos bekemenyitene itt is;) Nem beszelve az olyan markakrol, akik nincsenek az F1-be;) Nekik meg kkomolyabb kihivas, es persze presztizs ertek lenne, ha jo eredmenyt ernenek el a WTCC-ben az F1-ben is szereplo marka/csapat ellen;)

A lenyeg, hog otletem lenne tucatjaval, de ez most teljesen lenyegtelen;DDD
  • Alexease
    Nem hiszem, hogy manapsag mar annyira osztalyokra kellene bontani a sorozatot. Mivel eladast segito, sorozatban gyarott, kozepkategorias autokrol van szo, igy nincs nagy kulonbseg koztuk. Ma mar alig van 2-3 motor gyarto, hasonlo anyagbol perselgetik a kasztnikat, stb.:)) Szerintem 8-10 markabol kenyelmesen lehetne talalni olyan tipust, ami nagyreszt megegyezne. Nem vagyok egy nagy auto technikai magus, de ha jol lattam, hallotta, olvastam, sokszor 4-5 markaba, a hasonlo tipusu motorokat ugyan az a gyarto kesziti;)
  • Alexease
    Gondolom, nem erzik eleg reklam erosnek a sorozatot. Bar nem prototipus sorozat mint az F1, vagis sorozatban gyartott autokrol van szo, de valszeg meg igy is koltseges a felkeszites, szervezes, utaztatas, stb.
  • Istencsászár
    De miért nem jönnek uj márkák?
  • Jelian
    Teljesen egyetértek a átalakítással, mert ez így ebben a formában nem az igazi. A régi ETCC/WTCC-ben osztályokat alakítottak ki a motor teljesítményének függvényében. Amikor 1963-ban megalakult az ETCC 9!!! osztályra volt osztva a sorozat. De amikor megalakult a BTCC, ott is 4 osztályt alakítottak ki, így együtt indulhattak (persze nem egy osztályban) olyan autók, mint a Mini Cooper és Chevrolet Camaro. Ezt csak azért említettem meg, mert pl. az Audi, Mercedes a DTM-ből nem fog elmozdulni, és azok a gépek nem képeznek egy osztályt az S-2000-es WTCC gépekkel. A Ford és a Holden esetében ugyanez a helyzet, csak ott a V8 Supercars mellett elkötelezettek. Szóval sok helyen van már kötődése az autógyártóknak, és a WTCC most még nem piac nekik.

Azt viszont én is támogatom, amit Gordon24 írt, hogy nem engedném, hogy 5 autó induljon egy márkán belül. Ez úgy lehetséges, hogy minden versenyző a SEAT-on belül is külön csapatot képez. Tehát a SEAT azt csinálta, hogy pl. Gené-t a SEAT Spain csapat nevén indítja. Így Gené a SEAT-on belül egy csapat tagja is, ugyanaz mint Priaulx esetében a BMW Team UK. Azért van a SEAT-nak most 5 különböző nemzetiségű versenyzője (Portugál, Olasz, Francia, Spanyol, Svéd), és Thompson volt régen a 6.-ik, ő ugye Angol. Ezen az elven lehetne akár 7-8 autójuk is, csak keretük nincs már rá.

Én mindenképpen max. 3 autót engedélyeznék egy márkán belül, nem többet. A csapat értékelésben úgyis a legjobb 2 autó eredménye számít, már a harmadik is töltelék úgymond, nemhogy 5-6 autó. Valamint erősebb privát támogatás, hiszen a BTCC is azért nagyon erős, mert a privátok semmivel sem gyengébbek, mint a gyári csapatok.

• Alexease
    Komolyabb atalakitas kellene ennek a WTCC-nek... Azert van meg nehany autogyarto amelyek versenyezgetnek itt-ott (Honda, Toyota, Merci, Audi, stb.). De nyugodtan mehetne a tobbi is: Volvo, Peugeot, Citroen, Fiat, Ford, Opel, Skoda, Mitsu, Volks, stb. Legalabb 8-10 autotipus kellene...
    Azert a gyartoknak is nagyobb presztizs lenne egy-egy jobb helyezes, mert az igazi reklam a marka fele megy, nem a csapatnak. Igy egy markanak csak 1-2 ellenfele van, ami meg sem ugyanolyan, mintha 8-10 felet gyozne le egy versenyen;)
  • gordon 24
    Persze lehetne!! Na de a BMW is ide hozza a Dieselt. Attól a helyzet nem változik csak annyiban hogy 2x 6 autó megy majd egymás között 2db kék szendvincs hussal. Esetleg lesz benne egy fehér piros ketchup is.:D

Lentebb linkeltem az Stcc mezőnyét! Valami ilyesmit szeretnék látni:D Az emberekkel nincs bajom egyikkel sem, de az hogy az első 6 Seat. Háttt ...:D
  • Freedom88
    de ilyen erővel bmw is lehetne
  • bardocz
    ó bazsus de hülye vagyok,elfelejtettem versenyt :'(
  • gordon 24
    Hát ja!! Én mondjuk korlátoznám ezt! Egy csapatnak bizonyos autóbál nem szabadna többet indítania. Ugy mint F1-be.. Ez igy gáz:D

Kész a verdám.. Ezzel megszüntetem az offot.. De mivel az elejét beraktam a készet is megmutitom:D

• Freedom88
    lol a 6 Seat:)
  • Istencsászár
    Jó kis futam volt ez a 2.! BMW-nek össze kéne kapnia magát, mert igy elég egyhangú az alázás:)
  • gordon 24
    Basszus nem si néztem! Annyira belefeledkeztem az uj wtcc-s autom elkészitésébe:D Na majd ma..

Ha nem gond egy kis off.. A gép:

A japán tura autoban indult jó pár évvel ezelött.. Ez csak az alap, még "matricáznom kell"

Ez egy eredeti kép róla (makett ugyan)!

• Istencsászár
    Az edzés közvetítése kritikán aluli volt, a pályabírók ugyszintén... miaz hogy nem tudják hogy ekll kimenteni egy autót?? a motornál kutatnak:D, amikor ott az autó alján a vonantó... hát vicc... majdnem átnyultam a tévén h ti faszok mit csináltok márt 15 perce??? a kommentár no comment...

az egész unalmas és szánalmasan gyenge volt... remélem a versenyre összeszedik magukat
  • bardocz
    köszi!
  • SitatiS
    Vasárnap(sry)
  • SitatiS
    19:00 - 1.futam
    22:00 - 2.futam
  • bardocz
    sima jurón mikor adják?nincs itthon eu2 :S
  • Istencsászár
  • Minstrel
    Eurosport 2

23:00

LG FIA Túraautó Világbajnokság
    Selejtező, Mexikó - élő
  • Jelian
    Most olvastam, hogy sajnos az N.Technology Mexikóban sem lesz ott, mivel még mindig nem sikerült kellően felkészíteni az Accordot. Kár érte...
  • bardocz
    én bármibe beleraknám,csak vannak kocsik amikbe bukócső után max:D
  • MaSzKa
    jóféle suspension a BMW-be :D
  • bardocz
    ha majd egyszer lesz autóm,ilyen futóművet veszek bele
  • MaSzKa
  • MaSzKa
    a tavaly 11. dik esős futamon lazán verte a BMW-t az Opel a más meghajtás miatt

de jó lenne ha jönna megint a WTCC-be de sajnos a Seat TDI nagyon erős és csak esős versenyen lenne esélye ami igen kevés van 1 évbe
  • gordon 24
    Az igen és mikor lesz ujra??
  • Jelian
    A kiszolgálónk áldásos tevékenysége miatt, mind a hírszerkesztő felület, mind a Fórum össze lett barmolva! A Fórum adminisztáriós felülete sérült, így törölte az összes Usert, engem csak azért nem tudott, mert én vagyok az admin! Ennyit róluk....
  • gordon 24
    Mivan a speed-up forummal? Nem mükszik!
  • Jelian
    Tényleg nagyon klassz lett az új banner, gratulálok a készítőnek a szép munkához!

Egy "kis" kiegészítés ehhez az Alfához. Az Alfa Romeo-nak anyagilag nem érte meg a WTCC-ben maradni, mert sajnos az Alfa veszteséges. Ők ezt azzal magyarázták, hogy az FIA GT-ben szeretnének indulni, ill. egy Le Mans projecten dolgoznak. Az FIA GT nevezési listáján természetesen nincsenek rajta, és szerintem a Le Mans project is csak egy kis bújtatószöveg volt. Az új Alfa elnök, Luca de Meo kinevezésével remélhetőleg változik a helyzete az Alfának.

A lényeg, hogy az Alfa nem ment át az STCC-be. Évek óta van Alfa Romeo a privát értékelésben, jelenleg azt az egyetlen egy Alfát is Mattias Andersson vezette, aki idén megvette James Thompson gépét (ez egyébként a túraautózásban mindennapos), így azzal megy 2008-ban. De ismétlem magam, ez egy privát részvétel évek óta, mint ahogy a BTCC-ben is van privát Alfa Romeo, a gyár nem megy át a nemzetközi hadszíntérrel egy szinte teljesen ismeretlen sorozatba.

Félig jó, félig nem jó hír, hogy az STCC-ben az Opel csapat nem indul, így a tavalyi Tommy Rustad gép, és még egy két felkészített Opel Astra eladó. Tehát bármelyik privát csapat megveheti ezeket, és akár a WTCC-ben is lazán elindulhat vele, mivel mindkét sorozatban az S-2000-es szabály van érvényben. Elég jól felkészített gépekről van szó, egy pénzesebb privát Team könnyen lecsaphatna rájuk.