11431
Ubuntu Linux
  • hispan2
    Igazából alkalmi lenne a használata, az a lényeg, hogy benyomom bármilyen gépbe és megy (és ez eddig sikerült is minden gépnél, amin próbáltam).

Összesen egy 150 megás csillagászati programot tettem rá. Egyébként most adok neki 6 gigát, próba-cseresznye. Letörölni nem lehet dolgokat? Vagy mindig csak hízik a dolog?

LCK köszi a progit, de ez nem segít akkor, ha nincs nálam és minden gépnél, amiben használni akarnám, fel kéne tennem. De azért észben tartom.
  • lck #1678
    Ezzel a megoldással windows alól is használhatók a linuxos ext2 ext3 típusú partíciók. A magyar karaktereknél sajnos vannak kompatibilitásai problémák. De nagyon egyszerű a használata.
  • MerlinW
    Esetéleg 1GB-ot leválasztasz a flash-ből, hogy azt tudd használni wines adattárolásra és a maradék 7GB-ot adod a Linuxnak. Vagy veszel még egy flash-t.

Még egyszer megjegyzném, hogy a 7-8GB is ideig óráig lesz elég, ha hosszú távon használni is akarod a rendszert. Régebbi munkahelyemen 12GB-os partición volt és adatokat már csak NTFS particiókra tudtam menteni.
    Minden attól függ milyen csomagokat raksz fel, mire használod a rendszert.
  • MerlinW
    Elvileg fel lehet tenni FAT32-re, de innentől semmi értelme linux-ot használni.

Laptopra bőven elég egy OS, hiszen céleszköz. VMWare-re telepíthetsz linuxot, úgy tudod használni szimultán a két OS-t. Megoldás még, ha a noti lemezét particionálod, vagy ha az egész flash meghajtót a linuxnak adod.

Laptopok nem OS tesztelésre valók, azoknál az a lényeg, hogy stabilan fussanak, használhatók legyenek. Több OS, ill. tesztelgetésre az asztali PC-k valók.
  • hispan2
    Szóval akkor érdemes magyarul az egész 8 gigás flash-t odaadni neki? Ezzel amúgy csak annyi a bajom, hogy a windows így nem tudja használni. Nincs csalami köztes megoldás, hogy olyan fájlrendszerre települjön fel, amit windows-os gépek is látnak?
  • MerlinW
    Jó kérdés... miután én használom, nem csak nyomogatom mindig kapott egy komplett lemezt. Én kb. így szoktam elosztani:

10GB /
    1GB swap
    2GB /root
    20GB /var (a www miatt)
    60GB /usr
    540GB /home (lemez méretétől függően)

Egyébként 6-7GB minimum kell neki, ha használni is szeretnéd
  • hispan2
    Bocs a dupla HSZ-ért, de közben felmerült még egy gond: szedegeti itt le a frissítéseket a rendszer és egyszer csak nem tud feltenni egyet sem, merthogy az "eszköz megtelt". Nem volna elég 3GB egy Ubuntunak? (ennyit kapott, a flash többi része FAT32 maradt, hogy windows is lássa). Mennyire kéne telepítenem? Nem akarom, hogy az egész meghajtót (8GB)ez zabálja meg...
  • hispan2
    Természetesen. Ezt már Windows idejében megtettem, ott nem is volt gond soha, megjegyezte a legutolsó beállítást.
  • MerlinW
    BIOS-ban is kikapcsoltad?
  • hispan2
    Köszönöm, ezzel a megoldással működik szépen a dolog.

Másik kérdés, ami úgy látszik, már-már örök marad: abba beletörődtem, hogy a 8.04-en a képernyő fényerejének szintjét nem jegyzi meg a rendszer. De az már elég idegesítő, hogy ebben a 8.10 esetében sincs változás. Néha teljesen véletlenszerűen (munka közben) veszi le a fényerőt, néha meg ha feltolom max-ra, rögtön leveszi és eljátssza ezt egymás után 5x... Idegesítő kicsit :( Természetesen energiagazdálkodásban meg képernyőkímélőben meg mindehol kikapcsoltam az üresjáratokat meg a fényerő-babrálást, mégsem jó. Ötletek?
  • MerlinW
    Google: interpid trackpoint middle button scroll
  • hispan2
    Üdv!

Feltettem a 8.10-est egy USB flash meghajtóra (3 gigát kapott a 8-ból, a maradék FAT32 marad). Anno mikor a 8.04-est HDD-re tettem, az alábbi kódot használtam, hogy a laptopon a középsőgomb+trackpoint kombinációval lehessen görgetni:

(/etc/X11/xorg.conf-ban)

Section "InputDevice"
    Identifier "Configured Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
    Option "Emulate3Buttons" "on"
    Option "Emulate3TimeOut" "50"
    Option "EmulateWheel" "on"
    Option "EmulateWheelTimeOut" "200"
    Option "EmulateWheelButton" "2"
    Option "YAxisMapping" "4 5"
    Option "XAxisMapping" "6 7"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection

Ez most nem működik a 8.10-es alatt, és nem tudom, hogy azért, mert ez újabb verzió vagy azért, mert flash meghajtóra tettem. Van ötletetek? (IMB ThinkPad R50e laptop)
  • HUmanEmber41st
    Ha én ezt tudtam volna.. nem szedtem volna le csak frissítettem volna..
    Most zúzott a frissítéskezelő vagy 30 MB- linux kernelt :D Mondtam volna csúnyákat, ha megint elszáll a zárt meghajtóm.. :D
    Érdekes, a Hardy kiadása után nem volt ilyen sok kernel frissítés..
  • MerlinW
    Upgrade-eltem frissítéskezelővel.
    Hardy esetében a szoftverforrások/frissítések/kiadás frissítések opciót normal-ra kell állítani, különben nem ajánlja fel a 8.10-et.
  • mumpic
    Nah, akkor nekem is ki kell próbálnom ha ilyen sokan dícsérik. Distr-upgrade-del raktad fel, vagy lemezről? Szerintem kiírok egy alternate-et.
  • MerlinW
    Feldobtam én is 8.10-et. Hihetetlen gyors lett. Compiz nélkül természetesen. Metacity-vel valami félelmetes. OSX-et megszégyenítő alkalmazásindítás és kezelési sebesség. Nem tudom mit csináltak odaát, de azt nagyon:)

Emellett végre gyönyörűen kezeli a méltatlanul elhanyagolt NX2-es USB-s hangkártyámat, valamint automatikusan telepítette/frissítette az ATI meghajtómat. 10%-al gyorsabb a net sebességem mint Windows alatt (100KB/s-al - mondjuk az összes Linux disztro alatt gyorsabb valamivel, mint az ablakkal)

Szumma szummárum, az új Gnome és a 27-es kernel odatett. Megint megcsinálták. Én mondom, 5 év nem kell és beszállhat az otthoni OS piacra.
  • MerlinW
    Cube beállításokban lehet eltüntetni.
    Kockához pedig a képernyőválasztón (lent a tálcán) jobb klikk, beállítások, majd munkaasztalok számát 4-re növeled.

Egyébként Compiz nélkül sokkal gyorsabb és stabilabb a rendszer.
  • zoliapu
  • bociub
    Hogy lehet mindent visszatenni alapbeállitásba hogy előről kezdhesem? :blush:
  • bociub

http://kepfeltolto.hu/i/?277580&t=img
    Feladom. Valaki nem tudja véletlenül hogy lehet eltüntetni a sárga átláccó "képet" a test ajjáról meg tetejéről?
  • Thanatos
    tegnap probáltam felrakni 8.10,et viszont valami nem stimm, egy 320gigás sata vinyon nem ismeri fel a particiokat a az install, meg livecd-ként inditva a aprticionálo sem (a vinyot látja de midnenáron új fattáblát akarna rá csinálni)
    ezen a vinyon vna a win, meg egy nagy adag adat is, ez igy 4 partcio, szoval az sajnos nem jtászik hogy legyaluljam az elég vinyot

filekezelő viszont meglepő mdoon látja a particiokat, igaz első katra az egyiken valmai hibát dobott viszont utána simán meg tudtam nézni bármelyik tartalmát
    valami ötlet?
  • lck #1658
    Azt hogy van e bejelentkezés az a telepítéskor (is) lehet beállítani. Biztos nem vetted észre.
  • HUmanHunter
    már mindegy megoldódott a gond.
    egyébként nekem meg kér. fél délutánomat a linux tanulmányozásával töltöttem hát..aztakurva.. :D
  • HUmanEmber41st
    Ha olvassa valaki az FSF-től a forumot, akkor itt köszönöm meg a munkájukat!
    Igaz, h 8.4 az első kernel frissítésnél elszállt, és csak 640X480 ban működött a képernyő :D
    De sebaj, lehúztam a 8.10-et, máris ismeri a jó kis 9600 GT-t, és a Totem is megújult:D ! Netrádión eddig nem írta ki a számok címét, már az is jól működik!
    Kicsit a menühöz is hozzápiszkáltak, de semmi komoly:D :D
    Egyszóval zsír!
    Arról nem is beszélve, h sokkal, de sokkal gyorsabban feltelepszik a gépemre, mint a zikszpé :D, és gyorsabban is bootol...(ez meg hogy lehet :D :D)

Viszont most nem kér belépéskor user/pass-t. Csak több felhasználói fiók esetében jön elő?
    Természetesen most is UBit használok, így a a vírusok( és egyebek) is elkerülnek :D
    Hunter, tedd csak fel, aztán csodálkozz :D Persze egy külön vinyóra :D
  • HUmanHunter
    á, ubuntu alatt megbolondult az egér, bárhová húzom visszaugrik ugyanoda. xp alatt semmi baja, nemtudom mitől van, mikor felraktam semmi baja nem volt, nyomtam restartot bejelentkeztem az xp be, utánna restart vissza az ubuntuba és elbaszódott. azóta hiába restartolok nem jó
  • HUmanHunter
    mm meik flash playert töltsem le ehhez a legújabb ubuntuhoz?
  • mumpic
    teeworlds
  • homeless
    Ez!
  • lck #1651
    Tuxracer :)
  • HUmanHunter
    meik gém fut linuxon? :D
  • lck #1649
    64-es rendszernél több gond lehet a hardware-ekkel meg pl. a flashplayerrel.
    Egyébként vagy Ubuntu vagy Suse - elsőre.
    Aztán majd eldöntöd hogy mennyire kell vagy van kedved harcolni velük - értük.
  • HUmanHunter
    thx amúgy ja 64 es a proci ;)
  • Dj Faustus #1647
    ".azt hallottam viszont hogy a linux nem használja ki teljesen a gép "kapacitását" igaz ez?"
    Ha szükség van rá, kihasználja. De maga a Linux egy testreszabhatóbb operációs rendszer, a nyílt forrás, a saját fordítású kernel és a sok programalternatíva lehetőséget nyújt arra hogy maga az oprendszer üresjáratban "kevesebbet fogyasszon".

"32 es win xp van most fenn, honnan töltsem le, és meik verziót vmi? "
    Ha 64 bites mikroprocesszor lapul a gépedben használhatsz 64 bites változatot is. De a 32 bites változat is futni fog a 64 bites procin.

Felhasználói szinten az Ubuntu nevű disztribűció egy jó kezdés. Innen beszerezhető.
  • HUmanHunter
    hali!
    linuxot szeretnék felrakni a gépemre [még soha nem próbáltam] most win xp van, csak kíváncsiságból szeretném.azt hallottam viszont hogy a linux nem használja ki teljesen a gép "kapacitását" igaz ez?
    a gépem
    amd 3000+, gef 8600GT, 1.5 GB ram.
    32 es win xp van most fenn, honnan töltsem le, és meik verziót vmi?
  • Palinko
    Értem köszönöm valami ilyen dolgot sejtettem én is, de jó hogy kaptam visszajelzést, hát lassan csak megtanulok terminált használni milyen jól jött a --help :))

Köszi a segítséget.
  • MerlinW
    A telepítő a csomagokat intrepid rednszerre forgatta, majd telepítette azokat.

A zárt meghajtóknál egyszerűen csak kiveszed a pipát. Ekkor eltávolítja a rendszer.
  • Palinko
    sikerült belőnöm az új ubuntu 8.10 RC re a 8.10 es catalyst ati drivert. hozzáértőbbek majd megmondják mit csináltam én nem igazán tudom, lényeg hogy működik (egyetlen hiba, hogy compiz és videó lejátszás villog, ezt már kijavíthatnák igazán.)

1. lépés letöltjük az ati oldaláról a 8.10 es drivert pl a Munkaasztalra
    2. terminálban a Munkaasztalra navigálunk
    cd Munkaasztal
    kiadjuk a következő parancsot
    sh ati-driver-installer-8-10-x86.x86_64.run --buildandinstallpkg Ubuntu/intrepid

újrdaindítjuk a gépet
    majd a frissítéskezelőt megnézzük és frissítünk, ha megvolt akkor Rendsze -> Adminisztráció -> Eszközmeghajtók itt aktiváljuk az ati zárt driverét.
    újraindítunk

ennyi lenne, remélem a hozzáértőbbek megmondják mit csináltam, mert nekem csak sejtéseim vannak :) és akkor azt is, hogyan lehet eltávolítani, ha nem lesz szükség rá a jövőben...
  • mumpic
    Ez a holmi mintha erre is jó lenne. A közepe felé vannak képernyőképek meg letöltés. Windowsos, sajnos csak ezt találtam.
  • Voldi
    Igen.. esetleg valami meghajtó-ellenőrző progit tudsz?
  • mumpic
    A régebbi gépben gondolom régebbi cd olvasó van :o)