11431
Ubuntu Linux
-
HUmanEmber41st #1719 Hálás köszönet, majd kipróbálom! -
#1718 Tök jó. A mai frissítéseknél láttam, hogy nem kell többet Catalyst driverrel tökölnöm, Ubi hozza automatikusan a legfrissebbett repo-ból:) Ma kaptam 8.11-est. Jeah. -
#1717 Ezt csak azért mondod mert a microsoft rászoktatott a kényelemre, és hogy ne érdekeljen mitől működik a rendszered.
Ha megtanultad kezelni a linuxodat, az pontosan úgy fog működni ahogy azt elvárod tőle, és nem mesterségesen kialakított uniformizált igényeid lesznek. Nem fapados, hanem hatékony, tessék tanulni. -
Zozo76 #1716 mukodik meg minden, de alig birtam beallitani meg azt hogy gombnyomasra tegye at a kepet azt egyatalan nem. Akkor meg a beepitett kameraval nem is szorakoztam hogy mukodjon. -
Zozo76 #1715 Koszi, megtalaltam ;)
Bar az egesz Linux olyan fszerat teremt hogy kinezetre valami hiper-szuper valami, aztan alatta meg rajossz mennyire fapados az egesz. :( -
#1714 nvidia-settings ? -
Zozo76 #1713 Ja a laptop egy MSI m673, GeForce GO 7400, AMD Turion64x2 -
Zozo76 #1712 Sziasztok!
Feltettem a gepemre az XUBUNTUt. Megy is szepen es mar a video drivert is leszedte (nVidia 177 vagy mit). Az lenne a kerdesem hogy a SVIDEO kimenetet tudnam-e hasznalni alatta mert a filmeket inkabb a TVn szeretem nezni. Windows alatt csak egy gombnyomas es a laptop kepernyoje helyett a TVre kerul a desktop. Van erre valami lehetoseg, mert oszinten megmondom nemigen talaltam semmit a rendszerben. -
#1711 A virtualboxhoz nem értek, de ezt találtam az ubuntuforums.org-on:
1) Find out what type of kernel you are using:
#) uname -r
2) Then install the correct kernel module for virtualbox:
NOTE!
Change the kernel version to the one that you are using.
GENERIC:
#) sudo apt-get install virtualbox-ose-modules-2.6.xx-xx-generic
SERVER:
#) sudo apt-get install virtualbox-ose-modules-2.6.xx-xx-server
-
Gordon88 #1710 lenne még1 problémám, felraktam a virtual boxot, létrehoztam egy win98at 64rammal és a 2giga virtualparticiojával (ezeket ő ajánlotta) Nos a gond az h virtualbox kernel driver not installedet ir...hogy lehet installálni? :D Nemrég kezelek Linuxot.. -
Gordon88 #1709 elis tűnt a grub, de telepítőlemezzel visszahoztam, utána megszerkesztettem h jelenjen meg a boot tábla indításnál már nemjelent meg.
"Csak" a winnel van a gond h az nem jelenik meg, tökéletesen írtad erre gondoltam énis, kipróbálom -
#1708 Ha jól értem, akkor először telepítetted az Ubi-t és aztán az xp-t, és a grubban nem látszik a windows, csak az ubuntu.
Hát érdekes, úgy szokott lenni hogy ha utóbb telepíted a win-t, akkor eltűnik a grub, és csak az xp bootolható :).
Ha ez a helyzet, akkor szerkeszd meg a grub-ot:
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
valami ilyesmi kéne a végére hogy látszódjon a win:
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
A title lehet akármi, de a root-ra figyelj, ha nem az elsődleges vinyó első elsődleges partícióján van az xp, akkor (hd0,0) tól különbözőnek kell lennie!
-
Gordon88 #1707 Nekem bootloader problémám akadt...
WinXP-t telepítettem ubuntu után és winxp a boottáblában nincs megjelőlve igy kisem tudom választani.
A QGrubEditort nézegettem, de egyelőre nemjutottam vele semmire..valaki tudna ezügyben segíteni? -
#1706 A noscript sem rossz, én viszont az adblockplus & flashblock duóra esküszöm.
Azért, mert a flashblock meggátolja mindenféle flash betöltését, de megjelenít rajta egy play gombot, így két klikre indulnak a jutubos videók pl. Az adblockplus pedig lista alapján tudja melyik flash a reklám, így azoknak kiveszi a dobozát, és play sem lesz rajta. :) -
#1705 flash plugin:
synaptic: flashplayer-nonfree
reklámok:
Firefox/addons: adblock
érdemes még a noscript plugint is feltenni, ez alapból tiltja a javascripteket, két kattintással lehet engedélyezni oldalanként ideiglenesen és véglegesen egyaránt.
64 biten nincs flash player, csak hosszadalmas kínlódással. -
HUmanEmber41st #1704 Valami igazán jó, mindent lejátszó flash plugin kellene.
Mit tudtok ajánlani?
Az adobe oldaláról valami hiba miatt nem lehet telepíteni, pedig ott figyel Ubi 8.4+ alá két fajta csomagban is. Elindul a kicsomagolás majd: Wrong architecture 'i386' hibával megáll.
És létezik-e valami kiegészítő, ami a hirdetéseket blokkolja, vagy legalábbis állóképpé alakítja? Mert win alatt a Kaspersky ezt tudta, csak egy szürke négyzet volt látható, "hirdetés" felirattal. Jó, ki lehet kapcsolni a képeket, de akkor a cikkekben szereplő képeket sem tudom megnézni. Ezek a villogó banner-szarok nagyon tudnak idegesíteni :X -
#1703 shell szkript oldal
Lehet tanulni belőle, illetve hasznos szkripteket találni. -
#1702 No, majd ránézek én is. -
#1701 Nem a gnome, a metacity. Openboxszal is szépen használható, de pl ahhoz hogy az ablakkereteket lehessen módosítani, le kellet szedni az obconf nevű csomagot is.
Nekem nagyon tetszik, szép gyors és praktikus, tud olyanokat mint az xfce (pl felgördítés), baromira testreszabható és egy xml file szerkesztésével olyasmit is bele lehet hegeszteni, amit a beállítómenüjében nem lehet. -
#1700 S ezzel megfejtetted a probléma okát: Gnome a hunyó:) -
#1699 Tegnap lecseréltem a gnome alatt a metacity-t openboxra. Nagyon frankón felgyorsult, és (MerlinW most figyelj :D) villog a tálca rendesen, ha írnak msn-en. :) -
#1698 sudo apt-get install fluxbox
-
#1697 Hi!
A Fluxbox-ot fel lehet rakkni Ubuntu alá?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
#1696 "extrán miért esik szét a kép? akkor nemsok értelme van neki :S"
Jópofa ez a Compiz dolog, de még mindig baromi bugos és instabil. Még 0.xx verziónál jár, talán majd egyszer használható lesz.
"ejj demég igyis észrevehető a szétesés :S"
Tedd fel a video driver-t. (zárt meghajtók bepipál, és telepíti is magától) -
#1695 ejj demég igyis észrevehető a szétesés :S -
#1694 extrán miért esik szét a kép? akkor nemsok értelme van neki :S -
#1693 - Kapcsold ki a Compiz-t és nem lesz darabos. (rendszer/beállítások/megjelenés/utolsó fül/normál)
- Természetesen van Ati zárt meghajtó is (perpill a catalyst 8.10). Viszont ez csak abban az esetben számít, ha a videolejátszó használ Direct Render-t (pl. mplayer, vagy ha GL-es videokimenetet választasz xv helyett) - Rendszer/Adminisztráció/Zárt meghajtók
- képfrissítést kényelmesen állíthatod valós értékekkel a zárt meghajtó telepítése után, ha nem akarsz video driver-el tökölni, akkor az /etc/X11/xorg.conf fájlban tudsz új frissítési értékeket megadni (beállít, restart, képernyő beállítások ablakon átállít). De csak akkor érdemes, ha a kép valóban zavaró számodra.
-
HUmanEmber41st #1692 Bár én is nagyon kezdő vagyok, de ha nVidia videókártyád van, akkor engedélyezni kell a zárt meghajtókat ( automatikusan feltelepíti a megfelelő drivert) ATI-hoz nem tudom, h létezik-e? És használd a Totem lejátszót, elérhetőek hozzá frissítések, sokkal jobban működik, mint a 8.4 ben! Akkor nekem is párszor "összetört" a kép, de most kifogástalanul mindent lejátszik.
Amúgy nekem is azt írja ki, h 50Hz, de valójában 80Hz a képfrissítés. Ez egy kis bug, a vidkari beállításainál (ha már fel van telepítve a zárt meghajtó) jól látható minden info. -
#1691 hi!
ubuntu 8.10-et használok egyenlőre, és az lenne vele a gondom, hogy a videolejátszás darabos. valoszinü hogy az emberek 80%a azt mondaná hogy semmi különbség nincs a windows és e között, de ez én 9999fps-es szememnek eszméletlen zavaro a képtörés. olyan mintha egy játék kb 25fps-sel menne vsync nélkül.. :S elég zavaró
más
a képfrissítésst hogy lehet 60Hz-re tenni? 22" TFT monitor Wide 1680x1050 60Hz, de ez a fránya csak 50Hz-et enged
egyenlőre ennyi ami zavaro, egyébként pofás rendszer és a lehetőségek határtalanok benne :) -
#1690 Hálás köszönet. Ugyan valamiért nem akar NTFS-re formázni, de legalább partíciókat eltűntet. -
#1689 Terminálba írd be:
sudo gparted
-
#1688 Van valahol az Ubuntuban valami windows-os lemezkezelőhöz hasonló alkalmazás vagy lehet ilyet telepíteni bele? Merevlemezeket kéne formázni, azokra illetve azokról partíciókat tenni és törölni, szóval olyan dolgokat, amiket win alatt a lemezkezelő csinál. Synapticban a keresővel semmit sem találtam... -
#1687 Ebben az a vicc, hogy nem nagyobb 8 gigánál a flash :) Esetleg BIOS update megoldhatja ezek szerint?
Amúgy ez (Error5) egy AOpen alaplapon történt, ma kipróbáltam egy másik gépben ugyanilyen alaplappal, ugyanez a hiba volt, de érdekes módon ott játszva a BIOS-ban a boot sorrenddel, végül elindult a dolog.
Amúgy nagyon hasznosnak találom ezt a "viszem a zsebben a rendszert" megoldást (bár tudom kicsit olyan, mintha Live CD-t vinnék magammal, de persze itt sokkal többről van szó). -
#1686 Én is Linuxon használom a VMWare XP-t. De hispan-nak a Win az elsődleges, ezért tanácsoltam a fordított megoldást.
Egyébként, sikerült elérned VMW6.5-ben a 3D gyorsítás támogatását? Nálam Catalyst mellett nem eszik. Pedig Direct Rendering, OGL, minden aktív szépen és jól. -
#1685 én pont forditva csinálom :D linux és azon vmware xp. :D simán akármit használok igy -
#1684 „5 : "Disk geometry error"
This error is returned when a read is attempted at a linear block address beyond the end of the BIOS translated area. This generally happens if your disk is larger than the BIOS can handle (512MB for (E)IDE disks on older machines or larger than 8GB in general).” -
#1683 Érdekes ez... megosztom a tapasztalatom: eddig 4 gépben próbáltam ki a flash-re telepített rendszert és ebből 2-n azonnal ment, 1-en először Grub Error5-nél megállt a grub, de ott aztán a BIOS-ban állítgattam a prioritásokat és elindult, viszont a negyedik gépben csak nem sikerül a Grub Error5-ön úrrá lennem... Újra (próbáltam) telepíteni a grub-ot (holott erre nem lett volna szükség, mert máshol megy az...), de nem sierült (már nem emlékszem a hibaüzenetre). Azt viszont sehol sem találtam, hogy mi is ez az Error5... -
#1682 Valami bootloader kell neki, ha nem grub, akkor lilo, vagy egy bootflopi :] -
#1681 Oké köszönöm. 5,4 giga maradt neki, megpróbáltam magam beállítani a partíciókat egy formázatlan lemezen, de nemigen sikerült, szóval inkább maradt a fat32(alapból) + csúszka módszer :)
Voltak ilyen gondjaim, hogy a Firefox-ban nem működött a Vissza gomb (nem tudta, hol jártunk az imént), de lehet, hogy ez is azért volt, mert elfogyott a hely. Most majd kiderül :)
Van egyébként valami módszer arra, hogy ne grube-al induljon a kétrendszeres meghajtó? Csak mert legutóbb annyi történt (grube-ban), hogy Error5 és megállt az élet, se windows, se linux nem ment... -
#1680 Pingvin magától nem hízik. Te hízlalod:)
apt-get autocelan
apt-get clean
apt-get autoremove
log-ok arhiválása/törlése
alkalmazás eltávolítása purge kapcsolóval (synaptic esetén teljes eltávolítás)
synaptic-ban az elavult csomagok, nem használt kernelek eltávolítása.
Tehát minimális karbantartás esetén nem hízik.